Att lära sina barn politiska värderingar vs använda sina barn som politiska slagträn
Apropå anklagelsen att feminister använder sina barn som politiska slagträn för att vi inte, tja vad vet jag, vallar in dem i den vanliga normativa fållan där de andra fåren står och idisslar.
 
Så här va: Allt är politik. Att inte slå varandra, att inte begå brott, att vara solidarisk, att alla ska ha sjukvård, att vara vegetarian, att bry sig om djur, att ta hand om folk, att inte särbehandla, att inte vara homo- eller transfob, att alla ska ha samma rättigheter, att kvinnor inte ska sexualiseras, att mobbing är fel, att man ska värna om miljön osv osv. Rätt och fel.
 
En del av att uppfostra barn är att bland annat att lära dem rätt och fel dvs ”pracka på dem politiska värderingar”. Som det så fint heter. Och det är det jag menar med att man är ansvarslös (och lat) som förälder om man inte gör det, dvs om man lämnar över den här biten på andra, på samhället, på de normer som finns.
 
Detta är dock inte detsamma som att använda sina barn som politiska slagträn eller låta dem statuera politiska exempel. Så som anklagelserna lyder alltså.
 
För tydlighetens skull: Jag klär alltså inte mina barn i regnbågen för att visa omvärlden nånting (vad det nu skulle vara), inte för att bevisa att jag är feminist eller att jag är genusmedveten.
 
Inte heller för att de ska vara exempel för andra. De har inte fått sina namn för att jag vill göra politiska poänger. Inte heller väljer jag mat, leksaker, skola, semestermål eller annat efter vad andra ska tycka och tänka eller för att bevisa nånting.  
 
Frågor på det?
 
 
N och T 
Emma

Helt otroligt att man ens ställer sig frågande till att folk fostrar sina barn efter sina värderingar. Vilka värderingar skulle man annars fostra sina barn efter?

Exempel: jag har inte mycket till övers för religion. Ofta hör man att barn inte borde fostras "in i" en religion. Hur mycket illa jag än tycker om religion så tycker jag att det är ännu märkligare om man som religiös inte försöker dela sina religiösa värderingar med sina barn. Om det du tror på nu är så bra och rätt varför inte dela detta med sina barn?

Givetvis ska man vara öppen för att ens barns värderingar kan komma att skilja sig från ens egna när barnet kan analysera och reflektera, då får man ju accepterar detta. Men ser inget märkligt med att man fostrar efter sina värderingar, vad än dessa må vara.

L

Tänkte på detta att fostras in i något när jag var på kalas med min dotter för ett tag sen. Hon ville absolut ha prinsessklänning och fick väldigt många kommentarer om hur söt hon var, att hon var en liten prinsessa osv. Tack vare din blogg bland annat så reagerade jag på detta, kommer ihåg att du skrivit inlägg om just det. Nästa gång ska jag gömma undan peinsessklänningen och se hur hon blir bemött i neutrala kläder.

Julia

Det är en otrolig viktigt sak att ta upp och få alla föräldrar och framtida föräldrar att bli medvetna om detta och göra en drastisk förändring. Folk funderar och tycker det är konstigt att t.ex festivalen Bråvalla få stängs ner på grund utav att män inte kan bete sig!? Då kanske man ska backa några steg och förstå allvaret i vad vi uppfostrar våra söner till. Att klä barnen i könsneutrala kläder är ett steg på vägen och att folk inte kan lämna sin trygga punkt att tjej ska vara tjej och kille vara kille är otroligt fegt.

Du är en stor inspiration och fått mig otroligt medveten och förändrat hela min syn på världen, tack!

Anna

Julia: Håller med dig helt och fullt! Det är så ledsamt med människor som aldrig någonsin kan se den korrelationen mellan att behandla barn stereotypt och bädda för kvinnoförakt.

Emma S

Apropå det du besvarade min kommentar med i förra inlägget. Nog för att jag inte har barn än, men min uppfattning är att barn kan vara tydliga nog med vad de gillar och inte gillar. Det enda jag ber dig är att faktiskt ta hänsyn till barnet i första hand, och dina värderingar i andra.

Angående vad som är rätt och fel är dess utom en tolkningsfråga. Du verkar vilja måla upp det i gott och ont, rätt och fel. Jag är av åsikten att mycket inte är så enkelt. På den politiska arenan så finns det goda idéer på båda sidor, och inget rätt eller fel. Inte ens en blandning kommer vara den absolut bästa lösningen, utan det handlar om subjektivitet. I och för sig så tycker jag det är bra när föräldrar inte överlåter all uppfostran till skolan, men man måste nog också låta barnet hitta sina egna värderingar.

Ett varningens ord, om du försöker leda in ett barn i en riktning, så kan det nog visa sig att resultatet blir raka motsatsen i protest.

Men jag vill tacka för att du tar dig tid att svara.

Svar: Varför utgår du från att jag inte visar mina barn hänsyn??? Har du läst nåt jag skrivit i detta ämne? För övrigt håller jag ej med dig om att det inte finns nåt rätt och fel. Finns massvis med fel. Och massvis med rätt. Solidaritet är rätt. Rasism, homofobi, kvinnohat är fel. Klassperspektiv är viktigt. Feminism är viktigt. Osv. Behöver för övrigt inga råd.
Lady Dahmer

Somliga Förbannade Kvinnor

"Ett varningens ord"- till en medelålders kvinna med tre barn och åratal av egenutbildning, daglig reflektion, diskussion och samtal i ämnet. Jeezes. Hur nedlåtande får man tillåta sig att vara? En sån kommentar skulle ingen dessutom få för sig att skriva till någon som fostrar sina barn könsstereotypt. Men jag antar att man ska göra tvärtemot allt man tror på så kommer barnen göra som man vill. Slå dem, kalla dem h*ra och b*gjävel, hälla i dem alkohol och sätta en joint i handen på dem

Hmm

LD: Nu håller jag med dig i sak men jag kan inte hålla med om din förenklade definition av ordet politik.

Politik är inte även väldigt förenklat hur vi lever rätt och fel utan " det som rör staten" och hur vi väljer att styra vårt samhälle. Det behöver inte infatta något rätt eller fel utan bara hur vi kommit överens om att styra vårt samhälle.

Att sedan vi i bästa fall gör det med intentionen att göra det som är rätt är en helt annan fråga.

Moral/ levnadstid och politik är långtifrån alltid samma sak.

Hmm

*levnadsetik

Emma

@Emma S: men tycker du inte att föräldrar endast i slutändan kan utgå ifrån sina egna värderingar? Självklart finns det saker man själv tycker är rätt och fel som någon annan tycker är fel och rätt men det man själv tror på blir väl ändå rimligtvis det man fostrar efter?

X tycker klänning på pojke är rätt, Y tycker att klänning på pojke är fel. Xs pojke har klänning, Ys har det inte. X tycker Y gör fel, Y tycker X gör fel. Tvärtom vore ju ologiskt.
Förstår du hur jag menar.

S

Hej!
Jag har tänkt mycket på detta. Jag skulle eg gärna ha roligare kläder till vår son, men jag har ärvt väldigt mycket. Vi har i princip inte behövt köpa ett plagg på fyra år. Snygga, sjyssta kläder, men väldigt pojk- pojkiga. När jag sticker åt honom något enstaka som vi har behov av att köpa väljer jag alltid något mindre normativt och mer roligt. Är det bara jag som är kluven inför detta? Jag har en väldig klimatångest, så jag kan inte försvara för mig själv att köpa kläder jag rent praktiskt inte har behov av? Någon som känner igen sig i dilemmat?

A

Jag hade väldigt oengagerade föräldrar. De orkade inte engagera sig i vad jag skulle ha för kläder. Därför tog de mig till butiken så fick jag peka ut själv vad jag ville ha. Det blev oftast jeans, keps och tröjor med motorcykel- eller superhjältetryck.
Pga min klädsel blev jag betraktad som "pojkflicka". Detta trots att jag egentligen inte hade några traditionella pojkbeteenden alls. Tvärtom, jag var väldigt lugn och gillade att läsa, teckna, måla och spela på mina musikinstrument.
Ogillade all typ av sport, leksaksvapen, våldsamma lekar och snöbollskrig. Jag var egentligen superkvinnlig, men
bara för att jag hade en viss typ av kläder så blev jag ändå betraktad som maskulin. Tänk vilken vikt folk lägger
vid lite tyg som är sytt på ett speciellt sätt.

RebeckaL

Haha, vad skönt att du fick så goda råd från Emma S LD! Jag tänker att du behöver det du som inte alls reflekterat över allt detta innan.
OBS Ironi

RebeckaL

Hmm
Vad jag kan se har LD inte definierat vad politik är någonstans. Hon ska skrivit exempel på vad som ingår i politiken.

Hmm

ReneckaL: Då ska du få lite hjälp att se...

Från LDs inläg..
"Så här va: Allt är politik. Att inte slå varandra, att inte begå brott, att vara solidarisk, att alla ska ha sjukvård, att vara vegetarian, att bry sig om djur, att ta hand om folk, att inte särbehandla, att inte vara homo- eller transfob, att alla ska ha samma rättigheter, att kvinnor inte ska sexualiseras, att mobbing är fel, att man ska värna om miljön osv osv. Rätt och fel."

Allt ovan är själva definitionen av att definiera något, inte berätta vad som finns inom det.

Lägg extra mycket till orden, allt är politik, samt, rätt och fel".

"Vad betyder definiera?

klart ange vad något innebär, logiskt bestämma || -de"

http://www.synonymer.se/sv-
syn/definiera

Hmm

Dessutom ...

"Politik är numera en statsvetenskaplig term för de processer och den taktik en grupp använder för att fatta beslut, ofta vad gäller hur en stats offentliga makt ska fördelas och utövas. Ordet används också om samhällsvisioner och det specifika innehållet i en grupps handlingsprogram och ligger då nära termen policy."

"Politiska ideologier är idéer om hur samhället skall organiseras och styras (eller inte styras), hur dess institutioner skall vara utformade, och hur människor skall samarbeta med varandra i vardagen. "

Inget av det LD räknar upp BEHÖVER ingå i en politik, tänk Nord Korea, men I BÄSTA FALL så utgår man från det.

Ha det!

Hmm

Klartext: Politik betyder hur vi ska sammarbeta mellan varandra inom staten. Hur vi ska kunna umgås utan att ta livet av varandra.

Det är inte levnadsregler om vad som är rätt och fel.

RebeckaL

Hmm
Jag ångrar att jag skrev något, jag orkar verkligen inte med dig. Du är nog fan definitionen av mansplaining om vi nu ska prata om ordet definition på ditt vis. Du tar inte in andra synvinklar och du använder information på ett svartvitt sätt. Jag ska från och med nu försöka att enbart förfasas över dina kommentarer och göra vad jag kan för att inte svara. Det är helt enkelt ingen idé vad gäller en person som dig.

Hmm

RebeckaL: 1 jag är kvinna, men visst tyck du jag mansplainar.
2 Men ordet definition är inte på MITT VIS. Det bara är och inget du eller jag kan ändra på bara för ATT VI VILL.

Samma med ordet politik. Det har fattas ett gemensamt beslut om vad begreppet innefattar. Inget som finns att tycka om.

Så vad är det jag ska ta till mig? Att du tycker "alla andra" har fel?

För att vara extra tydlig. Inget jag skrivit under dessa inlägg är min personliga åsikt. Det är att klargöra vad som är definierat från majoriteten av jordens befolkning.

Hmm

RebeckaL igen: Att jag valde orden att jag skulle hjälpa dig att se, kan ju ha berott på hur du tidigare valt att adressera mig samt att det var tydligt att du enbart ville tillrättavisa mig, inte ha ett sakligt åsiktutbyte.

Ha en fin dag!

RebeckaL

Hmm
Alltså bara en till sak innan jag lägger ner. Jag måste tillstå att det finns en sak hos dig som verkligen imponerar på mig och det är din osvikliga tro på din egen förträfflighet. Grattis till det!

Hmm

RebeckaL: Nu är det ju inte precis så jag ser på mig, men tack tror jag. 😉

Frida G Svensson

Jag håller faktiskt med dig här. Jag tycker det är viktig att ge sina barn en bra värdegrund.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog