Joller // bebisar och graviditeter

Jag var beredd på att det skulle göra ont att föda barn. Vad jag inte var beredd på var att det skulle kännas som att man var akut skitnödig med världens största korv alt. soffgrupp. Typ superförstoppad men ändå på väg ut. Jävlar va obehagligt och fan vad det tryckte på! Och så skulle man på det slappna av!  Ha! Försök slappna av när det känns som att du kommer skita på dig varje gång det kommer en värk. Inte konstigt att det till slut krävdes epidural för att ungen skulle komma ut. Att föda är skithäftigt, men ack vilket trauma egentligen. Jag bröt svanskotan när jag födde Ninja. 48 timmar värkarbete och till slut kom hon. Jag kunde inte sitta på tre månader och varje steg jag tog gjorde ont.

Och vi ska inte ens tala om avslaget och koaglerna. Eller jo det ska vi ju. För ett tag sedan så var jag nämligen iväg till junibacken och spelade in ett avsnitt Joller live tillsammans med Lovisa // Lofsan. Ämnet var förlossningar, bebisar, graviditeten och allt sånt. Ni som vill lyssna kan äntligen göra det.

joller jag och lovisa

Avsnittet går även att ladda ner via iTunes här.
Killen du''känner''som''anklagades falskt''var förmodligen skyldig

Nej jag har inte orkat kommentera den här våldtäktsdomen. Ni vet, sex killar som våldtog en ung tjej och som sedan gick fria. Fast det vet vi ju vid det här laget att det är helt ok att knulla kvinnor även om de inte vill och den vetskapen gör mig så hatisk att jag inte vet var jag ska ta vägen. Än mer hatisk blir jag av att läsa och ta del av kommentarer som att ''man måste vara säker för tjejer anmäler ju falskt''. För nej vet ni vad, det är väldigt väldigt väldigt OVANLIGT att tjejer felaktigt anklagar män för våldtäkt och övergrepp. Det händer typ nästan aldrig och i de flesta fall där kvinnor har tagit tillbaka sin anmälan har de gjort detta pga rädsla, ångest, stress - inte för att deras anmälan var falsk från början.

Däremot så är det väldigt vanligt att man INTE anmäler när man utsatts för övergrepp och ännu vanligare att män aldrig blir fällda för de övergrepp som faktiskt begås. ENDAST 23% av alla våldtäkter anmäls. TJUGOTRE PROCENT. Av dessa så är det bara drygt 10% (mellan 5% och 10%) procent som leder till fällande dom, när det gäller våldtäkt mot barn är siffrorna ännu mer deprimerande.
SÅ. Om 1000 våldtäkter begås så anmäls bara 230 av dessa (23%) av dessa går 23 till fällande dom. 977 går alltså fria. Fattar ni hur jävla absurt detta är????

Men jaja, då kommer klassiken; ''Jag känner en kille som blev felaktigt anklagad'' men här ska ni få en newsflash: HAN VAR FÖRMODLIGEN SKYLDIG. Du har faktiskt inte en aning såvida du inte var närvarande. ''Men jag känner honom, han skulle aaaaaaldrig...'' Tror du? Man vill gärna tro att den där snälla killen man känner och tycker om aldrig skulle kunna, men faktum är att de flesta våldtäktsmän INTE är svin eller monster utan vanliga killar med vänner och familj och vanliga liv. Det är enklare att utgå från att tjejen ljuger än att killen man tror sig känna skulle kunna göra nåt vansinnigt fel. Faktum är även att de flesta killar som våldtar avskyr våldtäktsmän och tycker att det är fel att våldta. De har bara lite svårt att fatta att det de precis gjort kvalificerar sig som just detta.

''Men jag såg ju hur hon var på honom hela kvällen, hon ville ju ligga''. Ja det gjorde du kanske och det ville hon säkert, men mycket kan hända och alla har rätt att ångra sig. But most importantly: detta säger fortfarande ingenting om vad som hände sen. ''Jo men hon var ju som vanligt efteråt'' Jaså? Men olika människor reagerar olika på våldtäkt, det finns inget manus. En del stänger av och försöker låtsas som inget har hänt. OSV. Jag har hört alla förklaringar och ursäkter och de håller inte. Detta är en del av hela den här problematiken och de som drabbas är vi; kvinnorna. Inte männen som går fria. Kvinnorna. Som inte bara misstros av rättsystemet utan även av hela samhället, vänner, familj, omgivningen som gärna dömer, viskar, skvallrar, hetsar. ''Hon får skylla sig själv''.

Fy fan vad jag hatar.

våldtäkt

Läs gärna den här polisens redogörelse för vad som hände när han utredde händelserna.

''The word pretty is unworthy of everything you will be...''

Apropå kommentarsfält och stämningen i dem.

Jag läser Paula Uribes blogg. Den är mysig och varm och jag tycker om att titta på hennes bilder. Hon utstrålar så mycket och man känner direkt att hon är en sån människa man vill vara nära. Jag föll handlöst när jag kikade in första gången. Men jag blir så trött och ledsen när jag läser i hennes kommentarsfält. Det är nämligen ett sånt otroligt stort fokus på Paulas utseende hela tiden och är det inte det så är det hennes bebis Molly som ska recenseras och jag undrar lite hur det egentligen påverkar hennes självbild och uppfattning. Hon har så mycket att leverera, så många tankar att dela med sig och så mycket insikt att förmedla men ändå fastnar folk på hennes yta.

Jag fattar såklart att ingen menar illa utan tvärtom vill vara snälla men jag tycker det reducerar henne. Paula är ju en fantastisk människa. Intelligent, varm, mjuk, integritetsfylld, tillmötesgående, snäll och klok. Och mer än så. Och hon är framförallt så mycket mer än vacker. SÅ MYCKET MER.

This, this is about my own some-day daughter. When you approach me, already stung-stayed with insecurity, begging, “Mom, will I be pretty? Will I be pretty? , ” I will wipe that question from your mouth like cheap lipstick and answer NO!

Katie Makkai's Pretty är det mest fantastiska spoken word jag hört och jag påminner er att lyssna igen eller för första gången om ni missat henne. Ni måste. Det kommer göra ont, håret kommer resa sig och ni kommer att storböla. Men se det. Se det flera gånger! Igen och igen!