Hallå tjocka måste ju få förnedra sig själva i tv utan att du lägger dig i

När jag vid olika tillfällen skrivit om biggest loser så har jag fått mycket kritik. Det är känsligt det där, jag vet inte vad som stör folk mest: att det inte får gotta sig åt tjocka losers eller att jag försöker "förhindra" tjocka losers från att på bästa sändningstid göra sig av med sin övervikt. Här är några exempel från tidigare tillfällen:

Eller så kan man se det som en fantastisk möjlighet för dessa människor att få professionell hjälp till ett hälsosammare liv med förmodad ökad livskvalité och längre livslängd.
Hovnarr? Freakshow? Håller inte alls med dig. Känns som att det uttalandet mer reflekterar din syn på överviktiga än att representera gemene mans syn på övervikt.
det handlar mycket om betraktarens syn på övervikt här, jag tror att övervägande del inte ser den här typen av tv som en freakshow, det har man Big brother och Geordie Shore till, utan man älskar att se människor lyckas överkomma sina rädslor och problem. Det här är feel good-tv. Inspirerande, lärorikt och uppmuntrande!
Att det skulle vara en freakshow eller dyl känns mer som att det ligger i betraktarens öga...

Personerna som är med i programmen är ju inte "lite överviktiga och vill bli av med sina extrakilon" utan det handlar ju om personer som på riktigt behöver hjälp ur ett missbruk. Därför tror jag att väldigt få skrattar åt dem.

jag måste säga att det förvånar mig att du som skriver att du själv är överviktig har så negativ inställning till att andra människor får hjälp med sin övervikt.

Mmmm klassikern: Att försöka peka ut mig som problemet, som att det är min syn på tjocka som är problemet, när jag påpekar det problematiska med den här typen av program är oärligt och naivt. Jag pratar dessutom om en samhällssyn, nej ett omfattande samhällshat och förtryck mot tjocka där program som detta, där tjocka visas upp som underhållning (för jo det är ett underhållningsprogram), ingår i förtrycket. Det är inte min "personliga åsikt eller upplevelse" som vissa kanske tror. Det är en analys som är baserad på kunskap och insikt.

Nej, JAG har inte en negativ syn på tjocka men som tjock själv så har jag en insikt i hur samhällets syn på tjocka ser ut och tar sig uttryck.  Jo, folk skrattar. De skrattar och hånar och äcklas och pekar fingrar. De kommer med råd, oombedda åsikter och rent hat.

Feelgood? Inspirerande? Kanske för normsmala människor eller tjocka med enormt mycket självhat (Vet precis hur ''peppad'' man blir när man ser andra gå ner i vikt, så peppad att man genast bestämmer sig för att svälta och späka sin kropp så man också kan bli smal och duglig och värd nånting. Lite som tjejtidningar som peppar en att ''ta tag i sitt yttre'' men som i själva verket bara skapar mer självhat)

Men jag tror många missar problemet, som jag sagt tusen gånger så är ju tjockhat och bantning så normaliserat att det blivit en del av vår kultur och vår underhållning. Det är svårt att se skogen för alla träd då liksom om ni hajjar hur jag menar. Vi är också så vana vid detta konstanta renoverande av kroppen att vi inte fattar skillnaden mellan pepp och självhat. Vi ska inte vara nöjda. Speciellt inte om vi är tjocka. Det är självklart liksom. 

Ananda^

För många år sedan var jag ätstörd och kollade på Bigest Loser med min mamma. "Hur kan man låta det gå så långt?" sa hon häpet och jag höll med. Trots detta hatade jag inte deltagarna, jag ville ju att de skulle lyckas. Inget hat! TRODDE JAG. Idag är jag frisk och gladare och snällare och har analys nog att se tillbaka på min syn på tjocka då. Och jo, det var hat att sitta och stirra på dessa trasiga, självhatande människor och tänka att det där är iaf inte jag (tack och lov). Ni smala som inte fattar grejen - erkänn för dig själv vad du håller på med. Det är skitjobbigt men det känns så befriande att förstå hur samhället ser på medmänniskor.

Jonna

Om man inte vill vara ett gott föredöme kan man i alla fall vara ett avskräckande exempel.

Svar: Vad menar du?
Lady Dahmer

Bee

Du måste läsa det här. http://blogg.ng.se/bloggbevakning/2017/06/jag-trodde-det-var-ett-skamt#comment-333715

Bojkott å hoppas fler mailar till företaget Lyko och ifrågasätter serien som heter "Fat girl"

Somliga Förbannade Kvinnor

Hmm
Svarar dig här från förra kommentarsfältet.
"Jag berättar för er varför ni slår huvudet i väggen hela tiden och folk inte lyssnar. Ni kan ta det till er eller inte beroende på vad som är viktigast för er."
Eftersom du inte har IG så vet du inte vilka reaktioner jag fick där när jag hade kontot somligafetakvinnor som var ett renodlat fettaktivistkonto. Jag höll en mycket sansad och pedagogisk ton för det allra mesta. Ibland blev jag förbannad dock, precis som jag kan bli här. Och den positiva responsen jag fick chockade mig också. Varje dag skrev folk till mig och berättade att jag öppnat deras ögon för fettföraktet, fått dem att förstå vad de hållit på med och hur det påv erkar andra människor. De tackade mig och skrev att de blivit bättre människor tack vare mig. Varje dag fick jag såna DM och kommentarer. Radio och tidningar hörde av sig regelbundet och ville intervjua mig, ville att jag skulle berätta om förtrycket mot feta. I ett program fick jag en timmes tid att prata. Och folk tackar mig fortfarande. Så jag tycker du ska lugna dig lite innan du slänger ur dig såna här nedlåtande saker, särskilt som du inte har en aning om vad du pratar om. Du borde vara tacksam för att jag och LD kämpar för detta istället för att försöka förminska våra insatser. Vi gör världen bättre, t o m för dig.

Ida Marie

"utan det handlar ju om personer som på riktigt behöver hjälp ur ett missbruk."

Jag anser, att hävda att överviktiga är missbrukare och tro att ett tvprogram där man hetsas att gå ner i vikt snabbt är lösningen ur ett "missbruk" är väldigt naivt.

Jag kan börja med att poängtera att till skillnad från att dricka alkohol och bruka narkotika behöver alla människor äta. Mat inhandlas i en matbutik, godis och läsk exempelvis inhandlas också i en matbutik samtidigt som butiker designar layouten för att öka kundens köpbenägenhet.

Människan som art har det inbyggt i sin natur att äta när det finns tillgång på föda. Det samma gäller att bygga på depåerna av extra energi i kroppen att ha i händelse av sämre tider, något kroppen gör av sig själv men alla kroppar är olika i hur dom ser ut till följd av det.

Missbruk i sig är ett symtom på något. Det kan vara något konkret eller mer diffust. Ett dåligt mående som genom att bruka något på ett destruktivt sätt gör det mer hanterbart.

Övervikt som tillkommit genom missbruk är inget annat än ett symtom.

En sund väg mot bättre psykisk hälsa är något som behandlas över en längre tid. Vissa insatser behöver komma igång snabbt, mycket på en gång, men för att lära sig att hantera saker och situationer som triggar missbruket på ett konstruktivt sätt (dvs utan att använda sig av missbrukets metoder) behövs stöttning över tid, ibland år!

Hetsäta, anorexia, alkohol, narkotika, sex, adrenalin(-sporter), dvs allt som lurar hjärna att känna välmående kan missbrukas!

Att skrikas på, att förnedras är inte i min mening ett sunt sätt att behandla psykisk ohälsa!

Och som jag nämnde tidigare behöver vi äta för att överleva. Men... inte äta för mycket, inte äta för lite, äta lagom. Går man utanför normen kommer samhället och slår en på fingrarna, man skammas, får titeln som odisciplinerad och lat. Ovärdig och vulgär. Inte åtråvärd som partner och människa. Men att titta på program där en person går från ovärdig till värdig, det är bra tv.

Ibland förundras jag över kommentarer om jantelagen, att skita i att göra som alla andra. Att vara individuell. Men att samma person sen kan orera över andras vikt och kommentera det negativt utan att se hur fucked upp det är. Att dom/den gjort precis det dom anklagat andra för. Att dom genom sina negativa kommentarer försöker putta in andra i en och samma fålla, att dom kväver andra individer. För att sen hävda att dom bara tänker på deras bäääästa eller alternativt tycker synd om sig själva för dom betalar skatt som hjälper till att bekosta Sveriges sjukvård! För usch och ve, överviktiga personer kan få vård och hjälp för symtom som kommit till följd av sin vikt. För man är ju bara lat och odisciplinerad och får skylla sig själv.

Sen är det intressant att tv4 inte reagerade nämnvärt när en deltagare åt fil i en hel vecka. Inte förrens han vid invägningen inte gått ner i vikt. Vikt är en sak men kosthållning är otroligt viktigt. Varför får deltagarna inte mer hjälp där om det nu är så viktigt att byta livsstil?

Somliga Förbannade Kvinnor

Nu har jag läst ditt inlägg LD. Dina ord är som att luta sig mot en varm famn. Blir fan gråtfärdig. Älskar dig ❤

Nina

Tycker också att det är så skevt att dessa personer på allvar verkar tro att deltagarna "får hjälp" och "blir hälsosammare" genom att medverka i programmet... det är ju rätt väldokumenterat vid det här laget att det är otroligt skadligt vad deras kroppar utsätts för. Och de psykiska men man måste få av att hetsas, skammas och förnedras så till att förlora vikt... nä, usch jag tycker det är så bra att du tar upp de här sakerna LD. Fettföraktet vet inga gränser.

Hmm

SFK: Stoppa inte handlingar i munnen på mig. Jag har inte förminskat något utan svarta på varför ni stångar huvudet i väggen.

Om nu er retorik fungerar så bra varför stångas då fortfarande huvudet i väggen? Du verkar heller inte förstå vad det är jag inänder emot eller har hängt med på diskussionen som först de senaste månaderna. Det har inget att göra med att ni är arga. Vad det är pallar jag inte gå igenom med dig bara för att du inte har hängt med men bestämt dig på förväg vad det är jag invänder emot.

Att jag inta har insta har inget att göra med ifall jag vet vad jag pratar om eller inte apropå förminska någon….

Lady C

Ha ha...LD, vad tycker du då om t.ex. PH? Där kan man tala om att göra sig lustig över folk, freakshow e.t.c. DÄR skrattar man åt deltagarna inte med dem. Ja taskigt är det och man får ju hoppas att dom får psykologhjälp när dom kommer hem.

Biggest Looser framstår som ett intelligent program med sympatiska människor som vill ändra sina liv till det bättre. Man känner för dessa människor och vill dom allt väl. Jag tror inte att någon normalt funtad människa ser på BL och känner tjockhat! Bara för att du väljer att äta dig till ett inom några år begränsat liv och en förmodad för tidig död så behöver ju inte alla vilja köra på i samma spår. Väldigt få hatar tjocka men många tycker nog lite synd om dom. Jag menar bara - hur gott kan det vad med kakor och godis egentligen?

moa

Hm... Jag håller inte med dig. Jag tycker att BL är rätt fantastiskt. Visst är det lite galenskap att de gå ner så mycket i vikt på så kort tid, och det är nog inte optimalt, men de vinner ju massor av hälsofördelar. I den nuvarande säsongen var det t.ex. en tjej som inte kunde bli med barn pga av sin övervikt, och med all den vikt hon gick ner förbättrade hon sina chanser avsevärt. En kille lyckades bli av med sin diabetes på tiden han var där. Flera deltagare hade som drivkraft att få finnas till för sina nära och kära så länge som möjligt, och var desperata att få stanna kvar så länge som möjligt eftersom de vet att det är deras livs chans att bryta de destruktiva vanor som de själva vill bryta. Jag håller med om att det finns ett stort fettförakt i samhället, och är själv överviktig, men jag tycker inte att något i det programmet har som syfte att förnedra. Det är enormt mycket kärlek och stöd deltagarna och tränarna emellan. Och jag tycker att man lär sig väldigt mycket av att följa med på deras resa. Har du ens kollat på programmet?

Svar: De vinner inga hälsofördelar. Tvärtom så får de flesta livslånga skador på både organen, kroppen, lederna och ämnesomsättningen. Men smal till vara pris va? Även om der inte är så länge med tanke på att de flesta i kap går upp all vikt igen efter programmet.
Lady Dahmer

moa

Som sagt, jag tror inte heller att det är ett optimalt sätt att gå ner i vikt. Men jag vet inte om hälsoriskerna överväger hälsovinsterna; jag tvivlar faktiskt på det. Titta på hemmafinalen som sändes i dag. Det är inte precis sjuka eller skadade människor man ser i rutan. Men det jag verkligen inte håller med om är din åsikt att det är förnedrings-tv. Det stämmer liksom inte. Som någon nämnde ovan, då är väl t.ex. Paradise hotel mycker mer förnedrings-tv, där man faktiskt skrattar åt folk och gör dem dummare än vad de är i klippningen. Du får så klart ha din åsikt, och jag tycker att den analys kring fettförakt är spot on i de flesta fall, även om jag inte håller med dig i den här frågan.

Anonym

Som sagt, jag tror inte heller att det är ett optimalt sätt att gå ner i vikt. Men jag vet inte om hälsoriskerna överväger hälsovinsterna; jag tvivlar faktiskt på det. Titta på hemmafinalen som sändes i dag. Det är inte precis sjuka eller skadade människor man ser i rutan. Men det jag verkligen inte håller med om är din åsikt att det är förnedrings-tv. Det stämmer liksom inte. Som någon nämnde ovan, då är väl t.ex. Paradise hotel mycker mer förnedrings-tv, där man faktiskt skrattar åt folk och gör dem dummare än vad de är i klippningen. Du får så klart ha din åsikt, och jag tycker att den analys kring fettförakt är spot on i de flesta fall, även om jag inte håller med dig i den här frågan.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog