Överviktiga är inte latare eller dummare än smala

När jag skriver att man måste svälta och utsätta sig för mycket obehag om man vill gå ner i vikt så kommer det alltid en eller två och ropar om hur lätt det var för dem och att de aldrig behövde gå hungriga och att ''alla kan om de vill för kunde jag så kan du'' och jag ba nä asså lyssna på vad det är ni säger?!

Så här va: Om du tycker det är lätt och kul att banta och om du aldrig behöver vara hungrig under denna process så förstår jag att du klarar av att gå ner i vikt. Det hade jag också klarat av om det var så enkelt. Det hade vem som helst liksom. Men nu funkade det inte så. Jag har bantat med flera olika metoder (alla som alltid rekommenderas) och nej, jag var hungrig precis hela tiden. Att det är så svårt att gå ner i vikt är för att man är tvungen att gå emot sina instinkter, sitt fysiologiska behov samt ignorera kroppens signaler. Under en väldigt lång tid. Hungern blir liksom det minsta problemet för hela kroppen och hjärnan skriker och slår bakut. Varje gång du äter så triggas mekanismer som gör dig hungrigare, väcker ditt sug, lagrar insulin och motverkar viktnedgångsprocessen. Fan det här är grundläggande biologi, står det inte med i bantingsbiblarna?

Överviktiga är inte dummare än nån annan. Vi är inte latare eller okunnigare eller bekvämare än smala, det är inte därför vi är tjocka och det är inte därför vi misslyckas med viktnedgång men gång på gång så visar folk i sådana här diskussioner sitt illa dolda förakt och sina fördomar för tjocka när de fortsätter tjata ner oss med diettips. ''har ni provat det här?'', ''om man gör si och så...'' HERREGUD VI VET. Vi har bättre koll på det där än random smal person som aldrig behövt ta ställning till sin kropp eller vikt på samma sätt. Sluta behandla oss som dumma barn som inte vet vad som är bäst för oss. 

Motivationär inget man köper eller hittar på gatan

Är det nåt som provocerar mig mer än alla dessa lchf/5:2/GI-bilagor och träningshetsande instagram så är det alla smalas orimliga syn på viktnedgång och övervikt. Det är enkelt att raljera om dieter och folk som följer dem, men det är desto svårare att ha förståelse för alla de som kämpar med den där dagliga ångesten. ”Amen det är ju bara att äta mindre och röra på sig mer’‘ säger de käckt och jag får en impuls att börja veva med knytnävarna. ”Det är bara att äta nyttigt’‘. JAMENDÅSÅ då är problemet löst.

Om det var så enkelt så hade det knappt funnits några tjocka människor alls.

Men ''man måste hitta motivationen'' som det så fint heter. Motivationen, detta magiska som alla kan klämma fram om de verkligen försöker. ''Att gå ner i vikt är lätt, man måste bara hitta motivationen och det kan vara svårare!" Ja precis. Det är liksom där skon klämmer. Om det vore så enkelt så skulle vem som helst klara nästan vad som helst. Sluta knarka, sluta dricka, sluta röka, sluta äta osv. Så nej, kräver det att man ''hittar motivationen'' SAMT håller den uppe så är det verkligen inte lätt. Det är nästintill omöjligt. För att kunna gå ner i vikt så måste man äta mindre än vad kroppen begär. Dvs vara hungrig. Och tränar man på det så ökar hungern. Det krävs en vilja av stål och ett självhat som heter duga för att man ska klara av det en längre tid och en längre tid är just det som krävs för en tjock kropp att gå ner all vikt som behövs. Så motivationen ger jag inte mycket för alls. 

Är man dessutom utarbetad, trött, stressad så kommer man hantera vardagen efter det. Lägg på ekonomiska förutsättningar, ansvarsområden, utbildning, värderingar, det berömda ”livspusslet” och flera andra socioekonomiska och sociala faktorer så har du en cocktail som inte precis ökar chanserna för att man ska hitta lust och motivation till att ta ännu en timme av dagen till att göra nåt som är skitjobbigt och ger långsam utdelning. Är man slut efter en lång arbetsdag, hämtning av barnen på förskola, middagslagning och allt annat som krävs så ser kanske prioriteringslistan lite annorlunda ut.

banta lchf ellen21

Påminner igen om ett av de bästa inläggen som skrivits; Hur många kalorier bränner hat?