ROPEN SKALLA, BB ÅT ALLA!
 
När jag skulle föda T så fanns det ingen plats på nåt BB i stockholm. Vi skickades runt och barnmorskan i telefonen bad mig att kämpa på hemma så länge jag kunde "orkar hon en timme till?" för att invänta plats. När det till slut inte gick längre så satte vi oss i bilen. "Kör mot Södertälje" var instruktionen. Alldeles för lång resa egentligen men vad skulle vi göra.
 
Men på vägen dit så hamnade vi i en trafikstockning (som skulle vara ett par timmar pga olycka) och då tog vi ett snabbt beslut precis när vi körde förbi enda avfarten därifrån - vi bytte håll. Mot Södersjukhuset istället. Vi ringde och förvarnade. Sa att vi kommer nu. De måste ju ta emot, de har liksom inget val. Vi kommer nu, förbered er. 
 
Vi hade tur den gången. När vi kom fram så hade en plats på Södra BB som ligger vägg i vägg med SöS blivit ledig och jag fick föda på ett BB som alla kvinnor förtjänar: i ett litet tyst rum med mysbelysning och en barnmorska som aldrig vek från min sida. Jag går ingenstans nu, jag lämnar inte ens rummet, säger hon. Jag stannar till barnet är ute. Jag har bara en födande. Så jobbar vi här
 
Men nu har de såklart stängt ner BB södra. Precis som flera andra BB runt om i landet. Kvinnors vård är nämligen inte en prioritering. Kvinnors vård har alltid varit kvinnors ensak och det ser vi tydligt nu när kvinnor uppmanas att gå kurser i hur man föder i bilen.
 
Apropå bilen så födde jag T en timma efter att jag kom in. Hade vi inte tagit beslutet att vända så hade han blivit född nånstans mellan Älvsjö och Södertälje. 
 
När J föddes förra sommaren hade jag också tur. Det fanns gott om plats just den dagen trots platsbrister hela sommaren. Vi fick rum flera timmar innan det var panik. Däremot hade jag mindre tur när det var dags att föda. Ut kom en bebis på över 5 kilo och jag slutade aldrig att blöda. Tack vare blixtsnabba åtgärder så gick allt bra. Jag stannade en vecka på BB. Fick blodtransfusioner och massa mediciner. Jag hade havandeskapsförgifting, en infektion i livmodern uppe på att jag nästan förblödde.
 
Jag vågar knappt tänka på vad som skulle ha hänt om jag tvingats till en förlossning vid nån vägkant. Men jag vet att jag inte hade överlevt. 
 
 
 
Men det är verkligheten för många kvinnor och jag pratar inte om kvinnor i fattigare länder utan om kvinnor i Sverige, ett av sveriges rikaste och mest väloljade länder. Men sjukvården har liksom mycket annat sålts ut och nu skördar vi resultatet. 
 
På Söndag anordnar Födelsevrålet tillsammans med Emily Comeau Hellsing och Cissi Wallin en riksmarsch som går i femton städer runt om i landet. Bland annat Stockholm, där jag kommer befinna mig. Haka på ni också för att visa stöd till såväl födande kvinnor som landets barnmorskor och undersköterskor som försöker jobba i kaoset!
 
HÄR kan ni se lista på vilka och få adresser till eventen på facebook. 
 
 
 
Marias bokhylla

När mitt vatten gick för 3,5 vecka sen fanns det inte plats på neonatalavdelningen i Linköping för tvillingarna utan vi slussades vidare till Norrköping. Fyra dagar senare när de faktiskt också ville ut var det även fullt i Norrköping och vi blev nästan skickade till Skövde istället men i sista sekund valde de att låta oss vara kvar och lösa det. Tacksam som fan för det, och för att jag bor där jag bor för annars hade nog inte mina tjejer levt och blivit tre veckor idag. ❤

Hannah

Södra BB var fantastiskt, hur kunde det få stängas? Alla kvinnor borde få föda som förlossningar sköttes där </3

Anonym

Min bror och hans fru befinner sig i detta nu på sjukhuset i Växjö för att få sitt barn. De bor långt nere i Skåne men det fanns inte en enda plats på något BB i hela Skåne så de fick sätta sig i bilen och köra upp till Småland. Vad fan är det här? Jäkla skitpolitiker!!

Jessica

Jag bor i Kiruna och längtar inte till den dagen då jag ska föda barn. Närmaste BB är 10-11 mil bort, i Gällivare. Vägen mellan Kiruna och Gällivare kallas för Dödens väg. Jag kan bara hoppas att det inte blir en färd dit i minus 30 grader, snökaos eller samma kväll som det skett en olycka. Så som att en lastbil hamnat rakt över vägen. Den enda vägen dit.

Kram på dig!

Det är hemskt hur kvinnors vård( inte) prioriteras.

Frida

Jag är också från Kiruna och har valt att inte bo i en stad som saknar vårdcentral (hälsocentral finns), sjukhus, akutkirurgi och BB. Precis som Jessica skriver så är närmaste BB i Gällivare, 12,2 mil bort, efter vad som kallas Dödens väg. Närmsta specialist-BB ligger 34,3 mil bort. Ambulanshelikopter används "bara i nödfall". Blir fan MÖRKRÄDD.

Annie

Så jäkla hemskt det som pågår. Hade män fött barn hade det funnits toppklass-BB i varenda stad. Vi kvinnor gör det viktigaste jobbet av alla: vi för hela mänskligheten framåt. Och vad fan får vi för det?! Är så förbannad. Mitt andra barn föddes med urakut snitt (bor 5 min från ett bb som hade plats så jag var i tryggt händer). Hade jag suttit i en bil någonstans istället för att jag var inne på bb hade bebisen, och kanske även jag inte överlevt. Nu gick det istället bra.

Sara

Håller med Hannah: Södra BB var en jäkla gudagåva och det borde vara en mänsklig rättighet att få föda på ställen med minst deras standard och omhändertagande.

Tack LD för allt du gör. Alltså ALLT. ❤️

My

Jag och min bebis hade varit död......... I Sverige 2013, inte ett u-land utan i Sverige. Det är fan skrämmande.

Ajabajaerika

Rätten till att känna sig trygg att födda, man blir förbannad

N

Min bebis dog, under en förlossning i Sverige 2016!!!!! Mödravården och förlossningsvården i Sverige är under all kritik. De som jobbar där är underbemannade, finns inte tiden, kompetensen att ta hand om alla födande kvinnor med de resurser som ges. Vi måste få bättre vård för kvinnor!!

Svar: åh. Har inga ord men massa kärlek åt ditt håll. <3 <3 <3
Lady Dahmer

Ganesha

Och var fan är alla engagerade pappor? Berörs inte dom lika mycket? Ser bara kvinnor som hejar på detta. Inte sett en enda man dela, sprida, vilja delta. Alla berörs av detta! Bryr dom sig inte? Önskar jag kunde vara med och visa mitt missnöje/stöd på närmsa marsch. Ska flytta den helgen. Men tänker att detta kan bli återkommande till varje år. Tills förändring sker?

Svar: de bryr sig inte tyvärr. skriv att fotbollen ställs in så kommer de rusandes i full fart dock
Lady Dahmer

Malin

Det är katastrof och under all kritik. Men: hade män fött barn hade funnits topp-BB i varje stad, skriver någon. Jag undrar lite ändå om det verkligen är så.
Bara personer med penis drabbas av prostatacancer, ändå är det en cancerform där många inte får den bästa vården. Man väljer att stråla framför att operera och det leder till att färre blir friska. Och så vidare. Så vården/politikerna gullar inte med män heller.

Martina

Är skrajj som fan. BF i oktober och varit på TUL med en bebis som beräknas vara 27% över normalstorlek nu. Skrajj för att det inte ska finnas plats, skrajj att något ska gå fel när jag föder ut en gigant. Skämtar om jättebebis, och försöker hålla modet uppe, men det är inte lätt. Finns ju massa felmarginal i hur de mäter på TUL och jag ska få gå på flera, men det är inte ok att en ska gå och vara nervös. Hoppas att de ska rekommendera igångsättning så att jag iallafall är på rätt plats om det uppstår komplikationer.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog