Tänk att ha två små barn och ingenstans att bo
Läste ett inlägg i en facebookgrupp där en person söker boende för en ensamstående mamma med två små barn som snart blir hemlösa. Själv kan hon inte ta in nån eftersom att hon själv bor inneboende i ett rum. Med sina barn. Hon har redan hunnit flytta 31 gånger sen barnen kom och hoppas på att kunna hjälpa den här kvinnan. 
 
Alltså jag kan inte ta in detta. Två kvinnor med barn som inte har ett eget boende. Två kvinnor som söker ett rum att hyra hemma hos nån annan eftersom att boendekrisen i framförallt Stockholm inte har nåt att erbjuda de som saknar kapital för att köpa sitt boende.  En kvinna som flyttat TRETTIOEN gånger redan. Med barnen i släptåg. 
 
I segersäng så planeras 200 nya hus. För den som har fem mille att lägga på det. I älvsjö där vi bodde innan så byggs det lägenheter för glatta livet. Hyresrätter? Haha nej. Bostadsrätter. De hyresrätter som byggs är få och väldigt dyra. Och många av de som redan finns görs om till bostadsrätter. Var fan ska folk bo? 
 
Vi har redan inneboende förresten. Min bror och hans tjej bor i vår gäststuga. Hur länge är svårt att veta eftersom att .. ja bostadskris. Det känns jobbigt, mest för deras skull, för att bo här är inte gångbart i längden. Men var ska de ta vägen?  
Therese

Vet du vad hon heter eller kan länka på något vis? Jag har en tvåa med trädgård som ska hyras ut från 9/10-30/4 som de gärna får hyra!

Svar: Nä jag vet inte. Det är i streetgäris tror jag. Bor du i sthlm?
Lady Dahmer

Annie

Alltså detta med bostadsbristen är ju fördjävligt och påverkar människor på så många sätt. Förstår att det är extremt i Stockholm, men även många andra städer lider av bostadsbrist. T ex den mellanstora stad jag bor i. Jag skulle aldrig kunna köpa hus eller lägenhet på egen hand här trots att jag har fast heltidsjobb med ok lön (typ medelinkomsttagare). Och för att få lägenhet hos kommunala bostadsbolaget krävs 10-12 års kötid. De privata har kortare kötid, kanske 2-3 år men då har de också färre lägenheter. Nu bor jag i hus, köpte innan priserna gick upp och tillsammans med min man så vi är två om lånet. Men om nåt skulle hända, typ om vi skulle skilja oss t ex. Då vette fan.

Therese

Ja jag bor i Stockholm, i ett villaområde i Spånga närmare bestämt. Attans då, jag är inte med i den gruppen.. Skulle du lyckas få tag på några uppgifter så hör av dig, vi försöker hitta någon som vill hyra och när man hör sånt här så vill man verkligen hjälpa till när man faktiskt kan!

Svar: jag tipsar om detta inlägg i gruppen så kan de själva ta kontakt. Får jag posta din email i gruppen? streetgäris är hemlilg grupp.
Lady Dahmer

Therese

Skicka helst mail i PM till personen i fråga, man vet aldrig vart den kan hamna annars eller be henne kontakta via Facebook, finns bara jag med mitt namn 😊 Men tipsa absolut!!

Sirpa

Hej! Fan vad fint lady dahmer att du har skrivit om det här❤️
Jag ser i kommentarerna att Therese har en ev bostad! Du kan kontakta mej på sirpa kirrko Petrini på Facebook så slussar jag vidare dej till molly.
Det va jag som skrev inlägget.

Bästa hälsningar!

Anonym

Om inte annat kan du skriva till molly direkt. Molly gallardo heter hon på Facebook

Eh va

Varför skall alla prompt bo i Stockholm eller Göteborg? Det finns massa ställen att bo på här ute på landet :) Jag kanske är fördomsfull nu men om man är uteliggare kan man väl inte ha ett specifikt superduperjobb som kräver att man bor inne i storstaden och borde således kunna relocate? Eller har bostadbristen nu resulterat i att uteliggare nu inte är utslagna människor utan småbarnsmammor med toppkarriär? Ovasett vad - det finns karriär att göra här på landet med! Jag har flyttat världen över så känner själv inte att jag måste vara kvar i en speciell stad - kanske är annorlunda för mig än alla andra, men nog fan kan alla hålla med om att det bättre att ha tak över huvudet i någon annan stad än Sthlm/Gbg än att vara uteliggare i dessa städer?!

Svar: Många av de som är hemlösa i sverige är vanligt folk dvs inte missbrukare eller uteliggare. De hattar från soffa till soffa, lägenhet till lägenhet, rum till rum - ibland har de barn också. Att man inte kan flytta kan bero på massa omständigheter man inte kan råda över.
Lady Dahmer

Eh va

With that being said så håller jag med dig fullständigt - sjuk bostadspolitik, sjuk värld. Men man får bara göra det bästa av situationen, vad fan annars kan man göra?

Sara

Jag är också i den situationen. Ensamstående med ett barn och bostadslös. Bor för tillfället i ett rum jag hyr i Göteborg men där måste jag flytta ifrån i slutet av september. Just nu vet jag inte vart vi ska ta vägen då.

Maria

Eh va

Många vill väll bo kvar i sitt sammanhang... om man har levt på resande fot har man ju inte skapat sig ett så starkt sammanhang i sin stad, det kanske är därför du inte ser vad andra har att förlora ;)
Absolut att man kan hitta ett lika bra betalt jobb på en annan ort, men att bygga relationer tar tid!
Dessa saker är mycket viktigare för oss som människor än man först tänker..

Men jag tror också att utbaniseringen kommer vända, för att fler och fler tänker som du!
När bostadsmarknaden är som den är i storstäderna och fler jobb / utbildningar går att sköta på distans kommer folk garanterat börja söka sig ut från städerna. Vi lever ju mer och mer digitalt, och det är trendigt att "skala ner".
Det finns liksom en gräns för hur mycket det är värt att kämpa för en lägenhet i stan.

Anonym

I det här sammanhanget handlar det inte om en karriär eller att bo i city. Det handlar om att hitta bostad och kunna fortsätta att vara föräldrarledig med en 3månaders. Det är även så att det finns betalningsanmärkningar med i bilden sedan ett tidigare levande innan barn. Allt var stabilt tills lägenheten personen hyrde skulle säljas och det enda öppna är andrahandsmarknaden. Kommunen personen bor i har inte någon "tak över huvud garanti" som Stockholm stad har. Men min fördom blir då att du "Eh va" förmodligen är vit privilegierad person som förmodligen inte kommer bli bostadslös eller kommer komma i närheten av att falla mellan sammelets stolar. Saken hör till att personen inte heller har någon familj som kan hjälpa till hens mor har gått bort och hens far kan inte bistå med bostad eller agera borgenär. Förtur i bostadskön får du enbart om du har svåra fysiska handikapp.

Varför ska det handla om att en är missunnsam karriärist som vill leva i stan. "Stockholmsområdet med flex" står det i inlägget. Personen har inget körkort och har sitt nätverk i stockholmsförorter (vänner som stöttar) hen är ensamstående och kunde inte för sitt liv tro att det skulle bli så här för 6 månader sedan.
Jag kan säga att personen har "tur" att jag har vart i samma sitts 31 gånger och slagits med myndigheter samt kommunen och hittat olika eldsjälar som har kunnat öppna sina hem och hjälpt till med tips och råd. Jag har själv inte haft någon familj som har kunnat bistå med något mer än vänliga ord. Men en antar att du aldrig kommer hamna i denna sitts.
Och OM du skulle göra det någon gång så hoppas jag att du får den hjälp du behöver och inte behöver flytta så långt ifrån där du har rotat dej och har ditt nätverk och jobb för det är Vidrigt. Och jag hoppas inte att du behöver vika ihop dina barns kläder och packa ihop deras leksaker för att sedan packa en väska med det mest nödvändigaste för att lör du någonsin har byggt upp ska nu flyttas till ett shugardföråd för 1060kr i månaden.

Eh va

Hej Maria! Nog är det så att det är viktigt med relationer människor emellan men om dessa mänskliga relationer inte är starka nog att "provide a roof over your head" skulle jag inte vilja påstå att de skulle fungera som ett bra skäl nog att vara uteliggare med sina barn! Det finns, precis som du säger, en gräns för hur mycket det är värt att kämpa för en lägenhet i stan.

Annika

Eh va: Jag har fallit mellan stolarna i en helt annan fråga (förlossningseftervård, och helvete vad jag har kämpat!); och det är såå ledsamt när man får råd från människor som inte ens har brytt sig om att sätta sig in i och fråga vilka åtgärder man redan övervägt och förkastat eller prövat och misslyckats med. Som får allt att låta som att det är så jävla lätt.
Och ja, det är lätt att trilla dit. Jag har själv kommit med de där "goda råden", innan jag fick lära mig hur det kändes att vara mottagare.

Sörmländska tanten

Såhär är det har du anmärkningar är du körd. Det finns inget du kan göra åt det. Är själv 33 och bor hemma hos mamma för har anmärkningar och är arbetslös. Har sökt jobb och praktik men får inget. Och till slut blir man nästan apatisk man vill inte titta på mailen för det står tomt där eller nej tack. Har innan att jag tycker det är jobbigt att träffa nya människor.
Har utbildning i grafisk formgivning sökt allt jag kan hitta inom kultur och liknande men får inte ens svar. Självklart har jag även sökt allt från lager, vård och allt annat.
Min poäng är att boende och jobbklimatet har blivit hårdare och du behöver kontakter för allt möjligt dessa dagar.
Och självklart ska du ha den bästa utbildningen plus 10 års erfarenhet. Och i bostad ska du ha råd att lägga 5 månadshyror i förväg.

Pernilla

Utförsäljningen av allmännyttan är en riktig skamfläck i svensk bostadspolitik. Det var många av oss som i princip kände oss tvingade att köpa vår bostad, för det skulle ju vara så häftigt att ÄGA.

Jag upplevde mig faktiskt mer fri då vi hyrde, iom att det kändes tryggare. Det var bara att ringa fastighetsskötaren vid problem i bostaden och man behövde inte oroa sig på samma sätt hur det skulle bli vid ens respektives eventuella frånfälle, eller vid skilsmässa.

Likaså ungdomar som inte har rika päron som kan laxa upp pengar till en bostadsrätt, tvingas bo hemma långt upp i vuxen ålder och missar mycket roligt, som jag minns det, de första åren när man flyttade hemifrån.

Sedan att det finns människor t o m med barn som inte har tak över huvudet och om än tillfälligt, hela tiden måste oroa sig för framtiden är ingenting annat än skamligt.

Eh va

Hej Annika! Jättetråkigt att höra om dina problem med förlossningsvården (och hoppas det löser sig till det bättre snart). Jag tycket det framgick ganska tydligt av texten att personen i frågra söker lägenhet i Stockholm och således finns det inte så mycket att "sätta in sig i". Nej, det är inte lätt att hitta bostad i storstäderna, det är precis det som är poängen - leta istället på annat håll. Min kommentar var inte på något vis menat som ett försvar av Sveriges bostadspolitik (eller som kritik av personen i fråga) utan som ett ordentligt tips - det finns bostäder i mängder utanför Gbg och Sthlm. Släpp taget om "måstet" att bo i en storstad, det måste väl ändå vara bättre att ha tak över huvudet (även om det är på "landet") än att inte ha det. I en perfekt värld kan alla bo där de vill, världen har ingen gränser osv etc - vi lever dock inte i denna perfekta värld så man får göra det bästa av situationen? Jag skulle aldrig någonsin välja att vara uteliggare med mina barn över att ha tak över huvudet långt bort från "mitt sammanhang" och "nätverk". Du vet för övrigt ingenting om huruvida jag varit "mottagare" eller ej (du har fel i ditt antagande).

Eh va

Och för att klargöra - när jag säger att jag aldrig skulle välja att vara uteliggare med mina barn över att ha tak över huvudet långt bort från "mitt sammanhang" och "nätverk" så är det inget "skammande" av personen som nu väljer att göra detta, men man måste väl få ifrågasätta hur "alla" nuförtiden skall bo i "storstäderna" trots att det inte finns en möjlighet för det? Det är vår tid och politik som är ur led och har lett till detta, alltså inte personen ifråga. Bäst att klargöra.

Svar: Va skönt att du kan välja sånt!
Lady Dahmer

Lisa

Eh va
Du har trampat i klaveret och uttrycker dig som att situationen är lättlöst men att mamman i fråga inte löser det pga egoistiska skäl. Backa och be om ursäkt, du vet lika lite om situationen som alla andra.

Elvira

Och så finns det de med kapital som väljer att endast bo granne med sin partner. Okej det är förmodligen botadsrätter men ändå.

Ystran

Det här är ett väldigt viktigt ämne att lyfta!

Det är bostadsbrist även på små orter i hela landet, om än inte lika extremt som i våra storstäder. Helt jävla befängt att göra om en massa hyresrätter till bostadsrätter. Vad fan tänker dessa beslutsfattare med?
Allt fler bor hemma högt upp i 20-års åldern pga av detta, för att det är svårt att hitta bostad och finns det något brukar det ofta vara för dyrt dessutom så en måste hitta någon att dela bostad med. Åkte själv på att dela bostad med brorsan för att det hade tagit för lång tid att hitta eget efter att jag åkte på att flytta hem igen en period. Jag höll fan på att bli tokig efter att ha bott hemifrån i 14 år.

Fler hyresrätter är vad som behövs och det billiga sådana, bostadsrätter är värdelösa om en kämpar med att få in en fot på arbetsmarknaden!

det är jag som har flyttar 31 gånger med mina barn

Till "Eh va"

Personen i fråga var sökt på många andra orter där men då krävs det bil och körkort vilket personen inte har. Jag har sökt åt personen men får ej något gensvar och dom flesta svaren vi mött är att dom ej vill ha barn i bostaden eller endast hyr ut till par/singelperson. Eller där hyrorna ej är utgivna och visar sej ligga på 14.000kr pluss deposition på 2 månadshyror (omöjligt för min vän som lever på föräldrapenning) saken är att min person är rasifierad där av också mindre möjligheter (vidrigt men sant) i dag fick hon ta en taxi till skolan för att lämna barnet då vagnen gick sönder och barnet verkligen behövde komma till skolan. Resan gick på 1600kr. Hon har suttit och gråtit nu i telefonen på morgonen och jag är MAKTLÖS. Jag kan inte göra ett skit. Kommunen som hon tillhör lyfter inte ett finger. Vi har vart på jakt efter bostad nu i 6 månader.

Men om du har en lösning eller tips och råd så ge oss gärna det. Det sista vi behöver nu är ett troll som tror sej veta bäst och som sitter ned näsan i vädret och säger "jag skulle minsan ALDRIG"

Jenny

Lite in den sitsen själv men har som tur var ett andrhands kontrakt i ett år genom en kompis kompis. Sen vet jag inte hur det ska gå. När jag sökte innan jag fick den här fick jag inte ens svar på något jag sökte. Andra hand, inneboende osv. Antagligen för att jag har barn, så den dörren är ganska stängd där också. Jag är ensamstående undersköterska som är föräldraledig just nu så hyrorna folk drar till med är svåra att klara dessutom och för att få bostadsbidrag måste det vara en godkänd andrahandsuthyrning.

Och Ej va..
Personligen skulle jag faktiskt vilja flytta ut på landet, från Gbg, nu när barnen är små. Men det skulle innebära en annan kommun och det skulle deras pappa aldrig gå med på så då får jag flytta från dem.

Christina

Bostadspriserna är HEEEELT sjuka!!!! Fattar heller inte vart människor ska bo?! Vanliga jävla människor!! Människor med lågavlönade arbeten eller arbetslösa/sjuka whatever är också människor!!! Måste vara så fruktansvärt att stå utanför samhället, och med barn dessutom!! Sverige är ju för fasiken ett rikt land.. Sorgligt!
Bygg bostäder där människor har råd att bo i!
Vi gnäller ofta på att vår lgh är så liten men då hejdar jag mig och tänker att den är värd MYCKET (bor i centrala Göteborg) och kommer att kunna ge oss möjlighet att köpa större i framtiden efter föräldrarledighet, och vi ska INTE klaga!
Hoppas denna kvinnans situation löser sig så att hon och hennes barn kan få känna trygghet som är en mänsklig rättighet!

Annika

Alltså nu spinner jag vidare lite halvt off topic (jag vet fortfarande inget om den här familjen eller ens om någonting eftersom jag är vit, kränkt medelklass).
Vi pratar ofta om att det är just kvalificerade jobb som binder människor till storstäderna, men är det inte likadant eller värre med okvalificerade? Jag har själv försökt söka jobb utan högskoleutbildning när jag bodde på landet. Det gick sådär.
Tänker att man får ett ganska litet geografiskt område att pricka in boende, barnomsorg och arbete i utan körkort och med sparsam kollektivtrafik. Och hur många av anställningarna funkar att en arbetar enbart dagtid vardagar när förskolan är öppen? Eller är jag helt ute och cyklar?

Idz

Eh va, du, det är bostadsbrist i hela landet - inte bara storstockholm, göteborg, andra större städer, utan i HELA LANDET. Oj, nej, jag tar tillbaka det. vad sägs om en härlig stuga mitt i skogen eller kalhygget, by 2h bort med cykel, dåliga vägar, dålig kommunikation (gäller även telefon), ta jägarlicens och blås din egen mat?, all samhällsservice plockas ner och exporteras till stockholm dit även alla råvarupengar går, vad sägs om polis - timmar bort, ambulans - timmar bort. Gillar du att räknas som människa och skattebetalande medborgare? Välkommen till norrlands inland.

En annan Jennie

"Eh va": Det finns inte mängder av bostäder i övriga Sverige: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kommunerna-bostadsbristen-ar-rekordstor. Men enligt artikeln går det jättebra att flytta till Haparanda, Åsele och Hultsfred där det finns bostadsöverskott. Jag tvivlar på att det är lätt att få ett jobba där.

Svar: Mmm det finns ganska mycket mindre jobb i andra orter också. Jag flyttade därifrån för jobb. Sen är det inte så enkelt som att bara flytta. Speciellt inte om man saknar körkort, kontakter osv.
Lady Dahmer

Therese

Eh va -

Öhm så om hennes vänner inte kan erbjuda henne ett boende så är dom inget att ha och hon kan flytta från stan!?

Inte tänkt att dom kanske är i samma sits? Trångbodda? Kan inte riskera att bli av med boendet om dom överskrider hyresvärdens gräns för boende?
Dom hjälper henne med barnen, fattar du inte hur värdefullt det är för en ensamstående mamma i en sån utsatt sits!?

Och nej det är INTE bara dom "utslagna" som bor på gatan, det finns dom som både studerar och jobbar som inte har boende, en prick i registret och det är kört på förstahandsmarknaden på många, många ställen, tjäna liiite för lite så är de kört (många hyresvärdar har just höjt till att du måste tjäna 4× hyran) var sjukskriver eller föräldraledig så är de också kört för de gills inte som inkomst
Sen har många kötider på 4-16år!
På andrahandsmarknaden/inneboendemarknaden så kan dom ta nästan hur höga hyrer som helst och det finns knappt nån säkerthet, mycket är svart och du har inget val
Lägg till barn så har du ett recept för katastof för en familj

Dessutom får en inte flytta hur som helst när en har barn om det finns en pappa, och nej han behöver inte vilja ta hand om dom, han kan bara sabotera
Och skola och barns vänner gör de jävligt jobbigt att flytta runt

Fyfan för såna som dig.. håll tyst och kliv av höga hästen.

Jenny

Annika så är det ju! Mycket som ska klaffa. Som undersköterska skulle jag säkert ha lättare än många andra att hitta jobb lite överallt exempelvis. Men utan körkort måste det finnas bra kollektivtrafik för de arbetstiderna. För att inte tala om barnomsorg eftersom jag skulle flytta från mitt kontaktnät och ha mycket svårare att få hjälp där. Vet inte hur vanligt det är med "nattis" på landet osv.

Annika

Jenny; Tack för ditt svar, hade precis börjat skämmas för att jag tog plats i diskussionen med min nedtrillade polett. Nej, eftersom kommunerna inte är skyldiga att ordna med nattis tror jag det är ovanligt. :( Har dock inte kollat upp, jag kan ha fel.

Ulrika

Jenny

190 av 227 kommuner erbjöd nattis år 2016. Så det finns utanför storstäderna.
Sedan om kollektivtrafik, är det en medelstor stad finns det oftast god kollektivtrafik. Kommunerna vill ju gärna att folk som jobbar, ex på sjukhuset, ska kunna ta sig dit utan bil. Miljötänk osv.

Nu säger jag inte att det är lätt eller att man ska flytta i situationen ovan. Jag vill bara påpeka att det inte är som att man förflyttar sig 100 år tillbaka i tiden om man bosätter sig utanför storstäderna.

Jenny

Det låter ju jättebra att så många kommuner erbjuder det Ulrika!
Jag förstår också att man kan få det att funka uranför storstäderna och att samhällsservicen finns i större eller mindre utsträckning på fler ställen.
Min kommentar var mest att jag höll med Annika om att mycket måste klaffa för en ensamstående förälder och motsatte mig Eh va om att det bara är att flytta.

Mie

Jag förstår inte Svenska bostadspolitik. Inte bara finns det folk som inte hittar bostad alls, dessutom har man skapat en generation (de yngre som köper idag) med skulder långt upp över öronen. Jag bodde i en annan storstad när bostadsbubblan där sprack och hade många bekanta som nyligen köpt lägenhet/hus. De var inte rika, utan valde det som ett alternativ till ockerhyror.

Sen gick priserna ner till hälften i princip över natt samtidigt som jobbmarknaden krisade. Det finns många likheter med situationen i Stockholm idag.

Nettan

Nej, alla kan inte bo i storstäder men det är fasiken inte lätt på landsbygden heller. Jag bor i en liten kommun med strax över 9000 invånare och här får man leta desperat med ljus och lykta efter ett boende. Kommunala bostadsbolagets kö är längre än lång, privata värdar är det ont om och hus finns knappt till salu.

Om jag och mannen skulle skiljas åt så vete fan var den ena av oss skulle kunna ta vägen då ingen skulle vilja behöva lämna sitt barn.

Har tyvärr inget gått råd att ge men en massa medkänsla.

Sanna

Nu väljer man ju att ge nyanlända förtur i bostadsköerna också, tom slänger ut andra hyresgäster som på lidingö, så vidare genomtänkt är inte öppnagränser-systemet. Stockholm har ju varit svårt länge, men därför har vi bostadsbrist även på mindre orter. Möjligen att denna kommentar retar folk, men 200 000 tusen nya invånare på två år därför att Sverige har mycket oebyggd yta?

Svar: Ny flyttar det ju ut ungefär lika mycket folk som det kommer in generellt, men bostadskrisen är ju ett faktum så klart det blir panik när man står med nya familjer som är bostadslösa.
Lady Dahmer

Linnea

I Älvsjö byggs det faktiskt väldigt mycket hyresrätter och studentbostäder av Familjebostäder. Bostadsrätterna byggs av jm. Därmed inte sagt att de är billiga! (För de är det inte). Problemet är väl att det bara är de med bra inkomster som kan hyra dessa. Eller studenter med extrajobb.

Tvåbarnsmamma

Vet precis hur det känns.
Hyrt i andra, tredje och fjärdehand i nästan hela mitt vuxna liv. Nu sist fick jag, min sambo och min dotter hyra ett rum i mina föräldrars trea. Där bodde vi i ett år.
Och efter mycket strul har vi lyckats få tag på ett förstahandskontrakt. Men det kostar. Min mamma och min syster har tagit ett varsitt banklån på 250 000kr för att hjälpa oss. Vi är evigt tacksamma! Men det känns så jävla sjukt. Och alla dom som inte har tur att kunna få hjälp av familjen?

Jag som skrev ett nödrop i ett inlägg

Nu kommer det glädjande besked! Dom har hittat bostad och får skriva kontrakt på 3 år och sedan efter det hur länge dom vill. Dock hög hyra men det får lov till att gå runt!

Imorgon skriv kontraktet och dom flyttar på söndag!

Och tusen tack lady dahmer! Tusen tack alla som har stöttat och peppat samt gett så goda tips och råd! Jag är så glad att jag gråter!

Svar: Tack för att du uppdaterar oss!!!! Fan va glad jag blir!!!! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Miljoners kärlek! Och hojta till om ni behöver mer hjälp!
Lady Dahmer

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog