Är det systerligt att övertyga trötta kvinnor om att de behöver köpa produkter?
Entreprenörerna Amanda Schulman och Hanna Widell har varit i blåsväder senaste veckan. De har börjat sälja ett kosttillskott riktat till kvinnor, Hers, för dyra penningar och har således blivit granskade av journalister som Jenny Strömstedt, Sanna Lundell och Sara Martinsson och THE SHITSTORM som drabbat dessa tre kvinnor är inte nådig.
 
Jag tycker det är helt fantastiskt att se hur kvinnor sluter upp kring varandra som följarna gör kring Amanda och Hanna men nånstans känner jag ändå lite dålig smak i munnen, för den kritik som systrarna har fått är saklig och professionell och här behövs inga riddare med dragna lansar som ställer upp ett försvar. Här behövs snarare kritiskt granskande ögon. Det är liksom ok att älska Amanda och Hanna utan att backa precis varje grej de gör. 
 
"EU har lagar kring vad en fabrikant får säga om ett kosttillskott. Det är förbjudet att påstå att en produkt kan förebygga, lindra eller bota sjukdomar eller andra ohälsotillstånd", skriver Martinsson men menar samtidigt att Widell och Schulman kringår det här genom att sprida sina följares uppskattande inlägg om HERS, snarare än att skriva om effekterna själva. 
- Ur resumés artikel
 
Men nej, istället så anklagas Strömstedt, Lundell och Martinsson för att vara osysterliga kvinnohatare och får en mobb av arga kvinnor efter sig. Det är väl osysterligt kvinnohat om nåt? Hanna menar också att de utsatts för ett drev, och det känns säkert så när man är ovan vid den här typen av kritik, men vad kallar de då stormen som riktats mot sagda journalister? 
 
Och är det verkligen så jävla systerligt egentligen att pracka på trötta kvinnor ett dyrt piller som inte har några som helst dokumenterade effekter? Är det verkligen så systerligt att uppmana dessa trötta kvinnor att driva en hel reklamkampanj åt dem (så de, som Martinsson skriver, kommer undan EU's marknadsföringslagar)?
 
Amanda ber sina följare skriva mer om effekterna och tagga in dem så fler kan ta del av deras vittnesmål. Nån berättar att hon med hjälp av pillret har botat sin panikångest, nån annan har blivit fri sin hypokondri. (?!!) Placebo är effektivt som attans men kvacksalveri är väl kvacksalveri oavsett vem avsändaren är?
 
 
Och finns det ett systerskap i kapitalismen? Kan man åberopa feminismen här? Är inte kapitalismen patriarkatets högborg och är det inte jävligt ofeministiskt i sig, om vi nu ska gå den vägen, att sälja dyra produkter till just kvinnor och sedan marknadsföra dem som nån slags räddning ur vardagsträsket? Obs, jag kallar inte Amanda och Hanna för antifeminister, absolut inte, men jag tycker det de gör här är jävligt fult och ohederligt. 
 
 
CrimsonAnna-vardagslyckans sköldmö

Det jag tänker i allt detta är att produkter som "Hers" odlar ju idén att kvinnan ska vara på topp hela tiden. Det känns inte som systerskap för mig. Systerskap är för mig att säga "Du duger" till andra kvinnor även när de inte orkar.

Ystran goes No Poo

Jag drar öronen åt mig direkt, speciellt om det innehåller bidrottninggelé som Hers gör. Bina har det kämpigt och för att komma åt bidrottninggelé måste man ta död på bidrottningar. Inget jag uppmuntrar, bina behöver vi till pollination bättre än till kosttillskott.

Therese

Ja min uppfattning är att det är kvacksalveri och absolut måste ifrågasättas. Dessa två glamorösa, rika systrar som gör sig pengar på precis det CrimsonAnna skriver ovan, kvinnors strävan att hela tiden vara på topp. Man ska ta ett piller och sedan fortsätta racet liksom. Det säljer eftersom det är Hannah och Amandas produkt. Och tillskrivs egenskaper så fantastiska att det ju är konstigt att de inte börjar mala ner pillren direkt i dricksvattenledningarna för då skulle Sveriges befolkning aldrig mer bli sjuka. Plus att det ju är sinnessjukt dyrt, 400 kr/månad. Det blir ju ohyggliga summor i längden. För att man måste ju fortsätta ta pillret för att ha effekt av det, det räcker ju inte att bara ta det en månad.

Svar: Ja jag är ju helt för att kvinnor ska få tjäna pengar, men dessa två tjänar redan multum liksom - de behöver inte gör just detta. Och om de gör det så kan de kanske köra lite mer raka puckar.
Lady Dahmer

Anonym

Grymt bra skrivet!!!

Binki

Håller helt med! Människor som försöker tjäna pengar på andras svaghet på ohederligt vis måste gå att kritisera - oberoende av kön. Detsamma gäller dessutom Hanna och Amandas kassa polyesterkläder som säljs för alldeles för mycket pengar som en del av ett "livsstils-paket".

Hanna

Jag håller helt och hållet med. Bra skrivet.

Bee

Jag är helt för naturliga medel, back to basic, många är det och därför skulle det vara så enkelt för systrarna att gå ut med uppgifter på vart deras pillers innehåll kommer ifrån, är det ex. ekologiskt och icke syntetiskt m.m. Och sen även beskriva eventuella bieffekter samt på vilket sätt pillren påverkar hormoner dom det vittnas om, vilka hormoner? Ja... Att bara bemöta granskningen på ett sakligt sätt.
Nu har Magdalena Graaf också kommit ut med ett tillskott, tillverkat av samma företag. En naturlig följdfråga hör kan vara vad detta företag har för policy etc.
Håller med om allt du skrev. Det är tråkigt när en produkt kan mkt väl vara bra, det vet vi inte men man känner sig lurad när det mörkas på detta sätt och vrids. Produkten känns inte säker på grund av för många obesvarade frågor. Å andra sidan kanske produkter som denna kan vara bättre än att ta en traditionell kemisk medicin. Önskar mer ärlighet men det är inte vad kapitalismen handlar om.

Sen att inte vilja erkänna att de har makt att påverka och säga att deras följare är smarta... Smarthet har inget med saken att göra vet varenda tomte som kan nåt om PR...

Therese

Ja precis LD, jag har inte heller något emot kvinnor som tjänar pengar. Men att lura andra kvinnor på pengar är ju inte ok någonstans.

Trygga Räkan

Word! Så skönt att du skrev detta. Tack.

My

Stod det inte nåt om att man skulle bli "naturligt vacker" av produkten?! Fan vad löjligt.. Vad är ens naturligt vacker? Blir ens fitthår extra mjukt och glansigt av produkten eller?

M

Älskar detta avsnitt av Folkeopplysningen när de får bloggare att marknadsföra 'superpulvret' Brassica gjort av vitkål:
https://tv.nrk.no/serie/folkeopplysningen/KMTE50007112/sesong-2/episode-1
(från ca 18min)
Tror ev H&A kalkerat sin affärsidé härifrån..

Svar: 👍🏻
Lady Dahmer

S

Däremot verkar Sanna, som jag oftast annars tycker är ganska klartänkt, väl totalt missförstått dig?:
http://www.sannalundell.se/2017/04/20/kroppsaktivsim-versus-smalhets/

Svar: Jo hon verkar inte greppa vad det handlar om tyvärr.
Lady Dahmer

Ponnyhumla

De sparar dessutom in kostnader för reklam då de får sina fans att sköta den biten helt gratis.

Chs

@My,

Jag tror på att näsan krymper, all kroppsbehårig trillar av och hälsporrar i form av stilettklackar växer ut. Sen blir man magsjuk och spyr sig jättesmal. ;)

Chs

*kroppsbehåring

Eller så händer inte ett jävla skit.

Louise

Inte insatt alls i varken Hers som produkt eller hur den marknadsförs. Men om det är som du säker så är just kvacksalveri ngt jag kommer att tänka på. Jag vill ha vetenskap.

Precis som jag inte kommer att tejpa igen mitt barns mun genom att läsa om munandning (det var en foliehatt som hette duga som kom i mitt Facebookflöde).

Och varför ska vi ständigt vara så svarta eller vita. Kan man inte få kritiskt granska utan att det ska tas som ett personligt påhopp. Så trött.

Johanna

Varför är du så jävla bra!!! <3

Evelina

Tips, om du inte redan sett!
Hot girls wanted: turned on på Netflix. En uppföljare på en tidigare dokumentär som jag har för mig att du skrivit om tidigare. :)

Emilie

Du är fantastisk! Du är så vass och sätter verkligen huvudet på spiken! Du har fått mig att öppna upp mina ögon för det kvinnoförtryck som råder på så många fronter och som ter sig i så många skepnader. Tisdagar har för mig blivit en dag att längta till, jag har lärt mig så mycket men vill ha mer! Tack för att du kämpar på och för att du orkar. Allt det bästa till dig <3

S

Gud så obehaglig läsning!
För det första förstår jag inte varför Hanna och Amanda ska kritiseras som personer pga en produkt. För det andra tvingas ju ingen att köpa produkten, och att då påstå att deras sätt att tjäna pengar är ohederligt låter sannerligen osysterligt i mina öron. Bara för att just du inte vill sätta 400kr på ett kosttillskott betyder det ju inte att andra inte vill det. Fattar inte varför HERS blivit en så allmän debatt, skulle liksom förstå om de som äter det klagar men nej de verkar hur nöjda som helst. Vad ger då resten av er rätten att klanka ner på produkten OCH som salt på såret Hanna,Amanda och deras pengar ? (Var kom kapitalism med i det hela, och hur kan en vara framgångsrik företagare utan att uppmuntra till konsumtion liksom? ) Det rör ju inte er andra alls. Får en känsla av att hela debatten om HERS handlar mer om avundsjuka än missnöje eller misstycke av ett kosttillskott. Hanna och Amanda har varit för framgångsrika och nu har "haters" hittat en "spricka" i deras framgångssaga. Olyckligtvis har vanliga människor och "systrar" hackat på, vilket gör mig så himla besviken. Finns hur mycket dåliga produkter framställda av dåliga människor som helst. Vänd energin dit istället för hacka på en produkt med hur nöjd kundgrupp som helst.

Ystran goes No Poo

Att sälja produkter som påstås bättra på utseendet till det bättre, nej för mig känns det inte så systerligt (glömde den reflektionen tidigare). Jag tycker som förste talare att vi alla duger som vi är även om vi inte orkar allt som skulle behövas.

Produkten innehöll fler tveksamma ingredienser än bara bidrottninggelé också.

Dessutom tycker jag nog en ska kolla upp vilka brister man har hos läkare innan det intas tillskott och då få det utskrivet på recept istället så att en får rätt dos av eventuella mineraler/vitaminer som det råder brist på.

Veckomagasinet Anne von Porat

Jag gillar verkligen din blogg för du står upp fö rr dina åsikter
hoppas sommaren kommer snart

Anonym

Bra skrivet. Sakligt och snyggt!

S

Word💪🏼👊🏼❤️

K

Första S:
Vad i det här menar du är "obehaglig läsning"? Det är saklig kritik av personer som säljer kosttillskott till överpris grundat på falska påståenden kring vad användningen kommer att ha för effekter, och dessutom försöker använda gruppen de vill sko sig på i marknadsföringssyften för att undkomma EUs marknadsföringslagar. Och det är klart att kapitalismkritik är relevant för detta? Och sluta använda det tröttsamma påståendet om att folk är avundsjuka när de kritiserar en tveksam handling. Kom med sakliga invändningar mot kritiken istället.

Ulrika

Tack för en bra blogg

Linnea

Företaget som står bakom HERS (betteryou) så arbetar 13 män, varvid VDn är en man. Totalt 3 st kvinnor finns med.

Julia Tideström

Nja. Tycker vi kan låta dem vara ifred. Vissa tror på kosttillskott, andra inte. Vissa feminister tror på marknaden, andra inte. Köp eller köp inte, men låt dem vara - min filosofi.

Lolloli

H&A är härliga, superskickliga, varma och roliga och fantastiskt duktiga företagare. Jag har skrattat mig igenom podden under alla år och tycker de tagit ställning och drivit många frågor som gagnar kvinnor och feminism. Att de tjänar pengar som gräs förvånar nog ingen eftersom de är otroligt duktiga, och jag är den förste att erkänna att jag blir grön av avund av att se deras fantastiska hem, resor och sommarställen. Men. När de fälldes för olaglig marknadsföring av sitt vin i podden hittade de det fiffiga kryphålet "kan inte ni användare tagga när ni klunkar vin och tala om hur härligt ni har det" så de gör samma sak igen "tagga Hers och tala om hur bra det är". Då sitter H&A säkra rent juridiskt och följarna sköter marknadsföringen gratis. Återigen väldigt smart, men i mångas ögon både oetiskt och falskt när det gäller kosttillskottet, som av användarna tillskrivs effekter som bara är hittepå och som H&A inte behöver ta ansvar för. Vilket påpekats i kritiskt granskande texter. Att sen komma och gömma sig bakom "ni hoppar på oss för att vi är kvinnor" blir bara löjligt.

Svar: Precis! 🙌🏼
Lady Dahmer

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog