Barn är inte trans för att de inte uppfyller könsstereotypen
Har ni sett den här videon om "ickebinära" Mika och Nico som cirkulerar på facebook? (Se den! Mycket bra och mycket matnyttigt för er som vill tänka mer genusmedvetet)
 
Mika och Nico föddes som pojkar, men har blivit fostrade genusmedvetet och kanske även queermedvetet då deras föräldrar är just detta. Jag tycker att deras resonemang är fantastiskt och påminner om mitt. Vi tänker väldigt lika och verkar ha gjort precis samma grejer. Det har ju format våra barn, precis som motsatsen gör. 
 
 
 
Att låta barn växa upp utan att könas och utan att behöva förhålla sig till könsbinärerna har varit en självklarhet för mig och jag önskar att alla tänkte mer aktivt kring detta, för alla barns skull.
 
Men en tanke slår mig när jag tittar på videon, eller kanske framförallt när jag följer diskussionerna online där folk menar att Mika och Nico är ickebinära eller till och med trans, att det är jävligt binärt att prata om dem så.
 
Som att man inte kan vara kille eller tjej på andra sätt än det stereotypa och om man är det så är man ickebinär eller trans? Att pojkar som gillar allt som är tjejigt inte är pojkar alls utan tjejer eller både ock eller nåt annat. Snacka om att cementera könsrollerna!
 
Mika och Nico påminner om mina barn, framförallt min son. Min son är inte ickebinär även om hans klasskompisar har svårt att greppa att han är en kille. De tycker att han är tjej eller både ock. Han trodde en period att han var det för att han inte var som de andra killarna. Men nu fattar han tack och lov att han är den han är, han är T och han är precis som han vill vara. 
A

Som binär transperson som valt att inte vara könsnormativ upplever jag hela tiden hur cispersoner försöker tvinga in transpersoner i trånga könsroller, och är man väldigt könsneutral så "köper" inte medvetna cismänniskor att man faktiskt är man eller kvinna utan försöker få det till att man är ickebinär. Könsidentiteten sitter inte i hur långt hår man har, om man gillar bilar eller yoga men som transperson sätter omgivningen enormt mycket större press på att man ska passa in i könsrollen för att de ska acceptera ens könsidentitet än vad som ligger på cispersoner.

Summan av kardemumman så är man varken trans eller ickebinär bara för att man uppfostras utan könsroller, däremot skulle en värld där alla blev det var betydligt lättare för transpersoner att leva i.

Svar: definitivt!
Lady Dahmer

E

Vilket bra inlägg! Jag har tänkt mycket på det här med barn som är trans, särskilt när de kommer ifrån relativt konservativa familjer. Ibland verkar det som att föräldrar/omgivningen hellre se att ett barn är trans än att de "bara" är homosexuella/icke könsnormativa. Kommer ihåg en dokumentär som handlade om en transpojke där hans föräldrar beklagade sig över att det hade varit så svårt att gå till frisören innan han kom ut som trans, för han vägrade att ha en "tjejfrisyr." Oklart varför barnet inte kunde få en "killfrisyr" innan han kom ut som trans. Nu vet jag ju inte hela bakgrunden i just det här fallet, men det är ju inte särskilt märkligt att en flicka skulle vilja vara en pojke om hon hela tiden tvingas in i en snäv könsroll och ser hur pojkar får göra allt det hon inte får.

Svar: Är det i Iran homosexuella män uppmanas att byta kön till kvinnor?
Lady Dahmer

Chs

Hur definierar Mika och Nico sig själva? Det är ALDRIG okej att folk sitter på nätet och försöker definiera andras identiteter åt dem. Att sådana diskussioner tydligen förekommer kring dessa barn ger mig rysningar.


Svar: 👍🏼
Lady Dahmer

A

Inte samma A som skrev första kommentaren :)

Människan och dessa jävla konstgjorda och ytliga könsskillnader som är så förbannat viktiga.
Vi har bland de största biologiska könsskillnaderna i hela däggdjursriket, men trots det så har vi nåt oförklarligt behov av att med konstgjorda medel skilja oss åt ytterligare. Och skiljer vi oss inte åt med de "korrekta" konstgjorda medel så blir omgivningen förvirrad och får svårt att definiera oss. Är vi verkligen så bortkopplade från vår natur att vi inte fattar vem som är hona och hane utan all denna konstgjorda skit? Herregud, det finns djur som måste lukta på varandra för att veta vem de kan para sig med.
Folk skulle säkert definiera mig som allt möjligt, men i första hand är jag människa, i andra hand en person och i tredje hand hona. "Kvinna" är en social ställning som samhället försökt tvinga på mig sedan barndomen.

Svar: Fattar inte heller denna panik. Undra varför det blivit så? Tror knappast stenåldersmänniskan gjorde så mkt väsen av kön som vi gör.
Lady Dahmer

Marielle

Bra skrivet. Givetvis är det helt okej att vara transperson, att inte trivas med sitt tilldelade kön. Men en pojke som gillar klänning kan helt enkelt vara en pojke som gillar klänning. Inte nödvändigtvis en transflicka. Att resonera så är att sätta likhetstecken mellan kvinna och klänning, vilket är oerhört förminskande mot kvinnor.
Vi vill väl ändå ge våra barn hundra möjligheter och inte bara låta dem välja mellan två begränsande roller.

Svar: Precis så 👍🏻
Lady Dahmer

Malin

Just med Mika och Nico tycker jag att föräldrarna nästan motverkar sitt eget syfte, det blir en extrem fokus på kön om mapa varje dag ska fråga "ska vi säga hen, han eller hon idag"? Känns forcerat. Och barnet svarade ju faktiskt "Do you always have to ask that?".
Tyvärr tycker jag filmen visar en situation där det gått lite för långt och barnet inte verkar vara den som styr sin egen könsidentitet utan föräldrarna verkligen vill att barnet INTE ska vara binärt, vilket barnet faktiskt mycket väl skulle kunna vara.

Svar: Jo jag fick lite samma känsla faktiskt. Det skavde.
Lady Dahmer

R

Var tvungen att pausa i intervjun med den där "experten" typ halvvägs igenom. Seriöst, var har han lärt sig sin logik? "Vårt problem i Sverige idag är att pojkar inte klarar skolan och begår självmord. Då är det skadligt att inte låta pojkar vara pojkar."
JA ELLER SÅ HAR VI LÅTIT POJKAR VARA POJKAR i tid och evighet och har det löst problemen? Nä. Just det.

Jag har också vissa problem med genusvetenskapen, några som jag tror är helt legitima och många som förmodligen bara sitter i min magkänsla och behöver tränas bort. Men det ovan var väl typ det dummaste jag hört.

A

LD:
Ja, varför har det blivit så? Svår fråga. Men eftersom man och kvinna inte handlar om biologiska kön utan snarare är sociala positioner så kan man kanske tänka sig att detta extra isärhållande av könen med hjälp av konstgjorda medel är ett sätt att befästa dessa sociala positioner. Att veta "vart man har folk" och veta hur man ska förhålla sig till dem utifrån deras position. Uppenbarligen blir ju folk jävligt förvirrade när någon inte har klätt sig i den korrekta könsuniformen.
En klänning är faktiskt bara tyg som är sytt på ett speciellt sätt. Detta tyg lägger folk en så idiotiskt vikt vid att det till och med måste göras tv-program om hannar som har på sig det. Hår är bara mänsklig vävnad som växer. Hur långt det är beror bara på hur mycket av det man kapat av. Dessa skitsaker är superviktiga för människan när det kommer till kön. Har jävligt svårt att greppa denna idioti och fixering vid påhittad skit faktiskt.

Ulrika

Tycker du har en jätteviktig poäng, och här efterlyser jag några transpersoner som kan hjälpa med mitt resonemang, om någon orkar upplysa en feminist som försöker fatta lite grejer..

Om vi någonsin levde i ett postpatriarkalt samhälle, där könssterotyper och normer inte fanns, dvs alla fick den samma uppfostran som tex LD osv "genusmedvetet" gör, där det inte fanns några föreställningar om hur män/kvinnor skulle se ut, vara, bete sig, där alla (alltså varenda individ på hela jorden) fattade det och fattade att det finns de som är s.k intersex eller inte har de "typiska" xx eller xy kromosomer osv. osv. osv. i all oändlighet...
Hade det då behövts finna/funnits transpersoner? Alltså om allt som heter kön eller genus är skit samma, alla är bara individer och definierar sig själv liksom, man säger inte ens man/kvinna osv. i detta postpatriarkala samhället i mina tankar.. Hänger ni med?

Kan någon förklara detta för mig? Är jag jättetransfobisk som tänker såhär? Har jag bara inte fattat vad trans/ickebinär osv. går ut på? Känner aldrig att jag vågar fråga i andra forum för folk är så himla snabba med att ropa transfob även om jag i dagens läge och så som samhället ser ut idag fullkomligt stöttar och står bakom trans och ickebinära personer.

Chs

@Ulrika,

icke-binär transperson här. Frågan kan lika gärna vara: skulle cispersoner finnas i det samhälle du målar upp? Cis och trans är begrepp som blir tomma på innehåll om de inte har varandra som kontrast. Istället för att prata om ifall det skulle finnas transpersoner eller inte, tror jag att det är mer hjälpsamt att prata om ifall den distinktion mellan cispersoner och transpersoner som vi idag i vårt samhälle känner till skulle existera. Är cis och trans över huvud taget begripliga kategorier att identifiera sig med i det samhället?

Många transpersoner, men inte alla, lider av kroppsdysfori som handlar om att hela eller delar av deras kropp rent fysiskt inte stämmer med hur den borde vara. Dessa personer skulle absolut fortfarande existera i det samhälle du beskriver. I övrigt tror jag inte att cis- och transkategorierna som vi använder dem här och nu skulle vara applicerbara.

A

Ulrika:
Jag skulle säga att det inte är en fråga som är lämplig i en situation där du inte vet om transpersoner finns med och om du vet så är det inte lämpligt om ni inte står varandra nära och du frågar först. Personligen får jag genast flashbacks till min egen utredning som var innan 2013 då man öppet argumenterade för tvångssterilisering och utredare väldigt lättvindigt kunde avbryta utredningar om patienten inte var tillräckligt könsstereotyp i deras tycke. Frågor som om man lekte med dockor eller bilar som barn är exempel på den 'vetenskap' de sysslade med. Så att ställa den frågan så som du har gjort här på nätet i ett forum är med andra ord den bästa platsen :)

Jag skulle säga ja. Jag är transman, gillar att ha längre hår, har valt bort hormoner i min behandling, vandrar överhuvud taget på gränsen mellan könsneutral och feminin och vore det inte för hur extremt jobbigt det vore att kallas tjej, hon etc. så hade jag säkert använt mig extremt mycket mer av feminint kodade kläder och andra könsuttryck.
Detta skapar väldigt mycket förvirring hos alla... utom mig själv. Jag har aldrig reflekterat över om jag kanske inte är man eftersom jag frivilligt passar så mycket bättre in i en kvinnlig könsroll och det är jag knappast ensam om. Jag kan inte säga till hundra procent att det är så, vad jag dock kan säga är att den frågan är enormt obehaglig att få eftersom det hur väl menad den än är är ett ifrågasättande. Varken ifråga om könsroller eller transpersoner är det en viktig fråga huruvida vi skulle existera utan dem. Skulle könsroller mot all förmodan försvinna får man såklart reda på det, men viktigt är att visa oss respekt nog att inte låta ens förvirring gå ut över oss :)

Anonym

Hej LD!
Har en fråga som är helt off topic men är tvungen att kontakta dig.
Har sett att kändis "biggest loser" kommer toll hösten . De kändisar som kommer delta har kroppar som folk har mest . Dvs inte sjukligt överviktiga . Blir så ledsen och undrar vart världen är Påväg . Vad tycker du om detta fenomen kring kändis biggest loser ?

Svar: Jag tycker biggest loser som koncept (dvs låta tjocka agera hovnarrar) är vidrigt på alla sätt.
Lady Dahmer

S

Att känna dysfori över sin kropp har nästan blivit patenterat av transpersoner, "det skulle fortfarande vara så även i en framtid utan könsnormer". Är det den handikappade som är hindret eller har samhället skapat hinder för den handikappade? Är det transpersonen vars kropp inte känns rätt eller är det samhället som skapat den uppfattningen hos dem? Mängder av människor känner sig främmande i sin egen kropp, av många olika orsaker. Jag tror precis som Ulrika att det i en postpatriarkal värld finns inte CIS eller trans, bu eller bä. Frågan var ställd utifrån ett framtidsscenario inte ett nutidsscenario, går inte att jämföra. Och sluta svara personer som ställer en fråga att denne inte är berättigad att fråga, utan att t ex "först prata med en transperson hen känner". Som att en transperson representerar alla? All denna kategorisering av människovariationer där individen är viktigast är ett väldigt kapitalistiskt påfund. Vi är människor, nu och i framtiden.

Odenetheus

S:

Ett tips är att läsa om de gener (androgen- respektive östrogen-receptor och upprepningslängd) som orsakar binär transsexualitet. Jag tror att många av dina frågor besvaras då :)

Svar: Det finns så mycket vi inte greppar än. Alltså vi lekmän menar jag.
Lady Dahmer

Chs

@S,

för att förtydliga mitt inlägg så menade jag inte att alla transpersoner som idag lider av kroppsdysfori skulle göra det i Ulrikas fiktiva samhälle, men utifrån vissa transpersoners personliga berättelser som jag tagit del av tror jag absolut att det fortfarande skulle finnas dem som gjorde det.


@Odenetheus,

du pratar om en teori som ännu inte bevisats. Det finns studier av varierande kvalitet som talar både för och emot dessa geners inblandning, och ingen mig veterligt som skulle visa att just detta är Orsaken med stort O.

Odenetheus

Chs:

Jag formulerade mig dåligt i min förra post, inser jag. Ber om ursäkt för det. Vad jag menade var att S skulle få svar på många av sina frågor, enbart genom att läsa det vi idag vet om den genetik som orsakar binär transsexualitet, inte att de generna är Orsaken med stort O. De genvariationerna jag tänker på finns enbart i 40-60% (har jag för mig) av fallen, så de kan inte vara ensamt ansvariga. Är tacksam för att du påpekade det.

Lägg gärna till mig på FB så kan vi diskutera de olika bevisen/studierna. Är väldigt intresserad av ämnet, så om du råkar sitta på ytterligare information tas den tacksamt emot, eller bara nya åsikter från de jag vanligen utsätts för :)

Mi

Håller verkligen med om att det är superkonstigt att tillskriva barnen en könsidentitet utifrån deras kläder, lekar m.m. Fick dock inte alls intrycket av att föräldrarna försökte få barnen att anamma varken transidentiteter eller cisidentiteter, utan att de tvärtom lät det vara helt upp till barnen. De enda jag upplevde satte likamedtecken mellan könsidentitet och klädsel/intressen var mormorn och programledaren när de satt ute och pratade i lekparken.

Malin

Mi: när föräldern frågar barnet "ska vi säga hen, hon eller han till dig idag" och barnet säger "do you always have to ask that?" är det ju tydligt att föräldern går för långt när hen försöker få barnet att reflektera över sin könsidentitet. Barnet ville ju inte prata om det, började viska istället för att prata och gick vid ett tillfälle i filmen därifrån. Det kändes inte bra att se alls. Överhuvudtaget tycker jag barnet exponerades alldeles för mycket i filmen.

Svar: Nä den biten tyckte jag var fett problematisk.
Lady Dahmer

Ninni A

A (Inte samma A):

"Vi har bland de största biologiska könsskillnaderna i hela däggdjursriket.."

Det stämmer inte, det finns däggdjur där hanen är tre gånger så stor som honan, det finns däggdjur där hanen formar horn varje år som de sedan tappar, det finns de däggdjur där hanen har en väldigt stor nos i jämförelse med honan. Det finns arter av däggdjur som har väldigt olika färg beroende på kön och status i flocken. Människans könsdimorfism är väldigt liten om man bortser från den som vi delar med andra däggdjur, att det finns hanar och honor med olika reproduktiva organ. Vår största skillnad är i längd, män är generellt 15 cm längre än kvinnor men det är ändå en 75% överlappning då det finns många individuella variationer. Dessutom håller den skillnaden på att minska i västvärlden då kvinnor börjar ta igen på män pga tillgång till näringsrik mat under uppväxten.

Mi

Malin: Jo, du har kanske rätt i det. Det är knepigt för om de bara hade tillskrivit barnet random pronomen utan att fråga blir det ju också fel. Men jo, förstår absolut vad du menar.

Dess

Jag vet att detta är ett äldre inlägg, och detta är lite off topic. Men jag har sedan jag hittade din blogg läst den lite sporadiskt, vilket har fått mig att reflektera. (Hoppas du tar det som en komplimang, för det är det).
Anledningen till denna kommentar är att denna har dykt upp i mitt Facebook-flöde:
http://www.baaam.se/expertens-rad-har-ar-losningen-pa-ansvarsstrulet-hemma
Och har sedan dess funderat på det där med ansvar hemma mellan mig och sambon, något som jag aldrig gjort tidigare gjort (till stor del din förtjänst). Jag har upptäckt att den frågan blev jätteviktig för mig! Främst för att det är jag som är vd, och att det (såklart!) borde vägas in i fördelningen av arbetsuppgifter hemma, även om vi inte har barn. Är detta något du själv har reflekterat över? Är det kanske rentav något du skrivit om tidigare? Tror du att det eftersträvansvärt att dela exakt lika på ansvar, typ varannan vecka?
Som sagt, vet att det är off topic, men hoppas det är okej ändå.

Elna

Håller med! En tanke bara, jag har tänkt tanken att kalla mina barn för hen, främst för att främlingar inte ska behandla barnen olika för att de vet vilket kön det är, men också för barnen så de slipper begränsa sig själva utifrån könet. Men ska man kanske kalla de hen bara under de första åren då de är som mest utsatta eller bara hen när man pratar med andra och han/hon när man pratar med barnen? Hur tänker du? Jag vill ge barnen hela spektrumet av att vara människa men inte heller bygga på könsnormerna ännu mer, mina barn ska kunna kalla sig själva vad som helst och samtidigt kunna va sig själva.

L

Inte detsamma, men har du sett den fantastiska 8-åriga Drag-queen Lactatia och hens fantastiska trygghet i sig själv? Vilket underbart självförtroende. http://www.elle.com/culture/news/a47155/8-year-old-boy-drag-queen-lactatia/

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog