En småbarnsmorsas arbetsdag
Du har tio timmars arbetsdag 5 dagar i veckan.
Jag har 24 timmars arbetsdag 7 dagar i veckan.

Jag kliver upp kl. 6  varje morgon (efter en hel natts amning) och det första jag gör är att städa upp lägenheten och ta hand om disken. Sen surfar jag en stund medans Nöffen leker och passar på att hiva i mig frukost SNABBT. Sen tar jag hand om tvätt, lagar mat, går på affär och bär på Nöffen som bestämt sig för att det var slut på det roliga. Och städar. Och städar.
 

Jag har kronisk värk i ryggen och armen, jag har nackspärr. Jag är stel som ett kylskåp och min rygg är full av knutor. Jag är konstant trött av sömnbrist. Idag vaknade jag med migrän.

Män har en förmåga att underskatta oss och det vi gör.
När du kommer hem så finns det ofta mat klart (inte alltid, men det beror på hur krävande Nöffen vart) och nybakat bröd. Tyvärr ska Ninja nattas då så ni hinner inte ses mer än ett par minuter, men sen kan du ägna dig åt egentid resten av kvällen medans jag är på standby med Nöffen. Din arbetsdag är liksom slut.

Mellan varven så försöker jag få tid till att sitta här. Oftast med en unge vid tutten och obeväm ställning. Ungefär det enda jag hinner göra. När hon sover så kan jag inte ens lämna rummet. Jag tar ju med henne på toa, hängandes över axeln, sovandes. 

Du har tio timmars arbetsdag 5 dagar i veckan. Jag har 24 timmars arbetsdag 7 dagar i veckan.

Jag slappnar aldrig av.

Så att du vet.

Men varje kväll innan jag somnar så brukar jag tänka på hur mycket jag älskar dig och hur bra vi har det tillsammans och hur lyckligt lottad jag faktiskt är. Du går till jobbet varje dag och sliter för oss, men det är inte många som inser att det gör jag också.
(jag fixar kvällsmat till mig själv med en sovande Nöff över axeln)
Anaiah

Vilket vackert och talande inlägg! Ska visa det för Henrik för han förstår inte alltid heller vad jag menar när jag säger att jag jobbar hela dagen (och natten) jag med. Samtidigt älskar man det, trots tröttheten och krämporna.

Jempa

Känner igen mig mycket väl..

Tessan

vill inte lägga mig i era familjestrukturer, men nog fan skulle jag KRÄVA att min man skulle fixa tvätten & handla medan jag städar, ammar, bakar bröd & lagar mat. Eller tvärtom (vilket funkar här då sonen käkar ersättning). Måste man jobba 10-timmarsdagar när man är småbarnfarsa? Måste man sova till 13? Nej.

Nu är jag så lyckligt lottad att min sambo jobbar natt, så jag är "bara" ensam om kvällar & nätter, ca 4-5 ggr i veckan, och han är hemma hela dagarna (förutom dagen efter vaknatt, då sover han till runt 12). Men hade han haft en vanligt 8-5-jobb så hans tid hemma var mer begränsad hade jag helt klart tagit ett struktursnack. En trasig kropp & sömnbrist är INTE att leka med.

Lady Dahmer

Jo han "måste" jobba mycket. Såvida han vill att det ska finnas ett jobb att gå till. Han har en ganska viktig position på sitt jobb och det är kritiska tider just nu. Utan honom = konkurs.

Jo jag vet att det låter knäppt men det är sant. Och vi behöver dessutom pengarna. Jag har valt att bara ta ut 4 dagar i veckan så att vi kan stanna hemma länge med nöffen. Och vi sparar så att jag kan vara hemma även när FP är slut.

Ju mer oskar jobbar, desto längre kan vi skjuta på dagisdebuten. DET är viktigt tycker vi.

fenomena83

Saken är den att det finns många tjuriga kvinns ute i världen som inte kan uppskatta vad mannen gör heller.


Det är lätt att tycka att han går till jobbet och har roligt och slappnar av från familjelivet, men det är faktiskt så att det är riktigt slitigt även att jobba 9 timmar om dagen och sedan komma hem och fortsätta hemma (OM de nu fortsätter hemma, det är ju verkligen inte alla som gör). Det finns dubbelarbetande mammor men det finns också väldigt många dubbelarbetande pappor i småbarnsfamiljer, som DESSUTOM drar in pengarna.


Det är jäkligt lätt att sitta bredvid en odiskad disk och snorig unge och sura över att pappan minsann inte ser vad man gör. Men ser mamman vad pappan gör då?


(inte personligt mot dig Lady)


Det optimala vore om både mamman och pappan insåg varandras bravader...

Lady Dahmer

du har HELT rätt fenomena (och jag citerar mig i mitt nästa inlägg) -- jag tycker ju att det är självklart att jag tar hand om allt hemma när han jobbar.

och jo jag skattar mig lycklig VARJE DAG över att jag har Oskar.

Tessan

Ok, ja då förstår jag 10-timmarsveckorna. Men ändå, på helgerna skulle jag sätta ned foten & kräva uppstigning tillsammans och fördelning av förmiddagsbestyren.

Jag kommer börja jobba snart (förhoppningsvis), och inte kommer jag ha mage att sova halva dagarna på helgerna. Inte bara pga att det finns hushållsbestyr att göra, utan också för att se till att träffa min son så mycket det bara går.

Och fenomena83, jag håller helt klart med dig. Men återigen, helgerna tycker jag den föräldralediga parten har all rätt att kräva en arbetsfördelning på 50-50, inklusive få åtminstone EN sovmorgon. (oavsett om det är mannen eller kvinnan som är hemma med barnet)

mammabecka

Som jag har förstått det så handlar det inte om vem som gör mest utan om att få UPPSKATTNING för det man gör? Här i hemmet är det GANSKA jämställt, men det är inte problemet utan mitt problem är att jag sällan får beröm för det jag gör. Kan tänka mig att det är ditt budskap i den här texten? :)

Jag kan ockaå vara dålig på att berömma min fästman ibland, men det är något jag måste jobba på, problemet kvarstår dock - det är fortfarande jag som ger mest beröm och uppskattar det han gör mest.

Elin

väldigt vackert, på något vis. slutklämmen var så himla kärleksfull så jag knappt vet vart jag ska ta vägen :b

Lady Dahmer

Becka -- du är så klok! (ja du förstår mig 100% rätt!) Jag älskar att du omkullkastar mina fördomar om unga mammor! //kram

Tessan -- du har helt rätt!

Emma

Jäkligt bra skrivet! Det är det där som jag har försökt få fram men inte lyckats!! Tack för att du sa det åt mig! Jag var tvungen att länka till dig i min blogg. Hoppas det är okej!

Anonym

wow låter presis som mitt liv fast med 3 ungar,


mammabecka

Tack snälla, det gör mig glad att höra :) Bra att jag förstår!


kram

therese

o det är därför jag numera är separarad ...

/therese

Sussie

Hej.


Jag lånade med mig din text och skrev om den lite. hoppas det var ok!?


Jag skriver såklart att jag hittade det hos dig och länkar!

mvh Sussie

jessica

helt sjukt bra skrivet.

Tove

Tack, den texten borde alla läsa! Du har precis fångat hur det är att vara förälder och hemma med barn. Jag NJUTER av det men visst är det ett jätte jobb och ingen lugn dans på rosor!

/L

Härlig läsning! :-)

maria

Får jag länka denna från min sida på familjeliv? Det var sjukt bra!!!!!!!

Lady Dahmer

Maria! Absolut! Länka på! Och tack. :-)

Angelica

Hehe, precis så har vi det hemma med om man bortser från ammningen..

malin

jätte bra skrivet!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog