Henär ett jävla ord, inte en ideologi och definitivt inte en konspiration för att göra alla könslösa.Alla dessa rabiata henmotståndare har sådana kreativa argument emot själva begreppet men inget som egentligen är logiskt. En del hävdar bestämt att de minsann inte är några hen. "Jag är kvinna, ingen hen!" och då kan jag tillägga att nej, det är inte jag heller.

Jag är inget pronomen och jag blir inte mindre kvinna/människa bara för att någon använder ett könsneutralt pronomen när de talar om mig. OM mig, inte till mig. Eller ja, en del av den äldre generationen kanske brukar tilltala människor med pronomen men annars är det väl rätt så sällsynt. "Vill hon ha en köpp kaffe?" Själv tilltalar jag människor med namnet eller helt enkelt ett "du".

"Det finns två kön av en anledning!" menar nån annan och ja det finns kanske nån gudomlig plan, men det finns ju även en anledning till att det finns både hermafroditer och tvekönade (djur) samt intersexuella människor. Detta är dock helt irrelevant eftersom att dessa kön varken förminskas eller försvinner bara för att man använder ett neutralt pronomen om människor man talar om.

Men sen kommer vi till ordents egentliga funktion. I svenska språket (såväl som i samhällstrukturerna) så är mannen norm. Vet man inte könet så säger man oftast "han". Det sker per automatik. "Imorgon ska jag ringa en läkare och se vad han säger". Djuren i sagorna och sångerna är pojkar och de anonyma människorna i nyhetsartiklarna är män såvida det inte specifieras; "Den kvinnliga läkaren" eller "54 personer dog, varav 12 kvinnor".  Hen är alltså ett alternativ som förenklar språket, speciellt när könet är osäkert eller okänt. "Vad heter hen?"

Nej, man måste inte använda det men så vitt jag vet så är alla ord som finns idag ett alternativ, inte ett tvång. Du behöver t.ex inte använda ordet "kvinna" heller för det går alldeles utmärkt med alla synonymer eller varför inte helt enkelt en beskrivning? "Människa med snippa" Eller kanske "inte man"? Och måste man verkligen tycka om alla ord man använder? "Det låter löjligt!", "Det är fult!" Jaha? Språket har en funktion, det är inte till för att behaga användaren. Det är till för att göra sig förstådd. Givetvis kan man göra sig förstått med ett begränsat ordförråd, men håller vi inte alla med om att ju fler ord vi har desto bättre?

Sen så har "hen" en ganska viktig uppgift i skrift. Min man är spelutvecklare och skriver väldigt mycket speldesign. Istället för att skriva "han eller hon" om spelaren så kan ett enkelt "hen" ge texten ett bättre flyt:
- "spelaren behöver fullfölja quest'et för att han eller hon ska kunna gå vidare"
- "spelaren behöver fullfölja quest'et för att hen ska kunna gå vidare".
I en mening så spelar det ingen roll, men föreställ dig flera sidor av det. Ja du kan skriva han/hon, h*n eller vad fan du vill, men än en gång; är det inte bra med fler alterativ?

Slutligen så förstår jag verkligen inte hur man kan vara motståndare till ett ord. Ett jävla ord. Nej jag fattar det verkligen inte. Är det inte snippa så är det hen. Hur jävla bakåtsträvande konservativ kan en människa bli egentligen? Ok, jag erkänner att jag hade svårt att acceptera cd-skivan när den kom för att inte tala om mp3-spelaren, men ett ord? Det är ett jävla ord, inte en ideologi och definitivt inte en konspiration för att göra alla könslösa.

Mer om "hen" här. Dess syfte och dess ursprung samt internationella varianter.