Man blir tjockare av bantning
Har ni läst den här statusen av f.d tränaren för just biggest loser Olga Rönnberg?
 
 
 
 
Ja det är ju det här jag sagt hela tiden och det som tjocka sagt om och om och om igen i flera år men vem lyssnar på ett fetto? Fetton är ju bara lata och korkade, vad vet de om vikt och kost liksom? Vad vet vi om bantning? Inte lika mycket som en smal person som aldrig behövt banta iallafall! Typ. 
 
Jag är så trött. Jag tjatar och tjatar men det går fan aldrig in för folk är så jävla tjurskallade. Man vill hellre tro på nån slags paradigm kring ett ämne man egentligen inte har nån expertis i men har läst överallt och därför lärt sig att aldrig ifrågasätta. Det är väl bara att äta mindre och röra sig mer? (De som säger detta är alltid smala människor) "Har du tänkt på att banta? Jag har inte tänkt på nåt annat de senaste femton åren." 
 
I senaste avsnittet av kropp och själv så pratar de just om kampen mot fetma. Jag tycker ni ska lyssna faktiskt, spciellt ni som tycker att jag har fel när jag säger att det är nästintill omöjligt att gå ner i vikt. Programmet handlar om varför du blir tjock av bantning. Som de säger i inledningen "kalori in, kalori ut gäller inte". 
 
Man pratar bland annat om deltagarna och hur deras kroppar hade normal ämnesomsättning innan programmet men efter när programmet var slut så hade deras ämnesomsättning gått ner, kroppen började bränna mycket mindre kalorier än innan, och deras kroppar hade minskat på produktionen av hormonen leptin. De som klarat av att hålla vikten är de som fortsatt träna två till tre timmar om dagen och som håller sig till strikt diet. 
 
De pratar bland annat med en f.d deltagare som berättar att hon gick upp i vikt efter programmet och slutade på en vikt som var högre än innan. HÖGRE. Men vi som är tjocka vet ju redan att man går upp i vikt av bantning. Många av oss har bantat oss tjocka. Det må låta jättekonstigt för er som är smala och aldrig behövt förhålla er till vikt på samma sätt och som aldrig misshandlat era kroppar så här.  
 
Har man en gång bantat ner sig så har kroppen dragit igång extremt effektiva försvarsmekanismer som gör att det i längden är omöjligt att behålla vikten. "Den strikta bantningen gör att kroppen drar ner förbränningen och drar upp hungern. Förr eller senare lyder hjärnan impulserna från kroppen och då går man upp i vikt igen", förklarar mag- och tarmläkaren Carl-Magnus Brodén."Det spelar ingen roll hur många gånger de bantar". Det handlar liksom inte om att tjocka är lata. Det är inte lönt att banta, som de säger i programmet. 
 
 
Jessica Högberg

Trodde verkligen att det gamla "kalori in - kalori ut" var dött men NEJ säger du... suck
Det var därför jag blev så glad när jag hittade LCHF, ingen bantning, inget hungrande...
Jo, jag har också gått upp några kilo sen målvikt, men trivs och mår fantastiskt bra!!

Madde

Hemskt att människorna går in i programmet för att förändra sina liv till vad de anser bättre. Och istället blir det värre.
Har aldrig bantat själv men inte för att jag är smal. Utan jag mår bra i den vikt jag är. Finns inget skäl att räkna kalorierna eller tvinga mig själv att äta mystiska drycker som ska göra mig smal och vacker. För vem är det folk egentligen svälter sig inte är det sig själva i alla fall. Utan det är alltid för andra människor. Blir så jädra ledsen för alla reklamer både på tv och i tidningar som tjatar och tjatar om hur du ska nå den perfekta vikten.

F

Jag var överviktig som liten och utvecklade ätstörningar i tidiga tonår. Har däremot inte haft problem med att hålla "normalvikt" sedan behandlingen avslutades. Min mamma däremot har alltid bantat men alltid varit tjock. Min kropp kanske återhämtade sig? Eller, jag vet inte. Jag har alltid förstått och tyckt att vad du säger angående detta stämmer bra in på min mamma iallafall :)

Tina

Fast Olga pratar ju om just programmet Biggest loser.. Hon hjälper ju flera hundra personer att gå ner i vikt via sin PT Online.

Detta inlägg känns som att du menar att man kan inte gå ner i vikt, för man går upp igen oavsett och det är ju inte sant. Eller har jag toallt misst din poäng?


Svar: Jag skulle vilja se statistik på hur många av Olgas kunder som faktiskt behåller sin vikt efter att de lämnat hennes program. Gissar att det är lika många som hos viktväktarna och som alla andra bantningsmetoder. Och ja de flesta går upp igen. Om du lyssnar på programet så påpekar läkaren det, att man har två alternativ: acceptera övervikten eller operera sig.
Lady Dahmer

Anonym

Va! Går BL-deltagarna upp i vikt igen när programmet är Slut och dom börjar äta lika mycket som förut och samtidigt slutar träna. Det var som fan! Vem hade kunnat tro det? In/Ut är verkligen helt ute. Folk borde lyssna mer på dig. ..

Somliga Förbannade Kvinnor

Tina
Jo det är sant. Fullständigt sant. De som lyckas behålla sin vikt efter en större viktnedgång är de som håller sig till en mycket strikt diet resten av sitt liv och tränar mycket mer än genomsnittspersonen. Och det säger ju sig själv att de allra flesta inte orkar eller ens kan leva på det viset. Att ett fåtal gör betyder inte att majoriteten har dålig karaktär, är lata eller dumma. De är bara människor med kroppar som säger ifrån med att exempelvis signalera svält och utmattning. Lite fakta: Av de som lyckas gå ner går två tredjedelar upp alltihop inom ett år och efter tre år har nästan samtliga gått upp alltihop. Så är det.

Somliga Förbannade Kvinnor

Anonym
Du borde gå en kurs i läsförståelse. samt göra upp med ditt förakt för vissa samhällsgrupper. Det är inte hälsosamt att bära omkring på det.

RebeckaL

Somliga förbannade kvinnor ❤

karin

Rekommendera verkligen alla att lyssna på senare kropp och själ! Många myter och missuppfattningar slås hål på.

Tina

Somliga Förbannade Kvinnor

I så fall är ju Olgas koncept totalt åt skogen och är bara att blåsa folk på pengar. Är det ens lagligt?


Svar: Ja det är lagligt att tjäna pengar på människor med falska hopp. Viktväktarna har gjort det i åratal.
Lady Dahmer

Undantaget

Jag är en av dem som faktiskt lyckats gå ner ungefär en fjärdedel av min vikt (23 kg, vid 27 års ålder) och sen lyckats hålla mig där nere plus minus ett par kilon upp och ner över åren (åtta år sen). Gick ner med hjälp av strikt kaloridiet och mycket träning, utan att ha behövt vara helt manisk efteråt liksom. Inser ju att jag troligtvis har genetiska förutsättningar för det och att jag verkligen är ett undantag i sammanhanget. Det är när såna som jag står och säger "kunde jag så kan du" som man verkligen kan få folk att känna sig usla eftersom det bevisligen fungerar för ungefär fem procent av de som går ner en ansenlig mängd kilon men inte för resten. Jag hade relativt ny övervikt, bara ett par år, samt blev överviktig på grund av stress som jag sedan inte utsattes för på samma sätt när jag bytt liv helt... har dessutom inte varit överviktig under min uppväxt vilket är den största anledningen till att jag inte är överviktig idag, tror jag i alla fall! Blir så trött på folk som tror att det bara är för någon som har alla odds emot sig att "träna mer och äta mindre"! Det är ju verkligen inte så för de allra flesta och för övrigt borde program som biggest loser förbjudas helt!

Somliga Förbannade Kvinnor

Tina
Jag känner inte till personen ifråga men klart det är lagligt att tjäna pengar på att folk vill bli smala. Det är en enorm industri.

Rebecka

Alla ni som ifrågasätter det Lady Dahmer (och Olga Rönnberg) skriver: ta er tiden att lyssna på Kropp och själ-avsnittet. Förhoppningsvis fattar ni då. Det förklaras t ex tydligt att forskningen inte gäller några "trivselkilon"/extra graviditetskilon som man vill få bort (då funkar ofta bantning och ökad träning), utan situationen som beskrivs är när en person är tjock och varit så länge. Det är då bantning är verkningslöst eftersom det sabbar ämnesomsättningen.

Men som sagt, lyssna på avsnittet.

Svar: Vissa människor VILL inte fatta. De VILL fortsätta tro på det de gör för sanningen är för jobbig att ta till sig.
Lady Dahmer

Pernilla

Grejen med biggest loser är att det är så extremt. Det säger väl sig självt att ingen människa kan hålla på och t e x träna flera timmar om dagen! Vem hinner det liksom? Eller att leva på torrt och fettsnålt är nog inte många som klarar heller, p g a tråkigt = inte värt det. Sedan är det precis som Olga xxx alias MammaFitness säger att BL är en tävling och inget annat och just därför tar deltagarna till radikala metoder. I den kontexten är det kanske inte så förvånande att vikten inte bibehålls.

Men i det fallet att man vill gå ner i vikt, så går det att göra det utan extrema metoder, som svält och späkande. Jag vet många med mig som har klarat det. Men visst är det sant att många av oss också går upp i vikt igen. Men det handlar ju då om så många andra faktorer och inte nödvändigtvis att man måste ha svultit sig ner i vikt. Anlag är förstås en faktor, men också stresskänslighet. Det sistnämnda har jag som en gemensam nämnare med några av mina tjockisvänner <3. Det är när livet känns jobbigt som vi lägger på oss och därmed får svårt att hantera matintaget, eller man orkar liksom inte ens fundera över vad det är som slinker ner då. Vad jag vill säga med det här är att man behöver faktiskt inte lida som i späka sig för att gå ner i vikt.

Viktigast av allt är att trots våra olika erfarenheter och åsikter av viktnedgång, eller bantning om du så vill, att alla ska få se ut som de gör, utan att få spott och spe från andra.

Rebecka

PS. Kan tillägga att jag själv är smal och alltid har varit det. Och jag har absolut tänkt att överviktiga i min närhet varit det pga att de varit "lata" eller "haft dålig karaktär". Så här i efterhand kan jag inte riktigt fatta hur jag kunde vara så korkad, med tanke på att det snarare är jag själv som i så fall har "dålig karaktär" (jämfört med andra i min närhet äter jag asmycket, och gärna sådant som av hälsoindustrin klassas som "onyttigt"). Kropp och själ-avsnittet blev en ögonöppnare för mig.

Catten

Det Olga säljer i sitt Pt- online är helt annat än bigger loser- upplägget.

De flesta som köper upplägget får träningsprogram (främst styrketräning)på 3-4 ggr/ vecka.

Det är inte heller någon diet där vissa näringsämnen eller produkter utesluts. Inte heller något extrem lågkaloriupplägg vad gäller maten.

Många som väljer Olgas Pt- online gör det för att gå ner i vikt, men många väljer det också för att bli starkare. Jag vet också många som blivit hjälpta av upplägget och som haft tidigare störningar runt ätande. Det alla säger/ skriver om upplägget är just det att de aldrig går hungriga längre.

Att Olga varit tränare för biggest loser tycker jag är trist, men att hon valde att bara vara det en säsong (om jag inte minns fel) tycker jag är ett tecken på att hon tänker bra runt kost och träning.

(Nu låter det säkert som att jag får provision på pt-onlineprogrammen. Så är det verkligen inte)

Therese

I dokumentären.. diet lögnen? Kommer inte ihåg vad den hette!?

Men där satt ju grundaren av viktväktarna och sa rakt ut att de inte funkar, de funkar tillfälligt men inte långvarigt och då kommer kunderna tillbaka, så tjänar dom pengar och så kan dom hålla på i all evighet
Kommer inte ihåg exakta siffror men runt 14% behöll den lägre vikten efter 2år, efter 4år var de 7%, resten gick upp, gick upp allt eller gick upp mer än vad dom vägde innan..
Viktigare att äta bra (inklusive gott!) Och röra på sig än att gå ner i vikt och fokusera på vågen

Svar: precis! Viktväktarna tjänar pengar på att folk återkommer och återkommer och återkommer.
Lady Dahmer

Elvira

Jag är en sån här smal jävel som inte behöver förhålla mig till min vikt. Jag förstår inte att människor orkar banta igen och igen och igen. Jag vet inte om jag hade orkat, men att banta måste vara något av det mest olata man kan göra och ändå tror folk att bantare är lata.

Hanna

Oh jag måste bara få skriva av mig lite. Jag är 26 år gammal och har alltid varit tjock. Inte folk-vänder-sig-om-på-gatan-tjock, men tjock. Och detta har nog varit ett issue för mig från att jag var typ fem år gammal tills ganska nyligen. Och jag måste säga att det är mycket tack vare dig och att du är så himla rimlig. Jag är jurist, och under fem år på uni försökte jag svälta mig själv i perioder samtidigt som jag pluggade som en galning och stressade mig in i väggen inte en, utan två gånger. Nu är jag precis lika tjock som alltid men lugn och harmonisk i det, och när jag slutade betrakta min kropp som ett renoveringsprojekt fick jag ork och energi till annat. Nu jobbar jag med asylrätt och det finns ingen chans i världen att jag hade orkat ett så psykiskt påfrestande och stressigt jobb om jag försökt leva på gurka och ångest. Så tack för att du finns, tack för vad du gör, och tack för att du hjälpt mig så jag kan tänka mer på att vara en badass jurist och mindre på att vara smal!

Pernilla

Jag håller också med om att vågen är en värdelös måttstock för hur man mår. Har för övrigt inte vägt mig på åratal. I de lägen där jag velat gå ner i vikt har det under det senaste årtiondet främst handlat om att jag inte står ut med när magen blir för stor, för får då svårt att andas och det tar emot när jag ska knyta skorna e t c. Det känns helt enkelt väldigt obehagligt. Men vågen, nej den är helt ointressant även för min del, utan det är endast hur jag känner och upplever min kropp som betyder något. Det tycker jag vi alla borde fokusera på, hur vi mår i våra kroppar, snarare än hur vi ser ut.

Christina

Man ska vara snäll mot sin kropp.. Blir så ledsen när jag läser om folk som går på dieter, de bara lurar sig själv. Men vem kan blame them, så länge normen är smal och tjockhatet består är det nog inte lätt.. Jättebra inlägg LD, tack för att du orkar tjata!

Astrid

@ld
Jag läser ditt inlägg som att du skriver om två helt olika saker. Bantning i tävlingsform som t ex biggest looser och sen bantning i största allmänhet.
Men är inte det som gäller att ha sunda matvaror och motionera lite mer så ger det på sikt resultat. Har du belägg för att det INTE är så så får du gärna skicka länk till trovärdig källa om du har någon sån?

Svar: Ja gott om belägg. Du kan ju börja med att läsa mina inlägg under denna kategori. Jag har ingen länk. Jag baserar mina påståenden på åratal av läsning, engagemang, samtal och tillskansande av kunskap i frågan nämligen, inte på nån artikel jag läste häromdagen.
Lady Dahmer

Astrid

@ld
Utan att läst allt du skrivit tidigare men...
nog måste du NÅGONSTANS angett källa med VETENSKAPLIGA BELÄGG om du anser att det jag skriver inte stämmer?
Källa?

Svar: varsågod och bläddra
Lady Dahmer

Astrid

@ld
Menar du att du inte kan hänvisa till källa med vetenskapliga belägg utan att dina följare ska nöja sig med dina subjektiva tolkningar om det du läst.

Jag hade så sent som i förra veckan kontakt med en väldigt överviktig kvinna som har problem med rörlighet och ta hand om sitt barn. Är det kanske bättre att placera barnet i familjehem än att mamman opereras eller hårdbantar för att bli tillräckligt rörlig?

Du har som jag förstått det många följare. Med det följer ett stort ansvar


Svar: Menar du att du är för lat för att läsa igenom det jag skrivit tidigare och därför vill att jag ska göra jobbet åt dig? Det kan du glömma.

Och varför ska du familjehemsplacera ett barn för att föräldern är fet? Saknar rörlighet? Vad betyder det? Faniljehensplacerar du även barn till funktionshindrade eller rullstolsburna?
Lady Dahmer

jos

Astrid: det LD säger är att hon tidigare gett exempel på källor, det är bara att gå bakåt i inlägg i denna kategori för att hitta dem.. Tyckte det var rätt tydligt från hennes svar hmm.. konstigt att det inte gick fram

Astrid

@jos
Jag hittar inget svar angående källa (med länk till vetenskapliga fakta det är därför jag frågade efter det.)
En länk räcker

breakuntil

Astrid, du behöver faktiskt bara läsa igenom tidigare inlägg för att hitta fakta. Kom igen nu, ansträng dig lite för något som uppenbarligen engagerar dig. Varför ska LD som arbetat så hårt för att nå ut med vettig info om det här tvingas göra om allt på nytt för att du inte hittar? Sök i rätt kategori.

moa

Jag håller med om det mesta du skriver, LD, men jag håller också med Astrid om att det blir lite äpplen och päron. Så länge man talar om just "bantning", som jag tolkar som en begränsad period av intensiva försök och mer eller mindre extrema metoder för att gå ner i vikt, då är det en sak. Men det som jag inte förstår i ditt inlägg, och heller inte i Kropp och själ-avsnittet, är om det är lika hopplöst att uppnå viktminskning på sikt om man faktiskt lägger om sin livsstil i grunden för resten av livet, vilket man ju faktiskt kan ha anledning att göra.
Du verkar väldigt frustrerad över att inte nå fram till folk i den här frågan, men det tror jag dels att du gör (du hjälper ju uppenbarligen många att tänka annorlunda om kroppen), dels att du skulle göra ännu mer om du kom med tydligare argument.
Det är hur som helst superbra och viktigt att du, liksom programmet, lyfter fram att övervikt oftast beror på helt andra saker än bristande karaktär. Har själv haft mer eller mindre övervikt under större delen av mitt liv, och det är definitivt varken orsakat av lathet, bristande kunskap eller dumhet, och det är en vidrig insikt att veta hur folk dömer en.

Svar: Du kan inte gå ner i vikt genom att "lägga om din livsstil" (vad betyder ens detta???) om du är fet. För att gå ner i vikt behöver du hårdbanta. Ofta under en längre tid. Och det är inte bara svårt som fan utan påverkar också din ämnesomsättning. Som påpekas i programmet: många som är tjocka har bantat sig tjocka. Dvs gått ner tio kilo, gått upp femton. Osv.
Lady Dahmer

Somliga Förbannade Kvinnor

Astrid
Här ska du få lite vetenskapliga belägg.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4229150/
Varsågod.

Svar: Min erfarenhet är tyvärr att länkar inte hjälper.
Lady Dahmer

Somliga Förbannade Kvinnor

LD
Jag vet. Som jag vet. Vanligaste kommentaren brukar vara "Haha redan i andra meningen står det ju att feta är lata och bara behöver äta mindre och röra sig mer, haha du har inget att komma med!" (Gäller såklart fler ämnen än detta, mycket vanlig respons på vad det än handlar om). Och man suckar tungt och citerar direkt ur forskningsartikeln "Att det skulle räcka med att "äta mindre och röra sig mer" är en av många seglivade myter om fetma. Tvärtom fungerar det så här ..." Och då händer ett av följande 1. De försvinner utan vidare kommentar 2. De byter ämne, sk topic jumping, jäkligt jobbig teknik för att slippa stå för att man hade fel. 3. De fastnar i någon liten detalj som inte bekräftar deras felaktigheter men inte motsäger dessa heller, såvida man inte läser hela artikeln. Eller 4. De går till personangrepp och sen kommer resten av diskussionen handla om hur otrevlig, hetsig och aggressiv man är (alldeles oavsett vilken ton man hade) och att ingen kommer ta feta på allvar så länge de blabla och nu förstår man ju varför det går så segt att få folk att förstå och ännu mer balbla. Djup jävla avgrundssuck.

Catten

Asrtid och LD

Jag har aldrig varit med om att barn bliviit familjehemsplacerat pga föräldrars fetma, men jag har varit med om att ett barn fått KP pga det och ett annat barn som fått kontaktfamilj pga det.

I båda fallen var föräldrarnas fetma så stor att det påberkade barnen. De orkade/ hade svårt ta sig utanför hemmen och då blev ju barnens liv kraftigt begränsade.

Den som fick Kp gjorde två aktiviteter per per vecka. Den som fick kontaktfamilj fick leva ett mer aktivt liv två helger per månad.

Det riktades också stöd till familjerna i sig.

Astrid

@ld
Missförstår du med flit?
Jag arbetar inte inom socialtjänsten och placerar inga barn i familjehem och har Heller inte antytt det.

Jag skrev inte "saknar rörlighet" utan problem med detsamma.

Att bli kraftigt överviktig kan gå relativt snabbt och kan bero på en massa saker som t ex funktionshinder, medicinering, sjukdom osv.

Problem med rörlighet anser JAG är när en inte längre kan göra det en behöver kunna för att hantera vardagen.
Sköta sin hygien, ta hand om sina barn, ta sig utanför dörren för någon aktivitet.
Att känna sig begränsad av sin övervikt.

Om det verkligen inte funkar med att banta så återstår då bara operation och då är det STORA förändringar för resten av livet som gäller.
Är det det du säger?
Svar: Jag är fet (grad 2) och har inga problem med att vare sig sköta hygien eller barn. Det är en fördom att vi som är tjocka inte kan ta hand om oss själva. För att nå det stadiet behöver du väga så mkt att din kropp sluta fungerar dvs runt 300 kilo eller mer och det är väldigt väldigt få människor som hamnar i den sitsen.
Och ja, operation är det enda som funkar. MEN, ett stort MEN, det innebär många allvarliga risker för hälsan och kroppen och inte heller garanterar den nåt då de flesta som genomgår GBP också går upp i vikt igen efter ett par år.

Men med andra ord så drog du bara saker från arslet när du surrade om familjehem osv? Bra, precis vad jag trodde också.
Lady Dahmer

moa

LD: Alltså, det känns knas att ens argumentera runt det här, i och med att jag som sagt håller med dig i stort. Men med att "lägga om sin livsstil" menar jag alltså helt enkelt att leva nyttigt på ett hållbart sätt som man kan göra hela livet, snarare än att banta en period och sen hoppas på att hålla det oavsett om man går tillbaka till gamla vanor. Knappast något sinnessjukt uttryck, i min mening. Och min poäng är att det var otydligt både i ditt inlägg och programmet om huruvida detta "funkar" för någon med fetma. För mig känns det som en så otroligt gammal spaning att "bantning" inte funkar om man inte inser att man måste ändra sitt beteende i grunden, så det är det jag försöker komma åt. Och med det tar jag även hänsyn till att det är SJUKT mycket svårare för vissa än för andra, som inte behöver anstränga sig alls. Allt detta vet jag, eftersom jag själv har varit den som sportar och äter förhållandevis bra men ändå har varit mycket större än andra.

Svar: Varför tror du att tjocka inte redan lever nyttigt och rör på sig osv?
Lady Dahmer

Pernilla

Moa, jag förstår vad du menar! Själv bantade jag under i princip hela min tonårstid (var endast lite småmullig på den tiden). Det var pulverdieter, citronsaftskuren, vetedieten och gud vet allt vad det hette. Det handlade alltså om svältkurer som självklart misslyckades och ledde till att man gick upp allt igen och oftast lite till. Inte konstigt när i princip det enda man tänkte på och drömde om var mat.

Senare förstod jag att det fungerar att gå ner i vikt, men utan att späka och plåga sig själv. Det är väl därför som jag idag, trots att jag pendlar i vikt, ändå har funnit en slags balans. Så nej min subjektiva upplevelse är inte att man måste hårdbanta, i det fall att man önskar gå ner i vikt.

Svar: Du kanske inte är fet heller Småmullig säger du ju själv.
Lady Dahmer

Astrid

@Somliga Förbannade Kvinnor
Tack för länken men det är ju LDS källor jag efterfrågade.

Svar: Där har du en källa, varsågod. Detta är ju skrattretande. Du får en länk serverad och ba nääää det var inte LD som serverade den. Varför tror du att jag har andra källor än vad SFK har?
Lady Dahmer

Anonym

Pernilla: Tack, precis så.

Moa

Pernilla, ovan skulle inte vara från Anonym.

moa

LD: Det tror jag visst det att många vissa "tjocka" gör. Herregud, jag är själv ett exempel. Både på att man kan träna fem gången i veckan och äta massor av nyttigheter, och ändå ha fetma, och på att man kan hitta andra sätt att må bättre utan att späka sig själv. Men "bantning" tror jag inte på, nej.
Hur som helst, du verkar inte uppfatta poängen i det jag skriver, och jag tycker själv inte att det här är så himla viktigt att argumentera om, så jag tänker inte följa upp med fler försök till en konstruktiv kommunikation.

Svar: Jag uppfattar dig alldeles utmärkt. Men det funkar inte så. Man slutar inte vara fet av att äta nyttigare och röra på sig mer då det krävs mycket större instatser än så och ofta tar lång tid.
Lady Dahmer

Pernilla

Var småmullig i tonåren. Är numera både äldre och betydligt tjockare och ja överviktig. Har min gräns då jag tycker övervikten fysiskt sätt blir jobbig att mäkta med. Då klarar jag ibland att gå ner i vikt, men som jag sa utan att svälta. Jag lägger på mig igen p g a b l a stresskänlig och då är ex mat, förutom att det är jävligt gott, också tröstande.

Svar: Du lägger på dig igen för att det är så det funkar.
Lady Dahmer

Kim

Tycker debatten blir larvig när allt ska vara svart eller vitt. Det är väl klart som korvspad att kost och hur mycket man rör sig påverkar vikten, och inte bara anlag. I USA, som till stor del består av utvandrade europeer, är 62% överviktiga, i Sverige är siffran 14% (http://fetma.se/fetma-i-varlden-och-i-sverige). Beror det enbart på arvsanlag menar du? Det kan inte ha att göra med att de är väldigt mycket mer stillasittande och skräpmatsätande.

Det säger sig väl själv att om man ligger stabilt på en vikt för att sedan börja äta färre kalorier och röra sig mer - så går man ned i vikt (på sikt).

Att det inte är hälsosamt att hetsbanta a la biggest loser torde vara självklart för alla med något innanför pannbenet.

Svar: Jag är ganska tydlig med att kost och träning påverkar. Men att det kräver låg kost under en lång tid och mycket träning varje dag. Och ja arvsanlag är en stor bov här. Om du tänker efter så känner du garanterat nån som kan äta så mkt hen vill samtidigt som hen inte rör sig så mycket och detta utan att gå upp i vikt. Att tjocka skulle äta skräpmat och ligga på soffan är en ful fördom.
Lady Dahmer

Pernilla

Jag lägger på mig igen p g a att jag börjar äta mer samt i högre grad onyttigt. Det visade sig inte minst när jag hade ett stressigt jobb inom vården, där det knappt fanns utrymme till en snabb fika. Man fick käka i farten, mellan kundbesöken så att säga. Hade sedan tur och fick ett mindre stressigt jobb, som har gjort livet mycket enklare och inte minst hur lägga upp måltiderna.

Eftersom jag inte pallar att bli hur tjock som helst, så ja då tar jag tag i det med jämna mellanrum och går ner till trivselvikt (fast utan att bli smal för den sakens skull) och sist men inte minst så gör jag detta utan att hårdbanta det minsta.

Svar: Då är du inte tjock, om du kan välja att gå ner till trivselvikt då och då utan att banta. Vi som väger 30, 40 kilo för mycket behöver hårdbanta för att gå ner och detta tar ofta ett år. Det är inget man "tar tag i med jämna mellanrum". Det är nåt som kräver stora ansträngningar.
Lady Dahmer

Kim

Att ALLA tjocka skulle äta skräpmat och ligga på soffan är en ful fördom. Men att hamburger- och bilmeckat USA är världens fetaste land är väl inte en slump?

Svar: Man blir förmodligen tjock om man lever på hamburgare eller kanske framförallt strips och läsk snarare. Men det innebär inte att alla tjocka lever på skit.
Lady Dahmer

Kim

Måste det verkligen handla om låg kost och mycket träning? Lägre kost än idag och mer träning än idag, men det behöver inte betyda någon jätteförändring.

Svar: Om du inte gör en jätteförändring med kosten så kommer det inte ske några jätteförändringar med vikten heller. Du går inte ner 40 kilo av att göra små förändringar. Du kan fortsätta gaffla emot, men det blir inte mer sant för att du vägrar ta till dig den information som finns lättillgängligt om du ansträngde dig.
Lady Dahmer

Malin

Jag har varit överviktig eftersom jag inte åt normalt utan för mycket.
Sedan lyckades jag normalisera mitt ätande och gick ner i vikt. Det är nästan tjugo år sedan nu och jag håller vikten, även i de perioder jag inte tränar håller jag vikten (max 3 kg upp/ner).
Känner flera vänner med liknande historia, tjocka som unga och sedan smala senare i livet. Så jag har svårt att tro att det är så svårt och omöjligt att sluta vara tjock.

Svar: Jaha. Jag känner massvis med feta som antingen blivit tjocka pga för mkt bantning eller som kämpat halva livet med att försöka gå ner om och om igen och alltid misslyckats. Det är anekdotisk bevisföring dock och bevisar ingenting. Däremot finns det gott om forskning som bevisar det jag säger så du kan ju börja med att lyssna på programmet jag länkar.
Lady Dahmer

Moa

LD: Ville inte lägga mig i mer, men herregud, vad vet du om Pernillas historik och vikt? Snacka om att ta sig tolkningsföreträde över en annan människa. Du är respektlös, tycker jag.

Svar: Jag tycker att det är respektlöst att inte lyssna på tjocka.
Lady Dahmer

Kim

LD: Måste det handla om att rasa ner 40 kg då? Kan det inte handla om att på ett lugnt och hälsosamt sätt gå ned lite i taget. Det du gör när du skriver sådana här saker är att det är lönlöst att försöka gå ned i vikt. En gång tjock, alltid tjock. Och det stämmer ju inte. Hur mycket du än vill tro på det.

Svar: Jo en gång tjock, alltid tjock stämmer för de allra flesta. Vad innebär "gå ner lite i taget"? För mig innebär det att gå ner kanske 250 gram till 0.5 kilo i veckan och för att de ska ske så måste jag hårdbanta. Liksom många andra tjocka. Har man dessutom bantat innan så är ämnesomsättningen fuckad och då behöver man ofta äta minimalt för att det ska ge det minsta resultat. Du är pinsamt okunnig och jag orkar faktiskt inte ödsla mer tid på dig. Du är faktaresistant.
Lady Dahmer

Pernilla

Med trivselvikt menar jag just en vikt som jag rent fysiskt orkar med. Det innebär för mig inte en vikt som = smal. Är för övrigt 1.63 lång och har som mest vägt 95 kilo och då tyckte jag att det kändes oerhört påfrestande att bära omkring på. Därför valde/väljer jag att "ta tag" i det, men utan svält. Har gått ner 12 kilo, mår skitbra och har inte vare sig svultit mig ner i vikt samt är fortfarande överviktig. Quick fix som i svältdieter det har jag lämnat bakom mig för länge sen.

En annan Jennie

moa och Astrid: Här är en länk till en artikel som går igenom det mycket och hänvisar vidare till vetenskapliga studier. http://tyngre.se/artiklar/en-gaang-tjock-alltid-tjock/
Börja med att läsa den för att få en insikt i problematiken.

Svar: Tyvärr, det är ju inte jag som gett dem länken så då spelar det ingen roll
Lady Dahmer

Becka

Jag anser mig vara tjock och jag är typ lika stor som Pernilla. Är 164 cm lång och har (i början av detta året eller i slutet av förra året) vägt 97 kg som mest. Greps av panik (bara varit över 90 kg en gång tidigare i mitt liv) och har sen dess gått ner 10 kg men jag är dock inte nöjd som Pernilla. Jag VILL ner till normalvikt (för mig innebär det under 67 kg).

Rör mig inte särskilt mycket men tänkte börja träna lite hemma dock INTE för vikten för ärligt talat har kosten större betydelse än hur mycket man rör sig. Däremot sitter jag hemma på tok för mycket och har inga muskler, så för min egen hälsas skull (EJ vikten) behöver jag bygga lite muskler (vilket väger mer än fett så vågen kan säkert luras med hjärnan).

Vet inte vad jag vill ha sagt med detta. Tänker verken säga att banta funkar eller ej, bara att jag vägrar sluta kämpa personligen. Känner mig så olycklig. Tyvärr har jag väl sämst odds eftersom jag varit överviktig större delen av mitt liv (endast som väldigt litet barn var jag normalviktig). Dock har jag aldrig pendlat direkt, tror bara jag lyckats gå ner hyfsat mycket (20 kg) två gånger tidigare och båda gångerna höll vikten allt från 1 år till 2 år kanske. Suck.

Pernilla

Becka, så här är det för mig: Jag känner mig nöjd rent fysiskt sett, d v s jag behövde inte gå ner mer för att må bra. Sedan har även jag, precis som så många andra, en fåfäng sida (tyvärr), så visst har inte heller något emot att gå ner betydligt mer, men det är absolut ingenting som ska hetsas fram. Det skulle jag förresten aldrig klara. Mer om det tänker jag inte säga, för det känns inte som att det hör hemma på LD:s sida. Jag gillar helt klart hennes inlägg/åsikter som har med kroppsacceptans att göra samt är helt med på att såväl tjocka är utsatta för en massa hat och fördomar. Ja t o m tjocka hatar sig själva. Det tycker jag ska motarbetas till varje pris och här är LD en suverän förebild.

Nej det enda jag egentligen har menat att kommentera under den här rubriken är att min upplevelse är inte att man måste svälta, lida och späka sig ner i vikt. Har även vänner som upplevt samma sak. Men det är ju som med allt annat, vi är alla olika.

moa

En annan Jennie: Jag har läst artikeln förut och även lyssnat på programmet som LD tipsade om. Jag ifrågasätter inte det de säger utan påpekade bara att jag inte förstod om man kan skilja på "bantning" och andra livsstilsförändringar i detta sammanhang. Jag VET hur svårt, och i vissa fall omöjligt, det är att gå ner i vikt om man har kronisk fetma, inte minst för att jag i stort sett alltid har varit överviktig själv. Så här skrev jag, hur som helst:

"Jag håller med om det mesta du skriver, LD, men jag håller också med Astrid om att det blir lite äpplen och päron. Så länge man talar om just "bantning", som jag tolkar som en begränsad period av intensiva försök och mer eller mindre extrema metoder för att gå ner i vikt, då är det en sak. Men det som jag inte förstår i ditt inlägg, och heller inte i Kropp och själ-avsnittet, är om det är lika hopplöst att uppnå viktminskning på sikt om man faktiskt lägger om sin livsstil i grunden för resten av livet, vilket man ju faktiskt kan ha anledning att göra.
Du verkar väldigt frustrerad över att inte nå fram till folk i den här frågan, men det tror jag dels att du gör (du hjälper ju uppenbarligen många att tänka annorlunda om kroppen), dels att du skulle göra ännu mer om du kom med tydligare argument.
Det är hur som helst superbra och viktigt att du, liksom programmet, lyfter fram att övervikt oftast beror på helt andra saker än bristande karaktär. Har själv haft mer eller mindre övervikt under större delen av mitt liv, och det är definitivt varken orsakat av lathet, bristande kunskap eller dumhet, och det är en vidrig insikt att veta hur folk dömer en."

LD: Vad då inte lyssna på tjocka. 1) Jag är själv tjock, och nej, jag har inget självförakt om de är det du tror. 2) Jag följer dig för att jag tycker att du har mycket bra att säga om både detta ämne och andra som rör kvinnor. Jag har inte sagt att du har fel, bara tagit upp en annan aspekt.

Svar: "en annan aspekt" tas ju upp hela tiden i alla rum. Det jag skriver är den andra aspekten. Det som motsäger alla de där sanningarna som vi hjärntvättats med i åratal, att det bara är att äta mindre och röra på sig mer så ordnar det sig. Men om det funkar med små "livsstilsförändringar" (vad betyder ens detta? Kan du vara mer konkret?) så hade få människor varit tjocka.
Lady Dahmer

Becka

Pernilla, jag uttryckte mig kanske lite klumpigt. Jag antar att även du kämpar med fåfänga. För mig är fåfängan bara så stark att jag inte kan vara nöjd eller låta bli att inte stressa över min vikt. Jag gillar också LD och allt hon skriver om vikt/tjocka. Jag känner ju igen mig, ändå kan jag inte acceptera mig själv. Mår i regel bra när LD skriver om kroppsacceptans (eftersom man inte accepteras nån annanstans) men just det här "banta funkar inte" ger mig ångest och panik för jag vill inte acceptera att jag inte ska kunna gå ner i vikt. Jag gör det bara inte.

Jag är en person som är så desperat att om det fanns ett piller som fungerade så skulle jag ta det. Fast jag vet att de flesta piller av denna typ är farliga vilket är helt absurt. Fast jag kan vara ärlig och säga att jag inte vill bli normalviktig för hälsans skull (för hälsans skull vill jag röra mig mer/bygga muskler) utan jag vill bli normalviktig helt pga. fåfänga. Inget annat.

Om du läser det här LD så trots att jag grips av panik av att läsa dina inlägg om att banta inte funkar, så mår jag samtidigt bra av att komma hit för det känns lite som en fristad. Här får man inte massa tips och råd på hur man går ner i vikt vilket det gör precis överallt annars. Saken är ju den att som tjock läser man allt och vet så jävla mycket mer än vad folk i allmänhet tror. Det är nog som det är både IRL och på nätet.

Svar: Klart det ger ångest och panik. Det gör det för mig också. Jag slits med de här tankarna ofta ofta. Men det är sanningen vi behöver för att kunna acceptera oss själva och på så sätt kunna gå vidare i livet och ägna oss åt nåt meningsfullt som inte fyller oss med självhat och ångest. Jag har ägnat så mkt tid åt att banta och självhata och har växt upp med kvinnor som ägnat hela livet åt detsamma och det är så jäkla sorgligt.
Lady Dahmer

moa

LD: "Tyvärr, det är ju inte jag som gett dem länken så då spelar det ingen roll." Jeez, vad fientlig du är. Jag har inte haft något annat än en respektfull och konstruktiv ton i den här diskussion, som faktiskt känns lite som en ickefråga i och med att vi faktiskt tycker likadant i stort sett. Känns jättekonstigt, det här. Men det var nog sista gången jag kommenterade i ditt kommentarfält i alla fall, för jag känner mig missförstådd och förminskad. Tack för den.

Svar: Astrid sa så när hon fick en länk av en annan här: "Det är inte LD som angett den". Det är inte min mening att förminska dig.
Lady Dahmer

J

Ja, jag vet inte riktigt...känns som det blir svart eller vitt. Jag var oxå (rejält) överviktig som liten, och utvecklade ätstörning i tonåren (som nå'n tidigare oxå skrev om) Jag har heller inte haft problem behålla "normalvikt" efter avslutad behandling för över 20 år sedan. Kanske tur, knappast bra gener iaf! Känner folk som inte lyckats gå ner i vikt, men känner även folk som gått ner i vikt, o inte upp igen fast många år gått!

moa

LD: Ja, håller med om att denna aspekt behöver lyftas fram väldigt mycket mer.

En annan Jennie

moa: Jag ber om ursäkt att jag drog in dig just i efterfrågandet av länkar.

Jag har uppfattat det som att studier hittills har visat att nej de allra flesta kan inte gå ner i vikt. Några få kan och det är oklart varför och vad som är skillnad på dem och de flesta (de som alltså inte kan).

moa

En annan Jennie: Absolut ingen fara. Det var bara schyst av dig.

moa

En annan Jennie: Absolut ingen fara. Det var bara schyst av dig.

Malin

LD: nu skrev jag inte att jag blev smal genom bantning. Jag normaliserade bara mitt ätande, eftersom jag åt alldeles för mycket innan (tillbringade mycket tid i hemmet och hanterade stress och tristess med att äta). Jag slutade helt enkelt äta för mycket och ändrade livsstil, det har inget med bantning att göra utan med att äta normala mängder. Hur sund mat jag än åt, så åt jag för mycket mat och för många gånger om dagen. Så det var inte bantning jag sysslade med, det är ju när man har koll på kalorier etc. Jag styrde upp antalet måltider till tre plus ett mellanmål om jag hann, och åt normalstora portioner bara istället för ganska stora.
De livsstilsförändringar som många av oss nämner och som du tycker är vaga, är för många att styra upp ätandet (inte tröstäta, inte småäta, inte äta när man inte är hungrig längre etc ) och tillbringa mer tid med att röra på sig eller träna.

Svar: För att gå ner i vikt behöver man äta mindre än kroppen vill ha dvs banta. Sen kan du kalla det för "ändra livsstil" om du vill.
Men du, vi som inte tröstäter eller småäter eller äter när vi inte är hungriga osv, vilka livsstilsförändringar tycker du vi ska göra?
Lady Dahmer

Astrid

@ld
När du lägger in andras text inom citationstecken så citera gärna korrekt.
Jag skrev...
Tack för länken men det är ju LDS källor jag efterfrågade. 

Svar: mina källor är samma forskning så du kan med god behållning tacka för länkarna du får.
Lady Dahmer

Pernilla

Becka, nej du uttryckte dig inte klumpigt alls. Det är ibland bara så svårt att få med allt man vill ha sagt i en kommentar. Jag kan definitivt skriva under på att även jag är en väldigt fåfäng person (och återigen tyvärr). Grejen är bara att ska jag hata mig själv, typ tänka/se på mig själv med förakt och p g a min övervikt, då kommer jag gå ner noll kilon. För mig handlar det inte heller om att peppa mig själv till att tycka att jag är så jävla snygg minsann ändå, utan mer om att acceptera att så här är det just nu. Kanske kommer det att förändras i framtiden (utan späkande och självhat för att nå dit), men oavsett hur det blir, under tiden, ska jag leva och ha det gött. Kram på dig! <3

RebeckaL

Alltså jag är sjukt imponerad över att du orkar argumentera med alla faktaresistenta människor. Jag väntar bara på någon som ska vägra köpa att jorden är rund.

Malin

"För att gå ner i vikt behöver man äta mindre än kroppen vill ha dvs banta"
Ja om du anser att det var min kropp som ville ha maten, jag anser att det var mitt psyke. Att sluta äta när psyket vill äta, och istället äta när kroppen vill äta är vad jag gjorde.

"Men du, vi som inte tröstäter eller småäter eller äter när vi inte är hungriga osv, vilka livsstilsförändringar tycker du vi ska göra?" inga, om allt är bra. Jag har aldrig sagt att alla måste bli smala, har bara sagt att det inte alls är omöjligt att bli smal och förbli smal och ändå äta normalt.

Svar: Har din kropp ett kaloribehov på 2000 om dagen så måste du äta mindre än det dvs mindre än vad din kropp behöver för att gå ner i vikt. Det har inget med psyket att göra. Att sluta äta mer än vad kroppen behöver kommer ej få dig att gå ner i vikt. det kommer få dig att sluta gå upp.
Lady Dahmer

En annan Jennie

Astrid: Alltså LD har förklarat och länkat och förklarat i åratal så hon är rimligtvis väldigt trött på detta. Eftersom jag vet vad hon skriver och har på sista tiden fått ganska bra grepp om vilken forskning som finns så har jag ju sett att det hon säger stämmer överens med den forskningen. Och det är just detta inklusive länkar till bakomliggande studier som Jacob går igenom i sin artikel. Han var dessutom som de flesta av uppfattningen att tjocka "valde att äta för mycket och träna för lite" innan han började läsa forskningen, vilket går att läsa här: http://tyngre.se/artiklar/bara-individens-fel-om-han-eller-hon-blir-fet/

Hur den här uppfattningen började är ju svårt att veta, men den späs ju på at att tidningarna 1) ständigt berättar solskenshistorier om folk som lyckats (utan uppföljning förstås) och 2) använder och felvinklar resultat från forskningsartiklar många gånger utan att ens ha själva har läst studien utan de refererar istället till t.ex. en artikel i en nyhetstidning i ett annat land där den reporten i bästa fall har läst artikeln.

Somliga Förbannade Kvinnor

Astrid
Du var alltså inte intresserad av vad forskningen säger. Förvånande. Men varsågod för att jag serverade dig fakta som du kan omvandla till kunskap.

Malin

LD ja då är jag väl ett naturens mirakel som blev smal av att sluta överäta och sluta sitta hemma om dagarna :) Men så var det iallafall och massor av år har gått. Jag önskar ju att fler kunde ha samma tur som jag.

Somliga Förbannade Kvinnor

Malin
Nej, det är inget mirakel. Det handlar bara om att alla kroppar inte fungerar likadant. Däremot fungerar tillräckligt många likadant för att man ska kunna dra korrekta slutsatser av vad som fungerar för de flesta. För de allra flesta feta är det inte möjligt att gå ner i någon större omfattning utan att ligga på ett så pass stort kaloriunderskott resten av livet att kroppen börjar signalera svält och utmattning. Att det finns undantag är irrelevant när man diskuterar fetma som sjukdom, hur vården bör behandla denna sjukdom samt vad man kan förvänta sig att individen ska kunna göra själv ur ett realistiskt perspektiv. Det är nämligen inte realistiskt att förvänta sig att de flesta ska klara av att leva med konstanta svältkänslor.

Camilla

Är alltid lika fascinerad av folk som eftersom just DE tillhör den avvikande minoriteten måste det vara så för alla... Min kära far har i hela sitt liv tryckt på kalori in/ut-principen eftersom HAN genom att äta lite mindre kan gå ner i vikt. Tyvärr har det lett till att min syster har blivit kallad tjock sedan hon var i tonåren och vi är uppväxta med att han kommenterar andra människors vikt (viktskämt är SÅ kul)... Ledde till ett år av Viktväktarna (jag gick med henne mest för sällskap fast jag inte behövde det, hur sjukt är det?!) och allmänt dålig självbild. Tänk om vi vetat att det året fuckade upp vår metabolism istället.

Jag

Att använda BL och radioprogrammet som en del i sin argumentation för de vetenskapliga aspekterna kring viktfrågan ter sig sakna rimlighet. BL är inte likställt med sund "bantning" eller en långsiktig kostomställning. Det är ett teveprogram som syftar till höga tittarsiffror genom att spela an på människans dragning till dramatik, spänning, konflikter och underhållning. Koncist: BL handlar om profit. Produktionsbolag/whatever drivs inte utav en genuin vilja att hjälpa människor som upplever sig ha ett ohälsosamt förhållande till mat, träning eller sin kropp. De vill ha stålar.

Ska vi argumentera och/eller diskutera de senaste rönen och forskningsresultat ur en mer vetenskaplig aspekt bör vi också ha sakliga referenser som har en faktisk anknytning till diskussionsunderlaget i sig.

Jag saknar intresse i att diskutera frågan i sig - men vill ändock poängtera vikten utav att använda logik och en sund slutledningsförmåga. Nyttjar man dessa i kombination med varandra står det snabbt klart att BL=underhållning och profit medan viktnedgång som slutligen resulterar i viktuppgång=vetenskap.

Du försöker binda samman din ståndpunkt via två fenomen som är icke-kompatibla i sakfrågan.

Jag

Tillägg: Med radioprogrammet menar jag ämnet angående BL, inte vad forskning säger.

Somliga Förbannade Kvinnor

Jag
Okunskap, manspaining och skitsnack förpackat i passiv aggressivitet och akademiska ord. Får mig att tänka på den här dikten av Fröding:
Strunt är strunt och snus är snus,
om ock i gyllene dosor,
och rosor i ett sprucket krus
är ändå alltid rosor.
Du kan säkert räkna ut vad jag tycker att din kommentar är.

Somliga Förbannade Kvinnor

Jag
P.S. Jag saknar intresse i att diskutera frågan med dig men vill ändå poängtera vikten av social kompetens och läsförståelse. Bara så du vet.

Jag

Akademiska ord skulle jag inte vilja påstå att jag slänger mig med. Beklagligt är dock att responsen på mina, så att säga, akademiskt uttrycka resonemang endast bemöts med karaktärsbeskrivningar kring min person. Jag saknar för övrigt intresse i att diskutera det bristfälliga i att tillskriva en okänd människa negativa egenskaper utifrån en text som sammanfattar dennes uppfattningar kring ett specifikt ämne.

/En kvinna som inte är förbannad - däremot uppenbart språkligt begåvad (tack för komplimangen, btw) utan att vara akademiker eller ens ha fullständiga slutbetyg.

Jag

Jag finner det dock uppseendeväckande att jag - ur en kvinna som är för feminisms perspektiv - antas vara en man. Grundat på det faktum att jag har god förmåga att presentera mina synpunkter på ett adekvat vis. Trots att jag är kvinna.

Uppenbart existerar könsstereotypa föreställningar bland individer med en feministisk ideologi (att du föredrar denna ideologi är mitt antagande, jag kan mycket väl dra förhastade slutsatser). Vi kvinnor kan, uppenbarligen, också uttrycka oss såsom en endast en "kunnig" man antas kunna göra.

Nu blir det genast mer intressant att faktiskt diskutera.

Somliga Förbannade Kvinnor

Jag
Jag antar ingenting om ditt kön. Använde manspaining fast and loose eftersom det inte finns nåt motsvarande ord för kvinnor som beter sig likadant. Nä, inte ett dugg intressantare att diskutera med dig men kul att jag väcker intresse. Jag brukar göra det. Du är lite för stereotyp i mina ögon för att jag ska kunna säga detsamma.

Jag

Nu går jag emot mina principer och kommer gräma mig över detta. Inte för din skull, men för min. Nej, du väcker inte intresse. Men du har uppenbar talang för att provocera. Det är inte alla människor som har förmågan att nedvärdera andra människor för att denne känner sig kunskapsmässigt underlägsna.

I övrigt verkar du vara en ganska grå och menlös människa som saknar den typ av intellekt jag söker för att kunna ha meningsfulla konversationer med. Du saknar valid argument och är initialt och fortgående nedvärderande - vilket är ganska karakteristiskt för människor som 1) saknar argument men samtidigt känner sig underminerade 2) är motsatsen till ödmjuka.

Du har missat hela min poäng - men det är okej, jag måste inse att inte alla jag möter har mental och intellektuell kapacitet att föra vuxna resonemang. Jag lär mig aldrig.

Nu ska jag gå och gräma mig över mitt principiella regelbrott. Du däremot, är en transparent jävel så ha inte för stora förhoppningar på att jag kommer ha dig i tankarna efter att jag stänger webbläsaren.

Ps: sikta inte på att bli akademiker. För folk som slänger sig med akademiska uttryck är intellektuella och intelligenta människor. Det spåret i livet passar inte alla. Tips från coachen.

RebeckaL

Jag
Vad rolig du är, det var ju inte som att du själv kom med några sakliga argument i din första kommentar. Du ville bara briljera med ditt fina språk och när det inte lyckades gick du dessutom till personangrepp. Förstår att du grämer dig nu, det är med all rätt.

Somliga Förbannade Kvinnor

Jag
Jag är redan akademiker. Vad är det för argument du vill ha? Att det inte finns nåt sätt för feta att gå ner och behålla vikten utan ett så litet kaloriintag och så pass mycket träning att det inte är realistiskt genomförbart för de flesta? Att BL är en extrem variant på den livsstil som krävs för att majoriteten feta ska gå ner i vikt och behålla sin viktnedgång men att det är fullt jämförbart eftersom resultaten är så pass snarlika? Eller är det argumentet att du dyker upp här och skriver att LD är dum i huvet fast med finare ord och att det är både sunt och rimligt att reagera på din överlägsna översittarstil? Jag gillar inte mobbare. Särskilt inte när de låtsas att de menar väl när de i själva verket bajsar på personen vars inlägg de kommenterar på. Gör nåt som gör dig glad istället för att leta upp bloggar du blir provocerad av.

Somliga Förbannade Kvinnor

RebeckaL
Love you baby 💋💖👏

RebeckaL

SFK💓👄

Krull

Herregud. Denna "jag" alltså. Känner igen typen från mina sena tonår, dom där som så väldigt gärna vill få andra att känna sig dåliga och obildade genom att använda "fint språk". Trist fenomen. Min inre hobbypsykolog tror att det beror på nåt slags mindervärdeskomplex hos de här människorna. Vad gäller just "jag" så fattar jag inte riktigt vitsen med hens inlägg här - hen är ointresserad av att diskutera ämnet så varför ens bemöda sig att kommentera? (Ja, förutom chansen att få briljera med sitt akademiska språk och få påpeka hur svårt det är som briljant hjärna tvingas konfronteras med pöbeln. Tulle lille.)

Jag ska fortsätta hobbyspekulera. Jag tänker mig att den ökande övervikten i västvärlden såklart har en koppling till det ökande överflödet vi har här. Vi har tillgång till processad mat med tillsatser av det ena och det andra, samtidigt som vi inte behöver ägna oss åt fysiskt arbete utan kan sitta ner större delen av dagarna. Med dessa miljömässiga förutsättningar är det svårt att 1) inte öka i vikt och 2) minska i vikt om man försöker, för de människor som även har de genetiska förutsättningarna att gå upp i vikt.
En annan sak jag funderat på är just möjligheterna att gå ner i vikt och behålla den lägre vikten. Nu har jag inte läst de artiklar som LD länkat till och så, men jag har ju förstått att det inte är så enkelt som att "promenera en halvtimme om dan och skippa efterrätt" för att som tjock gå ner till normalvikt. Och att det är mycket svårt att göra det som krävs för att bli smal, och att göra det under så lång tid som krävs. Men! Är det möjligt att gå ner lite i vikt och stanna där? Alltså, om man tänker sig en person som väger 100 kg som minskar portionerna och börja motionera lite lagom och då kanske kan gå ner 10-15 kg. Personen är fortfarande tjock, men har gått ner ganska mycket utan att göra helt extrema förändringar i livet. Finns det någon forskning kring sånt? (Hoppas ni förstår vad jag menar. Jag är otroligt trött och har ätit stark smärtstillande pga ryggskott = virrpanna.)

OBS! Nu menar jag inte att alla tjocka borde försöka gå ner i vikt genom att göra nåt liknande ovanstående, jag bara undrar om det är möjligt att behålla en måttlig viktminskning om man nu försöker sig på en sån. Eller om man går upp även dessa kilon.

anonym

hej

Elin

Men då borde väl alla som en gång lidit av anorexi vara tjocka, och så är det ju inte. Eller missförstod Jag?

Svar: Ja du missförstod.
ladydahmer.nu

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog