Har kvinnor makt i hemmet?
Jag en ganska rörig människa, inte så att det ligger sopor över hela huset men alldeles tillräckligt för att få kommentarer av mer ordningsamma bekanta. ”Oj, här var det odiskat” och så en menande blick mot mitt håll. Skulle blicken nånsin riktas åt min makes håll så är det uteslutande med medlidande för stackars lilla gubben som gift sig med en sån slarvig (äcklig och smutsig och värdelös) kvinna och hustru som inte kan hålla hemmet snyggt. (rent) Han som jobbar och sliter på sitt jätteviktiga jobb.
 
Ibland nickar de i samförstånd och jag känner alltid en odefinierbar känsla av brinnande skam när detta sker, en känsla av misslyckande som människa… nej som kvinna, för även om jag vet bättre så har samhället bestämt att hemmet är mina domäner och är hemmet ostädat och barnen ovårdade så reflekterar det negativt på mig, inte min man. Jag vet att jag inte har nåt att skämmas över alls men att bli påkommen som stökig är samma sak som att bli påkommen med att vara lortig, smutsig, äcklig.
 
Män behöver inte skämmas för deras domän är världen och den är alltid mycket viktigare än allt annat. Män slipper dessa krav för att förväntningarna på dem är lägre. Män antas ha sämre fingertoppskänsla och större tunnelseende vilket skulle innebära att de inte ser smutsen lika bra eller kan hantera bebisar naturligt och därför förväntas de inte klara av uppgifterna lika bra som kvinnor.
 
Nu låter kanske detta som science fiction och hittepå men dessa föreställningar prånglas ut i dagstidningar, forskningsrapporter och tv dagligen. Ofta levererade av läkare, psykologer och diverse andra experter på män och kvinnors hjärnor. Och vi köper det. Vi köper att män och kvinnor är så fundamentalt olika att de måste ha olika uppgifter i vardagen för att det ska gå ihop. Och vi köper påståendet att kvinnor har makten i den privata sfären. Vi bestämmer ju över barn och hus och därför är vi jämställda, men med makt över olika områden.
 
Jag vet inte hur det är med er, men själv känner jag mig inte speciellt mäktig när maken för sjuttioelfte gången frågar var jag lagt de rentvättade kalsongerna. Eller när jag planerar veckans middagar. 
 
Och om män nu har sämre fingertoppskänsla, varför låter man dem bli kirurger? Peta omkring inne i människors kroppar och hjärnor med bristande kompetens?! Och om de nu har sämre periferiseende och uppfattning av sin omgivning, hur kan man då tillåta män att ta körkort, använda tunga maskiner, bli piloter eller allt annat som faktiskt krävs ett visst mått av detaljkänsla? Kan de lära sig behärska ovanstående så kan de lära sig att hantera en tvättmaskin och förstå en bebis signaler.
Malin

Min spontana tanke: men vad umgås du med för folk som kommer hem till andra och kommenterar disken???

Det skulle jag aldrig göra och det har ingen någonsin gjort i mitt hem.

Hos oss är det mannen som sköter köket, maten och disken och han gnäller när jag ställt något fel i skåpen etc men det tar jag, det är ju hans domäner så jag accepterar att han har åsikter om var sleven ska ligga, till exempel. Det är okej för mig att ha mindre "makt" i köket eftersom jag inte utför sysslor där. Så jag tycker den som tar största ansvaret i hemmet har och ska ha mer makt i hemmet, men jag tvivlar på att han ser det som att han har "makt". I mitt fall är det alltså mannen, men principen är väl samma omvänt.

Och så ska man sluta umgås med/bry sig om eventuella energitjuvar som kommenterar disken! Hjälp vad sjukt!


Svar: En del umgänge är svårare att välja bort. Mina vänner skulle aldrig kommentera.
Lady Dahmer

Malin

LD: ja släkten kan man ju inte välja bort lika smärtfritt, men dem känner man ju så väl att man kan föregå deras kommentarer och säga: "maken har inte hunnit diska men du vet, det är inte högsta prio hos oss så du får hålla för näsan och låtsas om ingenting!"

Somliga Förbannade Kvinnor

Malin
Det kan ju vara svärmor eller ens egen mamma som säger såna saker. Människor man själv eller ens partner älskar och som mycket väl kan vara underbara på många andra sätt. Människor man inte vill avsluta sin relation till och inte kan kräva att ens partner gör heller.

Word på hela texten f ö LD. MVH Lortfia som skiter i hemmet pga så jäkla ointressant (och är det nån som får kommentarer så inte är det maken om vi säger så)

Jennifer

Är också ganska stökig av mig och bryr mig verkligen inte om att städa. Jag fixar disk, tvätt och tar bort sådant som är uppenbart skitigt och kladdigt. Men det kan gå flera veckor mellan gångerna vi dammsuger och kommer inte ens ihåg när vi torkade golven senast?? Och nej, det känns inte ens speciellt grusigt eller något alls på golvet. Läste en tråd i en fb-grupp där någon frågade hur ofta folk dammsög hemma när bebisen lärt sig krypa och som flesta svarade minst en gång per dag och jag höll på att trilla av stolen... Vi har en bebis som kryper, inte fan dammsuger vi konstant för det. Hon får tvätta händerna innan och efter måltider och byter ju ändå kläder hundra gånger om dagen pga annat kladd än lite damm från golvet, haha!

Malin

Somliga ...
Ja jag antog det var nära släkt, men till dem kan man ju också på ett kärleksfullt sätt (eller inte) säga att man vet att de kollar läget i disken och att de inte kommer att gilla vad de ser men att kommentarer inte behövs eftersom vi alla redan vet läget och är nöjda ändå... :)

Det brukar ju vara lättare att vara rättfram inom familjen, och den som kommenterar disken har ju redan satt ribban för hur ärlig man kan vara, om vi säger så :)

Anna

Visst är det konstigt att män är dåliga på alla tråkiga saker. Tokiga biologi! Nej men allvarligt, du har så jäkla rätt! Jag kräks på alla som tjatar om att kvinnor är mer biologiskt lämpade till vissa saker. Omyndigförklara män som påstår att de inte ser om de behöver städas!

jennifer

Har också fått såna kommentarer om disk och städ. Enkel lösning, ta fram diskborsten, räck den till vederbörande och be dom att diska om det inte passar. Blir inga fler kommentarer sen 😁

Elvira

Och när kvinnor kommer in i männens domäner förväntas vi vara sämre men kravet däremot är att vi ska vara bättre.

Christina

Mitt motto är: det där tar vi sen! :)

Pernilla

Jag är också jättestökig av mig och brukar ibland lägga upp foton på det på facebook, som kontrast till allt tillrättalagt som många postar där.

Som vanligt levererar du med ännu en briljant text! ☺

Jennifer

På tal om att vara stökig och ett tips till er andra som är det! Gå med i gruppen Family Living - The True Story på Facebook! Helt klart en av få vettiga grupper :)

Anonym

Underbart!! 💪 och så sant...

Johanna

Hatar kommentarer av typen "DU har så stökigt i tvättstugan". Nej, inte jag! VI har stökigt i tvättstugan, jag OCH min man! Jag brukar svara något trevligt i VI-form och hoppas på resultat på lång sikt..

Narya

Jag har en orelevant fråga till dig LD,

Bloggen heter postpatriarkatet, och du talar ofta på pod och bloggen om att leva som en kvinna i patriarkatet.
Upplever du att vi har ett patriarkat eller ett postpatriakat samhälle idag? (i kontexten Sverige t.ex)
Och på vilket sätt motiverar du din åsikt?

H: nyfiken och feminism-medveten

Svar: Vi lever i ett patriarkat. Postpatriarkatet är önsketänkande. Hur jag motiverar detta? Läs min blogg.
Lady Dahmer

Sofia

Sådär håller min mamma på hon kan säga "Hon har så stökigt", Hon har fullt med otvättad tvätt i tvättstugan", "hon har vasken full av smutsig disk" när det handlar om kvinnor som bor med vuxna fullt kapabla män - men de har tydligen inget ansvar...???

Lisa

Det du skriver om kalsongerna, asså typ det mest störande oavsett föremål det gäller. Ba "var har vi den här grejen?", "Du har inte sett min blablööhbluh??", "Köpte inte vi kaffefilter???" JO DU VA MED, DU LA UPP DET PÅ BANDET!!!!
Orkar knappt bemöta det längre, säger bara sök, lol.

Svar: DÄR DET BRUKAR LIGGA SEN FEMTON ÅR TILLBAKA!!
Lady Dahmer

Johanna

Dina texter slår mig med häpnad every god damn time! Du är bara så in i helvetes briljant.

Svar: åh tack! <3
Lady Dahmer

Helena

Jag kan ibland bli tokig på hur tydligt det är att hemmet/köket är kvinnans domän i mångas ögon. Min mamma är t ex expert på att vända sig till mig och fråga "har du en xx" när det gäller saker som finns i köket, men jag svarar alltid med "ja, VI har en xx", medan det är min sambo (man) som tillfrågas om det gäller ett verktyg, och jag får ofta lyfta fram att jag och sambon gemensamt tar hand om matlagning, disk, städning osv. och att det verkligen inte är mitt ansvar. Om inte annat så för att jag inte vill att vårt barn ska få bilden av att det är kvinnan som ansvarar för hemmet (nu förmedlas visserligen den bilden ändå av många andra, men man kan ju göra det man kan för att vara en motvikt).

Narya

Hej igen LD,

Jag håller med om nästan allt du skriver, jag läser din blogg, men jag har också ett behov att diskutera om det du skriver just med dig (jag har nog ingen rätt att kräva din tid men jag är tillräckligt nyfiken för att be om den.)

Ja, jag kan väl inse dina motiveringar till någon grad genom att läsa din blogg, men vad jag undrar är också hur man når ett postpatriarkalt status. Vad är lösningen? Delvis kan jag anta att genusmedvetet föräldraskap är en lösning, men är det sen allt som behöver göras? Att diskutera och uppfostra mänskor till att uppskatta kvinnor högre än idag och lika mycket som män? Har vi förstört patriarkatet då när vi ändrat allas ruttna attityd om kvinnor? Är det bara attityderna som är fel eller saknar kvinnor mänskliga rättigheter fortfarande (t.ex. i Sverige)? Finns det något institutionaliserat förtryck mot kvinnor kvar mera eller handlar patriarkatet idag bara om sneda attityder om kvinnor? (t.ex. i Sverige)

Narya

OBS! Med "bara" vill jag inte förminska det hemskheter kvinnor upplever! Jag vill bara förstå vad menas med patriarkat i Svergie idag. Jag vet vad ordet betyder och innebär (vad det har betytt i verkligheten för kvinnor) men jag är osäker på varför vi använder ordet patriarkat idag. Jag försöker bara förstå.

Josefine

Som grädde på det jävligt irriterande moset är ju när det vankas besök och sambon ba: men det är lugnt ingen bryr sig. JO, andra bryr sig och detta inte DU som kommer få negativa kommentarer eller dömmande blickar för att det ser ut som det gör!!!!!

FT

Skulle aldrig ens lägga in min mans kalsonger typ... Men han är den mer pedanta här hemma även om jag vill ha det rent och fint också. Har svårt för odiskad disk och massa skit som ligger framme och tycker det är lite "äckligt" att vara hemma hos människor som har det så MEN skulle aldrig kommentera det!!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog