Jag går igång på män som ser ut att vilja döda eller knulla mig.
Hannah // One Way Communication skriver om sexiga killar och det tycker jag att ni ska läsa. Hon sätter fingret på nånting ganska intressant och det är det där ganska så stereotypa som många kvinnor går igång på: En farlig blick.
 
Hennes teori är, och jag tycker hon är nånting på spåren här, att män har samma blick när de är farliga som när de är kåta och kåthet är ju tändande för både kvinnor och män. (Sen att många av oss ser ut som kompletta idioter när vi är tända är ju lite oturligt men...)
 
Är det biologiskt? Antagligen. Att tända på kåthet alltså. Att reagera på subtila signaler, ofta omedvetet, som visar att man är tillgänglig sexuellt. Vad är konstruerat? Vår bild av hur kåthet ser ut kanske? Vår koppling: Mäns sexualitet = Farlig? Kåt man = Monster? Jag vet inte. Vad tror ni?
 
 
 
Jag måste även skriva under på vad Hannah säger om kajal.
 
(JA JAG FASTNADE I GOOGLE NÄR JAG SKULLE HITTA EN BILD PÅ KHAL DROGO)
Objektifieringär en handling som innebär att man reducerar en person eller grupp till ett passivt föremål för handling, istället för en egen handlande aktör
Så vad är objektifiering egentligen? Vad menar jag när jag pratar om att vi måste sluta snacka om utseende och sluta recensera varandra i tid och otid? Menar jag att det alltid är fel att uppskatta nåns yttre? Menar jag att man aldrig får säga det? Är det någon skillnad att tala om folk och till dem? Påverkas jag lika mycket av det som sägs om mig som till mig? 
 
Nåt som får mig att vilja krypa ur skinnet är förbud. Anala restriktioner och här pratar jag inte om rövsex utan om rigida, svartvita synsätt där det är antingen eller som gäller. När jag försöker uppmärksamma, ifrågasätta och förändra sättet vi talar till och ser på varandra så betyder det inte att vi ska sätta upp nya stränga regler där alla som kliver utanför skaklarna, omedvetet eller medvetet, ska brännas på bål. 
 
Herregud, det ÄR ok att tycka folk är snygga, sexiga, attraktiva. Och det är ok att säga det. 
 
Problemen uppstår ju när det är allt man ser och gör. Eller när bara en sorts man eller kvinna får synas. (Då uppstår krävande ideal som utseluter alla som inte passar in) eller när fokusen på människan kommer att bara handla om det yttre eller när det yttre får för stor betydelse i våra liv och vi börjar må dåligt av det och det är då jag vill stampa på bromsen, reflektera lite och självrannsaka. 
 
Och det största problemet är ju när de män och kvinnor som syns, alltid i alla sammanhang, reduceras till sin kropp och inget mer. DET är objektifiering. Att ta ifrån människan sitt person, sin subjetivitiet och se denne som ett föremål, ett redskap för nån annan. Och det är därför det inte är samma sak när mäns utseenden hamnar på tapeten som när kvinnor görs det för män är först och främst fortfarande subjekt medan kvinnor har blivit vår tids konsumtionsvaror.
 
 
I media, TV, tidningar och film så framställs kvinnan ofta som ett föremål, en docka utan egna känslor, tankar, värde utanför det yttre.
 
Hon är side-kicken, flickvännen, objektet eller bara dekoration. Allt hon gör och säger är i relation till mannen. (kommer ni ihåg Bechdel-testet?) Hon recenseras, värderas och plockas isär. Hennes kropp är i ständig fokus. Det är närbilder på kroppsdelar som ska hånas eller hyllas. Vad hon har att säga eller vem hon är, är alltid irrelevant i förhållande till sitt yttre. Oavsett om hon är en filmstjärna, politiker, författare, musiker eller en vanlig tjej på gatan. 
 
DET är objektifiering.
 
Så varför vill jag posta bilder på sexiga karlar? För att visa att det är ok. 
 
För att män sällan får den sortens utrymme. För att prata om attraktion och normer som påverkar vad vi attraheras av. Får andra typer än den stereotypt manliga synas och finnas och kan han vara sexig? Vad händer när vi vänder på steken? Hur hade mina läsare reagerat om jag postat en bild på Marilyn Monroe eller Bette Midler och sagt att de var snygga? Får män vara sexiga alls eller ska de bara vara tuffa? Och när de är sexiga, varför är bilderna tagna för den manliga blicken, är det bara bögar som kan uppskatta en annan mans kropp?
 
Det intressanta i den här debatten är ju också varför man utgår från att sexighet bara och endast ligger i de yttre attributen. Det har jag nämligen aldrig sagt nåt om och det kommer ni märka.