Ja, du har helt rätt - jag bara låtsas vara feminist

Är det nåt jag tycker är så förbannat tröttsamt så är det när folk sätter upp orimliga krav för sina medmänniskors beteenden och kräver total perfektion. 

du stjäl en ideologisk beteckning när du kallar dig feminist

"Du är ingen riktig feminist!" får jag höra när jag vid ett svagt tillfälle säger "du har nog inte fått snopp på länge" till en kvinna som förolämpar mig.

(Nej, det var inte ett försök att förminska henne för att hon är kvinna. Det var ett försök att förminska henne för att hon var en idiot)

Det var kanske inte så snällt eller intelligent sagt - men jag tänker fan inte be om ursäkt för att jag, precis som alla andra, ibland beter mig olämpligt eller säger saker i affekt.

Det kallas att vara mänsklig. Och det är nåt som drabbar oss alla, feminist eller ej. Och jag kan lova att det varken är första eller sista gången jag kommer att säga nåt otrevligt, mansgrisigt, ofeministsiskt eller empatilöst till en annan medmänniska.

du egentligen inte står upp för särskilt mycket i det feministiska programmet

Det blir så jävla tjatigt och tramsigt när man kräver perfektion av varandra.

Om det så handlar om feminism, religion eller djurrätt eller vilken ideologi som helst, så ska det alltid komma nån pretantiös bokstavstroende person och peka ut ens brister. För brister får man tydligen inte ha när man är medveten.

Och jag undrar då om det är nåt mer jag inte kvalificerar som? Socialist? Kvinna? Svensk? Inom vilka områden bör man vara helt perfekt?

/suckar

(i en tråd på FL så var jag heller ingen "riktig LCHF'are" för jag åt minsann inte bacon och tydligen så måste man följa ALLA kostråden för att räknas. Komik på hög nivå med andra ord
)

Nollåtta

Jag måste nog hålla med Lisa i den här frågan. Tyckte ditt svar var vidrigt och sjukt osympatiskt.

Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Får höra samma sak för att jag är hemma med Ville så länge. :mad:

lady dahmer

nollåtta - så om man kläcker ur sig osympatiska saker så är man ingen feminist? Är det nåt mer jag inte kvalificerar som då? Socialist? Kvinna? Svensk? Inom vilka områden bör man vara helt perfekt? Kan vara bra att veta nämligen.För övrigt tycker jag det är sjukt osympatiskt att komma in i en annan människas blogg och säga till den höggravida innehavaren att "hon ser ut att väga 50 kilo för mycket samt inte vet nåt om kost för då skulle hon inte se ut som hon gör" - men det är bara jag. Jag kanske är överdrivet känslig. Jag kanske bara skulle tacka och ta emot och välkomna kvinnan hit... eller nåt? :thumbdown:För reagera och bli arg är ju absolut inget som tillstår en RIKTIG feminist,

Nollåtta

Har någon påstått att man inte kan bli arg som feminist? Jag trodde det var feminismens främsta kännetecken. Problemet som jag ser det, ligger i att du använder dig av patriarkala härskarmetoder när du försöker debattera. (i det här fallet) Det blir ungefär lika seriöst som när radikalfeminister raljerar över den lyckliga horan. Det faller platt och blir inte trovärdigt.

cilla

jag tror ingen reagerar på att du blir arg, men däremot på hur du valde att uttrycka dig när du blev det eftersom det är ett så typiskt uttryck för hur män raljerar för att trycka ner kvinnor. och eftersom det är det kan nog en del tycka att en feminist borde vara medveten om det och undvika det uttrycket. jag reagerade också lite när jag läste det, det är inte ett uttryck jag själv hade valt.

men folk tycker så mycket och dömer så mycket så fort man säger att man är feminist...det är ingen sekt man har gått med i där alla måste tänka, tycka och bete sig likadant. man får faktiskt göra precis som man själv vill, man kan se varför något är fel men välja att göra så ändå..och för övrigt ser du verkligen inte ut som om du skulle ha 50 kilos övervikt.

Beyond Eternity

Nollåtta

Ja du kan tycka att LD's svar var både sjukt och osympatiskt och att uttalandet inte var LD's bästa och även sagt i affekt det säger hon ju själv också, men det den där Lisa öste ur sig, som någon självutnämnd jävla normgivare för rätta feminister, var att LD inte skulle vara feminist för att hon sa det hon gjorde...och det påståendet är direkt löjligt då feminism inte innebär hårklyveri och perfektionistiskt felfrihet som människa.Jag ser mig tex som Buddhist, men vet ni vad, och framförallt Lisa, jag gör inte alltid gott, jag följer inte alltid den 'åttafaldiga vägen', jag ägnar inte all min vakna tid åt att göra mig av med mina mänskliga begär osv. Så fy på mig som ÄNDÅ ser mig som Buddhist.... Nej, sluta nu med allt sånt här trams om att du är inte det eller det för du gör inte si eller så eller du säger så. Vi är människor och INGEN är felfri oavsett vilken ideologi eller religion vi anser oss tillhöra och/eller lever efter. Den eller dem som håller på med sådana påhopp som Lisa gjorde har irrat bort sig på "bokstavstrons" villovägar och helt missat vad det innebär att vara människa, men framförallt att LD's uttalande, om än kanske både elakt och ogenomtänkt, inte är ett kriterium för om man är feminist eller inte.

lady dahmer

som BE poängterar så är det helt ok och i sin ordning att reagera på det jag sa - MEN, det är inte det mitt inlägg handlar om här eller det Lisa ägnar sig åt. Hårklyveri var ordet. BE förklarar det skitbra! :thumbup:

Nollåtta

BEJag skulle reagera i verkligheten också, om en kompis eller någon i den feministiska grupp jag är med i skulle använt samma uttryck. Det är patriarkalt och det är ovärdigt att slänga sig med den typen av gubbiga uttryck. Sen tycker jag Lisas kommentar var felaktig den med, jag tror inte LD har 50 kilos övervikt.

För övrigt har jag all rätt i världen att ifrågasätta när jag tycker någon gör fel. I det här fallet gjorde både Lisa och Ld fel i mitt tycke.

Anna Kaagaard Kristensen

Det där är ett problem som jag har med så kallade feminister, då får vara med så länge du följer kravlistan. Jag hade nog faktiskt sagt något mycket fulare och elakare till den där Matilda.Sen använder den där lisa, medsysterargumentet, det värsta som finns, vi kan inte hålla varandra bakom ryggen jämt det är orimligt. Sen förstår jag inte på vilket sätt fitt-Matilda var "systerlig" i första hand?Du har en dold talang Lady Dahmer, du drar till dig dum huvuden på samma sätt som saft attraherar getingar, hahaha :D

Nollåtta

AnnaDina kunskaper om den feministiska rörelsen verkar något.. eh bristfälliga i och med din kommentar. Du har uppenbart ingen aning om hur eller vad systerskap åsyftar till, det blir något patetiskt när du försöker ge sken av det. Läs på. Boktips. Lena Gemzöe Feminism.

Nikita

Jag skulle nog inte valt det uttrycket, men det kan nog mer bero på att jag blir väldigt elak ibland och är mycket vulgärare.Men, jag förstår, ibland blir det svårt att styra sina impulser och jag kan se varför folk reagerar illa på det du sade. Men det gör dig inte till mindre feminist.

Tess

Om perfektion är det som man måste ha för att passa in i en definition, då är ingen människa nånting alls.

Anna Kaagaard Kristensen

Nollåtta: Det jag menar är, jag har sett det där köras i halsen på LD mer än en gång "du är ingen riktig feminist!" eller "sådär gör inte riktiga feminister!" Jag vill liksom gärna inbilla mig att feminismen handlar om valfrihet och jämlikhet, men det verkar som att en hel del andra människor tolkar det lite annorlunda.Samma sak att gapa om systerlighet, jag förstår det om det handlar om att "hjälpas åt" och bana väg för att alla kvinnor ska ha rätt att välja och att jobba för sina egna och andra kvinnors rättigheter, men när det syftar till något jävla "medhålleri" då så känns det meningslöst.

Beyond Eternity

Nollåtta

Men det är ingen som ifrågasätter att du tycker att det LD sa var fel, sjukt eller whatever. Men att LD's uttalande skulle vara ett kriterium som utesluter henne som feminist är så löjligt att jag inte finner ord för det...det är det jag reagerar på och vänder mig emot, inte att du inte gillade det som LD sa eller att du inte skulle få ifrågasätta något du tycker är fel.

Att för övrigt sätta könsetiketter på vissa uttalanden/uttryck är allt annat än att jobba för jämlikhet.Jag (och andra kvinnor/feminister)har rätt att säga precis vad jag vill när jag vill och till vem jag vill, jag kan i ren ilska/affekt spotta o svära o kalla andra kvinnor för jävla fitta, klia mig i röven, supa och kolla fotboll o skrika jävla domarjävel(trots att domaren är en KVINNA) och ÄNDÅ ända in i själen vara feminist!!! Att kvinnor som är feminister inte skulle få använda vissa uttryck bara för att dessa könsbestämts till män är att sträva bakåt. Missförstå mig inte, jag menar inte att man ska springa omkring o vräka ur sig det jag skrivit ovan MEN om man nu i affekt gör ngt dylikt så får jag självklart ta konsekvenserna av att en människa blir arg eller sårad, men jag ska kunna bli arg o säga det utan att hårklyveri-freekiga feminister ska komma springande med rätt o fel-pekpinnen och döma mig och påstå att jag inte är feminist för att jag i ilska använde ett sk "mans-uttryck"...

Beyond Eternity

.....och som ett litet , men ack så viktigt, tillägg till min bekännelse om hur jag är som Buddhist... när jag då inte alltid följer alla Buddismens "kriterier" så kommer det inte andra Buddhister och pekar finger åt mig och talar om för mig att jag inte är Buddhist... Att peka finger på det sätt som Lisa gjorde tyder inte alltför sällan på att man försöker rättfärdiga sina egna brister och mänskliga feltramp, i stället för att inse att vi helt enkelt är människor.

Nollåtta

BEJag vet inte vad du anser dig vara för feminist, det finns ju som bekant olika grupperingar inom den feministiska rörelsen som har olika tillvägagångssätt för att uppnå sina mål. Jag är antagligen mer radikal än dig (tolkat utifrån dina inlägg här) Jag säger inte att LD inte är feminist, men hennes uttalande ÄR helt klart ofeministiskt. Det är precis som att säga "jag är vegetarian men äter kött" eller "jag är nykterist, jag dricker bara rödvin""för övrigt sätta könsetiketter på vissa uttalanden/uttryck är allt annat än att jobba för jämlikhet."Vad är jämlikhet? Det är också ett begrepp att tolka lite hur som haver. Jag jobbar för kvinnosaksfrågan,inget annat.

Sofie

Jag har precis börjar läsa din blogg och blir så imponerad över ditt sätt att uttrycka sig, du skriver otroligt bra och verkar ha suveräna åsikter som jag inspireras av! Tack för det! :-d

miLLus

Jag kallar mig humanist, jag är till och med medlem i humanistiska förbundet. Som humanist borde jag föredra hermeneutik, det ska alla humanister göra. Det är ju en humanistisk tolkningsmodell. Men jag föredrar positivism, detta trots att jag egentligen inte kommer studera naturvetenskap utan statsvetenskap. Man skulle kunna säga att jag inte är en riktig humanist (om man ska vara löjlig) eller att jag inte kan forska ordentligt inom statsvetenskap (också löjligt).Fast ingen gör detta eftersom, wait for it, det är löjligt.

Beyond Eternity

Nollåtta

att LD's uttalande är ofeministiskt är DIN tolkning och den får du ha, det är helt ok. Men den är inget grundläggande allmängiltigt kriterium för vad som är ofeministiskt. Hennes uttalande är för mig gjort av en MÄNNISKA som blev förbannad och i affekt svarade som hon gjorde.PUNKT, liksom.Du undrar VAD jag är för feminist? Jag ser den frågan som jätte-märklig, men om du vill ha min egen definition på det hela så ser jag mig som en radikal feminist-flata eftersom jag får kämpa än mer i mycket då jag också är flata. Men utgångspunkten , värdegrunden är ju densamma att jag så gott jag kan(och när jag kan,)deltar i och agerar för den självständiga, politiska, ekonomiska och sociala kampen för kvinnnors frigörelse i ett samhälle fritt från förtryck, där kvinnor ska ha samma rättigheter som männen. Detta är faktiskt grunden för feminism och de som gör andra tolkningar o tillägg o gör långa regel-listor för att man ska få se sig som feminist, det får stå för dem. Jag pekar inte finger åt den feminist som säger som LD gjorde, för jag kan se lite längre än så. Feminism i sig går inte ut på att döma andra feminister för att de inte är "bokstavstrogna"(läs fanatiska) enligt vissa extrema grupper...och din jämförelse ang LD's uttalande med vegetarianer o alkoholister haltar duktigt, det är som att jämföra päron o äpplen.Att börja tala om för andra feminister att de är mindre feminister än en själv är att sätta sig på höga hästar och då har man liksom missat värdegrunden i det hela.

Nollåtta

Det var inte en fråga riktad till dig, det var ett konstaterande. Du kanske såg att jag inte hade med ett frågetecken? Men tack för ditt utförliga svar dock, du hade inte behövt skriva en avhandling i ämnet.Man kan älta sakfrågan i tusen år, faktum kvarstår att LD:s uttalande var antifeministiskt, det går inte att prata bort såvida man inte är någon skum särarts"feminist" som tycker att jobbiga kvinnor behöver lite kuk för att sättas på plats.Du behöver inte föreläsa för mig vad en feminist är, det är jag så medveten om förstår du. Om jag predikar om hur äckliga flator är, flator behöver också kuk för att inse vad de missar så tolkar du inte mitt uttalande som speciellt feministiskt antar jag? Skillnaden är? Patriarkala uttalanden är ALLTID patriarkala, oavsett vem som yttrar dem.

Nollåtta"Att börja tala om för andra feminister att de är mindre feminister än en själv är att sätta sig på höga hästar och då har man liksom missat värdegrunden i det hela."Har någon gjort det menar du? Jag kritiserar LD uttalande och tolkar det som patriarkalt, inte hennes övriga feministiska engagemang. (det vet jag för lite om, bortsett från hennes genusmedvetenhet)

Beyond Eternity

NollåttaDu behöver inte göra dig löjlig över mitt svar genom påstå att jag skrivit någon avhandling, för då vet du inte vad en avhandling är för något....sånt här lågt skit trodde jag var under de flestas värdighet, men ack vad man kan bedra sig.Och om du hade uttalat dig om hur äckliga flator är och att de behöver kuk, så hade jag mest skakat på huvudet och tyckt synd om dig, för det visar endast att du är en extremt okunnig MÄNNISKA. Du förstår att jag tolkar inte in allt som folk säger till någon feministisk ytterlighet. Jag kan skilja på vad som sägs till mig utifrån om det handlar o att trycka ner mig som kvinna just för att jag är kvinna som ska veta min plats och vad som sägs utifrån ren o skär okunskap och omognad och/eller i affekt. För övrigt är det först och främst människor jag kommunicerar med och människor kan bli arga, de kan gapa o skrika och de kan säga saker i affekt utan att det för den skull plötsligt exkluderar dem från den tro eller ideologi de ser sig tillhöra. Eller att man för den skull måste komma med pekpinnar.Och faktum kvarstår att du har gjort din egen tolkning ang LD's uttalande.Du har också satt en 'könsetikett' på ett specifikt uttalande och det får du väl göra om du vill. Men det är fortfarande inte din tolkning och ditt 'etiketterande' som är något allmängiltigt kriterium för vad som är ofeministiskt.Isabella

Men oj vad duktiga man kan spela. Vem fan hade INTE rytit ifrån mot den där Matildas förbannade iqbefriade komentaren? Men det är alltid lätt att verka duktig när det inte är en själv som får höra att man har 50kg övervikt. Eller hur?

Nollåtta

Ja men det är väl självklart att jag har gjort en egen tolkning av LD:s uttalande. För övrigt förstår jag inte varför du är så mån om att skydda henne, är det inte bättre att hon får stå för sina egna ord själv? Om en kvinna som enligt egen utsago är feminist och sedan använder patriarkala uttryck kommer jag att ifrågasätta det. Punkt slut.

Beyond Eternity

Skydda LD? Du är ju helt otrolig? Jag diskuterar ju med dig eftersom du skrev att du höll med Lisa i den här frågan!! och vad då att hon får stå för sina egna ord själv?? VEM hindrar henne? Att jag diskuterar med dig utesluter väl inte LD's möjlighet/vilja eller whatever om att "stå för" sina ord???

sandra

Jag kan mycket väl förstå varför folk reagerar när en människa som utger sig att vara feministisk aktivist kläcker en sådan klassisk gubbslem-kommentar för det såna härskartekniker som feminismen vi som vuxit upp med Fittstimm och Nina Björk lärt oss att inte acceptera. Så klart att alla kan bli arga, svära och säga vad de vill men om man är en så pass offentlig person som LD så måste man ju vara medveten om att folk kommer reagera och kritisera.Dock kan aldrig någon annan bestämma vad man "är" eller "inte är", det är sjukt tröttsamt att man inte bara kan få vara den man är utan man måste tex bestämma sig för vilken av alla 37 olika gothstilar eller feministiska grenar man tillhör...men folk gör ju allt för att känna samhörighet och avgränsa sin grupp från andras. Bless:love:

Tildaf

Jag är feminist och har läst genusvetenskap, men jag fattar inte vad det är för feministiskt program de talar om.

Ingrid

Hej LD! Denna fraga hor inte direkt till kommentaren ovan, men kanske lite anda da den handlar om feminism.Jag undrar hur du resonerar med tanke pa att du i ett tidigare inlagg sagt att du vill ha en till flicka och inte en son. Samtidigt debatterar du mycket om hur kvinnor och man ar precis likadana, det ar bara sociala faktorer som uppfostran och samhallet i stort som formar konsrollerna. I sa fall, vad spelar det for roll om barnet ar en flicka eller pojke? De ar ju anda exakt likadana i din asikt? Vore intressant att se hur du resonerar har, har funderat pa det sen du skrev inlagget om att du onskade dig en tjej. Kanns liksom lite ofeministiskt, eftersom det enligt dig inte ska finnas nagra skillnader.Tack for svar!

lady dahmer

BE -- du har helt rätt. :love:INGRID -- bra fråga. Som du själv skriver så skapar vi kön. vi GÖR kön rättare sagt. Samhällets normer och regler och påverkan formar barnen.Det vore därför naivt av mig att tro att mitt barn, oavsett kön, kommer få växa upp helt till en egen individ. För även om man önskar att ens egen fostran är den enda påverkan barnen får så funkar det inte riktigt så.Ninja kommer, liksom nästa barn, påverkas i hög grad av samhället förr eller senare och jag antar att det är det jag är rädd för. Samtidigt så bryr jag mig egentligen inte.Att få en pojke skulle vara en intressant utmaning speciellt då jag kör med kompensatorisk fostran. Med en son måste jag tänka nytt, tänka om, tänka tvärtom.Sen tänker jag inte sticka under stol med att mina egna personliga erfarenheter av män påverkar mig till viss del. Att fostra en man är skrämmande. Tänk om jag misslyckas. Tänk om han... ja du förstår hoppas jag.(och du - det har inte så mycket med feminism att göra dock, mer med genus.)

lady dahmer

sandra -- men shit, hur offentlig är jag egentligen? ;-P Nah. jag är ingen storbloggare.

lady dahmer

nollåtta -- en sak jag gillar med min blogg är just kommentarsfältet och mina engagerade läsare. Det pågår diskussioner värdiga vilket diskussionsforum som helst här bakom kulisserna (fast oftare mer civiliserade)Jag hoppas att alla här känner sig fria att diskutera sinsemellan och inte bara direkt med mig. Jag upplever inte att BE försvarar mig, utan snarare att hon deltar i debatten.

lady dahmer

nollåtta - for the record - jag tycker inte att matidla behöver lite kuk för att sättas på plats (är det det man har kukar till?) utan tänkte snarare att hon verkar lite bitter med ett behov av att trycka ner en främling som inte gjort henne förnär. Man brukar ju bli en aning grinig när man är sexuellt frustrerad (eller JAG blir det iallafall) . Som sagt - det sades inte i syfte att trycka ner henne pga hennes könstillhörighet.

lady dahmer

*min man brukar kalla mig "lilla gumman" ibland lite sådär förmätet* jag har aldrig tolkat det patriarkalt eftersom att jag vet att hans syfte inte är att härska eller sätta mig på plats.

lady dahmer

det har även hänt att jag kallat karln för kärring :bigeyes:

lady dahmer

anna KK ja jag tyckte jag var rätt så lugn och schysst i jämförelse med vad jag KAN säga när jag blir riktigt förbannad.

natta

så då är det ok att ibland äta kött om man är veggo? ibland snatta om man är polis? ibland knulla nån annan fast man är gift?vi är ju alla bara människor...

Anna Kaagaard Kristensen

jag brukar också kalla min sambo för kärring, för mig är det mer ett begrepp än en benämning för det kvinnliga könet. Alla kvinnor är ju inte kärringar.Jag använder fitta som ett skällsord också, precis som att jag använder kukhuvud, men kukhuvud tycker folk är ok att säga av någon outgrundlig anledning. Jag tolkar uttrycket att "behöva snopp" på samma sätt som LD skriver, sexuellfrustration=dåligt humör. Män som inte har fåttknulla på länge är också grinkärringar.Jag har problem med att kvinnor ska ses som någon särart som man ska ta särskild hänsyn till "nej använd inte fitta som skälls ord det kränker kvinnor" och annat trams, vi är liksom inte hormonbomber, offer, underlägsna och så pass mjäkiga att vi måste daltas med. Vi borde satsa på att försöka bli starka individer som kan stå upp för oss själva och säga ifrån istället för att hela tiden utmåla oss själva som offer.

Anna Kaagaard Kristensen

Natta Ingen är perfekt, inte ens poliser, vegetarianer, feminister eller gifta människor. Alla kan göra misstag. Misstag är självklart inte eftersträvansvärt eller rätt, men det händer all någon gång.

Anna Kaagaard Kristensen

Lady Dahmer man kan inte kommentera på det senaste inlägget du skrev, det om jesus och gubbarna :P jag tror du behöver klicka på publicera en gång till :)

lady dahmer

natta - definitionen av vegetarian är nån som inte äter kött. Så det går bort.men man är inte mindre polis eller mindre gift för att man snattat eller varit otrogen. Precis som att man inte är mindre kristen om man svär eller säger nåt dumt till sin mamma eller mindre socialist för att man tjänar mycket pengar eller mindre kvinna för att man har kraftig behåring eller vad det nu må vara.

lady dahmer

jo anna - jag hade sagt "du behöver nog lite fitta" om matilda varit en karl.Nu säger jag inte att det är OK att säga det. Det är inte ok att kalla folk för idioter, puckon, fetton, kukhuven osv. Men det är mänskligt.

Lisa

Jo, Lady Dahmer, det är jag som i det närmaste stalkat dig med kommentarer om feminism. Faktiskt har jag haft lite skuldkänslor över mina kommentarer - mest över att jag varit så enveten.

Jag ville ha en reaktion av dig - se var vi hamnade.Det har varit roligt att läsa alla kommentarer mitt stalkande gett upphov till. Så nu kommenterar jag detta "att vara perfekt" och det gör jag med erfarenhet ur egen fatabur:Häromdagen satt jag på en flygplats och fann att jag retade mig på en grupp av ryska turister. Det var en ryggmärgsreaktion som överraskade mig själv: jag har ju arbetat med flyktingar, gömt utvisningshotade människor i mitt hem (inget att vara stolt över - ibland visade det sig vara till skada)- och är i min vardag en övertygad antirasist.En stund senare blev jag och min vän stoppade när vi skulle gå till vår gate - och hänvisade till en rulltrappa. Väl där upptäckte vi att den gaten var de ryska turisternas...Där stod vi med våra EU-pass på väg till Moskova- och blev tusen tunnor rasande: vi är väl inga ryssar heller!Varefter jag brast i skratt. Jag skrattade så jag grät. JAG - antirasisten,humanisten,personen som har människokärlek och allas värde som yrke - hade avslöjat mig inför mig själv som värsta rasisten. Ryss? Jag? Och mer än så behöver jag väl inte kommentera???lady dahmer

LISA -- först vill jag påpeka att detta inlägg inte är gjort för att på nåt vis fördumma eller hänga ut DIG. Jag hoppas att du inte tar det på det viset. Det handlar inte ens om DIG eller vår diskussion egentligen, utan om själva företeelsen.Jag blev irriterad på diskussionen som i sin tur väckte upp gamla tankar och händelser.Jag vill även påpeka att jag på intet sätt är irriterad eller upprörd på att du ifrågasatte eller kritiserade mitt språkbruk. Att jag uttryckte mig klumpigt är det ingen frågan om och självklart är det helt i sin ordning att uppmärksamma det. :thumbup:

Rebecca

Jag må väl vara ung, men en åsikt har jag ändå:Det är ju NI som bestämmer att orden är könsbestämda, det är NI som har blivit påverkade av samhället och fått "hr" att bli något kvinnligt, och alla dessa andra ord. Om det är något som är ofemenistiskt så borde det ju vara just det - att ge sitt kön den etiketten.Om du tycker att en h*r*a är en kvinna, jag då är det du som har bestämt dig för det = etikett.En snopp kan ju också en man få, jag säger liknande till mina kill- och tjejkompisar många gånger, och inte gör det mig mindre feministisk för det (är dock inte feminist som ni är det, jag är vardagsfeminist, mellanmålsfeminist).Så länge ni säger att det är en kommentar som nedgraderar kvinnor så är det en kommentar som nedgraderar kvinnor. Sedan kan ni välja att köra det en könsneutral kommentar, och då blir ni så mycket mer "feministiska".(ursäkta om det är svammel, skrivet efter en lång dag)

Jessica

Jag tycker detta är ett otroligt intressant ämne då jag själv definierar mig (vegan) så specifikt att jag säger orden "jag är..." istället för att säga jag äter/väljer att tänka i linje med osv. Bara att byta ut orden "jag är" gör stor skillnad, konstigt och intressant på samma gång.Nyligen började jag en utbildning där vi skulle bestämma hur vi skulle bruka det gemensamma köket, kött eller inte. Då ska ni veta att jag ätit vegetarisk/vegansk kost i nästan tio år, jag borde väl ändå veta vad det är, eller hur jag tänker runt det. Men det blev jag snabbt varse att jag inte hade så mycket som en susning om! Mjölk var visst värre än kött, för då var förtrycket större osv osv.. Jag fick mig alltså en uppläxning i något jag ändå har levt efter i tio år, det var ytterst märkligt. Men jag är trygg i mitt val, jag har valt det för min egen skull, för att jag mår bra av att äta så, identifiera mig med det och för att jag tycker att det är rätt i linje med min egen tanke om rätt och fel. Där är nyckelmeningen för mig, rätt och fel för Mig. Det är alltid ett val, varje gång man gör något, om jag skulle äta kött idag, så kan jag "bli" vegan igen efter tio minuter. Samma med feminism tycker jag, bara för att man säger något som troligen inte kommer uppfattas särskilt feministiskt så betyder det inte att man inte "är" feminist...

Dom kallar mig Yngve

Jag sitter mest och undrar om hur reaktionerna hade sett om om du hade skrivit "för lite sex" istället.

Dom kallar mig Yngve

Nej, fel av mig... "fått sex på länge" menade jag ju. Om vi ska vara korrekta.

Elin

Har inte läst alla kommentarer men jag vill ändå bemöta dig BE, du skriver:"Jag (och andra kvinnor/feminister)har rätt att säga precis vad jag vill när jag vill och till vem jag vill, jag kan i ren ilska/affekt spotta o svära o kalla andra kvinnor för jävla fitta, klia mig i röven, supa och kolla fotboll o skrika jävla domarjävel(trots att domaren är en KVINNA) och ÄNDÅ ända in i själen vara feminist!!!"Känner du verkligen så, att alla kvinnor, oavsett feministiskt tänkande, har rätt att häva ur sig vad de vill till vem de vill? Jag skulle aldrig tolerera att någon, oavsett kön eller uppfattning, kallade mig fitta eller hora.

Jag kände också att LD gick lite över gränsen, men hey, det är hennes blogg och jag förstår att hon blev arg och jag skulle aldrig ifrågasätta hennes jämställdhetsinställning.MEN, om vi bortser från att grodor kan hoppa ur munnen i ilska tycker jag inte att man ska kränka andra människor. LD har ju skrivit mycket om ordet "neger", att det är kränkande och inte ska användas och där är jag helt med. Jag hatar när folk använder N-ordet. Och samma sak känner jag med till exempel "fitta" eller "hora", jag vet att det är kränkande och därför använder jag aldrig de orden, inte ens när jag blir skitarg.

matilda

helt underbart att min kommentar har fått så mkt uppmärksamhet.

inte för att det är relevant, men jag får ligga varje dag. han en otroligt vacker man som tillfredsställer mig utmärkt!

lady dahmer

matilda - det är underbart att du lyckats förolämpa folk du inte känner? ok. Alla tycker vi olika saker är kul... men jag kan inte hjälpa att jag undrar vad du får ut av det?

Beyond Eternity

Elin

Du behöver nog läsa mitt inlägg en gång till.

Jag skulle heller aldrig tolererar att någon kallade mig fitta eller hora, MEN det skriver jag inte heller. Jag skriver inte heller att det är ok att kränka andra människor. Att säga saker o ting i affekt har självklart sina konsekvenser. Min poäng var och ÄR att om man nu i affekt och ilska skriker/säger något dylikt som tex LD gjorde så ska ingen feminist komma med pekpinnar och mena att man inte längre är feminist, det är så löjligt och säger mer om personen med pekpinnen än den som fällde en "groda".

Beyond Eternity

Matilda

Jag undrar, precis som LD VAD får du ut av det hela? Hur kan man med ett sunt sinne roa sig med att kränka andra människor så som du gjorde och dessutom skriva att det är helt underbart med uppmärksamheten??? Det känns som om du behöver reda i ditt känsloliv med hjälp av ngn professionell person...i alla välmening.

matilda

Beyond Eternity jag anser inte att jag har sagt någonting kränkande. LD är överviktig och kommenterar det ofta själv. det är bara fakta. min kommentar handlade om att jag inte tyckte att en annan kvinna skulle be henne om hälsotips. precis som jag inte skulle be en underviktig om viktökningstips eller en hemlös om ekonomiråd.skulle du?

Elin

Beyond Eternity:Okej, jag förstår din tanke. Men det var ändå nåt jag hakade upp mig på i din kommentar. Att du och alla andra har rätt att säga vad du/ni vill om andra människor. Men det kanske bara var jag som hakade upp mig då en mening som egentligen inte hade så stor betydelse för din poäng :)Beyond Eternity

Matilda...nej, det är ju det som är problemet; du inser inte att du har sagt något kränkande, att det du sa var ett ganska grovt personangrepp... Men så är det ju ibland, alla inser inte alltid VAD de gör/säger.Ja jag hade absolut kunnat fråga både en underviktigt om viktökningstips, en hemlös om ekonomiråd om jag visste att de hade såna kunskaper, Du förstår Matilda, det handlar INTE om deras utseende/fysiska kondition eller deras situation, det handlar om kunskapen som människor kan besitta. De är en ENORM skillnad.

Så det är oerhört dömande och framförallt kränkande att 'värdera' människor på det sättet du gör och fälla de uttalanden du gjorde och att du DESSUTOM verkar uppenbart road av uppmärksamheten.Att du överhuvudtaget la dig i och ansåg dig bättre vetande än den kvinnan som frågade efter råd säger tyvärr rätt mycket om hur lätt du verkar ha att döma andra människor. Faktum är att överviktiga människor besitter väldigt ofta en enorm kunskap om hur man borde äta och leva för att gå ner i vikt.

Och den hemlöse som du direkt ratar kan mycket väl ha varit ekonom.

matilda

Beyond Eternity, vad vet du om mina kunskaper då? jag råkar själv vara just kostvetare och vet hur farligt det är när folk sitter hemma med hemmasnickrade ideer om hur kroppen fungerar och hur den reagerar på olika metoder. så ja, jag anser mig bättre vetande. och ja, jag tycker att man ska gå till någon med en akademisk bakgrund oavsett om det gäller ekonomi eller hälsa när man har problem. men det är bara min åsikt.

Rebecca

Matilda:Problemet är inte att du vet mer, och att LD vet mindre, grejen är att du dömer utifrån hur hon ser ut. Det är fördomsfullt, och om jag som sjuttonåring kan se det, borde väl du som en utbildad vuxen människa kunna se det.Och om du då vet bättre, kan du väl då säga vad som var fel, istället för att säga att en tjock person inte vet någonting om vad som är nyttig kost? Det finns konstruktiv kritik, och sedan finns det personangrepp. Dela med dig av vad du vet, istället för att peka finger och hoppa på folk.

Beyond Eternity

Rebecca

Vilket alldeles fantastiskt klokt inlägg!! Kunde inte ha sagt det bättre själv! Tummen upp för dig och fram för fler så kloka och insiktsfulla, men framförallt mogna människor!:thumbup::love:anna

rebeccavaddå, är det fördomsfullt att säga att en tjock människa är tjock?

om matilda är kostvetare och läser hennes blogg tror jag att hon märker om LD har koll eller inte. självklart ska man inte säga nedvärderande och dömmande saker, men LD är ju ganska duktig på det själv...sen förstår jag inte varför man tar åt sig. vi är alla vackra, oavsätt form. jag är också tjock. om någon säger det till mig så blir jag inte ledsen, jag är ju det. det är inte socialt accepterat idag att säga "du är tjock" men "du är så smal" det går visst bra.jag e tjock, LD e tjock. jag e fin, hon e fin.

Beyond Eternity

Matilda

I rest my case...och hänvisar till mitt tidigare inlägg till dig.

Begrunda det, fundera o tänk en gång till. Förstår du fortfarande inte att du gått till personangrepp på ett väldigt lågt sätt, så skulle jag råda dig att gå vidare någon annanstans och uttala dig/bemöta människor som du gjort här till LD så får du väl se hur uppskattat det är....förhoppningsvis kommer insikten på vägen...:-)

(Och detta råd kommer från en som har en lång akademisk utbildning inom samtalsterapi o andra terapiformer och många års erfarenhet med människor och deras svårigheter att inse sin mindre bra sidor - mindre bra sidor har vi alla, men alla har olika svårt att se dem)

Beyond Eternity

annaDet känns inte som om du har läst vad Matilda skrev..detta fick en annan skribent som svar då hon frågade LD om råd."du frågar en kvinna med 50kg övervikt om hälsotips?? är det inte bättre att prata med en dietist eller kostvetare som har en högskoleutbildning inom näringslära? för även om ladydahmer vill ge skenet av att hon vet vad hon snackar om är det väl ganska tydligt att hon inte gör det? annars hade hon inte sett ut som hon gör"

Rebecca

AnnaJag menade inte att hon var fördomsfull för att hon sa att LD är "tjock" (inte direkt, men att säga att hon har 50kg övervikt är ungefär samma sak), det är en åsikt som hon hade. Men det är fördomsfullt att säga att någon som är överviktig inte vet någonting om kost, eller en hemlös om ekonomi, eller en underviktig person om hur man går upp i vikt.Man kan ju inte dra alla över samma kam - det är att vara fördomsfull.

lady dahmer

ANNA -- att säga till en HÖGGRAVID människa att denne är skitfet (för jo, har man femtio kilos övervikt så är man det) är inte bara empatilöst utan oförskämt.Att säga till en vanlig ogravid person att denne är fet är oförskämt. Att jag bjuder på mig själv är inte samma sak som att jag inbjuder till att bli kränkt eller förolämpad.Fattar man inte det så har man missat nåt grundläggande i uppfostran.dessutom - som du själv säger; hade matilda vetat nåt om kost så.... precis. Hade hon det så hade hon vetat att fetma kan bero på massvis av olika saker och kunskapsbrist är inte automatiskt en av dessa anledningar.Hade hon även läst min blogg ett tag så hade hon vetat att jag 1. gått ner tio kilo (= alltså kan jag mycket väl kunna ge råd till de som undrar hur jag gjorde) och 2. var normalviktig tills jag blev gravid. Jag är inte tjock för att jag saknar kunskap. Jag är tjock för att jag inte lyckades gå ner i vikt efter min grav.furthermore Jag har ALDRIG oprovocerat förolämpat och varit otrevlig mot folk. Och jag har ALDRIG gått in i främmande människors bloggar och varit otrevlig. När jag är otrevlig så är det för att npn annan muckat med mig. Så säg inte att jag minsann är lika bra på att nedvärdera folk. :thumbdown:och sist men inte minst -- Det är en jävla skillnad på att säga "du är tjock" och "du är smal". Att vara tjock är negativt. Synonymt med äcklig, lat, dum, ful. Att vara smal är ett ideal och lika med vacker, lyckad, positivt. Att det fortfarande finns folk som inte fattar skillnaden är märkligt.

lady dahmer

matilda - kostvetare my ASS! :thumbdown: Dra den om rödluvan också.

lady dahmer

för övrigt så skulle jag knappast kalla LCHF för hemmasnickrade ideerOch vad jag har för kunskap kring kost är knappast nåt Matilda vet något om. Uppenbarligen. Jag vet antagligen mer än gemene man.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog