Jamen ni vet, hon med tuttarna

Jag har väldigt stora bröst. Min H-kupa är för liten och jag har inte pallat köpa en ny BH. Jag har ett komplicerat förhållande till mina bröst och har tagit beslutet att operera bort dem, förhoppningsvis nästa år. Först när den är borta så kommer jag kunna känna mig som en människa.

Min byst har nämligen genom hela livet varit en källa till otroligt mycket ångest och självhat. Redan som 8-åring hade jag B-kupa och konsekvensen var att pojkarna tog för sig. Ursäktade av vuxenvärlden som avfärdade övergreppen som nyfikenhet och som anklagade mig för att vara provocerande och vulgär även fast jag inte klädde mig annorlunda än de andra flickorna i klassen. Som 12-åring hade jag en F-kupa och då fick vuxna män upp ögonen för mig med allt vad det innebar. 

Och jag har tänkt lite på föreställningen att stora bröst är ett privilegium där kvinnor med stor byst går genom livet lite lättare än sina småtuttade medsystrar, men jag tror det handlar om ideal vs. privilegier och hur man gärna förväxlar de två. När det till exempel handlar om smalhetsprivilegier så vet vi ju att ett av privilegierna som smal är just att smalheten är ett ideal som hyllas och lyfts fram som bättre, men att något ses som eftersträvansvärt behöver inte betyda att det ger egentliga fördelar. Ibland kan det till och med vara tvärtom.

Att till exempel ha stora bröst är ett bra exempel på just det. Stora bröst är kanske inget direkt ideal (även om en för liten byst definitivt ses som lite sämre, lite mindre kvinna) men det är något som lyfts fram som önskvärt och framförallt åtråvärt. = nåt som många kvinnor vill ha och nåt som många män idealiserar. Detta kan, speciellt om man är småbystad, uppfattas som en fördel (och då också privilegierat) men i själva verket så är det en illusion. Lite som den s.k "sexuella makten" som kvinnor påstås ha och som för en viss grupp (män som ej får ligga när de vill) kan verka som ett privilegium men som egentligen bara existerar på männens villkor.

Det finns inget storbröstprivilegium där storbystade premieras i samhället och det är det som privilegier handlar om: fördelar som inte andra grupper har. Det är snarare tvärtom. Storbystade kvinnor tas på mindre allvar. De sexualiseras i större utsträckning. De ses som dumma, våpiga, vulgära, oseriösa, porriga, sexuella, lättfotade. Deras personer reduceras oftare ner till sin kroppar och tafsas oftare på av både män och kvinnor som "bara vill känna".

Eller är jag helt ute på fel spår?

Vill man fortsätta leva privilegierat så får man förlika sig med att det går ut över andra

Den här föreställningen om att halal-slakt är så jävla mycket värre än vanlig slakt gör mig hiskeligt frustrerad. Slakt innebär alltid onödigt lidande för djuren. Alltid. Äter man kött så bidrar man till att djur lever, torteras och mördas på ett omänskligt, perverst och sjukt sätt. Det måste man förlika sig med helt enkelt om man vill fortsätta att äta av djurs kroppar. Att peka fingrar på andra för att det känns bättre är inget annat än hyckleri.

Men det känns lite som den gamla vanliga bristen på självinsikt. Man vill ju gärna se sig själv som en bra människa oavsett om det handlar om kvinnofrågor, vithetsnorm, smalhetsprivilegier eller djurkonsumtion. Tanken att man själv ägnar sig åt ett förkastligt beteende vill man ju ogärna kännas vid och börjar det talas om privilegier som går ut över andra så slår man ifrån sig direkt. "inte jag!"

Byt utmatmotbajsså hör du ju hur oaptitligt det blir!

En klassiker bland mansrättare och antifeminister är att jämföra feminismen med nazismen och jo, jag kan tänka mig att det i deras små lättstötta kränkta hjärtan kan kännas preciiiiis som att bli ihjälgasad och satt i arbetsläger men i övrigt så haltar jämförelsen om man säger så.

En annan klassiker är att "byta ut" ord typ:

"Byt ut man mot invandrare/jude så hör du genast hur obehagligt det låter!"

Jaha? Kan man byta ut lite vad som helst, hur som helst? Kärlek mot hat? Mat mot bajs? Får jag prova?

"Jag hade sex med min fru igår" USCH JÄVLA PEDOFIL! Människor som har sex med sina fruar är ju sjuka i huvudet det hör man ju om man byter ut "fru" mot "barn". SUPEROBEHAGLIGT!

"Man misshandlade kvinna". Byt ut "kvinna" mot "soffa" så blir det ju inte alls lika farligt! PUH VILKEN TUR, vi överreagerar på det här våldet tycker jag.

godzilla