Bästa tipsen mot huvudvärk

Nej jag har faktiskt bara migrän idag och orkar inte sitta här och vara aktiv. Jag spenderar dagen på soffan istället. Vilket inte är bara med tanke på att avkommorna har höstlov och lever rövare. Jag är övertygad om att mina barn är stökigare och högljuddare än alla andras barn. Speciellt idag.

Jag tänkte avsluta med det bästa migräntipset jag har. (Borde funka på vanliga huvudvärkar också).

Du behöver

- Värktabletter. Gärna treo. Finns inga värktabletter alls så fortsätt ändå med de andra stegen pga lindrar.

- En het dusch rakt på huvudet en stund så du blir avslappnad.

- Gör extra starkt snabbkaffe. Och när jag säger extra starkt så menar jag inte en tesked extra. Sex, sju teskedar pulver i en liten liten kopp. På med vatten och shotta ner.

- Bind huvudet hårt med en sjal.

Så. Duschen kan skippas om man ej har tid med sånt, men huvudbindningen och kaffet görs tillsammans.

Vad är era bästa tips för migrän?

jibril

Brukar köra på ett paket migräntabletter och förnekelse. Funkar hyfsat.

Idz

Lätt tryck över ögonen (typ vik ihop en t-shirt på längden och lägg över ögonen så att det blir stramt men inte för stramt)

Stoppa i sig mycket frukt när man känner att det är på väg

Stäng av telefon släck alla lampor lås dörren, helvetet är här.

Sanna

Diklofenakkalium, två tabletter vid första tecken på migrän, sen två till efter ett par timmar. Det fungerar nästan varje gång. Som förebyggande undviker jag choklad, öl och vin, samt jobbar med att bli av med spänningar i axlar och nacke. Treo hjälper mig bara mot spänningshuvudvärk, om jag tar det mot migrän blir jag yr och illamående. Diklofenak ska inte tas tillsammans med treo!

Svar: Har upptäckt att jag reagerar starkt på socker, alltså får migrän efter att jag ätit sådant som innehåller mycket socker. Kakor, godis, tårtor, söta efterrätter etc. Håller jag mig borta från det så tycks jag klara mig bättre. Svårt när man är en godisråtta och chokladälskare...
Salle

Murray

Kaffe, kaffe och kaffe. Och så lite kaffe. Sedan tre hinkar vatten. Och en påse fryst broccoli eller dylikt på huvudet. Släck alla lampor och slå på någon mysig serie eller film på datorn för att koppla av, med nedsänkt ljusstyrka på skärmen.

Sade jag kaffe?

Matilda Flodin

Sängläge i mörkret tills sambon kommer hem med Treo.

Carho

ligga ner i ett mörkt rum med en påse is på huvudet brukar hjälpa mig vid migrän, har även köpt en "migrän-mössa" som man förvarar i kylen så att den alltid är kall och redo, funkar perfekt!

Rebecca

Eeze, receptfria migräntabletter. Jag har auramigrän så jag tar en tablett så fort första auran dyker upp och det avbryter hela anfallet! Funkar fantastiskt bra på mig.

Lifeisgood

Lady Dahmer! Nu håller jag visserligen inte med dig ideologiskt utan hänger mest här för att jag tycker du är lite tossig. Men jag känner att jag måste varna om treon! Att ta treo någon gång ibland är ingen fara men man måste tänka på att det är blodförtunnande och kan bli farligt i längden. Min pappa som haft huvudvärk ofta har tagit en treo var och varannan dag tills han fick en hjärnblödning. Läkarna bad honom att skippa treon och stressa mindre som första åtgärd, ja så får han ju medicin naturligtvis.

Fredens liljor och allt det där!

AV

Treo (Treo Comp om man har och det är värsta sortens migrän, iaf för mig hjälper inget annat då) och Zomig. Plus gärna mörkt rum och bekväm säng.

Cruella Rubella

Det enda som funkar för mig är Treo.

Hockeysmurf - Ja det ÄR jag!

Jag brukar sova bort min. Och använda en sån där vetekudde. Lägg den i frysen ett tag, lägg den sedan över pannan/ögonen, sov. Check!

Anolyon

jag känner mig som en expert när jag har haft migrän ca 1gång i veckan de senaste 2åren.

För mig funkar nästan inget. Provat Ipren, alvedon, Treo (med och utan Comp), zomig nasal, sumatriptan, maxalt mfl. Och sen har jag förebyggande mot migrän också.

Just nu har jag imigran injektioner som jag tar när anfallen kommer, men måste alltid lägga mig för att vila (oftast större delen av dagen går åt vid vilan).

Migrän är inget roligt och hoppas du slipper det hemska som jag gått igenom iaf.

Pernie

Det här är en huskur som säkert låter märklig, men den funkar på mig. En kopp starkt kaffe med en halv till en hel pressad citron i. Märkligt men det hjälper faktiskt.

Lisa

Hej! Mitt bästa tips mot migrän är att gå till en läkare och säga "god dag, jag har migrän och vanliga värktabletter hjälper inte", få sumatriptan utskrivet, ta en sån när man känner att migränen börjar komma och vara av med skiten inom en timma. OBS! Viktigt att trycka på att vanliga värktabletter ej fungerar, annars kan man få nåt sånt trams utskrivet. Det ska vara sumatriptan eller motsvarande migränmedicin. Kram!

Svar: Kan bara hålla med Lisa! Har också Sumatriptan och det finns ingenting annat som hjälper. Förr tog jag Treo och det hjälpte väl till viss del, men nä.. Kan inte förstå varför man inte fixar migräntabletter om man har migrän. Det hjälper vid 99,5% av gångerna och man kan fortsätta sitt liv utan att vara däckad i ett dygn..
Pixan

Carina

Treo, sova och iskallt på huvudet.

Emilia

En redbull, knockar ut vanlig huvudvärk och lindrar migränen. Borde dock vara lite samma som det extrastarka kaffet du beskriver.

Sara

Trot eller ej! Nässpray, voltarenkräm i nacken och coca cola. Samt sömn i kallt och mörkt rum.

Elsa

Helt OT:
medaljer för "vilomästare" på dagis - till ALLA barnen, visserligen, men ändå känns det inte helt OK för mig att man ska belöna att barn är TYSTA. Vår snart-fem-åring vill ju helst göra annat än ligga tyst, men...

Varför känns det fel?

Mad

Jag blir blind vid migrän. Alltså, helt blind. Dessutom däckar jag totalt och sover i ca 2 timmar. När jag vaknar upp är migränen borta.
Det är det enda som hjälper för mig.

Fija

Haha, har precis samma strategi vid mina migränattacker.. Börjar med den varma duschen, funkar inte det, så blir det Treo (tycker dock Bamyl koffein smakar bättre) och funkar inte det så blir det ett band runt huvudet. Min sambo tycker jag platsar in bland turtles..

esterii

Påverkar migrän synen? Alltså under ett anfall?

Svar: Det finns olika typer av migrän. Vissa spyr eller blir helt förstörda i ett dygn, medan andra blir blinda eller känner konstiga lukter/smaker.
Googla på migrän så hittar du alla möjliga typer.
The real Hmm

Carolin

Coca cola och något salt, typ nötter eller saltlakrits. Går ju inte att få i sig när själva anfallet verkligen är igång, men jag brukar ta när jag känner att det är på G eller när tabletterna inte räcker till...

Jenny

Sumatriptan! Fungerar varje gång för mig :)

Svar: Sumatriptan är fantastiskt!
S

Stina

Diklofenak i kombo med ibumetin eller alvedon, ibland alla tre tillsammans. Fuktig och kall handuk över pannan och ögonen. Och sova! Det ska vara mörkt och svalt. Värme är det värsta som finns vid migrän för mig.
Har oftast auramigrän och tar tabletter så fort jag ser flimret i ögonen. Jag får sällan jätteont, men klarar inte av att tänka. Precis som om det blir kortslutning i skallen. Brukar må oförskämt bra dan efter, full av energi och positiv!

Freja

Maxdos alvedon och dubbeldos Pronaxen (eller maxdos receptbelagd Pronaxen)(ja, de får tas tillsammans) att sköljas ner med kaffe (fast jag hatar kaffe). Ta innan utbrottet riktigt kommit i gång. Om du inte hinner, tough luck, då blir det att ligga på rygg i ett mörkt svalt rum och lida tills det är över... Och leva i en bubbla i ett dygn efter att migröänen packat sig i väg. Fast det sista gäller även om tabletterna lyckas häva migränen...

Svar: Bland det bästa om man inte vill få en massa skumma biverkningar och vara borta i flera dygn. Alvedon, Pronaxen och mängder med kaffe/cola. Sedan toppa med den varma duschen, litet Tigerbalsam på tinningarna och huvudbindning... Hjälper både mot min synmigrän (aura/synbortfall) och tar bort illamående och domningar. Brukar vara hyfsad och talbar efter någon timmes vila.
Salle

Annika

Instämmer med andra, är det "riktig" migrän hjälper inte treo. Håller med om att starkt kaffe kan hjälpa till viss del. Innan jag hade barn kunde jag ta mig igenom den jävla tredagarsmigränen genom att försöka ta det så lugnt som möjligt och sova allt vad det gick. Även duscha så mycket som möjligt. Med barn kändes det inte längre rätt att "tappa" minst tre dagar per månad utan uppsökte läkare och fick sumatriptan vilket hjälper. Dock gjort misstaget att försöka stressa på som vanligt och medicinera bort migränen och då funkar inte ens sumatriptanen. Försöker nu ta det lite lugnare och tar sumatriptan i kombination med naproxan och det funkar ganska bra.

Ystran goes No Poo

Vetekudden över panna och ögon, raklång i soffan, och hinkar i mig coca cola, för jag avskyr kaffedoft och sniffar hellre i sur, svettig armhåla än dricker kaffe.

Karin

Commentluv funktionen har försvunnit? :) Så bra att se andras poster när någon kommenterar smart. =)

M

Två personer har berättat åt mig att de tar fyra-fem sockerbitar när de känner av symptomen, då försvinner värken HELT! Har inte själv provat då jag inte har haft migrän på länge (knackar i trä) men tänker definitivt testa.

Emelie

Om man misstänker att migränen är p.g.a. spänningar i rygg och nacke rekommenderar jag några besök hos en kiropraktor. Min migrän (som inga piller bet på) är puts väck! Numera går jag hos kiropraktor ca 1-2 ggr per år – och migränen håller sig borta. Alltså, det är så underbart. Från att ha haft kraftig migrän flera gånger i månaden till ingenting! Det är mitt bästa tips!!!!

Vickan

Sex!!! Det funkar som magi. Man är ju verkligen inte särskilt sugen (ALLS) så man ligger ju mest där och jämrar sig, men efter ett tag släpper det. Vet inte exakt varför, men tror att det har att göra med att kroppen slappnar av pch att man producerar en massa bra hormoner. Verkligen super. I ett mer långsiktigt perspektiv rekommenderar jag akupunktur, det hjälpte mig att bli av med min migrän.

Svar: Håller med om akupunktur! Brukar behandla mig själv när jag får migrän, är snart färdigutbildad akupunktör. Tycker även att det hjälpt riktigt bra vid menssmärtor bland mycket annat. /Marie
Marie

Emma

Jag har haft migrän så länge jag kan minnas. MEN när jag blev gravid försvann den bara helt plötslig! Ungen är 8 månader nu och jag har fortfarande inte haft ett enda litet tecken på migrän.

Någon som varit med om liknande?

Svar: Ja, den försvann helt när jag fick mitt första barn...
och kom tillbaks när jag fick andra tre år senare.

Heet dusch, gärna med massagestråle, så att huvudet kokar över (ont ska med ont förgås), varm handduk lindad om huvudet efter det och sömn. Ofta är värken borta efter några timmar och endast groggykänslan blir kvar sisådär 12 timmar till.
Amanda

Em

Har provat allt, även förebyggande medicin, men inget funkar optimalt för mig. Har immigran i injektionsform som tarbort värsta smärtan. Blir dock liggande hemma i två dygn i samband med varje migränanfall.

Vill passa på att tipsa alla om att med läkarintyg kan man få undantag från karensdag i samband med migrän. Kommer inte ihåg vad det heter men det är en blankett från försäkringskassan man ska fylla i och skicka in. Besparar mig fler tusen kronor per år.

Svar: Gissar att du menar att man kan ansöka om särskilt högriskskydd. Är väldigt viktigt att man kan visa dokumentation på tidigare frånvaro och att man har en läkare som intygar att man kommer att ha mycket korttidsfrånvaro.
Anneli utan "e" på slutet

Rebecca

En sjal runt huvudet! Hårt! Trodde jag var den enda som gjorde så. Folk brukar tycka att jag är hemskt märklig.

Emma

Jag fick min diagnostierad och fick jävla superpille utskriven. Men för mig har det mer handlat om att kartlägga vilka faktorer som bidrar till migrän och aktivt motverka dem.

Catarina - Jag är inte bara psykolog utan också mamma

Sumatriptan! Jag har migrän i ca 28 år och när imigran kom var det Guds gåva till alla! Då kostade en tablett runt 100 spänn, idag kostar ett 18-tablettspaket med sumatriptan en hundralapp. Så värt. Jag får aura så jag tar en tablett när jag känner av och om migränen inte har hunnit utvecklas så blir jag inte heller så dåsig. Vaknar jag med migrän så tar det lite längre tid för att bli av med den och jag behöver komba sumatriptan med koffein och salt.
Jag får också migrän av socker och all annan alkohol än champagne. (Ja, faktiskt) så en hel del grejer måste man undvika.

Tyvärr har jag också en hormonmigrän som kommer tre dagar varje ägglossning. På den hjälper enbart citodon och sumatriptan i kombo (godkänt av min läkare) och bara några timmar i taget. Jag var helt besvärsfri under graviditet och amning (ammade i fyra år därav) och nu som 44 åring längtar jag till klimakteriet. Jag kan jobba men det kräver stor viljeansträngning och stor insats av min familj eftersom jag inte kan göra nåt mer under de dagarna.

Jess

Absolut inte varmvatten, då öppnar du kärlen ännu mer och blodet pumpar. Jag tar frysta grönsaker inlindat i en handduk på huvudet, kyla krymper kärlen. Treo och kaffe kör jag också på, även mörkt i rummet.

astrid

utöver utskrivna migräntabletter så är det enda som hjälper en kall våt handduk på huvudet....... i ett mörkt tyst rum såklart

Amanda Monceau

Har auramigrän och tar två Eeze så snart kroppsdelar domnar bort, osynliga fläckar eller flimmer uppstår, eller när jag förlorar talförmåga.
Om vi inte har Eeza hemma fungerar det att hälla en tesked salt i ett glas vatten. Saltet öppnar upp blodkärlen.

flickan

jag vill bara flika in att alla ni som regelbundet tar treo, ibuprofen (tänk ibumetin, ipren) eller dylika preparat (NSAIDs) att hålla koll på era magar! ev kontakta läkare så att ni kan få en, för er, ultimat smärtlindring med ex sumatriptan eller annan migränmedicin. NSAIDs är nämligen en av de vanligare orsakerna till halsbränna och magsår.

Anna

Cola! Eller lite vin. Har haft lätt migrän typ en gång i veckan men har slutat sova på kudde och har blivit mycket bättre!

Johanna - Återhämtningsbloggen

Ipren lindrar lite. Annars bara ligga och vänta ut eländet :-( Ligga i absolut tyst och mörkt rum är idealiskt, men det är förstås inte alltid så görbart om en har barn :-P

Namn

andas in 50% vatten och 50% äppelcidervinäger så slipper du treo och annat rävgift som jag lärde mig att det kallas av personalen på sjukhuset

sofia

värkmedicin (burana), bandana runt huvudet, SNÄLLA klasskamrater som kan tänka sig att massera nacke/axlar på rasterna och om inget annat hjälper, kolsvart rum och våt handuk över ögonen.
tyckte mig läsa att någon rekommenderat nässpray och måste bara varna lite för det, har hö/gräsallergi och använde en tid "vanligt" nässpray eftersom jag tyckte att det hjälpte bättre än allergimedcinen vilket ledde till att jag blev täppt i näsan utan nässprayet -> mindre syre -> migrän -> mer nässpray -> ond cirkel av nässpraysberoende där abstinensbesvären främst var monstruös migrän. nässpray kan hjälpa vid migrän eftersom det öppnar upp näsan och således tillför mer syre till hjärnan men snälla var försiktiga, det är ett helvete att sluta och migränattackerna förvärras.

Kajsa

Tigerbalsam! Har haft otroligt mycket besvär med konstant huvudvärk sedan jag var liten och har testat det mesta. Löjligt starka tabletter hjälper inte men däremot kan lite tigerbalsam inmasserat (jag har ofta ont ned till ögonbrynen så jag tar över pannan, ner över tinningarna och precis till näsroten) vara otroligt lindrande. Går att "bättra på" flera gånger under dagen och lätt att ha en burk med sig. Smörj aldrig nära ögonen då balsamet är starkt och får ögonen att tåras lätt. Och tvätta händerna efteråt. Ett finger med tigerbalsam på i ögat är inte ens i närheten av kul.

Maja

Det beror ju på om migränen slagit till ordentligt eller om jag hinner upptäcka och liksom "avbryta" den. Om jag känner att den är på väg brukar jag lägga mig på rygg och spänna varje muskel, en efter en liksom. Först fötterna, knyckla ihop dom, ta iiiiii! Slappna av. Sedan vaderna, spänn dom, ta iiiiiiii, slappna av. Låren, spänn, ta iii, slappna av. Rumpan, magen, armarna, ansiktet, hela kroppen liksom Spänner och slappnar av. Det brukar kunna hjälpa, som om ontet i huvudet går ner i musklerna när jag spänner dom. Typ?

tetta

mitt tips är valfri värktablett som tas tillsammans med coca cola, viktigaste är att de tas då man börjar få ont i huvudet då klarar jag mig på alvedon. varm skön dusch och massage på de är ett stort bonus :)

Maria I

Kosten har stor betydelse för mitt huvuds mående. När jag var yngre och åt dåligt fick jag ofta migrän. Då åt jag sällan och när jag väl åt så blev det ofta kolhydrater och lite fett. På senare år har jag förstått att hjärnan inte alls mår bra av kolhydraterna och att den blir mycket gladare, skarpare och piggare på en högfettkost! Bra mat tillsammans med god sömn och huvudvärk är ett minne blott =)

alva

Jag fick riktigt hemska reaktioner på den migrän medicin jag fick utskrivet, migränen gick inte ner och jag började spy konstant i typ 12 timmar. Numera är det enda jag gör, tar vanliga värktabletter och sänka ner fötterna i varmt vatten och lägg en ispåse i nacken. Ofta lägger jag en hög kuddar i knät så att jag kan vila nacken och huvudet medan jag gör det. Drar ner migränen till hanterbar huvudvärk på 15 min så kan jag lägga mig och sova bort resten. Det räddar livet på mig när jag får migrän!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog