Män går fortfarande fria i patriarkatet
De tre män som suttit häktade misstänkt för gruppvåldtäkten i Fittja har alltså försatts på fri fot i väntan på dom. Det är en indikation på att de kommer att frias.
 
Förstår ni detta? Förstår ni att det är helt ok att misshandla och våldta en kvinna brutalt i alla hål i flera timmar med 20 av dina polare för skojs skull?
 
De spottade på henne. De slog henne medvetslös. De hotade henne med kniv. De skrattade och filmade. Förstår ni att män får göra precis som de vill?
 
Och om det inte var tillräckligt så planerar avskummen att begära stora skadestånd. Alltså jag vill skrika rakt ut. Det finns ingen rättssäkerhet för kvinnor. Vi måste ta lagen i egna händer nu.

(null)

#metoo är en revolution men också en illusion för ingenting har ju eller kommer förändras. Män kommer att kunna fortsätta med sitt utan konsekvenser. Visst, vi vågar äntligen prata (!!!) men rättssystemet styrs fortfarande av män och våldtäkt är ju bara ett pojkstreck i patriarkatet.
 
Jag uppmanar till våldsamt upplopp. Vem är med mig?

Lottsky

Möjligen hade utgången blivit en annan om det hade varit en "fin" kvinna men nu är det en missbrukare det rör sig om. Och det är för jävligt att kvinnor som inte faller inom samhällets "madonna-ramar" inte kan få någon rättvisa. Blir så arg och ledsen över att kvinnor som redan är utsatta och har det svårt blir dubbelt nedslagna. För jävligt.

MB

Jag tycker nog att man ska vänta med att uttala sig innan dom har fallit. Att man släpps på fri fot innan dess behöver inte betyda friande dom...

Alltså stort OBS på att jag INTE försvarar männen (hell no!) men från ett juristperspektiv så är det såklart deras rätt att kräva skadestånd om de har suttit frihetsberövade för länge/felaktigt. Det kan man tycka vad man vill om, men det är en del av vår rättssäkerhet. Både för kvinnor och män.

L

Det är fullständigt fruktansvärt. Tack för att du skriver om detta. Jag tycker att det är helt sjukt att det har gått så pass obemärkt förbi i media mitt under metoo. Snacka om att en utsatt kvinna inte är värd skit i det här samhället. Och sedan hävdar männen att kvinnors lögner skapar rättssäkerhet. Vadå rättssäkerhet, systemetet har ju visat att du med säkerhet går fri oavsett bevisning.

Anonym

Det är bara att överklaga enda upp till månen. Männen har haft uppsåt att kränka och förnedra maximalt vilket filmen visar. Om kvinnan medgivit sådant sex med för henne 20 främmande män så bör detta kunna styrkas. Något skadestånd lär det i vart fall inte bli. Ingen har gjort nåt fel som motiverar det.

Fanny

Jag är med dig!
Jag vill också bara skrika rätt ut, vad är det för sjukt samhälle vi lever i, där människor (män) får behandla andra människor (kvinnor) så här?! Spotta på, håna och skada kvinnor och DESSUTOM filma skiten och KOMMA UNDAN?!
Vi har fått dessa signaler länge nog, att vi inte är värda mer (enligt rättsystemet iaf). Som du säger, visst nu kan vi prata om det. Men vad hjälper det när männen nickar förstående och lovar bättring när det inte rensas i de gamla patriarkala systemen?
Att män utsätter kvinnor är en skam, men att de dessutom alltid alltid kommer undan är än värre. Såååå vad tänker du?:) en megasuperpower-demonstration? oavsett, räkna med mig! :D I´m bringing my ladies!

Boel

Jag är med. Vad ska vi göra?

Anna

Jag är också med!

Sara den rara

Fy fan. Det kokar inombords. Jag är med.

Sarah

Så jävla på. Let me know när och var så visar vi svinen.

Mollan

Vi kör en mass-strejk!!! Alla kvinnor, ickebinäris och utsatta, alla som är trötta på att vi utsätts och hotas och allt vi får utstå pga kön, vi strejkar tills samhället måste ändras. Patriarkatet bryr sej inte på ritkigt, det är ingen skillnad på riktigt. Vi gör skillnaden! Skulle det gå?!

Malina

Fy fan, det här är så jävla sjuuuukt! Jag är så med!!

Lina

Jag står och vaggar min bebis till sömns och mår illa. Igår köpte jag din print och har satt över hennes säng. Är så jävla med!

Jossan

Utveckla gärna "rättssystemet styrs av män"! Menar du politiker, domare?

Jobbar själv i domstol och på min arbetsplats om ca 130 pers så är ca 80% kvinnor...

Johanna

Jag är på vad som helst, skulle helst strejka. Hatar ändå att jobba.

Madde

Frågan är hur ändrar vi lagarna så att detta inte kan hända? För det är väl problemet att män kommer undan med våldtäkter och då kan de fortsätta för det händer inget. Vi behöver hårdare domar som gör att när du begår brott så får du betala ett pris. Oavsett vad för bakgrund kvinnan har. Det ska inte spela någon betydelse.

Malina

Jossan: Hela samhället/världen styrs av män, sen att din specifika arbetsplats består av 80% kvinnor säger inte så mycket. Annat än att jag tycker att det verkar toppen att ha så mycket kvinnor omkring sig på dagarna.

Malina

Lina: Älskar att du satt LD's print över din bebis säng!

LindaEd

Absolut med!

/Linda

Milla

Var är alla "snälla män"? Bara här i kommentarerna ser jag enbart kvinnonamn, men även i andra sammanhang ser jag aldrig alla dessa snälla män prata om eller skriva om våldtäkter och våldtäktsmän som kommer undan straff. De bryr sig bara om saker som drabbar dem själva. Som att metoo ökar risken för att bli oskyldigt anklagad och huruvida det är moraliskt rätt att hänga ut med namn. Där orkar de ha en åsikt och engagera sig! Men aldrig att de skulle skriva krönikor och statusuppdateringar och demonstrera på gator och starta mediaupprop när det kommer till våldtäkter. För de bryr sig inte. Dessa snälla män.

F

Ja! ja! ja! Vi gör't!!!
Tänk er, tusentals förbannade icke-män som samlas och VÄGRAR spela med i detta sjuka som kallas "vår vardag". En vardag som ger förövarna frihet och upprättelse, medans kvinnorna får fortsätta knyta nycklarna i handen, se sig över axeln, ha telefonkontakt med vänner så alla kommit hem säkert, och vara rädda för att gå på gator som VI OCKSÅ ÄGER! Inte en enda till jävel ska komma undan!
Hur styr vi upp detta? Vart riktar vi urkraften som har vaknat?

Johanna

Jag är med. Jag hatar män. ALLA män.

Jossan

Malina: Det är det! :-)

Cecilia

Jag är med! Jag mår verkligen fysiskt illa av sån här jävla skit. Det är så sjukt!!!

trino

Jossan,

Hur den juridiska metoden tillämpas utifrån praxis och därmed hur vi argumenterar när vi resonerar och tillslut avkunnar dom har sin grund i ett patriarkalt synsätt. Att din arbetsplats idag består till ca 80% kvinnor spelar alltså ingen roll när rätten som vi använder idag har växt fram av män för män.

Sanna

Är ju "rasifierade" män som det handlar om så det är väl synd om dem, socioekonomiska faktorer etc... suck. Det verkar sitta ideologer i domstolarna, är varken första eller sista gången de kommer undan med gruppvåldtäkt i Sverige.

Svar: Det är ganska ovanligt att rasifierade män slipper straff. Oftast tvärtom faktiskt. Annat är det när vita svenskar begår gruppvåldtäkt. Då friges de.
ladydahmer.nu

Carolina

Fyyyy faaan...vidrigt...

Karin Svensson

Jag är med.

sabina

Jag är med dig! Fruktansvärt vidrigt detta.
Hur i helvete kan det gå så fel? vad brast det enligt rätten?
Kan man läsa rättegångsutlåtanden någonstans?

Malin

När jag läste nyheten att männen skulle släppas i väntan på dom, och förstod att de alltså antingen frias eller också döms för mindre förseelser än våldtäkt, ville jag nästan gråta.
Jag kan bara inte förstå hur rätten väljer att tro på tjugo män som varit på en kvinna, även om hon i början gick med på sex för att få droger. Hur kan det ens påverka hur rätten ser på vad som skedde sedan? Hon var uppriven och förtvivlad efteråt och bad om hjälp, det är ju så uppenbart att det som skedde inte var vad hon hade tänkt. Dessutom tjugo mot en, hur svårt kan det vara att förstå att om hon till exempel inte sa nej (vilket hon till och med kanske gjorde) så var det pga att hon var skräckslagen.
Jag mår så otroligt illa när samhället inte tar den svagares perspektiv i ett sånt här fall. En kvinna som är i missbruk och väljer att kontakta tvivelaktiga personer för att få droger, tydligen är man inte värd att skyddas alls då, tydligen är det fritt fram. Vidrigt är vad det är. En kvinna med ett beroende som gör en överenskommelse om sex mot droger, efter det är det alltså helt fritt fram. Hur många män som helst kan göra precis vad som helst, hur länge som helst. Det är extra vidrigt just för att hon pga sin situation, sitt beroende, är utsatt och inte har 100% möjlighet att värna om sig själv. Då borde, då MÅSTE staten göra det.

Moa

Sanna: personer med utomeuropeisk bakgrund döms faktiskt både oftare och hårdare än vita, svenska män (enligt Tove Pettersson docent i kriminologi bland annat)

FT

Vart är alla demonstrationer nu? Vad gör vi? Tillsammans. Det måste vara nog nu. Hur kan det finnas så otroligt lite engagemang för det här. Otroligt.

@Malin hon erbjöd ju inte ens sex för drogerna.

Anonym

Nu har det varit drygt 40% kvinnor i riksdagen sedan 90-talet. 2014 var 57% av landets domare kvinnor. Ska ni strejka mot er själva?

Kajsa

Jag är med!

Sanna

Moa: Har ej hört om Tove Pettersson. Särskiljer hon även vilka brott det handlar om, tex sexualbrott mot västerländska kvinnor? Utomeuropeiska män är ju överrepresenterade vid överfalls- och gruppvåldtäkter dock blir de fria om inte kvinnan minns exakt vem av deltagarna som gjorde exakt vad och sällan åklagare yrkar på utvisning trots upprepade brott.

Jag såg en dokumentär om föräldrar som lämnat sina barni bilar (i usa, barnen dog), och den som fick hårdast straff var en illegal mexikan, så absolut är det tänkvärt. Dock ska man ju betrakta sig som gäst när man bor eller besöker annat land, och idka gott uppförande.

Nike

Jag är!!! Låt oss starta nå jävla krig om det är vad som krävs!

Johanna Keskitalo

Jag är helt med dig!

Nina

👋 JAG ÄR SÅ PÅ VÅLDSAMT UPPLOPP!

Ninni

Fy f*n

Somliga Harmoniska Husmödrar

Anonym
Vadå strejka "mot oss själva"? Tror du alla kvinnor är en homogen grupp som alla tänker lika? Typiskt avhumaniserande av kvinnor. Män är människor och individer - kvinnor är kvinnor. När det gäller hur det döms i domstolar har det visat sig att kvinnorna är mer benägna än männen att frikänna våldtäktsmän eller ge dem väldigt låga straff. Så det en demonstration skulle protestera mot är okunskapen, fördomarna och misogynin inom rättsväsendet. Även kvinnor kan vara rejält misogyna om det undgått dig. Du kan ju fundera på anledningen. Antar att syftet med din kommentar är att göra en spydig liten "poäng" av nåt slag som går ut på att det egentligen är kvinnor som är värst. Nå, nu är det inte kvinnor som våldtar, misshandlar och mördar andra kvinnor till att börja med, så den poängen föll rätt platt hörru. Sen är det jäkligt osmakligt att ens lämna en sån kommentar under ett inlägg som detta. Jäkligt osmakligt.

Somliga Harmoniska Husmödrar

Malin
Som om sexköp inte var olagligt och som om den som köps inte kan bli våldtagen? Det är ingen förmildrande omständighet öht. Faktiskt tvärtom, men att våldtäktsmännen använde detta till sitt försvar säger allt om synen på kvinnor: Horor kan inte våldtas och somliga kvinnor förtjänar det mer än andra.

Somliga Harmoniska Husmödrar

Malin
Håller alltså med dig, förstår att det kan tolkas som nåt annat, var bara lite upprörd när jag skrev kommentaren.

Anonym

SFK
Osmakligt har inget med saken att göra. Jag har ju rätt och det är därför du blir så arg. Jag pekar på kalla fakta att det inte är en patriarkal konspiration som är boven i dramat. Sedan kan ni försöka vrida på sanningen så den passar er skeva världsbild men fakta kvarstår - ni skyller på männen (och då passar det ju utmärkt att utmåla dem som en homogen grupp) medan ni inte kan göra så mycket åt att domstolsväsende och lagstiftande makt varit jämställd så pass länge att det borde skett en förändring vid det här laget om allt bara var de dumma männens fwl. Ni kan inte ta in att ni har fel.

A

Har följt detta ärende en del och förbluffats över hur illa det sköts. De misstänkta männen har ett gediget belastningsregister och polisen utesluter inte att de förgripit sig på särskilt utsatta kvinnor tidigare. Kvinnans försvarsadvokat menar att det rör sig om ett av de värsta sexualbrott hon sett och att hennes klient är svårt traumatiserad. Först den 20 juni, nästan ett år senare, gjordes en undersökning - i rätt trapphus! Polisen har inte varit tillräckligt grundlig och saknat resurser, heter det. Jo tack.

Om männen gav uttryck för en vidrig kvinnosyn visade fan ordningsmakten klart och tydligt hur lågprioriterade missbrukare är i dagens Sverige. Här dör narkomaner som flugor, något vi knappt pratar om, och inget verkar tyda på att statistiken kommer sjunka.

Männens attityd är vidrig och en skrämmande påminnelse om vad somliga män är kapabla till, men det har fan begåtts en rad övergrepp här. Polisen, samhället, medierna. Kvinnan har varit ett offer från början till slut.

Metro är en av få tidningar som hela tiden skrivit utförligt om detta, i övrigt verkar det ha varit relativt tyst från landets stora tidningshus (i alla i initialskedet).

Kvinnoförakt, slarv och nonchalans har präglat detta ärende. Lägg därtill till ett stort mått av medial beröringsskräck (ja, jag tror att så varit fallet) och du har situationen i ett nötskal. Fy fan.

Somliga Harmoniska Husmödrar

Anonym
Så vad är din förklaring till att både kvinnor och män lägger skulden på våldtagna kvinnor och friar våldtäktsmän t o m när det finns DNA, vittnen och filmer? Det är inte patriarkala värderingar och usel kvinnosyn? Utan...? Absolut, jag skyller på männen som våldtar, misshandlar och mördar kvinnor. Skulden är deras. Och sen skyller jag på urgamla patriarkala värderingar som hänger sig fast än i dag och som gör att 45% av männen och 30 % av kvinnorna tycker att metoo gått för långt, när det bara handlar om att kvinnor berättar om vad män utsatt de för. Vad skyller du förtrycket av kvinnor på?

Somliga Harmoniska Husmödrar

Anonym
Sen verkar du inte läsa vad jag skriver utan pratar om "ni" som om "vi" (kvinnor? feminister?) var en homogen grupp som alla tycker lika. Vilket jag påpekade redan i första kommentaren. Jag skriver att även kvinnor kan vara rejält misogyna och att det visats sig att kvinnor är mer benägna att ge lägre straff och fria våldtäktsmän än vad män är. Ändå fortsätter du prata om att "ni" skyller allt på de dumma männen. Det verkar som att du har bestämt dig i förväg för vad jag tycker och nu argumenterar du mot din egen påhittade åsikt om vad jag anser pga att jag enligt dig tillhör ett "ni" som alla tycker likadant (dvs som du har hittat på i ditt huvud).

Hmm

Somliga Humoristiska Husmödrar: Anonym är ett troll i dess rätta bemärkelse dvs han trollar (och bemödrar sig inte ens skriva in en liten bokstav så att vi kan särskilja honom från andra), dvs ingen att bry sig om.

LD: Nej ”ingen” blir fälld i Sverige, rassifierad eller inte.

Svar: Vad menar du nu? Klart folk bli fällda för brott i sverige? Och det är ett faktum att om du är exempelvis svart eller muslim så är oddsen för en fällande dom högre. Även när det gäller våldtäkt.
ladydahmer.nu

Malin

FT

"@Malin hon erbjöd ju inte ens sex för drogerna."
Det är fullt möjligt att hon inte gjorde, men sex mot droger är ju männens förklaring till att de våldtog henne, och det jag menar är att om en kvinna erbjuder sex mot droger och är med på den överenskommelsen, så betyder det inte att vad som helst får hända sedan. Det kan fortfarande bli en våldtäkt ÄVEN OM hon var med på att byta sex mot droger. Hon blev ju fullständigt massakrerad av 20 personer, hur kan det inte vara en grov våldtäkt oavsett hur det hela inleddes.

Anonym

Hmm: nej jag är inget troll, detta är min helt uppriktiga åsikt - bara omnämnandet av ordet patriarkat dumförklarar personen helt i mina ögon. Köper exakt 0,00% av den sortens analys.
Du har däremot helt rätt i att att yttta en sådan ståndpunkt på denna blogg gränsar till trolleri i dess onödighet.
Addendum: jag är kvinna även om ingen på denna blogg tror det :)

trino

Haha Anonym, du kan inte läsa vidare efter att ordet "patriarkat" finns i en väldigt klarsynt analys. Det ordet får dig alltså att sluta lyssna. Jisses.

Tänk om jag hade detsamma med gröna ärtor, resten därefter är ett blurr. Tänk om jag inte stod ut med gröna ärtor så till den milda grad att folk som skriver "gröna ärtor" och lagar mat med "gröna ärtor" ansågs ha så usel smak att jag därefter inte kan höra deras argument. Det skulle ju vara fullständigt barockt.

Somliga Harmoniska Husmödrar

Anonym
Spännande ändå att du inte svarade på mina frågor.

Somliga Harmoniska Husmödrar

Anonym
Sen är det inte så konstigt att folk tror att du är en man när du skriver så här: "Ska ni strejka mot er själva?" Om du är kvinna så ingår du ju i "ni" och "er". Hade du varit kvinna hade du (högst sannolikt) skrivit "Ska vi strejka mot oss själva?" Kanske är det så att du blev kvinna i efterhand så där lite plötsligt? Det passar ju onekligen bättre med din agenda att framställa kvinnorna som de VERKLIGA fienderna. Tja, det är nog ingen här som blir förvånad över att kvinnor kan vara precis lika misogyna som män. Vilket du hade vetat om du hade haft lite koll på vad "vi" tycker.

Somliga Harmoniska Husmödrar

Anonym
Vidare undrar jag vad dina åsikter är (förutom att vi är dumma i huvudet). Vad är din åsikt i sakfrågan och vad har du för argument och analys till dessa åsikter? Väldigt nyfiken!

Anonym

SFK, jag tänker inte redogöra för det efter att du illa dolt beskyller mig för att ljuga om mitt kön. Du har diskvalificerat dig från debatt med mig.

Hmm

LD: Jo så klart. Det var därför jag skrev ingen med ””.

I stort sett ingen blir fälld i Sverige oavsett härkomst och sannolikheten till att en blir fälld över en annan har mer med brottets natur att göra än vem det är.

När man dessutom börjar titta på straffrabatter där om det finns möjlighet att åtala dig på 10 punkter så gör det bara det på 3 trots att underlag finns för alla 10 så blir det oerhört svårt att komma med påståenden varken åt ena eller andra hållet om vem det är som blir fälld.

Bara för att en professor säger något så är det inte alltid korrekt. Eller någon annan med titel för den delen. Ta tex barnläkaren som bestämt hövdade baserat på falska studier, vilket var lätt för vem som helst att slå hål på, att barn inte skulle titta på iPad. Han har förresten gjort en ordentlig pudel nu. Det var iofs väldigt ärligt av honom. 😊👍

Anonym: Det var precis orden som SHH, ”mot er själva” som gjorde att jag antog att du är en man. Så är du en kvinna, vilket jag kommer utgå ifrån eftersom att du säger det, så var det märkligt formulerat.

Kan du inte välja en bokstav så att vi känner igen dig här i framtiden? Blir lättare om du vill ha svar. Vill du bara slänga in en åsikt så kör på men det är rätt jobbigt att hålla en diskussion när man inte kan särskilja dig från någon annan.
Just a thought 💭

Somliga Harmoniska Husmödrar

Anonym
Hahaha såklart! Du har kallat folk dumma i huvudet, påstått att de har en skev världsbild (utan att berätta vad den rätta världsbilden är) och att de försöker vrida på sanningen (utan att berätta vad denna sanning är), tillskrivit dem åsikter de inte har ("skyller på de dumma männen, allt är männens fel") samt "Ni har fel, jag har rätt pga kalla fakta" (utan att berätta vad dessa kalla fakta består av och varför dessa är rätt). Jättebra argumenterat, du vann 👏😂

Jonna

JAG!!!

Mimmi

Amonym:
57% av sveriges domare är kvinnor. Däremot är endast 5 av 16 justitieråd kvinnor och det är ju bara högsta domstolen som är praxisbildande och alltså har makten att ändra hur lagar ska tolkas och hur bevis ska värderas etc. Dessa domar blir ju vägledande för lägre instanser som inte ska gå utanför HDs praxis.

Vidare är bara 25% av alla proffessorer i juridik kvinnor vilket bidrar till att den teori och analys som utvecklas ofta är skriven av män. Speciellt den tyngst vägande doktrinen som ofta är skriven av äldre män och som hänvisas till i många domar och alltså har stor betydelse.

Kvinnor fick dessutom inte bli domare förrän på 1940-talet (fråm 20-talet notarie och nämndeman) och det första kvinnliga justitierådet tillträdde inte förrän 1968.

Min poäng är att även om det finns fler kvinnor än män som är domare idag så är det en utveckling som skett på senare tid. Att tro att juridiken skulle bli jämställd så fort könsfördelningen bland domare är någorlunda jämställd anser jag vara mycket naiv. Precis som på många andra områden i samhället föregås dagens läge av en lång patrialkal historia som knappast ändras på några tiotal år. Särskilt inom juridiken går förändring långsamt och försiktigt fram, vilket iofs är positivt med hänsyn till rättssäkerheten. Dock bidrar detta till att det kommer att dröja många år tills det faktiskt är rimligt att hävda att kvinnor har påverkat juridiken lika mycket som män. (Vilket ju iofs inte heller är en garanti för att patriarkala strukturer inte finns).

Siffror hämtade från SCB, advokatsamfundet samt Dagens juridik


Ocb

Läs gärna min blogg om mitt beroende - online casino!

Tess

Milla: Ja, de verkar ändå hänga i området. De kommenterar bara inte förrän någon yttrar något i stil med "usch för män". DÅ helt plötsligt dyker det upp en mängd kommentarer om att DE inte gjort något, att man är manshatare, att man inte ska dra alla över en kam och klassiska "inte alla män" :-p Det måste ju betyda att de ändå har koll på trådarna för att det skulle vara en slump att de "hittar dit" direkt "män" yttras är ju lite väl...

lolzorz

Ni som röstar F! och MP och vänsterpartiet är ju för låga straff och daltande med slöddret.

Svar: Vi som har hjärnor att tänka med, analys samt kunskap vet att höga straff inte förhindrar brott. Tvärtom faktiskt. I Sverige tror vi på rehabilitering. Mkt mer effektivt mot brottslighet.
ladydahmer.nu

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog