När bloggare inte får skriva utan att sälja sin själ till storföretagen
Läste detta inlägg skrivet av Susanne Delastacia apropå sponsrade inlägg och köpt blogginnehåll (vs. frivilliga donationer). Jag tycker ni ska läsa inlägget för det sätter fingret på, väldigt konkret, vad jag inte vill delta i.
 
Susanne har alltså bloggat för Amelia en längre tid men vägrar nu att låta sig köpas för småslantar. Hon vill kunna skriva fritt utan att tänka på vad som är lönsamt och utan press på att skriva reklaminlägg. Detta funkar tydligen inte för Amelia som tackar för denna tid. Jag är tyvärr inte ett dugg förvånad.
 
 
 
 
Susanne gör helt rätt.
 
Ser man på hur bloggvärlden ser ut idag så känns 90% av innehållet sponsrat. Var och varannan bloggare/instagrammare varvar eventuellt fina texter med ren skit dvs reklam för produkter de vill att vi ska köpa. Vi kallas ju för influenser nu och det säger en hel del. Vi ses på som produkter, som plattformar för företag där företagen kan sälja sina grejer. Jag fattar inte ens att folk läser sånt, har de så dålig koll på de som fortfarande vägrar låta sig säljas? Så trist.
 
Och trist att Amelia inte går i bräschen för ett annat sätt. Här kunde de ju göra sitt för kvinnokampen dvs låta kvinnors röster höras och berättelser förmedlas utan att kräva att de låter sig köpas av nån manlig mellanhand som tjänar miljoner på vår publik. 
 
(Obs, jag har bara haft bra erfarenheter av att jobba med Amelia, men jag var krönikör. Jag fick bra feedback och redigt betalt.) 
 
(Obs 2, jag tycker såklart att bloggare ska kunna tjäna pengar och om det kräver några sponsrade inlägg så är det så. Man gör det som krävs för att leva och betala räkningar. Dock så sticker jag inte under vagnen med att det påverkar deras innehåll. I synnerhet ju mer sådana inlägg de skriver.) 
Becka

Såååå bra inlägg. Jag läser inte bloggar längre förutom din MEN jag kollar på YouTube. Det är så satans mycket jävla reklaminslag där att jag vet inte vad. Nu menar jag inte reklamen YouTube visar som är på några sekunder innan videos börjar, mitt i osv. Det som kallas AdSense. Det är helt ok. Det är ett sett att få pengar för sina visningar och alla vet att det är ren reklam och ibland kan man hoppa över det efter 5 sek osv.

Däremot HATAR jag när de babblar och aktivt själva gör reklam för saker. I början när det inte var lika vanligt accepterade jag det, klart man ska överleva osv. Fast nu är det så vanligt att jag helt ärligt börjat kolla mindre och mindre på deras videos. När videos inte längre känns personliga eller har det innehåll som man först föll för så tappar man intresset. Blä.

Samma med bloggar, inget emot att man ha reklam mellan inlägg, i sidhuvud osv. Det är dock en stor jävla skillnad på att ha det och att aktivt skriva om reklam i inläggen. NEJ TACK.

Svar: Ja det är enorm skillnad! Det känns även oärligt.
Lady Dahmer

Becka

*Det är ett SÄTT att få pengar för sina visningar...

Skulle det stå.

Chs

Jag befinner mig på båda sidor om detta då jag dels själv konsumerar blogginlägg och vloggar, dels jobbar inom handeln och ibland är med och styr upp ett och annat sponsringssamarbete. Det jag kan säga utifrån mina erfarenheter är att ingen tjänar särskilt mycket på alla dessa värdelösa sponsrade inlägg. Är innehållet helt ointressant för läsarna/tittarna så genererar det heller inget resultat för företaget som sponsrat. Visst, värdet av inlänkar ska inte underskattas eftersom det förbättrar sökmotorrankningen, men allt som oftast slarvas det t o m med detta.

Vi har idag en samarbetspartner i form av en bloggare som kom till oss med en tydlig idé om vad hen ville göra och berätta för sina läsare. Vi underlättar ekonomiskt för denna person att genomföra ett projekt som vi tror på, och får exponering och kunskap i utbyte. Jobbar man på det sättet blir det hela också meningsfullt för alla inblandade.

L

Så himla lyxigt att få följa en blogg utan spons och tjat om produkter! Många bloggare som skriver sponsrade inlägg uttrycker sig ju precis lika skammande som dom gamla tjejtidningarna när dom tjatar om klippning, rakning, naglar och annat. Sånt klarar jag inte av att läsa.

Emma

Hej!
Har Natashja skrivit någonstans om feminism och preventivmedel? Detta att kvinnan har rätt att undvika en graviditet men också detta att det då blir hennes ensamma ansvar att se till att det inte sker (inte att det ska vara så men att det framställs så).
Dessutom har väldigt många av preventivmedlen otrevliga biverkningar som kvinnan bara ska acceptera så att hon alltid är redo att ligga. Hade varit så intressant då jag själv börjat undra varför jag glatt (?) går runt med en spiral uppkörd i slidan.

Hanna Karlsson

Jag kan tycka att en viss del reklam är okej. Men det ska vara på bloggarens villkor. Jag förstår att hon väljer att sluta. Hon är inte den första bloggaren som slutar på Amelia på grund av liknande anledning.

Maria

Susanne D skrev ofta bra och intressant tycker jag. Men hon fick tyvärr inte så många kommentarer och ganska få tryckte på gilla-knappen. Sedan finns där bloggare som bara behöver skriva typ jag drack en grön drink och sedan gick jag på hajk och får hundratals gilla och en del kommentarer, så är det tyvärr. Är mkt tråkigt att läsa reklaminlägg, ibland direkt skrattretande när det t ex görs reklam för tandkräm, alltså när blev dessa bloggare kemister.

Lisa

Off topic men jag vill önska inlägg eller fråga om råd. Det här med slutshaming. Hur män tycker kvinnor som ligger runt är äckliga och skyller sina "preferenser" (alltså preferens?!?? Kvinnohat snarare era as) på biologi, att det skulle vara naturvidrigt för kvinnor att ligga runt och att det gör dem till opålitliga partners(?) och att män biologiskt vill ha tjejer som inte ligger runt så att de inte riskerar att behöva uppfostra nån annan mans barn. Äh men alltså du hör ju. Men HUR bemöter man dem? Borde jag ens försöka eller ska jag lägga ner? Att påtala hedersbegrepp (kvinnans dygd), kontrollerandet av den kvinnliga kroppen etc funkar inte för de kontrar bara med just "biologi". Varför hävdar män sig vara logiska och rationella samtidigt som de tydligen är såna SLAVAR under sin "biologi"?! Är det rationellt? Nej tror inte det va.
Vet inte vad slutklämmen ska vara men jag blir så matt bara. Och ledsen. Och arg. Har du (eller nån annan för den delen) några kloka ord att dela med av tar jag tacksamt emot!

Svar: Säg åt dem att de är vidriga kvinnohatare alt. att det är vidrigt kvinnohat och så ha inget mer med de att göra om du kan.
Lady Dahmer

Maria

Lisa

Ett sätt kanske är att prata om män på samma sätt?
Det brukar ju tydliggöra strukturer, och är inte lika lätt att vifta bort som en uppläxning :)

Stäm in i kören och säg "Ja fy, män som legat runt är riktigt oattraktiva! De kan ju ha någon unge där ute som plötsligt dyker upp och behöver tas hand om?"

Jenny

Håller med till stor del! Vad tycker du om Elaines inlägg om samarbete med Viktväktarna?

Svar: Jag är ju ej elaines mamma (men hennes vän) och måste ju respektera hennes val men önskar att hon lät bli att promota deras skit. 👎🏼
Lady Dahmer

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog