Män bekymrar sig över hedersvåldet i förorterna för att kunna positionera sig som the good guys
Varför är män så intresserade av hedersvåld helt plötsligt? Varför brinner Joakim Lamotte och Marcus Birro för flickorna i förorten? Det är bra frågor som man kan fundera på om man vill men svaret är enkelt:
 
För att framstå som the good guys.
 
Det handlar om att skjuta ifrån sig ansvaret med gott samvete. Genom att peka ut de de andra, muslimerna, de exotiska, de annorlunda som problemet får de det att framstå som att de inte bara är bättre utan också räddaren i nöden.
 
Och för att kunna positionera sig som de goda behöver de ju en motsats, de onda, att ställa sig mot. 
 
De sitter på nätet och vid köksborden och ondgör sig över detta hemska, denna nya utveckling som de uppfattar det som (vi kvinnor vet ju tvärtom att detta pågått i tusentals år men vem lyssnar på oss?) med att flickor och kvinnor inte kan gå trygga på gatorna "längre!". Här kommer det en flock med andra män och tror de kan ta VÅRA kvinnor. Nä nu jävlar! 
 
De postar arga inlägg (eller videoklipp från framsätet i sin bil) om politiker som sviker sveriges kvinnor när de inte stoppar flyktingsströmen eller utvisar sexbrottslingar, men aldrig någonsin ser man samma män lyfta problemet med vår egna inhemska våldtäktskultur. Aldrig att man ser dem i trådar eller sammanhang där svenska män beter sig illa. ALDRIG. 
 
De bryr sig bara om kvinnor när de kan använda oss som verktyg för att positionera sig. De bryr sig bara när de kan peka fingrarna åt ett annat håll.
 
För övrigt så finns det inga feminister som tycker gruppvåldtäkter och hedersvåld är bagateller. Det finns inga feminister som tycker det är ok när flyktingar eller män från andra delar av världen våldtar. Inte heller struntar vi i det. Att Lamotte, Birro och deras följare sprider den lögnen är under all kritik.
 
Feminister jobbar nämligen aktivt mot ALL form av manligt våld, varje dag, oavsett om det sker på östermalm eller i förorten. Oavsett om mannen som våldtar eller slår är vit eller brun. Vi kräver lagändringar, rättsäkerhet, samtyckeslagar, insatser, genusmedvetenhet i skolor, jämställdhetsarbete, sexkunskap.
 
Så de som undrar varför feminister aldrig skriver om gruppvåldtäkter som begås av muslimer har fel. Det gör vi ju visst! Men vi gör ingen skillnad på hudfärg eller härkomst och kommer inte lyfta det som relevant när en man begår ett vålds- eller sexbrott mot en kvinna. 
 
För övrigt så osynliggör Lamotte och antifeministerna totalt de feminister som aktivt jobbar mot förtryck och våld, I FÖRORTERNA och de som driver tjejjourer och andra aktiva verksamheter för att nå de flickor som drabbas av hedersvåld. (samt de pojkar som tvingas delta i det!)
 
Att de har noll koll på det faktiskt feministiska arbete som görs är tamejfan genant!
 
 
Bild av: Kanelin Skipper Hultén
 


 
Tänkte passa på att tipsa grabbarna (och er som behöver) om de organisationer som aktivt arbetar mot hedersrelaterat våld och för flickor (och pojkar) som lever i riskzonerna: 
 
Elektra (fryshuset)
Elektra är en mänsklig rättighetsverksamhet på Fryshuset som arbetar mot våld och förtryck i hederns namn. De arbetar förebyggande med attitydpåverkande processer för unga som lever i en hederskontext eller löper risk att utsättas för begränsningar i hederns namn. Arbetar även med opinionsbildning samt utbildning och kunskapsspridning för yrkesverksamma som möter målgruppen i sitt arbete.
 
Somaya är en partipolitiskt och religiöst obunden förening som specialiserar sig på att skydda och stärka personer utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck
 
Origo (stockholms län)
Resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld för Stockholms län.
 
Hedersförtryck.se (webutbildningar mm) 
Det Nationella Kompetensteamet är en del av Länsstyrelsen Östergötlands nationella regeringsuppdrag.
 
Ett Arvsfondsprojekt i samarbete mellan Rädda Barnen, Länsstyrelsen Östergötland och Folkteatern i Gävleborg. Genom projektet vill samarbetspartnera utöka och stärka stödet till hedersutsatta.
 
En mottagning för unga personer som blivit utsatta för hedersrelaterat förtryck och våld och/eller blivit gifta eller riskerar att bli gifta mot sin vilja. Bedriver skyddat boende och öppenverksamhet parallellt för att tillgodose ungdomarnas behov av långsiktigt och brett stöd. 
 
Information, frågor och svar om hedersrelaterat våld. Hjälp och stödchatt. 
Anonym

Amen. Majoriteten av dessa snubbar skiter fullständigt i att kvinnors kroppsliga integritet kränks om de inte kan använda det som slagträ i sin rasistiska agenda.

Maria

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

Senad Oruc

topen jag ska hjälpa

C

Så sant. Man betackar sig för vad Lamotte m fl har att säga om kvinnovåld och förtryck. De har sin egen lilla agenda...

Melina

Så jävla bra skrivet! Är så trött på alla dessa män som ska framställa sig själva som bra hederliga killar som vet vad de pratar om. De vet inte ett skit om feminism och feministiskt arbete!

Helene Asplund

Exakt vad jag funderat på länge. Tack Lady Dahmer för att du så mitt i prick beskriver något jag tänkt på och irriterat mig över men inte riktigt kunnat formulera för mig själv. Som du skriver. Precis så är det!

Linda

Tycker du att det kan vara relevant att lyfta fram att män från vissa länder våldtar i betydligt större utsträckning än andra? För att tex kunna satsa extra på att "utbilda" dessa män när de kommer till Sverige i kvinnors rättigheter, jämställdhet osv?

Svar: Inte att vissa grupper våldtar mer eller mindre, för män våldtar oavsett grupp. Däremot kan man behöva anpassa jämställdhetsarbetet beroende på vilken grupp man jobbar med.
Lady Dahmer

Katarina

Är så trött på män som inte fattat nånting förrän de får döttrar. Och som då ska mansplaina för oss som alltid vetat.

Svar: Ja, hallå Joakim Lamotte - VART VAR DU INNAN DU FICK EN DOTTER VA VA VA???????
Lady Dahmer

Somliga Förbannade Kvinnor

Linda
Har du nån statistik på det? BRÅ slutade föra statistik på nationalitet på brottslingar 2006 tror jag) så vad får du dina uppgifter ifrån?

A

Dessa "feministiska" män pratar som om sexbrott är ett helt nytt fenomen och att kvinnor inte är säkra "längre". Detta är ett hån mot alla kvinnor som blev utsatta för såna brott i det "gamla goda Sverige". Kvinnor har aldrig varit säkra. Gamla mormor berättade om våldtäkter och sexofredanden som pågick på 30-talet. Skillnaden var att då pratade man inte om det. Tjejerna nämnde inte ett jävla ord pga skammen som det innebar att ha blivit utsatt för ett sånt brott.
En våldtagen flicka var en "dålig" flicka. De som blev gravida skickades till speciella institutioner där de i princip låstes in under graviditeten tills barnet var fött för att det var en skam bara att visa sig gravid och vara ogift. Barnen adopterades senare bort, oftast till en äldre och gift släkting. Dessa barn fick i de flesta fall aldrig reda på vem deras riktiga mamma var eller ens att de var adopterade. Unga huspigor var speciellt utsatta för detta av herrarna i husen.

Så sent som 1965 kriminaliserades våldtäkt inom äktenskapet. Innan dess var det alltså helt lagligt för män att våldta sina fruar och de gjorde det också. Vem vet hur många 50-plussare som faktiskt är resultatet av såna våldtäkter?

Svar: De är så jähähähävla historielösa att man blir matt. Ba hallå var fan har NI varit tills nu? Hur fan kan ni gått genom livet och trott att allt var fine and dandy för kvinnor? Varför lyssnar de inte?
Lady Dahmer

Christina

Bra skrivet!! (somvanligt!)

e

Så bra skrivet och så himla sant. Har spenderat hela dagen med att försöka pränta in detta i en mans huvud (det lönar ju sig aldrig att diskutera med dem då allt man säger rinner av som vatten på en gås men ibland kan man inte låta alla dumheter stå oemotsagt). Tyvärr blir man ju mörkrädd av argumenten man får tillbaka. Som exempelvis att det inte är fel att driva rastistiska agendor i feminismens namn så länge det faktiskt hjälper någon kvinna. Alltså VA?

Svar: herregud. ja vad fan säger man? Till slut pallar man ju inte. Inte konstigt att så många äldre kvinnor är så jävla sura.
Lady Dahmer

Nemo

Tack, så bra skrivet! Har god lust att skriva ut denna text och dela ut dem till de i min närhet som påstår att "Sverige inte är säkert längre". Fast tyvärr skulle de väl inte läsa din briljanta text heller när de inte ens vill lyssna på det jag försöker säga.

Svar: Tyvärr så lyssnar folk mest bara när det är nåt som bekräftar deras världsbild.
Lady Dahmer

Tess G

Blir också så fruktansvärt trött på de som maskerar sin rasism med "feminism". "Nej, jag hatar inte muslimer, jag bryr mig om våra tjejer." "Jag har inget mot flyktingar. Jag är orolig över min dotter." som att förtrycket och våldet kom hit med en särskild grupp människor. Som att det är "deras" flickor.

Nadia

Jag har vuxit upp med en muslim och arabpappa. När jag växte upp fick jag höra av andra om hur jämställt och om hur förtryckande arabiska män var. När jag var 5 år separerade mina föräldrar. Jag var det enda skillsmässobarnet som hade varannan vecka Liv. Min pappa flätade mitt hår (han kan fiskbensfläta, inbakat och utbakat). Var den enda som hade en pappa som gick på utvecklingssamtal och föräldramöten och en pappa som lagade mat, packade matsäck och etc. Det här är ingen hyllningstext till farsan men han gjorde vad varje farsa borde göra. Ändå fick jag jämt höra om hur förtryckande och jobbigt jag måste ha Det, vad min pappa tyckte om mina klädval och om vad han skulle säga om jag fick en pojkvänn!!!!

När jag blev tonåring hade jag massvis med vänner vars pappor (svenskar) ofta upprepade och så till sina döttrar att de får träffa vem som helst men kom faaan inte hem med en invandrare!! Sen när jag blev vuxen förstod jag också vilka mansröv till farsor många av mina vänner haft, hur de aldrig gjort något där henna, jobbat mycket, aldrig lagat mat eller städat eller bytt en blöja. Vaffan, det var ju mej det skulle vara synd om som vuxit upp med den "värsta" kvinnoförtryckaren!!!

Svar: Förjävligt alltså. Men det är ju så, vi ser grandet i andras ögon men inte den jävla jättebjälken i vårt eget.
Lady Dahmer

Nadia

Hatar min telefon och autokorrekt som byter ut ord. Det ska stå: jämställt, sa och hemma

Nadia

Ojämställt. Jävla telefon. Tror faaan Birro hackat den

Linda

Gällande statistik över att invandrare är överrepresenterade vad gäller våldtäkt:https://www.bra.se/publikationer/arkiv/publikationer/2005-12-14-brottslighet-bland-personer-fodda-i-sverige-och-i-utlandet.html
Sidan 67.

Kontentan: 5 ggr vanligare bland utrikesfödda.

Sedan kan man ju spekulera i vad dom händer med dessa siffror om man tex exkluderar alla finnar eller tittar specifikt på olika länder tex Somalia. Vore mkt intressant med sådan statistik för att effektivt kunna rikta utbildningsinsatser vad gäller kvinnosyn till vissa grupper som kommer till Sverige.

Detta för man inte statistik över längre, denna rapport är från 2005. Men siffrorna borde väl vara ungefär desamma nu?

(Och självklart våldtar även svenska män.)


Svar: Detta är ju dock bara relevant för de som jobbbar specifikt med invandrare eller den typen av arbete där man försöker motverka sexualbrott.
Lady Dahmer

A

LD:
Fattar inte varför de inte lyssnar. Denna del av vår historia är ju dessutom ganska väldokumenterad. Sverigevänner brukar väl dessutom gilla svensk historia?
En kvinna som inte teg om att hon blivit våldtagen minskade sina chanser att bli gift också. Att bli gift var en livsnödvändighet för kvinnor förr eftersom de hade väldigt små (eller inga) möjligheter att försörja sig själva. Att tiga om att man blivit utsatt för våldtäkt var därför en ren överlevnadsgrej.

Man kan ju tänka sig vilken julafton ett sånt samhälle var för män som ville våldta. Det var ju helt fritt fram att göra vad fan man ville för tjejerna höll ju käften. En eventuell graviditet behövde männen inte oroa sig för heller för tjejerna låstes ju in.
Våldtäkt kanske till och med var vanligare förr, vem vet? Det kommer vi aldrig få veta heller för dessa kvinnor tog
med sig hemligheterna i graven.

Fanny

Fantastiskt bra skrivet. Beundrar dig och ditt mod att varje dag stå upp för alla oss och dig själv. Och angående Lindas kommentar att fler "invandrare" våldtar i Sverige är för att statistiken visar vilka våldtäktsmän som blivit dömda och dessvärre döms oftare en man med invandrarbakgrund än en vit privilegiad utbildad svensk man därför blir statistiken skev och opålitlig :/

Fanny

Fantastiskt bra skrivet. Beundrar dig och ditt mod att varje dag stå upp för alla oss och dig själv. Och angående Lindas kommentar att fler "invandrare" våldtar i Sverige är för att statistiken visar vilka våldtäktsmän som blivit dömda och dessvärre döms oftare en man med invandrarbakgrund än en vit privilegiad utbildad svensk man därför blir statistiken skev och opålitlig :/

Linp

Alltså - älskar varje ord du skriver, njuter. Det är just så det är! Så frustrerande att de inte förstår.....och lyssnar. Ibland vill man skrika rakt ut aaahhhh fatta nån gång! Nu uppfattar/märker jag såna här frågor i allt som sker runt omkring mig i mitt liv, tråkigt men sant och de flesta tycker att det är normalt!? När man säger nåt (man får ju ofta ha filttofflorna på sig) så hålls det med och hummas mest och så blir det lite tryckande tyst och JAG känner mig ibland dum för att jag säger nåt. Va fan!! Och vad gäller "grabbarna hela dan" som skriker om vad som inte (?) sker - ska bli kul att se om de engagerar sig i någon av organisationerna som du skrev om, för de vill ju göra skillnad eller hur? Verkligen intressant att se om det händer nåt på den fronten.....

Catten

Håller med! Blir skogstokig på bland annat de männen du nämner som just nu är så oerhört omsorgsfulla om tjejer/ kvinnor i förorterna!!

När man jobbar på soc så möter man såklart mycket problematik runt heder och även våld mot kvinnor, samt barnaga (vissa hemländer är mer förekommande än andra).En del av problematiken bottnar i att det är lagligt i hemlandet att misshandla sin fru. Och barnaga är en uppfostringsmetod. Här krockar det och det kan vara väldigt svårt att jobba runt detta. Vi möter också ofta män som förbjuder sina fruar att delta i svenskundervisning och på så sätt hindrar dem att kunna bli en del av samhället.

Om man nu är så intresserad av att hjälpa tjejer och kvinnor som Lamotte och Birro verkar vara så skulle man önska de tog kontakt med soc. De skulle kanske kunna bli kontaktperson åt ett barn eller ungdom som lever i hedersproblematiken. Eller varför inte stötta en vuxen kvinna som inte får studera svenska?Detta skulle de såklart aldrig göra.

Svar: Självklart inte. De är ju bara intresserade av att framställa sig själva som goda. Att göra det verkliga arbetet skiter de i.
Lady Dahmer

Djävulsadvokaten

Par snabba frågor här, sen ska jag väl dra mig undan och hålla käft:

Finns det någon form av hederskultur i Sverige? Jag antar att svaret är ja, men jag undrar ändå.

Och, vad anser folk här egentligen om att utvisa våldtäktsmän från andra länder och kulturer? Ja, jag vet att det är ett mansproblem i överlag, men om man bortser från den aspekten bara den här gången, vad tycker folk? Själv tycker jag att det vore en bra sak att göra, mycket med tanke på att det för mig är en tillitsfråga. Om jag tar emot någon som hävdar att dom flyr för sitt liv från förtryck eller liknande, då vill jag kunna vara säker på att om jag hjälper den människan, så är det väl det minsta jag kan begära att han inte börjar riva ner huset för mig och bete sig som ett svin mot mig? Då ska väl jag ha all rätt i världen att slänga ut honom igen?

Och innan nån anklagar mig för att vara extra grym gentemot invandrare, jag skulle inte ha några problem om vi tog våra egna, inhemska våldtäktsmän och släppte ut dem nakna i Gobiöknen. Eller satte dem i livstids isoleringscell. Eller nåt annat som förmodligen skulle bryta mot i stort sett varenda mänsklig rättighet.

Somliga Förbannade Kvinnor

Djävulsadvokaten
Jag hat träffat på ytterst få som anser att man inte ska utvisa våldtäktsmän som inte är svenska medborgare. Däremot ligger sällan tyngdpunkten där hos feminister. Dels så kan man fråga sig hur det blir för kvinnorna i de länderna våldtäktsmännen utvisas till. Vi slipper dem men resten av kvinnorna i världen då? Och dels har vi fortfarande kvar problemet med alla svenska män som våldtar, tafsar, ofredar, hotar, sextrakasserar, är våldsamma och föraktar kvinnor. Vad gör vi med dem? Vart ska vi skicka dem? Problemet är alltså lite större än att utvisa eller inte utvisa. Det löser inte grundproblemet vilket är mäns syn på kvinnor. Det är där de flesta feminister lägger tyngdpunkten med all rätt.

Lisa

Som om det var Lamotte och Birro och inte feminister och andra som på allvar bryr sig om kvinnors rättigheter som drev igenom att Äktenskapstvång och Vilseledande till äktenskapsresa blev egna brottsrubriceringar!

För att ta ett konkret exempel på något som faktiskt gjorts för att hjälpa de som drabbas av hedersförtryck.
Även om väldigt få har dömts för dessa nya brottsrubriceringar fyller de ändå en viktig funktion både som normerande lagar och för att kunna hänvisa till om man lever i hederskontext och tvingas vara med och tvinga andra till saker. Grupptrycket är ju en enormt stark aspekt när det gäller hedersförtryck och ibland är en person både förövare och offer samtidigt.

Visst kan jag också tycka att det är tråkigt att många ursprungssvenska nätfeminister pratar så lite om hedersförtryck.
Men jag tror varken att det handlar om att man skiter i de drabbade eller att man är rädd för att bli betraktad som rasist, som Lamotte och Birro är inne på.

Jag tror helt enkelt att det handlar om att kunskapen är ganska låg om just de här frågorna och det är väldigt lätt att trampa snett i en av två vanliga fällor:

Antingen generaliseringar om att alla med bakgrund i en viss del av världen skulle ha ett helvete med sin familj och släkt.

Eller relativiseringar om att det är preciiiiis samma problem som ursprungssvenska kvinnor från sekulära miljöer har.

Djävulsadvokaten

SFK.
Du gav mig en hel del att tänka på här. Eftersom jag dock inte sitter på någon lösning gällande mäns syn på kvinnor, kan jag åtminstone dela med mig av vad jag tycker att man borde göra med svenska våldtäktsmän (och kriminella i allmänhet) som vi inte kan slänga ur landet: isolering. Jag önskar att vi bara kunde bygga ett enormt underjordiskt komplex fyllt till bredden med små, trånga kalla celler utan belysning och helt ljudisolerade där dom små asen kunde få spendera resten av sina liv, helt avskärmade från omvärlden. Grymt? Kanske, men jag ger verkligen inte ett ruttet jävla lingon för dom där asens rättigheter. Dom kan gärna få avtjäna ett straff som tydligen är så vidrigt att till och med snubben som kom på det ansåg att det var inhumant.

Argbiggan

Så sant så sant! Diskussionen om den svenska kvinnans rättigheter kom upp officiellt i Sveriges regering 1809..... o Sverige var, om jag minns rätt, sist av dom nordisks länderna när det gäller kvinnlig rösträtt. Vi måste även vara observanta på att vi tjejer/kvinnor enskilkt o i grupp mycket väl kan fötryccka andra tjejer/kvinnor, enskilda el i grupp.... Det är faktiskt lika skrämmande som förtrycket från killar/män m ursvenskt ursprung. Nästan mer skrämmande.

Robin

<3

Carro

Jag tycker man borde utföra steralisering på varje man som begår grov våldtäkt, vare sig det är invandrare eller svensk.
Om det är många som blir steraliserade, så borde folk se det som något positivt. Jag tycker rent genrellt att man ska bry sig mest om det om det som är närmast t.ex. att vi i Sverige bryr oss om svenskarna främst. Men samtidigt så borde man ändå förstå och inse att världen är överbefolkad. Och ska man bry sig om andra länder... JA, det är även den största svälten NU i afrika sedan andra värlskriget.
Folk borde inse och fatta att... bry er mer om kvinnorna i världen. Kvinnor är viktiga för världen! Men också, bry er om i det stora hela... var inte DUMSNÄLL!
Bry er inte om en så stor befolkning som möjligt! Bestraffa de personer (i detta fall våldtäktmän) till t.ex. sterlisering. Dessa män ska INTE vara pappor! Sedan ja, det är överbefolkning, det är grov svält i världen, djur plågas till döds, och barn och kvinnor plågas på ett eller annat sätt. Det är hemskt! Var inte dumsnäll! Tänk långsiktigt, smart och MER snällt på ett långsiktigt sätt!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog