Är vi så desperata efter mäns godkännande att vi vill släppa in vem som helst i rörelsen?
Jag har sagt så många gånger att mina plattformar är för kvinnor. Att jag skriver för kvinnor och att jag för samtal med kvinnor och att jag inte kommer kompromissa med mitt innehåll (som då är för kvinnor som sagt) för att attrahera män.
 
Feminism som tilltalar män kommer nämligen alltid vara villkorad. Det märker jag ju så fort en man är närvarandre, hur svårt det blir att vara kompromisslös, hur svårt det är att prata om det som män gör för helt plötsligt har jag en snubbe att ta hänsyn till och eftersom att jag är kvinna och fostrats som kvinna så har jag också lärt mig att visa hänsyn och att bry mig om människors känslor. 
 
Det är många som tycker att jag är för hård, att jag borde släppa in männen, ge dem cred när de faktiskt försöker anstränga sig, att inte hacka på goda initiativ men vet ni, jag är inte taskig, jag värnar om feminismen. Och jag har ett oändlig tålamod med män många gånger. Jag lyssnar och förklarar och peppar när de försöker göra rätt. Jag låter småsaker passera för att jag vet att ingen är perfekt och jag vill bygga upp, inte rasera. 
 
Men jag känner genuinitet och riktigt engagemang, sånt som görs direkt från hjärtat och jag känner igen sånt som görs för profit eller good will eller andra slags egorunkar. Jag känner igen en bullshitter på flera mils avstånd och jag får alltid alltid alltid rätt. Alla de män som jag kritiserat visar ganska snart sitt fula antifeminstiska tryne och sånt vill vi inte ha i rörelsen, sånt bryter ner, det bygger inte upp alls - möjligtvis luftslott.
 
Är vi så desperata efter mäns godkännande och engagemang att vi liksom nöjer oss med vad som helst? Kolla vilken kille som ordnar självförsvarskurser! (för att använda ett aktuellt exempel) Skitsamma att han beter sig illa mot kvinnor som kritiserar honom och skitsamma att han kallar kvinnor för fittor för han FÖRSÖKER JU FAKTISKT.
 
Nej tack. Vi klarar oss bra utan hans "försök". 
 
Ps. ang. rubriken: Feminismen är inte en exklusiv klubb med dörrvakt, vem som helst kan kalla sig feminist men det är också därför vi behöver prata mer om vad feminism faktiskt är och inte är samt komma ihåg att det är kamp, kvinnokamp, på liv och död. Och därför inte vara så jävla snabba på att dela ut medaljer så fort snubbar säger sig värna om kvinnokampen. 
My

Det är så komplicerat egentligen det här med mäns närvaro. Även om vi skulle exkludera dom helt och på riktigt så är dom ju ändå närvarande i allt. Jag menar, se ditt kommentarsfält på Instagram, där kvinnlig feminist talar om för andra kvinnor hur ofeministiskt det är att leva via de villkor vi tilldelas: Man får inte vara hemma med barn mer än mannen, amma eller på annat sätt inte "leva som man lär" som det så fint heter. Då är man dålig feminist. Även om män fysiskt inte är närvarande är manlighetsnormen, alltså även bland oss som ska föreställa kämpa för varandra.

Svar: Ja tyvärr är det ju så
Lady Dahmer

Anonym

Du måste förstå att en kan vara feminist och engagerad i kampen och samtidigt tycka att du är en rövhatt. Det är inte en omöjlig ekvation.

Svar: Nej det är helt sant. Men nu var det inte det jag pratade om överhuvudtaget. Du kanske ska tänka till en stund och se om du greppar och återkomma?
Lady Dahmer

M

När jag var student blev ca varje fest eller tillställning till en diskussion om feminism, där 'sköna killar' liksom skulle övertygas etc - de var mina vänner, smarta och 'schyssta' snubbar, men att behöva 'argumentera' mitt människovärde var så nedbrytande. Jag kom alltid hem helt nerslagen och utpumpad. Har efteråt tänkt på att jag gav det/dem för mycket energi, samtidigt kunde, och kan, jag ju inte hålla tyst.. Har i alla fall tänkt i alla år, ca 15 år sen jag studerade, att det var så bortkastat, pärlor för svin etc - men, en av de här killarna som nu själv undervisar på universitet sa till mig när vi sågs: 'fan, du hade ju rätt då, det var jag som inte hade fattat något!'
Vet inte riktigt hur den historien hänger ihop med inlägget. Inte att jag suktade efter hans godkännande, eller efter att ha 'rätt', kanske mer att min dåtida kompromisslöshet på något sätt gav resultat ändå..
Fortsätter köra hårt, så får de som fattar fatta, eventuellt komma daltande efter några decennier senare.

Jennifer

Hej LD.

Jag har följt dig ett tag och finner mycket du säger både intressant, relevant och inspirerande. Dock förstår jag inte allt. (bristande kunskap från min sida)
Men saker jag undrar: Hur är den perfekta mannen enligt dig? Alltså hur ska han bete sig och hur ska han tänka om kvinnor?

Svar: "perfekt man"? Vilken märklig fråga. Finns det perfekta människor? En rimlig man ser på kvinnor som jämlikar och behandlar oss därefter. Dvs på samma sätt som han bemöter andra män.
Lady Dahmer

Amanda^

Amen!

Hmm

"...det är också därför vi behöver prata mer om vad feminism FAKTISKT ÄR och inte är samt komma ihåg att det är kamp, kvinnokamp, på liv och död…"

Fast här finns det ju flera olika synsätt också. Feminism är inte per definition radikal-feminism eller social-feminism, även om det är det som många har börjat att förknippa det med.

Den feminismen som du förespråkar är inte min, alltså är du inte rätt person för mig att påminna om vad feminism *egentligen är* och den du förespråkar är inte den som har ensamrätt till tolkning på vad femsim är.

För mig är du ett intressant bollplank på hur vi ska gå vidare samt en bra termometer på vad andra tycker, och det är jag mycket tacksam över att du har din blogg för. <3

Svar: jo men oavsett inriktning så är man överens om det mesta till exempel kvinnors underordning, att det är fel att kvinnor skammas för sitt sexliv eller sina kläder, att kvinnors arbete måste uppvärderas osv. Vad är det du inte håller med mig om t.ex?
Lady Dahmer

Jonas

Om män i egenskap av samhällsmedborgare med rösträtt inte längre behövs för att nå specifika mål för kvinnor, som rösträtt, dagis eller andra konkreta saker som kan regleras i lag av en stat - ja då behöver de inte heller "släppas in" i rörelsen, det kan jag hålla med om.

Men frågan är om feminismen lyckats med sina mål? Om svaret är nej, behövs då inte alla samhällsmedborgare, oavsett kön?
Hmm

LD: Absolut så är vi överens där oavsett inrikting. Det är väl orsakerna bakom som skiljer sig något åt samt vilken väg framåt som bör tas. I grova drag då. :)

Annika

Calle Schulman fortsätter håna kvinnor, denna gång i Alex schulmans kommentarsfält...

Svar: såklart
Lady Dahmer

Åsa Karlsson

Glad att du lyfter den frågan. Den tål att diskuteras. Kvinnor förväntas göra mer än män. Det är inte ok.

Julia L

Å vad bra du är. Det är som om män inte fattar att det krävs otroligt mycket av dem för att de ska kunna kalla sig "feminister", liksom det krävs otroligt mycket av oss kvinnor att leva i det här patriarkatet! Men det kanske inte är så lätt att förstå eftersom de aldrig upplevt det?!

E

Vi måste sluta fokusera på ordens innebörd och börja agera effektivt!
Vi lever i ett samhälle där majoriteten anser ekonomisk vinning vara viktigast alltså är det mot ekonomin man måste slå för att få mest effekt.
Vilka har, generellt, mest pengar...? Vems agenda får stå tillbaka om "andraklassens medborgare" ställer till problem...?
Vi kvinnor kan bråka och kalla oss feminister allt vi orkar men i slutänden spelar det ingen som helst roll om det inte blir någon ekonomiskt kännbar effekt.
Det innebär också att vi kan komma att få avstå från något eller bli straffade (mer än i någons kommentarsfält) för drömmen om att alla kvinnor ska få det de har rätt till.
Vad skulle hända om alla kvinnor JO-anmälde domstolen varenda gång en våldtäktsman gick fri pga att kvinnan haft fel kläder eller nån annan jävla smörja våldtäkt rättfärdigas med? Vad skulle det kosta att besvara varje enskild anmälan?
Vad skulle det få för konsekvenser för vårt lands ekonomi om vi lät bli att bli på smällen i låt säga 6 månader?
Vad skulle hända om vi sjukskrev oss en dag varenda gång en kvinna misshandlas till döds av en kränkt man?
Frågan vi alla måste ställa oss är; vad är JAG beredd att göra, hur mycket får kampen om kvinnors lika rättigheter kosta MIG?

A

Efter att ha läst väldigt mycket av Fanny Åström så undrar jag om män behövs i feminismen, och det säger jag som (trans)man. Kvinnor är inte en minoritet och samhället står och faller med kvinnligt arbete både betalt och obetalt så om kvinnor lyckades att hålla samman trots samhällets försök att hålla dem isär så blir de ju en oerhörd maktfaktor som inte kan ignoreras.

Panna

Jonas: fast om män nu ska vara med får dom ju anpassa sig. Låta kvinnor föra talan. Man kan ju inte köra feminism light och låta män sköta agendan samt att de sen tigger medaljer för mödan. Då finns det ju om ingen feminism kvar. Kommer själv ihåg hur en man ba: "ni kvinnor ska bara vara tacksamma då det var männen som minsann GAV kvinnor rösträtt..."

Marie

Jag älskar dig och ju mer jag läser dig ju mer älskar jag kvinnor. Nu ser jag kvinnor på ett annat sätt. Mer som vi verkligen är. De där myterna om "hur kvinnor är" har nästan knäckt mig. Jag var så ledsen när jag var liten över att jag inte var en pojke. Lekte alltid att jag var pojken i leken. Var alltid ledsen över varje kvinnlig lärare jag fick, för män var ju alltid bättre. Var alltid lite sorgsen över att jag skulle bli en kvinna när jag blev stor. Inte samma möjligheter. Inte samma utrymme. Inte samma respekt. Men nu, nu är jag stolt över kvinnorna.

Jonas

Panna:
Det är just min poäng. Jag är inte feminist och tycker absolut inte att feminister ska köra någon "light" version av sin ideologi.

Men om man kan säga att män inte behövs i rörelsen, så har man ju uppenbarligen nått de rent konkreta mål man kan? Annars finns inget att vinna på att utesluta dem, eftersom varje röst för sin sak räknas.

Svar: Varför tror du att vi skulle vinna mer på att inkludera män? Männen är ju vår förtryckare? Varför skulle de helhjärtat stötta en rörelse som de förlorar på? Och hur ska vi vinna över dem? Genom att ställa mindre krav? Jag fattar inte hur du tänker att detta ska göras och vad det kommer ha för positiva konsekvenser?
Lady Dahmer

Jonas

Lady Dahmer:

Varje röst behövdes under första och andra vågens feminism. Könstillhörighet var inte avgörande, utan åsikten att kvinnor förtjänade lika och skulle erbjudas mer.
De stred sida vid sida för att få igenom förändring.

Om man som modern feminist på allvar anser att män i egenskap av män inte behövs för sin kamp... då är frågan om det finns några konkreta saker kvar att uppnå (där man de facto behöver medborgarnas röster för att få staten att ändra i exempelvis lagstiftning)?

Om inte, så innebär det ju att vi har samma rättigheter och skyldigheter och att det som återstår handlar om saker vi inte längre kan ändra på genom att samla oss?
Då handlar det om syn på kvinnor respektive män. Syn på hur de är, inte är eller "borde" vara.

Svar: Du svarar inte på mina frågor. Du bara framför luddiga argument om att alla behövs, men inte på vilket sätt man ska få med männen på tåget utan att tumma på feminismen.
Lady Dahmer

Jennie

Sen kanske vissa är mer eller mindre hjälpsamma...tack var dig har man ju tänkt till ordentligt kring Calle Schulman-feminismen i alla fall. Han behöver backa några kilometer, sån oskön och läskig snubbe.

Jonas

LD: Vad innebär det att tumma på feminismen då?
Antingen vill man uppnå särskilda mål samhällsssigt, och då behövs väl så många som möjligt som vill uppnå samma sak? Eller så handlar det om något annat?

Varför ska man "vinna" över någon? Målet är väl lika rättigheter?

Skulle du som vit inte kunna sälla dig till antirasistisk kamp för att du "förlorar" på det?

Ja jag har hört att jag är luddig elsewhere så det får jag ge dig

Svar: Jag pallar faktiskt inte förklara. Du ställer den här frågan under ett inlägg där jag pratar om kvinnohatare. På vilket sätt menar du att jag ska försöka inkludera dem? På vilket sätt ska jag inkludera Calle till exempel? Genom att låta hans skit passera bara för att han iallafall försöker? För att han kanske vill uppnå samma sak? Jag förstår inte vad det är du ifrågasätter?
Män vill inte uppnå samma sak som kvinnor för de vill behålla rätten att sexualisera oss, rätten till högre lön, rätten att slippa ta ansvar för barn, för sig själva, för mäns våld. osv osv osv osv osv osv osv. Män motsätter sig feminismen för att feminismen ställer krav på dem.
Lady Dahmer

Jonas

LD:
Tycker inte ni ska välkomna kvinnohatare. Verkar väldigt onödigt.

Spann vidare i mina luddiga frågeställningar. Annan tid, annan plats således.

Linp

Ditt sista svar till Jonas ovan, vilket superbra svar! Precis så är det! Sådana ord som man letar efter själv för att förstå varför det inte händer nåt när det är så uppenbart att samhällsstrukturen behöver ändras. Klart männen håller med, men bara när det passar dom och när de inte behöver göra avkall på det som de anser sig ha rätt att ha kvar i sitt liv. Det går inte ihop!

Jenny

Ja precis! Att Jonas stoltserar med att inte vara feminist i LD kommentarsfält är ju bara skrattretande. Det visar ju så tydligt att kampen inte gynnas av män som han som VÄGRAR fatta. För hur kan man stoltsera med att inte vara feminist?Jo för att man inte fattat någonting vad det handlar om. Vilket beror på att man vägrat läsa på och sedan lyssna på kvinnor som ex LD men förmodligen har han inte lyssnat på kvinnor i sin omgivning heller. Har han ens läst bloggen? Han borde göra det. Sedan lyssna på Penntricket avsnitt 3.

jos

Vill bara återigen säga att du har mitt stöd, läste just ditt meddelande om Lamotte och Calle och att du behövde distansiera dig. Som sagt, vi är många på din sida och jag är tacksam för den skillnad du gjort för mig i mitt liv, som är märkbar faktiskt. Fatta hur coolt att det du skriver gör verklig skillnad för tusentals kvinnor. Du är min förebild.

Mollan

Haha egorunkare, så jävla bra ord. Ska jag börja använda till vardags om män i allmänhet som det alltid ska tas hänsyn till lite extra sådär.

Och Jonas, varför är du inte feminist? Om du nu var med på att målet med rörelsen är allas lika värde, det tycker du är fel då? Fattar inte.
Och om män alltid ska tas hänsyn till, även fast det handlar om just att man fanimig alltid måste ta hänsyn till män och deras egon och stolthet och vetinteallt, ja men då faller ju hela grejen. Vi kan inte prata om NÅT för oavsett vad finns d nån sorglig liten snubbe och ba "men hallå så orättvist prata om mäns våld mot kvinnor jag känner mig orättvist utpekad!!!" Och så är allt fokus på stackars oskyldiga man som på egen hand gjort sig till offer, istället för på alla de tusentals kvinnor som utsätts för våld. Helt jävla rimligt, eller inte.

trino

Jonas,

Jag tror jag förstår dig någonstans. För att få en varaktig förändring krävs att hela samhället förändrar sig (alla medborgare). Men, det är vi kvinnor som slåss på frontlinjen konstant och så ansluter lite män då och då i den bakomliggande armen men hela tiden i skydd av alla de kvinnor som tar smällen. De kan hela tiden lämna utan att ta vare sig skada eller förlora något. Vi har inget val än att stå kvar i skottlinjen.

Det känns som du pratar om hur frågorna kvinnor driver sedan ska kunna förankras i vårt samhälle. Och ja, där behövs alla.

Men även jag är trött och känner "jag orkar fan inte just nu". Och då har jag inte ens en bråkdel av det LD har med angrepp. Så låt oss spara dina tankar till ett annat tillfälle. När plats och framförallt energi finns.

Johanna

Så jävla bra skrivet!! Älskar att läsa dina texter, du genomskådar och du säger sanningen hur obekvämt det än blir, (är så trött på alla jävla idioter som bara snackar massa skit..)

Emma

Vi måste inte hylla män som ex startar självförsvarskurser - men måste vi för den sakens skull basha dem?

Svar: Ja när de uppenbarligen är kvinnohatare så
Lady Dahmer

Linnéa

https://itunes.apple.com/se/podcast/kropp-sj%C3%A4l/id308296553?mt=2&i=1000391325926

Extremt bra avsnitt!

Katta tonårsmorsa

100 procent instämmer jag i detta.
Sluta fjäska för mäns känslor. Sluta curlandet och anpassadet till vad ofeministiska män kanske skulle kunna ta illa upp av.
Om en man inte tycker det är småjobbigt att verkligen vara feminist gör han inte rätt.

Jonas

Jenny:
Jag stoltserar inte med att jag inte kallar mig feminist utan förklarade bara att jag inte är det.
Tror dock inte att det spelar så stor roll vad en man kallar sig, utan hur man beter sig.

"För hur kan man stoltsera med att inte vara feminist?Jo för att man inte fattat någonting vad det handlar om..."
- Jag är uppfostrad i ett radikalfeministiskt hem. Jag är insatt, minst sagt.

Vill inte ta mer utrymme än jag gjort eftersom det påpekades att det var fel forum för det.
Narya

Jonas, du har helt bra poäng. När det gäller skandinavien så behöver vi inte kämpa mycket för ändring i t.ex. lagstiftning mera, som tur. Det som däremot finns att kämpa för är attityder och sociala faktorer som t.ex. sexism. Attityder kan bara ändras genom diskussion och öppen dialog för att kunna nå förståelse och överenskommelse. Vi kommer en lång väg genom att lyssna och prata, och det måste ske med ärlighet. Och enligt mig behövs män i dessa diskussioner också men de måste absolut kunna lyssna, annars lär vi oss ingenting av varandra.

Jonas

Narya:
Håller verkligen med! Sexism är något som behöver diskuteras med stor nypa aktivt lyssnande på varandra. Får ibland känslan att vissa av oss killar inte ens fattar när vi är sexistiska, och då är ju något fel.

Sedan menar jag inte att feminismen nått alla mål heller i norden, utan ställde det som en reflekterande fråga kring temat "behövs män".

Vi har gott om problem även i Sverige som rör jämställdhet mellan kvinnor och män, som feminismen kan påverka kring. Ett i mitt tycke enormt viktigt område är våld i nära relationer och hederskultur. Vi har många svenska skolungdomar i dag som i enkäter vittnar om att de antingen blir kontrollerade av eller måste kontrollera ett syskon, i familjehederns namn. Den stora utmaningen här är väl att se att patriarkala strukturer inte bara utövas "fritt" mellan enskilda individer (man mot kvinna) utan att de ingår i hela familjestrukturer, och att utövaren av våldet/hoten inte ens själv alltid "önskar" detta. Här behövs alla tror jag, oavsett kön, för att förändra långsiktigt.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog