Det verkar inte som att det funkar att peppa folk till träning och hälsa

En annan sak angående den här hälsopeppen som alla jävla människor verkar brinna för och menar behövs extra mycket i tider som denna då den berömda fetmaepidemin sveper in över landet.

Alltså, jag vet inte om folk har dåligt minne eller bara är för unga men vi som inte föddes på åttiotalet utan faktiskt var gamla nog att hänga med då minns ju att det hälsopeppades precis lika mycket då som nu, kanske inte i samma utsträckning med tanke på att sociala medier inte fanns då, men som jag säger i senaste avsnittet av Penntricket, så bantade var och varannan människa helt utan skam eller omskrivningar och pratade högt om det. 

Det var liksom så normaliserat. Hälsa är status idag men då var det bantning. Banta och äta smalmat. Jag växte upp på smalmat. Lätta och lättmjölk. Matlagningsgrädde och buljong. (Och så fick jag ju gallstensproblem senare i livet) Det var det som gällde och man pratade om det hela tiden.

Det var Susanne Lanefelt och Jane Fonda som visade sina trimmade smala kroppar och inspirerade tusentals kvinnor att ta tag i kost och vikt och träning. Inte blev det bättre på nittiotalet heller. Då var det atkins och tv-shop med enkla nödlösningar som man skulle köpa och använda för att tappa de där kilona till sommaren. 

Och ändå blir folk fetare och fetare? Det låter ju onekligen som att den där hälsopeppen inte funkar alls, eller har ni nån förklaring?

Däremot så har ätstörningar och psykisk ohälsa ökat. Varannan gymnasietjej har bantat med en extrem metod och var femte sjuåring tycker att hon är för tjock. Vad är hälsa egentligen? Vem är hälsopeppad?

Jag tänker också på kommentarsfälten hos mig och andra kroppspositiva jämfört med kommentarsfälten hos bland annat Katrin och människor som skriver mycket om träning och vikt. Det sistnämnda är fyllt av missnöjda kvinnor som hatar sina kroppar. Som vill gå ner. Som känner sig fläbbiga eller ofräscha. Inne hos mig är kanske inte alla nöjda, men jag får ju dagligen kommentarer och mail från människor som säger att de äntligen mår bättre, att de äntligen känner sig fina eller nöjda och som äntligen släppt hetsen.

Nu förstår jag att detta är tjockhatarna och hälsopepparnas största mardröm. De vill att vi som är tjocka ska vara missnöjda för är vi inte det så bantar vi ju inte utan då fortsätter vi att vara tjocka och bla bla bla fetmaepidemin AND WILL SOMEONE PLEASE THINK OF THE CHILDREN?!!!1

Förresten, när jag låg och nattade bebisen igår så ringde Aftonbladet. Jag svarade inte så de sms'ade istället. Lite pinsamt är det att de får det att låta som att jag typ toksms'ade dem på eget bevåg, eller är det jag som övertolkar kanske? Även om rubriken är lite trist så har de iallafall inte vinklat innehållet. Det får man vara glad för. 

 
Men som jag också sa: Jag försvarar inte eventuella påhopp eller personangrepp som Almenäs fått utstå. Inte heller vill jag ifrågasätta vad hon gör med sin kropp. Det är hennes val och jag backar det alla dagar i veckan. Kritiken handlar alltså om det ansvar vi har i sociala medier.
 
C

Hur tänker du om att tex instagramma om idrottande? Jag hänger i kretsar kring amerikansk fotboll och roller derby, där får alla kroppar vara med i sportandet, sann träningsglädje enligt mig. Dessutom är det sporter jag tror många skulle må bra av att hitta = vill sprida. Hur ska en göra det på ett bra sätt eller går det inte utan att bidra till hetsen? Finns det någon mellanväg?

Svar: idrott är nåt helt annat
Lady Dahmer

Kicki på vischan

Kommer ni ihåg Callanetics som fanns på 80/90-talet? Träningsvideo som nån tant gjort. Jag glömmer aldrig att de i den videon filmade ett par ben och sa : "Det här är ett par perfekta ben" Och reklamen för Lätta, " Om du bestämt dig för att inte bli fet" Helt sjukt!

Linda

Jag har STORA och DJUPA och JÄTTEMÅNGA bristningar på hela mage, höfterna och innansidan låren efter två graviditeter då jag gått upp mycket i vikt och hjälp vad jag har gråtit över dem. Jag blev gravid som 20 åring och har gått med dessa bristningarna i större delen av mitt liv. Jag har känt mig så ful. Inga badräkter eller bikinis har kunnat dölja detta. Jag har varit helt knäckt. Någon annan har visat någon liten mjuk bristning för mig o sagt jag har med....ja du....men som jag mina är megapega.

Men nu får det vara nog. Kan vi inte ha en bristningskorts tråd? snälla LD ?

Amelie

Har precis plöjt igenom alla vidriga kommentarer inne på Camillas blogg och blir uppriktigt sagt så jävla jävla ledsen. Förstår inte hur folk förnekar att överviktiga diskrimineras i samhället, både inom vården och jobbsammanhang. Har lidit i flera år av min jävla ätstörning och kommer antagligen aldrig få en helt sund relation till mat och min kropp. Ville bara säga att jag är så tacksam och stolt och glad och fan allt för att du finns och tar kampen 💖 Mår lite bättre och känner mig stärkt när jag får ta del av dina kloka texter!

Svar: Jag tror tyvärr att Camilla njuter av hatet som riktas mot de hon skriver om. Och hon tror att jag kallar henne för mobbare för att hon har en annan åsikt? För att hon inte är "tjockislojal"? Herregud, vilken brist på självinsikt.
Lady Dahmer

Marlene

Jag är så hopplöst förälskad i dig LD😁 det du skriver om peppar mig åt rätt håll. Och barnen då? Just det. Jag har en 13 åring jag pratade med i går. Han har tagit till sig budskapet hela samtiden skriker ut hela tiden. Och jag ger han ditt budskap istället . Han sa först "är du inte klok?" Men jag ser att han funderar på det och att han blir glad av det.

jag minns 80-talet . Alla skulle gå på dieter . En tjej jag var hemma hos- hon levde på vetedieten hette det. Hon blandade juice i nån sorts pulver . Det var allt hon åt . Till alla måltider.
Och det var den här Susanne och hennes kniiiiiip!

Allt vi vet, allt vi gör . Genom tiderna och i dagens hets. Nej, det funkar inte. Men att acceptera sig själv och inse att alla kroppar är bra kroppar. Att man är OK. Mår bra.

Det här med Almennäs . Jag vet ingenting om henne . Har aldrig läst en rad av människan . Och det är jag glad för!

Svar: ja! vetediet köpte jag också!
Lady Dahmer

Therese

Jag var inne på bloggbevakning och kunde inte låta bli att försöka förklara saker och ting men min kommentar drunknar i alla vidriga kommentarer och folk därinne vill nog inte förstå heller... Så sjukt. Blir så ledsen och less.

Svar: Varje liten kommentar som säger ifrån är värd så mycket så tack!
Lady Dahmer

Ph

Har vi blivit fetare sen 80-talet? Källor på det? Eller är det bara nostalgi-smalhetsare som typ säger att allt var bättre för. Trodde gränsen för vad som är normalt BMI har sänkts sen 80-tal, kan det ha något med statestik att göra?

Ty

https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistikdatabaser-och-visualisering/nationella-folkhalsoenkaten/
Man får kolla runt lite för att hitta men fetma och övervikt har fördubblats de senaste tjugo åren. Nej, bmi är inte ändrats däremot gränsen för vad som anses övervikt. Ändringen gjordes 1998 i USA pga att man sett att övervikt/fetma gav hälsoproblem även vid mindre viktökning.
Eftersom jag varit med läng kan jag lugnt säga att feta människor var sällsynta för säg 30-40 år sen. Mulliga ja men feta nej. Kläder gick upp till 44 max och inga specialaffärer för överviktiga

breakuntil

Härligt att aftonbladet tar upp detta, men lite löjligt att ha med ordet bråk i rubriken kanske... vad fan är tjockislojal egentligen förresten? Använde hon det ordet?? Låter så vansinnigt nedvärderande. Mänsklighetslojal är kanske bättre ;) och hallå SVÄLTLOJAL då??? Fy fan. måste gå in och kolla hennes tokiga skriverier i nåt skede. jag tycker för övrigt det är sjukt att det står i träningstidningar och framförs av så kallade experter att grönt te ökar fettförbränningen. Finns inte ett enda jävla bevis för det, ändå läser man det, nu som då. En av tusen grejer jag irriterar mig på...

S

Jag tror ingen människa frivilligt går upp i vikt för att du visade att man som tjock kvinna kan äta pucko och gifflar. Däremot tror jag att du uppmuntrar folk att faktiskt njuta av livet, leva livet och faktiskt sluta skämmas om dom får för sig att äta glass, pizza eller bullar som alla andra normala människor får göra utan att bli fatshamade för det.
Jag tror att din attityd till att få äta, och dricka vad fan du vill. Får människor att må bättre över vad dom äter. Och det är konstaterat att människor som mår bättre går ner i vikt. Människor som istället sitter och har ångest över pizzan dom åt, och hatar sig själva, varken har bättre självkänsla eller mår bättre. Och inte heller går man ner i vikt av ångesten och stressen över vad man äter, snarare så går man upp i vikt av det. Och stress och ångest gör inte att man gör bättre val av mat heller. Däremot om man känner att man får äta allt, kan äta allt, så behöver man inte smyga med något, man är friare, gladare, livsnjuter mer, därmed blir positivare, lyckligare, och kanske mer aktiv.

W

Sett Hugo Rosas svar på detta?

Svar: såg nu hahahaha åh
Lady Dahmer

Anna

Din blogg uppmuntrar inte till "fetma-epidemi" som det så fint heter...den uppmuntrar folk att bli lyckliga. Jag är lyckligare än jag varit på många år tack vare din blogg. Trivs i min kropp och skiter i hur den ser ut. Är inte heller ätstörd i samma utsträckning längre utan äter för att det är gott och roligt i stället för att tröst-äta pga olycklig pga självhat. DET om något kallar jag hälsa. Tack LD! <3

Somliga Förbannade Kvinnor

Ty
Ett bevis alltså på att "hälsopepp" inte fungerar.

Somliga Förbannade Kvinnor

Ty
En sak till. Min mamma var fet på 90-talet och köpte sina kläder i specialaffärer. Så det där stämmer inte. Däremot hade feta ännu svårare än nu att hitta kläder.

Lisa

Alltså att folk blir så provocerade av gifflarna, om jag skulle åka flera timmar kommunalt med bebis skulle jag också köpa något gott för att hålla energin uppe, skulle nog de flesta i min familj/bekantskapskrets.

Linda

Stoppa pressarna hade skrivit en rätt så bra artikel om det här faktiskt!

Erik

Så kort och gott det är inte okej att enligt dig framstå som en förespråkare av "hetsträning" men det är helt ok att som dig framstå som den totala motsattsen?

Jag säger inte att "hetsträning" är possitivt, men att lägga skulden hos enskilda individer eller att utövandet i sig är skulden för något du verkar må dåligt över?

Jag har läst igenom de felsta kommentarerna här och fastnade för en:
"Alltså att folk blir så provocerade av gifflarna, om jag skulle åka flera timmar kommunalt med bebis skulle jag också köpa något gott för att hålla energin uppe, skulle nog de flesta i min familj/bekantskapskrets."

Om man är överviktig till sådan grad att det är negativt för sin egna hälsa och trotts detta väljer en påse gifflar framför låt oss säga ett äpple eller varför inte en banan är man inte då enligt ditt resonemang också förespråkare av något som är så mycket farligare för sin hälsa än måttlig eller intensiv träning?

Anders

Jag fastande för den första kommentaren där du påstår att "idrott är nåt helt annat", hur defenierar du idrott? elitidrott? För i många fall utgör denna typ av idrott ofta ett betydligt större slitage på kroppen än att träna dagligen för vad nu ändamålet är med denna.

Samtidigt är detta inte i närheten av vad en övervikt utsätter kroppen för, jag påstår inte att alla ska vara så muskulösa de bara kan men att värdera sin kropp och leva ett sunt liv.

Sofie

Jag skulle vilja ta tillfället i akt nu när du och flera andra belyser problemet med hälso/träningstrenden att berätta om ortorexi. Ett tillstånd som blir allt vanligare men som ändå inte är lika känt som anorexi och bulimi. Ortorexi handlar mer om en närapå besatthet av hälsosam kost och ofta i kombination med träningsberoende(tvång). Många som "hälsopeppar" har nog eller ligger i riskzonen för att utveckla ortorexi. Några tecken kan vara att det finns livsmedel man inte vill/kan äta eller när man inte längre tränar för att må bra utan tränar för att inte må dåligt/få ångest. En person kan alltså vara extremt ortorektisk och sjuk men kan ändå påstå att den inte är ätstörd för att den inte passar in i mallen för anorexi/bulimi. Ortorexi är ännu ingen officiell diagnos så därför kan det vara svårt att få hjälp och rätt vård via tex landsting och deras ätstörningskliniker. Men det finns privata företag som specialiserar sig på behandling av ortorexi och med stor kunskap inom detta, ett av Sveriges främsta finns i Stockholm.
Det här är så viktigt! Hälsa ska inte handla om ångest men det gör det för så många nu. Och jag hoppas att alla som ser detta och känner att deras "hälsosamma" liv inte längre får dem att må bra ska kolla upp och läsa på om ortorexi. Det finns hjälp att få.

breakuntil

Men Anders. Nu har du ju inte läst på. Övervikt är inte samma som ohälsa. En tjockis kan ha tusen gånger bättre och sundare inställning till sin kropp och vad den klarar av än en elitidrottare som dras med överträning och ofta långvariga infektioner för att hen inte kan förstå sina egna gränser.

Anders

breakuntil: Övervikt är direkt kopplat till många sjukdommar, det ger komplikationer som om inte förkortar livet då minskar rörlighet, självständighet och så vidare.

Men när det kommer till kritan är en tjockis alltid mer osund både fysiskt och mentalt än en "normalt" byggd man eller kvinna.

Lisa

Erik: det låter som du blir mycket provocerad av gifflarna.

Erik

Lisa: Så din slutsats är alltså att jag blir provoserad av gifflar? Förstår att det är mycket att ta in när man stått blint i ett mörkt rum, skrikit och hållit för öronen. Jag älskar gifflar, äter det då och då, men att se en påse gifflar som ett alternativ för att få energi till vardagen kan bara vara byggt på okunskap och sug.

Är absolut inget fel att äta gifflar men, jag säger men...det är inte ett alternativ att trycka i sig så fort man behöver energi i dagen minst om man är 20+ kg överviktig, du skulle inte ge ut litervis med heroin till en heroenist?

Svar: erik eller anders eller vad du nu heter, du kanske ska bestämma dig för ett användarnamn?
Lady Dahmer

Alexandra

Anders: Hur är en överviktig person osund mentalt, menar du?

Alexandra

Lisa och Erik: Det låter som att Erik inte uppfattar när man skämtar.

Anders

Alexandra: En överviktig person behöver ju inte vara mentalt osund, men ett exempel är ju att se gifflar som ett alternativ till energi för att klara av vardagen, jag ser inget fel med att äta en giffel, det gör jag själv då och då. Men att se det som någon bra energikälla för att "klara av" vardagen det är mental osundhet oavsett hur mycket man väger.

ira

Fast man kan ju undra hur det hade sett ut om vi inte hade haft den här hälsohetsen? Hade vi haft ännu fler överviktiga då?

Men vad gäller Jessica, läste för ett tag sedan om att hon hade sån panik över att gå upp i vikt under graviditeten *tänk om jag går upp 30 kg')? Och i blogginlägget nämner hon att hon haft komplicerat förhållande till kroppen tidigare? Hur kan man då inte förstå att hälsohets kan bli fel?

Annika

Jag vill bara berätta. Jag har själv ätstörningshistoria och tycker att ni var så spot on i senaste poddavsnittet. Har på sistone pratat mycket med en nära anhörig som de senaste månaderna har "tagit tag i sina ohälsosamma vanor" med hjälp av pt och dietist och har MÅTT SKIT av det. Verkligen börjat röra sig läskigt nära en regelrätt ätstörningsdiagnos. Jag tipsade henne om senaste avsnittet av Penntricket och höll tummarna för att det skulle landa rätt. Vet ju av egen erfarenhet hur knäppt man kan reagera när folk lägger sig i ens ätstörning. Men fick ett långt meddelande av henne igår där hon skrev att avsnittet hade varit en aha-upplevelse, att hon nu inser att det inte är viktnedgång hon behöver. Att hon förstår att hon behöver visa ett annat exempel för sina barn. jag blev så himla himla glad och ville att du skulle veta.

Marlene

Hörredu Anders...vad snackar du för skit? Tjocka människor med bra värden och som mår bra, dessutom gör inte det enligt dig ändå när det kommer till kritan? Talar du utifrån erfarenhet? Anser du själv att du är en fysiskt och mentalt sundare samt "normalt" byggd människa? Du för ju alla tjockas talan . Vem fan tror du att du är?

Och Erik: vad har du att göra med vad andra äter att göra? Blir du lika upprörd om den fysiskt uppbyggda mentalt whatever Anders ovan äter dyligt eller gäller detta bara tjocka?

Marlene

Ira- är det mycket svårt att sätta sig in i och förstå att hälsohets är skadligt? Varför?

Lisa

Så om man ibland tar några bullar för att få lite snabb energi så är det att vara mentalt svag och att likställa med heroin?! Då ligger jag illa till.

Somliga Förbannade Kvinnor

Erik/Anders/Vafan du nu heter
Är du medveten om att fetma är en sjukdom som KAN men inte måste, ge följdsjukdomar? Man är alltså inte nödvändigtvis sjuk eller nånsin kommer bli för att man har fetma. Är du medveten om att feta kan vara både sunda och hälsosamma i sitt leverne? Och att fetma inte uppstår pga överätning och stillasittande utan beror på en mängd samverkande faktorer där stress och sömnbrist är betydligt större riskfaktorer för att utveckla fetma än kost och rörelse?

Somliga Förbannade Kvinnor

ira
Innan hälsohetsen startade på slutet på 80-talet så fanns det ju knappt några tjocka. Enligt hälsohetsarna iaf. Så vad tror du själv? Hur tror du stress, ätstörningar och psykisk ohälsa påverkar kroppen? Hint: Risken för fetma ökar.

Rebecka

helt off topic i denna diskussion, men skulle bara säga att det inte alls verkar som att du är desperat och hetssmsar aftonbladet va :) de måste nog bara korrekt ange var de har fått informationen ifrån.

Somliga Förbannade Kvinnor: On point! Hade varit underviktig i hela mitt liv tills jag fick den geniala idén att börja banta och utvecklade i tur och ordning: anorexi, bulemi, enbart hetsätning. Slutade på BMI 25 vilket jag säkert aldrig varit i närheten av om jag inte hade försökt leva "hälsosamt". Fortfarande omöjligt att inte äta antingen 5000 el. 500 kcal per dag. Förlänger säkert livet!

idag anonym

Därför som jag är där på Bloggbevaking. För att vara en annan röst.

Behov av tips förresten. Jag håller på att sprida tanken att wigwag är en kapten klänning. Har du något minne av allt som han slängt ur sig mot dig om du kan komma på? Inne hos BB har han redan kallat mig för vidriga lilla fittslem. Finns det någon annat sätt jag kan provocera fram hans aggressiva sida? Vet du något som han går igång på så att jag kan visa upp vem han är än en gång?

Svar: Jag har tyvärr inget. Jag vill inte beblanda mig med wigwag alls. Han skrämmer mig.
Lady Dahmer

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog