Jag skriver positivt om feta kroppar

Som ni vet vid det här laget så är det många som upprörs av att jag vägrar skriva negativt om fetma och övervikt. 

En gemensam faktor brukar vara att mina kritiker oroar sig för att folk får för sig att det är ok att vara tjock och då inte vilja göra nåt åt det för ni vet ju att det hemskaste som finns är just en tjockis som inte gör nåt åt sin kropp. 
 
En del går så långt i sin tankegång att de uttrycker rädsla för att fetma ska bli ett nytt dödligt och farligt ideal och att jag då förespråkar en farlig livsstil som kan komma att påverka många negativt. ''Kan förstärka hälsofarliga beteenden''. Ja ni hör ju hur foliehattarna prasslar.

Jag undrar om dessa personer är inne hos alla smala modebloggare och gafflar om samma sak? Eller på fitness-instagramkonton. Eller hos folk som festar och dricker mycket. 

Ett problem idag är väl att unga människor svälter sig själva, super för mycket samt tränar sönder sina kroppar. Inte att de äter sig tjocka. Börja häxjakten där isåfall. (om en nu tycker att det behövs brännas på bål) 
 
En, EN, bloggare som skriver nyanserat och positivt om kroppar som demoniseras, hatas och kränks i alla andra rum kommer inte bidra till nåt annat än ökad självkänsla, självacceptans och välmående.

Så jag planerar att fortsätta!

 
Malin

Haha du borde ju nästan ta det som en komplimang att dessa människor anser dig så inflytelserik att ett positivt inlägg från dig kan överrösta alla miljoner inlägg och röster som hörs kors och tvärs om skönhetsideal, viktminskning och hur snygg man är när man är smal (som att snygg och vacker har en enda definition och alla tycker lika...). OM man nu känner att ens övervikt håller en tillbaka... det kanske är tungt att stå/gå eller det förhindrar en från att vandra i alperna eller något annat man drömmer om, så är det ju i alla inte själv-hat som kan motivera en (på lång sikt) till att leva på ett annorlunda sätt. T.ex finns det kvinnor som gärna vill ha barn som kanske skulle lättare kunna bli gravida om de gick ner i vikt då är det ju toppen om det finns stöd och hjälp för dem att få, men det är en helt annan sak än att tvinga sig själv tappa vikt för att passa in i samhället eller för att någon annan bestämt att man är ful eller mindre värd i en större storlek.

Pernilla

Kan se det bland mina facebookvänner, att de som ofta lägger upp bilder när de festar och dricker alkohol, får väldigt många likes. En och annan av dessa kan jag nästan undra över, hur f-n orkar de, hålla på varje helg (personer i ca 40-årsåldern med barn). Å andra sidan känner jag dessa personer och vet att de ändå kan hantera alkohol, till skillnad från lilla mig. Men ändå detta gillande och glorifierande av alkohol...

Hade jag som tjock lagt ut massa bilder där jag sitter och svullar i mig mat, så vete fasiken om det hade fått så många likes. Åtminstone hade garanterat ingen, innerst inne, tyckt att jag, som är si och så tjock, gott kunde unna mig det där goda.

Så tacksam för allt du skriver i det här ämnet!!

d_dan

Tack,
ditt sätt att skriva om kroppsideal har fått mig att tänka och diskutera på ett helt annat sätt. Nya tankar/perspektiv som är positivt laddade fantastiska att få ta del så återigen ett stort tack :).

Nemo

Jag uppskattar så mycket att du skriver som du gör kring övervikt och fetma. Mitt självhat gentemot min egen kropp har minskat drastiskt endast tack vare dig! Nog för att jag tidigare också tänkte i någorlunda liknande banor, men det har blivit så mycket lättare att stå på sig och inte vilja bryta ihop i en pöl av tårar när man ska prova kläder eller befinner sig i andra situationer där man som överviktig känner sig utsatt och uttittad. Jag har fortfarande en bit att gå på min väg mot absolut självacceptans, men om vi bara ska titta tillbaka cirka 1-2 år så har jag kommit långt! Tack för det!

breakuntil

Jag har också kommit långt i min kroppsacceptans och hoppas att jag en dag vaknar upp i ett samhälle som inte ser ner på tjockisar. Och jo som konstaterades här: alkoholmissbruk och skadlig träning hyllas... maraton till exempel, lika illa som 500 bigmacmåltider ungefär :) knän som slits sönder, hjärtan som stannar...

Lousie

Jävligt bra av dig :)
Allt självhat som skapas av smalhetsidealen är mycket mer skadliga än dina fetpositiva texter :)
Det kan ge mycket tröst hos en ung tjock ungdom att få läsa dina inlägg och känna att denne inte är ensam här i världen.
Du är en representation. Man har ju hört om svarta barn och hur viktigt det är att dessa har idoler som liknar dem själva, representation. Unga tjejer inspireras av kvinnor och känner att de kan uppnå saker och ting i den här världen.
Ju mer inflytande och plats du tar, desto mer representation kan du vara för tjocka unga tjejer, vilket ju är fantastiskt. Tack för att du finns, även om jag inte håller med dig i alla dina åsikter haha ^^ Tycker du är fantastisk!

Melina

Nu är ju jag inte tjock (längre, var riktigt stor när jag var yngre) och ska säga att vara tjock var inget som störde mig tills folk började säga det till mig. Var bara typ 10 år när jag började hata min kropp. När jag var 15 började jag hårdträna i boxning (både för att jag gillade sporten men även av underliggande anledning "så håller man sig ju i form också") och tränade sönder både knän, rygg och jag vet inte mer. Har nu fått sluta pga skador, vad gör man inte för att bli accepterad av samhället? När jag var tjock förstördes jag av andra, när jag skulle bli smal förstördes jag av mig själv

Anna

vad är dom postiva egenskaperna att lida av fetma egentligen?

den pyttelilla gudinnan

Många kramar till dig för ditt magnifika arbete! Testade förresten deviled eggs nu i påsk efter att ha blivit inspirerad av dig, gött! Samt åt en rejäl festmåltid med släkten utan en endaste skuldkänsla, recommend recommend :)

Pernilla

Anna! Kan du utveckla din fråga "vad är dom postiva egenskaperna att lida av fetma egentligen?" Är fetma ens en egenskap? Fattar inte.

Malin

@Anna: Tycker att du besvarar din egen fråga, fast fetma inte är en egenskap. Att "lida av" något är väl aldrig positivt? Frågan är ju dock varför man lider. Har det med livskvalitet att göra? Hälsa? Orkar man inte göra sådant man tycker är roligt? Får man ont i leder och muskler? Har man problem med blodfetter eller blodtryck? ELLER, lider man av dålig självkänsla och självförtroende? Hatar man sig själv för att man känner att man inte är lika mycket värd eller ser ut som man "ska"? Det kan man också lida av men ska ju inte behöva lida av. Ibland får man höra argument som att det är kostsamt för vården och samhället - men då tycker jag att folk kan sluta röka istället. Där kan vi tala om vårdkostnader som vi andra skattebetalare får stå för...

Finns ju människor som lider av båda sakerna, både hälsoproblem kopplade till övervikt eller fetma och dålig självbild och självhat. Eller så lider man bara av det ena. Jag anser i alla fall personligen att folk ska få se ut hur sjutton de vill men den dagen de får hälsoproblem så ska det finnas hjälp och stöd för den som VILL gå ner i vikt av rätt skäl. Vill man inte det så ska man få må lika bra som alla andra, man ska få känna att man kan äta offentligt, klä sig som man vill och älska sig själv. Det ska dock vara en two way street som sagt. Vill man ha en mer aktiv livsstil och har ett hälsointresse så ska man få ha det också. I allmänhet borde folk bry sig mindre om vad andra människor gör och hur de väljer att se ut.

Anna

LD skriver att hon ska fortsätta skriva positivt om fetma, då undrar jag vad det positiva med fetma är? Man hör ju ofta folk som går ner tex som får så himla mycket mer energi o orkar mer, att kolesterolvärden blir bättre m.m.. Finns det något positivt med fetman undrar jag..

Emma

Anna...din trötta sill.....DU kan fortsätta jaga smalhet. Det är det aaaaabsolut viktigaste någonsin i hela världen. Gör så du så kan vi andra låta bli och ÄNDÅ må bra. Jag hejjar på LD´s lag.

Sarah

@Malin
Precis så. Mycket bra skrivet

Pernilla

Kom just på en sak Anna! Det att en otroligt fin sak med fetma, eller allt bli tjock, är att man blir mera ödmjuk!

A-K

LD, det finns ett talesätt: "har du räddat ett liv, har du räddat hela världen" Det kan låta dramatiskt, men jag tror att du räddar liv. Du har iaf brutit mitt destruktiva levnadssätt, och fler med mig. Det konstiga är att bara en bloggar positivt om detta, mot den massiva kroppshets som råder överallt. En motröst, det gör du starkt! Kort sagt, jag är glad att du finns. Önskar du kunde klona dig dock 😊❤

Anna

Men snälla nån, jag jagar inte smalhet, jag undrar bara vad det positiva i fetma va..

Anna

Älskar att du skriver om detta. Bara kör på! Det behövs så illa väl.

Eva Karlborg

Tack för ett nytt härligt inspirerande blogginlägg!

"Lady Dahmer" har verkligen blivit en riktig ikon som symboliserar rätten till respekt för oss kvinnor som varken kan (eller i mitt fall vill) hålla oss under modeindustrins rent ut sagt galna ideal. En sak som slår mig är att folk tenderar att provoceras så extremt av denna blogg. I ärlighetens namn, jag tycker inte ens att du Natashja är överdrivet rund.

Det som dock kan provocera mig är när elaka tungor (minns framförallt en sjuksköterska) ställer direkta frågor till dig och utrycker sig i ordalag som " din fetma". Så uttrycker man sig endast för att kränka, trycka ner och förnedra och jag har varit med om samma sak, enda gången jag fått tillfälliga tankar på att panikbanta. (Gissningsvis sitter de här idealen som hjärnspöken djupt hos många av oss mulliga kvinnor och det är därför jag rent sagt älskar denna blogg!!!)

Om jag jämför med mig själv (efter tre års förhållande med en kille som tycker att rund mage är toppen (samtidgt som jag vågar erkänna att min all time high-vikt beror på ren slöhet, lättja och lisvsnjutande) är du väldigt medel. Numera står min egen våg på mäktiga 126 kg . Varken jag eller min blivande man har emellertid några problem med min numera väl klotrunda kanonkula till mage eller de allt större kurvorna (läs "mysvalkar" ; ) Snarare är det jäkligt skönt att ha mycket att ta i. Så känner jag.

Alla är vi olika och jag tycker att det finns jättevackra kvinnor som är naturligt smala men har insett att jag inte är en av dem. Antar att många lär provoceras även av detta inlägg men jag hyllar inte fetma utan endast rätten att vara som man vill och trivs med : )

Hoppas på fler inspirerande inlägg från Lady Dahmer : )

/Eva

Elin Fjellström

Du behövs Ld, och det här kommer jäkligt lägligt nu när resten av samhället vikthetsar extra inför vår och sommaren, fatshaming på nästa sändingstid med biggest looser, mer subtilt men dock fetthat med programmet vardagspuls, båda tv4!! Ovs.. ovs..så tack för detta och övriga inlägg!! Nu väntar vi på tisdag..:)!!

PTola

Jag har samma funderingar som Anna.
Vad är de som är positivt med fetma egentligen? Är de bara Ödmjukheten som någon påstod här?

Fia

Tycker jag du gör rätt i, fortsätt skriva positivt om feta kroppar. Det hjälper mig att acceptera mig själv som jag är och att jag duger oavsett vikt och utseende.

jos

Jag tror att du behövs i debatten, och att din röst och ståndpunkt är viktig för att stärka människors lika värde och självkänsla - som en motvikt mot många starka och förtryckande normer.

Med det sagt, en helt orelaterad fråga som jag blev nyfiken på - har du retuscherat bort dina tatueringar på profilbilden i denna blogg? Tänker på ormarna på bröstet! Eller är bilden tagen innan du gjorde dem? Bara nyfiken :)

Svar: Bilden är tagen innan!
Lady Dahmer

Lena Hansson

Finns inget positivt med att vara tjock. Högt blodtryck, inga snygga klädwt som passar, orkar inte gå uppför en trappa. Ändå är det så svårt att gå ner .

Anonym

Finns inget positivt med att vara tjock. Högt blodtryck, inga snygga klädwt som passar, orkar inte gå uppför en trappa. Ändå är det så svårt att gå ner .

Svar: Det är nästan omöjligt att gå ner. Och du, tjocka människor är mjuka att krama och starka som oxar.
Lady Dahmer

Tobias Lindkvist

Jag tycker det är jättebra att diskutera övervikt/fetma, så länge man gör det ur perspektivet ideal och kroppsfixering. Det vill säga att idealet inte ska vara en anorektiskt smal kropp - eller en överdrivet tränad och slimmad kropp. De ideal som pumpas ut i media idag via t ex reklam ställer väldigt höga krav på i synnerhet kvinnor, men till stor del även män. Fotomodeller, många kändisar osv ser oftast inte ut som "vi vanligt folk" gör.
Ska jag gå till mig själv, attraheras jag mer av kvinnor med för mycket hull än för lite hull.

Men man får heller inte glömma att övervikt för med sig en hel del hälsoproblem. Diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar liksom besvär med rygg och leder är t ex inte ovanliga följder.
Min poäng är det givetvis är jättebra att förmedla att man ska kunna vara nöjd och tillfreds med sig själv som den man är, oavsett vikt. Men att det också medför vissa hälsoproblem såväl om man pressar kroppen för mycket med tuffa bantningskurer och stenhårda träningspass, likväl som att det innebär hälsorisker med övervikt...

Svar: Vem har glömt det? Alltså seriöst Tobias, sätt dig ner och fundera en kort stund: VEM HAR GLÖMT DET? Får man ens chansen att glömma? Får man ens chansen att koppla bort de tankarna nån gång? Inte ens här i min blogg där jag uttryckligen ber om att få en frizon så får jag eller mina läsare vara ifred från den sortens information. Så vem har glömt bort? Vem??
Lady Dahmer

ingemarsdottern

@Tobias Lindkvist Talas det verkligen inte tillräckligt mycket om nackdelar med övervikt; varför ska LD behöva eller ens vilja ta upp det i sina inlägg?

Låt kvinnor se ut som de vill, med sina för- och nackdelar, vem det sedan attraherar är sekundärt då vi borde kommit förbi punkten för kvinnor finns till endast för mannens blick och begär.

Mia

Privilegiet förnekar sig inte, tänker jag. Om man ägnar stora delar av sin tid åt att hålla sig smal för att passa in i normen så är det så klart oerhört hotfullt med människor som struntar blankt i den. För vad händer med allt hårt arbete om normen helt plötsligt är oviktig? Om idealet en strävar efter inte är en nödvändighet för att vara lycklig. Jag kan inte låta bli att dra paralleller till folks reaktioner på att jag som monogam lever i en polyamorös relation...

Maria

@Mia:
Alla som "håller sig smala" gör det kanske i te främst för att passa in i normen, utanför är att de upplever andra fördelar med det. Jag var under en period överviktig och uppskattar känslan jag har i min kropp nu när jag inte längre är det. Det är lättare att göra det jag vill fysiskt, jag mår bra osv. Däremot tycker jag det är bra att arbeta för acceptans och normaliserande av alla slags kroppar i samhället, det är för jävligt att utseendet ska vara kopplat till självkänslan.

Svar: alla som "håller sig smala", håller sig inte smala alls. De är smala. Deras kroppar funkar och ser ut så. Det är ingen prestation, de har inte jobbat för det. De är så. De är skapta så.
Lady Dahmer

Sanna

En del av Afrika anser att har man en fet kvinna så har man pengar 😁 den kommentaren fick min systersman. Du måste vara rik när du har en sådan vacker tjock fru 😁 för min del är det nyttigt att läsa att de är ok att ha hull. Så keep it up

Ellen

JA, bara fortsätt skriv om övervikt och tjockhat!!! Du behövs verkligen som en motvikt till all diktatorisk hyllning av den smala kroppen. Att alla vet att fin är lika med smal, och det är såååå tröttsamt och tråkigt och deppigt. Fortsätt skriv, jag älskar dina inlägg i denna kategori och mår bra av att läsa kommentarsfälten kring detta då man känner att det faktiskt finns andra åsikter än de man jämt får höra och se omkring sig varje jävla dag. Tack tack!

Amanda^

YOU GO GIRL

Malin

Du är bäst!!! Tack för att du lyfter de här (uppenbarligen) extremt provocerande frågorna som lyser med sin frånvaro typ överallt annars. Du räddar livet på så många tjockisar <3 <3 <3

Linda

Ja du. Denna vikthets. Jämt, jämt. Jag ligger på normalvikt men har nu fått en allvarlig sjukdom. Biverkningar av mediciner är hemska. Bla, aptitlöshet. Gick ner 3 kg första veckan. När jag berättade det för min läkare sa hon "åh alla kvinnors dröm. Vilken drömmedicin" WTF. Får även kommentarer utifrån. Smaklöst då jag tappar vikt av mediciner och sjukdom. Önskar jag hade minst +15 kg nu så det finns ngt att ta på. Hälsade på jobbet och fick "fina" kommentarer om min viktnedgång. Det är så sjukt i detta samhälle. Och min viktnedgång är allt annat än sund just nu.

breakuntil

Tänk om jag skulle gå in på träningsblogg efter träningsblogg och länka till olika sidor med information om ätstörningar (som för övrigt inte bara drabbar smala, jo jag vet det). Tänk om jag skulle viga mitt liv till att berätta för personer som tränar mycket om eventuella skador de kan drabbas av. Tänk om jag skulle peta i folks sallader och berätta hur mycket besprutningsmedel det kanske är i dem, tänk om salladen är från land X, som odlar med massor med sånt medel. Tänk om jag skulle säga åt alla LCHF:are att vet ni att många sverigedemokrater äter enligt den dieten, den måste ju vara farlig. Tänk om jag skulle ägna timmar varje dag till detta. Tror ni att det hade hjälpt nån? Förändrat nåt?

PTola

Breakuntil

Skillnaden är väl kanske att dom skulle kunna ha belägg som faktiskt motsäger de du säger. Och inte huvudlösa tyckanden utan nån som helst förankring i verkligheten?

Att en tränad människa som oftast äter ren mat skulle ha fler bra och positiva saker att ta med sig jämfört med någon som äter mängder med halvfabrikat och socker och fått fetma pga de är de nog få som kan säga emot.

Väntar fortfarande svar på de positiva effekter fetma har på en?

Ska man trycka på att fetma är något bra kan man ju visa något som faktiskt pekar på att de är så?

Svar: Du kanske ska sluta utgå från att tjocka människor bara äter helfabrikat eller att tränade människor äter bra mat. De jag ser i sociala medier äter ju massa jävla produkter hela tiden.
Lady Dahmer

Mie

Utseendefixering går bort men att tycka att fetma är ofarligt går också bort för mig. Min mamma har precis fått en infarkt och hon hade dittills valt att leva med två riskfaktorer- inte motionerat och så skaffat sig en rejäl bukfetma. Spelar liksom ingen roll att hon ligger där med god kroppskänsla om hon är nära att dö. Nej, fortsätt diskutera utseendefixering men inse att människors val att hantera den enda kropp de har ger konsekvenser. Jag uppfattar det som att LD och följare vanligen är yngre än 50 och jag tror det är svårt att verkligen förstå sin egen dödlighet då.

Svar: Visste du att det finns smala människor som är stillasittande samt lider av bukfetma? Nehe? Nu vet du iallafall. Att prata om vikt som ett val är för övrigt fruktansvärt okunnigt.
Lady Dahmer

PTola

Du snackar om okunnighet de första folk inte tycker som du är fan skrämmande.. förklara hur en människa går upp i vikt? Och inget "de är så de funkar" skit snack.. förklara hur och varför en människa går upp i vikt? Och förklara de positiva med fetma?? Nä de kan du ju uppenbarligen inte. Du har ingen som helst trovärdighet när de kommer till de här frågorna och du bevisar de gång på gång på gång.. "eh johodå jag har all tro värdighet i världen kolla på min blogg eller instagram ingen säger emot, och varför är det så? Jo för jag har rätt i allt!" Förklara hur en människa går upp i vikt och vad som är de positiva effekterna av fetma? Du puffar ju för de hela tiden. Du måste ju ha svaren

Svar: Du, kan inte DU förklara hur det kommer sig att vissa människor kan äta hur mycket skit som möjligt samt ej röra sig alls och ÄNDÅ vara smala? Förklara det.
Lady Dahmer

RebeckaL

@PTola Jag har gått upp i vikt av olika anledningar, bla medicin. Personligen ser jag inga positiva effekter av fetma men jag ser stora positiva effekter av att jag av LD lär mig tycka om mig själv och till stor del (förutom från några besökande troll) får en fristad från tjockskammande och "välmenande" råd.

PTola

RebeckaL

Har som du också gått upp i vikt av "medicin".. och med "medecin" menar jag att medicinen gav mig mer aptit och jag band upp mer vätska. Så visst kan man säga som i mitt fall att jag gick upp i vikt av medicinen pga vätskan. Men den vikten är marginell och inte något man kan räkna in i fetma.. så jag håller med dej till vis del men ändå inte om du förstår hur jag menar? Att man ska få se ut hur man vill utan bli påhoppad håller nog alla med om, men att säga att de är positivt med fetma kan jag verkligen inte hålla med om. De finns liksom inte.

MD

OK y'all. POSITIVA SAKER MED ATT VARA TJOCK:
* Man blir mjuk och gosig för barn (och partners) att krama
* Mindre chans att man fryser på vintern
* Man blir stark!
* Större kropp => tål mer alkohol => mindre risk att råka ta ett glas för mycket (dvs varje enskilt glas gör inte så stor skillnad)
* De som lever längst är de som har ett BMI på lätt övervikt
* Antar att blodsockerdippar märks mindre om man har lite att ta av. Är man väldigt underviktig och får en rejäl blodsockerdipp har man iaf typ 15min på sig att äta något sött innan man svimmar.
* Pga ovan, man måste inte alltid tänka på att ha en reservmacka med sig i väskan
* Mer vaddering när man sitter på t.ex hårda trästolar
* En del sjukdomar klarar man bättre om man har lite hull att ta av, t.ex ihållande magsjuka och andra tillstånd som tär på kroppen

RebeckaL

PTola
Olika mediciner ger olika effekt på vikten. Din gav marginell effekt, andra mediciner ger större effekt. Sen är det olika för olika individer hur mycket en medicin påverkar. Vad är din agenda här? Få folk att må dåligt över sin övervikt? Jag kan då berätta en hemlighet som kan bespara dig tid. Folk mår redan dåligt över sin övervikt.

Pernilla

En människa kan gå upp i vikt av många orsaker, den vanligaste torde vara genom kosten. Bara vad jag tror. Dock är detta inte detsamma som att tjocka endast lever på ex skräpmat och godis och även om de/vi gjorde det så är det vårt eget "val" och ingen annans. Detsamma fast det omvända gäller för övrigt även för smala. En del är smala p g a att de är det medvetet, d v s alltid tänker på vad och hur mycket de stoppar i sig, men det finns också otaliga exempel på de som inte alls är speciellt medvetna, där det slinker ner både det ena och det andra dagligen och ändå är de smala, eller i alla fall "normal"viktiga.

Därefter finns det givetvis ytterligare orsaker som sjukdom (fysisk/psykisk) och medicinering i vissa fall bakom övervikt, eller bara kort och gott att man är matglad. Svårare än så behöver det inte vara. Precis på samma sätt som en smal kan vara kort och gott matglad. Och vad spelar det för roll? En mycket intressantare fråga är varför folk bär på ett sådant förakt för tjocka, än varför tjocka är tjocka. Varför är ex Lady Dahmer såå provocerande när hon tar upp de här frågorna, som i princip handlar om att även vi tjocka får finnas till? Och inte med avsikt att uppmuntra till fetma.

Åh gud tack LD för att du finns!!!

breakuntil

Till PT-Ola eller vad du kallar dig för. Ta en 100 kilos tjockis och berätta för hen om alla de faror vikten medför. Faror som hen redan känner till. Vad åstadkommer du? Om du berättar saker hen redan vet? Säger saker som redan står i tidningar, som lyfts fram överallt? Försök svara på den enkla frågan. Vad exakt åstadkommer du? Och vad skulle du åstadkomma om du istället sade:ok, du är tjock. Hur mår du? Vad vill du satsa på i livet? Vill du ha bättre kondis? Vill du bli stark? Vill du äta godis? Vill du arbeta, läsa böcker, vill du acceptera dig själv, vill du må bra psykiskt? Är vägen isf att svälts dig själv ett år o sedan antagligen gå upp allt igen och bli ännu olyckligare? Eller söka andra vägar för välmående? What the fck, kanske vill du supa o äta pizza, vem fan bryr sig. Eller vill du äta sallader, vem fan bryr sig.... ?! Och vad menar du med belägg? Om en smalis försäkrar mig och säger att salladen inte är besprutad, att hen mår bra och är skadefri - vad finns det för belägg att hen talar sanning? Kan du svara på det utan att bullshitta?

Helen

Fat acceptance är inte en sekt som försöker värva människor och förtjocka dem. Fat acceptance går inte ut på att övertyga människor om fördelar med att vara tjock. Fat acceptance går ut på att få människor att acceptera sig själva, OCH att få okunniga att acceptera tjocka människor som de är. Det gå även ut på att få bort myterna om övervikt och viktminskning, vilket sannerligen behövs. Satan vilka elaka puckon det finns.

Tobias Lindkvist

Egentligen tror jag att 80 % av oss är här hos LD faktiskt är rörande överens om ungefär samma saker. Dock uttrycker vi oss lite olika.

Utseendefixering, häxjakt på alla "som ser annorlunda ut" osv är det blankt nej till. Men att fetma/övervikt (dvs inte bara lite extra hull) i många fall faktiskt är rent livsfarligt for hälsan håller nog ungefär lika många med om.
Men lägger man fram det på "fel" sätt följer en obönhörlig häxjakt. Eftersom någon som har mage att fälla en sådan kommentar säkerligen inte har egna erfarenheter v att vara öververklig.

Medan jag själv just börjat känna av överviktens baksidor - mrd värkande knän, höfter och rygg, För att inte tala om ett hjärta som krånglar. men jag saknar ju erfarenhet av överviktens skadeverkningar (då pratar jag inte bara någramfå kilos övervikt).

Svar: Har du ont i kroppen så kan du med fördel gå till gymet. Hjärtat påverkas inte av vanlig övervikt. Inte ens av fetma i de lägre graderna. Men oroar du dig för hjärtat så kan du konditionsträna och FRAMFÖRALLT sluta stressa.
Lady Dahmer

FairyFay

Håller med dig LD, att man inte "håller sig smal". Jag var väldigt smal och kunde inte gå upp i vikt innan jag började medicinera för min bipolära sjukdom. Jag kunde äta vadsomhelst utan att gå upp i vikt. Men med mediciner ändrades detta och jag gick upp ca 12 kg. Antagligen vattenvikt + sämre ämnesomsättning (största boven). Detta är ingenting jag valt själv precis som tjocka inte har valt detta, dvs. ämnesomsättning och hur kroppen fungerar. Seriöst, lol @ kalorier in = kalorier ut. I så fall hade jag fortfarande varit jättesmal. När ska folk fatta att detta inte är en "matematisk" devis som gäller för alla? Även efter min viktuppgång är jag normsmal, men jag känner mig inte bekväm i det eftersom samhället menar att ökad vikt = dåligt. Jag är faktiskt tacksam för denna upplevelse (även om det personligt sett är jobbigt), just för att jag fattar hur privvad jag var förut (och fortfarande är!). Jag vill bara säga, tack LD för dina kloka ord och analyser. Du har öppnat mina ögon. Kram

Tove Munkhamn

Absolut, det som syns och visas utåt på tex sociala medier är mestadels festande, glada, smala ungdomar som tycks leva livet och det genererar verkligen en skev bild på hur gemene man har det. Det är ett problem i sig. Vad som jag däremot är frågande till är hur du inte kan se att övervikt är ett stort problem och då i betydligt vidare utsträckning. Det är i nutid en välfärdsSJUKDOM som är enormt stor, främst i USA och delar av Asien. Som läkarkandidat är jag ute på sjukhus varje dag och om jag skulle räkna patienter med åkommor efter övervikt skulle de vinna ut alla andra med hästlängder. En ohälsosam livsstil sätter grunden men själva övervikten är också enormt slitsamt på kroppen. Av patienterna med leverproblem är en ytterst liten del av de "instagrams-relaterade", de flesta har supit sig förstörda helt utan de där glammiga livsstils-intrycken. Snarare under väldigt o-glammiga förhållanden. Det är tragiskt. Människor blir sjuka och dåliga av massvis olika saker och fetma är endast en av många konsekvenser som i sin tur leder till mer tråkigheter. Jag håller med om att man ska värna om sin självbild och inte må dåligt pga vad media säger är vackert, och jag säger att fetma är inte hälsosamt. Det är två olika fakta som helt enkelt får så var för sig.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog