Jag ska trycka på honom en klänning
Ser att det diskuteras pojkar i klänning på flera ställen på internet. Bland annat inne hos Kitty som fick en riktigt dryg kommentar fullt av förakt. 
 
 
Men den här diskussionen tar ju aldrig slut. Tyvärr. Själv längtar tills lilla J börjar gå upprätt. Jävlar vad klänningar jag ska trycka på honom då. Han har redan rosa och hello kitty och annat gullegull. (Jag handlar bara på tjejavdelningen till mina söner)

Hade han varit tjej så hade det nästan förväntats och då hade folk ojjat sig över hur gullig och söööööt han (hon) var. Men nu är han en liten kille och detta kommer uppfattas som provocerande. Folk kommer anklaga mig för att använda honom som politiskt slagträ (men hade inte haft några problem med att jag ville visa världen att min lilla dotter minsann har en snippa mellan sina ben samt lära henne att detta är mycket viktigt) och utgå från att jag tvingar honom (eftersom att han inte bett om det, men att flickor inte ber om det bryr sig ingen om.).

 
 

För övrigt är allt politik. Den förälder som inte fostrar sina barn efter sina politiska värderingar är en ansvarslös förälder. Det är vårt jobb att lära våra barn det vi tror är rätt och fel. (Rätt och fel = politik)

Jennifer

Klär min dotter i det mesta förutom klänningar, spets och volanger. Hon har inte så mycket rosa plagg heller. Folk kallar henne alltid för "han". Bryr mig inte nämnvärt men blir irriterad över att folk antar utifrån kläder!

Hatar folk som ba "men klä inte din son i klänning innan han ber om det" man ba näää men klä inte tjejer i klänning innan dom ber om det heller dåååå! *facepalm*

Var på bröllop häromveckan och fick frågan varför min dotter inte hade en fin klänning på sig (hade body och mjuka hängselshorts på na') då det ju faktiskt var bröllop. Kontrade med att fråga varför personens son inte hade fin klänning på sig eftersom det faktiskt var bröllop. Fick inget svar.

Emma S

Jag håller med dig i ganska många fall, men i det här tycker jag att du är ganska osympatisk. Varför ska du tvinga på din son kläder som han inte nödvändigtvis vill ha? Samma gäller väl flickor, om barnet vill eller inte vill ha på sig klänning så är det väl det som borde räknas och Inte att du är av den åsikten att alla ska kunna bära vad som helst.

Jag upplever det som att du njuter av att bryta normen, och att din son nu kommer hamna i korselden. Jag upplever på riktigt detta inlägg som perverst.

Barnet kommer i första hand, din politik i andra. Jag tycker att du har fel i att allt är politik.

Svar: Jaha hur vet jag att min son vill ha nånting på sig alls? Han kanske inte alls vill ha den här tröjan som jag "tvingat" på honom just nu? Hur tar jag reda på det? Du kanske kan berätta? Hur frågar jag en ettåring vad han vill ha? Hur frågar man en nyfödd? Ska jag lägga alla kläder på golvet och låta honom rulla åt rätt håll? Ska han få peka ut kläder ur en katalog först? Berätta!
Lady Dahmer

siri

Klänning och kjol är ett bra plagg på sommaren. På 70-talet frågade en killkompis mig varför jag i nte hade på mig det oftare. Han ville gärna ha det, men vågade inte (40 år sen), för att slippa pungsvett på sommaren. Jag förklarade milt att jag inte lider av pungsvett. Och drog slutsatsen att det är killar som behöver klänning mest. Men din lilla har väl kanske blöjor än, så han får svettas ett tag till.....

FT

Älskar klänningar mer än alla plagg i världen, finns inget finare! Min dotter kommer självklart ha det och hoppas jag vågar låta min son ha det med om han vill.

Jennifer

Emma S: Fast hur många bebisar har klädpreferenser att meddela sina föräldrar? Inte så många. Och hur många klär sina flickbebisar vs pojkbebisar i klänning? Så argument med att man klär sina barn i det dom vill faller ju. För hur många flickbebisar ber om att få ha klänning? Varför ska man vänta med klänning tills pojkar ber om det men inte flickor? Problemet ligger ju i att barn blir klädda för sitt kön sedan födseln och faller in i normen redan då, vilket gör att barnet högst troligt inte vill gå emot normen senare i livet (vilket dom ej behöver, men målet för många genusmedvetna är ju att barnen ska ha alla valmöjligheter i världen utan att vara påverkade av normer).

Jennifer

Emma S: Fast hur många bebisar har klädpreferenser att meddela sina föräldrar? Inte så många. Och hur många klär sina flickbebisar vs pojkbebisar i klänning? Så argument med att man klär sina barn i det dom vill faller ju. För hur många flickbebisar ber om att få ha klänning? Varför ska man vänta med klänning tills pojkar ber om det men inte flickor? Problemet ligger ju i att barn blir klädda för sitt kön sedan födseln och faller in i normen redan då, vilket gör att barnet högst troligt inte vill gå emot normen senare i livet (vilket dom ej behöver, men målet för många genusmedvetna är ju att barnen ska ha alla valmöjligheter i världen utan att vara påverkade av normer).

H

Sätter inte klänning på varken dottern eller sonen för det är bara otympligt att leka i ändå.

Isabella

Klänning är ju bästa plagget, speciellt på sommaren! Utan något under kan man kissa på gräsmattan och låta vinden lufta rumpan från varma osköna blöjor och underbyxor

Anna

Min don har varit väldigt bestämd i att ha klänning ända sedan han var 1 1/2. Varför vet jag inte. Har försökt ha det på barnen på sommaren utan blöja under när det varit så fruktansvärt varmt. Allt för att lufta. Pojken älskar det. Tjejen avskyr det, man kan ju inte klättra i träd 😊. Förra midsommaren när han var 2 valde han klänning. Andra barn (flickor) frågade varför han hade det, "därför han tycker att han är fin". Jag använder både shorts och klänning själv. Och de har fått gräva fram kläder själva så fort de kunde gräva i byrån själv. Jag har inte brytt mig om det inte matchar mm heller. Så länge de är lyckliga med sina val. Oavsett kommer det bli folk av dom ändå!

Lena

Min treåring (pojke) har en Elsaklänning som han älskar. Den är hans absoluta favoritplagg och jag ser ingen anledning till att hindra honom från att ha den.

Ann Wallin (Omnes)

Just det här med att pojkar ska välja kläder från pojkavdelningen och flickor från flickavdelningen har länge gjort mig förbannad! (ända sedan mina egna barn var små, de är nu 20, 23 & 27)
Därför bestämde jag mig för att öppna en barnbutik som bryter mot normen, där alla barn kan välja fritt bland kläder och leksaker utan att hänvisas till någon särskild avdelning. Jag tycker verkligen att en sådan butik behövs! Kan inte barn bara få vara barn.
Butiken heter Omnes och ligger i Haga i Göteborg! Vår slogan är "samma grejer för killar och tjejer".
Den finns också på webben: www.omnes.nu

wleaf

Finns ett barn på förskolan där jag jobbar som är tio år och har militärbyxor, nitbälte, arga t-shirtar och snaggat hår med sicksackmönster på sidan. Han är våldsam och arg nästan hela dagarna. Beror det på hans klädstil? Absolut inte, men att folk fortsätter bemöta honom som en tuff kille är så sorgligt när jag lovar att om någon behövt mjuka snälla kläder med fruktmönster på är det han... </3

Danni

"Hur frågar man en nyfödd? Ska jag lägga alla kläder på golvet och låta honom rulla åt rätt håll? Ska han få peka ut kläder ur en katalog först? Berätta!" Hahahaha störtskön! Måste dela detta!

Manja

Tills barnet kan klä sig själv, och det är mycket tidigare än vi vuxna tror, så tycker jag föräldrarna väljer själva vad barnet ska ha. Sedan är det bara att skaffa en byrå (som barnet kan hantera lätt)o ladda med alla möjliga former o färger på kläderna. Självständigheten och glädjen att få välja själv stärker den människans utveckling. Vi vuxna toppstyr alldeles för mycket.

Johanna ylvin

Min son är 5år och nu har han börjat säga att han vill ha finskjorta på sig (som sin pappa) när det är kalas. Tidigare har han haft klänning som mig och hans storasyster.
Så svårt när barnen börjar få upp ögonen för alla könsroller å hur en kvinna "ska" klä sig å samt hur en man "ska" klä sig.. jag har försökt att vara så neutral som möjligt inför kläder till båda mina barn. Nu inser min son plötsligt att han har klätt sig "fel" å det är ju verkligen ingen känsla jag vill att min son ska ha. Ändock klär ju inte min man sig i klänning, å min son identifierar sig som en han; alltså är rätt klädkod en skjorta för honom.. (enl normen alltså)
Det är så svårt att skydda dem från alla störda kommentarer å folk som har åsikter om hur ett barn ska klä sig utifrån kön :(

Asta

Jag har hjärntvättat mina barn om politik sedan de var små.
Jag har pratat med dem om klasskillnader. Om konsekvenser av dessa. Om Homosexuella. Transsexuella. Om flyktingar. Invandrare.
Om rasister. Sverigedemokrater. Om att välja partner med omsorg. Att bara knulla om man själv verkligen verkligen vill.
Jag har pratat för lite genus med dem, sånt pratades det väldigt lite om på 90 talet.
Allt är politik. Att klänningar på småpojkar kan uppröra visar väl hur jävla långt vi har kvar?!

Anna i stugan

Jag bor i Danmark och här är allt med barnkläder otroligt könat, mer än i Sverige. Antingen är det tufft, sportigt, grått/blått/svart eller också är det volanger, spets och rosetter. Jag skulle gärna vilja erbjuda min son större variation på kläderna, men vågar fan inte. Min man blir lite sned i ansiktet varje gång jag kommer hem med något som bara är lite lite tjejigt. Har fått höra av kollegor att pojkar inte kan ha gula gummistövlar, det är för tjejer. Att det är synd om sonen för att vi köpt en vinröd overall till honom (som ser rosa ut på bilder i bland). Så hopplöst. Men hans dagiskompisar verkar totalt obrydda om vilka kläder han (och andra barn) har på, det är ju alltid något. Annars känns det allt lite tröstlöst.

Kajsa

Jag har försökt att presentera olika varianter av kläder för mina barn men gärna färgglatt och gärna rosa. Jag har inte satt klänning på dem som bebisar men från tvåårsåldern har det erbjudits. Min äldsta har alltid gillat rosa och lila och när han blev medveten om könsroller i fyraårsåldern så bestämde han bara rakt av att han är en tjej. Han har senaste 1,5 året haft klänning i princip jämt och har långt hår, alla som inte känner honom utgår ifrån att han är en tjej. Kanske kör hon på detta hela livet eller så går det över. Växer han upp till en mer stereotyp pojke/man tänker jag att det breddat hans personligt, gynnat empatiutvecklibg etc. På sikt hoppas jag att jag breddat synen på könsroller men just nu har han oerhört fasta åsikter om vad som är tjejigt och killigt. Lillebror är fortfarande rätt flexibel och har klänning ibland och njuter av att känna sig fin.

Ulrika

Håller verkligen med dig om detta, men det känns så jävla djupt rotat hos alla jag möter att killar=blå och tjejer=rosa. Snackade ikväll med ett par tjejkompisar (i danmark) om barn och jag sa att jag inte ville få reda på könet när jag blev gravid. Det ville de bägge två, definitivt, för då kan man ju berätta för folk vilken färg man önskar sig på kläderna och fixa i ordning rummet, de vill ju inte att deras bebis ska ha gult!!!! ... Jag blev bara matt. Droppade diskussionen. Just i Danmark känns allt så gammaldags och traditionellt... Vet inte hur jag ska ta upp detta ämne med min danska pojkvän den dag vi skaffar barn...

Lottsky

När ett barn inte är gammalt nog att uttrycka sin vilja med ord kan det ju vara svårt att veta vad barnet vill ha på sig... Efter det kanske det är läge att lyssna på barnet? Hatade klänningar, fluff och gulligullkläder som liten, men mamma insisterade och jisses vilka gräl vi hade från det jag var kanske 5-6 år gammal om vad som var bra kläder eller inte. Som enda flicka och sista barnet skulle mamma ta ut sina tylldrömmar på mig och jag ville bara INTE. Har än i dag svårt för "ryshiga och pyschiga" kläder, har visst kjol och klänning om jag känner för det - men alltid väldigt enkla linjer och inga färgglada tryck eller mönster, det är bara något som skär i mig om jag skulle testa och ha det på mig. Barn som är 5-6 år kan mycket väl uttrycka sin vilja. Det är helt enkelt inte rätt att tvinga på ett barn kläder som får hen att gråta av vantrivsel och frustration. Alla flickor vill inte ha Hello Kitty och alla pojkar vill inte mörka kläder med bröliga tryck...

Elna

Hej! Har lyssnat på podden ett tag och gick in på bloggen idag med, lär mig massor och tycker det är såå intressant! Har äntligen kommit ur min period av att "hata på extremfeminister" och tycker nog nu ganska lika som de som jag kallade extrema innan (bland annat du haha).
Jag tänker mycket på det med barnuppfostran, alltså jag vill verkligen uppfostra mina framtida barn genusmedvetet osv.. Tycker det va så intressant när ni pratade om barn och kläder på podden om att du klär dina barn som "motsatt kön", alltså inte tänkt på en sån sak alls innan. Och avsnittet "Alla är ätatörda" lärda jag mig jättemycket av också! Ville bara säga att jag uppskattar vad du gör och att du har påverkat mig jättemycket och jag lär mig nya saker hela tiden! Tack för det!

Svar: Fan va kul att höra!
Lady Dahmer

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog