Utmaningen: 31 dagar feminism
Åh alltså världens grej händer i mars. Jag har länge känt att vi stagnerat lite. Att de feministiska samtalen gått bakåt. Vi debatterar glitter och läppstift och Beyonce och enhörningar och jag har som ni märkt blivit frustrerad vilket resulterat i trampade och ömma tår här och var. Denna frustration har delats med mina bättre tredjedelar Hanna och Lisa och nu har Hanna knåpat ihop en fantastisk mars-utmaning för oss alla på Instagram! Hon (vi) tycker nämligen att vi (alla vi på Instagram som gillar feminism) ska, istället för att gnälla på vad andra pratar om istället lyfta egna grymma feministiska diskussioner komplett med analyser och problemlösning (ok det sistnämnda är svårare). Sätta agendan lite själv istället för att bemöta och problematisera andras. Så därför har Hanna,  @flickvansmaterialet på Instagram, satt ihop en liten feministisk instautmaning: 

#5inistagram! 

Hoppas att ni vill vara med, Hanna kör gasen i botten från och med imorgon och jag ska försöka trotsa adhd'n och haka på! Både här och på Instagram! Och ni! Haka på ni med?!! Ämnena:
 1. Jag behöver feminismen
 2. En av mina hjärtfrågor
 3. Kärlekskneget
 4. Visste du att
 5. Fittan, snippan, vulvan
 6. Sex i gråzonen
 7. Att kvinnofieras
 8. Internationella kvinnodagen
 9. Överlevnadsstrategier
 10. En intressant bok
 11. Typiskt kvinnoyrke
 12. En annan av mina hjärtefrågor
 13. Pengar, pengar, pengar
 14. Enligt statistiken
 15. Normkroppar och idealkroppar
 16. Grejen med porr
 17. Mamman, myten, legenden
 18. Vad är våld
 19. En bortglömd kvinna
 20. Ett bra kvinnoporträtt
 21. Feministiska segrar
 22. Ytterligare en av mina hjärtfrågor
 23. Det obetalda arbetet
 24. Forskningen visar
 25. Kvinnohälsa
 26. Sex till salu
 27. Pojkarna
 28. Mäns våld mot kvinnor
 29. Att göra feminism i praktiken
 30. Följ en feminist
 31. Inom min livstid
Livesändning och tankar kring patriarkatets fall
Igår hade vi värsta fikabonanzan. Cissi Wallin kom förbi med barnens farbror och lilla kusin Helmer och de hade med sig massvis med fika. Och jag hade bakat massvis med fika. Så idag blev det liksom fika till frukost. Vi körde live tillsammans. Något stökigt blev det, mest för att barnen (plus grannbarn???) levde RÖVARE i rummet intill. Jag ba hallå pappor kan ni fösa ut flocken nån annanstans men icke. Men det var kul. Annorlunda från det ni är vana vid, men likt våra sändningar när Cissi jobbade på radio och jag var regelbundet gäst där. Vi har pratat om att köra live fler gånger. Kanske spela in några poddavsnitt för att känna på, vi får se. Återigen så kom det in miljoner jävla män som ville att jag skulle visa mina bröst eller annat. Jag blir så ledsen. När tar det slut? Lisa Ekdahl ba "patriarkatet faller inom din livstid" och jag ba ÄR DU HÖG? Detta är ju en fantasi utan dess like, tror hon seriöst på detta själv? Hur ska det ens gå till? Klart det inte kommer falla inom vår livstid. Det kommer förmodligen aldrig falla. Ledsen för negativiteten men jag ser verkligen inget ljus i tunneln. Aja. Barnen hade det kul igår iallafall. Helmer börjar ju bli lite större och det går nästan att leka ihop då.
Är det ok att vara lat och ohälsosam när man är tjock?
Ang. diskussionen kring att kapa kroppspositivitetsrörelsen med hälso- och träningssnack, så fick jag frågan: "Är det inte bra att tjocka visar att vi inte bara sitter på arslet? Att vi också är aktiva, rör på oss, äter rätt osv?"
 
Jag tänker så här: ja det är viktigt att motarbeta föreställningen att tjocka bara sitter på arslet och att tjock är likamed ohälsosam och otränad. Men samtidigt så ser jag ett problem med att hela tiden försäkra omgivningen om just detta. (hej jag är tjock men jag tränar minsann! Jag äter bra! Jag ÄR INTE ohälsosam!) Det villkorar vår existens. För en del av oss ÄR faktiskt ohälsosamma. En del av oss sitter bara på rumpan. En del av oss lever på skräp. En del av oss tränar aldrig. OCH DET ÄR OK. Vi har fortfarande samma människovärde och existensberättigande och ska bemötas med samma respekt som alla andra.
 
Men alla gör som de vill. Jag kan inte och försöker inte bestämma hur var och en ska sköta sina plattformar. Däremot kanske folk väljer att göra annorlunda om de får fler perspektiv. Jag tex, som jag skriver i mitt tidigare inlägg, slutade skriva om min träning. Inte för att jag kände mig som en dålig aktivist eller för att jag kände att andra ville bestämma över mig utan för att jag kände att det var viktigt att lyssna på min publik när de uttryckte att de fick ångest av det jag visade upp.
 
Vi måste kunna prata och problematisera för att komma framåt, för att kunna skapa trygga zoner för kvinnor, tillsammans komma fram till hur vi vill att rörelsen ser ut. Osv. Sen tänker jag att det är skillnad på att som privatperson VARA kroppspositiv för sig själv: där kan träning osv ingå, och på att vara en kroppspositiv FÖREBILD för andra: där ingår ett ansvar för hur det man förmedlar mottas.
 
Hur tänker ni?