Lady Dahmer

Ni får ursäkta men jag blir alltid bitter när jag handlar mat. Vill hellre lägga ekopengar på typ en tatuering eller ett par nya tuttar.

Vi beställer mat på nätet och får kassarna hemkörda. Det är ju lite dyrare men medelklass som man är så kan man ju UNNA SIG detta. (dessutom bor vi i skogen och här finns ingen mataffär men skitsamma) Eller ''prioritera'' som det så fint heter och prioritera har man ju också privilegiet att kunna göra som just medelklass. Alltså prioritera onödiga lyxfasoner menar jag. Andra familjer får prioritera mellan att överleva och inte göra det, klara månaden eller inte göra det, ha nånstans att bo och nåt att äta eller att inte ha det ja ni hajjar.

Och då kommer jag såklart osökt att tänka på ekomat vs vanlig giftig skitmat eftersom att varje vara jag handlar blir ett val; betala mycket eller betala lite? (För en ensamstående trebarnsmorsa i förorten är valet lite enklare om man säger så: ha råd att ge barnen mat eller låta dem vara hungriga) Ibland väljer jag det senare för fan vad det tar emot att betala upp till tredubbla priset för vissa varor.

eko varukorg varukorg vanlig

(två stycken varukorgar med samma innehåll varav ena är ekologisk. Får ej plats med hela listan här så ni får ta mitt ord helt enkelt)

Självklart är jag ekopositiv men jag är också realist. Att som flera hävda att ''ekologiskt inte behöver bli dyrare'' är inte bara naivt utan arrogant och helt utan klassperspektiv. Nä jag blir så trött på det underliggande kravet att man är en kass förälder och värdelös medmänniska när man inte ''prioriterar'' ekologiskt.

eko

p. [prettopoeparodisk paronomastiker]

Klart det är en klassfråga. Men det borde väl vara mer av en politisk fråga; det borde kosta att göra fel, inte att göra rätt! Har du förresten hört talas om 'Föräldravrålet' http://www.foraldravralet.se/
Hur ställer du dig till det?


(Provar att skaffa ett längre nick så kanske mina kommentarer får vara med och leka?)

Rebecka

Så sant så. Jag köper alltid bra livsmedel i sig (mycket råvaror, inget hel/halv fabrikat, inga tillsatser osv.) men ekologiskt blir det dessvärre inte lika ofta. Tyvärr är det som du skriver dyrt och som arbetlös och försörjd av pappa kan jag inte kosta på mig det...

Det händer givetvis att jag köper ekologiskt men då finns det i bara ekologiskt alternativ (typ vaniljpulver) eller så är skillnaden liten (i få fall kan det faktiskt röra sig om en mindre skillnad) eller när det är nedsatt pris. Även om jag inte köper ekologiskt fullt ut så väljer jag "åtminstone" svenskt kött och ägg från frigående höns inomhus. Idealiskt vore väl ekologiskt gräsbetes kött och ekologiska ägg från frigående höns utomhus.

Just ägg från frigående höns (inomhus) är något pappa alltid har köpt för han har sett hur illa burhöns har det. Nu sist köpte jag dock KRAV-ägg (frigående höns utomhus) för det var nedsatt pris. Köpte så många jag fick vilket var 4 st (6-pack). Flera gånger tänkt hitta en lokal bonde och kanske få det billigare på den vägen utan mellanhänder, men det har liksom inte blivit av.

Motvilliga Mamman

Vi hade gärna handlat ekologiskt och närproducerat om vi haft råd. Det har vi inte. Så jag lägger det dåliga samvetet åt sidan och är glad över att vi har råd att bo i hus, ha bil, äta varje dag och klä oss och ungarna i kläder vi gillar (oftast).

Svar: Fast då har du ju prioriterat annat framför eko - mat; hus, bil och kläder. Hade du tyckt att eko - mat var viktigare hade du prioriterat annorlunda.
johanna

Linn

Vi försöker handla närproducera och ekologiskt i den mån vi kan men det är verkligen inte ofta vi har råd att prioritera det. Försöker det dock för dotterns skull.

svamp

Jag orkar fan inte köpa ekologiskt, och mår inte sämre för det. Kan låta hemskt men jag köper det jag vill köpa därmed basta. Jag är vegetarian och jag försöker inte tala om för andra att de måste äta vegetariskt men folk gillar att kritisera mig när jag inte väljer ekologiskt. Blir så trött. Lägger hellre bort pengar och sparar till ett framtida hus.

♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Så sant så. Vi handlar vissa saker eko, andra inte. Vi prioriterar t.ex. ekologiska grönsaker över ekologisk pasta eller ris. Tråkigt att eko-varor ska vara så mycket dyrare och på så vis blir en klassfråga. Det borde inte behöva vara en klassfråga när det gäller att äta hälsosamt eller inte, men tyvärr är det ju så över hela världen...

Svar: Håller med dig. Bra mat ska alla ha.
Linn

Mellan skog och gård

Jag håller med dig om att det är viktigt att nyansera när man skriver om att äta ekologiskt, för som du skriver så har inte alla möjligheten att prioritera det. Har man inte råd att handla annat än det billigaste på lågrpismatvaruaffärerna så känns det lätt hånfullt.

Jag gillar bättre när man talar om att "det inte blir dyrare att äta ekologiskt" och faktiskt även diskuterar HUR det inte blir dyrare, det vill säga även göra andra miljösunda val som att äta efter säsong, minska matsvinnet, äta mindre kött och animalier mm. För många av oss som inte har så miljösmarta vanor från början så blir det faktiskt inte dyrare, men det handlar ju om utgångsläget. Jag tänker också att det är bra om många av oss som har råd köper ekologisk för att öka efterfrågan och få ner priserna.

En annan sak som är svårt att diskutera utan att det blir skuldbeläggande är också hur vi konsumerar och prioriterar över lag. Jag kan ju tycka att det är provocerande när bekanta hävdar att de inte har råd med ekologisk mat samtidigt som de renoverar sitt ganska nybyggda hus och köper nya bilar. Det är ju en prioritering och ingenting annat som dessutom stör mig då miljö börjar bli en av mina hjärtefrågor. Samma sak kan jag tänka när personer lägger jättemycket pengar på sitt hår och sina kläder... Men jag brukar oftast vara tyst, för det är samtidigt inget jag vill moralisera kring (fast jag gör det nu, jag vet).

Ett bra tips tycker jag är att försöka handla de värsta (ur miljösynpunkt) varorna ekologisk, som banan, kaffe, choklad, vindruvor och potatis. Eller vara uppmärksam och handla ekologisk i de fall där priserna inte skiljer så mycket.

Svar: Väldigt kloka ord. Ungefär som jag tänker men inte alla gånger klarar av att leva upp till. Men trots allt är jag lyckligt lottad eftersom jag för det mesta KAN välja krav.

Nu i julas kom det här att diskuteras vid vårt julbord. När vi skulle köpa julskinka så var det för oss en självklarhet att den skulle vara kravmärkt. Jag ville ha en skinka på sisådär 3-4 kg. Glad i hågen la jag den i vagnen och knatade med allt det andra till kassan. När jag betalade så tyckte jag nog att det var ovanligt dyrt så jag tittade på kvittot när jag kom hem. Döm om min förvåning när skinkan kostade 159 kronor kilot. Att jämföras med 39 kronor för den vanliga. Nu är det ändå så att jag vet att det kostar mycket mer att ta fram kravmärkt kött men någonstans borde det finnas någon form av subvention. Det tycker åtminstone jag. Inte för min skull men för de som gärna skulle välja krav men helt enkelt inte har råd.
Catherine N

Alexandra

Bättre att köpa eko på det som är viktigast... ex bananer, kaffe och kött

Svar: Naturskyddsföreningen lade ut en lista på några få varor de tyckte var bra att satsa på ifall en vill köpa eko men inte har råd med hela sortimentet. Har för mig att det var:
Bananer och vindruvor
Potatis (Sveriges mest besprutade gröda)
Mejeriprodukter
Kött
Kaffe
Dessa är några av de som belastar hårdast och som är onyttigast för konsumenter som icke-eko, framför allt är tydligen vindruvor och russin riktiga giftbomber eftersom besprutningsmedlen lagras i fruktköttet. Vi äter alltså gifter även om vi sköljer dem. Blä! Nu går ju just vindruvor och russin att avstå ofrån också, om en inte vill lägga massa pengar på ekodruvor, men i övrigt tycker jag listan känns rimlig även för en till viss del ansträngd plånbok. Ok ekokött är apdyrt men ni fattar poängen.
GlamMuttan

Ellen

Man behöver ju inte köpa allt ekologiskt. Det viktigaste enligt Naturskyddsföreningen är kaffe, bananer, potatis, vindruvor och kött.

Dalle

När man säger att det inte behöver vara dyrare m eko, åsyftas ofta att man helt ska ändra matvanor, t.ex. koka bönor och andra billigare stapelvaror, och använda dessa i större utsträckning OCH laga mer mat fr grunden. Genom helt nya matvanor kan man komma ner i pris och därmed handla mer eko: MEN, denna lösning handlar emellertid om tid - och fritid är också, som bekant, en klassfråga...

Kristin

Det jag ofta hör är att man blir mättare av ekologisk mat och därmed äter mindre. Vi köper grönsaker och frukt ekologiskt, ibland kött. Jag måste dock säga att jag faktiskt inte blir ett dugg mättare av en ekologisk banan än av en "vanlig". Jobbets ekoligiska kaffe gör mig inte ett dugg piggare än det vanliga kaffet jag har hemma ;) (Men jag har dåligt samvete för att jag inte prioriterar ekologiskt kaffe!)

Svar: Man blir nog inte mättare. Däremot har ekologisk mat generellt sett ett högre näringsvärde än oekologisk mat, vad jag har förstått. Alltså räcker det med mindre mängd ekomat i magen för att fylla näringsbehovet. Om detta stämmer sparar man pengar på att kunna äta mindre portioner.
Rebecka

Joe

Jag tror många sk. eko-produkter inte är särskilt mycket bättre om man skulle kolla var det kommer ifrån och hur det är framtaget, fraktat osv. Ett exempel är Systembolagets ekologiska viner som visade sig innehålla diverse gifter..

Svar: Ett utmärkt exempel på varför det är så viktigt att köpa ekologiskt när man kan! Sällan handlar det om fuffens från producenten, oftast när ekoprodukter innehåller gifter är det för att grödorna bilvit kontaminerade genom luften/jorden från produktion av icke eko produkter. Alla har att vinna på att fler ekoprodukter tillverkas då det bidrar till att mindre gift sprids i naturen.
Julia

Lillen

Jag har ingen bil. Bor inte i villa. Lägger inte en spänn på krogen. Lagar mat hemma i stället för att äta på restaurang. Åker aldrig iväg på semester längre väg än släkten i ett annat nordiskt land. Jag köper inte mycket grejer, men när jag väl gör det blir det mest secondhandkläder, -möbler och -husgeråd. Och handlar ekologisk mat så långt som det är möjligt för miljöns och min egen skull.

För många människor är det ekonomiskt omöjligt att köpa ekomat. Men för väldigt många människor som ekonomiskt befinner sig en bit från botten, handlar det inte om just prioriteringar? Jag väljer bort all möjlig annan lyx för att kunna äta ekologisk mat.

Svar: Jag hade gärna handlat ekologiskt i mycket större utsträckning, men eftersom jag får vända på slantarna så har jag inte den möjligheten. Jag kan inte prioritera hårdare än jag gör, så mitt samvete på den punkten är gott. Jag gör vad jag kan, när jag kan.
Men det är intressant det du säger. Jag bor i ett hus (brf) där de flesta har det gott ställt, väldigt gott ställt till och med. Bor flott, reser mycket, dyra vanor. Och så är vi ett gäng som tjänar mindre och lever under enklare omständigheter. Vem är det som köper ekologiskt, rättvisemärkt och krav-märkt? Nästan undantagslöst vi som tjänar minst.
Det kan irritera mig. Även om jag inser att det förmodligen inte är "ekonomiskt tänkande" som är huvudfaktorn där, utan helt enkelt ointresse.
Rebecca

Tess

Verkligen sant! Vi har inte råd att köpa allt ekologiskt, men prioriterar några varor som vi alltid köper ekologiskt eller närproducerat och det är ägg och kött. Att det blivit just de grejerna tror jag beror på att jag är uppväxt med höns och vill att de har det bra samt att jag känner flera bönder som har köttdjur och jag vill att djuren har det som hos dem.

Malin

Visst är det i många fall en klassfråga, men jag tror att det ännu oftare handlar om prioriteringar.

Vi har ingen bil (bor i ett litet samhälle med tåg till staden 4 mil bort), inget stort tv-utbud, köper ofta secondhand och sparar till saker istället för att ta dem på avbetalning. Och för oss funkar det att köpa ekologiskt, trots att vi levt på en lön och liten föräldrapeng de senaste åren.

Det blir dyrare, men skär man ner på köttet och junkmaten så jämnar det ut sig i längden. För miljön och framtiden, men ännu mer för våra kroppar och det egna välmåendets skull.

kari

Kläder köper jag mest second hand eller arvegods. Då blir det pengar över till ekomaten...

RödaHund

Jag köper ekologiskt ibland. Oftast blir det inte eftersom det är sån prisskillnad. Önskar jag hade högre inkomst, men måste ju prioritera mycket annat före ekologisk mat tyvärr.

Tove

Fast nu tänker ju du lite galet här... du tänker att "äta ekologiskt" är att äta som man brukar, fast kravmärkt. Det är i alla fall det matkassarna är baserade på.

Men så gör man ju inte, om man väljer ekologiskt för miljöns skull i alla fal. Att äta ekologiskt innebär att man inte äter kyckling en gång i veckan, fläskfilé varje helg eller tomater på vintern till exempel. För det går inte att få fram sådan mat i sådan omfattning med bibehållen etik och klimatpåverkan - FÖRUTOM att det blir svindyrt.

Sen blir det ju väldigt mycket mer man får göra själv, eftersom det inte finns eko. Så i slutänden blir det inte alls dyrare. Vi har ganska "normala" matvanor och vårt matkonto är inte högre än vad konsumentverket räknar som standard (i "koll på pengarna")

Sen funderar jag lite på vilka varor du jämför med, om man brukar köpa billigaste billiga lågprisvarorna blir det kanske dubbelt så dyrt. Men jämfört med andra märkesvaror blir priset ofta motsvarande.

Folk har ju väldigt hög acceptans för ett högre pris i vissa sammanhang. Kaffekapslar har det ökat priset med kaffe med flera hundra procent vilket en stor del av befolkningen tycks acceptera. Än fler betalar gladeligen 50% procent extra för att någon annan ska ha blandat i sylt eller vaniljsocker i deras yoghurt, men inte istället 30% extra för att filen ska vara ekologiskt. Så jävla svårt är det väl inte att köpa den BILLIGARE naturella ekoyoghurten, masa sig till skafferier i morgonrocken och fiska fram syltburken, eller?

Svar: vi äter inte kött hemma. barnen är pescetarianer. Och jo jag jämförde med de billigaste alternativen. varför? För att många är tvungna att handa så. Det billigaste. Dessa brukar väldigt sällan handla kaffekapslar heller.

det här med att ''göra själv'' är också en lyx som bara få kan förunna sig. tid är en lyx. Ork är en lyx.
Lady Dahmer

Anonym

Gustav Fridolin besökte vår skola, han sa något i stil med att så länge inte de ekologiska/närproducerade varorna kostar lika mycket som de "vanliga" varorna kan han inte "säga åt" någon att köpa det ekologiska/närproducerade varorna, vilket är ett rimligt resonemang.

Tove

"Tomater eko, 50 kr kg, tomater vanliga, 35 kr kg"

Ehhhh...jadu...VAD ska man välja...

...vad sägs om ....EKOLOGISKA MORÖTTER 16 KRONOR KILOT!

Jag lovar att lära dig handla som en vettigt tänkande individ om du masar dig hit. Du kommer få massor över i plånboken.

Svar: jag kan inte leva på morötter.
Lady Dahmer

Hanna

Håller med Tove här. Att handla och leva eko är en prioriteringsfråga. Vill jag käka precis samma typ av mat,t.ex halvfabrikat och ej enligt säsong, ja då blir det dyrt. Men det beror även på att vi idag lägger väldigt lite pengar på mat i jämförelse mot vad vi gjorde för säg en 10-20 år sedan. Vi vill som du säger hellre gadda oss, resa utomlands eller skaffa nytt hemmabiosystem än att prioritera bra mat som gynnar våra kroppar, bönderna, djuren och miljön.
Jag tycker faktiskt inte det är något fel i att vi får skuldkänslor när vi väljer bort ekovaror, det är ju skammligt att vi är så förbaskat egoistiska och inte kan betala vad saker och ting borde kosta. Att producera mat är dyrt! Deal with it och vill en inte lägga massa pengar på att köpa bra mat, odla själv så blir det billigt!

Svar: hej noll klassperspektiv
Lady Dahmer

Milla

Jag är student och jag försöker alltid köpa ekologisk och närproducerat i största möjliga mån även om detta kostar mig lite mer. Då bor jag i och för sig i en av Sveriges minsta kommuner och har egentligen bara mat, hyra och kurslitteratur till utgifter (inget uteliv här inte) men ändå.

Väljer till och med bort varor om jag inte hittar dessa ekologiska, bland annat de som är värst besprutade som vindruvor, bananer och potatis. Ägg och kött köper jag bara lokalproducerat och ekologiskt, kan inte med att äta det annars och egentligen borde jag bli vegetarian med tanke på miljöpåverkan, men det steget har jag inte tagit än.

Jag handlar inte bara eko för att människorna (och djuren/marken) som odlat min mat inte ska bli sjuka pga läskiga kemikalier men även för min egen hälsas skull. Så jäkla mycket gifter och potentiellt skadliga kemikalier finns kvar i våra varor att jag blir mörkrädd, jag vill fan inte ha den skiten i min kropp!

Självklart får varje individ göra sin egna prioritering, men har man råd kan det juh vara sjysst att göra sig själv och världen en tjänst och handla i alla fall värstingarna eko.

Vår mat har fan aldrig varit så billig som den är idag, och någonstans får någon betala för det.

Svar: Jag är en annan student som enbart lever på ekologiska livsmedel, då menar jag också att allt jag stoppar in i min mun är ekologiskt framställt. CSN -lånet på ca 9000:- räcker långt och väl och ungefär 3500:- går på maten. Det är de värt, allt annat materiellt prioriteras sist, boende och mat är prioritering 1.
Rikardo

Viktoria - Ekodeko

Ekologiskt är i många fall mycket godare! Och visst är det många som kanske inte har råd men det handlar också om prioriteringar som många redan skrivit.
Sen kött, vi älskar kött men köper hellre en mindre bit reko och brassar på med grönt och tillbehör istället.
Alla kan köpa något eko om en verkligen vill.
Jag har ett av Sveriges mest lågavlönade jobb och går hemma, föräldraledig men vi kan faktiskt köpa då det är en av de viktigaste prioriteringarna i vårt liv.
Hade alla som kunnat köpa ekologiskt/KRAV så hade det bidragit till en bättre värld, allmänhälsa och ett bättre utbud.

en annan Kajsa

Hej.

Om man tar till klassperspektivargumenet, så undrar jag bara: gäller de sympatierna bara inrikes, dvs ska hänsyn bara visas låginkomsttagare i Sverige? Annars tycker jag såhär (precis som så många andra redan skrivit): Billigt för oss = någon annan får betala priset. Är det sjyst?

Hur står det till med solidariteten med alla de människor som utomlands jobbar i besprutade odlingar för att under dåliga arbetsförhållanden producera billig mat åt oss?

Svar: Det är ju fortfarande en klassfråga. Bara för att människor i andra länder lider blir inte situationen för en ensamstående arbetslös trebarnsmamma i förorten annorlunda. Hon får inte mer pengar, tid och ork för det. Förstår du verkligen inte det?
Maria Engelwinge

Jennie

De jag hör gnälla över priset på ekologiskt är ALLTID höginkomsttagare, senast var det en finansjeppe. De jag känner som har svårt att få ihop ekonomin ibland köper ekologiskt i den mån de kan. Då ska dock tilläggas att de är typ miljöaktivister. Vart kommer den här debatten ifrån? Vart pågår den här skuldbeläggningen?

(Det är än så länge fyra procent av vår mat som ekologisk. Julhandeln slog rekord i år igen, köttkonsumtionen har ökat, flygresorna har ökat...Sverige har fått bannor från både EU och IMF för vår höga belåningsgrad och bostadsbubbla som ingen vill kännas vid. Vi behöver definitivt prata om prioriteringar. Hur föreslår du att vi gör det på ett konstruktivt sätt?)

johanna

Fast det beror kanske också på vad man köper. Det funkar inte att äta så mycket kött som genomsnittssvensken gör utan en del av köttet måste bytas ut mot vegetariskt protein om jorden ska hålla. Vi köper bara eko och vår matkostnad är ungefär lika som andra i samma ekonomiska situation, men vi äter mycket bönor, havregryn och rotfrukter medan andra kanske hellre äter bladgrönsaker och kött.

johanna

Btw vi var fattiga förut och valde då att PRIORITERA eko-mat framför allt annat. Barnen fick begagnade kläder, vi fick inga och vi gjorde oss av med bilen för att ha råd.

Svar: Varför är er prio bättre än tvärtom?
Lady Dahmer

KajsaLisa

Alla barnfamiljer har inte råd med ekomat, så är det tyvärr och man skall inte anklaga fattiga familjer för att vara osolidariska, ofta prioriteras hyra och mat, sen är pengarna slut för många.
Men för att dom skulle kunna få råd borde man klämma åt livsmedelsbranschen.
Det här är en sak som jag fått reda på via tillförlitliga källor, visserligen för några år sedan men misstänker att det fungerar på samma sätt fortfarande.
Affärer och grossister använder procentpåslag, vilket gör att en stor del av den extra summan man betalar går ned i deras fickor och hamnar inte hos den som producerar den. Det skulle vara okej om dom själva tillförde något miljövärde till det, men så vitt jag vet så åker den maten runt i samma skitiga lastbilar som all annan mat.
Det här gör att priset på ekomaten blir för högt för att många skall ha råd med den tyvärr.
Sen är det naturligtvis inte fel att handla ekomat, men man bör vara medveten om detta.
Samma gäller när vi köper kläder som är tillverkade i sydostasien. För att slippa debatten så skuldbelägger man konsumenterna. Den del som är ren lön till den tjej som tillverkar gympaskorna för en tusenlapp är så låg att den skulle gå att mångdubbla om vi betalade en tia mer. Men tyvärr finns det en massa mellan henne och oss som stavas girighet.

Svar: Men det är väl självklart att en del av pengarna går till grossister, butiker mfl och inte allt till den som producerar varan. Det är väl inget som vill arbeta oavlönat med att vara grossist, återförsäljare m.m.? ;-) Visst skulle det, teoretiskt sätt, bli billigare för oss och mer pengar i fickan till producenten, om vi alla handlade direkt av producenten. Men oj vad tidsödande det skulle bli. Det är därför vi har butiker ;)
maria

MalinL

Hej Lady Dahmer!
Vill bara skriva att jag tycker du är modig, stark, begåvad, kaxig och härlig! Njuter av att läsa dina inlägg och även dina svar på kommentarer.
Håller med dig om det mesta, men tycker även om att läsa dig när jag inte håller med dig. Tack för att du så generöst delar med dig av ditt liv och dina åsikter!

AnnaCarin

Jag är väldigt förbannad på att det ska vara upp till enskilda konsumenter att "rädda världen". Rimligtvis borde all mat man kan köpa vara ekologisk och giftfri. För det är mycket därför jag försöker att välja eko, för att giftbanta produkten. Det borde vara en självklarhet att apelsinen man köper i affären INTE innehåller något som är ohälsosamt att få i sig. JAg blir fan vansinnig när jag tänker på det här.

Svar: Det som skulle hända om man förbjöd allt utom eko-mat är att den skulle bli mycket dyrare eftersom efterfrågan skulle öka dramatiskt samtidigt som det inte går ställa om all nuvarande produktion till eko. Detta betyder att många inte skulle ha råd med en varierad kost...
Pelle

En annan Hanna

Vem hävdar att det är dem fattiga som ska handla eko? Rätta mig om jag har fel, men troligtvis är gemene hen som läser din blogg medelsvensson som inte lever på fattigdomsgränsen? Det är väl ingen som påstår att om du behöver välja mellan mat eller inte mat, kläder eller inga kläder ska du behöva känna skuld över att det inte är eko? Och jag tror inte att så många känner den pressen heller för valet är enkelt. Mat. Men pressen är oerhört märkbar i de samhällsskikt som har råd men väljer att handla annat än eko och hållbart. Men där är väl ändå pressen rätt befogad eller?

t

instämmer. det är absolut en fråga om klass. det är därför lösningen i mina ögon heter skatteväxling. att se till att gynna vissa varor så att de blir billigare att köpa. så har FLER råd. det kommer naturligtvis inte att leda till att alla har råd, men jag tror att det skulle kunna vara en bra början i alla fall. vi får inte straffbeskatta varor som kommer från andra europeiska länder, annars hade det kanske varit en lösning. tex. utländskt kött.

Åsa

Jag tycker det är problematiskt att folk anser att det är ett val att äta oekologiskt. Alla människor har inte tid eller pengar att sätta sig in i miljöfrågor och leva ekologiskt. Eftersom det är så dyrt måste de med mindre inkomster vara mycket välinformerade om vilka val de ska göra, precis som med allt annat idag, individen förväntas "rädda världen" genom rätt konsumtion. Vore det inte bättre om vissa saker gällande folkhälsan och miljön var politiska frågor?
Vi äter till stor del ekologiskt men det är för att vi har den ekonomiska möjligheten och för att jag haft tid och intresse pga föräldrarledighet. Om jag och min man arbetat heltid båda två och haft lägre inkomster hade det varit svårt att ha tiden till att laga all mat från grunden och välja "bra" råvaror.
Om allt blir till individuellt ansvar över rätta valen så kommer det vara väldigt svårt att förändra det som behöver förändras för att samhället och levernet ska bli mer hållbart. Val nästa år vet ni!

Svar: Vem är det annars som ska rädda världen om inte individen?
Vem är det som ska se till att den enskilda människan drar sitt strå till stacken för att rätta till vårt förstörda ekosystem, ökade sjukdomar o allvarliga miljöproblem pga bekämpningsmedel o annat skit?
Vem tusan är det om inte den enskilda individen som också är med och förstör?

Det finns liksom inga hållbara ursäkter, för ursäktern är många av kommentarerna fulla av här.

Jag säger det igen; ALLA har råd att äta ekologiskt. Någon annan länkade till detta och bad läsaren att speciellt uppmärksamma punkt 3

http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/8-satt-att-doda-myter-om-ekologiskt#.UrfLu1ubrwo.facebook
Beyond Eternity

Sarah - mamma till två flickor

Appropå EKOLOGISKT, läs denna, titta extra noga på punkt tre.

http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/8-satt-att-doda-myter-om-ekologiskt#.UrfLu1ubrwo.facebook

Svar: Kunde inte ha länkat bättre själv! :-) Alla har råd att handla ekologiskt!
Beyond Eternity

sofie

Jag tycker att det är intressant att vi sägs slänga i snitt 30% av maten vi köper, samtidigt som så många anser att de inte har råd att äta ekologiskt. Klart man inte får hoppa på enskida individer/familjer som har det fattigt och faktiskt inte har råd, men vi får ju aldrig sluta diskutera ämnet eftersom det uppenbarligen finns många människor som skulle ha råd men som prioriterar väldigt själviskt. Själv är jag student utan extrajobb. Jag är vegan och handlar eko i nio fall av tio. Jag vet att det går att äta ekologiskt även om man inte är hög- eller ens medelinkomsstagare. Men jag vet också att folk har olika förutsättningar och att alla inte kan prioritera som jag. Vad jag verkligen vill se, är politiska beslut som främjar miljön, och då i synnerhet miljöskatt. Det ska kosta att första miljön, helt enkelt.

Emilie

Jag håller absolut med om att det inte är möjligt för alla att köpa ekologiskt, det krävs såklart en okej eller bra ekonomi för att ha råd att betala fem kronor mer kilot eller dubbla priser eller vad det nu kan vara, beroende på varan. Dock tycker jag att folk i allmänhet skulle kunna köpa mer ekologiskt om de bara var beredda på att ändra sina matvanor något. Medelsvensson skulle jag säga äter alldeles för mycket kött och tar mycket mat för given, istället för att kanske äta kött mer sällan och dessutom veta om att mat måste få kosta för att det ska vara bra mat - både miljövänligt och människovänligt. Som det sägs ibland, ekologisk mat är inte för dyr, det är den andra maten som är för billig.

Jag jobbar i butik och för ett tag sedan hade vi extrapris på två kilo fryst kycklingfilé som kostade 49.90 kronor, det gick som smör. Kunderna tyckte att det var helt fantastiskt. Den kom från Brasilien. Ingen verkar stanna upp och tänka på hur det ens är möjligt att man kan föda upp höns, mata dem, betala löner för arbetarna, slakta djuren, stycka dem, packa dem och sedan skeppa över dem till Sverige och sälja köttet för 49.90 kronor.

Jag håller med om vad en tidigare kommentar sa att 30 procent av maten slängs, jag anser det vara helt rimligt. Vi slänger otroligt mycket mat, redan i butiken som aldrig får/kan säljas. Kunder är okunniga om mat och handlar efter föreställningar om hur mat ska vara utan att faktiskt ha en aning om vad de ska köpa. Visste ni att man ibland färgar clementiner som ska säljas i Skandinavien för att skandinaver tror att clementiner ska vara orangea och därför inte köper grönstrimmig frukt? Grönstrimmig citrusfrukt är ALLTID mogen. Men kunden vet inte det och köper inte varan. Broccoli smakar inte dåligt om den har blivit gul. Champinjoner är som allra smakrikast när de har öppnat sig och man kan se den bruna insidan. Potatis och vindruvor är bland de största bovarna någonsin för miljön. Folk köper klasar med bananer och bryter alltid av en banan och lägger tillbaka den, ingen köper singelbananer så därför får de ligga där tills de blir bruna och slängs.

Nu lämnade jag ekopratet lite. Tappade tråden helt.

Nåväl, för att sammanfatta: Jag tror att fler människor skulle ha råd att köpa ekologiskt om de var beredda att ändra sina matvanor såsom att äta mindre kött och kanske också vara medvetna om att mat ibland måste kosta litegrann. Och jag tror också att vi i allmänhet måste utbilda oss om mat och kost så att vi vet vad vi ska handla i affären så att vi slipper slänga så mycket mat.

Det är jättesorgligt att jobba i butik och slänga fullt ätlig mat som inte går att sälja, som vi i personalen inte får ta hem eller äta upp, och som inte heller får skänkas bort till behövande. I med det i komprimatorn bara!

Mamman i Gerdsmygen

Vi har prioriterat ekologisk, kravmärkt, fair trade (har jag inte råd med fair trade kaffe har jag fan inte råd med kaffe.) och närproducerat hela vår dotters uppväxt. Främst för att hon inte ska få i sig all skit som finns i konventionellt odlad mat samt att jag inte ser det som ok att en bananarbetare ska stå och bada i gifter för att jag inte anser mig ha råd med kravmärkta fair trade bananer.

Svar: Kan tillägga att vi heltidsstuderat utan extrajobb.
Mamman i Gerdsmygen

Oskar

Läste en gång att "det är inte den bra maten som är för dyr, det är den dåliga maten som är för billig". Sen vet jag att alla inte har råd att köpa allt ekologiskt, däremot finns det massa saker där priset är i stort sätt samma. Märkte dock när jag var i Stockholm att ekomaten är klart billigare i Göteborg än vad den är i Stockholm. Sen handlar det också förstås till viss del om vad en prioriterar. Det bästa för klimatet vore om vi alla åt mindre kött. Nu är mycket av "sämre mat" billig, men ju billigare mat desto sämre för jorden.

Mellan skog och gård

Men å andra sidan så kan man ju också fråga sig vilken socioekonomiska grupp som förlorar mest på att vi fortsätter med de konsumtionsmönster och matvanor vi har idag? Vilka som kommer att förlora mest på det i framtiden? Jag tror ju att de som vinner mest på en förändring är de grupper som inte är priviligierade och då blir det ju kontraproduktivt att inte försöka verka för en förändring av hänsyn till att undvika skuldbeläggande av samma grupp. Jag tror inte man kan driva en förändringsprocess enbart på högre politisk nivå utan att också prata om individuella val och prioriteringar eller utan att också försöka skapa medvetenhet genom att sprida information och argument.

Så hur ska man göra det på ett bra sätt?

Amina

Jag tänker mest på att köpa animaliska produkter ekologiskt. I annat fall försöker vi köpa så närodlat som möjligt. Helst svenska grönsaker dvs så man vet att de är besprutade med någorlunda godkända medel. Vi är två studenter, och visst att det svider lite men att äta djur och produkter från djur som har ett bättre liv och stödja ekouppfödare är en självklarhet för oss. Om man sedan känner att det blir för dyrt med ALLT man handlar kan tänka på just djuren, och köpa närodlade grönsaker/frukt och frukt med tunna skal ekologiskt. Tunna skal = mer gift i fruktköttet

Svar: Tyvärr är inte oekologiska grödor säkrare/mindre besprutade än i många andra länder, det är en myt som många tyvärr har gått på.

95 ton kemiska bekämpningsmedel sprids varje år på de svenska potatisåkrarna och det gör potatisen till vår mest besprutade gröda, tätt följd av jordgubbar. Detta är BARA på potatisåkrarna!!!
Läs gärna mer här http://merekoiskolan.se/ekofakta/utan-kemiska-bekampningsmedel/
I svenska jordbubbarna kan det finns upp till 44 olika sorters bekämpningsmedel.



"Många dör av bekämpningsmedel
Över en miljon människor dör varje år genom att de hanterar kemikalier i industri och jordbruk. Det gör att det rankas som en av de vanligaste dödsorsakerna i världen, enligt en ny rapport från FN:s miljöprogram UNEP."

"Många tror att medlen bara sitter på ytan och går att spola bort, men det är inte sant, de finns också inuti livsmedlet. Därför är det inte förvånande att en grupp forskare i Lund har upptäckt att de flesta har bekämpningsmedel i sin urin. Minst 90 procent av de personer som deltog i deras undersökning hade det"

"Forskarna har till exempel funnit att de som utsätts för kemiska ogräs- och insektsmedel löper mer än dubbelt så stor risk att få Parkinsons sjukdom."

Dem tre sista citaten kommer härifrån (läs alltihop)
http://www.krav.se/nyhet/rester-av-kemiska-bekampningsmedel-i-mat
Beyond Eternity

Gutterflower

Blir väldigt provocerad av kommentarer som: "det är väl bara att prioritera annorlunda". De som knappt har råd att skicka med barnen frukt till skolan eller göra några aktiviteter alls som kostar pengar har inte så mycket möjlighet att prioritera annorlunda. Antingen betalar man hyran och har tak över huvudet eller så lägger man pengarna på ekologisk mat. Tror valet blir ganska enkelt då. Man drar in på allt man kan för att överhuvudtaget kunna äta sig mätt. Fult att skambelägga de som har det tuffast ytterligare.

För egen del köper jag ekologiskt så mycket jag kan men det är knepigt när mataffären närmast mig knappt har ekologiska alternativ och man inte har bil. Får åka buss till affärer längre bort men det blir ändå långt att gå med tunga kassar så ibland finns det varken tid, ork eller pengar. Frågar hel tiden om affären närmast kan ta in fler ekologiska produkter men än så länge har inget hänt. Tror de allra flesta gör vad de kan och ett dåligt samvete gör inte bättre.

Johanna

Jag hatar uttrycket "ha råd". Om man inte lever på minimum så är det helt och hållet en fråga om vad man prioriterar. Det finns alltid utgifter att dra ner på men om man inte prioriterar efter sina egna värderingar blir det ju snett och en odräglig levnadsstandard. Och det måste stå alla människor fritt att välja.

Själv har jag för tillfället inte så mycket att röra mig med varje månad. Jag äter nästan helveganskt men de få mejeriprodukter jag "behöver" (läs: prioriterar framför kossornas välmående) väljer jag ekologiskt, och jag ser till att mina husdjur äter det bästa som finns. Dels för att dom är 100% mitt ansvar och inte själva kan påverka sina liv, och dels för att dom äter kött och de djuren ska ha haft det så bra som det bara går. Viltkött känns rätt för mig.

Jag borde vara duktigare på ekologiska grönsaker med tanke på att det utgör nästan hela kosten, men har inte råd (läs: lust) att prioritera allt. Miljön är inte lika högt upp på min priolista som djurrätt och jag är inte beredd att offra tv, spotify och mjukt toapapper för bättre paprika. Kraftigt förenklat.

Men jag tycker att vi kan sluta använda uttrycket "har inte råd" och påminna oss själva om att de flesta människor i Sverige faktiskt har lyxen att själva välja vad man vill prioritera, till skillnad från typ 75% av jordens befolkning. Men vår levnadsstandard är så satans hög att vi beter oss som att det vore mänskliga rättigheter att ha tv, busskort och chips varje helg. Det är det inte, det är prioriteringar.

Svar: Håller med, även om det tar emot för det känns som om man klankar ner på de som faktiskt inte har råd alls (aka om man är hemlös, papperslös, på flykt eller utförsäkrad och bor ensam i skogen) Själv är jag student, kommer från arbetarklassen och liksom de flesta andra studenter utan sparade pengar/rika föräldrar så lever jag under existensminum, men jag lyckas ändå äta ekologiskt. Det handlar liksom inte om att välja ekologisk oxfilé fram "vanlig" för tro fan att matpriserna skjuter i höjden då. Nej, det handlar om att inte äta oxfilé alls utan att käka bönor och linser istället 9 av 10 gånger. Dessa behöver inte ens vara ekologiska för att med råge vinna över din fina närproducerade köttbit i ekoloppet. Visste ni att 500 gram ekologiska gula ärtor som innehåller 20% protein och räcker till ärtsoppa för en hel familj kostar 11 kronor, exempelvis? Sen så måste folk sluta slänga mat. Jag blir ursinnig när jag ser hur mat kastas, då förtjänar man inte att äta gott heller.

//Emma Hå
Lisa

Frillan

Jag fattar inte vad du vill ha sagt med det här inlägget? Att du hellre tatuerar dig o skaffar fejkpattar än att köpa eko-mat? Jaha, gör det då, uppenbarligen har ni råd med det eftersom ni inte ens tar er till en affär utan beställer hem, bor i hus etc etc.
Vad är problemet? Ja, alla har inte råd med ekomat, det är fördjävligt men kan vi inte då diskutera hur dessa priser skulle kunna gå ner eller vad är poängen??????

Svar: Jo i princip ALLA har råd med eko-mat!
Lady Dahmer

Frillan

Ditt sätt att hela tiden prata om klassperspektiv och hur viktigt det är så är du en övre medelklass kvinna med familj som bidrar hur? Jag är med dig i 90 % av de du skriver men f*n vad provocerad jag lbir nu, kanske onödigt men jag fattar faktiskt inte vad du vill ha sagt?????

Svar: Jag är född undre arbetarklass o det är vad jag varit tills jag gifte mig med Oskar o det är vad jag kommer återvända till om vi skiljer oss.
Lady Dahmer

Annafia

Som många redan skrivit; prioritera! Och med det menar jag att prioritera de matvaror som är viktigast att köpa eko istället för att köpa ALLT eko. Många gånger kan närproducerat men konventionellt också vara bättre ur både miljö- och etiksynpunkt. Det jag ALDRIG skulle köpa om det inte vore ekologiskt är ägg & bananer. Finns det inte ekologiska så står jag hellre utan.

Svar: När är konventionellt och närproducerat bättre än ekologiskt? Jag läser ständigt motsatsen... Källa?
sofie

Maria

Å andra sidan har livsmedel aldrig varit så billigt som det är idag. Så frågan blir ju vad en jämför med.

Svar: Ekologiska livsmedel må vara dyrare om man jämför den rakt av vara för vara (därmed inte sagt att det är dyrare att "äta ekologiskt" eftersom det innebär fler saker än att köpa exakt samma saker man brukar fast krav).

Men ekologiska livsmedel är INTE dyra. De är inte en krona dyrare än vad all mat hade varit om livsmedel hade följt den allmänna prisutvecklingen sedan 70-talet. Det är all annan mat som blivit löjligt billig och fått oss att skaffa konstiga matvanor som inte är hållbara, och andra konsumtionsmönster som äter upp mer av vår inkomst.

Att medelsvensken inte skulle ha råd med ekologiskt och att ekomaten är dyr är rent nonsens.
Tove igen

Beyond Eternity

Om man pratar om enbart pengar vid dem specifika inköpen så är ekovaror så klart dyrare. Men det man borde(läs SKA)göra är att se kostnaden både i ett större och längre perspektiv eller faktiskt i många fall inte alls så långt perspektiv, vi är redan i full färd med att deala med konsekvenserna av allt ohälsosamt billighets-skit.
Så rent krasst är icke-ekologiska produkter långt mycket dyrare både ekonomiskt, miljömässigt och hälsomässigt.

Att gynna den besprutade och kemiskt framställda billighets-maten (och då pratar vi bara maten här, lägg till hudvårds-, hårvårds, rengöringsprodukter inkl tvättmedel osv så blir oekologiska varor till slut bokstavligt dödligt dyra)förstör sakta men säkert både vår hälsa och miljö och det kostar redan enorma pengar i forma av sjukvård/miljösanering osv. För att inte tala om personliga tragedier där fler och fler barn o vuxna utvecklar astma/allergier, kroniska sjukdomar och även cancer. Vi ser förstörda ekosystem, jordar, sjöar och hav som är förgiftade av bla bekämpningsmedel o annat skit.


Jag förstår självklart att det är surt precis när man står där i butiken och ser att ekopotatisen är typ dubbelt så dyr. MEN att då välja den "billigare" oekologiska är att grymt bedra sig själv. Det handlar inte längre om vad som kan hända med hälsa och miljö om 20-30 år, skadorna av vad vi väljer att konsumera pågår hela tiden.
Så konsekvenserna i både pengar och hälsa (bla) på grund av att välja oekologiskt drabbar inte bara andra, det drabbar alla, dig själv, din familj hela tiden. Just precis nu!

Maria T

Jag har inte barn så jag kan inte veta hur en förälder tänker, men jag kan tycka att det är viktigare att barn får grönsaker över huvud taget, än att en väljer enbart eko-grönsaker. Jag gillar att diskutera och hoppas inte att jag har (så många) förutfattade meningar, jag vill lära av hur andra tänker och hoppas några kan lära av mig. De grönsaker vi kan få i Sverige under större delen av året, som är närodlade och för säsongen, kanske inte är de roligaste att laga mat av. Kålrötter och potatis i all ära, men att köpa körsbärstomater, salladslök och sockerärtor gör middagen roligare, åtminstone för mig.

Det är tråkigt att det ska vara så mycket dyrare att handla ekomat.
(och jag har jobbat på Naturskyddsföreningen, och håller med om ungefär av hälften vad de står för, har sett för mycket inside)

Jag källsorterar allt, skickar det lilla (ca 1 liter /vecka) matavfall till kommunen (Huddinge) i "bruna tunnan" eftersom jag ännu inte kommit igång med komposten. Källsorterar Allt! Skänker grejer, och köper så gott som allt (utom underkläder och träningskläder) second hand, ärvda möbler eller antikt.
Men - jag kör bil! Mer än vad jag "borde", men har svårt för att, p g a sjukdom, åka kommunalt, och färdtjänst (om jag skulle få) gör det inte bättre då jag blir åksjuk...
Känner att jag kanske halkat av ämnet, men jag tror att du LD bidrar med mycket till att göra samhället "eco friendly" men visst har väl de flesta drömmar om att bara skita i det jobbiga, bränna allt på snygga kläder och börja spela golf (OBS! Skämt - jag är en fanatisk golfhaterska!) köpa en yacht och flytta till Miami?
Eller tatueringar och tuttar? Alla har drömmar!

Svar: Jag håller med dig (som jag uppfattar dig). Jag tycker det är viktigt att tänka på miljön och att försöka göra miljövänliga val, jag tycker att det är bra om man har möjlighet att handla ekologiskt jag försöker själv göra vad jag kan. Jag sopsorterar, äger ej bil, köper ekobregott, gör mitt eget miljövänliga rengöringsmedel, återanvänder, köper begagnat. Osv.
Men det har blivit lite väl heligt här i kommentarsfältet nu, tycker jag. Jag värnar om miljön, men det innebär inte att jag har lust att prioritera bort ALLT för att kunna köpa ekologiskt rakt av. Jag vill kunna unna mig annat ibland. So shoot me. Jag hade kunnat handla många ekoägg eller kilo eko-potatis om jag struntat i att köpa saffran för att baka saffransskorpor till julen, eller om jag hade struntat i vilken kräm jag smorde in ansiktet med. Eller om jag inte valde att klippa och tona håret på salong. Jag har inte råd att välja både och, så jag viktar saker mot varandra. Och det är väl den mest rimliga vägen att gå?

Det är underbart om det finns människor som har lust att leva hardcore miljövänligt, och jag menar det, men det är inte rimligt att tro att alla ska orka göra det. Jag gör så mycket rätt jag kan, men hur många omkring mig bryr sig? Hur många vanliga mjölkförpackningar går det på en ekologisk i sopsorteringen i mitt hus? Det innebär inte att jag tänker sluta bry mig, men man kanske får vara realistisk i sina förväntningar på hur mycket eko-ansvar gemene man pallar ta – särskilt när det finns ekonomiska aspekter med (mitt eko-bregott kostar vid normalpris 17 spänn mer än det vanliga – jag fattar att det inte är det reflexmässiga förstavalet). Herrejisses, folk i min brf orkar inte ens sopsortera sitt hushållsavfall trots att den bruna tunnan står bredvid den gröna med brännbart. Och det kostar inte ens någonting.
Lady Dahmer

Anna

kloka ord. Ungefär som jag tänker men inte alla gånger klarar av att leva upp till.

Ann

Det kostar mer att få maten hemkörd, men man sparar bensinpengar, och undviker impulsköp, så det kanske ändå blir billigare?

Hanna

Hej! Jag läser din blogg med jämna mellanrum och tänker alltid att du tar upp så intressanta ämnen men sen är jag för lat för att sätt mig in i alla dina intressanta kommentarer du får och ger tillbaka. Men nu har jag i alla fall läst ditt inlägg (och en bråkdel av kommentarerna) och du är inne på något väldigt intressant. Det är sanslöst att mat blir en klassfråga och ganska farligt, skulle jag tro, om man fruktar ett klass-samhälle i det långa loppet.
Jag är alltid nervös att jag ska verka naiv när jag ska tycka till och vad andra ska tycka om det jag tycker, hehe, *nervvraket* men nu har jag satt mig ner och plitat ner ett litet blogginlägg baserat på ditt inlägg. Läs det gärna och spinn vidare. Jag tror nämligen du har svar på mitt blaj också :)
Mvh. Nervös
http://hejhejhanna.blogg.se/2013/december/en-eko-tanke.html

Linda

Jag har läst svaren på ditt inlägg och tycker det är en intressant diskussion. Tycker "Beyond Eternity" skriver något väldigt viktigt, nämligen: har vi verkligen råd att INTE välja eko? I mitt hushåll köper vi främst ekologiskt och KRAV-märkt, så ofta vi kan och ALLTID när det handlar om kaffe, bananer, mejeriprodukter och ägg. Vi äter inte kött men skulle vi göra det skulle det också definitivt vara Eko och KRAV. Det ÄR dyrare, absolut, men man kan alltid fundera över hur man prioriterar. Och nu tänker jag inte på den ensamstående trebarnsmamman, utan alla som har en någorlunda normal inkomst. Personligen känner jag ett starkt obehag av att äta mat som är besprutad och full av gifter, skulle jag ha barn skulle den känslan vara ännu starkare. För att inte tala om hur djuren behandlas i kött, ägg- och mejeriindustrin som inte är KRAV-miljö. Och som någon nämnde, det handlar ju inte bara om gifter i mat, utan i allt som finns runt om oss i våra hem: kläder, mattor, sängkläder, leksaker, rengöringsmedel, smink, schampo m.m. som är betydligt svårare att välja bort. Tänker att man, om man har en någorlunda normal inkomst, absolut borde välja eko och KRAV när det gäller kaffe och bananer, inte enbart för att de är några av de mest besprutade produkterna, för oss själva, utan för att de som arbetar med odlingarna faktiskt dör av all skit de får i sig av bekämpningsmedlen. Sen finns det ju faktiskt knep. Man kan välja att äta betydligt mer säsongsbetonat, dvs. inte välja tomater när det är helt fel säsong osv. Maten blir betydligt billigare då, även om man väljer eko. Ett annat knep är att planera sina inköp bättre så att man slänger mindre mat. Enligt en rapport från forskningsinstitutet, SIK, så slänger varje svensk runt 100 kilo fullt ätlig mat i soporna, varje år (SvD, 20080826). Hur mycket pengar är inte det?

Den här frågan är jätteviktigt tycker jag. Och det handlar mycket riktigt om ett långsiktigt perspektiv. Att inte välja mer Eko blir dyrare för oss om vi tänker längre än vad vi gör idag. Men självklart måste man vara realistisk. Alla har inte möjlighet att välja eko, hur gärna de än vill. Men MÅNGA har det. Kan tillägga att jag har riktigt pissig ekonomi då jag är deltidsstuderande och inte har någon extrainkomst men väljer eko ändå. Jag skulle önska att den ekologiska maten blev billigare men kanske kan den aldrig bli det om vi inte blir fler som väljer den?

Lilldjupa

Gaaah! Kan inte folk bara sluta på i stan, flyttar alla till landet och skaffar egen potatis och egna morötter och en kallkällare för att förvara så löser sig allt!
(OBS IRONIN)
Men allvarligt.
Om fler bodde med möjlighet att odla mer mat själv, skulle inte alla dessa små samhällen urholkas tror jag,
Ett exempel är mitt älskade Segersta.
VI har inte råd att bo där, för det bor så lite folk där att affären inte går runt, skolan vill de lägga ner och bussarna har slutat gå helt.
Det är 2 mil från stan och maken har ej körkort och jobbar på resturang.
För 23 år sen, när jag var liten, var det en helt annan femma. Affär, bensin, bibliotek, många barn osv.

Vi äter bara potatis mamma plockat upp. och jordgubbar som de plockat.
Men vi är rätt kassa på annat.

Men det smärtar att byarna överges när jag tror naturen och närheten till den är en källa till lycka och lugn.

Tyvärr lär det problemet aldrig lösas. Jorden går nog under snart pga människan

Beatrice

Man gör vad man kan när man hinner/orkar/känner för det. Så enkelt är det. Om man vill leva helt på eko-varor, GRYMT! Om man av någon anledning känner att det inte fungerar eller är vad man vill för tillfället, så är det också okej. Sabla skuldbeläggande åt båda håll, det är fan inte okej. Prioritera-tänket låter helt fantastiskt liberalt och alla KAN faktiskt INTE prioritera. Och det gör mig så trött att vissa verkar tro det.

Man väljer, vill man ta vara på miljön fullt ut, eller vill man leva lite också, man kanske vill blanda hej vilt? Jag förstår att miljön är viktig. Jag köper en del eko, en del billigare, och helt klart saker jag vill ha i min mat för att den ska smaka bra, eller fungera enligt recept, är det verkligen så svårt att förstå för vissa? Miljön är viktig, men ibland, faktiskt rätt så ofta, så finns det saker som för tillfället känns viktigare för många.

Så sluta bete er som att bara för att man för EN kamp stenhårt framåt, så ska man föra ALLA kamper stenhårt framåt. Man kanske inte kan, man kanske inte orkar, man kan inte bry sig om ALLT.

Svar: +1 på den! Om man gör vad man för tillfället kan och förmår, då är det gott nog.
hanna

Johanna

Det är inte en rättvis jämförelse att jämföra en ekologisk vara med en konventionell rakt av baserat på mängd. Det vore ju mer rättvist att jämföra hur mycket näring man får från varorna och jämföra priserna utifrån det. Det är ju det som är själva grejen med ekologisk mat, man får BRA mat. Att köpa konventionell mat kan ju i viss mån jämföras med att köpa gift och då är ju inget pris billigt nog.

Mandy

Jag förstår att inte alla har råd att köpa eko i affären. Men det går att köpa på ekolådor med mixat innehåll av frukt och grönt. Det har jag gjort i flera år. Det finns olika företag som levererar hem lådor.

Jag är sjukskriven och har ingen stor inkomst men ekolådorna gör att jag har råd med bättre mat. Dock har jag tid att laga allt från grunden. Men jag har vänner som mest dumpstar för att överleva eller odlar själva så mycket det går. Det går inte tala om för någon annan hur den ska leva.

Alla har olika förutsättningar. På ett vis lever jag i lyx iom att jag vet om att jag har en inkomst varje månad. Vissa har inte ens det. Folk sliter för att få ut en futtig lön som det ändå inte går att leva på. Så jag är tacksam att jag kan välja.

“Vem är det som flinar tillbaka” – om den Goda Tonen™ och jag. | Blixa bloggar

[…] i bilden. Många ämnen tål gott och väl en riktigt arg ton men vissa speciellt känsliga ämnen (EKO-mat till exempel!!?) näst intill kräver en god ton för att det inte ska bli spy-pannkaka av hela diskussionen. Så i […]

Ekologisk mat eller plastikkirurgi? – Mellan skog och gård

[…] av olika perspektiv inom miljöfrågorna, gällande konsumtion, klass och skuldbeläggande i DET HÄR inlägget av Lady Dahmer. Hon skriver att hon blir bitter när hon handlar mat eftersom att […]

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog