Folk som måste informera tjocka om att det är farligt att vara tjock har en skruv lös
Det tar liksom aldrig slut. Epidemin med människor som bara MÅSTE berätta för mig och andra feta att vi är nära döden. Att vi när som helst kommer att ramla omkull och bara DÖ av vår vikt. Det är här i bloggen, med svåra stora ord och länkar till diverse artiklar som rapar samma skit vi hör tusen gånger förr och det är på instagram där folk känner sig tvungna att "säga emot" för det är tydligen jätteviktigt att informera om riskerna med övervikt. 
 
Varför är oklart. Jag frågar och frågar och frågar men vet ni? Jag har aldrig fått svar på detta. "Varför måste du informera om riskerna med övervikt?" frågar jag. Men inget svar. "Vad tror du kommer hända annars?" Inget svar. Jag har ju sagt ifrån varje gång, berättat att informationen hen kommer med inte är nåt nytt alls utan att vi hört det miljoner gånger redan och att det inte gör nån skillnad för vår vikt eller fysiska hälsa. Däremot bryter det alltid ner.
 
Jag tänkte på det häromdagen, att min ångest som redan är svår har ökat markant sen jag började debattera dessa frågor. Framförallt min dödsångest. Jag tänker på det jämt. Oroar mig för att jag ska dö. Att jag, som är en frisk och stark person som sällan blir sjuk eller mår dåligt fysiskt, ska dö av hjärtstopp eller nåt annat. Att jag inte ska vakna när jag somnat. Att jag, för att jag är fet, ska dö vilken dag som helst. För även om jag vet att det inte är så det funkar, att riskerna med övervikt inte betyder att man riskerar att trilla av pinn vilken sekund som helst, så kryper det in och på. Ibland vågar jag knappt sova. Ibland gråter jag för att jag är rädd och inte vill dö ifrån mina barn. Det är förlamande och påverkar mitt liv ganska mycket just nu.
 
Och jag hade förmodligen aldrig känt så om det inte vore för alla som hela tiden måste tala om för mig att jag snart ska dö. Att min vikt och min kropp är farlig. Att jag inte kommer leva länge. Att det finns stora risker med att väga så mycket som jag gör. 
 
Men psykisk ohälsa liksom, vem bryr sig, bara fettot fattar att det är farligt att vara tjock. 
 
 
Borde jag uppsöka sjukhus och kräva att de lägger in mig? Hallå jag DÖR JU SNART!  
 
En annan sak som är viktigt att komma ihåg är att "riskerna med övervikt" inte innebär att man kommer bli sjuk. Att det finns en ökad risk för det ena eller det andra betyder inte att man kommer få det ena eller det andra. Jag säger gång på gång på gång att övervikt inte är farligt eller dödligt för det är det inte. Det är vissa sjukdomar och tillstånd som är det. Diabetes, cancer, högt blodtryck. Sånt man KAN få om man är tjock men KAN FÅ betyder inte KOMMER ATT FÅ eller att bara tjocka får det. Tvärtom så vet man att det mesta man tidigare applicerat på tjocka egentligen är genetiskt och i annat fall oftast beror på livsstil. Och en ökad risk betyder heller inte att risken har ökat med 1000% och att man garanterat kommer få det. Folk måste fatta detta. Min vikt är inte ett dugg farlig. Min vikt dödar inte. Min vikt gör mig inte sjuk. Min vikt bara är. 
 
Att de vill informera oss om våra farliga kroppar handlar dessutom bara om att de inte kan hålla inne sitt förakt. För ingen av dessa personer, inte en enda jävel av dem, skulle lalla in i bloggar eller gå fram till folk som röker eller solar eller dricker alkohol och informera dem om hur farligt detta är eller kräva av dem att de minsann måste informera sin publik om riskerna eller anklaga dem för att glofiera det ena och det andra. Det gör man bara med tjocka. 
Karin Svensson

Jag är ursinnig! Och det är Bingos fel ... hur f-n kan man sitta i
en utsändning och tala illa om andra människor??
Vad får de själva ut av det? Vad ger det lyssnaren?
Nu går jag bara efter det du har skrivit men ska ta och leta
upp avsnittet du skriver om.
Jag är inte så hemma i datorvärlden och vet knappt hur jag hittar en
som du kallar podd... utan att skämmas kan jag säga att jag har inte
en aning om vad det är men det ska jag nog lösa med lite googlande.

Svar: hehe, jag tog bort den biten ur mitt inlägg så nu kommer folk vara helt förvirrade - jag postar om dem kl. 12 senare idag.
Lady Dahmer

Dustofdarkness

Ja och som du sagt innan, vad har B och K med din vikt att göra? Dessutom förstår jag inte var de fått att du lever på pommes ifrån. Har aldrig sett en bild på din insta eller läst om att du äter pommes öht. Det visar bara på fördomarna de sitter på. Sen tänker jag även på program som Paradise Hotel där unga människor super sig redlösa varje dag och röker, ingen jävel som berättar för dom att det är "ohälsosamt" .

Svar: hehe, jag tog bort den biten ur mitt inlägg så nu kommer folk vara helt förvirrade - jag postar om dem kl. 12 senare idag. Och nej jag hatar pommes. Äter aldrig det.
Lady Dahmer

breakuntil

Ja fyfan. Orka tjockhatet. Jag klär mig i lösa kläder nu i sommar för jag orkar inte med folks stirrande på valkarna. Orkar inte med min tandläkare som säger "ja, du ska inte tro att du inte kan få hål!" med förakt i blicken när jag förundrar mig över att jag aldrig haft hål och har fina friska tänder.

Jenny

Jag vill bara tacka för hur du har fått mig att förstå mitt eget fethatt.
Jag har aldrig sagt något till någon överviktig, men jag har tänkt saker som inte varit särskilt snälla.
Tankarna kommer fortfarande ibland, men nu är jag medveten om dem och kan fundera på varför jag tänker som jag gör.
Så ett innerligt tack för att jag faktiskt blivit en lite bättre människa efter att ha läst din blogg!

MJ

Kan det vara så att de inte svarar på grund av att du har blockat dem?

Svar: nej, men bra försök
Lady Dahmer

My

Du är sån kärlek. Jag skäms över mänskligheten eftersom jag är en del av den och den beter sig såhär ❤️

MJ

Åtminstone två gånger har du blockat mig och sedan har du eller andra triumferat över att jag inte besvarar era motargument.

Antonia

Varför lyfts inte de aktiva människor som åker Vasaloppet då? Är ju faktiskt 1 person nästan varje år som "ramlar omkull och dör". Vi borde prata om den ohälsosamma längdskidåkningen och upprepa vilka risker dessa människor utsätter sig för!

Svar: Alltså har läst om flera som dött i år, vältränade människor som under träning, lopp, cykling, match ramlat ihop och dött.
Lady Dahmer

Antonia

Under Vasaloppet d.v.s.

MJ

Antonia
Det brukar man göra också. Liksom dödsolyckor bland de som avbryter vätternrundan m.m.
Men att en av 9000 dör per år är en oerhört liten risk i förhållande till fetma.

Mia

Jag funderar på om det är så att de som klagar själva sliter med oerhörd energi för att hålla "normal" kroppsvikt och på något sätt blir frustrerade över att denna tunga insats ska bli mindre värd om det blir OK att väga "mer än normalt"? De har jobbat som tusan helt i onödan liksom? (Inte för att det ger dem rätt att säga dumheter på något sätt!)

Johanna

Men alltså MJ, även om prick VARJE tjock person ba föll ihop och dog - känns det inte rimligt att låta det hända då? Liksom att vi låter folk röka, eller köra bil, eller åka Vasaloppet, eller avbryta Vätternrundan? Om vi nu ämnar strunta i fakta och komplexitet alltså; varför får smala göra alla möjliga grejer de kan dö av utan att någon gnäller medan det ligger på nåt slags allmänansvar att se till att tjocka inte FALLER IHOP OCH DÖR PÅ FLÄCKEN?

Anonym

Men om alla dessa människor nu tycker att tjocka är dumma och tröga som inte lyssnar på deras "råd" om att övervikt är farligt så spelar det väl ingen roll dom trillar ihop och dör? En mindre tjockis att försöka argumentera med liksom. Men uppenbarligen existerar ju ganska många tjockisar vilket väl är ett ganska tydligt bevis på att dom inte trillar ihop och dör som flugor.

Mattias

Du tror inte att det kan ha att göra med att du
1) väldigt, väldigt ofta ger uttryck för åsikten att den största orsaken till den negativa, samhälleliga synen på övervikt är estetisk och, inte minst, fördomsfull? Och att du
2) flertalet gånger rentav ifrågasatt de betydande hälsoproblem som övervikt tveklöst ger upphov till?

Och är det ärligt talat inte oerhört många fler som kommenterar HUR hälsovådligt fetma/övervikt kan vara, än att de faktiskt bara trumpetar ut att det ÄR hälsovådligt?

Amina

Mattias: Livet är FARLIGT och inte hälsosamt! Lever man kommer man garanterat att DÖ 😱 Ofta kommer det också sjukdomar av att leva, man kan även dö av olyckor, och skada sig !!! Bäst att inte leva alls ! LD skit i tjockhatarna, du äger ❤️

Emma

Tack för all kunskap och alla insikter man får av att läsa din blogg! Är smal och alltid varit så det är jäkligt nyttigt att bli upplyst om detta. Också viktigt, jobbigt och bra att tänka på alla gånger jag hört tjocka diskrimineras (utan att ha sagt ifrån) och erkänna de fördomar jag själv haft (men inte fattat förrän nu). Sen jag börjat följa dig har jag också tänkt på hur sinnessjukt mycket nyttigare du äter än mig (hatar att laga mat så det blir mycket mack-middagar och godis...inte för att det är nåt fel med det men de flesta skulle nog förespråka dina hemlagade middagar än mina). Trots det får du så mycket skit och jag har aldrig hört ett ont ord om hur jag käkar (och jag är väldigt öppen med det). Det är en riktigt sjuk värld vi lever i. Tack för att du orkar!

MD

Jag blir ofta förvånad över hur fantastiskt dåliga gemene man är på statistik, särskilt när sådant här kommer upp. Det borde verkligen ingå mer i högstadiematten. Så otroligt mycket skit på internet folk hade kunnat genomskåda också.

sanna

@Mia
Tror det ligger jättemycket i det! Det här med vikt är en sådan smärtpunkt för kvinnor. Många har lagt ner så mycket tid och pengar, försakat och förnekat sig saker de hade velat ha och haft så mycket oro och ångest allt för att vara smala. Och så dyker det upp någon som säger att det inte är dåligt eller ens fullt att vara tjock - vilket indirekt betyder att all den där kraften de lagt på att vara smala varit bortkastad! Då reagerar många starkt negativt, men jag tror det ytterst bottnar i ångest och självhat. Som min svärmor som har bantat hela sitt vuxna liv (över ett halvt sekel!!) och som blir otroligt upprörd om en tjock kvinna syns i offentligheten utan att det problematiseras att hon är tjock eller om någon antyder att det inte gör något om man har några kilo extra.

Anna

Mia och Sanna: Eureka! Samma med min svärmor, hon har enl. min man bantat, pratat om bantning, vikt, dieter, hur tjock hon är etc. exakt VARJE dag så länge han kan minnas (han är 30 år). Så många år av självförakt, att aldrig fått njuta av mat utan att må dåligt. Och nu är hon helt förvirrad då jag inte blir glad när hon säger att jag blivit smalare, det är ju den finaste komplimang man kan få enl. henne.

Lessen

Jag hatar mig själv för att jag är tjock och inte kan gå ner i vikt.

Kajsa

Jag jobbar på akuten ibland och det är återkommande att folk säger: " men men, jag har ju gjort allt rätt. Jag har ätit nyttigt, jag har sportat, jag har inte rökt, jag är smal! Hur kan jag ha drabbats av en allvarlig sjukdom?"
Det finns ju som av alla vet massa riskfaktorer för sjukdom men alla kan ju drabbas oavsett på samma sätt som att alla med riskfaktorer inte måste bli sjuka.

Anonym

Enligt B och K så är det ju bara folk som bor på Östermalm som har koll! I förorterna och resten av Sverige bor 90%. tjocka med tjocka barn utan nån som helst koll! Och Göteborg är man hopplöst efter! Måste nog förlora en generation till diabetes och annat innan dom kommer ikapp!! Alltså vilken jäkla syn på människor dom två har!! Skrämmande!

C

En sak har vi alla gemensamt ...... vi kommer att dö ! Men vi kan förbättra våra villkor ( alla sjukdomar kan vi inte styra över) kroppen är byggd för att användas.. träning , motion
Kroppen är inte gjord för att lagra massor av kalorier som vi inte gör av med. Ät tills du inte är hungrig längre .. inte tills du är proppmätt!
Rökning, alhohol , droger , övervikt, undervikt, kosten , är saker du kan försöka undvika så kanske inte livet blir kortare än vad du tänkt och velat. Ibland är det svårt nästintill omöjligt att gå ner/upp i vikt ?men att säga ... det går inte ,gener,arv och samtidigt äta onyttigt och undvika motion lassa in kalorier ja då ska man inte säga att det inte går ? Även den dummaste fattar väl att den kombinationen är rent omöjlig . Tycker denna vikthets åt båda hållen är ibland sjuk .... men jag tycker som förälder har man ett viss ansvar för sina barn .. sedan ang blodttrycket ? Om du är kunnig på hur hjärtat fungerar så vet du att den är en muskel .. på längre sikt stigande m din ålder så blir hjärtat ansträngt ofta pga rökning , övervikt .Hjärtat är som en motor tillslut orkar det inte slå normalt , blodtrycket stiger och du ligger i riskzonen för en stroke. Är man 30 och än så länge har bra "blodtryck så är det inte konstigt ... resultaten syns senare eftersom hjärtat fått jobba extra hårt under en längre tid. Om man är överviktig/under viktig så är det i det långa längden som din kropp kommer att säga ifrån ... ett smygande förlopp som tar flera år att utvecklas till en dödlig sjukdom . Ett hjärta omringat att fetter ( googla hjärt op på överviktig) så behöver man inte vara hjärtläkare för att förstå hur jobbigt blodet och hjärtat har att jobba normalt.

C

Och ang dödsfall i Vasa loppet och liknande ? Ja har sett dödsfall där flera av dessa har "försökt åkt 9 mil och åkaren har en ålder på 80-90 år !! Och även "smala hurtbullar kan ha ett hjärtfel som inte upptäcks tidigare ,utan hittades vid en obduktion . Att ta upp att motionerade människor ochså dör .. ja de gör de ? Tyvärr alla människor dör men att säga det 1på 10 000 åkare kanske inte var någon bra jämförelse ! Folk dör även av att äta alvedon ? Finns nog en anledning de behöver ju inte vara missbrukare för de.

Elin

Men du är ju inte ens speciellt tjock? Har svårt att tro att din övervikt skulle ha så mycket negativa hälsoeffekter?

P

Jag tänkte..du skriver om psykisk ohälsa. En sak som helt förändrat mitt liv vad gäller den dagliga ångesten är Paleo/LCHF. Jag vet att du kört det själv förut, märkte du någon skillnad på den psykiska biten? När jag började fick jag så många bra effekter, mindre ont i kroppen, blev starkare. gick upp i vikt och en massa braiga grejer. Men en sak som blev så påtaglig var just den dagliga ångesten, helt väck. Kom ibland om jag åt vissa saker, kommer även nu om jag äter mycket bönor eller enbart äter olja som fettkälla. Vet att det låter foliehatt men för mig funkar det så. Och det är SÅ tydligt, för nu är min vardag att inte ha ångest och när den kommer kan jag lätt hitta källan vilket jag aldrig lyckades navigera förut.

OCH, ang tjock. Jag går upp i vikt av den här kosten (är smal i grunden) och tänker att jag får bli hur tjock som helst bara jag mår såhär fucking bra! Hälsa går inte att mäta i kg!

Svar: Ja jag mår jättebra på mjölfri och stärkelsefri kost framförallt. LCHF utesluter ofta frukt men jag mår bra på frukt. Äter jag frukt, grönsaker, fett och kött typ, och skippar mjölet så mår jag skitbra. Skillnaden är enorm.
Lady Dahmer

Mina

Alltså... de gener som studerats i samband med fetma kan göra att du generellt sett kommer väga 3 kg mer on du har dubbel uppsats av de gener än någon som inte har det. 3 kilo. På BMI skalan har du ca 19 kilo mellan gränsen för undervikt och övervikt, alltså bra mycket mer än 3 kilo +/-.
OCH dessa gener gör det inte svårare att gå ner i vikt.

De som lägger ner oro och ångest i att vara smala mår förmodligen inte bra, men det är långt från vad de flesta smala gör. Det krävs inte oerhörd energi eller bantning som sådan för att vara normal viktig eller smal. Man kan njuta av mat av alla de slag och fortfarande vara smal. Det handlar inte om att vara viktbesatt eller ätstörd eller dietgalen eller att jobba superhårt. Det handlar om att prioritera saker. Jag kör min motion medans jag kollar på min dagliga dos TV. Jag äter mindre portioner men avstår inte från saker jag vill ha alls.

Ni får vara hur feta ni vill och äta vad ni vill, var hur ohälsosamma ni vill. Tycker jag att det är synd då mitt välmående både fysiskt och psykiskt blev otroligt mycket bättre efter att jag gick ner i vikt? Absolut. Jag tycker att människor ska må så bra de kan och förbättra sig själv och sitt liv dagligen. Vill man inte göra det genom att hålla koll på kosten och träna så är det så.

"Varför måste du informera om riskerna med övervikt? Vad tror du kommer hända annars?" - Personligen informerar jag om riskerna med övervikt så att människor kan göra ett informerat beslut. Jag tror att risken annars är att många människor får sina kroppar förstörda av dessa risker därför att de trodde att det inte var farligt och/eller att de inte kunde ändra på sin situation för att det är "genetiskt". Och det är inte bra alls. Att övertyga människor om att de inte har kontroll över sin kropp när det gäller vikt låter helt galet, största majoriteten av människor kan gå ner i vikt om man lägger om kosthållningen och får 30 - 60 minuter motion om dagen. Jag medger att det kan vara otroligt tufft att gå ner i vikt om man har en ätstörning, men då ska man gå i terapi och ta tag i det, precis som människor med anorexi och bulimi får lov att göra.

Svar: Nej jag vet att smala inte kämpat för att vara smala. De är så naturligt. Men för att gå från fet till smal så krävs det mer än så. Det krävs att man bantar ganska hårt. Det räcker ej med att motionera en halvtimme till timme om dagen och äta nyttigt. (HAHAHAHAHA) Din okunskap är bara pinsam och ditt "informerande" hjälper ingen. Det får bara människor att må dåligt.
Lady Dahmer

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog