Män våldtar oavsett var de kommer ifrån eller vilken färg de har på huden
Ofta när man pratar om just rasism vs våldtäkter och män och hedersvåld och feminster och ja ni vet så påpekar många att invandrare är överrepresenterade inom just sexualbrott. Detta innebär alltså att det skulle vara vanligare bland invandrare att våldta än bland svenskar. Ibland låter det nästan som att de menar att våldtäkt är nåt som alla invandrare sysslar med eller att det liksom är en "del av kulturen" och så får vi feminister kritik för att vi inte kan erkänna detta eller att vi mörkar det. 
 
Men här vill jag reda ut lite, där iallafall jag står. Huruvida invandrare begår fler sexbrott eller inte, det vet vi inte för BRÅ har slutat föra statistik över detta. Men vi kan nog räkna med att det inte förändrats sen 2005 eller när det var de slutade. 
 
Men! Lyssna nu:
 
Det är inte invandrare som är överrepresenterade när det kommer till sexbrott. Det är invandrade MÄN som isåfall är det. Män. Där är den springande punkten och det vi feminister återkommer till: män våldtar. Inte kvinnor. Inte invandrarkvinnor. Inte muslimska kvinnor. Män. Från alla samhällsgrupper och kulturer. 
 
Det är fullt möjligt att vissa grupper av MÄN våldtar mer. Jag kan tänka mig att detta gäller män med sämre socioekonomisk status. Män från samhällen med mindre demokratiutveckling. Män från slutna eller religiösa samhällen. (typ Knutby) Män från länder där kvinnan ses som boskap och länder där det fortfarande inte ses som våldtäkt när det sker inom äktenskapet. Män som själva utsatts för sexbrott och trauman som barn och där kan män som flytt från kriget ensamma utan föräldrar ingå såklart.
 
Så visst, vissa män kanske våldtar mer. Absolut. Så är det förmodligen. Det sticker inte jag under stol med.
 
 
 
 
(obs här ingår även finnar, norrmän och danskar bara så ni vet) (Var är statistiken gällande olika städer och olika samhällsklasser och olika utbildningsnivåer?)
 
MEN!
 
Statistik tar dock inte hänsyn till andra faktorer som vilka brott som anmäls i högre utsträckning. Man är nämligen generellt mer benägen att anmäla just brott som en invandrare begått än när en svensk eller vit har det just pga mer troligt att man blir trodd. Samt anmäler man överfallsvåldtäkter hellre än de som begås av pojkvännen eller killen man känner och alla gillar. Dessutom döms män med invandrarbakgrund i högre utsträckning än en vit utbildad svensk man. Detta vet vi ju och det behöver vi ta hänsyn till när vi läser statistik. 
 
Men visst, kanske är det så att vissa grupper våldtar i högre utsträckning. Så kan det ju vara.
 
Men är det relevant? 
 
Jag vet inte. Jag tror inte att det egentligen är relevant alls för oss, vilka som våldtar mer eller mindre, för män våldtar oavsett grupp. De våldtar alltid. Muslimska män. Svarta män. Vita män. Svenska män. Män från grekland. Män från kiruna. Män som bor i förorten. Män på östermalm. Män våldtar. 
 
 
 
Och våldtar de inte så är de en del av den kultur som möjliggör det, som tystar ner, viftar bort, osynliggör, skrattar åt, försvarar förövaren, skammar kvinnorna. Detta oavsett land och oavsett samhälle och oavsett var de kommer ifrån eller hur de växte upp. Skillnaderna är marginella. Det får vi inte glömma. De som gärna pratar om överrepresentation får det gärna att låta som att alla män i grupp X våldtar eller tafsar. Att de för hit en "våldtäktskultur" som inte fanns här innan och det är inte sant.
 
Och jag är inte mer i riskzonen tillsammans med ett gäng män från Bangladesh än vad jag är när jag hänger med killbästisen framför en film en sen kväll. Oddsen säger nämligen att det sistnämda är farligare för mig. (Även om jag personligen är livrädd för män i grupp.)
 
 
Däremot kan man såklart behöva anpassa jämställdhetsarbetet beroende på vilken grupp av män man jobbar med. Men det är nåt helt annat. Och det lämnar vi till de som jobbar med just det. (Se länkar i tidigare inlägg bland annat.)
 
Nu är jag inte så kunnig inom detta såklart så detta är mer random tankar från en feminist som inte har ett behov av att peka ut just muslimer som problemet, så ni andra får flika in mer matnyttigt kunnande och reflekterande. 
Jenn

Detta är ett av dina bästa inlägg! Kort, koncist och skarpt! Jag tänker fortsättningsvis hänsvisa till det här inlägget när jag sätts i diskussioner av den här typen. För ibland orkar jag liksom inte outa mina egna upplevelser för att bevisa att det inte är invandrarna som är problemet. Och det är tyvärr ofta nödvändigt när män sitter och killgissar och inte alls förstår sig på självklara saker som att det t.ex. är sjukt svårt att anmäla sin egen partner och bli trodd.

sovgris

Så himla bra inlägg. Viktigt och välformulerat.

Vill också säga att jag är otroligt glad och tacksam för att du bloggat så mycket under sommaren. Det känns lyxigt att få ta del av dina tankar och texter så ofta, ibland flera ggr om dagen. Jag är långtidssjukskriven med psykdiagnoser och känner att jag på riktigt blir friskare av att läsa dig. Är övertygad om att det skulle gå att mäta t.ex. skillnader i serotoninhalt före och efter läsning av LD. Du och Fanny Å är mina distanshealers. <3

Svar: <3 <3
Lady Dahmer

Anonym

Åh, så svår fråga. Jag håller på många sätt med, men tror också att det finns en risk att man tar sig tolkningsföreträde över de flickor och kvinnor som utsätts för våld och övergrepp av män i andra kulturer. Tänkte på det när jag lyssnade på P3s dokumentär om mordet på Fadime. Journalisten Marianne Spanner beskriver hur hon var på möten runt om i stan där flickor från andra länder beskrev hur det var att vara instängd, att inte få gå ut, att vara rädd för att åka på semester, att vara tvingad att gifta sig med en kusin… Och hur det då alltid reste sig en svensk kvinna och sa ’Jag förstår precis vad du pratar om, sådär har jag också haft det’. Och hur flickan som berättade tystnade – och sen hur diskussionen dog. Det är en balansgång det där, att å ena sidan prata om strukturellt förtryck och å andra sidan verkligen våga LYSSNA på kvinnor och flickor från andra kulturer utan att (typ) säga att det är likadant för oss svenska kvinnor.

Svar: det där är tyvärr så jävla förekommande
Lady Dahmer

e

Poängen är väl att vi kvinnor ska få komma till tals. Män ska inte uttala sig om vilka män kvinnor är mest rädda för, eller vilka som är mest farliga för oss för hur kan de om möjligt veta det? Det är vår verklighet och det spelar ingen roll hur många ggr jag i diskussioner med män säger att jag är lika rädd för svenska män i grupp som invandrarmän i grupp, hur personen jag levt med som jag fick fly ifrån var blond, blåögd och så svensk man kan bli, hur vi feminister fokuserar på gruppen män för det är de det berör och det är egentligen oväsentligt om de äter sill och potatis på julafton eller fastar på ramadan, man får höra samma sak ändå. Av svenska män ska tilläggas.

Det är omöjligt att ta det som någon slags omtanke och omsorg om kvinnor. Det är bara illa dold rasism där agendan är klar och tydlig. Förövrigt precis samma män som varit jävligt tysta under hela Anders Borg-skandalen. Den mannen passade visst inte heller in i agendan.

Svar: precis!!
Lady Dahmer

e

(Sill och potatis äter man kanske inte på jul vid närmare eftertanke, midsommar då då haha)

Svar: va? Jo det gör man ju! Först äter man sillen och potatisen, sen går man till skinkan och köttbullarna.
Lady Dahmer

Catten

"Anpassa jämställdhetsarbetet beroende på vilken grupp av män man jobbar med"- ja det tror jag på.

Att Mustafa Panshiri sa upp sig som polis och nu åker land och rike runt och föreläser dels för afghanska unga män, men också för socialförvaltningar och skolor är ju för att han såg ett behov av att rikta sig just mot den gruppen (afghanska unga män). Han kan kulturen då han ju själv är från Afghanistan. Antagligen når han dessa unga män betydligt bättre än vad jag skulle göra.

Man skulle ju önska att svenska män engagerade sig i svenska mäns beteende. Tyvärr tenderar de att försvara det (Borg).
Svar: precis, det behövs människor INOM kulturen eller samhället eller gruppen som jobbar aktivt. Inte människor utifrån för de kan aldrig ha insikt på samma sätt. Eller förståelse för kulturen/samhället/gruppen och på så sätt förstå HUR man når fram.
Lady Dahmer

e

Haha sorry jag gillar inte sill så har ingen aning men bra att du klargjorde det :)

MM

"De (=män) våldtar alltid" och "Män våldtar" är ju helt fruktansvärda generaliseringar. Tänk om någon hade generaliserat över en annan grupp människor på det viset, homosexuella eller invandrare. Varför är det då okej med horribla generaliseringar vad gäller män? Du vet ju själv att majoriteten av män aldrig har våldtagit och aldrig kommer göra det. Själv tycker jag att feminism är viktigt. Du skulle ju kunna bidra med något här, absolut. Men varför förstöra dina chanser till att verkligen bidra och förändra genom att generalisera halva jordens befolkning? Jag förstår det inte.

Svar: Bra fokus! 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Lady Dahmer

Jenn

MM
För att det är gruppen män som står för i princip alla våldtäkter? Ingenstans skriver LD "alla män våldtar" men det är främst män som våldtar. Det är minsta gemensamma nämnaren bland förövarna. Män som våldtar gör det helt enkelt inte för att de kommer från ett visst land, de gör det för att de är män som vuxit upp i patriarkatet som upprätthåller våldtäktskultur.

Förövrigt generaliseras alla grupper i samhället på en daglig basis. Oftast oförtjänt. Men nu är det gruppen män som står för de här brotten. Det måste då gå att peka på att eftersom nästan alla förövare har en gemensamn nämnare så bör rimligen åtgärdsförslag riktas in på arbete som rör just män som grupp. Den här generaliseringen är nödvändig. Och alla som läser den förstår att "män begår våldtäkter" inte betyder "alla män begår våldtäkter" annars har en ju bristande läsförmåga.

Panna

Varför fattar folk inte. Om man jämför män och kvinnor- vilka våldtar MEST? svaret vet ju alla. Och ändå skrika det "INTE MÄN!" Ni män som inte våldtar: 1. Ni förtjänar ingen medalj 2. Ni behöver inte ta åt er 3. Reagera i stället över alla män som sexuellt trakasserar/utnyttjar, ofredar, tafsar på, drar sexistiska skämt om, våldtar och mördar kvinnor. Inte feminister.

Maja

Ibland undrar jag om det är någon idé att försöka upplysa de som inte alls vill bli upplysta. De vet vad de tycker och håller hårt fast vid det, ännu mer så om det visar sig att de har fel, för då riskerar deras manliga stolthet att såras.

När jag var 18 så gick jag hem, dyngrak, med en 30-årig man (han hade ej druckit något). Jag ville verkligen inte ligga men det ville han och för honom var det väldigt passande att jag var full, jag var så full att jag knappt kunde gå eller prata. Eller jo, jag sa att det gjorde ont och då slutade han efter ett tag. Jag anmälde aldrig för jag skämdes. När jag berättade detta för min pojkvän så sa han "Det där lät inte som en våldtäkt."

Det är som att det är bara en våldtäkt om en man hoppade fram ur en buske på natten. Hur börjar man ens att förklara att det finns tjatsex och så mitt scenario, att vara så full att man knappt KAN säga emot? Kortfattat: Hur förklarar man att något inte är okej om motparten redan vet vad han tycker? Det blir ju en subjektiv fråga då.

En annan A

Visst, alla män våldtar inte men för det första beror siffran helt på hur man definierar våldtäkt och för det andra så våldtar inte alla män men alla män drar fördel av att män våldtar precis som alla män drar fördel av att män utövar våld. Det är svinbra för män att vissa män begår överfallsvåldtäkter, då framstår deras egna våldtäkt av en för full tjejkompis som inte kunde säga ifrån som en bagatell och i jämförelse de våldtäkterna är ju tjatsex faktiskt ingenting och på så sätt kan män fortsätta tycka att de schyssta killar som inte våldtar, de bara råkar ha sex med kvinnor som inte ville ha sex.

Em

Jättebra skrivet! Så viktigt. Kan verkligen rekomendera Katarina Wennstams bok En riktig våldtäktsman, om ni inte läst den. Beskriver precis varför vissa våldtäkter syns mer i media än andra. Mycket intressant också att hon beskrev att i princip enda chansen för en våldtäktsman att bli fälld i rätten är om han är från en lägre socioekonimisk klass än offret. Säger en del om vilka det är som blir fälld för våldtäkt.

Danish Delight

Katarina Wennstam, en riktig bra författare som skriver om strukturella fenomen som drabbar kvinnor! Flickan och skulden är en av dem.

Caroline

Samma personer som är väldigt noga med att skriva att "det är de DÄR andra, de med annan härkomst, som våldtar och här hemsk kvinnosyn" (typ Lamotte Längre med svans) skriver i nästa diskussion "hoppas att du blir våldtagen av de där kulturberikarna som du vurmar så mycket för". Följt av sjutttioelva olika bevis på att de själva hatar kvinnor (uttalande om utseende, kvinnans roll som omhändertagare, hennes värde utifrån knullbarhet).

Svar: haha japp.
Lady Dahmer

Stephanie

åå så trött på "inte alla män" kommentarer, varför hakar folk upp sig på det herregud! "98% av våldtäkter begås av män" betyder liksom inte samma sak som "98% av alla män våldtar"... kan folk inte läsa eller?

Märta

Enligt denna rapport från BRÅ (https://www.bra.se/download/18.22a7170813a0d141d21800052648/1371914741613/05+Sexualbrott.pdf) så sker 60 % av alla sexuella övergrepp av okända förövare, 30 % av bekanta och 10 % av någon närstående. Så det verkar alltså som att det visst är säkrare att umgås med personer man känner väl. Visst kan man diskutera hur mörkertalet ser ut, men då blir det bara spekulationer.

Svar: sexbrott ja. Där ingår tafs eller andra obehagliga gränsöverskridningar. Inte våldtäkter. Våldtäkter begås nämligen av de vi känner i större utsträckning.
Lady Dahmer

Becka

Jag hoppas du läser denna kommentaren och kan besvara den. Delade detta inlägg till min pappa och nu är vi oense om en kommentar längre upp. Jag som har följt dig i många herrans år kan se när du skriver eller svarar ironiskt, men det kan inte pappa. Nu tror han inte på mig så nu hoppas jag att du kan svara på denna kommentar så han förstår att jag har rätt och han har fel (för jag är helt säker på att jag har rätt!).

När du skrev "Bra fokus!" och gav tretton tummar upp på kommentaren av "MM" häruppe så tolkade jag ditt svar som ironiskt. MM har uppenbarligen fel fokus. Har jag fel eller menar du (som min pappa tror) att MM här faktiskt har bra fokus?

Svar: Haha, du kan hälsa din pappa att jag var ironisk. Eller kanske sarkastisk till och med. Jag brukar skriva så när män fokuserar på sig själva, på ordval, på nån detalj istället för det faktum att kvinnor blir mördade och våldtagna. Det är alltså skitdålig fokus. Om man hör nån prata om förtryck så är det där fokuset ska ligga. Att säga "hallå inte alla män" eller liknande är ett hån. Den enda rimliga reaktionen bör vara "shit det här är så fel, hur gör vi för att få bukt på det".
MM hade skitdålig fokus. Han gaggade om generaliseringar istället för att uppröras över att kvinnor blir våldtagna.
Lady Dahmer

Becka

Tack för snabbt svar. Jag visste redan svaret men min pappa vägrade tro mig (ändå vågade han inte slå vad om något, haha). Nu får han det svart på vitt (eller rosa på vitt).

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog