Man kan nämligen inte förespråka feminism och systerskap samtidigt som man är helt ok med att hata på kvinnor
Ser att både Cissi Wallin och Bloggbevakning skriver om systerskap vs. kritik av kvinnor och jag vill slänga in ännu ett perspektiv då jag inte är helt enig med dem.  Cissi skriver i sitt inlägg "Systerskapets baksida" att det går inflation i systerskap. Att det kanske är lite för mycket sånt och att det är tradigt att man inte längre får kritisera kvinnor utan att anklagas för att brista i systerligheten. Det kan jag hålla med om, det senare alltså - att det ibland blir så att människor förväxlar systerskap med att aldrig någonsin säga emot en kvinna eller aldrig någonsin rikta kritik mot det kvinnor gör eller säger. Men jag tror inte det är så svartvitt heller för ibland är kritiken som riktas mot kvinnor irrelevant och osaklig. Jag tänker också att systerskap, utöver det Cissi skriver, också kan vara att cut women some slack ibland. Kvinnor blir så jävla kritiserade och hatade ändå. Ibland kan man välja att låta bli helt och ibland får man tänka ett varv till hur man uttrycker sig. Är det en viktig sakfråga så kan man försöka kritisera utan att gå till personangrepp. Säga ifrån utan att vara elak. Tänka lite: vad vill jag säga? Vill jag ge en känga för att jag har något viktigt att lyfta eller är det helt enkelt så att jag ogillar denna person och mest bara vill spy av mig lite? Tillför min kritik nåt eller kommer den riva ner mer än den bygger upp? Osv. Jag tänker också att systerskap även innefattar att man inte bidrar till att skapa mobbar eller att man ej uppmuntrar skitkastning vilket är skitsvårt när man har många följare. Det kräver att man tar ansvar för sitt kommentarsfält och inte upprättar utrymme för andra att sitta och hata och spy och hacka på enskilda kvinnor.  Detta är något jag tycker att Camcam som driver Bloggbevakning brister i och jag önskade att hon kavlade upp ärmarna och styrde upp lite. Raljant ton får man kanske räkna med i den typen av bloggar, och det är jag personligen ok med, men ibland blir det lätt mobbing och där tycker jag att det är viktigt att dra gränsen. Man kan nämligen inte förespråka feminism och systerskap samtidigt som man är helt ok med att andra hatar på kvinnor. Det funkar inte. OBS är själv skyldig till misslyckande på detta område. Det är skitsvårt ibland. Men man får ju sträva efter att bättra sig och efter lite självrannsakan.
The real Hmm

Hear hear!

Tatiana

Bra formulerat. Och bra att du kom med ditt perspektiv (har väntat pa att du ska saga något).
Måste dock inflika att bloggbevakning ar mestadels själv ansvarig for klimatet pa bloggen, manga av inlaggen ar speglingar pa hennes egna känslor om dom hon skriver om, det skiner igenom.

Trin

Tycker bloggbevakning är en obehaglig blogg. Hon drevar ju på som attans själv och riktar in sig på enskilda bloggar som blir extra utsatta bara för att hon personligen inte tycker om dom. Sen tar hon noll ansvar för kommentarerna och dreven hon startar.

Dessutom gör hon ofta narr av kvinnor som uppenbarligen mår dåligt och försöker passa in i snäva ideal, hon slänger upp bilder på sin trettonåriga bonusdotter och ger sig själv en klapp på axeln för att hon sagt åt pappan att göra narr av bonusdotterna genom att göra parodi på bilden och hon har skrivit flera blogginlägg som fått hela mig att rysa pga hennes taskiga människosyn lyser igenom. Hon är en riktig mobbare faktiskt. Enda anledningen till att jag fortfarande går in på bloggen är för att jag känner lite hopp när jag ser att det finns läsare där inne som faktiskt sätter ner foten och på ett sakligt vis förklarar varför hennes inlägg är problematiska.

Zoe

Jag håller med till 100% verkligen. Deras inlägg har skavt tycker jag, och nu förstår jag varför. Bra skrivet!

Linda

Skönt, du satte precis ord på den känsla jag fick när jag läste cissis inlägg (obs, stort fan av cissi) för jag är ganska "ny" i att reflektera över feminism. Anser också att det är mer accepterat att hacka på kvinnor medan män slipper undan, så får det inte vara! Tack Ld!

Hej

Ja, alltså Bloggbevakning och Camcam borde skärpa till sig avsevärt. I detta nu finns det personer som mår SKIT och på riktigt är på väg under isen p.g.a. inlägg hon gjort och kommentarer/ läsardiskussioner som hon väljer att behålla. Det gör mig så ledsen att klick och likes är viktigare än medmänsklighet och balanserad jävla kritik (om man nu verkligen inte kan låta bli att störa sig på något/ någon).

k

Jag tycker du är så fantastiskt duktig att uttrycka dina åsikter på ett diplomatiskt och klokt sätt. Har efter att jag började följa dig fått en ny syn på mig själv, min kropp och har fått en helt ny respekt för mig själv och förståelse för andra människor. Tack tack tack för att du delar med dig!

Elle

Håller med. Detta var ett bra inlägg. Sandra Beijer är bra på detta. När hon får frågor i intervjuer som syftar till att hon ska kritisera andra kvinnor har jag hört henne svara något i stil med varför ska jag kritisera henne...och sedan någon utläggning kring att hon inte har rätt att döma den personen. Jag håller med, varför kritisera alltför mycket andra kvinnor offentligt, även om de gör helt knäppa grejer så gör de antagligen så gott de kan efter de förutsättningar de har och den situationen de är. I alla fall får man försöka anta det och tänka att förhoppningsvis så inser personen det själv så småningom utan kritik. Kritik leder ju ofta till att man hamnar i försvar och låser fast sig ännu mer i en uppfattning. Så bästa sättet att hjälpa är kanske acceptans om andras förmåga / oförmåga och att vara god förebild själv.

Mona

Word

OTYSTNAD

Bra skrivet! Tycker också det är fint att du vågar erkänna att du själv gör fel ibland, samtidigt som du inte hatar på dig själv för det.

Tissel

Kloka kloka ord. Men excuuuuz me. HÅRET! Otroligt. Jag ska också spara spara spara.

Trevlig helg

Malena

bra skrivet, tycker jag! begreppet "systerskap" kan och ska problematiseras, men men det är alldeles för lätt idag att kasta skit på andra. och dom mest skrämda rösterna tystnar först.

det går inte att kommentera på sidan om trashing, jag hoppas det är okej om jag kommenterar här istället? du får väl ta bort det annars :). ville bara säja att jag är en helt annan typ av feminist än du men jag är så glad att du finns! jag är också glad att cissi wallin finns, trots att jag grälar på henne i huvudet nästan varje gång jag läser en av hennes kolumner. jag vill ju att det ska finnas massor av feminister och antirasister som inte är precis som jag, det mår ju hela världen bara bättre av. jag blir så illans ledsen när jag läser hatiska kommentarer och ser mobben gå igång mot nån, att det ska vara så svårt att skapa samtalsklimat där människors olikheter respekteras, till och med i kretsar där det kämpas för jämlikhet och rättvisa!

hoppas du och andra som utsätts får allt stöd ni behöver för att orka gå vidare och fortsätta vara precis dom ni är, för ni behövs allihop så väl. dessutom är det underbart med en bloggare som kan posta bilder som är precis som dom är, rätt upp och ner. som vågar bryta mot2010-talets första bud ("du ska alltid, alltid sträva efter att vara attraktiv"). och som vågar försöka uppfostra sina barn på ett radikalt annorlunda sätt i ett land där konsensuskulturen är så fruktansvärt stark!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog