Är det nu allt faller ihop?
Ny dag, nya plågor. Såg på Louis CK för ett tag sen och han pratade just om krämpor som uppstår när man är över fyrtio och hur läkarna inte gör nåt åt dem för "this is your life now" typ. Detta får du räkna med. Nu är du gammal och nu ramlar allt ihop. Jag kan få lite panik när jag tänker på det. När jag tänker på att jag förhoppningsvis har minst fyrtio, gärna femtio eller sextio år, kvar i livet och att detta ska göra ont hela tiden?
 
Med ont menar jag ju stelheten på morgonen. Värk i fötter och händer. Jag har haft restlesslegs sen jag var barn och har ofta ont i ben och fötter. (ovanligt har jag hört. En av N's klasskompisar har fått det nu, stackar unge.) Och nu värker händerna hela tiden också. Värk i kroppen. Jag tror jag förmodligen har en massa inflamationer. Bokade tid för att kolla upp sköldkörteln gjorde jag också - för går man igenom listan över symptom så kan jag kryssa för typ allt - men sen glömde jag tiden SÅKLART och nu har jag inte bokat nån ny. Hej ADHD liksom. 
 
Men iallafall: ska det vara så här nu? Ska jag behöva bli en sån där tant som klagar på värken? 
 
 
Bjuder på denna. Skulle ta en snygg bild men så kom jag av mig och så blev det så här istället. Tog en ny efter men eftersom att jag älskar misslyckade bilder så får ni denna istället. 
lars

Hej Lady

Du får inte ge upp, alla de år du har kvar, blir förhoppningsvis inte som du känner dig idag. Ingen ide att oroa sig för framtiden. Bara idag kan vi (du) påverka. Snygg bild

Elin

Nu är jag inte över 40 än men har problem med värk och stelhet i ryggen pga skolios och kan varmt rekommendera MSM-pulver som helt enkelt är svavel som vi ofta lider brist på näringsfattig mat pga utarmning av våra jordar. Det har hjälpt mig jättemycket mot både värk och inflammation i kroppen!! Sen har min mamma blivit kvitt all sin ledvärk efter att ha slutat med gluten. Det är ju förmodligen för att hon är allergisk, men det kanske är värt att kolla upp för dig så du kan utesluta det? Klart du inte ska behöva ha ont i kroppen, 40 är ju det nya 30!

Här kan du läsa lite om msm: https://www.svenskhalsokost.se/artiklar/msm

A

För att inte tala om det mentala.
Det blir svårare att lära sig nya saker. Intresset för allt som är nytt svalnar också. Man hänger inte med längre utan lyssnar på samma gamla musik man lyssnade på i ungdomen och förstår inte dagens mode.
En sentimental form av nostalgi börjar göra sig påmind. Dock är man ganska selektiv med denna nostalgi, plockar russinen ur kakan och minns saker som bättre än vad de faktiskt var.
Man blir också den där kärringen som ger goda råd till ungdomarna. "Börja inte röka, du kommer ångra det" osv. Man
har totalt glömt bort att man själv träffade såna goda råd-kärringar man inte lyssnade på.

Johanna

Tänkte säga testa nypon, ger det till hästen för att hålla lederna fina och mjuka och det ska visst funka till människa också. Men MSM som någon skrev ovan fungerar ju lika bra, åtminstone på hästarna 😉

d_dan

Ja visst gör det ont när knoppar brister, ont för det som växer och det som stänger. Känner så väl igen tanken och min lösning var att testa alla dessa, ibland, makabra life hacks. Hoppas du hittar en rutin som fungerar för just dig.

Mie

Det sägs att så som du behandlar din kropp när du är 40-60 år bestämmer hur din ålderdom blir (med vissa undantag så klart). Jag har alltid undrat varför min mamma, som dog vid 73, verkade så mycket äldre och skröpligare än många jämnåriga och sen insåg jag att hon varken tränat eller tänkt på vad hon åt tidigare i livet. Jag är snart 50 nu och tänker på detta och kommer inte acceptera att bli skröplig tidigare än vad jag behöver så jag försöker träna och äta bra fast det ofta tar emot. Läs förresten boken "Ät träna lev" av Kristina Andersson och Erika Kits Gölevik; ja det är en träningsbok men utan det där vanliga tjafset om beach body etc utan verkligen fokus på att lära sig tänka, äta och leva så att kroppen blir stark och mår bra!

furyosa

Ända sen jag var barn längtade jag efter att bli gammal och vis som min mormor. Har även alltid burit med mig en längtan efter döden utan att vara suicidal, bara längtat efter döden som åldern till sist ger. Jag spekulerar att det beror på att samhället fortfarande är så omänskligt/ojämlikt och att livet är så överjävligt hårt, speciellt som kvinna och/eller annan minoritet. Samtidigt har jag ångest över de fysiska krämpor som åldrandet bär med sig. Har haft problem med kronisk inflammation sen jag var barn och det blir ju inte bättre med åren trots aktiv livsstil och närmast maniska självstudier i näringslära.

Kollade just igenom bildserien av The Brown Sisters som dokumenterar fyra systrar genom 40 år och inser hur vackert åldrandet ändå är även om det är brutalt rent hälsomässigt. Män har ju alltid fått lov att åldras och utveckla "karaktär" med åren medan kvinnor anses förfalla med åren. Men sen jag upptäckte feminismen ser jag på åldrande kvinnor med nya ögon.

Händelsevis

Älskar bilden! Har inget att säga om ålderskrämporna men tänkte på mattan och att du ville tvätta den (?)
Om du väntar till vintern kan du ju tvätta den själv i snön! Bästa sättet med ull har jag förstått :-) Dessutom är ju ull självrengörande med kiss så det är kanske mest en uppfräschning/fläckborttagning som behövs?
Här finns en instruktion:
gronatradar.wordpress.com/2016/01/19/rengor-dina-mattor-i-snon/
Kanske någon redan tipsat på mattinlägget, jag är alltid liiite sen...

Smolk

Har stor telefonfobi. Så skrev till min vårdcentral att jag har riktigt ont i på högersida, vid revbenen. Samt axeln. Orkeslös, trött, illamående, diareer. Haft så några år. Fick som svar att det inte var tillräckligt med underlag för att få en tid. (Man får heller inte söka för akuta problem) så vad i helvete skall man skriva för att få en tid? Typ halvdöd, fast det är inte akut. Tog på krafterna att skriva och be om hjälp, och så får man sånt svar. Känner mig totalt värdelös. Som det jag känner inte är värt att behandlas. Får väl gå genom livet och må så här då. För jag vågar och orkar inte söka hjälp igen.
Varför skriver jag det här? På tal om värk å krämpor och att må så i resten av livet. Kanske vet någon barför dom inte ville ta emot mig?(har inga vänner pga av social ångest, så kan inte fråga någon)

Svar: fy fan. Upplever också att det är svårt att få vård.
Lady Dahmer

Ulrika

Jag tycker man ska vara försiktig med att rekommendera supplement och diet-råd utan att ha tillräcklig kunskap om detta.
Angående MSM, eller methylsulfonylmethane. Länken här ovan från Elin hänvisar till en artikel som drar slutsatsen att förbättringarna är små och det är fortfarande oklart om de har någon klinisk betydelse. Dvs, dom kan inte säga att tabletterna verkligen har gjort någon nytta.
Läser man den här artikeln: http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/DSH/glucosamine.html och den här: http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/DSH/msm.html så inser man snart att tillskott av svavel är onödigt och ineffektivt om man inte är en undernärd vegan som inte äter nötter eller legymer.

Och att något (kanske) har hjälp en människa innebär inte att det är en universell lösning för alla.
En person är inte en empirisk studie.

Ulrika - en annan!

Ville också nämna om MSM, min syster (som älskar allt som heter kosttillskott, vitaminer, piller för hår, naglar, hud, krämer som lovar det ena och det andra) frågade mig vad jag trodde om MSM (då jag pluggade biomedicin och har en bättre förståelse för näring, biokemi, human fysiologi osv. än hon som pluggade ekonomi har).

Jag läste några vetenskapliga artiklar på ämnet och kom fram till detta: MSM funkar väldigt bra om man har problem med inflammerade leder, tex vissa sjukdomar som artrit osv. Utöver det så hjälper det ingenting (alltså precis som den första Ulrika skrev, inte tillräckligt med underlag för att påvisa effekt). Så om man är lite äldre och känner sig sliten och öm och svullen i lederna (som kan tyda på en slags inflammation i lederna) så kan det vara värt att testa. Men jag rekommenderade det inte till min syster, som precis är blivit 30 och i övrigt helt frisk.

Elli

Träna ! Det lindrar och förebygger. 40 är ju definitivt ingen ålder där kroppen behöver falla ihop men den behöver ju underhållas. Jag är över 40 och blir väldigt stel om jag ej tränar och stretchar 2- 3 ggr i veckan. Jag äter gott och har inga direkta mål med min träning mer än att ta hand om min kropp. Och den mår så bra av rörelse -går ej att jämföra hur jag känner mig under perioder av längre vila. Så rör på dig och stretcha -om du inte redan gör det .

Elin

Vilken trevlig ton du har Ulrika 1! Det enda jag gjorde var att rekommendera något som har funkat för mig och den smärta jag lever med i min rygg där jag ofta drabbas av inflammation i höftled och så vidare. Oavsett om det funkar rent konkret eller inte (dvs är placebo) så har det hjälpt mig där inte mycket annat har hjälpt. Och det räcker för mig. Det är ju inte skadligt att prova direkt. Och ang tipset om gluten, min mamma gör en utredning som pekar mot celiaki och då är det inte konstigt om hon mår bättre på en glutenfri kost. Hon hade dragits med inflammationer i kroppen i många år pga att hon ätit fel och ledvärken försvann när hon la om kosten. Har man ont i kroppen beror det ju på något och mitt "diet-råd" bestod i att man alltid kan kolla upp att värken inte beror på celiaki. Tips som jag tror de allra flesta kan själva bestämma över huruvida de vill ta till sig eller inte.

Lisa

Är det lederna du har ont i? I händer och fötter? Jag fick det förra året och det visade sig vara reumatism (härlig diagnos att få vid 25...). Man kan ju ha ont och vara stel ändå men det du beskriver känns slående likt. Man kan göra ett snabbtest på ontilederna.nu för att få indikation på om det kan vara något reumatiskt eller ej. Tips!

Harmagedon

Något som kanske kan vara en tröst är att ungefär så där har det känts för mig när jag haft en ettåring. Samsovandet ger dålig sömnställning och man lyfter och bär en häffaklump på oergonomiska ställningar dagarna i ända. Lägg på lite sömnbrist så kommer smärtan. Allt som kan värka värker och man känner sig aldrig utvilad. Nu är barnen självgående och smärtan och värken är borta. Så det behöver ju verkligen inte vara så att du hamnat på det sluttande planet och får leva med smärta resten av livet.

Ulrika

Elin, det beror på i vilken ton man läser kommentaren. Jag skrev den med en mjukt upplysande ton i tanken.
Men du kommer med felaktig information när du säger att "svavel som vi ofta lider brist på näringsfattig mat pga utarmning av våra jordar".
Och ja, det kanske räcker för dig, men eftersom att det inte finns några bevis på att det faktiskt fungerar så tycker jag inte att du ska sprida den informationen i en sådan här stor blogg.
Det är många som självdiagnostiserar sig själva som glutenintoleranta när de faktiskt inte är det och på så vis skapar mer jobb och kostnader för sig själva.
Kosttillskott, alternativmedicin och dietsupplement är en miljardindustri och jag tycker att man ska vara mycket försiktig med att råda någon till något som inte är vetenskapligt bevisat.
Och precis som Ulrika 2 så har även jag studerat biomedicin.

Asterixia.se

Boka en ny tid bara. Jag har hypotyreos och har fått mycket bättre livskvalité efter påbörjad behandling med Levaxin.

Malin

Smolk, de FÅR inte resonera så. Tycker du ska söka till en annan vårdcentral. Du har rätt att söka o lista dig var de vill och de måste ta emot dig.

Malin

Smolk, de FÅR inte resonera så. Tycker du ska söka till en annan vårdcentral. Du har rätt att söka o lista dig var de vill och de måste ta emot dig.

Cecilia

Köp en foamroller för ben och en hård boll för fot. Lås in dig, rulla ut benen och väs mot smärtan. Har samma slags skraliga ben, lindrar ffa restlessen.

C

Redan vid 30 års åldern bildas artros i kroppen ! Stelhet i leder och värk är vanligt vid artros. Motionera och träna är ännu mer viktigt när man kommit till medelåldern. Lederna blir stelare och stelare och tyvärr så går inte artros att bota utan träning är det bästa. Orkar man inte det så är cyckling en perfekt motionsform som mjukar upp leder och rygg!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog