Freakshow och förnedrings-TV på bästa sändningstid

biggest loser

Biggest loser, denna spya till TV-program, pågår ju nu som ni förhoppningsvis missat. Eller tittar ni på det? 

Freakshow och förnedrings-TV på bästa sändningstid och publiken jublar. En VIP-säsong har även spelats in med kändisar. Anna Book är en av dessa deltagare och många av oss har ju följt hennes återkommande bantning (eller inte lyckats undvika snarare) genom åren. Jag blir så ledsen för hennes och för andra tjocka människors skull, att de (vi) aldrig lyckas ta oss ifrån det där destruktiva ekorrhjulet som är jojobantningens helvete. Hoppas att VIP-delen inte är lika livsfarlig som vanliga programmet.

Garanterar att det inte är sista gången vi ser Anna banta heller. Men det är inte pga att hon har bristande motivation eller förmåga, tvärtom så har hon kämpat på som fan i alla dessa år. Men kroppen funkar inte som man vill och bantning bryter ner kroppen och faktum är att de flesta som går ner i vikt går upp allt igen. Inte för att de är lata eller inte kan låta bli att frossa utan för att de har biologin emot sig. 

Men folk älskar ju det här och det finns tyvärr ingen brist på självhatande överviktiga som är villiga att förnedra sig själva för chansen att bli smala. (Dvs värdiga bra människor) Sen växer sig självhatet ännu större när de misslyckas. (Fast de hade oddsen emot sig innan.)

Överviktiga har liksom blivit vår tids hovnarrar, något att skratta över, förfasas över och peka fingrar åt. En kontrast till alla smala lyckade människor som inte skulle ''låta det gå så långt'', en försäkran om att smala iallafall är bättre och lyckligare än dessa tjocka sorgliga.

Deltagarna framställs som dumma idioter som inte klarar av att ta hand om sig själva, de hängs ut som lata och okunniga, de kläs i små tajta kläder som verkligen visar upp deras - i samhällets ögon - ''äckliga sjuka kroppar''. Tv-bolaget är inte ute efter att hjälpa nån annan än sig själva. De vill tjäna pengar och de vet att program där tittaren får frossa i andras olycka säljer mest.

Tänk på det en stund till: TV-BOLAGET VILL TJÄNA PENGAR.

Inget annat.

 

biggest loser bli smal kärlek

Bli smal så kanske du också kan bli älskad?

Vad är det denna bild försöker förmedla egentligen? (Från Biggest Loser reklamkampanj 2013)

Personerna i detta program är där för att underhålla en smal publik och för att ytterligare spä på tjocka människors självhat. De hjälper vare sig sig själva eller nån annan, faktum är att de flesta går upp allt i vikt och lite till efter programmets slut då de inte längre har tillgång till dietister, kockar, tränare och samma mängd fritid.

Många blir även sjuka av den hårda belastning som sätts på deras kroppar och ämnesomsättning. Det är nämligen livsfarligt att hårdbanta. Kroppen tar otroligt mycket stryk och resultatet håller sällan. 

biggest loser skit tv

I FeTT Magazines artikel "Vem är egentligen den största förloraren?" kan ni läsa mer om hur vidrigt hela konceptet är och hur de deltagande behandlats under inspelningarna. 

"Medverkan i serien har nämligen stora negativa konsekvenser på deltagarnas fysiska såväl som psykiska hälsa. För det första är det inte hälsosamt att förlora så mycket vikt under så kort tid. Men deltagarna skadades även mycket av själva träningen, eftersom det ofta blir så när otränade människor pushas för hårt. Kai berättar att hennes knän har tagit stor skada från det hon var med om under serien, att hennes immunförsvar påverkats av den snabba viktförändringen och att hennes läkare har kallat det hon gjorde mot sin kropp under seriens gång för “en läkares mardröm”.

Det är så frustrerande som överviktig att försöka lyfta vår verklighet för smala människor som vägrar lyssna. Som att stånga sig blodig mot en vägg. Nedbrytande dock. Blir så jävla ledsen. Fan lyssna nån gång!

Hmm

"En kontrast till alla smala lyckade människor som inte skulle ''låta det gå så långt'', en försäkran om att smala iallafall är bättre och lyckligare än dessa tjocka sorgliga."

Och det här stycket behövde du inte skriva för att få fram din exelenta poäng och varför du stångar huvudet i väggen och varför många smala vägrar att lyssna. ( Det andra där du nämner smala i inlägget är inte något problem vad jag kan gissa.)

Förra inlägget i frågan kunde inte en av dina kommentatorer hålla sig från att "håna" smala.

Just saying!

Svar: Fast poängen med programmet är att smala kan förfasa sig. Tjocka förfasar sig inte. De självhatar. Programidén är ju att positionera tjocka mot smala. Smala lyckade människor som har självkontroll och så tjocka äckliga lata smaskande frossande korkade tjocka som inte kan kontrollera sitt frosseri. Det handlar ej om att håna smala. Tycker inte det är hånfullt alls.
Lady Dahmer

Fjant

Hej
Jag är lite nyfiken på varför du har börjat slänga dig med namn (Book, Graaf) när du skrivit inlägg i dagarna. Är kanske inga större påhopp mot dem , men det är ju inga positiva sammanhang de dyker upp i och behövs de för att få fram poängen?

Svar: "Börjat slänga mig med namn"? Det är ju knappast första gången? Jag kritiserar specifikt folk då och då. Inget nytt.
Lady Dahmer

L

Jag råkade slå på häromdagen och blev förvånad över att det fortfarande sändes. Läste att en studie hade gjorts på en säsongs deltagare i usa. Alla hade gått upp igen och hårdbantningen i programmet hade gjort att de brände 400 kal mindre per dag och var jättehungriga hela tiden.
Undrade också varför de tvingas ta av tröjan när det är invägning.

Karin Svensson

Det där programmet är ett riktigt skitprogram.
Att hon Book är med beror väl kanske på
att hon får bra betalt för att deltaga eller vill ha en
liten stund i rampljuset för att inte bli bortglömd.

Therese

Om dom verkligen brydde sig om deras hälsa och välmående så skulle de väl fan inte vara en tävling!?
Om vem som kan hetsbanta hårdast och gå ner fortast!?
Ha ha ha vem kan svälta bäst? Vem kan vara hungrigast och fortfarande stå upp? Ojdå du lyckades inte hårdbanta tillräckligt mycket på en vecka, nehe hejdå och lycka till fetto!
Grattis du var den som svalt snabbast och bäst! Nu lämnar vi dig trasig och med helt omöjliga förutsättningar att hålla samma nivå av svält och hetsträning i ditt fortsatta liv med förstörd ämnesomsättning..
Kräks på såna där program! Så jävla vidrigt, och dom tjänar pengar på det..

Så jävla less!

J

Det är så ohyggligt mycket som är skevt i en sån serie, ytterligare en sak är alla som i grunden är ätstörda (vilket jag gissar på är många...) och som bara eldar på sin ätstörning ännu mer. Hela idén är synisk, elak och bara helt vidrig!

Lena

Anna har alltid hävdat att hon inte kan gå ner pga sjukdom. Det kunde hon visst i ljuset av tv kameror.

Svar: Alla kan gå ner tillfälligt med hjälp av svält. Få behåller vikten när de slutar svälta sig. Att Anna inte kan gå ner är sant, normala människor lever nämligen inte med tränare och kostexperter och bantningshjälp 24 timmar av dygnet året runt. När hon återgår till vardagen och slutar banta (dvs svälta, har sett hennes mat hon lägger upp - nästintill fettfri - varken nyttigt eller mättande) så kommer hon gå upp i vikt igen. Förmodligen snabbare än nån som inte bantat örtioelva gånger tidigare eftersom att hon fuckat upp sin ämnesomsättning med jojobantning.
Lady Dahmer

Hmm

Menar inte att du hånade. Bara att du gav en känga till smala om att "de inte skulle låta det gå så långt" samt att "de är lyckliga". Dina läsare hånar.

Jag håller i övrigt med om din poäng.

Svar: nej det var ingen känga, utan det är så många smala ser på tjocka i programmet dvs att de minsann inte skulle låta det gå så långt dvs låta sig blir så tjocka.
Lady Dahmer

RebeckaL

Lena: Din kommentar om Book luktar verkligen hån och oförstånd lång väg.

LD: Är så imponerad över att du orkar ge så pedagogiska svar!

Somliga Förbannade Kvinnor

Hmm
Man skulle kunna tro att du aldrig hört hur många smala pratar om och till feta. Inte alla smala självklart, men väldigt väldigt många. Föraktet för den feta kroppen och alla de dåliga egenskaper som kopplas ihop med den är så normaliserat och utbrett att det kan vara svårt att få syn på det om man inte vet vad man ska titta efter. Det är förmodligen betydligt lättare när man är fet själv. Det går nästan inte att undvika att se och höra. det räcker med att man slår på tv:n, slår upp en dagstidning eller går ut på nätet så är det där: Hånet, avskyn och den extrema rädslan för att bli tjock och behöva tillhöra den där föraktansvärda skaran. Jag för min del kan tycka att det är lite viktigare att prata om än att någon fet skrev smala och inte somliga/vissa/några smala vid nåt tillfälle när den uttryckte sin frustration över hur jävla illa vi behandlas.

Christina

Jävla skitprogram!! Och så förnedrande att de ska behöva stå utan tröja och byxor när de vägs! Så att alla riktigt kan gotta sig i hur feta och äckliga dem är! Usch usch!!

Johanna

Gissar att de är med frivilligt?
Helt klart är att det inte är sunt att vara vare sig över eller underviktig.

Svar: Nähä? Vad har sunt med saken att göra? Tror du att det de för i biggest loser är sunt? Är det sunt att svälta? Hetsbanta?
Lady Dahmer

breakuntil

Så jävla synd om de som är med. De fattar liksom inte ännu hur skit deras liv kommer att bli. Som att valla får mot ett stup liksom. Onödigt och livsfarligt. Biggest looser är faktiskt ett rätt bra namn iaf.

Hmm

SFK: Så klart jag har och så klart du tycker. Håller kanske inte med men det är en annan fråga.

Jag berättar för er varför ni slår huvudet i väggen hela tiden och folk inte lyssnar. Ni kan ta det till er eller inte beroende på vad som är viktigast för er.

Ni och jag kanske förstår hur ni riktar er. Till dem som vill må bättre med sig själv på någon annans bekostnad.
De flesta andra ser det stycket som att ni ställer smala mot tjocka där de ena är The bad guys och de andra The good ones.

Ta infon och gör vad ni vill med den.

Svar: Fast folk lyssnar ju visst
Lady Dahmer

Lina

Anna skrev på insta att hon gjort GBP, så det är inte Biggest Loser som har fått henne att smalna. https://instagram.com/p/BTWNyuTBb4V/

Svar: Jo hon har gjort gbp men har gått upp i vikt efter det. (De flesta som gör gbp går upp efter en tid) Nu har hon varit med i biggest loser o bantar på nytt.
Lady Dahmer

P

Intressant inlägg! Jag har inte sett BL tidigare år, men följer nu den senaste säsongen. Innan jag läste ditt inlägg så såg jag inte programmet med särskilt medvetna ögon, förmodligen likt de flesta. Jag har dock inte tänkt "vilken bunt lata tjockisar" utan tvärt om har jag upplevt att de flesta där är ambitiösa & starka, och jag hoppas att de kommer lyckas. Däremot kan jag tycka att upplägget är alldeles för "amerikaniserat" och vissa tävlingar är bara dumma.

Men nu när jag har läst ditt inlägg ska jag försöka se mer kritiskt på programmet. Jag förstår nu när jag tänker efter att detta program egentligen är helt snedvridet och att man inte borde sända ett sådant upplägg i tv. Jag vet ju inte hur det sett ut i tidigare säsonger, men jag kan trots upplysningen inte låta bli att känna att serien ändå slår an på en sträng medmänsklighet hos mig, något som jag ändå upplever som positivt. Det har blivit för mig ett gäng personer som jag hejar på, som jag hoppas på, som jag ser som människor, vilka som helst. Men även det kanske är fel.. Svårt! Det blir många motsägande tankar nu.

Det är inte lätt att försöka öppna sina ögon och tänka mer kritiskt och nyktert på saker i sin omgivning. Men jag blir uppmuntrad att försöka genom din blogg. Jag inser att det krävs ett aktivt ställningstagande för att se sådana här saker. Jag ska försöka ta med mig det i min vardag. Tack för en bra blogg!

Catten

Det jag tycker är mest sorgligt med Biggest loser är att så många av deltagarna har missbruksproblem runt maten och psykisk ohälsa. Det är självklart att extrem hårdträning och extremt lågt kaloriintag inte är rätt väg till ett bättre mående för dem.
Risken är stor att missbruket tar andra vägar.
En person jag känner som var med i programmet för några år sedan väger mer än innan programmets start. Ångestproblematik bakom hans fetma. Självklart att några veckors hårdbantning inte är till hjälp. Problematiken runt mat (och även alkohol för hans del) satte igång efter bara några månader efter vistelsen på slottet.

Även efter GBP är det många som varit i matmissbruk innan op som "byter" missbruket mot något annat.

Vad gäller Anna B har ju även hon varit öppen med att hon har ett komplicerat förhållande till mat. Ibland inte ätit knappt något på en hel dag och ibland överätning osv.

Moa

Självklart har de gjort programmet för att tjäna pengar. Men det är ju inte bara programmet som framstället deltagarna som okunniga och lata. De pratar så om sig själva också, att de inte har orkat, varit lata, ätit fel mat etc. Jag tycker inte att de framställs som dumma. Snarare olyckliga, men de är ju de själva som berättar om hur de tröstäter - hur det blivit en ond cirkel. Tränarna är känslomässiga med deltagarna, de bryr sig om dem och faktum är ju att deltagarna är tacksamma att de varit med. Lärt sig mycket och gått ner i vikt. En del av de hade fått sjukdomar i följt av sin övervikt, som har försvunnit nu. En kvinna kunde inte få barn, men i slutet av program hade hon fått tillbaka sin mens. Vad man en tycker om programmet är det uppenbarligen många som varit med som är tacksamma över det, vilket i alla fall jag tycker är det viktiga.

Jag tror inte att det är någon som tittar som sitter och skrattar för att de är överviktiga. Jag har full förståelse (trots att jag är smal, otroligt va) för att människor kan hamna där.

Svar: Ja tjocka pratar ofta om sig själva på så sätt, det kallas internaliserat tjockhat. Även vi tjocka tror att vi är sämre, latare, slappare, bekvämare, äter mer osv.
Lady Dahmer

H.M.M

Hej ,
Vet inte vem som står bakom e-post adressen hmm@telia.com och därav kommentaren som skickas in från denna !!!
Men jag vet att det är jag som äger den e-post adressen och hon/han falskeligen använder sig av e-post adressen !!!
Helt felaktigt får jag en massa mail/svar på det jag INTE skrivit ngt om !!!
Så, vill du/ni vara snälla och ta bort eller blockera användaren ?
Undrar du om ngt eller vill du ha mer info om mig kan du via privat mailväxling få reda på det.
(du har ju e-post adressen)

Tack på förhand
HMM

Svar: Haha! Ska säga till min läsare Hmm att hen får välja ny! lol.
Lady Dahmer

Linda

En groda kan ju räkna ut med lilltån att det som dom utsätts för i det programmet inte är hälsosamt nånstans.

Linnéa

några faktorer att ta med i beräkningen när man pratar om vikt.
1. viktuppgång/nedgång styrs av hormoner. det är inte så enkelt som kalorier in- kalorier ut. (ni som inte tror det kan annars gärna förklara för mig varför en går upp i vikt av vissa mediciner tex. inte så att medicinerna i sig innehåller massa kalorier)
2. genom att under lång tid äta för lite kalorier så kan du förstöra din ämnesomsättning. kroppen ställer in sig på svält och gör allt den kan för att behålla sina fettreserver. därför går många upp i vikt efter en bantningskur, även om de äter mindre kalorier än de gjorde innan.
3. hittade denna artikel http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1871403X15001210 som visar att även om vi idag ligger på ungefär samma kaloriintag per dag i kombination med lika mycket träning som för ca 30 år sedan så ökar vi i vikt. (man vet dock inte vad detta beror på men tex ökning av sötningsmedel och antibiotika i tex kött kan påverka)
(och också sorry om jag kommenterat typ varenda inlägg men jag borde plugga och därför ägnar jag mig åt annat)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog