Smörgåstårta eller fascism?
Vi firade största barnet igår med en smörgåstårta som såg ut som nåt direkt från åttiotalet, men den blev cirka tio gånger godare än smörgåstårtorna var då. Så jävla god. Godaste jag ätit. Sen blev det pannkakstårta på det. Jag älskar verkligen tårtor. 
 
Bra drag i kommentarerna! Nåt som jag alltid tycker är fascinerande (och med fascinerande så menar jag egentligen provocerande så pass att jag vill dra fram knytnävarna) är synen på produktivitet och samhällsbidrag. Att man inte bidrar till samhället om man inte drar in en massa skattepengar. Allt annat än det räknas inte. Skit i konst, uppfinningar, filosofi, samhällskritik, feminism, antirasism, musik och för att inte tala om föräldraskap: att föra fram barn nej förlåt nya skattebetalare är väl det ultimata bidraget till samhället? 
 
Men det är ändå en sån jävla snäv syn på människan. Och framförallt en sorglig syn på samhället. Hur vill man egentligen att det ska funka? Vill man bo i ett välfärdsland, folkhemmet sverige, eller vill vi bo i högerns framtidsvision eller kanske i Trumps värld där bara de som har råd eller de som gör rätt för sig ska få rätt till det gemensamma? 
 
Personligen vill jag leva i ett land där vi tar hand om varandra, utan motprestation. Ja jag betalar gladeligen för pedofiler, för kriminella, för lata jävlar som bara vill leva på bidrag (denna enhörning), för hemmafruar, för män som slår sina fruar, för män överhuvudtaget, för idioter och ja för fascister. Och fascism är det att tycka att bara vissa ska få sjukvård eller skola eller vad det nu må vara som våra skattepengar bekostar. 
 
 
My

Sån fruktansvärd människosyn. Kvittot på hur hjärntvättade vi är av mansnorm och kapitalism. Usch. Kryper i kroppen på mig.

Linda

Det är en sak att betala för sjuka, arbetslösa etc. Men när jag tänker efter tycker jag att det är ngt störande att behöva betala för de (få) som väljer att vara hemmafruar.

Svar: Vilka fler ska vi inte betala för? Vilka tycker du det är störigt att betala för utöver hemmafruar?
Lady Dahmer

Somliga Förbannade Kvinnor

Linda
Vet du varför de är hemmafruar?

Svar: det här handlar BARA om kvinnohat. Man vill inte betala för dessa värdelösa kvinnor som bara sitter på rumpan. Det bottnar alltid i det eller i dålig människosyn typ när man inte vill betala för bidragstagare som också bara sitter på rumpan. eller feta som belastar vården. Aldrig hört någon säga detsamma om män som kör för fort eller är våldsamma eller går på fotbollsmatcher.
Lady Dahmer

Wenne

Folk som skriver så har inte vävt in att många som betalar skatt "bidrar"
med saker som samhället går back på. Exempel; man som arbetar heltid, betalar skatt, går på ex fotbollsmatch, slår sönder glasruta till butik på fyllan/eller busskur/ slåss eller vad det än må vara. Omkostnad för glasruta och eventuell rättsprocess med allt vad det innebär, polisinsatser, sjukvård för eventuella skador och eventuell uppföljning (och i vissa fall remittering till samtalsstöd på psykiatrin) kostar samhället resurser, tid och pengar. Finns fler exempel, som när personer "bidrar" till andras skada och i vissa fall död. Det är farlig att dela in folk i fack, personer som inte bidrar och personer som bidrar. Vad bidrar man med? Pengar är en sak, men vill påstå att det finns fler mänskliga aspekter att utgå från.

Emma

Hallå! Har du läst "ditt" inlägg på bloggbevakning? En hel del fina ord i kommentarerna :)

Wenne, igen

Edit: Kan inte sluta tänka på detta ämne, som studerande och "icke-bidragande" för tillfället. Bidragandet borde i vissa fall mätas i saker som det INTE bidras till. Som att 1, vidmakthålla sketna patriarkala strukturer 2, anamma ideologier/tillhöra och propagera för politiska organisationer där människors rättigheter inskränks 3, skammande av personer som har viss sexuell läggning/funktionsvariation/inte är cis 4, våld och trakasserier 5, vikthets .. And sooooo on. Jag har personligen fått ut ovärderligt mycket av den feminism som i sociala medier spridits och blomstrat. För mig, och många andra jag känner, har den bidragit till bland annat hälsofrämjande insikter.

My

Vi får börja samla hur alla bidrar i nåt form av dokument så att vi vet vilka vi exempelvis ska ge vård eller inte när dom ramlar in på akuten, osv. Man kanske får ta med en portfolio med sitt bidrag? Så vi vet vilka som har rätt till olika saker i välfärdssystemet. Istället för sjuksköterskor i triaget på akuten kan en domare sitta och döma samt bedöma hur individen bidragit?

Therese

Men alltså, smörgåstårta!! Kan man möjligtvis få recept?

Svar: asså gjorde två fyllningar och nästa gång kör jag BARA ena och det var enkelt: rökt skinka i strimlor. Mixa det med en stor klick majonäs, en förpackning cantadou pepparrot, en klick creme fraiche - salt och peppar. sen å toppen hade vi det du ser. grönsaker, sallad, lax osv. man kan nog köra salami eller skinka ihoprullat. nästa gång vill jag dock prova smörgåstårta a la club sandwish.
Lady Dahmer

Ida

Gud alltså. Det finns ingen solidaritet

Annika

Off topic som fan: Din förmåga till analys och att ta ett steg tillbaka och granska problem och strukturer har på något vänster räddat mitt förstånd genom amningsstarten from hell (och heaven, för vi har haft jättekul också, jag har varit åt det maniska hållet snarare än deppig). Låter kanske osammanhängande, men att kunna se igenom i alla fall vissa ovidkommande krav på mig från omvärlden och mig själv har sparat sjukt mycket tid; som jag använt till väsentligheter som att till exempel äta och gå på toaletten. Och vattna krukväxterna, för med döda krukväxter omkring mig i tre månader hade jag definitivt gått ner mig och blivit deprimerad. Tack! <3
PS: Tack för att du tidigare en gång skrev om avslaget, hade jag inte vetat hade jag nog typ ringt ambulans och blivit ännu mer stressad. :'D
On topic: En ambulans kostar ju skattepengar, nu har du rätt till föräldrapenning i minst ett år till. ;)

J

My

Saknar en gilla knapp.
+100 på din kommentar.

Charlotte

LINDA: Så av alla personer som skatten går till väljer du att störa dig på hemmafruar?!?!?!
Hur många hemmafruar finns det ens i Sverige? Min mamma var det förr - men då täckte min pappas skatteinbetalningar för min mamma och en mindre armé av andra icke-skattebetalande hemmafruar...

Men ärligt?
Kvinnomisshandlare, pedofiler, mördare...dessa betalar du gladeligen för men inte den lilla hemmafrun som tar hand om barn och hemmet, sina gamla föräldrar och som bakar kakor och bjuder barnens vänner på gofika?

Svar: för att inte tala om alla skattelättnader för rika människor och företag
Lady Dahmer

Catten

Jag tycker inte det råder en motsättning mellan att tycka att ja, jag betalar gärna för "alla", men jag tycker också att alla bör vara självförsörjande så långt det går.

Vad jag däremot inte vill betala för är min granne som är sjukskriven på heltid, snickare, men som jobbar en massa svart som just snickare. Jag vill inte heller att mina skattepengar går till konstiga pensioner för ex politiker i hur många år som helst. Jag vill inte heller genom min skatt betala bostadsbidrag för dem som satt och skröt vid ett lunchbord att de lurade systemet på bostadsbidrag genom att sambon skrev sig på en annan adress. "De pengarna åker vi utomlands för, fniss fniss"

Förstår för övrigt inte alls vad det är för provocerande i att du är "hemmafru". Det är väl väldigt få för övrigt som är det så det verkar vara ett litet problem för samhället.

Bee

Jag betalar men det ska funnas en motprestation om man inte är sjuk. Uppfinnare får anlag, musiker och konstnärer får betalt. Jag betalar gärna för alla pedofiler som spärras in om de gjort sig skyldiga till brott och för deras kastreringar. Det handlar inte om att det saknas medmänsklighet. Jag betalar mer än gärna för att föräldrar ska få vara hemma med sina ungar på heltid i 3 år och sen trappa ner för föräldraskap är inte bara en prestation det är biologiskt. Jag önskar föräldrar kunde vara hemma mer med sina barn. Vad gäller latmaskar så betalar vi redan för dessa med, det gör vi för att prestationsamhället som vi omvandlar till välfärd tillåter oss att ta hand om varandra. Rassar och dylikt har ett jobb oftast de med... så de betalar invandrare, cirkeln är rund. Sen att man inte gillar kapitalismen har jag full förståelse för.

Somliga Förbannade Kvinnor

Bee
Motprestation för att få existera. Har du funderat igenom det där ordentligt nån gång?

Somliga Förbannade Kvinnor

Fattar f ö inte det här jävla behovet av att tala om vilka man inte vill betala för. Vad tänker man sig att det ska komma för gott ur det? Jaha, du vill inte betala för att jag ska få leva. Känns jättebra. Tack för infon.

Ellen

Vadå betala för hemmafruar? Inga subventionerade dagisplatser. Inga VAB-dagar för någon av föräldrarna Aldrig sjukskriven.
Vad är det de kostar? Och hur många är de? Lätt räknade med all säkerhet.
Värdelösa kvinnor som bara sitter på rumpan? HAHAHA - my ass! 3 barn och hemma med dem på heltid är väl ungefär så långt ifrån lyxliv det går att komma. Har varit det själv och är nöjd och glad med det, men längre i från lyx och lathet är nog svårt att komma...

Bee

Somliga F K: "Bee
Motprestation för att få existera. Har du funderat igenom det där ordentligt nån gång?"

Lägg av. Du läser mitt inlägg som fan läser Bibeln. Tänker inte ens motargumentera denna nonsens du skrev.

Marja

Problemet är att det är rätt många som behöver arbeta för att få ihop skattepengarna till allt som ska betalas. Jag har förvisso en utbildning och ett jobb jag i många delar gillar, men jobb innebär ju också delar man får "kämpa sig igenom", att gå upp tidigare än en vill, att jobba kvällar när man har småbarn för att få ihop tillvaron, stress etc. Kan då tycka att varför ska jag göra det när det finns folk som tycker att de har rätt till de pengar jag betalar till staten, utan att göra någon motprestation alls. DET är faktiskt jävligt provocerande. Klarar du dig utan bidrag från staten (men då har du ändå kostat i form av utbildning, barnomsorg, vård m.m.) fine, men att vänta sig att få pengar för att "skapa kultur" eller bara för att, nej det tycker jag inte. Vi betalar för en massa kultur, där utövaren får kompensation för sitt arbete, det är OK. Alla ska bidra efter förmåga, hos vissa är förmågan stor, hos andra liten, men det är förmågan och inte VILJAN det ska hänga på.

Svar: Grejen är ju att detta är en ickefråga eftersom att nästan alla arbetar.
Lady Dahmer

Somliga Förbannade Kvinnor

Bee
Fast det är ju dina egna ord:
"Jag betalar men det ska finnas en motprestation om man inte är sjuk."
För att få existera måste man motprestera. Det räcker inte med att man råkat födas. Sen ska man prestera för att ha rätt att leva. Kan inte se hur det finns nåt att missförstå men är det så får du väl upplysa mig?

Bee

Ok Somliga F K: Jag förstår att du tolkat texten så. Ur mitt perspektiv så presterar alla människor på olika sätt genom att existera, alla får hjulet att snurra om man inte är sjuk och ja... latmasken pröjsar vi också för eftersom människor presterar. Genom prestation har vi råd. Hemmafrun som några nämner här presterar genom att avlasta systemet hon ger och hon tar, det är grundstenen, alla presterar på nåt sätt. Bara genom att gå till ICA å köpa nåt presterar latmasken: handlaren får pengar, betalar sin skatt och pengarna går runt vidare till latmasken igen. Hjulet snurrar.

Bee

Ps. 👆🏻 Även den sjuke presterar på så sätt.

Elysia

På tal om mat

"Unik chans att påverka EU:s jordbrukspolitik!

EU-kommissionen förbereder just nu en reform av den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP). Det kommer att avgöra framtiden för Europas mat- och jordbrukssystem.

Nu finns en unik möjlighet att påverka politiken genom ett offentligt samråd online där alla kan delta. Berätta för EU-kommissionen att det är dags för en ny smartare jordbrukspolitik som hjälper bönderna samtidigt som den skyddar vår miljö och vår hälsa.

Gör din röst hörd och skriv på här: https://www.living-land.org/actnow. Sidan är är engelska.

Kampanjen Living land drivs bland annat av organisationen EEB, European Environmental Bureau. EEB är de europeiska miljöorganisationernas paraplyorganisation. EEB koordinerar miljöarbetet på Europanivå åt ungefär 150 medlemsorganisationer och är med över 15 miljoner medlemmar sannolikt världens största miljöorganisation. EEB är europamedborgarnas miljöröst i EU och står för miljörättvisa, hållbar utveckling och delaktig demokrati. EEB strävar efter att EU ska ge alla medborgare en hälsosam miljö och rik biodiversitet. Du kan läsa mer på deras hemsida www.eeb.org."
Saxat från Naturskyddsföreningens interna sida naturkontakt

Lisa

Alltså va?
Som om det skulle vara soft att "gå på bidrag", det är ju en fattig och osäker tillvaro och måste utstå förakt från andra. Det är ju lättare att jobba även om det kan vara kämpigt ibland så har man ju pengar och trygghet.

Svar: Jag har gått på bidrag i många år och nej det var allt annat än soft. Om vi bortser från att det är otroligt nedbrytande och förödmjukande att behöva be om pengar varje månad så hade man ju knappt råd att äta mat liksom.
Lady Dahmer

Somliga Förbannade Kvinnor

Bee
Förstår vad du menar men nej. Det är inte den människosynen jag önskar att samhället ska ha. Det räcker med att leva. Nån mer prestation ska inte behövas för ens existensberättigande.

Catten

Vilka skattelättnader menar du alla företag har? (En kommentar du skrivit)

Jag har själv företag och undrar vad jag missat...

Anna

Leva och låta leva... Kan vi inte bara göra det??

Marlene

Bra drag i kommentarerna , skriver du.
, LD. Ja. Men bra mycket idioter är det också. Som jag skrev nedan till MY
"Att hyssja ner dem som inte tänker lika, är en lyx förunnad några få"

My

Marlene får gärna citera vart jag hyssjar någon alls.

My

Tack J. Kan säga att min människosyn stämmer mer överens med att jag vårdar alla oavsett bidrag till samhället (hur det nu ens mäts?) än önskar scenariot jag fantiserade ihop med en del kommentarer här som grund ☺️

Önskar fortsatt triage efter behov snarare än triage efter bidrag.

Anonym

Jag betalar också gärna hög skatt för att det hjälper andra, till och med när jag jobbade heltid och fick ut 7000-8000.

Nu har jag varit långtidssjukskriven, jag skäms för det. Jag har utmattningssyndrom, svår ptsd, kronisk krisreaktion. Jag blev utsatt för våld hela min uppväxt, med skenavrättningar bl a. När jag väl bestämde mig för att våga ge kärleken en chans fastnade jag i klorna på en psykopat under 5 år.

Män har behandlat och utsatt mig för saker som har gjort mig så sjuk, jag vill inget hellre än bli frisk.

För två veckor sen sa en äldre manlig kompis som är väldigt högavlönad:

"Hur länge ska du gå hemma? Du kan inte gå månad efter månad och inte göra nånting. Du får väl ta dig i kragen och rycka upp dig".

Jag bröt relationen där och då. Men oj vad jag skäms. Jag känner mig oduglig. Jag orkar inte ens göra saker som är roliga. Att umgås med vänner är en dröm, att orka sköta mitt hem, min kropp, orka med kreativa intressen.

Det finaste någon har sagt till mig va när min pappa sa "jag önskar jag hade vunnit på triss, då hade du kunnat va hemma utan press och bråk med f-kassan så länge som jag lever iallafall".

Samhället vill inte ha mig. Trots att jag inte har åsamkat mig själv det här. Det känns som att vi ska behöva be om ursäkt för våran existens, och be om ursäkt för att någon annan har skadat oss till den grad att man inte ens kan njuta lite av det livet man har fått.

Jag vill inte skämmas för att jag är en odugling. Jag vill att vi alla bara kan få vara accepterade, och att vi som samhälle börjar att ta hand om varandra, det är väl ändå det som va meningen från början?

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog