Gårdagen var en stor besvikelse
Vilken fail det var igår. Vi fick för oss att vi skulle dra till badhuset med alla barnen och sagt och gjort, vi packade ihop allt och tog tåget till Ösmo. Barnen var taggade. Äntligen liksom! De hade tjatat hela veckan. Lyckan!
 
Men när vi kommer dit så är det stängt? Alla andra dagar denna vecka var det öppet, men just torsdag var stängd. Detta resulterade i stor besvikelse och massa tårar och en del ilska också. Vi fick trösta/muta dem med ett besök på Ösmo plantshop för att äta och fika och nu har vi lovat att vi badar på måndag. Och sen åkte vi hem och hade en dag på gräsmattan. 
 
 
Jag har lite idetorka förresten så om nån vill komma med förslag på samtalsämnen till podden (vi ska spela in idag) så knock yourself out! Fokus: feminism/kvinnoskap/kvinnofrågor. Det behöver inte vara stora omfattande ämnen, och det kan vara sånt som sällan lyfts om man så vill. Allt inom ovan kategorier. Inget är för litet. Tankar. Frågor. Vad hade ni önskat höra feminister prata om? (Ja jag frågar detta varje månad jag vet)
Jessan

Föräldrarskap vill jag LÄSA mer om! Och genus.

Kram på dig och din fina familj!

Enough

Hej
Ni har ju pratat en del om svartsjuka och kontrollerade män. Kan ni inte prata om de "vanliga" männen som är mer missunsamma, som är svartsjuka men inte skyltar med det. De män som låtsas och försöker vara feministiska men helat av allt vill de ha en hemmafru utan sexuell karisma (Om det inte gäller att ligga med mannen själv då)? kanske luddigt.. Men jag lever med en sådan man.. Kanske prata om hur man får sina män att förstå feminismen? Hur jäkla viktig den är? har en upplyst högskolestuderande man men känner ändå att jag inte når hela vägen fram. Att han helt håller med om att feminismen är livsviktig osv, men den ska helst inte finnas alltför mycket i vårt förhållande. Det handlar väl kanske också om att ta in ojämlikheten på riktigt och förstå allvaret.. men hur gör jag? Skiljer mig eller tjatar vidare? Kan ni inte nämna det iaf?

Hanna

Jag tycker det vore jättespännande att höra era tankar om tjejer och sport! Det är ju skitkul att "känna sin kropp" och bra för självförtroendet, men pojkarna drar ju ifrån iom att de uppmuntras att springa runt och sen sitter en där och känner sig dålig och skrattar bort att en inte kan kasta en boll. Varför? Vad kan vi göra åt saken? Vet att ni pratat lite om detta tidigare i avsnittet med Linnéa, men jag skulle gärna höra mer.

Det andra är det här förbannade prestationsångesten jag tror att många av oss kämpar med. Jag sitter själv och jobbar under sommaren men har mest ångest över att det inte blir bra nog (i mina ögon) och tycker synd om mina STACKARS kollegor som kommer att bli besvikna i augusti. Och vem fan tror jag att jag är som trodde att jag skulle kunna göra ett ok jobb? Kan inte koncentrera mig utan är bara trött och gnällig och grinig och besviken på mig själv. Jag TROR inte att jag är ensam om att känna (ungefär) detta?

GRYM podd!

Johanna

Kommer barnen i kläm i svensk femenism?
Jag tycker denna text är bland det bästa som skrivits: https://www.sydsvenskan.se/2014-07-13/helena-granstrom-se-till-mig-som-liten-ar
Era reflektioner kring detta?
Kram!

emelie

skulle gärna vilja att ni pratar om feminism och populärkultur, om hur kvinnor representeras i filmer, och böcker. vore intressant att höra er prata om sexualiserat våld mot kvinnor i serier som game of thrones, och varför män blir så upprörda över att den nya doktorn i Doctor who ska spelas av en kvinna(jodie whittaker)

Christina

Föräldrarskap!! Och det hade varit väldigt intressant om ni bjöd in en transkvinna som gäst, för att diskutera hur det är att vara just transkvinna i ett patriarkat :)

Linda

Föräldraskap!
Härliga bilder på gräsmattan :)

Diana

Hej Lady Dahmer! Måste bara säga att jag ÄLSKAR din blogg och eran podd! Den är så himla underbar. Skulle gärna vilja höra mer om härskartekniker och feminismen. Min svärfar är väldigt antifeministisk, säger både det ena och det andra utan att se några problem med det (en kvinnas plats är i köket, du borde gå ner i vikt för du kan ju inte vara normalviktig och tillfredställa en man, alla kvinnor ljuger och manipulerar etc) och jag är så himla trött av att behöva bita ihop för fridens skull. Förra veckan så gick det så långt att både jag och min man konfronterade honom (när han sa att kvinnor inte behöver flytvästar på en båt då dom är utbytbara när jag frågade om en flytväst när vi skulle ut på hans motorbåt) och nu försöker han tysta/kontrollera oss med diverse härskartekniker. Annars håller jag med emelie, det skulle vara så himla intressant att höra om feminism och populärkultur. :) Tack för allt du gör, du är en stor inspiration!

Rebecca

- Problematisera hur feminismen har blivit sa "mainstream" att typ alla fast fashion kladeskedjor har t-shirt med typ "GRL PWR" och liknande när de blivit producerade i sweat shops av kvinnor under slavliknande förhållanden.. och allmänt om företag som försöker "profitera" pa feminismen typ.

- Mer on karlekskneget!! ALSKADE den episoden.

- Jag tycker det hade varit roligt med medierecensioner ur ett feministiskt perspektiv! Forslag pa titlar: Skam, Ex Machina och Wonder woman.

- Forslag pa gaster: Babe Ebba och Sarah Dahlstrom aka fitnessfeministen!

<3 (sorry for tangentbord)

Anja

Hur romantik och könsroller skildras i media är ju outtömliga ämnen, om ni känner er mätta på att dela med er av era personliga erfarenheter. Sexism på arbetsplatser vore också ett intressant ämne.

Åsa

Vet inte om ämnet passar in som du tänkt dig men åldersskillnader i relationer ?
Oavsett om det rör sig om en äldre man och en yngre kvinna

El äldre kvinna och en yngre man så är det ALLTID kvinnan som hamnar i fokus på ett sätt som helt klart alltid är ifrågasatt och nedvärderas

Diana

Skulle gärna vilja höra mer om kärlekslivet, familjelivet och sexualitet kopplat till feminismen. :)

Ag

Jag jobbar inom vården som är en OCEAN av ojämställdhet mellan kvinnor och män, råkar ha en mansdominerad specialitet, jobbat med detta snart 20 år och fövånad varje dag över hur sjuka och ojämställda strukturerna är. På alla plan.

Cecilia

Håller med de som tagit upp populärkultur och media. Kanske typ mer om hur våra förebilder (hur dom skiljer sig för respektive tilldelat kön och hur vi utefter vad vi tilldelas uppmuntras att välja våra förebilder just ur "den egna divisionen" och hur vi istället lär kanske SÄRSKILT SÖNER att dom KAN/får/bör se [/även] åt kvinnliga sådana) formar flickor respektive pojkar (vår identitet, intressen, sexualitet) - men inte att förglömma även upp i tonår och kanske t o m vuxen ålder (då det blivit ett så normalt inslag av våra liv och allt vi konsumerar att vi inte reagerar på det eller t o m försvarar det med näbbar och klor då det ifrågasätts).

Också: De många Myterna om Kvinnors mytomspunna Många Fördelar i Patriarkatet (/hur vi tydligen "vinner" eller t o m drar det långa stråt på detsamma). T ex Makt i Hemmet™ och Sexuell Makt™. Hur fantastiskt bra (spoiler: inte alls!!) eller i alla fall mycket bättre än män vi EGENTLIGEN behandlas av övriga samhället när vi t ex uttrycker våra känslor, utsätts för brott eller i vår tur utsätter andra för det, hur mycket mer omhuldade och skyddade (oftast särskilt av just män) vi ständigt tutas i att vi ju faktiskt rör oss genom vardagen och hur detta i längden är en både skadligt för att inte säga skit-farligt världsbild för oss att invaggas (och varför det egentligen är så LÄTT att köpa alla dessa "sanningar", oberoende av hur intelligent, insiktsfull och världsvan någon är när det kommer till så mycket annat, trots att så mycket talar emot det överallt omkring oss. För dom allra flesta av oss har ju köpt eller köper fortfarande detta rakt upp och ner vid åtminstone någon tidpunkt av våra liv). #SÅJÄVLALURADE

Svar: Ja! Bra förslag!
Lady Dahmer

Savanna

Ser att några önskar höra om feminism och populärkultur. Då tänker jag direkt på Youtube-kanalen feministfrequency. Bara ett litet tips :)!

Maria

Förlossningsskador och sex efter förlossning. Inte tre månader efter förlossningen ytan hur det kan va ett år efter förlossning, pga skador.

Josh

Herregud kvinna, raka dina armhålor för guds skull! Du skrämmer ju barnen när du ser ut så där. Brösten dina är ok men du måste ju förstå att man rakar sig.

Följ nu ett gott råd.

Josh

Svar: är dina armhålor rakade?
Lady Dahmer

Linda

Förlossningar! Förlossningsvård som är i kris. Förlossningsskador, att kvinnor förväntas leva med skador som kan åtgärdas. Skammen kring förlossningsskador, varför skämmas mer av en skada efter en förlossning än en skada efter att spelat fotboll? Att förlossningar ses som något äckligt och att man säger åt kvinnor som pratar om sina förlossningar att "komma över det", när en förlossning är en stor livsomvälvande händelse som även kan vara traumatiskt. Det är bara rimligt att få ventilera om detta.

Anja

Åh, Cecilias tips om att göra upp med myterna om kvinnors oändliga fördelar i patriarkatet låter väldigt spännande! Finns hur mycket som helst att säga om det.

Idz

En moders internaliserade kvinnohat och överförandet av detta på barnen

Att vara till lags - skaffa allierade och förinta sig själv

Bemöta antifeminism på mansdominerat jobb

Skulle vara kul med en gäst eller någon med insyn i hur könsrollernas nyanser ser ut i andra delar av europa/världen, t ex kan det vara macho med känslor om kvinnor tilldelats rollen som kalkylerande isprinsessor

Mer om "vi har uppfostrat barnen jämställt men lille gossen gillar ändå bara bilar"

Problematisera föräldraledigheten

Offentliga rum - hur ser det ut där man som kvinna ej vågar finnas

KATTER ALLT OM KATTER

den pyttelilla gudinnan

-Ni kan prata om typ endometrios, pcos och såna där "sjukdomar som drabbar massa kvinnor men ingen riktigt vet vad de är eller hur man kan bota det", om gynekologrealaterade upplevelser i allmänhet (när jag försökte fråga om mina problem sa de bara att så är det ibland).
-Slut shaming är ett fanskap som behövs gnällas mycket på också.
-Sexismen inom fantasy och sci-fi pratas det sällan om
-Sexism inom dataspel
-Jag läste in intressant artikel om hur robotar ofta ges kvinnliga röster typ https://shakespeareandpunk.com/2017/05/25/pitching-the-voice-programming-women-and-machines/
-mysteriet vid namn kvinnokläder och hur de passar cirka ingen

Josh

Nej mina armhålor är inte rakade. Jag är den som betäcker, därför måste du se till att du behagar så att jag vill betäcka dig, förstår du? Men du har sköna pattar, det måste jag säga..:)

Svar: Åh lilla gubben. Tror du att du provocerar mig? Bra försök men lämna oss ifred nu. Vi har annat än ditt trams att prata om.
Lady Dahmer

Marie

Vården röstar jag för! Främst mödrar-/förlossningsvård. Tycker kunskapen är pinsamt låg, och extremt konstig attityd att man t.ex. inte ska prata om sånt som kan gå fel under en förlossning, för man inte vill "skrämma upp" mammorna. Och att man får råd om amning av folk som har NOLL kunskap i ämnet.

Lotta

Jag skulle gärna höra hur ni tänker kring feminism och religion. Är det förenligt? Finns det någon religion som inte har en unken kvinnosyn eller är det en tolkningsfråga (min tolkning i detta fall..)? Tack för fantastisk podd och blogg!

Anna

Kvinnligt kontra manligt författarskap. Kvinnliga deckarförfattare förminskas och anklagas för att ägna för mycket utrymme åt personligheter och relationer i sina böcker medan de manliga oftast hyllas trots stereotypiska karaktärer och frossande i extremt makabra mord (oftast kvinnliga offer) och långsökta och osannolika motiv (tänker främst på Jo Nesbö).
JK Rowling som använde initialer i sitt författarnamn för att hon inte trodde att pojkar skulle vilja läsa hennes böcker om de visste att de skrivits av en kvinna.
Uttrycket chicklitt som används som en förolämpning.
Osv.

Elly

-FOTBOLL!! nu inför EM. Vet att ni sa i ngt avsnitt att ni var helt ointresserade av sportboll men Moa Svan gör ett så fantastiskt jobb med nystartade fotbollsfeminist-podden :)
-Mer om porr/sexindustrin. Porravsnittet är ert bästa; vill ha ett till som följer upp mer kring prostitutionslobbyn som finns, och om hur porrdebatten ser ut osv
-Drevkultur inom feminismen
-psykisk ohälsa/terapi


Förslag på gäster; Sara Dahlström, Amanda Rubensson, MOA SVAN

Linnea

Ett program med era tips och favoriter "Feministiska tvserier, filmer" och varför ni känner så. Även era favvisar som inte är helt 100% och varför.

Therese

En analys av mäns användande av "ja jag får höra m regeringen" "ska ta upp det m chefen" innan de kan ge besked om deltagande i vad det nu gäller. (Regeringen avser alltså kvinnlig sambo/fru/flickvän) Orkar de inte sätta sig in i familjens åtaganden & har hittat ett sätt att förklä detta i en falsk, högst tillfällig maktordning? Eller känner de sig underordnade på riktigt när de säger så?

Linnéa

Ett program med Fråga Penntricket där ni bett folk skicka in frågor om feminism à la veckotidningsspalt. Alltså t.ex: "Jag är i den här situationen på jobbet/i relationen/med exet och vet inte hur jag ska göra? Vad tycker ni?" Och så ger ni era åsikter om hur ni skulle göra/gjort i samma situation.

Julia

Tankar och idéer kring hur vi bemöter dessa icke feminister. Blir lätt trött på samma typer av attacker och att feminism enbart handlar om "jämnställdhet". Ge oss inspiration om hur vi ska representera feminismen bättre. Jag vill hjälpa folk att tänka om och förstå att det handlar om såååå mycket mer. Att ämnet är stort och att det är någonting bra att vara feminist. Ge oss bensin till våran tanke torka när man bemöter dessa trångsynta (män).

S

Jag vill höra om vad ni tycker om svartsjuka - när man är uttalad feminist men ändå kan bli svartsjuk när killen hänger med tjejkompisar. Tack för en grymt bra podd!

Cecilia

Jag önskar mig ett avsnitt där ni tar upp föräldraskap! Är ensamstående (eg självständig) till en kille och jag vill lära honom feministiska värderingar och ge honom kritiska ögon och öron men utan att trycka ner åsikter i halsen på honom. Hans pappa är väldigt ofeministisk i sitt sätt att leva och vara, dock utan att veta om det - hur kan jag vara en sund förebild i feministiskt avseende? Vilka fällor kan jag undvika (avseende att jag ÄR själv, än så länge behöver jag tex serva med matlagning osv)? Hur kan jag utan samspel med närvarande man lära honom vettiga åsikter/ förhållningsätt.

Ps. LD, tack för att du förhöjer mitt flöde - du är en av få offentliga pers som verkar genuint tillfreds med dig själv och livet.

Sara

Kan ni snälla prata om att många män ofta gömmer sig bakom "jag gör så gott jag kan" "jag är så dålig på att prata känslor" "jag är såhär" när det gäller konflikter i relationen. Sen kör de sitt race, vägrar ändra sig eller kompromissa och ursäktar sig med detta.

Linnéa

Ta upp det här med att vi ställer så mycket lägre krav på män, både hemma och på jobbet. Har på riktigt suttit med flera gånger på anställningsintervjuer (gruppintervjuer) där medelmåttiga män får jobb före engagerade och svinkompetenta kvinnor för att de antingen " verkar sköna, men lite virriga, hihi" eller "är bra för gruppen eftersom den består av så många kvinnor" eller båda. Och det fortsätter! Killar som inte kan ta beslut, inte leda, inte tål stress får ändå mer ansvar före kvinnor som är bättre. Suck

V

Till Linnéa om att lyssnarna kan få skicka in frågor - superkul! Det hade ni väl kunnat göra? Haha, fast ni får nog köra en sån där "på eget ansvar"-grej så folk inte stämmer er efteråt för att ha följt era råd... I övrigt önskar jag två olika diskussioner - 1) feminism och skola (ungefär samma som arbetsplats), och 2) feminism och andra värdegrundsfrågor som miljö, kött, hbtq osv. Varför hänger dessa ofta ihop? Och är det verkligen så att feminister alltid är humanister eller är det vissa världsliga frågor som feminister bryr särskilt mkt om och knyter an det till feminism, medan andra frågor är lite sådär skitsamma i den feministiska kampen? Tack för din fantastiska blogg och allt du gör, du är en källa till inspiration, ilska och tröst när en behöver det! <3

Desiree

Jag vill gärna höra mer om "det goda systerskapet". Hur gör man för att lyfta feminism tillsammans med större analys än att klaga över sin egen situation med väninnorna. Och rent utopiskt, hur skulle det kunna vara? Vad kan systerskapet bli och innehålla? Hur gör man för att leva med ett aktivt bra systerskap?

F

Hur man gör för att inte sexualisera sig själv! Hur kan jag undvika att konstant posera i spegeln, på bilder, när jag ligger och solar, när jag sitter på en stol, när jag är själv i mitt egna rum i min egna säng, osv.

Och hur man kan prata med sin FAMILJ om feminism och jämställdhet på ett bra sätt. Har pratat lite och fått de att tänka lite, bla om hur (o)jämställt det är mellan mina föräldrar, typ när det gäller hushållsarbete osv, men vill prata mer och bli lyssnad på och ha bra saker att säga och veta hur, på vilket sätt.

Ulrika

Surrogatmödraskap! Har en homo-vän i danmark som är med i en lobby grupp för det just nu... När han snackade om det och lagarna/reglerna osv som hör till så kändes det rätt vettigt, men när jag sen tänkte på det så kom bara tankarna om kvinnan som barnafödande-maskin som i handmaids tale och att patriarkatet alltid alltid alltid ska tjäna på att nyttja kvinnor och våra kroppar....

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog