Komplimanger är förtryckande
Somliga Förbannade Kvinnor // Maria Engelwinge som de flesta av er känner till vid det här laget, skrev ett sånt bra inlägg på sin instagram igår. Eftersom att hon har stängt konto så kopierar jag in det här. Inlägget är en reflektion på den respons jag fick på en bild på instagram igår kväll: 
 
 
"En feminist skulle ge sig ut på galej med andra feminister och la upp en bild på sig själv med sminkning, fina kläder och högklackade skor. Den här feministen brukar inte sminka sig och klä upp sig. Kommentarsfältet fylldes av andra feminister (kvinnor) som skrev "Wow, så SNYGG!" "Vilket power face!" "OMG vacker!!!"
 
Det här är anledningen till att jag aldrig kommer sminka mig igen (förutom att jag är helt ointresserad). Jag blir ganska mycket mer patriarkalt attraktiv med smink. Och jag skulle inte bli ett dugg glad över att folk brast ut i lovsång över hur SNYGG WOW HELT OTROLIGT jag blev när jag inte var jag längre. Jag skulle bli obekväm och illa till mods över fokuset på mitt utseende och den totala bristen på analys från annars väldigt kloka och reflekterande kvinnor.
 
Det är lite med smink som med heterosex. Det kan aldrig bli neutralt och nåt som sker med jämlikhet som bas eftersom det gynnar män och missgynnar kvinnor. Det är också känsligt att prata om eftersom ingen vill vara en sån där "svag kvinna" som inte väljer själv utan kanske är lite hjärntvättad t o m.
 
Nå, det är vi allihop så det är inget konstigt. Annars skulle inte kvinnor som annars är insatta sitta och jubla över hur snygg en kvinna blir med smink.
 
Och just därför måste vi prata om det hur jobbigt det än är. Vi måste prata om varför vi fokuserar så mycket på kvinnors utseenden. Vi behöver alla ta oss en ordentlig funderare oavsett hur mycket det skaver. Utan reflektion, ingen förändring."  

Bilden var alltså denna: 
 
 
Jag kämpar själv så otroligt mycket med det här, det vet ju ni som följer mig. En del tycker kanske att jag är fånig och hallå varför göra en stor sak av det bla bla men det ÄR en stor sak. Det är en stor sak att känna att man duger lite bättre av att anpassa sig. Det är en stor sak att så få av oss är befriade från det här. 
 
Jag är svag som satan. Det värker liksom i hela mig efter den typen av bekräftelse. Det värker när jag får den. Jag faller direkt. Det är som att ta en sil. Ok jag vet inte hur det är men det är som ett missbruk. Jag begär det så jävla mycket men jag vet ju att det skadar mig. Nästan rentav dödar på nåt sätt.
 
Och när man faller så tar det tid att komma upp igen. Jag startar inte på noll men jag slungas tillbaka ett par steg Funderar om jag inte ska.... känner att jag borde... och så vidare. 
 
Det var flera som reagerade på Marias kritik med att "men hallå, det handlar ju om att vi tycker att hon är så bra och hon är ju snygg oavsett om hon sminkar sig bla bla" Jo MEN det var på den här bilden som ni reagerade. Inte på bilden innan. Inte på de andra bilderna heller.
 
 
Det är ju ingen slump att just den bild där jag är sminkad och klädd något bättre än normalt får den typen av respons och vi behöver diskutera det med varandra och vi måste våga rannsaka oss själva också. 
Johanna

Hej jag måste bara fråga, hur tänker du kring smink generellt och varför valde du att sminka dig inför just detta tillfälle?
(Jag är själv väldigt kluven då jag i princip alltid har använt smink men gör det mindre å mindre och har upptäckt en viss frihet i det, dock har jag inte tagit steget att sluta använda det på jobbet där jag redan utstår sexism varje dag, vill bara vara ifred, om jag slutade sminka mig skulle jag antagligen få vara mer ifred men är inte redo att få höra att den snygga tjejen egentligen va ful... OBS tycker inte själv att jag är ful utan smink..)
Ha en fin dag! Kram

Ulrika

Såå glad att du/ni tar upp denna debatt! Jobbar själv mot patriarkala förtryck hela tiden och just nu är jag i en period då det är mycket att sluta raka och sluta använda så mycket smink. Tidigare har jag alltid använt smink och min tankegång var "Feminism betyder att alla kvinnor får välja själva; jag väljer smink!" men kan nu idag se att när jag sminkar mig beror det till 98% av tillfällen på att jag känner att jag borde, att jag borde vara snygg, att jag måste vara attraktiv i de tillfällena (samma med rakning). De resterande 2% är när jag ligger hemma sjuk och målar naglarna för att pigga upp mig eller sitter ensam hemma en lördagkväll och testar olika smink = dvs kreativt eller när jag vet att det bara är jag själv som ser det.

Det är ett förtryck! Det måste debatteras och jag är så glad att ni tar upp det!

Alice

Håller med om att detta är något som behöver lyftas! Jag tror det handlar om att man lätt vill spegla vad inlägget "handlar om". om du skrivit en text som behandlar ett intellektuellt ämne är det många som kommenterar "fan vad bra skrivet!" "du har verkligen rätt" "får mej att öppna mina ögon" osv, obs menar inte att det inte skulle vara ärliga kommentarer, men få skulle skriva "OT men du är så snygg". Att jämföra med ett inlägg där du har sminkat dej, vilket du inte brukar göra, och ska ut på galej med dina kompisar och är peppad på det och på kvällen, vill många säkert bekräfta den bilden du förmedlat. Svårt mönster att bryta säkert, men nånstans måste man börja.

D

Ligger ju en poäng i det och samtidigt tänker jag: människor, främst kvinnor men "förr i tiden" även män, har ju i alla tider försökt piffa sig på olika sätt för att se vackrare ut. Genom sminkning, hårfix, smycken etc. Kanske det är så att man faktiskt ÄR finare med olika sorters "pyntning" och att det kan vara ok om man själv känner sig ok? Jag fattar att det sen kan vara svårt att veta vad man är ok med och vad som är ok med andra. Jag känner mig själv ok med att gå runt osminkad typ alltid för att sen sminka mig och göra mig "fin" till olika tillfällen. Jag tycker inte alltid att jag är fin, på samma sätt som jag inte alltid är glad/mår bra etc. Men jag tycker det är ok att inte alltid känna sig fin/vara glad/må bra. Jag känner alltid att jag duger. Kanske det är just DET man ska försöka bygga upp och jobba på med våra barn istället - att alla duger oavsett vad ALLTID? Fattar att det jag säger kanske låter naivt och egocentrerat, ville bara förmedla min tanka 😕.

L

Jag är ganska fotogenique (stavas?) och vet inte hur många ggr jag fått kommentaren "men gud vad fin du var på bilden!" föjt av "det ser inte ut som du". Man ba:tack för komplimangen?

Grädde

Hej, tack för all info, öppnar ögonen mer och mer varje dag.
Har börjat använda smink som ett vapen, målar ögonen hårt varje dag, gör jag inte det så vare sig ser/hör gubbarna mig på jobbet. Nu fastnar de med blicken och jag kan säga det jag vill säga
A

Grädde

Hej, tack för all info, öppnar ögonen mer och mer varje dag.
Har börjat använda smink som ett vapen, målar ögonen hårt varje dag, gör jag inte det så vare sig ser/hör gubbarna mig på jobbet. Nu fastnar de med blicken och jag kan säga det jag vill säga
A

Nathalie

Hej!
Först vill jag säga tack, jag har följt dig sedan en tid tillbaka och har lärt mig hur mycket som helst om feminismen och känner mig starkare och väldigt mycket klokare! Jag läser dina resonemang på Instagram och bloggen och tar in och förstår och ser logiken.
Men jag har också en fråga angående ovanstående eftersom jag inte riktigt förstår, och gärna vill förstå. Hela resonemanget kring smink förstår jag men inte riktigt jämförelsen till heterosex, hur kan det aldrig bli neutralt p.g.a. missgynnar kvinnan? Menas det rent generellt? Jag har svårt att se hur sex med min man, antingen för njutning eller för fortplantning missgynnar mig. Jag förstår problemet kring att det ofta är på mannens villkor och att kvinnan får offra sig, men kan en verkligen säga att sex alltid missgynnar kvinnan?
Om det här drar iväg på fel spår för långt ifrån vad inlägget var menat för så ber jag om ursäkt, men jag vill gärna lära mig som sagt :)

Hanna

Jag är faktiskt bara helt häpen av alla dessa "komplimanger" du fick från dina läsare/följare, har de inte förstått något, efter alla dessa år?! Du och många andra har ju just pratat och skrivit så mycket om detta ämne men det verkar vara svårt för många att sluta, som att de tror att det gör en något bra om man får läsa "vad snygg du är" o.s.v. Men det kommer verkligen inget bra ur det. Varken ur individperspektiv eller ur ett samhällsperspektiv, det enda det gör vi fortsätter i gamla spår och elände.

Jag kan inte ens använda smink, blir för snygg (nej inget skämt och inget skryt) och jag avskyr det. Vill bl.a. inte ha massa blickar från män. Har inte sminkat mig på typ 5 år. Gillar inte att vara "snygg" eller "vacker", jag vill verkligen inte reduceras till det, mår dåligt av det. Försöker liksom komma bort från den här utseendehysterin som har förstört typ hela mina tonår och tidiga vuxenliv. Det har verkligen förpestat mitt liv.

My

Jag blev lite illa till mods av alla komplimanger. Dels för att jag själv spontant tänkte "Men guuud så vacker" (det har jag iofs tänkt om dig förr, även osminkad och trött och hängig pga sen du fick Juno finns nåt helt magiskt i din blick), men också dels för just det faktum att dessa kommentarer inte riktigt haglar in annars... Och visst är det problematiskt. Både komplimangerna och sminket och behovet av båda.

Jag lyckades vara tyst, och jag lyckades tänka på min egna tankebana denna gång. Tack vare dig! Tack vare dig försöker jag att aldrig kommentera andras, eller mitt eget, utseende. Tack för stödet i min personliga utveckling ❤️

Hmm

@D: Så tänker jag också samt att det sitter hårt programmerat i våra gener att dras till det vi tycker är vackert. Det har med hälsa samt att reproducera de bästa avkommorna att göra.

Att Hollywood har hjärntvättat oss till att enbart gilla en sorts utseende, helt emot människans natur att bara dras till ett utseende är en annan fråga, om än mycket viktig.

Becka

Haha, omg! Såg precis dina Instagram stories om Anna Books live stream. Herreguuuud! Alltså det är "helt ok" när en man typ Lamotte säger sånt men för helvete kvinna!!!

Hmm

@D: Jag tänker alltså exakt som du skriver här. 😊

Becka

Nu hittade jag live streamen. Haha, fyfan. Usch.

Becka

Ingen aning varför jag skrev "haha" skulle bara stå fyfan. Inget kul alls egentligen.

Maria

Hej! Jag har en undran över din inställning till bikini på 7 åring. Jag och min 7 åring har pratat om bikini och om att barn inte ska behöva ha det osv. Även pratat om det konstiga att män inte har det men kvinnor. Hon valde ett par härliga badshorts istället men idag var det ett poolkalad och alla hade bikini och min dotter blev ifrågasatt. Hur gör du hemma? Hjääälp! Extremt tacksam om du delar med dig av dina tankar kring ämnet.

Svar: Min dotter har baddräkt. Det känns som en rimlig kompromiss som inte sexualiserar på samma sätt som bikini.
Lady Dahmer

J

Jag har lite dåligt samvete för att jag skrev att du är fin. Man vet ju ändå att man inte ska kommentera utseende men det slank ur, antar att det var samma för en del andra med. Jag tror att många tycker att du är precis lika vacker utan smink med men är ju såklart ett problem när så många skrev på ditt sminkade jag i jämförelse med utan. Men kan det inte ha varit att folk reagerade över en bild som var väldigt annorlunda mot dom bilder vi brukar se? Vi ser dig ju aldrig i såna kläder eller smink, alltså ser man att du gjort något väldigt annorlunda och ville enbart bekräfta den förändringen liksom. Jag tycker en viss logik ligger i det. Jag tror samma kommentarer hade kommit om du satt på dig en extremt färgglad klänning med t.ex eftersom vi inte sett dig i det. Reaktion på stor förändring. Känner att det är komplicerat att komma ifrån det med just bilder?

Svar: det sitter ju i ryggraden liksom!
Lady Dahmer

Ajabajaerika

Jag förstår tänket, går också och funderar på det här. Känner mig riktigt het med lite maskara på fransarna men tycker samtidigt att va fan.. varför behöver jag vara de jämt och ständigt för?

Andreas

Hej!
Jag älskade när min fru var omålad. Att gå upp morgonen och se henne osminkad är verkligen något jag ser tillbaka på med aktning.
Idag, när vi inte längre lever ihop så lägger hon på en massa olika hårfärger och gör den här ögonbrynsgrejen. Känns riktigt bra att inte behöva övertyga henne om att hon är vacker längre.

Anonym

Jamen det var ju lite utöver det vardagliga och du var jättefin. Du är ju en klok kvinna som i inspirerar så många andra medsystrar. Varför måste allt vara svart eller vitt?

Svar: Jag förklarar varför det är problematiskt i inlägget ju?
Lady Dahmer

Bee

För min del ser du mäktig/ståtlig ut på bilden. Att du har smink hör till ovanligheterna varför jag tror många ser nåt som man inte är van att se och ger en komplimang. Utseendekomplimanger är problematiska men det handlar också om estetik, ja du var snygg på den uppklädda bilden vilket inte är lika med ful på vardagsbilden. Människor smyckar sig på olika sätt i olika kontext, bra med debatt tycker jag. Personligen kan jag tycka att pågågelmentaliteten alltid funnits med i människans kulturer, om det är smink, långt hår eller tatueringar så har det följt oss sen urminnes tider, det är bra att diskutera varför.

hanna

Intressant resonemang ändå, apropå D och Bee mfl kommentarer. När jag läste "Kanske det är så att man faktiskt ÄR finare med olika sorters "pyntning"" tänkte jag genast på – en macka. Man kan ju bara slänga på lite pålägg till vardags och det är gott, men en pyntad, fixad macka är ju finare. Eller en måltid man dukat fram lite festligt istället för bara satt fram burkar och kastruller. Eller en snyggt upplagd tallrik jämfört med lunchbespisningsuppslevning… Ja, ni fattar.
Eller som med kläder: en aftonklänning eller smoking är ju "finare" än jeans och tröja. Inte nödvändigtvis snyggare eller mer klädsamt, men en högre nivå på klädseln.
Därmed inte sagt att jag inte förstår problematiken i inlägget, för det gör jag absolut.

Julia L

Så viktigt och intressant. Man får nog vara lite försiktig med utseendekomplimanger till kvinnor just för att det är problematiskt... Däremot förtjänar vi verkligen bekräftelse och andra komplimanger från varandra så det kan vi slösa mycket med :-)

Natalie

Vart drar man gränsen? Jag har vänner som är rent av konstnärer när det gäller smink, är det okej att berömma arbetet? Och hur formulerar man sig i så fall? "Vilket passande val av skugga till din ögonfärg" eller "du är så duktig på att framhäva dina kindben, vilken teknik det måste ligga bakom!" . Lite som med en tavla eller ett hantverk så tycker jag att det känns som något man borde kommentera om man lägger märke till det, eller ser hur mycket tid som ligger bakom..

Svar: behöver man kommentera? För vems skull gör man det och varför? Klart man kan uppskatta hantverk och en skicklig sminkning men tänker att det kanske inte alltid är bra.
Lady Dahmer

Linda

Jag tycker det är skillnad när ngn plötsligt klätt upp sig extra mkt eller sminkat sig typ för ovanlighetens skull eller kanske klippt håret. Det bekräfta det, är det verkligen så fel? Tänker lite högt nu, vet inte riktigt vad jag tycker. Att ge komplimanger för utseende är dock generellt ngt jag inte gör.

Svar: Kan man inte bekräfta varandra på andra sätt? Eller kanske bekräfta just ansträngningen: "jag ser att du klätt upp dig! Nåt speciellt?"
Lady Dahmer

Linn

Jag förstår inte. Alltså jag sminkar mig sällan. Ser ut som jag gör och även om man kanske inte alltid är nöjd med ringar under ögonen och lite stor panna, haha, så är jag nöjd. Sminkar mig Bara när jag ska ut på ngt speciellt. Gifte mig för ett år sedan och anlita då en Make up artist som sminka mig och ja, jag fick liksom 1000 kommentarer irl och när bilderna lades ut hur snygg jag var och visst de är klart man blev glad men de blir man ju av komplimanger, oavsett om de är för ens arbetsprestation eller vad de nu kan vara. Jag håller med om att de hetsas väldigt om att ge komplimanger till tjejer som enl normen är snygga och lägger ut selfies varje dag. Men jag förstår inte varför man inte kan ge komplimanger till varandra för ens utseende när man klätt upp sig. De gör ju män med? Jag vill förstå. Förklara igen om du orkar.

Svar: Jag har ju förklarat? Läs inlägget? Jag vet inte hur jag ska vara tydligare? Om man bara får så mkt positiv respons när man sminkar sig eller på annat sätt uppfyller en patriarkal norm så kommer detta att påverka ens självbild. Kanske känner man att man behöver sminka sig mer eller anpassa sig mer. Komplimanger är en illusion. Vi vill bli sedda, inte bedömda.
Lady Dahmer

Harmagedon

Jag blev lite förvånad över att det var så många som gav dig komplimanger för ditt utseende igår. Dels för att det känns som du uttryckt rätt starkt att du är emot det och dels för att jag är urusel på att lägga märke till att någon gjort något annarlunda med sitt utseende så jag fattade jag inte hypen.

Hoppas du hade en trevlig kväll!

Katarina

Hmm svår fråga med många vinklar. Jag älskar min smink-arsenal och kör krigsmålning varje morgon, alldeles för mycket för patriarkatets smak där idealet är "naturligt". Känner mig väldigt feministisk när män ser lite rädda ut och påpekar att jag vore "sötare utan smink".

Laj

Har alltid hatat att få komplimanger. När folk har sagt att jag har vackra ben så känner jag ett tvång att behålla de så "vackra". Men man blir äldre och kroppen förändras. Det ger mig bara ångest i längden när folk till slut slutat kommentera benen. Då känns det som jag misslyckats.
Har provat att inte sminka mig på ett år nu (tack vare dig!) då jag får mindre blickar och uppmärksamhet, vilket har varit skönt under en lång depression. Men nu vill jag ta tag i livet igen och då får jag panik. Köpte smink för 3000 (!) för att jag inte vill folk ska tro att jag sunkat ned mig. Suck.
Har åtminstone slutat gå sminkad till Ica men kommer nog aldrig bli av med min fåfänga. Fastän jag hatar uppmärksamhet....

Sara

Jag fattar problematiken. Men som Natalie skrivar lite om ovan, så ligger det i våran natur att när någon ansträngt sig, så berömmer vi det och det är INTE bara dåligt. Jag hajade till när jag såg din eyeliner, sminkar mig aldrig själv, men blir imponerat över folk som kan lägga en snygg eyeliner för det ger en sån cool effekt. Det är ju lite som en tavla, och fan om du inte ska ha beröm för en stadig hand☺️Sedan skulle jag aldrig säga till någon jag inte kände personligen om de var snygga eller ej, men det är min integritet och inget genusperspektiv. Men jag skiter faktisk helt och hållet i om folk (och definitivt män) tycker jag är snyg, för jag gillar mig själv med hängtutar, rynkar och allt som har sig. Sedan är det kul när folk säger det till mig, men inget som får mitt självförtroende att gå upp eller ner. Smaken är som baken - precis som mat, tapet, kläder, tavlor etc det finns något alla gillar på denna planet. Ända är väl bara att vi ska försöka omfamna alla dessa fantaska olikheter och former, och INTE trycka ner det som är annorlunda från normen.

Svar: Asså jag köper inte "ligger i vår natur" som argument. Det är mycket som ligger i vår natur typ mörda människor och ha sex med barn men det är ju fortfarande beteende som vi inte accepterar som samhälle. Ok usel jämförelse men du hajjar hur jag menar.
Hade nån velat berömma min stadiga hand så hade de ju gjort det dvs sagt "oj, vilken vinge du har fått till, har du övat länge?" eller liknande.
Lady Dahmer

Kakilainen

"Komplimanger är en illusion. Vi vill bli sedda, inte bedömda." Så jävla klockren formulering! 🙌🏽 Den tar jag med mig. Tycker för övrigt det är superbra att detta tas upp till diskussion, det är alltid bra att fundera på varför en gör vissa saker och har olika beteenden... inget är väl liksom taget ur luften utan det kommer ju ofta från samhällets påverkan på olika sätt.

jävligt förvånad människa

jag tror att det var dina snygga kläder som gjorde att de tyckte du var så himla snygg.

Svar: Alltså det är ju samma kläder som alltid fast med andra skor!
Lady Dahmer

Hmm

Ja LD riktigt usel jämförelse. Det ligger inte i en normal människas natur att mörda andra människor eller ha sex med barn. Det är abnormsla beteenden.

Men det ÄR ett normalt beteende att leta efter det vackra i allt runtomkring oss. Vare sig det ligger i en naturupplevelse, musik, konst eller andra människor.

Du behöver inte köpa det. Det finns gott om forskning som redan gjort det jobbet åt dig. De har t o m mycket troliga teorier till varför vi fungerar så.

Svar: Som jag sa, jag köper inte det som argument oavsett om det är sant eller inte för vi är mer än vår natur. För mig är det samma trams som att hänvisa till biologi när man pratar om könsroller. Visst det kanske är så men vi kan bättre, vi är inte slavar under det.
Lady Dahmer

Sara

Jag brukar sminka mig. De dagar jag inte gör det får jag tusen analyser från människor jag möter om att jag ser trött/sliten /ledsen ut. Kanske är jag rentav deprimerad? Sovit dåligt? Sjuk? Inte direkt uppmuntrande=jag fortsätter sminka mig, ond spiral. Kärnfrågan är väl varför jag bryr mig så mycket om varför jag uppenbarligen är spöklik utan smink, när fokus egentligen borde vara på min kick-ass-brain, min personlighet och yrkesutövande.

Svar: Japp. Krävs ju inte kärnfysik för att lista ut att komplimanger vid vissa tillfällen kommer påverka våra val.
Lady Dahmer

Somliga Förbannade Kvinnor

Helt rätt och riktigt LD 👆 Gedigen vetenskap visar att de sociala normer man växer upp med och har runt omkring sig påverkar vårt beteende i betydligt högre avseende än "vår natur". Ett exempel är våld. Det ligger i människans natur att vara våldsam. Vi tycker i dag att medeltidens människor var bestialiska men faktum är att det var normalt att använda våld då i en helt annan utsträckning och på ett helt annat sätt att vad det är i dag trots att vår biologi - eller "natur" - inte har förändrats nämnvärt sen dess. Min uppfattning är att de som använder biologi/natur-argumentet så här fast and loose inte är riktigt intresserade av någon förändring av problemet som diskuteras. Det verkar mest handla om att vilja bevara status quo "det är inget att göra åt, det är naturligt".

Svar: Japp. Och jag köper liksom inte det. Jag går inte med på det.
Lady Dahmer

Somliga Förbannade Kvinnor

Sen tycker jag inte alls att din jämförelse var usel LD. Allt människor gör ligger självklart i vår natur. Vi är kapabla till det, uppenbarligen (och vad människor är kapabla att göra under extrema förhållanden vet vi ju redan, det är inga skojiga saker). Att vi tillsammans bestämt att vissa saker som finns i vår natur är dåliga och inte bör utövas har helt och hållet med moral att göra och vad som är moraliskt försvarbart har förändrats väldeliga över tid.

Svar: Precis så.
Lady Dahmer

A

Vi kvinnor lär oss att vi hela tiden måste förbättra oss och förändra oss. Ett av många sätt vi lär oss detta på är alla förbannade komplimanger som aldrig kommer om vi INTE förbättrar och förändrar oss. För det första handlar ju 99% av alla komplimanger vi får om utseende. Det är sällan de handlar om nåt annat. Av dessa 99% utseendekomplimanger så får vi 99% av dem när vi inte ens ser ut som oss själva. Vi lär oss att vi är helt osynliga eller kanske till och med odugliga utan all de där skiten på oss. I tillägg får vi nästan aldrig bekräftelse för något annat än vårt utseende. Vi lär oss att utseendet är den enda källan till bekräftelse vi har.
Resultatet av detta blir kvinnor som söker bekräftelse för sitt utseende genom att ständigt förbättra och forändra sig själva och spenderar hutlösa summor pengar på smink, kläder, skor, hår och diverse annat skönhetsrelaterat. Sen skammas de för att de är "spacklade", shoppinggalna och har en massa konstiga och onödiga burkar och flaskor i badrummet.

Svar: Vi vill bli sedda och i brist på det så får komplimanger ersätta det
Lady Dahmer

furyosa

Gjorde några taffliga försök till att sminka mig i tonåren men gick för det mesta osminkad. Fick hjälp av en annan att sminka mig inför studentbalen och fick då komplimanger om mitt utseende och det sades att jag borde sminka mig oftare. Hade ingen feministisk analys då men något i mig slog bakut och jag ville aldrig sminka mig igen. Upplevde komplimangerna som äcklande och förminskande av min person; kanske för att jag undvikit normaliseringsprocessen under de tidiga tonåren pga mina bristande färdigheter/intresse i smink. Fick i vanliga fall mer komplimanger över mina prestationer i skolan än utseende, vilket ledde till att mitt akademiska intresse stärktes och att jag skonades från den värsta utseendehetsen. Jag kan uppskatta smink som en konstform men det skaver när jag ser andra kvinnor som gör det mer eller mindre tvångsmässigt till vardags.

Hmm

LD fast nej. Det ligger inte i vår biologi med våra könsmönster. Det ligger inte hårt inkododade våra gener (tvärtom) medan att söka det vackra gör det.

Och nej det ligger inte i bära gener att vara våldsamma mot varandra och att vi var våldsamma mot varandra (Europa antar jag att det utfös från) titt som tätt under medeltiden är en myt påhittad av religiösa i deras egna syften där de skrivit om historien sedan ivrigt sprid av Hollywood som upprätthållit de idéen.

Vad som tagit människan som art framåt är sammarbete och empati samt kompromisser.

Jag blir på riktigt trött på att det avfärdas forskning och det finns inget ont i att vilka ha det vackert. Se på ditt eget hem. Det gör dig till en glad person att ha ett vackert hem och är en av de få sakerna som ger dig mening med livet.

Även saker som tillhör de inre egenskaperna tillskriver du som vackert. Tex så anser du kärlek vara vacker eller en personlighet.

Att kämpa emot att vi som art ska omge oss med vackra saker är att gå emot allt som vi står för och driver oss framåt.

Man ska inte missta att de finns de som utnyttjar våra gener emot osss i sina egna vinstsyften mot att helg avstå från det. Det vore lika orimligt som att säga att vi som art ska avstå mat eller sex av samma anledningar.


Svar: Tycker det är väldigt stor skillnad på vackra TING och människor.
Lady Dahmer

Hmm

Edit: Man ska inte missta att de finns de som utnyttjar våra gener emot oss i sina egna vinstsyften till att det ska vara rimligt att helt avstå från det. Det vore lika orimligt som att säga att vi som art ska avstå mat eller sex av samma anledningar.

Somliga Förbannade Kvinnor

Hmm
Jag vet inte vad du pratar om för myter men det jag pratar om är forskning gjord av Steven Pinker, Harvardprofessor och en av världens främsta inom evolutionspsykologi. Se den här föreläsningen och återkom https://www.youtube.com/watch?v=o5X2-i_poNU

Somliga Förbannade Kvinnor

Hmm
Du kan börja titta 10:45 minuter in där Pinker tar upp just medeltiden. Varsågod.

Hmm

LD Men det är det inte. Du ser ju det vackra i en människas handlingar och inre också.

SKF: Han hade pratat i exakt en minut innan han sade exakt samma som jag säger, våld går EMOT människans NATUR...

Allt annat som hände på den europeiska plattan under medeltiden i form av våld och varför och i hur stor utsträckning blir en disskusion som blir alldeles för lång för att ta här.

Så vi skippar det här med att återkomma tycker jag för du har ändå inget att komma med.

Hmm

Jag ser det här med att avsäga sig vad som är vackert som en dagens variant av späkning och jag avskyr all form av religion...

Hmm

Det är dessutom så att hur vi ser på den yttre skönheten i en människa är hur vi är kodade att se till att vi får friska avkommor med vald partner.

Det är en av anledningarna till varför jag är emot plastik-kirurgi i ung ålder som transformerar dig alltför mycket från dina medfödda drag. Det blir att lura "naturen" bort från det som vi instinktivt dras till.

Det finns gott om forsking till varför vi föredrar symmetriska drag även om dragen vi föredrar ser helt olika ut på olika kontinenter etc.

Somliga Förbannade Kvinnor

Hmm
Nej, det säger han inte. Tvärtom. Och detta är ingen diskussion. Jag underkänner ditt påstående helt enkelt med vetenskap. Citerar dig: "[...] och att vi var våldsamma mot varandra (Europa antar jag att det utfös från) titt som tätt under medeltiden är en myt påhittad av religiösa i deras egna syften där de skrivit om historien sedan ivrigt sprid av Hollywood som upprätthållit de idéen."
Människor var väldigt mycket våldsammare under medeltiden, människoliv värderades lågt, risken att bli dödad var hög, grymma tortyrmetoder och dödsstraff för mindre förseelser var vardagsmat. Detta är vad Pinker föreläser om i videon som du f ö inte har kunnat hinna se klart mellan min kommentar och din. Se klart den, svälj förtreten över att du hade fel och skaffa dig lite kunskap på kuppen.

furyosa

Hmm: Ordspråket brukar ju gå "vill man vara fin får man lida pin" så späkningen från den synvinkeln ligger ju i att man utstår smärta för att göra sig själv vackrare genom smink som sliter på huden, håruppsättningar som begränsar ens rörelsemönster, obekväma kläder etc. Personligen upplever jag inte att jag avsäger mig det som är vackert, jag odlar andra skönhetsideal som inte innebär lidande.

Somliga Förbannade Kvinnor

Här kommer lite fakta om detta med människans natur:
Allt som människor kan göra är nedärvt. Det ligger alltså i vår natur att vara våldsamma men också att vara fredliga. Det ligger i vår natur att kunna läsa och prata. Att kunna behandla våra medmänniskor grymt och känslokallt och att kunna känna empati och förståelse. Att värna om våra barn och beskydda dem och att våldta och döda dem. Allt detta finns i människans natur (vi pratar alltså inte om individer nu utan om människan art). Precis som det inte finns i hundars natur att kunna läsa. Det här är fakta. Utöver detta tillkommer vår moral, dvs vad vi anser är acceptabla beteenden. Och moralen har förändrats under tidens gång. Det som inte förändrats är vår natur, dvs våra nedärvda förmågor som art. Kort förklarat med utgångspunkt från den forskning Pinker bedrivit i ämnet i 40 år.

Q

Nu räcker det. Nu har jag fan fått nog. Jag brukar hålla med om det mesta som skrivs här, men nu orkar jag fan inte mer.

Det här är lika insiktslöst som när smala skriver som tjocka - du är gift! Du har ett jävla berg av bekräftelse dygnet runt i ditt hus och ditt ekonomiska välstånd, dina barn, din bil, din tryggade framtid, din blogg. Det är så jävla problematiskt - du har ditt människovärde så jävla tryggat att du kan fundera över att kliva av den patriarkala utseendescenen, men gissa vad - det är ett privilegium få förunnat! Du och så många andra som bloggar och kallar sig feminister kan välja och vraka i ytterkanterna, i detaljerna, för ni står på fast patriarkal grund. Ni har kapital nog. Det är en sån jävla lögn att vi kvinnor skulle kunna ändra på de patriarkala strukturerna genom att krafsa i sårkanterna. Jag säger inte att det inte stämmer - det är klart som fan vi vill bli sedda istället för bedömda, men om du tror du att du med ditt hus och din bil och din man och dina barn blir sedd och inte bedömd, befinner vi oss jävligt långt från kärnan i det här problemet.

Jag har varit tjock, smal, gift, skild, mor, husägare, priviligerad osv. så jag vågar påstå att jag vet vad jag pratar om. Just nu befinner jag på det patriarkala samhällets botten. Jag är inte värd någonting för jag är ensamstående, utfattig, arbetslös, förortsbo. De enda medel jag har kvar att positionera mig med i det här samhället är min kropp. När jag även var tjock hade jag ingenting. Jag blev varken sedd eller bedömd, jag var en osynlig liten lort. Så jag späkte bort min övervikt och jag lärde mig hur man ”ska” se ut och bete sig och nu är jag åtminstone bedömd, nu har jag om än lite kapital, så åtminstone något. Så när priviligerade människor kan välja och vraka bland bedömningarna och säga att vi inte borde bedöma varandras utseenden - och låtsas som att de inte har sitt bedömande på det torra genom sina privilegier i sina hus, med sina män, i sina bilar, med sina barn - vill jag fan lägga mig ner och dö för det är en sån jävla brist på analys och ett sånt jävla slag på de som redan ligger ner.

Kom ut ur er bubbla. Att kliva ut ur den patriarkala strukturen är att kliva ut ur äktenskapet, förhållandet till mannen och allt det vi kvinnor endast kan göra i förhållande till en man. Alla ska kunna leva ensamma och klara sig ensamma oavsett kön - alla yrken ska avlönas lika, oavsett kön, alla ska oavsett kroppsstorlek och utseende och kön få lika bemötande och lika mycket uppmärksamhet och lika mycket plats och allt annat som innebär lika människovärde.
Så slå inte ner på en patriarkal struktur när ni har ert på det torra i de övriga.

Sedan kan jag inte låta bli att fundera på om det här ämnet över huvud taget kom upp för att det finns en gräns - blir folk skogstokiga när du har ”allt”? Man, hus, pengar, barn, bil OCH utseende?

Jag vet att åtminstone jag blir skogstokig, knäckt och ledsen när mitt enda patriarkala kapital hackas ned på av människor som har plånboken full på alla andra plan. Det är inte systerligt för mig, det är insiktslöst och precis vad patriarkatet skrattar som godast åt. Tala om hela kapitalet istället och hur fan vi ska köpa, sälja eller slå oss fria.

Svar: Du har säkert rätt i din analys men just nu känner jag mig bara tillplattad och bortgjord. Detta är nåt jag alltid känt väldigt stark ångest kring, även innan jag blev lilla hemmafrun och då levde på soc och jag tycker att det är osolidariskt att du förminskar detta och får mig att känna mig dum och analyslös och "osysterlig" för att jag lyfter nåt som jag bevisligen inte är ensam om att må dåligt över.

Patriarkalt kapital är för övrigt samma skit som den sk makt kvinnor påstås besitta. (Sexuell eller över barn och hem) En illusion.
Lady Dahmer

A

SFK:
Du har helt rätt.
Våld är dessutom starkt kopplat till känslan ilska. De flesta av oss börjar inte slåss när vi är arga pga moral och inte minst pga våra lagar, men kroppen hos en ilsken människa förbereder sig för fysiskt våld och inget annat. Vårt fokus på den/det vi är arga på ökar, kroppen spänner sig och speciellt händer och armar som är vårt "verktyg" för att slåss. Våra rörelser blir häftigare, vi rör på oss för att få utlopp för den plötsliga ökningen av fysisk energi, intelligenskvoten sjunker och rädslan och smärtkänsligheten minskar.
Så ja, våld är högst naturligt hos människan.

Bee

Q: vilket intressant inlägg från ett annat perspektiv som jag hoppas leder till ett blogginlägg från LD då det perspektivet och det du skriver om sårkanterna förtjänar att lyftas och hur vi kvinnor kan pilla runt i dessa eftersom vi har annat kapital.

J

Problemet är väl inte att vi tycker nåt är vackert utan vad vi tycker är vackert. Spelar ju ingen roll vilka mattor man tycker är fina. Däremot så har ju patriarkatet lärt oss exakt vad som ska vara vackert på kvinnor. Det var bra att få en tankeställare om detta. (Även fast du pratat om det förr), som du sa det sitter i ryggmärgen så måste väl verkligen toknötas bort men ju mer vi uppmärksammar det ju fler chanser till förändring. Tack för det!

TTM

Jag har slutat ge direkta komplimanger av typen "vad fin/snygg/ du är" osv.
Försöker allt som oftast säga tex. "vad glad jag är att se dig" och liknande.
Mitt första val (av många) när jag vill säga åt en person att den är extra allt är "totes fab" eller "grymt fabulös".
Är detta acceptabelt eller är det också att likställa med snygg/fin/vacker osv?
^ Öppen fråga.
Så att jag kan lära om tänker jag :-) ^_^ :-* <3
Piss&Kräm

Svar: Tänker att det är själva uppmärksammandet av utseendet som är problemet. Även om man använder andra formuleringar.
Lady Dahmer

Q

Svar: Det är aldrig min mening att trycka ner eller platta till dig, Lady Dahmer. Jag vet inte om det är rätt att gå till så personligt angrepp. Det jag framför allt ville var att markant sätta ner foten för att jag själv mår skit och känner mig jämnad med marken av sådana här inlägg. Jämför kroppsstorleksdebatten - den smala kan förstås ha ångest över sitt fett på kroppen och har väl rätt att dryfta det utan att bli tilltryckt, men är utrymmet för det rimligt? Är det rimligt att andra ska lyssna på det? Att den som är tjock och faktiskt lever med, inte bara den egna fettångesten, utan hela jävla samhällets förtryck på grund av fettet på sin kropp, ska ha förståelse? Du kanske förstår min frustration?

Jag vet förstås att det inte finns något patriarkalt kapital (jag ber om ursäkt om det finns som myntat begrepp, jag bara grep efter något i min vanmakt att förklara mig) - att det är en illusion - men jag lever, mer än de flesta, i den illusionen varje dag och det är det enda jag kan greppa efter i min kamp att överleva. Hur det än förklaras eller bortförklaras står jag lägst på samhällsstegen och jag gör fan vad som helst för att komma härifrån. Jag är outsägligt öppen för bättre redskap än illusioner och hjälpande händer hellre än armarna i kors.

Svar: Jag förstår inte varför du känner dig jämnad med marken? Jag ifrågasätter ju inte dig eller dina val utan försöker problematisera kravet på kvinnors knullbarhet och hur vi feminister också upprätthåller och uppmuntrar varandra att fortsätta värdera oss själva och varandra utifrån det. Jag förstår vad du skriver men jag förstår inte vad JAG sagt fel?
Lady Dahmer

Q

Skrev ett långt svar till dig, LD, men den publicerades inte, så jag antar att jag blivit blockerad. Klart att du ska ha en frizon där du känner dig trygg, men kan man åtminstone få en varning? Du betyder hur mycket som helst för mig och att plötsligt bli exkluderad ur debatten är ett dråpslag. Jag kan lyssna på om jag är över gränsen, jag kan säga förlåt och ursäkta, jag begär inte att få hävda min åsikt var som helst, hur som helst, men jag begär att få förstå och få bättra mig.

Svar: Nej du är självklart inte blockad. Vissa ord (??) verkar hamna i spamfiltret. Jag har godkänt din kommentar nu.
Lady Dahmer

Anonym

Sluta med symmetri=vackert. Bag har ärr över ena halvan av mitt ansikte, men är väldigt vacker.

Q

Jag förstår, LD. Tack.

Egentligen har du inte sagt något "fel". Det är väl det att på samma sätt som du får dåligt samvete över alla saker jag drar upp, för att du vet att de är problematiska - får jag dåligt samvete när du drar upp det som jag vet egentligen är problematiskt (dvs utseende). Jag känner mig jämnad med marken när det enda krav på knullbarhet jag kan uppfylla ifrågasätts - för jag har inga andra krav jag kan uppfylla och då tycker jag - rent egoistiskt eller strukturellt - att de andra kraven som ställs i patriarkatets namn kan angripas och ifrågasättas istället. Jag känner mig så jävla utsatt helt enkelt. Jag önskar väl att till exempel äktenskapet gicks hårdare åt - för de som är gifta uppfyller så gott som alltid diverse andra krav och har därmed mer mark under fötterna att stå på. Jag vet inte om jag är förståelig i min trötthet...

E

Q:

Jag hör vad du säger, men tycker inte egentligen sakerna behöver motverka varandra. Jag till exempel känner mig väldigt ofta helt värdelös pga diverse saker, främst psykisk ohälsa som får mig att ha noll glädje i livet och vilja dö för jämnan. Jag har alltså en ätstörning och är smal men hatar mitt sk fett med brinnande passion - jag kan ändå, hur ska man säga, acceptera att det är helt orimligt att jag skulle komma och berätta om hur mycker jag avskyr mig själv i en diskussion om fatshaming. Jag fattar ju att det är olika saker äver om jag upplever att mitt problem kanske bagatelliseras i sammanhanget eller något sådant (typ, man ÄR tjock, tjock är inte, fast när man sitter där och vill skära sönder hela armen för att ångesten är så grov är det svårt att tänka "samhället ser mig inte som tjock"). Så jag fortsätter "känna mig tjock" och hata mig själv och kravlar omkring i ett bottenslam där jag griper efter halmstrån som "vad smal och snygg du är" - även om jag vet att jag går patriarkatets ärenden, även om jag borde stå på mig och påtala att smal inte = snygg, att jag verkligen borde orka föra en kamp där alla kroppar är accepterade. Men jag orkar inte, jag känne är mig bättre i en minut, även om det är kontraproduktivt (jag känner ju mig bara sämre ju mer bekräftat det blir att fet är det värsta som finns och jag själv, ofrivilligt, håller med, i alla fall i mitt eget fall).

Nu är det kanske inte ett klockrent exempel, men tänker att det tangerar din problematik. Du kan ju uppenbarligen se och ifrågasätta själva strukturen kring kvinnors utseendebetoning och ändå förstå att i just ditt fall är det en sak som ger dig en känsla av självvärde, hur mycket illusion det än är.

Förlåt för rörig kommentar. Hoppas livet blir bätte för oss snart och vi har kapital och resurser att bekämpa patriarkatet på alla sätt vi kan.

Ksmb

Aaaargh . Skrev en lång kommentar som försvann. Nåja, försöker igen!

Har en fråga till Hmm - hoppas inte alla hunnit gå vidare till nästa inlägg i debatten för jag skulle verkligen vilja få svar på detta. Du skriver att vi dras till vackra människor för att vi vill säkra en hälsosam avkomma. Det argumentet har jag hört förut, men har aldrig fått svar på huruvida "vackra" människor också varit de mest hälsosamma. Alltså, hur görs kopplingen skönhet = hälsa? Jag kan fatta att kvinnlig ungdom ses som åtråvärt ur ett fortplantningsperspektiv eftersom kvinnor blir mindre fertila när de kommer över 30-35, men som sagt - hur har forskarna kommit fram till att just vackra personer är hälsosamma? Eller mer fertila?

Och så har jag en fråga till Q för jag vet inte om jag förstått. Du har förlorat "allt" (jobb, pengar, bil, partner osv) och det enda du har kvar som så att säga talar för dig är att du är snygg. Och du vill av den anledningen inte att personer som LD ska ifrågasätta utseendefixering och liknande? OBS! Jag hoppas att jag inte låter som att jag förlöjligar dig eller så, för det vill jag verkligen inte. Jag är bara osäker på att jag förstått ditt inlägg riktigt, är mkt trött. Och jag har aldrig stött på den typen av resonemang tidigare.

Q

Jag tycker allt som LD ifrågasätter är viktigt att ifrågasätta, men ibland lackar jag ur när det känns som att det som främst ifrågasätts är det som privilegierade har råd att ifrågasätta tack vare just sina privilegier. Jag kan tycka att just utseende är bland de mest ifrågasatta och diskuterade ämnena inom feminismen och jag kan det så utan och innan att det gör ont i mig när jag inte orkar gå hemifrån utan "rätt" kläder, skor, väska, frisyr, accessoarer och smink. Det gör inte alls lika ont i mig att befinna mig i andra patriarkala strukturer, för de ämnena är inte lika skärskådade. Ungefär så, om det blev något klarare?

K

Varför tycker du inte att det är bra att ge komplimanger för utseendet?
Pratar ni heller aldrig om söta kattungar eller vackra hästar hemma? Och jo jag vet ju att det är djur och kanske inte en rättvis jämförelse, men ändå. Människan är också ett djur enligt vetenskapen.

Jag har sminkat mig med lite sotig kajal runt ögonen sedan jag var 14. Jag tyckte ögonen blev så häftigt intensiva, som en ninja eller en katt, och det har jag fortsatt med tills idag. kommentarer har gått åt både ena och andra hållet, särskilt i början, men det var aldrig en bekräftelsegrej för mig, det var min egen grej. Idag är jag 33, använder kajalen och inget annat, och är innerst inne fortfarande ungen som vill se ut som en ninja eller en katt.

Jag tror på att man kan tycka att attribut hos både ting och varelser är vackra på ett neutralt sätt. Det finns oändliga teorier kring gyllene snittet och varför våra ögon och hjärnor tycker att sådana proportioner är extra trevliga att titta på, och eftersom våra kroppar har dessa proportioner fast i olika utföranden så har alla något extra vackert som är unikt för just dem. En stolt hållning kan vara vackert, likaså en rundning av en skinka. Min man har ett exceptionellt vackert skägg.

Jag förstår hur du menar, att utseendehetsen och kraven och industrierna kring det är för jävla kassa. Det tycker jag med. Men låt det inte förta att man kan uppskatta skönhet på ett sunt sätt :) Jag tycker gott att du kan ta åt dig och bli glad för komplimanger som känns genuina.

Svar: Vi gör skillnad på djur/saker och på människor. Vi värderar inte varandra efter utseende hemma och jag vill inte att mina barn lär sig att det är viktigt. När du ger någon en komplimang för utseendet så säger du samtidigt att 1. du har lagt märke till hur hen ser ut 2. att det är viktigt och bra att vara fin. Det finns inget neutralt eller sunt förhållningssätt till detta eftersom att vi lever i en kultur där utseende värderas och framförallt kvinnor värderas efter om de är snygga eller fina. Oavsett din personliga uppfattning om detta.
Lady Dahmer

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog