I sverige får man våldta kvinnor
Männen som gruppvåldtog en kvinna i Fittja frikändes nyss. Jag är inte förvånad. Nej jag är faktiskt inte det för rättsystemet har klargjort för länge länge länge sen att det är helt ok att våldta kvinnor i varje hål tills de går sönder. Kvinnor är fritt byte i patriarkatet och nej, flytta härifrån hjälper inte för det är tyvärr värre på andra platser. Ingenstans är kvinnor och barn fredade. 
 
Visst, ni kanske tänkte att nu, NU, i dessa #metoo-tider så kommer det hända nåt. Men som jag sa för nån vecka eller två sen så är rörelsen en illusion. Att kvinnor börjar prata är såklart revolutionerande, men vi har så långt kvar. Ingenting har hänt. Och inget kommer hända under vår livstid. 
 
Ni som undrar över varför jag inte är på demonstrationen idag kan... nä förlåt jag ska inte vara elak men är så jävla trött på att ens engagemang i kvinnofrågor bedöms utefter vilken plats man befinner sig på en tisdag vid lunch. Eller som för Elaine Eksvärd som ifrågasätts för sitt engagemang för barn som utnyttjas sexuellt för att hon inte engagerat sig i musikhjälpen.
 
Folk måste sluta med detta navelskådande och fördömande. Jag är inte på demon för att jag inte befinner mig i stockholm just nu, men sanningen är den att jag kanske inte ens kommit ändå. Jag har annat att hantera och bolla med. Men ni som kan och orkar, jag hoppas ni är där idag. Kvinnan behöver allt stöd hon kan få nu och jag ska se om det finns nåt jag kan göra från mitt håll för att underlätta det. 
 
 
Hmm

SHH: Jag har svarat dig i två i inlägget längre bak. 💚

Hmm

Jag går inte heller på demonstrationer. Det är inte något som är möjligt för alla.

Och jag vet vad jag mycket hellre hade gjort och då är det inte bra att min blid finns på övervakningskameran som kommer finnas på demon.

Hmm

SHH:Det skulle stå att jag svarat dig i inlägget två steg bak. 💚

Ulrika

HUR kunde de frias?!?!? Någon som vet vad domen blev? Vad hände? Hur kunde detta hända? Hur kan Sveriges rättssamhälle verkligen se ut så här? Vet ju att det händer man att något så grovt där det finns vittnen, där offret har gått till polisen och de har sparat kläder och sperma med bevismaterial, HUR kan man inte bli dömd?

F

Jag tycker att folk ska tänka sig för ett varv extra innan man uttalar sig om saker som man uppenbarligen inte vet något om. För det första så har domen inte vunnit laga kraft än, den kan överklagas och de kan dömas i hovrätten om tingsrätten gjort en felaktig bedömning av bevisen.

Sen verkar det som att det finns stora brister i utredningen. Det tycker jag ska anmälas till JO osv, det MÅSTE utredas. Resursbrister får aldrig göra att bevisläget påverkas på det sätt som kritiken menar har skett i detta fallet. Om målet verkligen fått denna utgången p.g.a. bristfällig bevisning så hoppas jag att hon får hjälp att driva ett skadeståndsmål gentemot staten, upp till Europadomstolen om det så krävs. Det FÅR inte hända.

Frågan är vad alla ni som idag raljerar över Sveriges rättssystem tycker ska förändras. Ska vi köra Nordkorea och Kina-style där en objektiv bedömning och beviskrav är totalslopat? Ska vi ändra beviskravet i brottmål från att det ska vara visat "bortom allt rimligt tvivel" till att det ska vara "hmm många verkar ha delat de här namnen på FB så vi hoppas att det är dem"? Någon gång är det du som anklagas för att ha begått ett brott, och då kommer du vara jävligt tacksam över att det är åklagaren som måste bevisa vad du gjort och inte gjort. Att vi har beviskrav, domstolar i flera instanser, bevisbörda hos det allmänna, oskyldighetspresumtioner, objektivitetsprinciper och legalitetsprinciper.

Det räcker med att ett enda av de namn du delat här ovanför är felaktigt, att det är någon som blandats ihop med någon annan eller som blivit utpekad på felaktiga grunder för att du ska förstöra en oskyldig människas liv. Så fort uppgiften är postad på internet så förlorar du kontrollen över den, den kommer ligga kvar oavsett om det senare kommit fram att att det är fel person som pekats ut. Så många gånger har folk pekats ut som skyldiga när det senare visat sig att de inte var det.

cilla

Dags att ta saken i egna händer, tänker jag. Har slutat gå ut själv och har knappt insett hur förbannat sjukt det är samtidigt som det, som ensamboende, kan vara det enda sättet att slippa bli fördärvad. Jag har så förbaskat lite förtroende kvar för vårt sk rättsväsende och att vår SM kallar oss jämställt land finner jag vara ett hån. VAD GÖR VI?

Freea

Läs domen först. Den är offentlig och det är bara att be om den hos Södertörn tingsrätt. Innan man har gjort det tycker jag det är direkt fel att uttala sig. Den (manliga) åklagaren drev målet kämpade för en gällande dom. Den (kvinnliga) domaren valde utifrån bevisläget att frikänna. Vilka grunder hon hade för sitt beslut ser ni bäst med att läsa vad hon skriver.

Anonym

Tycker Viktor Benke gör en bra och sansad sammanfattning.
"Målsägandens berättelse skiljer sig på viktiga punkter under återkommande tillfällen, de förändras även fram och tillbaka, på sätt som gör att tillförlitligheten i hennes uppgifterna kan ifrågasättas. Av de undersökningar som gjorts finns inget som tyder på skador analt, vaginalt eller i huvudet (förutom en skada i hårbotten), ej heller finns spermaspår analt/vaginalt. Det finns däremot gott om säkrade spår i trapphuset och på målsäganden, men dessa tycks inte vederlägga invändningen från de tilltalade, nämligen att de haft frivillig oralsex med kvinnan, vid lite olika tillfällen denna dag, främst i utbyte mot narkotika."

Om Massi Fritz uttalande om att domen är en skam för vårt rättssystem:
"Vill även varna för den här typen av uttalanden, som bidrar till ett omotiverat förakt för rättssystemet. Domen är inte en skam för vårt rättssystem. Tvärtom visar den att vårt rättssystem med dess höga beviskrav står pall trots hårt tryck utifrån."

Idz

F - vilka brister i utredningen? Jag har inte hängt med så mycket.

Fan vad jag HATAR de där killarna men OCKSÅ den som gick ut med soppåsen utan att reagera och de som inte ville hjälpa en kvinna som uppenbarligen befunnit sig i grov nöd. FUCK YOU. FUCK YOU. FUCK YOU. Alltså har inte ens ord. Vilken obeskrivlig feghet.

Hmm

Anonym: Du skämtar. Det är bevisat att hon ropar på hjälp men ingen dom faller.

Man måste alltså vara nykter vid våldtäktstillfället för att kunna räkna med att få en fällande dom!?

Lisa

Ett av namnen är felaktigt, det framkommer i tingsrättens domslut från tidigare idag. Där framkommer även att de tilltalade är friade, dem har alltså inte begått någon våldtäkt. Men läsa domslutet kankse är för jobbigt?

Svar: Hörru ditt vidriga lilla as, kommer du här och försvarar dessa män?
ladydahmer.nu

linda

Detta som jag läste idag har jag aldrig tänkt på innan eller sett statisk över: För åtta år sedan hävdade en kammaråklagare vid City i Stockholm att påtvingat sex inom en relation mer liknar en ordningsförseelse än en våldtäkt. Han företrädde den kammare som samtidigt råkade visa sig vara sämst på att klara upp våldtäkter. 93-96 procent av alla anmälningar nådde aldrig rättslig prövning. I topp låg Södermanland och Västernorrland. Där ledde 50 procent av alla anmälningar till åtal. Västerbotten och Västmanland låg i botten med sina 10 procent.

Skillnaderna visar att det finns ett utrymme att göra mer. Attityder och ledarskap kan vara en förklaring till den styvmoderliga behandlingen av sexualbrott på vissa håll. Organisation en annan. https://www.expressen.se/kronikorer/hanne-kjoller/hur-kan-losningen-vara-skarpta-straff/

Siffrorna visar att det skiljer sig stort i landet om en våldtäktsanmälan leder till åtal. Det kan variera mellan 10 till 50 procent beroende på var du bor https://www.metro.se/artikel/stora-skillnader-i-landet-om-en-anm%C3%A4lan-om-v%C3%A5ldt%C3%A4kt-g%C3%A5r-till-%C3%A5tal-xr

A

Lisa: en friande dom betyder inte nödvändigtvis att ingen våldtäkt begåtts, utan kan också betyda att det inte finns tillräckligt med bevis för att döma. Det är en väldigt stor skillnad.

Lena F

Har inte läst domen än, men tycker att vi ska rikta en del ilska mot polismakten också. De undersökte tydligen först fel trapphus och tog sedan väldigt god tid på sig! Polis och rättsväsende tar tydligen mycket lätt på sitt arbete vid vissa brott.

Lisa

A: Vad rätten anbelangar så har det skett lika mycket våldtäkt igår hemma hos dig som det skedde under aktuell tid och plats enligt detta brottsmål. Dessutom är de tilltalade lika mycket våldtäktsmän i detta fall som Justin Bieber.

Vad som verkligen skett är svårt att veta. När det kommer till brottsfall är det rättsystemet som har monopol på att approximera sanningen, eller? I jurdisk mening är de tilltalade friade från respektive åtal vilket innebär att dem är lika skyldig till våldtäkt/medhjälp som du är. Men du kanske tycker det låter rimligt för mig att insunera att du är en våldtäktsman bara för att det endast framkom i rätten att det inte finns tillräckligt med bevis att döma dig? Jag menar det betyder bara att det saknas bevis för att döma dig, inte att du nödvändigtvis inte begått våldtäkt. Hur rimmar det i dina öron?

Sara

På din instagram har du lagt ut en bild från Aftonbladet där det står att ”Männen frias för gruppvåldtäkten: ”Bevisen räcker inte”. Sen har du skrivit som kommentar till bilden att ”I Sverige är det ok att gruppvåldta kvinnor i alla hål tills de går sönder”. Detta stämmer ju inte ens? Har du ens läst domen?! Såhär står det nämligen i domen: ”Vid inspektion av munhåla och svalg kunde några missfärgningar i slemhinnan inte ses. Vid den gynekologiska undersökningen noterades inga missfärgningar eller skador i underlivet”.

Håller med om att domen är ledsam, hemsk och sorglig (om än rätt i enlighet med den nuvarande lagstiftningen samt vårt gällande rättssystem, läs domen först om ni inte håller med!) men att du som ”offentlig person” går ut med direkta felaktigheter tycker inte jag är rätt.

Svar: ja hoppsan, en detalj var inkorrekt. Kände du att det var där du behövde lägga fokus?
ladydahmer.nu

Hmm

Lisa: I Sverige så fungerar det inte så att du är oskyldig utan enbart att brott inte kunnats styrkas. Blanda inte ihop USA med Sverige.

Lisa

Hmm: Så dem är inte oskyldiga? I rättens ögon är dem lika skyldiga som du är.

Ellen

Fy fan vad vidrigt att de inte fick sitt straff... och vad unga alla är?? Någonstans går man ju och hoppas och tror att den yngre generationen män ska vara lite bättre än den äldre, men väldigt deppigt för den illusionen av att se såna här siffror :(

Hmm

Lisa: Nej det är de inte.

Anonym

Hmm: Varför inte? Förklara.

Linp

SLUTA anmäla för våldtäkt, det är ändå ingen idé. Anmäl istället för misshandel alt grov misshandel, då händer det saker! Det kan dom få straff för minsann, det går att "bevisa" och lättare att få igenom. Tydligen. Sånt här får man ont i magen av och samtidigt blir man sååå förbannad så man vill bara skrika!!!!!!!

Sara

Hmm: Så kan det vara när en förundersökning lagts ned med anledning av att brott inte kan styrkas. Frikännande dom däremot = oskyldig (ur lagens mening), oavsett om du anser annat. En frikännande dom betyder att tingsrätten funnit att den/de tilltalade inte kan dömas för det den/de är åtalade för, åklagaren har således inte kunnat styrka åtalet.

Hmm

https://www.google.se/amp/s/juridikbloggen.wordpress.com/2013/10/10/oskuldspresumtionen-och-betydelsen-av-en-domstols-frikannande-gastinlagg-av-jur-kand-benjamin-o-j-boman/amp/

Sara:En domstol i Sverige avgör inte ifall du är oskyldig. Det är inte det en rättegång avhandlar.

Anonym

Men jisis. ..I Sverige är man oskyldig till det man blivit anklagad för tills motsats i domstol bevisats. Hur svårt kan det vara Hmm, A mfl. Det betyder att du är oskyldig under gripandet av polis. Under arrest och förundersökning. Oskyldig under huvudförhandling. Och alltjämt oskyldig, om brott inte kunnat styrkas, efter huvudförhandling. Dvs oskyldig och helt obefläckad av det du påståtts ha gjort. Fri som fågeln med andra ord. Hjälp..kan nån fylla i...har jag varit tillräckligt tydlig? Förmodligen inte.

Hmm

Men ok, jag ska inte vara omöjlig och inte förstå vad ni menar. De menar på att du inte får bli särbehandlad enligt Europa konversionen från staten som en annan medborgare ut en rättslig hänseende såg nu också att min länk inte riktigt förklarade det jag menade.

Men så här. En friande dom i Sverige är inte samma sak som att du ens av rättsväsendet anses oskyldig utan enbart att brott inte kunnat styrkas. Det är allt den redan från början var ute efter och det är allt du kan vidare hävda vid en friande dom.

Klarare?

Anonym

Hmm: saxat ur artikeln som du länkade "Gemensamt för frikännanden är egentligen endast att den s.k. oskulds- eller oskyldighetspresumtionen gäller, oavsett vad som står i domskälen. Kort sagt ska en frikänd person i rättslig mening anses oskyldig till det åtalade brottet, eftersom varje brottsanklagad ”skall betraktas som oskyldig till dess hans skuld lagligen fastställts” (Europakonventionen, artikel 6.2.). Europadomstolens praxis härvidlag har behandlats i andra framställningar och behandlas inte här (men se NJA 2012 s 940)."

Se även:https://sv.wikipedia.org/wiki/Oskuldspresumtion

Är det jag eller du som missförstår saken? Helt allvarligt.

Lisa

Hmm: saxat ur artikeln du länkade: "Gemensamt för frikännanden är egentligen endast att den s.k. oskulds- eller oskyldighetspresumtionen gäller, oavsett vad som står i domskälen. Kort sagt ska en frikänd person i rättslig mening anses oskyldig till det åtalade brottet, eftersom varje brottsanklagad ”skall betraktas som oskyldig till dess hans skuld lagligen fastställts” (Europakonventionen, artikel 6.2.). Europadomstolens praxis härvidlag har behandlats i andra framställningar och behandlas inte här (men se NJA 2012 s 940)."

se även: https://sv.wikipedia.org/wiki/Oskuldspresumtion

Vem av oss har missförstått? Helt allvarligt.

A-K- Hemmafrun

Varför inte bara göra våldtäkter lagliga då de nästan aldrig går att bevisa?

Vad är det för medeltidslagar vi har som inte kan beskydda kvinnor

Så länge våra lagar inte skyddar oss så bör vi ta lagen i egna händer. Bra att du skriver ut namn. Hoppas någon ger asen vad de förtjänar.

Anonym

Fast Hmm du förstår fortfarande inte. I Sverige har vi inga friande domar. Vi har bara fällande. Oskyldig till brott är du tills fällande dom. När fällande dom vunnit sk laga kraft måste den som fällts ta sitt straff. Bara om den fällande domen överklagas kan man eventuellt tala om en friande dom. Om det blir så. Men här gissar jag.

Hmm

Lisa:Det är jag som kanske förklara dåligt.

Din oskuld prövas aldrig. Rätten ser dig aldrig som oskyldig. Enligt oskuldspresumtionen skall man bara anses vara oskyldig av det allmänna. Det innebär egentligen ingenting annat än att man inte får utsättas för sanktioner (t.ex. fängelsestraff) förrän man blivit dömd av domstol. Att man objektivt gjort sig skyldig till mord men blir frikänd i domstol innebär ingenting annat än att man rent faktiskt slagit ihjäl någon men kommit undan. Vem som bär någon form av moralisk skuld till ett visst händelseförlopp är ingenting som domstolen (eller juridiken) befattar sig med. Begreppet "oskyldig" är inte ett juridiskt begrepp, och finns inte i lagstiftningen.

Anonym

Anonym: Nej begreppet "oskyldig" är inte ett juridiskt begrepp, och finns inte i lagstiftningen.

Hmm

Ovan var jag Hmm, och jag lämnar en stor brasklapp att begreppet oskyldig kan ha tillkommit i lagstiftningen under de senaste 5 åren, men förr var det inte så iaf och jag tvivlar på att det är så idag.

Hanna

@ LD angående ditt svar till Lisa här ovan:

Jag tror att vi alla som läser din blogg är precis lika förkrossade över detta, det är förjävligt. Och Lisa formulerade sig kanske klantigt med sitt ”de har alltså inte begått någon våldtäkt”. Men var det nödvändigt att kalla henne för ett vidrigt litet as för det? Jag reagerade själv på att du la ut deras namn och personnummer, även om det inte låg ute länge. Försvarar inte vad dom har gjort och tycker att det är vansinne att de blev friade men vad var syftet med att lägga ut deras namn till allmän beskådan, samt kalla Lisa för vidrigt as när hon påpekade att namnen var felaktiga. Såna här fall rör upp känslor men måste man bli kallad ”vidrigt as” så fort man påpekar ett fel?

Anonym

"rätten ser dig aldrig som oskyldig". Verkligen. Trodde rätten såg åtalade som oskyldiga tills åklagaren bevisat motsatsen.

Hmm

Anonym: Nej det är här missförståndet uppstår. Rätten är enbart ute efter att styrka brott och ser inte på dig på ett eller annat vis.

Oskuldspresumtionen är just en presumtion, dvs ett processuellt antagande i praktiskt rättegångssyfte och inget rättsligt definierat begreppsligt tillstånd. Den ska bara säkerhetskälla att du inte blir behandlad som att du fått en dom fastän den inte är faställd dvs bli tex olovligt frihetsberövad.

Anonym

Anledningen till att "oskyldig" inte finns med i lagstiftningen torde vara att man inte kan bli dömd oskyldig. Oskyldig är man som sagt hela tiden tills man blir dömd skyldig. Dvs dömd skyldig till brott mot ett specificerat lagrum.

Anonym

"rätten är enbart ute efter att styrka brott". Verkligen. Trodde rätten skulle vara opartisk och objektiv i sin bedömning av vad som framkommer under förhandlingarna. Åklagaren är det väl som ska styrka brott?

Ella

Först: Deras namn och personnummer är offentliga handlingar, förstår inte hur det gör till eller från om LD lägger upp dem eller inte?

Jag har precis läst färdigt domen (För er som inte vet har vi i Sverige något som kallas för offentlighetsprincipen, vilket betyder att vem som helst får ta del av iprincip vad som helst som utfärdas av det allmänna. För att få denna dom mailade jag södertörns tingsrätt, denna mail: sodertorns.tingsratt.avdelning1@dom.se och angav målnummer B 8127-17. Gör det ni också) I domen framkommer det att alla är helt överens om att det som påstås ha inträffat är en grov våldtäkt men att detta inte går att bevisa. Förundersökningen kritiseras enormt, otroligt sorglig läsning. Ett annat faktum är att kvinnan ifråga har väldigt lågt förtroende för polisen, hon vill heller inte berätta om olika illegala substanser hon har tagit och planerade att ta (anledningen till att hon åkte till Fittja från början) detta gör att hennes historia hela tiden ändras. Att kritisera rättsväsendet tycker jag blir fel här. Jag ser tre saker som bör kritiseras och det ordentligt, först polisens arbete och förundersökningen. Från början pekades fel hus ut som plats för våldtäkten i och med att det i Fittja finns ett annat hus som är identiskt med det som målsägande egentligen menade. Det tog polisen tio månader att undersöka rätt hus. Sedan segregationen i förorterna och det låga förtroendet för polisen, många människor måste ha vetat om vad som hänt, jag skyller faktumet att ingen vittnat mot de anklagade eller att de filmer som ska ha funnits och cirkulerat i Fittja aldrig kom fram till polisen på segregation. Slutligen kritiserar jag missbrukarvården, det är inte konstigt att den här kvinnan inte vågade berätta för polisen om sitt missbruk och att hennes historia därför kom att ändras flera gånger (detta tas också upp i domen) om vi ser på hur vårt samhälle behandlar missbrukare. Hon har själv uppgett att hon försökt mörka sitt missbruk för att framstå som mer trovärdig, vilket under rättegång får precis motsatt effekt.

Hmm

Anonym: Fast nej. Ordet oskyldig finns med i lagtexten den är bara inte en juridisk term. Den avhandlar tex om du blivit dömd fast oskyldig.
Och nej igen, du är inte oskyldig tills du är fälld. Du ska enbart behandlas som att du är det. Det är allt.


Jag är tydligen inte så bra på att förklara det här. Jag misstänker dock att det till viss del beror på att många har fått sin uppfattning från amerikanska tv-serier.

Hmm

Ella: Har jag förstått rätt att det är styrkt att hon ropade på hjälp? Hur kan det då i te finnas tillräcklig bevisning att det rör sig om en våldtäckt även om det inte är styrkt exat hur den gått till? Hur ska man då någonsin kunna fälla någon som våldtar en medvetslös person?

linda

Ella: stod det någonstans i domen om någon av männen hade missbrukat något? Eller om männen hade något förflutet som gjorde dem mindre trovärdiga?

Hmm

Anonym: ””rätten är enbart ute efter att styrka brott". Verkligen. Trodde rätten skulle vara opartisk och objektiv i sin bedömning av vad som framkommer under förhandlingarna. Åklagaren är det väl som ska styrka brott?”

Ja men så klart. Jag berättar bara vad deras syfte är. Att avgöra ifall brott är styrkt eller inte. Inte oskuld eller skuld. Skrev bara en lite väl kort mening för jag trodde i min enfald att det räckte efter mins 100 andra kommentarer.

Nu verkar du bara vilja tjabba och jag lämnar dig nu.

S.

Till ovan diskussion. Det är åklagaren som ska visa att åtalet är styrkt. Rätten dömmer på bevisning som lagts fram. Är det (åtalet) styrkt till den grad att det står utom allt timligt tvivel att x begått handlingen på så sätt som påstås i gärningsbeskrivningrn kommer åtalet bifallas och personen dömas för gärningen. I annat fall kommer åtalet (eller delar av det) ogillas. X "frias" inte, anses inte heller "oskyldig", mer än i folkmun. Hela rätten kan ju TYCKA att personen X är "skyldig", är inte åtalet styrkt så är det inte. Tills högre rätt säger något annat iaf.
Jag tror Hmm och ni andra pratar mer eller mindre om samma sak, juridiska, lagtekniska begrepp blandas lätt ihop med begrepp som (exempelvis) media använder och tillskriver viss betydelse.
Och jag tror vi alla känner och tycker samma sak i detta fall vad gäller utgången i målet. Mvh, jurist i tingsrätten.

Ella

Hmm: Det finns ingen som styrker att hon ska ha ropat på hjälp. Det finns heller ingenting som binder henne och de anklagade gärningsmännen till platsen, det verkar vara det största problemet, att det enda riktigt tillförlitliga bevis som finns är sperma på hennes kläder från de anklagade personerna men det kan inte säga någonting om tid eller plats

"Det saknas tillräcklig bevisning som ger stöd för målsägandens uppgifter om vilka
slags övergrepp hon utsatts för, var övergreppen har ägt rum och vem eller vilka
som utsatt henne. Vid sidan av målsägandens uppgifter finns inte heller någon
bevisning som självständigt talar för åklagarens påståenden mot de tilltalade. På
grund av detta ska åtalet ogillas och var och en av Abdimalik Ali, Hakan
Demirkiran, Amir Said, Sohail Akhtar och Nenad Vesilinovic alltså frikännas."

Det står också att målsägandes vittnesmål kan räcka som giltig bevisning men att det inte går i det här fallet i och med att hennes vittnesmål ändrats så pass mycket.

Blir så trött och så ledsen över alltihop. Förhoppningsvis kan en samtyckeslag lösa en del av de problem som så tydligt framkommer med den här domen, men samtidigt så kommer ju ord stå emot ord även efter en samtyckeslag. Det lilla ljus jag kan se med det förslaget är att man lägger till de två brotten oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp, dessa beskrivs såhär på regeringens hemsida:

"Regeringen föreslår även att två nya brott införs, oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp med ett fängelsestraff på högst fyra år. Oaktsamheten tar sikte på omständigheten att den andra personen inte deltar frivilligt. Detta innebär att fler kommer att kunna dömas för övergrepp jämfört med i dag, till exempel när man borde inse risken för att någon inte deltar frivilligt men ändå genomför en sexuell handling med den personen."

På så sätt kan fler bli dömda, om än för ringare brott, men hellre det än att de går fria antar jag.

Hmm

Ella: Var har jag fått ifrån att det fanns ett vittne som hört henne ropa på hjälp? Har du en aning?

@S Tack för extraförtydligande.

Ella

linda: Vill förtydliga att det alltså inte var kvinnans missbruk som skulle göra henne mindre trovärdig utan faktumet att hon ändrat sina vittnesmål (för att dölja missbruk), det gör att hennes trovärdighet sjunker, inte missbruket i sig.

Men till din fråga, det framkommer inte om några av de anklagade missbrukat vid händelsen. Dock har några av dem erkänt att kvinnan utfört oralsex på dem i utbyte mot droger. Och att en av dem inte velat uppge ett smeknamn på detta skulle vara känt i "narkotikakretsar".

Ella

Hmm: Det stod väl i det PM som LD la ut delar av i det här inlägget, vet ej varifrån det kommer, gissar på förundersökningen

linda

Ella: förr var det ju hur kvinnan var klädd som var "livsviktigt" för dessa rättegångar och hela "värdigheten" hängde på det om klädseln var "uppmuntrande" eller inte. Nu verkar det ha förflyttat sig till "missbruk/värdighet" men enbart?!? för kvinnans del och då ska missbruket vara "karaktärs avgörande" istället för att bara fokusera på brottet som har begåtts. Om hon har fått 100 tals frågor om missbruket istället för våldtäkten så......precis som kvinnor fick innan massa frågor om hur trosorna såg ut och de var helt knäckta över det istället för att det inte fokuserades på brottet vid förhör.

Jag var bara nyfiken om man detaljgranskade männens ev. förflutna och om det kunde ge en "bild/värdighet/trovärdighet" av dem och deras karaktär gång på gång och då kanske de med hade ändrat historier för att dölja ev missbruk/kriminalitet vem vet?

Blir bara så trött och ledsen....

Hmm

Ella: Uhm hittade även det här ang vittet som ska ha hört ropen på hjälp...,

”Lärt sig se och höra så lite som möjligt”
Mannen som enligt kvinnan ska ha sett våldtäkten berättar i polisförhör att man lärt sig att höra och se så lite så möjligt och att man ska sköta sitt. Polisen i Fittja bekräftar bilden av att boende i området är rädda att prata med polisen och att många av de boende är rädda för de kriminella grupperingarna i området.”

Maria

Vi måste protestera mot detta. Det är en skam för Sverige och inte klokt. Va fan händer. dom ska inte få komma undan utan få sitt straff. Jag är upprörd och ledsen och arg. Och så besviken på sverige just nu. Vi måste agera.

Jos

Fruktansvärt upprörande.

Är tyvärr helt övertygad om att både den bristfälliga utredningen och resultatet är grundat mycket på faktumet att den målsägande har haft missbruksproblem. Det är så vidrigt, men vet att många inte ser att människor som lever i utanförskap har rätt till samma behandling som vem som helst. Att dessutom vara kvinna är i dubbel bemärkelse att tillhöra de mest rättslösa grupperna. Fruktansvärt ledsen å kvinnans vägar och hoppas verkligen att hon får någon form av stöd och upprättelse. Hon är värd precis lika mycket som alla andra människor.

trino

Det borde inte gå att samtycka till samlag med 20 män i en trappuppgång. Bara att ta fram kuken i trapphuset i en sådan situation borde räcka för någon form av fällande dom. Ofredande? Störande av allmän ordning? Jag blir helt vansinnig på perspektivet, hur kan en ensam människa inte vara i en särskilt utsatt situation när 20 främlingar sliter av henne kläderna i en trappuppgång, förgriper sig på henne och misshandlar henne?

Som någon skrev ovan, alltid kvinnans trovärdighet det hänger på oavsett form man förklär den i.

Det här är en sorgens dag.

Nina

Kan vi inte starta ett medborgargarde?

Sanna

Deras beteende är mångkulturellt, så detta är vad man får, gissa hur det kommer bli framåt åren... Gruppvåldtäkt är tyvärr standard numera, nya fall varje helg, senast ryktas det om "fitteldning".

Och dessa grabbar är inte oskyldiga även om de friades. 20 grabbar och alla är så rötna i hjärnan att de får behandla en annan människa så nedsättande det bara går, lycka till Sverige.

Therese

Sanna - du är okunnig och naiv om du tror gruppvåldtäkter inte hände förut!

Eller bara rasist som försöker "vinna" vidriga poäng...

Wendigon

Det här är inte rimligt. Jag är frustrerad, arg, ledsen....

Om jag var rik skulle jag utlysa en belöning till den som försåg polisen med film från övergreppet. Kanske har de folk i sin närhet som skulle skvallra för pengar.

Padre

Då ni fördömmer kvinnor som falskanmäler våldtäkter ska jag ta er på allvar. Inte förr.

Svar: Tar du inte våldtäkter på allvar nu så kommer du knappast göra det under andra omständigheter. Men tack för att du påminner oss om att män är empatistört trash rakt igenom!
ladydahmer.nu

Martina

Padre: då ni slutar våldta ska jag ta er på allvar. Inte förr.

Anym

Padre, el papi, el cerdo - vem har bett om ditt medgivande? Du verkar ta dig själv på lite för stort allvar och din betydelse i folks liv.

Anonym

Varför tog du bort blogginlägget om att du hatar alla män pga det som hände i Fittja?

My

Varför är det i princip uteslutande invandrarmän som begår gruppvåldtäkter? Hur påverkas Sverige och svensk feminism av 10000-tals män från kulturer där patriarkatet är ännu starkare än i Sverige, där kvinnors situation generellt är ännu svårare. Män som män, visst, men det är ett jävla svek mot kvinnor att det här inte kan diskuteras nyanserat.

Svar: Är det? Finns det statistik på detta?
ladydahmer.nu

My

Det får inte föras statistik kring detta längre i Sverige. Men om man sätter sig in i alla de fall som uppmärksammas är det ett samband som omöjligt kan ignoreras. Elisabeth massi Fritz skrev ett kort inlägg om detta på Instagram och förundrade sig över att detta aldrig diskuteras, ska försöka leta upp inlägget.

Svar: Du tror inte att medias rapportering kan vara vinklad? Att det är intressantare att rapportera om gruppvåldtäkter gjorda utomhus eller i sunkiga sammanhang av okända än om gruppvåldtäkter på hemmafester med schyssta tonårskillar där en full däckad tjej ”har sex” med flera killar på samma kväll? Du tror inte heller att de förstnämnda anmäls i mkt högre utsträckning?
ladydahmer.nu

My

https://www.instagram.com/p/BZ1PYzQHOsU/

My

Vill tillägga att jag såklart inte ser invandring i sig som någonting negativt, herregud, människor på flykt behöver skydd. Men återigen, män.

Se tex https://www.politico.com/magazine/story/2016/01/europe-refugees-migrant-crisis-men-213500

Så intressant.

Svar: Tror såklart att män som kommer från kulturer där kvinnor ses som boskap också är mer benägna att begå brott mot kvinnor men ogillar att man tror att detta är ett sk importerat fenomen.
ladydahmer.nu

My

Nej jag sa aldrig att det är ett importerat fenomen, jag ser våldtäktskulturen i Sverige likväl som i Afghanistan eller Somalia.

Somliga Harmoniska Husmödrar

Hmm
Läste din kommentar men orkar inte svara nåt ingående pga håller fan på att gå under av allt kvinnohat (här t ex). Jag är hur som helst glad att du finns och tar striden både här och på andra ställen. Sköt om dig och god jul ❤️

Hmm

SHH: Detsamna. 💚

Jd

Våldtäkter sker överallt på jordens yta, utförda av just män. Vi kan inte placera det på "de andra."

Men det är liksom ingen hemlighet att resten av världen diskuterar hur svensk våldtäktsstatistik (just gruppvåldtäkter och även gruppvisa sexuella ofredanden) skjutit i höjden, att statistiken mörkas, och att vi har klara problem med att våga prata om integrationsproblem och kulturkrockar i maskulinitetsnormer. Att destruktiva kulturella mönster även sprids bland ungdomarna i skolorna.

Men är det så otroligt egentligen? Män våldtar, och kommer många unga och trasiga män från überpatriarkala system där kvinnan anses befläckad om hon beter sig som... ja en svensk kvinna på ren svenska, då får vi problem. Det MÅSTE våga problematiseras utan att folk ska bli kallade rasister. Man MÅSTE kunna ha fler tankar i huvudet än att tänka så dikotomt som vi gör i dagens samhälle. Alla män si eller alla invandrare så. Nä, det funkar inte så. Vill vi lösa problemen måste vi nyansera och leta lösningar.

trino

My,

Katarina Wennstam skriver om hur hon noterat framförallt medias bevakning av våldtäktsmål under ca 20 års tid. När förövaren hade annat påbrå än svenskt var rättegången bevakad men när förövaren var etnisk svensk (rätt term?) så bevakades rättegången i princip aldrig.

Tycker #metoo och #allavi verkligen visar att det är män oavsett ursprung som förgriper sig på kvinnor.

Ebba

Känner bara ett enormt hat för det som har hänt. Hoppas de överklags och att våldtäcksmänen blir dömda. Annars finns det fan inget hopp kvar.

My

Trino: javisst förekommer det bland alla män, oavsett ursprung. Men att låtsas som att det inte finns någon skillnad överhuvudtaget mellan män från olika länder, kulturer mm i tex attityder är att stoppa huvudet i sanden. Afghanistan är tex sett som ett av de allra svåraste och farligaste länderna att leva i som flicka/kvinna. Ja det är samma strukturer, samma kvinnohatande kultur i alla länder, men att patriarkatet är starkare i tex Afghanistan är väl inte otänkbart, eller? Man kan kalla det gradskillnader om man vill, men att skillnaden på mer generella plan finns kan man inte blunda för.

My

Trino: kan en anledning till att de våldtäkter som bevakades i media oftare var av typen överfallsvåldtäkter vilket ju har ett större medialt intresse än en våldtäkt av en "kompis" i hemmet har? Varför vägrar alla se att det finns skillnader i hur omständigheterna kring övergrepp mot kvinnor ser ut beroende på vad det är för förövare? Och ja, vilken bakgrund han har, vilken kultur han är uppväxt i.

Och nej jag säger inte att det är så jävla mycket bättre att våldta en närstående i hemmet men hur ska vi se mönster i detta utan att ta hänsyn till alla faktorer som spelar in?

Anonym

En våldtäkt är en våldtäkt. Män våldtar kvinnor. Jag ser det mönstret. Vilka andra mönster har du behov av att se? My.

Anonym

En våldtäkt är en våldtäkt. Män våldtar kvinnor. Jag ser det mönstret. Vilka andra mönster har du behov av att se? My.

my

Anonym: Ja varför kartlägger man överhuvudtaget förövare? Varför intresserar man sig för hur ekonomiska/sociala faktorer, utbildningsnivå, uppväxt, porrtittande eller vad det nu kan vara inverkar på benägenheten att begå olika typer av brott?
Varför skulle kultur vara ointressant?

my


Anonym: Du frågar vilka mönster *jag* har behov av att se, det handlar inte bara om mig, även om jag intresserar mig för ämnet. Tycker att det är enormt intressant och spännande att läsa tex BRÅ:s publikationer. Exv om hur överrisken att begå brott minskar enormt med andra generationens invandrare jmfr med första. Detta diskuteras utifrån många aspekter tex utanförskap och ekonomisk utsatthet som man har kartlagt och studerat för att hitta just mönster.
Vi kan ju vinka hejdå till en lyckad integration om vi bara ignorerar problemen.

Jd

Anonym
Det är visst viktigt att se mer mönster än så.
Det går att jämföra med hedersvåld. När en enskild förövare slår sin kvinna är det givetvis fruktansvärt, men situationen blir ännu allvarligare om det sanktioneras av familjen (kvinnor inkluderat), då är förövaren i vissa fall pressade till att göra dåden (alltså mer spelar in än dålig självkänsla och aggression).

Likadant med gruppvåldtäkter/gruppvisa ofredanden. Killar som hetsar fram dessa beteenden hos varann. Inte en enskild "gömd" handling utan ett beteendemönster som lärs fram. Detta är något som ökat på senare år och ungdomar påverkas av varandra, över kulturella gränser.

Här kan vi verkligen snacka våldtäktskultur. Den blir värre om vi stoppar huvudet i sanden.

Anonym

Självklart har ni rätt ur ett rent intellektuellt sociologiskt, beteendevetenskapliga perspektiv där vi kartlägger och försöker förstå skeenden och förändringar i samhället. Men ur ett rent juridiskt perspektiv behöver vi inte veta mer än att våldtäkt är ett hemskt brott för den våldtagna, oavsett yttre betingelser, samt att män i huvudsak är förövare och kvinnor offer. Det är denna grundstruktur vårt rättssamhälle via normbildning och lagar och rättstillämpning måste knäcka. Våra intellektuella samhällsvetare lär aldrig göra det.

my

Anonym: Rättssamhället och juridiken har inte ensamt ansvar för normbildning genom lagar och rättstillämpning. Attityder och opinion kan på sikt påverka juridiken och förebyggande arbete är oerhört viktigt för att motverka och förändra. Så nej, håller inte alls med dig.

Anna i stugan

My: Har du läst Katarina Wennstams "En riktig våldtäktsman"? Gör gärna det, här diskuteras just gemensamma faktorer för våldtäktsmän, och det är inte så enkelt som folk gärna vill göra det till. Den går att låna som e-bok från biblioteket.

Fanny

Snälla kan vi starta ett nytt Suffragetterna. När att demonstrera och föra kampanjer i media inte leder någon vart. Då finns väl bara civil olydnad kvar? Strejka, vandalisera, bära vapen som skydd.. Så länge inte den svenska staten skyddar halva sin befolkning från systematiskt våld har jag inget förtroende för den. Både av det som händer nu och av egna erfarenheter. Om politikerna inser hur farligt det är när vi kvinnor inte tror på rättsväsende och polis kanske det händer något.

M.

I södra Spanien blev en tjej gruppvaldtagen av 5 killar i en trappuppgang. Tjejen var berusad och hade kysst en av killarna innan, samt att hon inte gjorde nagot motstand vare sig fysiskt eller verbalt för hon var skräckslagen. Killarna är "vanliga, artiga och trevliga killar".

Det tog hus i helvete när detta kom ut och det har varit flera stora demonstrationer för att stötta tjejen. Rent generellt är hon trodd!! (tragiskt att jag ska bli sa glad för detta). Hela staden gick ur huse för att visa att de stöttade henne och att de trodde henne!! Jag blir sa glad för detta, för jag är van vid hur det gar till i Sverige.. Rättegangen var saklart förnedrande för tjejen, men killarna kan komma att fa sitta upp till 22 ar var i fängelse (domslutet kommer ut när som helst). Det verkar med största sannolihet att det blir sa. Det inger lite hopp i mig!

En gruppvaldtäkt och hela Spanien blir VANSINNIGA, man ur huse och enorma patryckningar. Aker de dit far de rejäla stratt. Precis som det ska vara.

Hade det hänt i Sverige hade det inte ens blivit en rättegang!

My

M
Vidrigt att det hänt men vad glad man blir över reaktionerna som du beskriver, att människor sluter upp mot asen.

A

Om polisen förhörde rånoffer på samma sätt de förhör våldtäktsoffer. Polisen = P. Offret = O.

P: Så du har blivit rånad du?
O: Ja...
P: Hur träffade du han... killen där?
O: Jag träffade honom på krogen och sen förföljde han mig ut och rånade mig
P: På krogen... jaha. Vad hände där?
O: Inget speciellt. Han kom och pratade och så drack vi ett par öl
P: Var det du som betalade för den där ölen?
O: Ja
P: Vad var det för öl? Någon fin och dyr sort?
O: Nej, bara vanlig öl
P: Okej... Bjöd du honom på nånting annat?
O: Bara såna salta pinnar eller nåt liknande... minns inte riktigt
P: Öl och salta pinnar... tror du han upplevde dig som generös?
O: Vet inte
P: När du bjöd honom på ölen och de där pinnarna... du tror inte att han förväntade sig nåt mer?
O: Som vaddå?
P: Alltså jag frågar dig
O: Jag vet inte...
P: Ibland när någon är så där lite extra generös så kan det ju uppfattas som att personen vill bjuda på något mer
O: ingen aning
P: Hur var du klädd där på krogen när du träffade den här killen?
O: Byxor, skjorta... ungefär som jag är klädd nu
P: Den där skjortan du har på dig... är det nåt fint märke?
O: Tja... det är det väl
P: Okej... så du gillar att gå klädd i såna dyra kläder?
O: Ja, jag gillar kläder och sånt
P: Tror du att dina kläder fick den här killen att uppfatta dig som rik?
O: Vad menar du?
P: Ja, att han uppfattade dig som en sån kille som... ja, har mycket pengar?
O: Det är mycket möjligt. Jag vet inte
P: Du hade alltså på dig dyra kläder och var frikostig med att bjuda på saker... Den här killen kanske fick signaler om att du ville
O: Ville bli rånad?
P: Nej, att du ville ge honom lite av ditt kapital
O: Det ville jag inte
P: Nej, jag säger inte att du ville utan att han uppfattade som att du ville... eftersom du hade bjudit honom på drinkar och salta pinnar och hade såna kläder på dig
O: alltså...
P: Gick du med plånboken synlig?
O: Nej, jag hade den i bakfickan
P: I bakfickan... jaha. Där är det ju lätt att ta den
O: Jag brukar ha den i bakfickan.
P: Det är ju ett riskfyllt beteende. Brukar du bjuda okända människor på öl?
O: Det händer väl att jag gör det
P: Jaha... sånt sprider sig vet du
O: Vilket då?
P: Ja, rykten om att någon är generös och strör pengar omkring sig

osv osv

Carina

Förjävligt :/

Katarina Ek

Pratade nyligen med en kompis som jobbar ideellt på Kvinnojouren. De laddar inför julen för då brukar det komma ännu fler hotade och/eller sönderslagna kvinnor som behöver hjälp, än vad det gör i vanliga fall. En del av dem har brutit med sina ex för längesen men på högtider dyker de upp ändå. Helt plötsligt står det en ursinnig man utanför dörren och bankar och vrålar när barnen kollar på Kalle Anka, eller så väntar han på parkeringsplatsen eller där hon brukar handla mat.

Så pratar jag med en annan kompis som har mindre barn. Hon är så nöjd med sitt nya inköp, hon sätter armbandsur på barnen när de går ut, som visar via en app precis var de är. Hon kan lägga in områden på en karta, t ex om de lämnar tomten så får hon ett sms. Om barnet eller någon annan tar av klockan så kommer det också ett sms med information om var det skedde. När hela familjen var på julmarknad på Liseberg så försvann plötsligt fyraåringen men tack vare tekniken så hittades hon snabbt i folksamlingen.

Det är verkligen som du skriver, kvinnor är inte fredade. Det går att skydda kvinnor och döma män men rättsväsendet väljer att låta bli, igen och igen.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog