Jag provoceras av välling

"God" morgon från åsögatan. Migrän kröner natten som var ett helvete i uppvak och tuttgnag. Jag är jävligt frestad att börja ge välling. Tänker på hur skönt det skulle vara att fylla lilla bebismagen med varm flytande gröt och inbillar mig att han skulle sova som en gris sen. Men jg har en ganska stark aversion mot välling och framförallt nappflaskor till större barn. 


OBS! Dömer ingen. Eller ja kanske lite i smyg hehe. Men blir provocerad av barn som går runt med den där jävla flaskan i tid och otid. OBS dömer ingen återigen. Hatar ej er som ger era barn välling, ni är förmodligen smartare än denna martyrmorsa som envisas med att krångla till det. Hatar dock lukten av välling. Måste väl haft nåt trauma med nappflaskan som barn. Mamma berättar att jag drack välling tills jag var ett och sen tvärvägrade jag efter det. 


Men ni som ej ger flaska eller välling kanske har några andra tips? Ska jag trycka i han extra smörig gröt på kvällen? Tycker det är svårt att mata honom när han är trött. Han vill liksom inte. Sara

Vi ger en stor portion havregrynsgröt på kvällen, sen sover hon som en stock mellan åtta och åtta. xD Men nu har ju hon älskat mat sen första smakportionerna, och äter även om hon nästan somnar sittande... Hoppas ni hittar nåt som funkar. :)

Louise

En fråga helt off topic, och inser i skrivande stund att du kanske redan har svarat oss. Men sa du inte att din nya site fortfarande skulle vara fri från reklam? Ok, du kanske menade samarbeten. För så mycket reklam som jag får upp ser jag inte ens hos Mama. Kommer ju att läsa och bli upplyst och utmanad ändå, men har personligen lite svårt för dubbelmoral. Eller har jag missuppfattat allt?

Svar: Ja det låter som att du missuppfattat allt. Jag har nämligen varit väldigt tydlig med att jag kommer ha kvar annonseringen på bloggen. Dvs en panorama och två annonser mellan inläggen. Som jag haft i flera år. Nej det är ej mer än mama. Mama har fler annonser. Jag räknade till nio innan jag slutade bläddra. De har nämligen annonser mellan varje inlägg.

Vad är det för dubbelmoral du syftar på?
Lady Dahmer

En annan L

Jag tänker att hela grejen med att få barn är att man hela tiden måste handskas med sina aversioner, stå timvis vid fotbollsplan och heja fast man avskyr fotboll, prata med föräldrar som har taskiga barn fast man är livrädd för dom, köpa den där förfärliga klänningen för att man vet att barnet kommer dö av lycka etc. Välling är liksom bara en sak till på den listan.
Jag har också svårt med barn som ränner runt med nappflaska men jag har även svårt med vuxna som kramar sin isolerade lattemugg dag och natt. Fast än mer provocerande är väl klämmisar? Omg tänk på miljön.

Ha en härlig dag i Stockholm!

Svar: Alltså dessa jävla klämmisar! Köper med som snask ibland när man är ute på stan. Men det år ju bara socker?
Lady Dahmer

F

Vi ger gröt med ägg och/eller smör i. Viktigt att ge i tid och inte när bebis är övertrött för då vägrar hon. Vi ger ca 40 min innan läggdags :)

Nammi

Åh vad jag känner igen mig! Min son är bara några veckor yngre och sover som en kratta och vill tutta femhundraelva gånger per natt ungefär (även om han just nu inte bits så mycket). Vi ger varken napp eller välling och ibland känns det som om allt bara skulle lösa sig på en gång om vi gav upp de sakerna och tryckte honom full med välling och stoppade in proppen. Då skulle ungen mirakulöst sova hela natten... eller inte. Men äggmjölk i mugg/pipmugg kanske skulle vara något? Vi gör lite halvhjärtade försök då och då, men än så länge har knodden inte varit överförtjust i det. Men mättande är det ju!

Karin

Varför är flaskan provocerande? Om man vill går det ju istället bra att ge välling ur t.ex. pipmugg. Sen är jag ingen förespråkare av välling men av andra orsaker. Dock var BVC väldigt "tjatiga" om detta när vårt barn var mindre och jag var osäker morsa som inte vågade annat än "lyda". Vårt barn visade sig älska sin välling och fortfarande är det nästan bara det hon äter när hon är sjuk (annars har vi i princip lagt ner vällingdrickandet).

Q

Efter att ha provat mängder på mina egna barn och läst det mesta i ämnet har jag själv kommit fram till att det inte finns någon vits alls att stoppa i barn sädesslag i flytande form. Små barn är gjorde för att dricka mjölk och komjölk går lika bra som människomjölk. Köp ohomogeniserad mjölk (finns arla lantmjölk, hjordnära etc) och värm upp tills fettklumparna smälter så har du en utmärkt dryck som lugnar (innehåller aminosyran tryptofan), mättar och får barnet att sova.

Har fått mina barn att slippa vällingseksemen och sova gott hela nätterna sedan jag började. Lycka till!

Anna i stugan

Det är en lyx att kunna välja bort sånt som välling och klämmisar, det tänker man kanske inte alltid på när man har välnärda och/eller matglada barn. Jag har fått rucka på så gott som alla mina matprinciper sedan jag fick ett barn som är väldigt litet i både längd och vikt, och dessutom generellt ointresserad av mat. Han får fortfarande vällingliknande näringsdryck i nappflaska och han är snart fem år, det ni! ;-)

Svar: Sant! <3
Lady Dahmer

Anna i stugan

Min unge har för övrigt aldrig sovit bättre av extra mat på kvällen. Barn kan ju vakna av andra orsaker än hunger.

Linnea

Välling eller inte välling på kvällen har inget samband med hur mycket min 9-månaders vill snutta på natten, så jag tror inte det är hunger som är "problemet". Det handlar nog mer om en vana (trygghet osv).

Ida

Nu är vårt barn visserligen 15 månader, men när han är trött eller som ett extra mål brukar han få en smoothie i sin sugrörsmugg (vi har en Pura straw cup men finns massor). Där kan man ju få in massor av olika fett, bara fantasin sätter gränser!

Sedan ammar han på natten oavsett vad han äter på dagen - men inbillar mig att han ibland sover bättre om han lyckats äta bra innan han somnar - även om amning är mer än mat.

Fridah

Har nog missat att både välling och klämmisar är "en het potatis" (man hör väl det man vill höra ;-). Vi gav ersättning tidigt och amningen ebbade ut helt redan vid fyra månader, inte för att jag aktivt inte ville amma utan för att jag inte fick det att funka ordentligt och BVC låg på med ersättningen. Hur som, gick bra ändå. När hon va runt året bytte vi ersättningen mot välling, hon får nu på kvällen och på morgonen. Blir alltid matad i soffan av oss (hon är snart 2 nu). Funkar för oss, hon sover nästan alltid genom hela natten. Funderar dock nu på varför vällingen hänger kvar på morgonen, rätt onödigt ju...
Sen om klämmisar som någon skrev, ja det är ju fruktsocker i, men inget tillsatt vitt socker. Tycker de är praktiska att ha med ut typ till lekplatsen om extra energi behövs innan man kommer hem, gör även egna ibland och tar med.

sofia

Och jag känner att jag blir lite provocerad av folk som ger stora (mer än 6mån) mat på natten, dömer ingen eller jo lite kanske men mest av allt fattar jag inte varför. Tar tre nätter att vänja av, ..på natten ska man sova, tycker det är konstigt att vidhålla vanor som går emot det

sofia

Och jag känner att jag blir lite provocerad av folk som ger stora (mer än 6mån) mat på natten, dömer ingen eller jo lite kanske men mest av allt fattar jag inte varför. Tar tre nätter att vänja av, ..på natten ska man sova, tycker det är konstigt att vidhålla vanor som går emot det

K

Vi gav välling i pipmugg. Och gröt med massor av smör och grädde.

Felicia

Reagerade på en kommentar här ovan ang reklamen och tänkte "Va? Reklam? Men reklamen har ju inte ens dykt upp ännu?!" ... Kom på att jag har AdBlock och däremed inte ser annonserna. Så tips till de som "stör sig" på annonser är att installera AdBlock som tillägg i webbläsaren. Jag har typ glömt att annonser är så vanligt på internet.

Eva

Har en mamma som är tandläkare och jag och min syster växte upp "nyttigt", egentligen så som jag tror att de flesta har idag dvs lördagsgodis och inget onyttigt på veckorna. Ganska ovanligt på den tiden när jag minns att många klasskamrater fick oboy, startflingor och skogaholmslimpa till mellis på vardagar. Men hon var pro välling och vi drack det morgon och kväll. Jag dricker det ibland fortf (ej i nappflaska dock:) och älskar gröt och allt som liknar det. Mina barn har också druckit välling morgon och kväll till ca fyra år. Det viktiga är att borsta tänderna efteråt samt att inte erbjuda saft eller ngt annat sött i flaska. Alla barn gillar ju inte välling men du kan väl prova, nattsömn är ju mer värt än de flesta principer:) kram

Josefin

Jag slutade amma när min son var 11 månader för jag orkade verkligen inte mer ! Upp och amma minst fem gånger per natt och då ville han bara snutta lite för att sedan somna .. Medans jag låg vaken och väntade på nästa uppvak..
Började ge en flaska nutramigen(mjölkproteinallergiker) och helt ärligt har han sovit hela nätter sen dess utan att äta på natten.
Att "ge upp" var inte så farligt som jag hade förväntat mig :)

Sofie

Gröt för sjutton! Jag slutade amma både mina efter ett par månader av olika anledningar och de liksom verkade avsky både bröst och flaska så fick börja med gröt supertidigt. De sov hela nätter som stockar och blev helt andra harmoniska bebisar.

Linda

Jag är lat och välling är praktiskt. Som gröt fast tunnare och man kan äta det i sängen/soffan osv utan gegg och klet. Själv åt jag det till jag var 7 (skämskudde) och mina barn har ätit till dom varit runt 3-4. Har varit räddningen när dom varit sjuka och inget annat har dugt, men oftast som frukost och kvällsmat. Gillar man inte butiksköpt så kan man säkert göra egen, precis som med gröt.
Klämmisar tycker jag också har varit toppen, speciellt på resor. Och ger man dom ibland så är det ingen fara men man ska ju inte äta flera om dagen.

Louise

Eftersom jag inte lyckats klura ut hur jag svarar på ditt svar svarar jag här. Tack för informationen. Jag har missuppfattat (dubbelmoralen hade varit om du sagt att du kommer att vara annonsfri och sen inte vara det). Tack för att du förklarade igen.

Zara

@sofia: Hej! Alla barn funkar inte på det sättet som du fastslår. Dock önskar jag att det vore så, verkligen. Men det gick inte vänja av honom med flaska på natten på tre nätter vid den ålder du nämner.
Att sitta där med Sanningen och provoceras lite över varför andra
föräldrar "vidhåller" ovanor som innebär att både barn och föräldrar måste vakna på natten, ja det ter sig lite märkligt för mig.
Önskar dig allt gott och hoppas på en snällare föräldravärld där fler tror gott om varandra.
Tack till LD för en tänkvärd och folkbildande blogg.

Astrid

Prova nåt med ägg? Mina dricker välling men om vi kommer ihåg att ge kidsen lite kokt ägg innan nattning så dricker de mindre under natten. Fett och protein mättar! Så på så sätt är jag emot vällingen mina egna ungar dricker... samt pga är en skitprodukt men jaja, man väljer sina strider för att vinna sina krig ;)

Brita

Du vet säkert själv LD hur dina större barn funkade, men personligen tror jag mest att det med snuttning på natten mest handlar om en vana och om barnet "råkar" vakna till, och inte så mycket om mätthet. Är det inte lite typiskt också att det blir helvetesnätter när man sover borta, så tyckte jag det var!

Louise

@Felicia - tack! Installerad nu.

Lisa

Varför inte flaska? Har det med långtidsamning att göra? Det är väl näringsmässigt ingen skillnad på gröt och välling bara att det är enklare och mindre kladd med välling i flaska.

Emilia

Går ju fint att koka egen välling om du är emot köpt? Är ju i sig ingen skillnad mot att ge gröt, mer än att det är lättare ge välling om barnet är trött (upplever jag). Har själv långtidsammat mina två barn men välling har minskat tuttandet på natten betydligt med båda. Dessutom somnade barnen ofta med hjälp av flaska vilket gjorde att även pappan kunde natta enkelt (annars var det bara jag som gällde).

Catrine

Vi gav inte heller välling. Mannagrynsgröt med smör har funkat toppen för oss. Gjorde en portion med 3 msk mannagryn (Wästgötarna dinkelmannagryn) och 3dl mjölk, sen en klick smör :)

H

Jag tänker att man ju också kan försöka sluta amma på natten just. Det behöver ju inte vara hunger han vaknar av, det kan också bara vara av gammal vana. Jag tog den "fajten" med mitt barn för ett tag sen och det gick över förväntan. På mindre än en vecka hade hen accepterat att hen bara fick klapp och kram och mys och gos på nätterna om hen vaknade. Sen ammar vi som vanligt alltid annars. Vips vaknar hen typ en gång per natt och kommer självmant över till vår säng där hen somnar om bums utan gnäll. Nu var mitt barn lite äldre än vad Juno är men det är en tanke som du kan pröva i alla fall. Det behöver ju inte vara alllt eller inget.

s p i n d e l t j e j e n

Har aldrig ätit välling själv och gillar INTE lukten av det.
Men jag ÄLSKAR välling. Och inte för att det är smidigt. Utan för att det gör att min son växer. Han lider av en selektiv ätstörning som kallas för ARFID. Han är 4,5 år gammal och välling är hans huvudsakliga näringsintag (morgon och kväll).
Jag njuter dock inte av lukten när jag blandar till det dagligen, om man säger så ;)
Hoppas att du får en massa härliga tips här inne av en hög kloka kvinnor :)

Alexandra

Kolla in den färska vällingen Otto! Kan inte amma mitt barn pga diabetes 1 och sörjde det länge för jag tyckte att allt annat kändes skit. Men nu när han ör större och kan få välling kändes det så skönt med en med så bra innehåll som Otto har.

K

Kokt ägg! Superenkelt och sjukt mättande. Mvh mamma till flask- och vällinghatande bebis

Emilia

Måste bara säga tack för tipset fast de nog inte va menat som ett tips haha. Har en liten här hemma som gillar att snutta sig igenom hela nätterna och jag har inte ens tänkt på välling. Har nu gett det två kvällar i rad och bebis har sovit i egen säng från 21-05, tuttat loss och sen somnar om till kl 07!! Hallelulja haha!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog