#kämpasthlm
20140830-130247-46967246.jpg Fattar ni att det imorgon är 75 år sedan Hitlers nazityskland invaderade Polen. Värt att minnas idag. En del av er kanske tänker att man i en demokrati med åsiktsfrihet ska kunna demonstrera och hålla offentliga tal fritt även om man är nazist men hela tanken med nazismen är antidemokratisk och går ut på att utrota människor som har andra åsikter och ursprung. Det finns ingen demokrati i att låta dessa människor och deras åsikter få fritt spelrum.

20140830-125850-46730247.jpg Nu kör vi!
SLÄPP FOKUS PÅ DITT YTTRE: Sluta raka dig

Nu var det många år sen jag slutade raka mig, jag minns faktiskt inte ens varför men jag tror att jag främst var trött på att lägga så mycket tid på att hålla kroppen slät. Framförallt var jag trött på obehaget och ångesten som kom krypande så fort stubben visade sig. Jag tror jag mest ville komma över det. I början velade jag fram och tillbaka. Jag började med armhålorna och jag minns fortfarande hur otroligt jobbigt jag tyckte det var, speciellt när jag var på gymmet eller andra platser där mina armhålor syntes. Jag trodde att alla skulle äcklas och glo.

Det tog ytterligare några år tills jag slutade raka benen och den processen var ännu mer utdragen och svårare att hantera. Jag är fortfarande väldigt självmedveten i vissa sammanhang och denna sommar är ju första sommaren jag vågat gå i kjol och baddräkt bland folk. Och ingen glor. Inte så det märks iallafall. (dock är jag plågsamt medveten om att många tänker på det)

Mitt senaste är att sluta gå med BH. Jag har alltid varit ovän med min hängiga byst och har aldrig visat den för nån. Inte ens min man. Den är stor och vulgär också och jag gissar att min oblyghet (fejkade sådan) sticker i ögonen på många då kvinnor förväntas vara prydliga på fler än ett sätt. Denna process har förvånansvärt varit väldigt kort och enkel. Jag har nästan aldrig bh på mig längre. Och fy fan vad skönt det är när man vant sig.

Ett sätt som kan hjälpa dig att avdramatisera din egen kropp är att helt enkelt sluta pyssla med den. Iallafall en period. Prova hur det känns, se vad som händer, kanske hålla ut ett tag för att se om något ändras med tiden. Prova kanske att vara orakad. Eller om du ofta bär smink, kör utan ett tag - även på jobbet. Gå ut oftare utan BH. Eller nåt annat som känns obekvämt.

Utmana dig själv!

Tidigare inlägg: SLÄPP FOKUS PÅ DITT YTTRE: Sluta läs tjejtidningar

pattarna

*** Kvinnor måste alltid förhålla sig till sitt yttre. Vi ska ”lära oss älska vår kropp”, hitta våra positiva vinklar, uppmärksamma kroppsdelar som är extra snygga för att på så sätt hitta vår egen skönhet, ”känna oss snygga” (gärna genom att köpa produkter), klä oss smickrande  - det finns hundratals självhjälpsböcker som går ut på att antingen lära oss att ”göra det bästa vi kan med vad vi har” eller bara att vi ska känna oss snygga oavsett. Varenda tjejtidning går ut på detsamma. Men enda som sker är att vi tänker på hur vi ser ut och som jag påpekat många många gånger så är detta enbart kontraproduktivt. Men jag vill hellre nå en punkt i livet där jag slutar bry mig om mitt yttre helt och hållet. Alltså, jag menar INTE att jag då ska lära mig älska mitt utseende eller min kropp som den är utan bara släppa det helt. Släppa tankarna på det. Bli fri. Tänka på annat. Och jag vill hellre tala om hur vi SLUTAR tänka på våra kroppar och utseenden! Hur slutar vi bry oss? Vad för verktyg kan vi ta till för att släppa tanken på att känna oss snygga? 
SLÄPP FOKUS PÅ DITT YTTRE: Sluta läs tjejtidningar

Ett sätt att drastiskt hjälpa dig att sluta tänka på hur du ser ut är att helt enkelt sluta läs tjejtidningar. Livskvaliten kommer stiga med 500% och mycket av din ångest kommer att släppa. Jag lovar. De påminner dig bara om allt du borde piffa till, förändra eller dölja.

Det här med tjejtidningar är ju nånting som väldigt få verkar vilja problematisera Jag vågar nästan påstå att många vägrar se sambandet mellan kvinnors ångest och budskapet tidningarna prånglar ut. Allra minst de som distribuerar skiten. De får tjejer att känna sig odugliga som sen köper tidningen som lösningen de behöver för att må bra. Jag tror inte att det är ett medvetet drag men det är det konceptet de säljer. Jag tror egentligen inte att folk är så pass dumma att de saknar förmågan att analysera men jag tror väldigt många av oss blir nostalgiska när vi tänker på det. Kvinnor älskar att läsa Cosmo och Vecko Revyn. Därför ifrågasätter vi inte. Och därför säljer de.
kvinnorTjejtidningarna är geniala. De ger tjejer dåligt självförtroende och kränger tidningar med löften om att ge BRA självförtroende. Sidor efter sidor med perfekta retuscherade fantastiskt vackra kvinnor som man inte kan låta bli att stirra på, gärna dröja kvar en stund och beundra fast man VET att de är fixade i photoshop så går det inte riktigt in. Bildspråket tillåter inte kvinnor visa andra känslor än glädje, lycka och njutning. Pastelliga eller klatchiga färger, noggrann komposition, kroppsspråk. Sugande blickar och lagom särade läppar lockar läsaren till sig med löften om att just den här tidningen kan ge dig det du behöver för att må bra. Just den här tidningen kan lära dig hemligheten. ”Du kan bli som jag, se ut som jag” lovar modellerna. (Och modellerna är ofta väldigt väldigt unga) Även ordval och skriftspråk har en målande ton som i sin tur förför läsaren. Allt är sensuellt, sexigt, hett. ”så blir DU sexig, het, sensuell!” Det handlar hela tiden om förändring. Om hur jag kan BLI bättre. Snyggare. Sexigare. Mer åtråvärd. ”Vad tycker killarna?”. Jag mår alltid sämre när jag bläddrat igenom VR eller Solo, Damernas värld eller Elle. Inte så mycket att fan vad jag är ful och tjock även om det också slår en, men mer en intensiv känsla av att vilja springa in i badrummet och sminka mig lite eller shoppa kläder och fixa naglar och kanske köpa ett par spanx eller…. överväldigande känsla av att behöva fixa till mig. För då kommer jag känna mig på topp. Och då kommer jag må extra bra. Jag känner mig PEPPAD att förändra och förbättra.
Budskapet är så jävla tydligt: DU DUGER INTE.
*** Kvinnor måste alltid förhålla sig till sitt yttre. Vi ska ”lära oss älska vår kropp”, hitta våra positiva vinklar, uppmärksamma kroppsdelar som är extra snygga för att på så sätt hitta vår egen skönhet, ”känna oss snygga” (gärna genom att köpa produkter), klä oss smickrande  - det finns hundratals självhjälpsböcker som går ut på att antingen lära oss att ”göra det bästa vi kan med vad vi har” eller bara att vi ska känna oss snygga oavsett. Varenda tjejtidning går ut på detsamma. Men enda som sker är att vi tänker på hur vi ser ut och som jag påpekat många många gånger så är detta enbart kontraproduktivt. Men jag vill hellre nå en punkt i livet där jag slutar bry mig om mitt yttre helt och hållet. Alltså, jag menar INTE att jag då ska lära mig älska mitt utseende eller min kropp som den är utan bara släppa det helt. Släppa tankarna på det. Bli fri. Tänka på annat. Och jag vill hellre tala om hur vi SLUTAR tänka på våra kroppar och utseenden! Hur slutar vi bry oss? Vad för verktyg kan vi ta till för att släppa tanken på att känna oss snygga?