Män som blir mer upprörda över att de får kritik än över att kvinnor inte får duglig förlossningsvård
När man inte tror att saker kan bli mer absurda så skriver Cissi Wallin en krönika där hon undrar varför inga män engagerar sig i förlossningsfrågan. Hon skriver att hon inför BB-marchen i helgen mailat femtio kända män och bett dem lyfta marchen. Fem män svarade och resten lyste med sin frånvaro.
 
Hon länkade sin krönika på Facebook varpå en känd svensk man reagerade som att hon anklagat honom för sexualbrott och sen kom hela samtalet att handla om HONOM och HANS känslor och HANS rätt att välja vad han engagerar sig i. Jag säger inte att han hade fel i sakfrågan, såklart det är hans val och såklart ingen ska utgå från att han inte bryr sig men vit kränkt man fick sig ett nytt ansikte om man säger så. Det var som att bevittna en tågkrasch. 
 
 
 
"Du bestämmer inte över mig!!!!"
 
Jag har slutat bli besviken dock för jag har inga förväntningar alls längre. 
Amanda^

Dessa tröttsamma, kränkta män......

Laura

Vem var den här mannen?

Svar: Jag vill inte hänga ut honom. Kränkt kan man väl få vara liksom. lol.
Lady Dahmer

Ina

"Du setter inte agendan i mitt liv."
Muligens det mest provoserende jeg har lest på lenge. Utover det vil jeg bare takke deg for alt du gjør, for at du orker og for at du gjør meg sterkere og mer kampklar hver eneste gang jeg har lest bloggen din.

Anonym

Nästan hälften av politikerna i landet är kvinnor, det är vettigare att avkräva dem svar än att ragga kändisar. Han har helt rätt f.ö.

Svar: kan man inte göra både ock? Vi behövde hjälp att sprida eventet.
Lady Dahmer

Anonym

Är ju ett jättestrategiskt sätt att be om hjälp på: hugga på den som (av en miljard möjliga vettiga anledningar) inte svarar, sedan skriva argt blogginlägg om svaret. Kändisarna kommer säkert trängas i kö nästa gång ni behöver något. 🙄

Svar: det var ju inte EN person som inte svarade. Det var 45 av 50 som inte svarade. Det är ett mönster som jag tycker är viktigt att lyfta fram och ifrågasätta.
Lady Dahmer

Anonym

Tror du missar min poäng med flit men suit yourself.

Svar: Jag missar inte din poäng. Jag håller bara inte med om den.
Lady Dahmer

d_dan

Det är ett mönster att vi män antingen sitter med armarna i kors och antingen säger "näh näh, vi är i världens bästa land när det kommer till jämställdhet. fuck vad scb säger, jag litar mer på Affesstatistik" alternativt "Men jag gör ju mitt, jag trycker på likes på facebook". Få av mina feministiska manliga vänner har gjort något överhuvudtaget trots att de är semioffentliga feministsnubbar. De röstar tom på partier som kan ses vara...eh... konservativfeministiska.
Och alltid dessa jävla anledningar om att det inte finns tid. Och vi män som försöker göra något - såsom att engagera oss i grupper som arbetar för att ändra på mansrollen/sitter i jourtelefoner obetalt blir väldigt skeptiskt bemötta av de som alltid har annat för sig och har sina 100 tusen anledningar för att inte göra något åt mansproblemet som vi har i Sverige.

Det är ett mönster.

Ganesha

Anonym. Kändismännen bryr sig helt enkelt inte. Det är enda anledningen jag kan komma på varför de inte uppmärksammade, stöttade, deltog eller spred bb marschen vidare. Ser flera kändismän med stora plattformar prata sig varma om att de minsan står på kvinnors sida i utsatta lägen. Sen när det är tal om den här stora frågan där kvinnor och barn dör och kvinnor får skador för livet så är det tyst.. deras fruar, systar och döttrar alltså!

Såg flera kvinnor använda sina stora plattformar till att sprida marschen.

Det är ju knappast tidskrävande att sprida eventet vidare, kostar heller inget. Så vad kan anledningen vara förutom att man tycker att bb krisen inte är en fråga som rör en själv? Dom tycker den här frågan är obetydlig för att dom själva aldrig behöver föda. Att det finns annat viktigare. För den drabbar inte dom direkt. "Bara" deras mödrar, systrar, fruar och döttrar.

Du säger det finns tusen anledningar till att typ noll män spred detta vidare. Nämn 10 andra förutom att dom inte bryr sig, eller tycker att den här frågan är viktig nog att uppmärksamma. För jag är uppriktigt nyfiken på vad anledningarna är till att dessa män inte deltog, vad som var viktigare och avgörande i en så viktig fråga.

Eller jag kom på en till. En stor anledning att de inte spred detta vidare är såklart att Cissi och andra feminister startade detta. Hade Lamotte eller calle kommit på idén så hade det väl sett annorlunda ut. Men herregud. Aldrig att lamotte eller calle skulle stötta något som en feminist startat. Deras personliga agg mot dessa feminister är större än vad engagemanget är för vad deras egna fruar och barns mödrar behöver gå igenom och riskera vid en förlossning.

Svar: Kändismän brinner för rätten till rena hotell eller att köra ut flyktingar som våldtar.
Lady Dahmer

Ewa

Man får ett mail, man har, alla har, rätt att inte svara. Jag svarar inte på sådant som inte ligger i mitt intresse eller som känns som att någon har monopol på korrekta åsikter. Obs, obs, BB-krisen är horribel och måste lösas snabbt, det ena utesluter inte det andra.

Svar: Tycker det är talande att majoriteten av de kvinnor som tillfrågades inte hade några problem alls att lyfta eller länka eller tipsa andra om marchen medan majoriteten män inte ens svarade på mailet än mindre länkade eventet.
Lady Dahmer

MD

Tycker väl att det var onödigt att tagga de som inte svarade på Facebook. Man HAR rätt att välja vad man engagerar sig i utan att bli uthängd för det (vilket är vad en taggning på en stor offentlig facebookprofil är). Man kan lyfta att 45 av 50 inte ens svarar utan att nämna specifika namn. Jag hade nog själv reagerat likadant om det var jag som blev taggad.

Svar: Hon taggade ingen i sitt inlägg där. Hon taggade INNAN och fråde om hjälp. I sin krönika pekade hon ut noll män. Inga namn, ingenting.
Lady Dahmer

Anna

Och det här är ju ändå något som även påverkar män ("men vi män då!"), de handlar om deras barns födsel för bövelen! Om de nu inte orkar engagera sig för sin partners skull så borde det väl ändå ligga i deras intresse att deras barn inte skadas pga. bristande förlossningsvård.

Anna

Ganesha: Precis! Om Lamotte hade ordnat något liknande hade han blivit oerhört kränkt om inte ALLA hade ställt upp och sedan suttit i sin bil och anklagat feministerna.

Kim

Det må vara illa att bara fem av de tillfrågade männen svarade. Men dessa två påståenden rimmar inte särskilt väl när de är skriva direkt efter varandra "...undrar varför inga män engagerar sig..." "Fem män svarade och resten..." Hur får man 10% till 0%? Hade jag, som jobbar med marknadsföring, fått med mig 10% av de tillfrågade att sprida vidare mitt budskap hade jag varit nöjd.

Och jag tycker det är onödigt att bortse från alla de män som faktiskt engagerade sig. På marschen jag deltog i såg jag väldigt många män (även om merparten var kvinnor).

Svar: kvinnofrågor är inte en produkt som ska marknadsföras. Att majoriteten män inte bryr sig om förlossningsfrågan är jävligt illa.
Lady Dahmer

Kimberly

Fine. Man väljer vad man engagerar sig i, men seriöst. Bara för att du själv inte föder barn så lär du ju någon gång ha en partner, mamma, syster, granne, kollega eller kusin som gör det. Kan du göra minsta lilla (typ dela ett event) för att förbättra deras möjlighet till bättre vård - varför tar du inte den då?!
Kränkta jävla män. Jävla as.

Svar: Framförallt har du blivit född själv
Lady Dahmer

Christina

Undrar om Lamotte och Schulman gick i marschen.. Sveriges största manliga kvinnokämpare 😅

Malin

Var och en måste ju få välja själv om och hur den engagerar sig. Om folk kollar in min facebook till exempel, ser det ut som att jag inte bryr mig ett dyft om flyktingar. Inte en delning eller like som rör flyktingar. De som står mig nära däremot vet att jag är aktiv volontär på flera sätt med flyktingar, i verkliga livet. Men det är inget jag behöver basunera ut. Jag fattar inte varför det är så viktigt att synas och "skapa opinion" när det sedan i själva verket är vädigt lite verkstad. Jag jobbar tvärtom i tysthet men ute i verkligheten. Det kan vara många som resonerar som jag, låt folk vara, alla vill inte gå med plakat och skrika.

Svar: Det var ingen som bad honom att göra det heller. Han ombads att länka eller pusha för eventet
Lady Dahmer

Sanna

Men spelar det roll vilken hudfärg han har? Tillfrågades någon brun man och skulle man skriva samma sak då?

Svar: Ja det spelar roll. Bruna män är inte privilegierade som vita och deras kränkthet är ofta rimlig.
Lady Dahmer

Krull

Varför kan jag inte hitta Cissis facebooksida med länken till krönikan?

Svar: det var på hennes privata
Lady Dahmer

A

Den där kändismannen har just inspirerat mig till ett alldeles ypperligt bra svar jag kan ge nästa gång en man undrar varför feminister inte engagerar sig i mäns våld mot andra män eller att män dör i strider mot andra män i krig startade av män:
"Av goda, personliga skäl, men viktigast av allt så sätter du inte agendan i mitt liv."

Ett sakligt och rationellt manligt svar som borde falla män i smaken.

Krull

Tack för svar! Trodde jag hade blivit blind och döv simultant när jag inte kunde hitta den, haha.

I alla fall. Så oerhört kränkt man. Tulle lille!

Malin

Ja men Natashja, han ombads länka och pusha och han ville kanske inte det. Eftersom jag är volontär med flyktingar ombeds jag ofta av volontärkolleger att länka och pusha på Facebook. Jag gör inte det, vill inte det. Jag agerar mer handgripligt och föredrar att göra så.
Det kan ingen annan bestämma åt mig eller åt någon.

Hanna S

Men om man lagt fram det så att det ligger i deras intresse att deras fruars slidor inte går sönder? Tänk alla stackars män som drabbas!! 😭

My

Malin:

45 av 50 män valde att varken svara eller pusha. Det är liksom inget personligt val. Män står inte upp för kvinnors kamp generellt. Att 45 av 50 sket i det, och en sen blev sur när skitandet ifrågasattes, är liksom ett symtom på nåt större. Häng inte upp dig på att en hellre försvar sitt ego än erkänner att han skiter i kvinnofrågor.

M

Malin: Jag hoppas att du också svarar dina kollegor som ber dig länka med ett rungande och kränkt: "du sätter inte agendan i mitt liv!" samt får hela det aktuella forumet, som då eventuellt handlar om flyktingengagemang, att handla om DIG, DIG och DINA KÄNSLOR samt goda, personliga skäl hit och dit.
Om du läser igen så ser du kanske att det här inte handlar om hans (självklara) rätt att inte länka, utan om HANS REAKTION, felfokus och snedvridning av hela diskussionen

M

Malin: Jag hoppas att du också svarar dina kollegor som ber dig länka med ett rungande och kränkt: "du sätter inte agendan i mitt liv!" samt får hela det aktuella forumet, som då eventuellt handlar om flyktingengagemang, att istället handla om DIG, DIG och DINA KÄNSLOR samt DINA goda, personliga skäl hit och dit.
Om du läser igen så ser du kanske att det här inte handlar om hans (självklara) rätt att inte länka, utan om HANS REAKTION, felfokus och snedvridning av hela diskussionen.

Svar: 👍🏻👍🏻👍🏻
Lady Dahmer

S

Malin: Jag hoppas att du också svarar dina kollegor som ber dig länka med ett rungande och kränkt: "du sätter inte agendan i mitt liv!" samt får hela det aktuella forumet, som då eventuellt handlar om flyktingengagemang, att istället handla om DIG, DIG och DINA KÄNSLOR samt DINA goda, personliga skäl hit och dit.
Om du läser igen så ser du kanske att det här inte handlar om hans (självklara) rätt att inte länka, utan om HANS REAKTION, felfokus och snedvridning av hela diskussionen.

Malin

M: han svarade ju så till Cissi Wallin när hon klagade på dem för att inte ha deltagit. Det har aldrig någon gjort mot mig, klagat för att jag inte varit aktiv på sociala medier i en fråga, också för att det handlar inte om mig men om flyktingar (i mitt fall), som du så riktigt påpekar. Men jag skulle verkligen bli arg om någon ifrågasatte varför jag inte delar och ger likes i sociala medier till något jag brinner för. Men alla vill inte använda sociala medier på det sättet och det har ingen annan med att göra.
Även flyktingfrågan är något som angår oss alla, varenda en av oss, men jag kräver inte att någon ska brinna för det på samma sätt som jag gör, bli volontär och ge av sin lediga tid eller ens skänka pengar eller saker. Elle dela info på facebook.

MB

Vilket obehagligt svar av denna kända svenska man. Precis som Cissi var jag också chockad och besviken över hur få män som valde att lyfta BB-marchen och tycker det var bra gjort av Cissi att ta upp detta.

Trots att det finns väldigt få män som skulle erkänna detta, så tror jag att deras o-engagemang handlar om att de helt enkelt inte tar kvinnliga initiativ på så stort allvar och (åtminstone undermedvetet) ser det som något töntigt och oseriöst. Manligt arbete anses ju ha högre status, tyvärr.

Jag får nog också se till att sänka mina förväntningar, det blir psykiskt påfrestande att gå runt och vara besviken 99% av tiden. Tack för allt du gör för oss kvinnor LD! <3

M

LD: ursäkta kommentarspam! Upplever ibland att mina kommentarer inte går igenom och försökte då med annat användarnamn/mail + annan webbläsare - och nu verkar alla publicerats.. Ta gärna bort ett par av de identiska kommentarerna.

Linp

MALIN: "Klagade för att inte ha deltagit" ??????? Cissi bad honom inte att delta i eventet. Svårt för att läsa?

Hanna

Malin:
Skillnaden är väl, kan jag tycka, att de här 50 männen lever delvis på att vara kända (utan att veta vilka de är, men i och med att de har fått benämning kända så antar jag). De innebär att de har ett stort inflytande och säkert är aktiva inom sociala medier (annars hade inte Cissi kontaktat dem i första hand) och har därmed många följare. Det betyder att även om de inte själva har tid eller lust till att delta, har de potential att sprida information om BB-krisen på sina offentliga plattformar - bloggar, twitterkonton, instagramkonton osv. till tusentals följare. Plattformar som de använder för att bygga sitt varumärke med. Vilket inte riktigt kan jämföras med att du länkar ett evenemang på din privata Facebook (även om det också är viktigt och hjälper till att sprida viktig information och budskap). De här männen har även större sannolikhet att nå ut till andra män och sprida budskapet till dem, för det räcker tyvärr inte att kvinnor hörs (som vanligt) för att politiker ska reagera. De här männen har alltså en möjlighet att visa att detta faktiskt är något som är viktigt och som svenska politiker måste engagera sig i. För ju mer problemen med den svenska förlossningsvården lyfts desto troligare är det att att politikerna vaknar till liv och faktiskt agerar.

Med det sagt så har de, som LD även skrivit i inlägget, självklart en rättighet att inte engagera sig. Poängen i inlägget är att det som sagt är intressant och sorgligt att det är så många män som anser att rätten till bra förlossningsvård är en fråga som inte är viktig och som inte berör dem! Och när de här poängteras väljer man istället för att bli berörd (eller bara vara tyst om man nu ändå inte bryr sig) att ta på sig en offerroll och tro att Cissi är ute efter att sätta dit honom, och flyttar därmed fokus och tar uppmärksamhet från det som är kärnan och det viktiga i det hela: Att alltför många män väljer att inte engagera sig i kvinnofrågor.

Caroline

Han bryr sig först den dagen han inte får dra över sin partner för att hennes underliv är söndertrasat. Han bryr sig först den dagen hans partner måste ha blöja för att hon bajsar på sig. Och hon inte genast får någon hjälp av vården.

Malin

Linp
Cissi Wallin klagade på att männen inte deltagit i sociala medier, ja. Jag har inte svårt för att läsa och det tror jag är uppenbart för de flesta att jag syftar på männens uteblivna deltagande i sociala medier, inte i själva marschen om det är vad du insinuerar att jag skulle ha menat. Vad är ens meningen med att svara på ett inlägg med orden "svårt för att läsa?", när det är tydligt för alla oss som skriver här att vi alla läser utan problem, men helt enkelt inte tycker lika i allt? Låg härskarteknik att bemöta den med andra åsikter med att ifrågasätta hens läsförmåga.

Somliga Förbannade Kvinnor

A
Så jävla bra! Tack, ska också köra den stenhård framöver, goda personliga skäl, du sätter inte agendan 😈👊

Tess

Fattar helt att man inte kan engagera sig i allt, men att reagera på detta vis då? Det känns som att han kände sig väldigt träffad. Jag har smärtproblematik och orkar inte alltid med saker. Även om andra kanske inte förstår så vet ju JAG varför jag inte orkade den eller den grejen.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog