Masskonsumtion och bortskämda ungar
Jag älskar julen och jag älskar julklappar. Både att få och att köpa. Tyvärr är det oftast en orgie i konsumtion. Ungarna får minst 30 julklappar var och hinner inte glädja sig innan nästa paket kommer. Hinner de glädja sig alls?

Sen jag fick barn har jag funderat mycket på barnuppfostran rent generellt, men också på denna masskonsumtion. Denna materialism. Barn har rummen FULLA av leksaker, plast i mängder, skräpsaker som går sönder, det blinkar och låter - går nånting sönder så sörjer man inte för att man har 100 andra grejer att leka med och mamma köper ju ändå nytt. De är bortskämda skitungar som inte lärt sig att uppskatta och vara tacksamma.

Jobbar dessutom inom förskolan och har märkt en tendens hos dagens barn; De kan inte ha kul utan leksaker ;
4-åring under årliga städdagen; vad ska vi göraaaaa??? det finns inga leksaker framme!!!
Jag; Men lek med varandra! Kull eller kurragömma eller nåt? Bygg en koja!
4-åring; va?

Barn vet inte hur man leker längre. Deras kreativitet är beroende av leksakerna, ju mer färdiga de är desto bättre. Dagens barn vill underhållas, roas, de vill inte tänka själva, de kan inte ha tråkigt, FÅR inte ha tråkigt och vi föräldrar servar och servar och servar och tror att vi gör ungarna en tjänst. 

Shit - då jag var liten fick man en barbie om året om man hade tur och hade man tråkigt var det bara "men gå ut och hitta på nåt för fan!" - och det gjorde man. Man klättrade träd, gungade, gick på skattjakt, samlade stenar. Man lekte röda-vita rosen, krig, tjuv och polis (jag och min bästis Sabina lekte dock våldtäkt, en lek som fick ett abrupt avslut en dag när vi var i vällingby centrum och Sabina deklarerade högt så att morsan hörde "ska vi leka våldtäkt med barbisarna när vi kommer hem?!"  Priceless. Undrar egentligen vad morsan tänkte. Vi fick dock en föreläsning i vad som är ok att leka och inte. *s* ) (men kul var det!)

Jag har bestämt mig för att avbryta denna trend då det gäller min egna familj. Jag har gett alla strikta instruktioner om att jag inte vill att de köper en massa till min dotter. Jag vill att hon ska ha leksaker. I bra kvalité. Inget plast, inget blinkande och blippande. Riktiga grejer. Får hon en ny, tas en gammal bort -- osv. Hon ska TÄNKA. Hon ska få vara kreativ, få utvecklas - inte hindras av prylar som fördummar och förslöar. Hon ska läsa, rita, bygga, klättra, busa, LEKA.

Hon ska tillåtas vara fri så länge det går.
Efterlyser Lawsonia Henna
(ni vet det där märket man kunde köpa på apoteket förr)

Färgade håret med henna härom veckan,  Hade i det i 5 timmar innan jag sköljde ur det. (normalt har jag i det över natten men sen Nöffen kom så blir det svårare att göra som förr) Mitt hår var ganska rött innan men jag längtade efter den där intensiva hennaglansen och reflexerna så jag körde en kur.

Well... that was a waste of 5 good hours! Hennan måste ha varit av dålig kvalité. Gul liksom. Det slog ut mitt egna röda och kvar blev en dassig  brun (!!!) färg. Jag blev förtvivlad! Och FÖRBANNAD! Ska det vara så jävla svårt att hitta henna med bra kvalité nuförtiden?

Tvättade genom håret noga noga flera gånger med massa bikarbonat och tio liter balsam och jo.... jag tror jag fick bort det mesta. Nu är håret rött igen... och jakten på den perfekta hennan fortsätter.

--------------------------

Jag och Nöffen idag - 

1 - 0 till djuren
Woohoo!!! Take THAT!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3886598.ab

nej jag har ingen sympati för människor som stödjer tortyr av djur i ytlighetens namn. Eller människor som bär döda djurkroppar i ytlighetens namn. Eller människor som njuter på bekostnad av andras lidande överhuvudtaget. Jag kan acceptera köttätare eftersom att jag inser att de är offer för en norm i samhället.

Men jag kan inte acceptera, respektera eller tycka speciellt bra om människor som bär päls. Vidrigt, ytligt , egoistiskt och det säger en hel del om människan under kappan (eller vad det nu är de bär... krage gjord på kattungar eller vad fan det är HM's har på sina jackor.)

Det gör mig sorgen att se att päls är på modet igen. *skakar på huvudet* Det var inte länge sen det var modernt att bry sig om djuren, kampanjer startades, modeller "I rather go naked than wear fur" -- osv. Samma människor ansvariga för den trenden sitter nu i sina kaninjackor och hyllar pälsmodets återkomst. Vidrigt! SKÄMS!

Jo -- jag stödjer militanta veganers aktioner. All the way.bild: peta.org