Hallå, männen då?
"Varför jobbar inte feminister med mansfrågor?"
 
Det gör vi hela tiden. Dels så jobbar vi mot den patriarkala ordningen och de skadliga mansnormerna som bevisligen ligger som grund till mäns psykiska ohälsa, stress, för tidiga död och mycket annat.
 
Utöver det så driver feministerna föräldrafrågan kring delad ledighet, likvärdig relation och ansvar för barnet. (vilket också innebär att männen behöver jobba mindre eftersom att de delar den bördan med mamman till barnet)
 
Sen så problematiserar vi machonormer och mäns våld mot andra män.
 
Och inom genuspedagogiken så jobbar man mycket med pojkar och deras rätt till känslor, konflikthantering utan våld och uppbyggandet av meningsfulla djupa relationer.
 
Men eftersom att vi lever i ett patriarkat, dvs en könsmaktsordning där män är i överläge och kvinnor är underordnade, så driver feminister förståeligt nog mest en kvinnokamp. Män äger större delen av den politiska, ekonomiska och sociala makten. Feminism handlar alltså om att ta makt från männen och fördela till kvinnor så att det i slutänden blir jämställt dvs alla har lika mycket.
 
Men det hindrar ju inte andra från att engagera sig i sina hjärtfrågor. Tycker du att feminismen inte jobbar tillräckligt med att motverka mäns problem så är det ju bara att kavla upp ärmarna och sätta igång.
Louise

Word

Amina

Tack för att du finns <3

Musse

Men så är det väl inte riktigt?
Om någon vill motverka mäns problem och det innebär t.ex. att ta makt från kvinnor så kommer ju det att krocka med feminismen. Så de är ju inte alls välkomna att kavla upp ärmarna och sätta igång.

Svar: lol. Män har redan makt över kvinnor och mäns problem beror inte på att kvinnor har övertaget så om nån vill "ta makt från kvinnor" för att lösa mäns problem så är de helt fel ute.
Lady Dahmer

Ebba

Älskar att ni tog in wennstam i podden. Hon är fantastisk.

Sara

Musse: vilken makt menar du att män ska vilja ta från kvinnor?

Emma

Så bra skrivet.
Blir så less när folk ba: "men varför kämpar du inte för dehäääär?" Alla kan omöjligt engagera sig i allt och väljer därför det som ligger en närmast och påverkar en själv mest. Tycker det är superbra om man orkar engagera sig i en sak, det räcker liksom! Männen kan ju inte förvänta sig att jag ska kämpa för prostatacancer när jag inte har någon erfarenhet av det. Det får dom väl kriga för själva. Blir så less när folk klankar ner på andra för att dom inte prioriterar deras problem. Gör något själv liksom, istället för att gnälla på andra.

Somliga Förbannade Kvinnor

Sara
Den sexuella förmodligen. Typ "Nu vill jag ligga med dig så nu slänger du upp fittan!" Och så måste kvinnan göra det annars hamnar hon i fängelse. Är rätt säker på att det är den makten Musse pratar om, att vi får lov att säga nej till sex vi inte vill ha. Den ENORMA mansförtryckande makten som ska tas ifrån oss. Taskiga horor är vad vi är osv

Sara

SFK: Haha jo, jag misstänkte det. Hade för en gångs skull lust att ta den där diskussionen men så försvinner Musse 😢

Lyssnare

Emma:
”Männen kan ju inte förvänta sig att jag ska kämpa för prostatacancer när jag inte har någon erfarenhet av det. Det får dom väl kriga för själva”
Har du funderat på vad det är du som feminist och kvinna begär av män? Jag som man har ju ingen erfarenhet alls av att bli förtryckt för att jag är kvinna men jag är ändå beredd att kämpa för att ingen kvinna skall behöva uppleva förtryck, just saying....

Am

Du är så bra!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog