Vemär tjock? Att vara tjock är inte relativt

Vanligt motargument när jag diskuterar tjocka kroppar, fatshaming och förtrycket mot tjocka är:

Tänk om nån som är tjockare än dig tycker att du ska sluta ta tolkningsföreträde?! 

Exempel: "Låt oss säga att person A väger 90 kilo och kallar sig tjock. Person B väger 110 kilo och säger "Du är inte tjock". Person C kliver in i diskussionen och säger "Ingen av er är tjocka, jag väger 130 kilo"

Jag har varit aktiv i HAES och bodypositivrörelsen i många år nu och kan tala om för er att jag ALDRIG någonsin träffat en person som är tjockare än mig som tagit illa upp för att jag pratar om min egen tjockhet. Inte heller har jag någonsin blivit upprörd för att nån som är mindre tjock än mig (fast fortfarande tjock) lyfter samma frågor.

Detta är en halmgubbe som jag BARA sett smala människor dra till med när de försvarar sin rätt att få känna sig tjocka.

Visst finns det skillnader i tjockhet och väger man exempelvis 200 kilo så kommer man förtryckas och diskrimineras i större utsträckning än vad jag till exempel gör. En del tjocka kan ha vissa smalhetsprivilegier. Precis som ljushyade svarta är privilegierade över mörkare svarta och ibland kan ha sk whitepassing privilegier, även fast båda grupper är just svarta och förtryckta i egenskap av det och därför har tolkningsföreträde samt rätt att prata om det.

Att vara tjock är inte relativt. Du blir inte automatiskt tjock bara för att en skitmager människa ställer sig bredvid, precis som jag inte blir smal bara för att en människa som är dubbelt så tjock som jag ställer sig bredvid mig.

hot babes tjocka

Kroppspositivitet fast bara så länge ingen är tjock

la madre fetthatar

"Man ska älska sig själv, men hur kan man vilja vara så där tjock och osund?!"

Ett vanligt förekommande fenomen är att man gärna och ofta trycker på vikten att alla ska få se ut som de gör och att alla är fina och ja ni vet det gamla vanliga tugget. Och ja det låter ju skitbra och självklart. Tills en tjock människa vill bli inkluderad i konceptet. Då är det PTROOO hold your horses nä vänta lite nu backar vi ett steg för ÖVERVIKT är ju jättefarligt och inte ska vi väl uppmuntra folk att tro att det är ok att vara tjock?

Alla de där fina orden om hur alla duger gäller ju bara så länge man håller sig inom ramarna. Väldigt många av de som absoluuuuut tycker att man ska känna att man duger som man är är och att alla kroppar är vackra är samma personer som vid andra tillfällen gärna vill prata om hur ohälsosamt det är att vara tjock och hur dumt det är att få folk att tro att det är ok att vara tjock (och då ohälsosam). Läpparnas bekännelse för att liksom visa hur bra människa man är som inte vill utseendehetsa. Fast det inte är sant nånstans.