Hate the sin, not the sinner... eller hur säger man?

Man kan fördöma ett beteende eller en handling utan att för den skull fördöma människan bakom.

Det är märkligt det där att så fort man kommer med kritik så blir man anklagad för att skuldbelägga eller fördöma. Men det handlar inte om det. Att kunna skilja på sakfrågan och personen är oerhört viktigt fast ibland brister jag där, det erkänner jag.

Att jag känner starkt för eller emot någonting innebär inte att jag saknar förståelse för dem som känner eller gör annorlunda. Jag VET att alla gör så gott de kan, utifrån sina förutsättningar och sin tro. Men det betyder ju heller inte att jag måste hålla med eller tycka att allt är ok.

Jag har förmågan att se bakom handlingen och in i människan. Jag har förmågan att inte bara förstå utan även förlåta. Jag har tillräckligt mycket insikt att förstå att bakom varje handling så finns en förklaring.

Jag har själv enormt mycket brister. Som person och i mitt föräldraskap.

Jag har vänner med brister. Jag har en vän som rökte, storbolmade, genom sina två första graviditeter. Hon rökte även med bebisarna i famnen. Inomhus. Men förutom det så är hon en av de mest otroliga föräldrar jag känner. Hon är en fantastisk mamma och jag vet att hon vill sina barns bästa. Tycker jag att rökningen var ok? Inte det minsta. Det är vedervärdigt.

Jag har en annan vän som hade enormt svårt med amningen, hon kämpade på rätt så länge tills jag till slut gav henne rådet att sluta. Ge ersättning. Det funkar inte för er. Hon gjorde så gott hon kunde.

Jag har haft vänner genom livet som knarkat och varit kriminella... jag har t.o.m en vän som begått ett mord. Ja, ni läste rätt. Inte dråp, inte vållande till annans död. Mord. Överlagt. Premeditated. Jag är inte ok med det.

Men jag är ok med honom.

Caucasiangirl

Hmmm...intressant

Nina

Det där är så jävla bra, å de var du som fick mig att fatta det där. Att man kan dömma en handling men inte personen bakom. Det blir så mkt lättare allting när man tänker så. Tidigare kände jag mig som värsta dubbelmoralstanten som tyckte tilla om sjäkva grejen med att raka benen t.ex. men ändå gjorde det själv. Men nu vet jag att det är inte dubbelmoral egentligen.

Det är tur jag hittat din blogg. SOm förresten är den bästa av alla jag läser.

Anna Kaagaard Kristensen

Jag kanske tolkar dig fel men i ditt inlägg om amning så låter det lite som "jaha du vill inte amma, vad mer ska du missunna ditt barn" ungefär. Jag tror att det är det som gör att folk reagerar.

Angelica

Fast vara vä med en mördare??? Där sjönk du lite i mina ögon. Visst jag vet inte bakgrunden, men ändå...Tycker du det är rätt att din dotter ska växa upp med människor som mördat, varit/är krminella och/eller knarkar??

Men du är emot leksaksdockan barbie?Hos mig är knark fruktansvärt emot mig och mina värderingar. Knarka och du är INTE välkommen hos mig, än mindre att få vara med mitt barn.

Olagligheter är INTE OK, speciellt inte vid mitt barn.

LADY DAHMER - Confessions of a Neurotic Attentionwhore

haha Anna -- jo du tolkar rätt.Jag har mindre fina tankar om människor ibland. Och jag kan vara förjävligt fördömande eller skvallrig eller skitsnackig bakom stängda dörrar (i mitt huvud eller med make och vänner)Jag har valt att vara det här också. Mycket för att inspirera debatt, för att provocera, för att visa att jag har fula sidor osv.Men mest för att vräka ur mig allt agg (när jag i normala fall är rätt så förstående och liberal)Min blogg är - för att citera Ozena - "Min virtuella kräkpåse. Mitt mentala utedass." :cool:

OZENA - tells it like it is!

Helt rätt där LD :thumbup: En mycket viktig insikt, som jag faktiskt har funderat mycket på, på senare tid.

LADY DAHMER - Confessions of a Neurotic Attentionwhore

ANGELICA --- världen är inte svart eller vit. Jag vill att min dotter ska växa upp med förståelse för andra. Jag vill inte dölja världen för henne. Fast det innebär ju liksom inte att jag kommer röka på framför henne eller diskutera våldsbrott som något som är ok.

LADY DAHMER - Confessions of a Neurotic Attentionwhore

nina - va gla jag blir! Jag tycker ju så mycket om och respekterar dig! :love:

LADY DAHMER - Confessions of a Neurotic Attentionwhore

och angelica -- jag har ju inte påstått att det är OK att vara kriminell eller att knarka. Jag tror du helt missade min poäng med inlägget.

Anna Kaagaard Kristensen

Ld - ok då förstår jag :PAngelica, jag skulle inte ta hem en hög person till mig, men att någon har varit missbrukare kan jag faktiskt leva med, eller någon som vid enstaka tillfällen röker hasch, det spelar mig faktiskt ingen roll. Så länge de inte gör det eller kommer höga hem till mig.Teskedsmamman Magdis

EXAKT!!!!!!!!!!!

Folk har så jäkla svårt att skilja på t ex åsikt och person... för de flesta är åsikt = person.... och om så vore fallet skulle man ju inte ha några som helst kompisar för de flesta har någon åsikt som jag inte är ok med!

L

Det känns ju bra att höra.

Ibland framstår du nämligen som väldigt dömande av människor, som om alla som inte alltid tycker, tänker och gör som du skulle vara mindre värda och egentligen inte räknas.

MANDRAGORA

Du förklarar det där så bra. Jag tänker på det sättet när jag skriver eller är i diskussion med andra. Jag tycker att det är ganska underförstått att det är så där. Men folk tolkar ju inte saker likadant.Jag skrev ett inlägg för ett tag sedan om vilka förväntningar och tankar vi har inför föräldraskapet. Alltså är det inte tal om några lagar och regler som kommer att följas till punkt och pricka. Jag tyckte att jag var övertydlig med både rubrik och innehåll men fick främlingar och vänner att gå i taket...Bara för att man har en åsikt betyder det inte att alternativen är fel.

Malin

Det är precis så jag alltid tolkat dig och det är det som gör dig till en bra person, tycker jag! Jag kan inte förstå att det ska vara så svårt att se skillnad på de två sakerna, åsikt/sak och person. Så har jag alltid sett sakerna och så har jag blivit uppfostrad! Sen kan ju ett eller annat fördömande slinka igenom. Det tycker jag är okej i min värld. Man är inget annat än människa och iaf jag vet om mina fördomar!

Annica

Hej.jag bara undrar var du lägger in koden för smilisar du har här ovanför kommentaren och hur koden ska se ut

Lina

Haha, endast, bara, only you diskuterar rökning under graviditet/runt spädbarn, våldsbrott/mord och ickeamning i samma andetag.

LADY DAHMER - Confessions of a Neurotic Attentionwhore

lina -- jag jämför inte sakerna om det är det du tror. :-sDet vara bara några exempel på olika saker man kan ha en negativ åsikt om utan att för den skull döma ut personen bakom. Det gäller både stora och små saker.

yenny

Det där håller jag verkligen med om!

Cecilia

Jag dör av nyfikenhet. Kaaaaaaaaaaaaan du inte ge lite smaskiga mord-detaljer pliiiis. frossare

Angelica

Fast tycker du inte det är lite konstigt att jämföra en mamma som inte ammar med en man som begått mord?!?!

Att man ibland ska förbise en människas handling kan jag hålla med om. Men att tycka att man "visar världen som den är" för sitt barn genom att umgås med någon som inte bara begått ett brott utan ett mord, det tycker jag låter lite väl grovt för mig.Och Anna I min vänskapskrets är det nolltolerans med droger av ALLA slag. Speciellt nu när jag fått barn.

Visst vad mina vänner gör på fritiden är deras sak, men ett missbruk är inte ok hos mig. Om någon får för sig att det är ok ibland, så kommer det en vacker dag även ske i min närhet.

Ann

Angelica: Till ld:s försvar så sa hon ju faktiskt klart och tydligt att det inte var någon jämnförelse mellan de två

Ann

nu vet inte jag hur där hamnade en gubbe mitt iallt...hehe

LADY DAHMER - Confessions of a Neurotic Attentionwhore

ANGELICA -- Jag upprepar; du missar min poäng. Jag har inte jämfört någon.Jag räknade upp några exempel på olika handlingar som man kan fördöma eller ha en negativ åsikt om, utan att för dens skull fördöma människan bakom.ang. droger så är det ingen som sagt att det är ok. Men som du själv säger -- vad folk gör på sin fritid är deras sak. Varför skulle de använda droger i din närhet? Jag skulle aldrig få för mig att säta mig och röka en feting när ungarna tittar på liksom! *asg

LADY DAHMER - Confessions of a Neurotic Attentionwhore

...sen undrar jag på vilket sätt det skulle vara negativt för Ninja att umgås med en person som begått mord? Det är ju inte så att vi berättar det för henne. Att vi NÅNSIN skulle berätta det för henne.

Petra

Tycker det är vettigt.

Och som sagt, på vilket sätt är det skadligt för ett barn att umgås med folk som begått mord eller kriminella handlingar, så länge de inte skadar barnet?

Anna Kaagaard Kristensen

Angelica: Jag har inget problem med "lättare" droger som tex hasch, så länge det inte är i närheten utav mitt barn eller hemma hos mig. Ingen skulle göra det hemma hos mig för då skulle jag kasta ut dem.

Angelica

ok förlåt.

Förstår din poäng nu när jag läst igenom inlägget igen! (hade en bebis i famnen första gången)Men måste ändå säga att min personliga åsikt är att om jag fick veta att någon av mina vänner skulle knarka så vill jag inte ha med den personen att göra då det är oacceptabelt enligt mig. Ännu mindre acceptabelt sen jag fått barn.Det känns lite som att du säger att det är ok om dina vänner snattar på ica, men inte hemma hos dig. Att så länge du gör dina kriminella handlingar någon annanstans än vid mig så kan vi vara vänner.... ???? Jag vet inte... är trött nu också! förlåt om jag missförstår hela tiden nu. snurrar in mig massor i tankar. aja. godnatt =)

Lady Dahmer

men åhhhhhhhh ANGELICA(ropar) jag har inte sagt att det är ok att vara kriminell!!!Läs en gång till. Och sen en gång till. Jag kan inte fatta att du inte förstår vad jag menar, är jag verkligen så jävla otydlig?Jag skriver ju klart och tydligt "Man kan fördöma ett beteende eller en handling utan att för den skull fördöma människan bakom."

Anonym

anna -- japp. Jag röker braj själv och nog fan kan jag kontrollera mig så pass mycket att jag inte bara tokmeckar en holk bland ungar.Dessutom så moraliserar jag inte över mina vänners val i livet (vilket var en av poängerna med inlägget.)Skulle nån av mina kompisar ta droger nån gång i bland (nu snackar vi inte missbruka) eller snatta i en affär så skulle jag knappast säga upp bekantskapen.Och min vän som begått mord? Det hände innan vi träffades. Långt innan (obviously för han har suttit i fängelse)Jag tror även på andra chanser.

Emma

Då kan jag berätta ett konkret exempel på detta hämtat från verkligheten som en vän till mig som är sjuksyster bevittnade som vi kan kalla Eva.En 5-åring kommer in på barnakuten, våldtagen.

Givetvis agerar alla proffessionelt under undersökningen, men efteråt bryter Eva ihop, det blir för mycket, så hon går undan.Styvpappan, tillika förövaren sitter i en polisbil påväg till förhör och Eva får tröst av en mycket erfaren manlig sjuksyrra som som jobbat där i många många år, han tröstar henne och säger:

"Det där är Johans styvdotter, jag minns honom, jag behandlade också honom för 20 år sedan när han kom in och hade blivit våldtagen av sin pappa"Jag hoppas du inte tolkar detta som att jag tycker att det är okej att våldta ett barn, men du kanske förstår vad jag vill komma fram till och att jag vill säga - jag håller med ditt inlägg.

Lady Dahmer

jag förstår precis hur du menar. Det är det jag menar också. :-)

Nina

Ha ha ha... Tack för dem fina orden. :-d Att du kunde klämma ur dej dem även fast jag stavade dömma åt pipan. FÖRDÖMA. FÖRDÖMA. fördöma. *tränar (både på det här med att sätta ihop ord samt rätt antal konsonanter)

Du ÄR uppenbarligen snäll. Det tycker jag är trevligt.

a lovely borderline

jag förstår vad du menar. jag tror att alla med rätt (fel) förutsättningar i livet kan bli mördare/knarkare/rökande gravida osv. när jag ser en utslagen människa på gatan så vill jag iaf tro att jag inte dömer denne för jag tänker att det precis lika gärna kunde varit jag. det är svårt att vara människa.

Jenny

Det är ett enormt viktigt ämne du tar upp, inte minst när det handlar om barn (som ju ofta - av naturliga skäl - har svårt att separera person från handling). Jag jobbar liksom du i förskolan och där uppstår ju såna här situationer flera gånger per dag, där man måste tydliggöra för barnet; Jag tycker inte om det du GJORDE, men jag tycker fortfarande om DIG!

j

jag var också rätt ok med mitt ex fast inte med att han spöade upp mig.

?? eller.Lägg ner det där, ta avstånd från folk som beter sig dumt. Punkt. Så jävla despo kan man inte va att man måste ha mördare som vänner.LADY DAHMER | confessions of a neurotic attentionwhore

j - jag är inte ett dugg desperat. Jag väljer mina vänner efter hur de är NU. Min vän har inte för vana att mörda människor. Det som hände hände för 15 år sedan.Så han beter sig inte speciellt dumt alls. Tvärtom.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog