Traditioner gör oss lyckliga
Idag åker vi hem! Hem till nyårstraditionerna. Har jag berättat att jag är en riktig traditionstorsk? Allt ska ritualiseras. Nyår har firats hemma hos Anja med familj de senaste åren. 

Familjer som har egna traditioner är lyckligare än genomsnittet förresten. Jag vill skapa magi för barnen. Magi och trygghet. Återkommande ritualer som de känner igen och mår bra av och kring. Samla familj och vänner runt helgdagar och sånt. 

Vad har ni för traditioner? Vad hade ni för traditioner när ni växte upp? Nåt som ni fört vidare eller nåt som sög? 

(null)

Sonja

Min mamma färgkordinerade och pyntade hela hemmet efter årstid och så gjorde hon världens mysigaste jular och påskar. Hon och vi bakade, Det var varmt och trevligt och vackert. Jag har inte tagit efter nåt av det här mysiga. Jag har inte haft någon fallenhet eller läggning för det. Jag har samma läggning för att göra mysigt som en ungkarl :( iofs har det blivit bättre senaste åren och nu har jag BESTÄMT att genom ren vilja och envishet införa mysiga återkommande saker. Nu är iofs barnen 10+ så det är kanske för sent att inplanteras det i deras märg så att säga. Men bättre sent än aldrig hoppas jag är mer än bara en floskel!

carro

Tycker det är rätt tjatigt med allt traditionssnack runt jul, varje år...

Svar: Ja så jävla tjatigt. En gång om året. Fy fan hur står jag ens ut med mig själv? Bloggar jag ens om nåt annat? Nej jag tjatar bara. Om traditioner. Och feminism. Och genus. Nä nu får nog hitta en annan blogg att läsa för jag är helt obotlig.
ladydahmer.nu

carro

Du behöver inte bita huvudet av mig, jag älskar allt annat du skriver och har följt slaviskt i snart 10 år. Så tjata på du om genus och feminism, ingen blir gladare än jag. Dock ÄR det lite tjatigt om allt traditionssnack för det är så återkommande varje födelsedag, jul etc, det är liksom inget nytt under solen. Alla som läst denna blogg/insta mer än fem minuter vet hur mycket du älskar traditioner och jag tycker helt enkelt inte att det tillför bloggen något. Nästa gång ska jag keep it in though, alltid lika läskigt att se folk ge kritik i denna blogg. (älskar att du biter huvudet av know-it-alls men tydligen jobbigt när det drabbar en själv, kände mig lite orättvist bemött)

Svar: Frågan du ska ställa dig är snarare vad syftet är innan du kommenterar. Jag undrar ärligt. Vad var syftet? Att trycka till mig? Låta mig veta att jag är tråkig och ointressant? Att få mig att skämmas eller känna mig dum?
.
.
Förklara gärna för jag anstränger mig för att det ska finnas nåt att läsa här för er som följer mig trots att jag är på semester med tre lediga barn. Men nu tappade jag lusten att blogga helt istället.

”Tillför inte bloggen nåt”? Vem avgör det? Du eller jag? Talar du för alla mina läsare? Det är liksom frivilligt att läsa här. Är man ointresserad av nåt jag skriver om så kan man skrolla vidare eller vänta tills nästa inlägg. Men förklara gärna vad syftet var för jag vill förstå.
ladydahmer.nu

Maria

https://www.mittskifte.org/petitions/vi-star-bakom-kvinnan-i-fittja-1

Annie

Jag älskar traditioner och vi har skapat traditioner i vår familj. Jul firas med släkten (Vi kör varannan jul med min sida och varannan med makens), nyår firas på ungefär samma sätt varje år (samma vänner, vi turas bara om att hålla i det) och midsommar också. Vi äter samma sak, leker lekar osv. Min egen barndom är präglad av föräldrar som haft ett eget företag där de jobbade även på jul och det innebar att julafton aldrig var den där dagen när vi var tillsammans hela dagen, vi fick tacka nej till julfester med släkt osv. Ett hemskt minne tex när jag och lillebror sitter ensamma och ser på Kalle Anka och mamma och pappa jobbade. Så jag sitter numera klistrad framför kalle. Vägrar vara föräldern som går iväg och gör annat. Jag sitter med barnen i knät, sjunger med i låtarna, härmar den där knasiga fågeln osv. Ja jag kompenserar min crappy barndom...

Anna i stugan

Älskar också traditioner. Går all-in med julen, liksom för att återuppleva det magiska man hade där som barn. Vill såklart ge det vidare till mitt eget barn.

Nyår firade vi alltid i Småland med föräldrarnas vänner och deras barn, och vi hade alltid jättekul och det var alltid supermycket snö. Nyårstraditioner har varit svåra att återskapa tycker jag för jag har faktiskt inte så många nära vänner som vuxen, och de flesta firar med kompisar och inte med familj. Dessutom kan jag riskera att jobba nyårsafton.

Har en fin och stor familj som jag gärna firar med, men vill inte hänga på som femte hjulet när de ska fira med vänner. Då firar jag hellre själv med man och barn. Inte dåligt det heller såklart, men jag saknar lite att ha vuxenvänner med barn man kan hänga med och bjuda på middag ibland och så.

Hanna Marie K

Älskar också traditioner och känslan av sammanhang en får av dem. Växte upp med att vi alltid klädde granen den 23:e medan pappa griljerade skinka. Mamma fixade glittret och pappa satte stjärnan på toppen och jag och min bror fick gå loss och hänga kulor och pynt hur vi ville. Sedan åt vi ärtbulla (ett bröd från Dalarna som bakas på ärtmjöl i traditionell bagarstuga) som mormor bakat med julskinka och det var alltid så gott eftersom vi bara åt det vid jul. Blir alldeles varm och lycklig när jag tänker på det. Nu har jag flyttat hemifrån och håller på och skapa nya traditioner med min man och om vi får barn kommer jag 100% kopiera typ allt från min uppväxt. Inklusive ärtbulla, vem som sätter stjärnan på toppen och att julklapparna läggs fram medan barnen sover natten till julafton och att barnen får pimpa granen hur fan de vill utan att jag lägger mig i. Är inte jättesugen på barn men tankarna på att få föra traditioner vidare gör mig fan pepp.

Min familj åt tacos VARJE fredag i 10 års tid. Det kommer jag nog inte föra vidare. Blev så jävla trött på tacos.

Mia

Jag tycker att det är jättefint att läsa om dina traditioner här, tycker om att läsa om hur folk firar jul osv. Sen tycker jag också att det är vackert av er att ge era barn en mysig upplevelse. Om man inte tycker om att läsa dessa inlägg så är det väl bara att skrolla vidare till ett inlägg som handlar om genus eller vad man nu vill läsa om. Du skriver ju om din vardag och dessa traditioner är ju en del av den.

Sonja

Klart man inte ska avstå att blogga om företeelser, känslor och tankar man har bara för att man har bloggat om det nån eller några eller kanske rent utav jättemånga gånger tidigare! För mig, som trots allt följt dig av och till rätt så länge (helt klart mer än fem minuter) visste inte att du är så här begeistrad i traditioner.

Svar: ❤️
ladydahmer.nu

Mallan

Bästa traditionen i min familj var mellan jag var 10-16 år. Pappa och jag bakade en banantårta varje lördag, drog ett streck i grädden mitt över sen åt vi från varsin sida och spelade Bingolotto tillsammans bara han och jag. Bästa helgmyset😍

Mallan

Bästa traditionen i min familj var mellan jag var 10-16 år. Pappa och jag bakade en banantårta varje lördag, drog ett streck i grädden mitt över sen åt vi från varsin sida och spelade Bingolotto tillsammans bara han och jag. Bästa helgmyset😍

FT

Är superanti traditioner då det är såååå tråkigt. Skulle inte kunna leva ett sånt liv faktiskt :) Vi hade en del traditioner när jag var barn, var uttråkad av dessa redan då :P

Maeryh

FT, nu blev jag nyfiken. Vad exakt är det som känns tråkigt? Tanken på att göra samma saker varje år? Typ dricka skumpa varje nyårsafton eller baka kladdkaka varje födelsedag. Eller just de traditioner/saker din familj gjorde? (Vilka var de förresten?) Själv gillar jag att skapa nya traditioner, vill inte föra vidare mina föräldrars.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog