Utan extremfeminismen hade vi fortfarande varit livegna
Läste en "debattartikel" i Metro skriven av Stella Björklund: "Låt inte extremfeministerna smutsa ner feminismens betydelse" skriver hon och förtydligare att hon "tror på en jämställd värld! Thats it!" Vad detta innebär och hur man tar sig dit skriver hon tyvärr inte men hon är noga med att påpeka att hon inte är som vi andra extrema feminister som ger feminismen dåligt rykte.
 
Jag är stolt feminist men kan verkligen inte heller identifiera mig med tankarna ovan. Jag tror ”bara” på en jämställd värld. That’s it! Så vem bestämmer egentligen vad som är feminism? Är det rimligt att feminismen ska bli ”nersmutsad” och att så många människor ska backa och inte vilja kalla sig feminister, för att dessa kvinnor, som jag i dagligt tal kallar ”extremister”, hörs och syns mest och därför blir det man kopplar ihop med feminism? 
 
Här ska Stella få en snabb och kort lektion i grundläggande feminism: 
 
Att positionera sig mot andra feminister är jävligt ofeministiskt.
 
Och att anklaga kvinnor för att smutsa ner feminismen är inte heller speciellt fräscht. Men skönt för Stella Björklund ändå att kunna ha oss att just positionera sig mot så hon framstår som vettigare. Då behöver hon inte presentera några samhällsanalyser eller eventuella strategier eller lösningar heller. Bekvämt! Jag hoppas dock hon fortsätter läsa det som vi skriver. Hon behöver det. Kanske nån kan tipsa om Penntricket? 
 
Men raljans åsido, en sak behöver alla komma ihåg: Utan oss "extremfeminister" hade det varit Stella som sågs som extrem. Vi "extremfeminister" flyttar nämligen fram gränserna för vad som verkar rimligt. När Valerie Solanas skrev SCUM så sa feministerna, som var aktiva samtidigt, att Solanas flyttade fram positionerna för vad som kunde sägas. Om någon säger "utrota alla män" så låter nämligen "lika lön för lika arbete" inte lika extremt längre. Vi behöver radikala tankar och idéer för att komma framåt. 
 
 
Loanne

Exakt så!

furyosa

Stycket "abort ÄR som ett tandläkarbesök" i hennes text verkar ha blivit kanon bland de som saknar läsförståelse. Det är tragikomiskt.

Men ja, sk extremfeminister behövs för att flytta fram kvinnors positioner i samhället. Extrem är ju synonymt med den yttersta gränsen, vilket här kan ses som gränsen som omgärdar kvinnors livsutrymme. Jag tackar alla sk extremfeminister som dagligen kämpar för att utöka vårat livsutrymme genom att jobba nära gränsen för vad samhället anser är tillåtet för kvinnor; från det lilla som t.ex. att gå med orakade ben till rätten att inte behöva skämmas över att man gjort abort.

Jossan

Vi klarar oss utan könsförrädare och män också.

Harmagedon

Stella är bara 18 år. Jag tror faktiskt att det finns väldigt mycket hon förstår väldigt lite av ännu. Inte bara feminism utan livet, universum och allting.

Förlåt alla 18 åringar därute! Det är inte ert intellekt jag dissar. Det är bara det att ni måste få lite mer tid på er att sortera tankarna.

Nemo

I början av mitt feministiska uppvaknande för många år sedan liknande jag nog Stella i resonemang. Jag tyckte också att det fanns extrema feminister, och trodde att man bara dög som feminist om man aldrig rakade sig, aldrig sminkade sig, brände BH:arna och helst stod och skrek på barrikaderna i ända. Med tiden så fick jag dock fler insikter och mer förståelse. Jag vet nu att utan extremisterna inom feminismen så skulle vi inte ha kommit någonstans. Och jag vet att bara för att man problematiserar rakning och sminkning så betyder det inte att det är ett personligt påhopp på alla dem som gör detta. Men det tog mig ett tag att inse det, som sagt, och jag är glad över att jag fick den insikten. Jag hoppas att Stella också når dit inom något år, för det första steget är ändå att kalla sig själv för feminist. Resten kommer med tiden, tror jag.

Sofia

Det är så deppigt att det är så många som resonerar som Stella Björklund. Så många människor som slår ifrån sig med yviga gester och bah "jaja jämställdhet men FEMINISM, aldrig i LIVET!", och tror att de liksom kommit på något? Det gör mig matt och ledsen.

A

Det anses vara extremt att vilja bota sjukdomen istället för att bara lindra symptomen. Denna mellanmjölksfeminism handlar just om att bara lindra symptomen. "Nu har vi tagit det här pillret så nu gör det inte ont längre så nu är vi friska och krya". Det räcker inte. Det lurar fortfarande en enorm ojämställdhet under ytan oavsett vilka löner vi får och oavsett hur mycket mannen diskar. Tro inte att sjukdomen är botad bara för att vi lyckas lindra några symptom. "Måste du ha dina teorier? Måste du gå ner så mycket på djupet? Måste du tänka och analysera så mycket? Måste du leta
efter bevis på patriarkatet överallt? Måste du vara så besatt av strukturer?" Ja, det måste jag och vet du vad? Det ska du vara glad för. Du slipper ta skiten. Din frigörelse sker på min bekostnad, men det priset är jag beredd att betala både för dig och för alla andra kvinnor. Och på köpet kommer du anses vara lite vettigare än mig.

XX

Tack Natashja (förlåt för ev felstav!) för att du utbildat mig så ENORMT! Tack vare dig så har även en man (min) här i Sverige faktiskt blivit mer feministiskt medveten, och en bättre man (ur feministisk synvinkel)! Fatta vad häftigt! DU har bidragit till det! Ringar på vattnet. Hur coolt!

Annika

Alltså jag förstår inte riktigt varför en del tycker dina texter är extrema. Jag är ganska feministnovis men tycker texterna är reflekterande och välgrundade.
Och tycker fortfarande att liknelsen abort/tandläkarbesök var bra i texten du skrev. Typ att man får känna hur man vill (ledsen/lättad etc.) över en abort men inte ska skammas mer för den än för en rotfyllning? Eller har jag missat nåt?

Annika

Typ alla exemplen hon tar upp har väl du skrivit om så jag gissar att det är du som inspirerat? När jag var 18 (som jag förstår skribenten är) hade jag i och för sig otur när jag tänkte ganska återkommande jag med.

Jossan

Det går inte att vara för extrem i de här frågorna. Män är vidriga

Zaz

Fast räknas du verkligen som radikalfeminist? Det är ju sorgligt i såna fall, att dina åsikter anses vara radikala liksom.

veckomagasinet anne von porat

Superintressant inlägg tack lady Dahmer

Cecilia

Asså, jah tänkte också så när jag var yngre (nåväl, ung). Sen kom livet och erfarenhet och igenkänning och daskade mig i ansiktet som en stor svettig, kall hängpung en morgon och först då kunde jag liksom...relate. Få på mig rosa glasögon. Innan var jag mer kvasifeminist, men/och obekväm med att kalla mig för feminist (för jag var eg inte beredd att vara obekväm för andra, liksom). Äsch.

NEJ!

Oh! Ungdomens oskuld och know it all-anda. Underbart och så, såååå naivt. Alla visste vi allt innan vi gått i skorna, liksom. Innan du försökt vinna en referenskamp om ett jobb mot en man, innan du försökt få din "bättre" (manlige)hälft att fatta att varannan damernas också handlar om tvätt, städ och matlagning samt slippa ha ångest över eftersatt kvinnovård(abort eller förlossning, välj själv!) Det var härligt att veta allt men ha upplevt lite...

Guldstjärna till alla kvinnor som vågar vara obekväma på mäns bekostnad! Som vågar skapa dålig stämning, som orkar ta diskussionen, som flyttar gränsen! Heja! Heja! ⭐️

NEJ!

Oh! Ungdomens oskuld och know it all-anda. Underbart och så, såååå naivt. Alla visste vi allt innan vi gått i skorna, liksom. Innan du försökt vinna en referenskamp om ett jobb mot en man, innan du försökt få din "bättre" (manlige)hälft att fatta att varannan damernas också handlar om tvätt, städ och matlagning samt slippa ha ångest över eftersatt kvinnovård(abort eller förlossning, välj själv!) Det var härligt att veta allt men ha upplevt lite...

Guldstjärna till alla kvinnor som vågar vara obekväma på mäns bekostnad! Som vågar skapa dålig stämning, som orkar ta diskussionen, som flyttar gränsen! Heja! Heja! ⭐️

Linnéa

Vackra kvinna!! Ditt hår är häftigt,silver lila nyans typ. Wow!! :)
Du passar verkligen bra i din piercing, själv brukar jag också ha piercing fast i läppen.
Ha en bra dag :) gillar din blogg.

RebeckaL

A
🖒🖒

Ksmb

Förhoppningsvis beror hennes brist på analys på att hon är ung, men det finns ju gott om vuxna som resonerar på precis samma sätt så man vet ju aldrig.

Grejen är att jag inte fattar vad det är hon vill. Ok, så det är "extremt" att tycka att abort ska vara lika odramatiskt som att gå till tandläkaren. Det är "extremt" att kritisera Graaf för att hon gör reklam för nån slags lukta-gott för fittan. Så hur ska det vara då? Vad ska feminismen göra eller leda till? Hon kommer liksom inte med några alternativ förutom lite luddigt "det borde vara jämställt".

Sen tycker jag väl inte heller att de exempel hon gav på extremfeminism var särskilt extrema - men jag började fundera på vad skulle kunna vara extremfeminism och jag har svårt att komma på något. Att på allvar tycka att vi borde utrota alla män är väl mer galenskap än feminism, eller? Skulle man kunna säga att personer som lever totalt kvinnoseparatistiskt, vägrar ha några som helst relationer med män osv som extrema?

Jossan

Jag tycker inte att det är extremt att leva separatistiskt utan män. Inte med tanke på vad männen gör.

Ksmb

Jossan: det är sant men jag tänker att man skulle kunna kalla det "extremt" bara eftersom det är ovanligt att kvinnor lever så kvinnoseparatistiskt - trots att män beter sig som de gör. Ja som sagt, jag vet inte vad som skulle kunna kallas för "extremfeminism". Testar lite tankar bara!

Isabell

Håller med kommentar ovan om att du utbildat mig så himla mycket! Får nya insikter och blir argare för varje dag! Varje inlägg är GULD och jag pratar ofta med min syster om inläggen och hur upplysta vi känner oss! Vi refererar mycket till dig och podden och jag använder mig av dina briljanta resonemang i egna diskussioner. Känns mäktigt att vi ändå är många som gör det här ihop! För framtidens kvinnor. För dåtidens- fan vad bra kvinnor är ändå! Alla borde få pris och godispåse.

XX

Måste ju bara nämna för dig också, jag refererade till dig i min B-uppsats nu i våras! Gjorde en undersökning om hur aftonbladets rapportering såg ut de tre dagarna från och med Estonias förlisning och framåt, sett ur ett genusperspektiv. Föga förvånande - så JÄVLA klent kvinnoperspektiv! Men, den här kvinnan fick i alla fall B på sin uppsats (valde att skriva den helt själv och blev opponerad på av en grupp bestående av tre manliga fellow studenter, kände mig mäktig som fan!). Genusbyken ska fram i ljuset och de ska synas och tvättas, möjligen brännas!

Hedi

Så BRA du är!! Och rolig och smart!! Gillar v e r k l i g e n det du skriver!! Fortsätt så och stay strong!!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog