Klassfråga att gå på Skansen?

Vi är på väg till söder med ungarna över helgen. Oskars föräldrar har en lägenhet där, på åsögatan mitt i smeten på medborgarplatsen. De bor ju egentligen i Delsbo men är så ofta i Stockholm att de till slut köpte en lägenhet här. Och den lånar vi ibland. Det är mysigt. Vi går på stan en sväng, äter nån rolig brunch, köper med sushi, leker i nån park. Lite lagom äventyr för barnen. Och mamman och pappan som verkligen inte orkar nåt annat. Hur orkar folk åka på resor liksom? 

Vet ni om det finns nåt speciellt inne i stan under påsken eller är allt stängt? Vi ville åka till akvariet på skansen men alltså fattar ni hur jävla dyrt det blir om man ska in en hel familj? Först ska man betala resan dit, sen ska man betala inträde på skansen och sen inträde på akvariet.

Hur kan detta få vara en klassfråga? Varför ska bara människor med mycket pengar ha tillgång till roliga saker? Så jävla sur. Alltså vi har ju råd, men det finns ju massvis med andra som inte har det. När jag växte upp så fanns det inte på världskartan att jag skulle göra nåt som inte var helt gratis. Min mamma hade inte de pengarna helt enkelt. 

Chs

Brukar inte Kulturhuset ha en del gratisaktiviteter för barn under loven? Men det kanske är lite för "mitt i smeten"?

Hade hästverksamheten jag var med i för några år sedan funnits kvar hade jag lätt bjudit på ett par shetlandsponnyer för några timmars pyssel och ridning. <3

Jessica

Som ensamstående, deltidsarbetande förälder så kan jag absolut relatera. Att spendera i vissa fall flera tusen kronor på en dagsutflykt är för mig tyvärr uteslutet. Kostar inträdet runt 300 kronor per person, vilket inte är helt ovanligt, blir bara det nästan en tusenlapp för mig och mina två barn. Detta plus resa (bor en timme från Stockholm), mat och kanske om det är något annat som kostar på plats gör att det lätt drar iväg.
Tycker att det är en svår fråga - samtidigt måste det inte alltid vara det som kostar mest som är roligast. En heldag på stranden, att plocka jordgubbar med mormor, att campa en natt i skogen eller vad det nu kan vara, kan vara lika roligt som Skansen eller Kolmården.

Isabella

Naturhistoriska är gratis!

Binki

Etnografiska museet har gratis inträde med barnvisning och sedan "vulkanverkstad" med tema Påskön. Deras pedagoger är superduktiga och verkstaden är mysig, materialkostnad 50 kr per barn, men det är det väl värt!

Linnéa

Alla statliga museerna har gratis inträde. Ser att några redan tipsat om det. Det är toppen, många har också matsäcksrum för egen medtagen mat.

Åsa

Älskar också Etnografiska. Vill också tipsa om fina Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet, superfina och lite bortglömda båda två. Medelhavsmusset har även grym mat! Livrustkammaren är också gratis, spännande med tex Gustav III:s sönderskjutna kläder. Och som bonus finns det asmkt Pokemons i gamla stan!

Sanna

Är uppvuxen ganska fattigt, vi hade alltid mat etc. Men gärna ärvda kläder eller från obs. Kompenserar det nu kan man säga...
Iaf, skansen var det enda vi var på ofta pga mammas kompis jobbade på akvariet=gratis inträde. Vi har också råd idag, men jag tycker det är för dyrt ändå. Går när coop-kortet har gratis inträde.

Sofia

Spårvägsmuseet är inte gratis men kostar va 60 kr inträde. Svinkul för barn iallaåldrar!

B

Slår också ett slag för Naturhistoriska. 👌

Tova

Varför kan inte bilen jag vill ha kosta mindre? Varför fick jag inte ett hus i julklapp av mina peers och varför måste valet av middag vara en klassfråga? Varför ska man skaffa barn man inte har råd med? Stackarna har inte valt vart de ska födas in. Har man en inkomst som täcker 2 barn kanske man inte ska ha 4 st. Saker kan hända, relationer kan förändras, så är det. Så är det med allt. Men tillskillnad från typ ALLT annat kan man inte välja bort de barnen man satt till världen. Man kan sälja sin hamster och sin lägenhet men barnen, de kommer man ha kvar. Ta inte på dig mer ansvar än vad du kan rå över. Att ha pengar är verkligen inte lika med att ha en fungerande familj men en bra grund.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog