Svar på frågorna (long-ass-inlägg)

FÖRÄLDRASKAPET:

 

Finns det saker som du trodde att du skulle hålla stenhårt fast vid, men som efter hennes ankomst- inte ter sig lika viktigt? Eller tvärtom?

 

Oj då, mycket och inget egentligen. Jag hade… eller jag HAR en plan med mitt föräldraskap. Jag vet vilken slags mamma jag vill vara och vilken slags uppväxt jag vill ge Ninja och jag har ett eller två verktyg i bakfickan för att ta mig dit.

 

MEN – jag har alltid varit medveten om och öppen inför att saker inte alltid blir som man tror. Det är väl ingenting egentligen jag var absolut rigid med innan. Skulle vara det där med socker då! Ingen socker till ungen liksom, men nu ba; ÄT UNGE! ÄT OCH TIG!

 

Dock så trodde jag inte att samsovning, amning och sjalbärande skulle vara så viktigt för mig.

 

Vill ni ha fler barn?

 

Oh ja. Minst två, men gärna tre. Inte fler än fyra (nu låtsas vi att jag är överfertil och ung)

 

Å ena sidan är vi rädda. Vi vill vänta. Oskar speciellt som känner att han knappt har tid med Ninja. Men å andra sidan så blir vi inte yngre och jobbet och tiden kommer aldrig förändras. Vi har inte riktigt bestämt NÄR vi kör, men jag brukar skämtsamt (nåja) säga att runt december eller när ninja blir två.

 

Hur lång är Ninja nu och vad väger hon?

 

Hur lång hon är vet jag inte riktigt. Hon var 79 cm i maj, men har växt enormt mycket sen dess. Hon är lång som fan. Väger 12 kilo. Hon har storlek 92.

 

När ska Ninja börja på dagis, eller ska du vara hemma tills hon börjar förskoleklass?

 

Planen som den ser ut nu (men det kan ändras beroende på omständigheter) är att Ninja börjar i Augusti nästa år.

 

Varför heter din dotter Ninja?

 

Det vette fan egentligen. Vi (jag, karln hade ingen talan för hans förslag var typ… WT och det var jag som klämde fram ungen. Jag åberopade veto. ….. Asså, vi vill ju inte skylta med vår WT-status.)  hade bestämt oss för Tamlin. Möjligen Tiili. Men så kom ungen ut och såg ut som en Barbro. Jag minns inte hur vi bestämde det, men när jag låg där helt yr med kladdig unge på bröstet så minns jag att Oskar sa ”Ninja är ett fint namn!” och ja ba: ”mmmmmm”.

 

 

FAMILJ

 

Har du några fler syskon än din bror? Har du i så fall bra kontakt med dom?

 

Jag har två bröder och en syster. Nej, vi har inte bra kontakt. Min storasyster träffar jag aldrig. Sist var när jag var 16. Storebrorsan träffar jag då och då, men vi hade ingen kontakt förräns jag var 16 så vi har missat mycket. Jag har skrivit mer om dem här: http://ladydahmer.blogg.se/2009/march/mamman-som-gav-bort-sitt-barn.html

 

Hur mycket och bra kontakt hsr du med dina föräldrar? Bor dom i närheten av er?

 

Morsan bor i hälsingland och vi träffas när vi åker upp på somrar och jul, men hon kommer ner och hälsar på då och då. Pappa bor på gångavstånd. (ok, det blir en timmes promenad) men han har jag inte träffat sen Ninja var typ 10 månader.

 

 

 

SKOLA/UTBILDNING/JOBB:

 

Hur var du när du var liten? typ, tonåring?

 

Olycklig. Svår. Bråkig. Jag var annorlunda. Jag var konstigt nog populär, men ändå utanför. Jag började dricka väldigt tidigt. (runt 13) Jag rökte braj som fjortonåring och hängde med vuxna.

 

Vad har du för utbildning? (gymnasiet, högskola/universitet?)

 

Jag skolkade mig igenom hela skoltiden. Från första klass tills jag hoppade av gymnasiet. Jag har ingen utbildning med andra ord. Trots det så hade jag höga betyg. Fyror i Svenska och Engelska och femmor i bild och skapande.

 

Jag har läst upp en massa ämnen på Komvux; Filosofi A, Engelska A,B och C. Svenska A, B och C. Geografi A, Historia A och B, Religion A och B, Etik A, Psykologi A och B,  och jag fick MVG i allt,  men det fattas en del poäng innan jag har gymnasiebehörighet.

 

Och det suger arsle. Det är så mycket jag skulle vilja läsa på högskolenivå och som det ser ut nu så lär det dröja innan den möjligheten finns.

 

Hur gör man för att bli lika smart som du?

 

Man läser mycket och man tänker mycket, man diskuterar med människor, man söker kunskap, man ifrågasätter. Jag tror inte att man föds smart. Jag tror man blir det om man är aktiv.

 

 

Vad har du jobbat med i ditt liv (ALLT)?

 

Nu kommer jag från en håla som verkligen lider av arbetslöshet. (därför flyttade vi) men jag har väl hunnit med att jobba som:

- City Guide. Precis som det låter; stadsguide i Hudik.

- Lokalvårdare heter det så fint. Städare med andra ord.

- Kassan på lokala bion

- Servitris på restaurang och i bar.

- Personlig assistent åt barn med autism.

- Barnskötare.

 

Planerar du att börja jobba igen öht?

 

Helst inte! Men jo, för ekonomin så måste jag. Men även för mitt eget pensionsparande och för att inte bli tokig. Jag gillar inte att jobba, men att bara dra arslet hemma är ingen höjdare heller. Been there done that. Jag behöver rutiner för att må bra. Halvtid vore fantastiskt. Kanske 2 – 3 timmar om dagen?

 

På förskola då eller med något annat?

 

Antagligen. Men jag är öppen för annat.

 

Har du en anställning kvar från ditt förra jobb eller är den slut?

 

Min senaste anställning var tyvärr ett vikariat. Jag trivdes så bra, men blev gravid.

 

GENUS/FEMINISM:

 

Vad gör man när den ena parten i ett förhållande är genusmedveten och vill uppfostra det gemensamma barnet därefter, medan den andra är konservativ och på allvar tror att sonen riskerar att bli homosexuell av att leka med dockor?

 

Det där skulle jag aldrig acceptera. Jag vet inte ens om jag hade kunnat ha en relation med någon som är så olik mig. Men! Det jag skulle göra är att vara stenhård. Genus är viktigt som fan. Jag skulle se till att utbilda karln. Köp ett par böcker i ämnet och se till att han läser. Ta upp diskussion! Ifrågasätt! Fråga hur han tänker och varför han tror det han tror. Ge dig inte.

 

... Jag tipsade om din blogg till min tjejkompis som även är mamma till några barn. När jag sa att det handlade mkt om genus började hon OMEDELBART prata om nåt annat efter att hon sagt "Du ska få se själv när du får barn att flickor gillar prinsessor och rosa, det är medfött". Vad tror du att man ska säga till en sån person för att få henne att inse att så nog inte är fallet? Eller bör man hålla käften som jag gjorde?

 

Jag skulle absolut inte hålla käften. Jag skulle ifrågasätta hur hon menar och varför hon tror som hon tror. Sen skulle jag köpa ”ge ditt barn 100 möjligheter istället för två”.

 

När började du intressera dej för feministiska frågor? Varför och hur uppstod det intresset, tror du?

 

Jag minns inte! Jag vet inte! Jag har nog alltid varit feminist. Även innan jag visste vad ordet betyder. Jag har inte alltid haft kunskap och trott på en hel del könssnäva paradigmer, men allteftersom tiden rört sig så har jag blivit mer och mer medveten. Jag tror det körde igång på allvar efter att jag dumpat mitt ex.

 

BLOGGEN:

 

har du några smarta tips på hur man lockar läsare till sin blogg. Lista dina topp fem tips om detta.

 

- Var intressant. Det går inte att komma undan. Man bör ha en personlighet som intresserar folk.
- Var passionerad om det du skriver om. Skriv om sånt som engagerar och berör. Människor vill bli upprörda, provocerade, arga, glada, inspirerade. Väck känslor.
- Uppdatera ofta. Varva allvar med trams. Korta inlägg med långa.
- Var aktiv. Kommentera i andras bloggar. Men var relevant och håll dig till ämnet. Skriv på ett sätt som gör andra nyfikna på vem du är.
- Hora runt på olika bloggforum eller var aktiv på t.ex FL. Se till att höras och synas och ha alltid din blogg länkad i sidfoten eller profilen.

 Finns det något ämne som du har tagit upp till diskussion i bloggen som du har ångrat?

Inte som jag kan komma på just nu.


När du startade bloggen, hade du några mål eller något som du ville uppnå med den?

 

Nej. Jag ville bara byta till svenska. (från min engelskspråkiga) Jag trodde aldrig fler än kanske fem skulle läsa.

 

NO POO:

 

finns det liksom henna som man blir mörkbrun av? Inte svart, men nästan

 

Inte henna, men du kan blanda Henna och Indigo. Beroende på hur du blandar så får du olika nyanser av brunt, svart, rödbrunt.  

 

blir det "fucked up" om man använder frisörschampo i det fina hennabarret?

 

Inte mer än annars.

 

Har du provat en brasiliansk vaxning någon gång?

 

Nästan. Jag tänkte göra det själv. Var så less på att raka muttan varje jävla dag. Så jag kladdade på vax, satte dit tygremsan och drog. Blod och blåmärken och SMÄRTA! Jag vet inte om jag har ovanligt grovt könshår men det kändes som att jag drog loss trädstammar ur huden. Jag kladdade inte på mer efter det.

 

Använder du vanlig tvål, eller finns det något alternativ som är bättre?

 

Ja ibland efter blöjbyte på händerna. Dock så föredrar jag sls-fri tvål. Det finns på hälsokosten.

 

Jag har fått problem det senaste året med den deodorant jag använt i alla år, då det nu börjat klia och när jag kliar tillbaka lika frenetiskt får jag utslag och tja du fattar, det är skitjobbigt. Men använder jag inte deo så luktar jag apa. Vill ha någon (effektiv!) version utan en massa konstiga tillsatsämnen, har du nått tips på vad jag ska börja söka efter?

 

Om jag vore du så skulle jag ändå stå ut med lukten ett tag. Anledningen till att du luktar apa är för att din kropps balans är störd. Låter du svettkörtlarna och hårsäckarna och armhålorna återhämta sig så kommer du inte ha samma behov av deo. Under tiden det tar så rekommenderar jag att du smörjer armhålorna med kokosnötsolja eller ev. kristalldeo.

 

DJUREN:

 

Vad heter katterna?

 

Bengt och Gunnar. (Eller KITTEKITTE och Guddar enligt Ninja)

 

Vad hände med din dobbis och hur länge sedan var det du hade hund?

 

Att skaffa hund var inget bra beslut, men det var mitt ex som tyckte att vi skulle ha en stor dobermann. Lite status sådär bland blattarna. När vi gjorde slut så tog jag Idefix. Mitt ex var inte så snäll. Varken mot mig eller hunden.  Som du vet så är dobermannen en ganska stressig ras. Vakthund. Och vakthundar vaktar.

 

Van vid norrlands lugn så klarade han inte riktigt av Stockholms innerstad. (södermalm) Han var hundilsk och det blev värre. Han började kissa på sig (i sömnen och där han stod) och uppvisade ganska mycket stress. Han skällde och sket inne. Till slut tog jag beslutet att omplacera honom. Det var det värsta jag gjort. Det var ett par år sen nu.

 

Om en hund som du haft men omplacerade. Du skrev då om någon som kontaktade dig och sa att hon numera hade den och att den blivit aggressiv? (Vilket iochförsig verkade vara en lögn?) Men du berättade aldrig om det löste sig, eller hur det gick?

 

Jag fick aldrig några svar, fast vi mailade fram och tillbaka (jag och hundstallet) – De fick inte heller några svar när de i sin tur försökte hitta fatt på ägaren. Allt hade gått så bra. (de är väldigt seriösa) Det sista var att ägaren påstod att allt var lögn och att hon hade Idefix i sin ägo. Sen svarade hon inte i telefonen.

 

Men när jag pratade med ”lögnerskan” så bevisade hon klart och tydligt för mig att idefix i alla fall var i samma rum som henne. Utan tvekan. 

 

 

 

RELIGION:

 

Stämmer det att du varit kristen, hur kommer det sig att du "ångrade dig"?

 

Ja. Jag var kristen, ordentligt, tills jag var drugt 25 kanske? 26? Jag vet inte. Jag ångrade mig inte. Min tro växte och utvecklades och ja… nu är jag här. Den bara försvann under en lång tid. Jag märkte det inte förräns det var ett faktum. Jag tror Satan lockade för mycket.. eller i alla fall Lilith. ;)

 

Om du var TVUNGEN att bli religiös inom någon världsreligion, vilken skulle du välja? Vilken tilltalar dig mest? Minst?

 

Jag vet inte. Jag trivdes som kristen och jag har en förkärlek för Jesus. Heh. Jag tycker om kristendomen. Jag tycker om Jesus budskap. Jag har ofta önskat att jag behållt min tro som den var. Det går inte att förklara, men kärleken till Gud och Jesus är helt otrolig. Den är uppriktig, ärlig, sann. Jag ville bli nunna ett långt tag.

Minst? Jag vet inte. Alla religioner är vackra om de kommer från en ärlig plats i hjärtat.

 

Vad tycker du om islam och muslimer? Egentligen?

Min instinktiva känsla är ”de är fan dumma i huvudet allihopa!” Mina fördomar handlar om att de är trångsynta, kvinnorförnedrande patriarkala bakåtsträvare – men jag vet ju att det inte gäller alla. Islam är i sin grund lika vacker som kristendomen. Jag har läst Koranen och varit väldigt nyfiken på just Islam. Dock så är jag inte förtjust i muslimernas ovilja att get down with it. Join the tvåtusentalet liksom. Man måste låta religionen växa och utvecklas med tiden.

 

 

Utövar du några häxritualer? Isf vilka, när och hur?

 

Lägger du in ritualer osv i vardagen eller separerar du häxLD från vardagsLD? Eller vill du kalla dig själv häxa eller har du hittat din genre?

 

Sen Ninja föddes har det inte funnits nån tid eller ork till nåt häxrelaterat. De är synd, för jag saknar det meditativa som en ritual för med sig.

 

Vattenmagi har varit ett dagligt inslag tidigare. Även traditionella – slå-en-cirkel-tänd-på-rökelse – tänd-ljus -och-tala till det gudomliga – ritualer.

 

Vi har alla ritualer i vardagen, och jag är inte sämre än nån annan. Mycket av vanliga vardagshändelser som att dricka en kopp te eller röka en cigg har tagit rituallika proportioner. Jag tror jag trivs väldigt bra med magi runt mig. Det är en livsstil för mig.

 

Men som sagt – sen Ninja föddes har det fallit i glömska. Jag ska skärpa mig.

 

Har du planerat din egen begravning och vill du bli jordfäst eller kremerad?

 

Jag vill bli kremerad. Helst skulle jag vilja bli kompost. Men i ärlighetens namn skiter jag fullständigt i vad som görs med mitt skal. Spola ner mig på toaletten. I dont care. Det är upp till de efterlevande att bestämma vad som känns bäst för dem.

 

Men jag vill att ”mah na mah na” spelas på begravningen/minnesstunden. Och jag vill gärna att folk har partyhattar på sig.

 

 

PERSONLIGT:

 

Har du gått i terapi eller så? och har du någon diagnos?

 

När jag var yngre så gick jag hos psykolog. Jag var deprimerad, hade panikångest och var hypokondriker. Jag skar mig i armarna och var så där normalt tonårssvår antar jag.

 

Nej, jag har ingen diagnos. Och jag misstänker ingen heller. Jag är en vanligt tråkig normalstörd person.

 

Varför ska du inte vaccinera dig emot svinis?

 

Finns ingen anledning. Den är mildare och dödar färre än den vanliga influensan. Jag är dessutom väldigt kritisk mot vaccin.

 

Har du någon fobi?

 

Njä. Inte egentligen. Jag har nojjor och rädslor, men inga som styr livet. Eller ja, lite kanske. Min telefonfobi och min sociala fobi vill jag egentligen inte räkna som fobier eftersom att de inte kontrollerar mig på ett sånt sätt att jag blir handlingsförlamad. Jag är även lite smått fobisk mot ballonger, höga ljud och småkryp.

 

 Har du något andranamn?

 

Japp. Och ett tredje. Anastasía och Elisávet.

 

Kan du grekiska?

 

Ungefär lika bra som en grekisk ettåring.

 

Vilket är ditt tidigaste minne i livet?

 

Här vill jag svara; jag minns inte. Jag minns förvånansvärt lite av min barndom och uppväxt. Ibland får jag minnesbilder. Jag har nåt minne av att jag får en ny blöja och det känns skönt. Ett annat hur jag ligger på ett täcke och pappa säger att nu ska han kasta mig från balkongen (på skoj), ett minne när jag leker tom och jerry på dagis… och ett tydligare där jag får en chockrosa spade för att jag lärt mig räkna till hundra.

 

Vilka negativa egenskaper har du

 

Massvis! Mer här: http://ladydahmer.blogg.se/2009/september/utkast-karin-friberg.html

 

Vilka länder har du besökt?

 

Grekland. Endast.

 

Vad tycker du om charterresor, är det något som du skulle vilja åka på med familjen typ? Eller är du en "äventyrare" som hellre skulle vilja luffa i Bangladesh med Ninjan i bärsele?

 

Jag vill helst inget av det. Jag vill åka till Aten eller nån annan storstad eller ev. familjemysig liten grekö nånstans. Dock så är jag bekväm så luffning är uteslutet. Charter är jag inget stort fan av. Vill jag umgås med svenskar så stannar jag i sverige!

 

Om du inte bodde i Sverige, vilket land skulle du vilja bo i då?

 

Kanada. Det är väl typ som Sverige. Jag vill inte flytta dock. Tanken ger mig magont.

Har ni mycket pengar eller tycker du att ni har lite/det räcker?

 

Det känns som att vi är panka. Men om sanningen ska fram så har vi det jävligt bra. Jag är nöjd. Dock önskar jag att vi hade lite mer så att vi kunde flytta till hus.

 

Vad kommer du rösta på nästa år/Vad har du röstat på tidigare år?

 

Jag röstar Vänsterpartiet. Maken röstar på miljöpartiet.

Röstade du i kyrkovalet? Röstade du i EU-valet?

 

Eh. Nej. *skäms*

 

Hur många timmar sitter du vid datorn i snitt (ungefär) per dygn?

 

Ninja går till sängs runt 20-21. Vissa kvällar sitter jag fram till 24. Vissa kvällar mer sporadiskt. Under dagen blir det nog sammanlagt ett par timmar till.

 

Känns det som lagom mkt eller skulle du önska att hann med att sitta mer eller tycker du att du sitter för mycket?

 

Jag sitter alldeles för mycket. Och jag vill faktiskt minska ner. Men jag ursäktar mig med att jag jobbar. Mest tid går till bloggdesigner vilket tar timmar, och det tjänar jag pengar på. Vilket behövs nu när vi försöker snåla med dagarna.

 

Vad betyder/innebär det här "moj"  som jag har förstått att du och maken kallar varandra?

 

Ljudet som blir när man pussas. Typ. Eller när man pussar i luften. ”Mwah!” fast på svenska. Vi började skriva så på msn till varandra. Nu står det i vigselringarna. Och vi kallar aldrig varandra för namn. Jag rycker t.o.m till när Oskar säger Natashja. Haha.

 

Har du pratat med ditt ex, nu.

 

Nej. Arslet ville snacka men han har inte hört av sig.

 

Hur träffades du och din man?

 

På krogen. Jag var kompis med hans ex. Hon presenterade oss. Han hade dräglat efter mig ett halvår tror jag. Mer här! http://ladydahmer.blogg.se/2008/december/wt.html

 

 

När du är sådär elak tillsammans med Oskar ibland och ni skrattar åt folk, vilka folk är det ni skrattar åt då?

 

Oj. Hahaha. Folk vi känner. Familjen.

 

Och får man bjuda på en fika nån dag?

 

Nu var det ju det där med den sociala fobin… men jag är inte helt omöjlig!

Hur gick det till när Oskar och du bestämde er för bröllop?

 

Vet inte riktigt. Jag sa ”vi ska gifta oss” och han sa inte emot. Det var liksom bara självklart att vi skulle gifta oss! Mer om bröllopet här: http://ladydahmer.blogg.se/2009/april/den-dar-javla-potatisen.html

 

Har du kontakt med folk på svenska seriemördarforum eller liknande om det finns sånt?? Jag tänkte på det när jag hörde om han i Lerum som åkte fast för djurplågeri, han vart tydligen helt besatt av seriemördare. Så jag undrar om du känner (till) honom av ren nyfikenhet??

 

De svenska forum som funnits eller finns är så lama. Jag håller mig till SKC. Och jo, jag har hört om honom. Han är en serial killer waiting to happen.

 

Sen undrar jag om du har läst Marilyn Mansons självbiografi och vad du tycker om honom?

 

Japp. Jag älskar karln. Förutom Oskar, Dean och Sam så är Manson den sexigaste mannen på jorden. Eller… han var. Nu är han tjock. Det klär honom inte. Fast personen är ju lika hot ändå. *dräglar lite*  Manson är det enda förutom tystnad jag står ut att lyssna på. När jag målar tavlor så har jag alltid Manson i lurarna. Man blir sådär skönt ond av hans musik.

 

Vad tycker du om kitsch??

 

Hate it, love it. Min WT-personlighet vill frossa i det. Min sansade sida avskyr det.

 

 

Hur ser en helt vanlig dag ut för dig?

 

Vaknar runt 7. Kaffe och blogg medans Nöffen leker en timma. Frukost. Öppna förskolan till 12.. Affärn. Lunch och Tutte. Ninja vilar och jag sitter vid datorn. Sen blire lek och umgänge. På kvällen blir det datorn tills karln kommer hem, sen ser vi på serier och myser i soffan tills det blir för sent.

 

...Å så undrar jag om du inte kan visa bilder på dej själv när du var yngre? Hade varit så skoj å se ifall du var rockig redan då? Man kan tänka sig att du var typ helt svart hela du eller? =)

 

Jag har inga bilder från den tiden tillgängliga. Men vid ett senare tillfälle så kan jag försöka hitta nån. Det bästa jag kan ge är detta:

 

 

 

OZENA - tells it like it is!

Du ser EXAKT ut som Dana Scully i Arkiv X (ifall hon vore svarthårig dådå) på de där bilderna :-O

MANDRAGORA

Vad många frågor det blev! Kul att läsa dina svar. :-dOch jag måste hålla med Ozena om att du liknar Scully - åtminstone på högerbilden!

Teskedsmamman Magdis

En liten tröst kanske.... Man hittar tillbaka till sina ritualer... Jag tappade bort den delen när jag fick min första son. Hittade det igen mellan 2 och 3 och trean hänger med på det mesta.Det är trean jag har mest "kontakt" med, när han har öroninflammation kan jag känna in mig på vilket öra det är osv... var han har ont, OM han har ont. Jag behöver inte titta var jag har barnen, jag kan "känna" var jag har dem... fast tvåan kan göra sig osynlig och jag känner att han står bakom mig, men egentligen är han någon helt annanstans :rolleyes:

M

jättesnygga bilder! Vacker är du :) Gillar att du har en åsikt om precis allt :D

Lina

mucho trevlig frågestund, tackar för den!

MEN jag hoppas att det är okej att klämma in två bonusfrågor nu... och det är dina förkortningar, vad betyder de egentligen?

"WT" och vad är det du brukar skriva... "Leffe"?

:question::question:

Andie

Det var väl inte så farligt med en frågestund. Och tack för att du svarade på min fråga.

Gitsie

Många intressanta frågor (och svar) :-)

Emma

Tamlin och Tiili, antar att du läser isfolket??

Maja

Väldigt intressant, tack för det! Du är cool!

sarah

om du är nyfiken på islam så rekommenderar jag dig mohsen kadivars hemsida www.kadivar.com går att välja engelska. han är så bra särsklit hans texter om demokrati och mänskliga rättigheter där han skijler mellan traditionell islam och intellekturell islam. annars finns det ju muslimska feminister tex irshad manji (som f.ö är öppet lesbisk)som har skrivit "the problem with Islam today (som jag iofs inte läst än). annars tycker jag mohammed Fazlhashemis bok "vems islam" är en av de bästa böcker jag läst rent faktamässigt och tar upp många av viktiga saker som "ickemuslimer" ofta undrar över. J. Espostio har skrivit en bok som heter islam den raka vägen som också är bra och ger en bild av ungefär hur de flesta muslimer tycker islams historia ser ut. Personligen undviker jag att läsa böcker som är "missionerande" pga av att du kommer att få just den bilden som den inriktningen/rättskolan/personer tror på och inte den se bredd som finns i den muslimska världen. om du ska läsa koranen så rekommenderar jag knut Mohammed Bernstöms översättning. Den är nyare, mer lättläst och riktar sig till muslimer. Den älde som Zettersteen översatt är från 1912 tror jag och den är gjort utav en arabist inte muslime så det är viss skillnad. Bara lite tips om du ville ha.

Lotta

Ursäkta mig men jag kunde inte hålla mig för skratt. Klart inte kul när det händer, men efteråt kan man skratta åt det.

Kul med din frågestund/svar

Anouk

Hey bara vad roligt. Nu vet man lite mer om dig:DDom genusböckerna du nämner, kan man köpa dem var som???

Anonym

skoj, tack för svaren :-d

Linda

du är bara förjävla fascinerande.. fängslande, och ja. intressant att få "lära känna".. tack för att du kryddar min vardag. :love:

Lotta

Mycket fina svar, men hade missat det här med frågestund.. Är det för sent? Kan ju prova :-P Hur går lchf? har du givit upp det eller lagt det på is en stund?

Ha en bra dag!

sarah

Jag kom precis på en fråga vad är det för ämne som man ska undvika i balsam. brukar det stå silicon eller ngt annat?

sarah

Jag kom precis på en fråga vad är det för ämne som man ska undvika i balsam. brukar det stå silicon eller ngt annat?

ia

Fantastiskt inlägg, som vanligt. Heja dig! :-)

emelie

Hihi..

Min sambo hävdade bestämt att hans första dotter skulle heta Tiili.

Har Aldrig sett/hört att någon annan oxå velat det (visste inte ens att det var ett namn).

Såg nu bland de andra kommentarena att det kommer från sagan om isfolket..

Och Jo, min sambo är ett fantasyfreak utan dess like ;)

Rebecca Utan Räkor

Jag gillar din blogg, men är dålig på att kommentera.Men nu så reagerade jag så starkt att jag måste. Du skriver att du absolut inte är kristen? sant. Varför i hela världen har du ett kors efter varje inlägg. Jag tycker det känns konstigt.Skulle du kunna ha ett kors runt halsen med. Jag har det. Och då tycker jag att det ska vara en självklarhet att man är troende.Annars kan man kasta bort sina kors.

Vad tycker du?

Rebecca Utan Räkor

Oj. jag kan ha missuppftatta ditt svar. (inser jag efter att ha läst det typ fem gånger)

Ber om ursäkt i så fall.Mitt fel

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog