Lösningen på arbetslösheten är ju inte lågavlönade slitiga jobb
Städdebatten tog fart. Jag vill förtydliga en sak som jag upplever är ett ganska vanligt missförstånd och det är att kritiken mot RUT inte har nånting överhuvudtaget med att göra att man ser ner på de som städar. Jag förstår ärligt talat inte hur man kan göra den kopplingen? Jag förstår inte vad uppfattningen kommer ifrån.
 
Jag har aldrig sett nån uttrycka sig nedsättande alls om de som städar. Om de som KÖPER städhjälp ja, men inte om de som utför. Sen finns det såklart ett klassförakt och ett förakt mot folk som har "sämre jobb" men det är ju inte specifikt för de som avstår eller som kritiserar RUT, snarare tvärtom. Klass brukar vara ett närvarande perspektiv där. 
 
Jag har varit städare själv förresten. Jag städade biografen i Hudiksvall under ett par månader. Det var ett ok jobb för det mesta, jag lyssnade på musik och åt godis och plockade/sopade/skurade. Ibland var det lite att städa men ibland var det mer och då fick man tyvärr inte mer tid heller utan var tvungen att hinna med allt snabbare och OM det inte var möjligt så fick man jobba över obetalt. Chefen rättfärdigade det med att man alltid fick betalt för x antal timmar (tre timmar) och om städningen bara tog två timmar så fick man fortfarande betalt för tre. Fast ganska ofta var det mycket skit att ta reda på. 
 
Aja. Jag levde ju på soc och var ju bara tacksam för allt som gjorde att slapp gå dit och tigga. Men att det skulle vara befriande är ju en sanning med modifikation, man gör ju vad nöden kräver. Håller ej med Cissi om att det skulle vara positivt eftersom att alternativet annars varit arbetslöshet. Jo, visst, det är kanske sant till viss del, de invandrare jag känner har fått tydliga besked om att de måste lära sig svenska för att få jobb (Även de som är vita och pratar engelska) men städjobb har de fått dock. Där har det krävts ganska lite och ja det har ju gett den enskilda städaren ett sätt att försörja sig på.
 
Men är lösningen på arbetslösheten ett tjänstefolksamhälle? Lågavlönade slitiga jobb som ingen annan än den desperata eller outbildade vill ta? Jag tycker ärligt att det påminner om när folk försvarar barnarbete med att barnen behöver pengarna och skulle svälta om de ej jobbade. Så försvarar man även prostitution emellanåt och NEJ FÖR HELVETE jag jämför inte städjobb med att suga kuk, jag är varken sexpositiv eller en prostitutionsivrande queerfeminist (Men jag ser definitivt inte ner på de som säljer sex heller) men principen om att alla tjänster är bra eftersom att de ger säljaren betalt. 
 
Sen är det ju inte svartvitt heller. Men tycker diskussionen är svår. Framförallt är det svårt att förklara hur jag menar. 
 
 
Bee

Städjobb är viktiga för samhället, lokalvårdare, sopåkare, människor som jobbar på miljöstationer...

Svar: Ja det är de, synd att de ej värderas högre dvs får bättre betalt och bättre hjälpmedel och verktyg.
Lady Dahmer

Jennifer

Jag har städat på sjukhus under somrarna när jag pluggade på universitet och upplevde jobbet väldigt positivt. Det var mycket roligare/skönare osv att städa än att jobba på ett gruppboende t.ex. Alla har vi olika intressen och så länge folk är nöjda med sina jobb så är ju det positivt! Alla vill inte bli rika egenföretagare! :) Personerna som städade på sjukhuset var mammor, ensamstående, gifta, studenter, folk med husbil och familj. Fanns alla sorter och det enda gemensamma var att alla faktiskt vad nöjda med sina jobb och inte vill byta bort jobbet mot varken högre utbildning eller annat jobb. Arbetstiderna var bra och jobbet var inte speciellt stressigt. Jag hade dessutom bra lön, bättre än på gruppboendet. Nu vet jag att det inte är såhär inom hela städyrket men jag tycker verkligen att det är ett yrke som får mycket skit!

Kan säga att städyrket är mycket mindre skitigt än många andra yrken, väldigt bekvämt yrke tycker jag! Jag tyckte livet i övrigt var kul när jag städade just för att jag hade orken till att hitta på saker utöver jobbet. När jag jobbat inom vården med obekväma arbetstider, gnälliga kollegor och patienter, tunga arbetsuppgifter osv så har jag varit så dränerad när jag kommer hem att jag inte orkar ha ett meningsfullt liv.

Vore kul om fler fick en positiv syn på fler yrken än högavlönade jobb. Självklart ska alla ha möjligheten att klara sig på sin lön, men det är ju inte konstigt att vissa jobb inte generar lika mycket inkomst.

Svar: Ja jag föredrar att städa än t.ex jobba på äldreboende eller sitta i kassan på ica.
Lady Dahmer

Joppan

Jag förstår hur du tänker, men är väldigt kluven. Har så svårt för det här mössan-i-näven-snäll-o-tacksam-samhället som fanns förr. Att städa i någons hem kan innebära sån utsatthet, men gör det inte alltid såklart. Jag misstänker att RUT infördes för att vinna medelklassröster. MEN jag ser en fördel. Fler som städar hemma hos folk får faktiskt vita jobb med dit hörande skydd o rättigheter som semester, pension i försäkringar. Tänker att fler kanske anlitar städbolag m RUT istället för att anställa ngn svart? Då finns större chans att man har arbetskamrater osv. Svår fråga! Själv kan jag inte tänka mig skaffa städhjälp trots att jag har råd och verkligen är usel på att hinna m städningen. I min släkt har det varit vi som städar. Känner mig grymt obekväm vid tanken att ngn annan (utomstående) skulle röja i min skit. Men det är rent känslomässigt, fixar inte riktigt det. (Som min mamma som fick en storstädning av städfirma i present, hon städade innan städfirman kom, sen sprang hon bredvid dem o bad om ursäkt för att det var stökigt...)

Marie

Vi har städhjälp pga vi är 2 personer hemma som både hatar o är dåliga på att städa. Så det där ordentliga städet som vår städfirma gör varannan vecka räddar oss. Sen städar man ju ändå lite varje dag (små barn=mkt mat på golv leksaker gräs inne mm). Jag tycker inte det är okomplicerat att ha anlitat denna hjälp. Är egentligen inpräntat i mig att man ska ta hand om sin egen skit etc. Men det jag tyckte var viktigt för att kunna ha det var att de har ok löner och "vår" firma har kollektivavtal. Då tänker jag att det är en garanti för schyssta löner o villkor? Jag är själv inte högavlönad o för mig är det viktigt att min arbetsgivare har kollektivavtal. För min pension, villkor, lön mm. Så jag ville att de jag anlitar har samma skydd . Är det naivt tänkt att tycka att det är mer ok då? Jag tycker att det största problemet med städhjälp är att de ofta har så lite betalt (om man ser till vad det kostar per timme så kan man räkna ut att det blir skitlöner till de anställda). Men om lönen är vettig?

Josefine

Att skjuta över städningen på en annan (underbetald) kvinna är inte feminism. Punkt. Det är att förverkliga sig själv om något, genom att konkurser med män på mäns villkor, vilket också är ett sätt men det finns ju en tydlig problematik där. Och klassaspekten då förstås.

Anna

"Lösningen på arbetslösheten är ju inte lågavlönade slitiga jobb" - nej där är vi överens. Undrar dock vad du lägger in i epitetet lågavlönade och slitiga? Min erfarenhet är, precis som många skrivit, att jobb inom vård/omsorg är mer slitiga och lågavlönade än städjobb. Tidigare har jag jobbat som arbetsförmedlare, och frustrationen hos många arbetssökande är gigantisk när trappan till ett jobb är så hög som den i dag i Sverige är. Mängder av yrken som i dag kräver högskoleutbildning ställde inte de kraven för säg 15 år sedan (handläggare på myndighet är ett exempel) medan löneutvecklingen inte hängt med och många förlorar på att ha utbildat sig om vi bara ser på pengar (utbildningen betalar inte igen sig, detta blev ett sidospår men ändå värt att nämna - även akademikerjobb kan i det avseendet vara slitiga och dåligt betalda!). Hur tycker du arbetsmarknaden ska möta individer som ej har möjlighet att skaffa sig en högskoleutbildning (eller gymnasial utbildning) när fältet av jobb som inte kräver utbildning blir smalare och smalare? Är det rätt väg att gå att plocka bort de yrken som idag är tillgängliga för arbetskraft som saknar gymnasie eller eftergymnasial utbildning? Att jobb ska utföras vitt, kollektivavtal ska finnas etc etc är självklart en grundläggande förusättning, men uppfylles detta ser jag RUT-tjänsterna som nödvändiga för att skapa atbetstillfällen för många människor som annars stängs ute från arbetsmarknaden.

jos

Men det är ju just att städjobb ses som en del i ett tjänstefolksamhälle som är vad (åtminstone jag) menar när jag säger att man ser ner på yrket... Det finns en historisk aspekt det håller jag med om, men tycker vi ska lämna den, det är nya tider nu och att städa kan ses som vilken tjänst som helst. Nuförtiden blir det ju mer och mer att människor bara fokuserar på att göra en sak stenhårt, och lejer ut resten av sina bestyr till andra (som gör just den saken som yrke). Mindre av allsysslare som sköter många olika saker och mer av specialist. Jag är inte säker på att det är en sund utveckling för vårt välmående, men däremot, i skenet av detta känns det bara fel att särskilja städning som en annorlunda syssla än andra.

Jag tror att det är vår historiska syn på yrket som spökar, men vill vi låta historien styra hur vi ser på kvinnor? Nej.. så varför då städyrket?

Sarah

Jag håller med Anna, vi måste sluta låtsas att alla har samma förutsättningar i arbetslivet. Alla kan inte bli ingenjörer. Vi kan inte plocka bort alla arbeten som inte är högavlönade och glammiga. Vi måste ha ett krav på att alla kan leva på sin lön och att alla har schyssta arbetsvillkor, men det är väl därför man införde rut? För att premiera företag (så städare kan gå med i facket, företag kan granskas och ställas helt andra krav på arbetsgivare) och konkurrera ut svartjobb.

Karin

Kollar man lönestatistik för lokalvårdare så är medellönen ca 19.000:-, med 4 års erfarenhet.
Jag jämför med mig själv som jobbar på en kundservice, har varit anställd sedan 2004 och min grundlön är 19.500:-, med 13 års erfarenhet.
En av mina bästa vänner har jobbat inom vården, också sedan 2004 då vi tog studenten, nu har hon dock bytt till tadaaa: lokalvårdare!
Hon trivs jättebra med detta och anser sig inte ha ett slitigt, lågavlönat jobb.
De allra flesta jobben idag som inte kräver att man har studerat på högskola/universitet har medellöner på 17-22.000:-, har man som ambition att tjäna mycketpengar får man plugga, det är ju ett val man får göra själv.

Catten

Off topic kanske: Skulle lönerna inom städbranschen vara betydligt högre kanske de skulle locka den som kanske annars står utanför arbetslivet?

Bor i en "håla", en kommun med stora kostnader. Arbetslösheten är långt över rikssnittet. "Förtidspensionärer" långt över snittet likaså. Kommunen ligger långt under rikssnittet vad gäller högskoleutbildade.

Hus är i en del av kommunen så billiga att man nästan bor gratis. I det området lever var fjärde person på socialbidrag.

Jag hör flera av dem jag möter på soc säga att drivkraften till ett jobb i exempelvis städbranschen är låg då man faktiskt nästan har samma pengar i bidrag som städjobbet skulle ge efter skatt.Anna


"Men är lösningen på arbetslösheten ett tjänstefolksamhälle? Lågavlönade slitiga jobb som ingen annan än den desperata eller outbildade vill ta?" Den här passagen i ditt inlägg - vad tar dig rätten att anta att personer som jobbar inom tjänstesektorn som exempelvis lokalvårdare är desperata? Vad får dig att tro att det ej finns människor som VÄLJER dessa yrken? Jag kan se många fördelar såsom arbetet är slut när jag går hem, jag jobbar ganska fritt och rörligt etc etc. Du tar dig friheten att skriva en yrkeskår på näsan.

Svar: Lägg av. Utbildade människor med andra val väljer sällan städyrket. Att det finns enstaka undantag är irrelevant.
Lady Dahmer

KC

Sophämtare har extremt bra betalt då de har obekväma tider. I Malmö kommun ligger deras lön i genomsnitt på 29 000 kr i månaden så här får de faktiskt bra betalt (vilket de ska ha också).

S

Kom att tänka på ytterligare en aspekt av städyrket när jag läser Jennifers kommentar:
Jag har också jobbat som städare, på kontor och på hotell. Som extrajobb under studierna och som sommarjobb. Jag tyckte också det var ganska najs, på kontoret hade de flesta semester på somrarna när jag jobbade så väldigt lite att städa egentligen. På hotellet var det tyngre - byt lakan i en dubbelsäng 16 ggr per dag och se hur det känns i armar och rygg sen, komplettera med att skura lika många badrum med badkar, dvs dubbelvikt. MEN, det gick bra med mig - ung och stark som bara gjorde några få månader på detta jobb - jag skulle ju vidare, utbildning och numera jobb mestadels sittande på min rumpa. Däremot var de som gjorde detta på heltid över flera år ganska slitna. Vet att chefen på kontorsstädjobbet använde oss friska sommarjobbares, som bara svepte över avdelningarna, arbetstakt som skäl att öka arbetsbördan för de fasta sen. De som jobbade när samtliga toaletter faktiskt behövde skuras ordentligt varje dag och alla papperskorgar tömmas, och som behöver göra det i ett tempo som en kropp kan klara av över många år, fick alltså mer att göra per arbetsdag för att vi extrajobbare 'bevisat' att det var möjligt.
På hotellet var det sjuka att jag som vit, ung och normsnygg ganska snabbt uppgraderades framför ögonen på de fasta (utan att ha bett om det/sökt annan tjänst), till mycket enklare och trevligare arbetsuppgifter, samt högre status och lön.

Ellen

Men vänta lite nu.. Var det inte städning hos privatpersoner som vi pratade som som problematiskt och inte städyrket i sig?? Jag anser i alla fall att det är en himla skillnad mellan att arbeta med att städa på företag, skolor, sjukhus etc och hemma hos privatpersoner. Städyrket är viktigt och bör inte tas bort på något vis i samhället, även om det självklart behöver få mer status... Men att ha städhjälp hemma, det är ju det som bidrar till ett starkare klass- och tjänstefolkssamhälle. Visst ska äldre som behöver det och personer som inte själva klarar av att städa, kunna få hjälp via kommunen. Men att familjer, oftast höginkomsttagare, tar in städhjälp till sina egna hem, det är ju det som är problematiskt! Det är trots allt så att alla kan städa, men en del anser sig inte ha tid till det. Det blir en värdering i det som inte går att komma ifrån. Att städa väljs bort för att man anser det tråkigt, tidskrävande, jobbigt, smutsigt etc. för att man vill lägga tid på något mer livsbejakande och trevligt eller sitt jobb som anses viktigare än städning. Detta problem löses av att köpa en mindre bemedlad persons tid, som inte har råd att lägga sin tid på något mer livsbejakande. Jämställt samhälle??

Lisa

Jag hatar verkligen RUT-avdraget, verkligen hatar i ordets rätta bemärkelse eftersom jag inte kan tänka bort varifrån man har tagit pengarna till reformen och var dessa pengar verkligen skulle behövas istället.

Men trots det kan jag mycket väl förstå att enskilda individer hellre vill jobba med RUT-tjänster än i tex hemtjänsten.
Hemtjänsten idag är som någon slags slasktratt där så många arbetslösa som möjligt ska kastas in för att förbättra arbetslöshets statistiken och minska kommunernas kostnader för försörjningsstöd.
Att de som kastas in i väldigt många fall inte har någon utbildning eller kompetens för jobbet i fråga skiter man i.

För ja, att hjälpa en människa på 80 kg som har ramlat på golvet och inte tar sig upp , ett mycket vanligt scenario i hemtjänsten kräver faktiskt utbildning. Lyfter man fel kan man skada både sig själv och den man lyfter allvarligt.
Att hantera personer med psykoser eller demens , något som blivit vanligare bland brukare eftersom politikerna bestämt att människor till varje pris oavsett vad de själva vill ska bo kvar i sina hem istället för på särskilda boenden kräver också rätt kompetens.

Och det här var bara två exempel av många på varför hemtjänsten idag är psykiskt och fysiskt tungt jobb som inte vem som helst kan kastas in i hur som helst. Lägg till att allt ska ske i ett rasande tempo och att det är mycket ensamarbete.

Att människor då väljer att städa hemma hos psykiskt och fysiskt friska människor som i vissa fall inte ens är hemma istället för att jobba i hemtjänsten är inte särskilt svårt att förstå även om ensamarbete och ett högt tempo förekommer frekvent i RUT-branschen också.

Det är dock som sagt absolut ingen argumentation för RUT-avdraget utan säger väl mer om hur otroligt dålig arbetsmiljön i andra branscher är.
S

KC: av någon anledning bedöms alltid obekväma arbetstider i mansdominerade yrken som värt mer än i kvinnodominerade. Jobbade som student extra både i hemvården och i industrin. Arbetstiderna var ju ganska lika, skiften kunde hamna lite närsomhelst på dygnet. Arbetet i industrin betraktades som 'tungt' trots att vi hade hjälpmedel för allt det tunga arbetet: truckar, kranar etc som var supermodernt och ergonomiskt, samt såklart skyddskläder som man fick av arbetsgivaren. I hemtjänsten fanns i princip inga hjälpmedel till mycket tyngre och totalt oergonomiska situationer, samt inga arbetskläder (om någon spydde på mina skor fick jag fixa nya) - och här hade man ju också ansvar för en människa. Skillnad på att 'tappa' en person eller råka välta några plåtar liksom. Gissa vilket av jobben som totalt gav ca dubbelt så mycket i lön jämfört med det andra?

A

Det är väl skitbra att de här jobben finns, så att människor inte hamnar utanför arbetsmarknaden och riskerar att bli långtidsarbetslösa. Det går också bra att starta egen städfirma, något som allt färre tycks göra idag i och med sänkningen av RUT. Som jag ser det spär långtidsarbetslöshet på sprickan mellan över- och underklass långt mycket mer än vad ett enkla jobb gör. När jag jobbade som städare mådde jag bra mycket bättre än när jag var arbetslös. Jag kunde köpa busskort och kläder samt unna mig ett nöje ibland. Jag har även arbetat en del som personlig assistent, och här kan vi verkligen prata om att känna sig som en piga ibland. Hellre går jag runtar och städar i en stor villa på annan ort än tvingas ta ett tungt assistansjobb där jag bor.

Tova

Jag tycker det är en jätteintressant diskussion. Undrar just vad det är som gör att städning skulle vara väasensskilt från andra typer av slitiga tjänster som folk köper in? Jag förstår att vissa ser en skillnad mellan tex städning, trädgårdsskötsel, omvårdnad av familjemedlemmar (barn, gamla, sjuka) osv men jag förstår inte riktigt varför.

A

RUT omfattar även flyttstädning, fönsterputs, trädgårdsskötsel och snöskottning samt reparation och underhåll av spis, ugn, mikrovågsugn, kyl, frys, diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare, torkskåp, mangel, köksfläkt och spiskåpa. Det rör sig om ganska många jobb och handlar inte bara om städning... Vi lever i ett annat samhälle idag och som privatperson har man sällan tid att sköta allt detta, särskilt inte om man jobbar mycket. Är det bättre att hux flux stänga dörren för massa arbetsföra människor bara för att det skulle röra sig om "jobb för tjänstefolk"? Ungdomar, studenter, nyanlända... Hur fanken blir det bättre av att människor går arbetslösa eller tvingas ta jobb som de verkligen inte trivs med? Tänker på tuffa vårdjobb och dylikt.

Polly

Fast det här är väl en helt annan diskussion än huruvida städhjälp ska vara subventionerat (fel!) och vad skälet är till att man anlitar det (oduglig man?) och vilka som egentligen behöver hjälpen (de som inte har råd). Om jag fick lägga denna subventionering på annat så skulle det definitivt vara så att rätt grupp fick den hjälpen eller att sänka avgift för äldrevård etc.

Anna Jonssen

Jag får aldrig svar på varför många (inkl jag själv men utan att kunna motivera det) tycker det är skillnad på att ha städning och t.ex klippa sig, köpa matkasse och liknande tjänster? Eller det kanske man inte tycker rent generellt?

jos

Tycker också att det här är en väldigt intressant, och förmodligen nyttig, diskussion.. Det berör liksom så många skikt av hur vårt samhälle ser ut idag.

Tycker ett stort problem i sammanhanget är att du som arbetstagare förväntas jobba väldigt hårt och väldigt mycket. Det ÄR svårt att få tiden och energin att räcka till till att sköta ett hushåll och med barn i bilden (har inga själv) kan jag verkligen förstå hur svårt det är att få till vardagen. Och det är fan så tydligt att det är kvinnorna som får dra tyngsta lasset i detta. Jobba heltid men fortfarande har huvudansvar för hushåll och barn. Det är en realitet. Inte det minsta konstigt att många kvinnor blir utbrända.

I denna verklighet tycker jag att det Cissi nämner om städhjälp som en räddning för kvinnor är helt relevant.

Frågan vi borde ställa oss är kanske snarare om det är rimligt att jobba heltid 8+ h om dagen och ändå kunna sköta hushåll och barn? För inte så länge sen var det sistnämnda ett s k "heltidsjobb" för hemmafruar, är det rimligt att vi nu både ska jobba heltid och hinna sköta allt detta? Den moderna tidens problematik. 6 h arbetsdag och mer jämställdhet i ansvar för hushåll och barn. Så som det ser ut i nuläget för många (framförallt kvinnor) är fan helt ohållbart i längden.

Bee

Totalt OT men LD, kan du på dina stora plattformer synliggöra denna insamling av stöd i form av ord till flickan som våldtogs och utnyttjades av "handbollstränaren" som flytt lagens långa arm. Insamlingen kommer skickad till henne via advokat. http://blogg.ng.se/bloggbevakning/2017/06/visa-ditt-stod-handbollspedofilens-offer#comment-335202

Lena

Fast nånstans så ser ju folk ändå ned på städyrket? Subventionen kan ju diskuteras men jag tycker att diskussionen oftast landar i huruvida man ska ha städhjälp över huvud taget. "Alla kan städa!". Ja och alla kan åka till ICA och handla trots det väljer många att få det hemkört och ingen pratar om att man utnyttjar lågavlönade chaufförer. Varav många inte talar mycket svenska. De allra flesta kan nog knåpa ihop en altan om det kniper, ändå köper vi den tjänsten och ingen tycker synd om den stackars snickaren. Subventionerat är det också... Inte heller tycker vi synd om flyttgubbarna men anlitar du flyttstädning då du! Fattar inte skillnaden faktiskt...

Linnea

Har haft ett par olika städjobb under de senaste två åren och min erfarenhet är att det är riktigt skitjobb att ha. Stressigt, fysiskt tungt, dåliga villkor och extremt dåligt betalt. Kanske inte gäller alla företag men jag har jobbat både för landstinget och för ett litet privat företag och det var kasst båda två.
Men det värsta med städjobb är ändå att man känner sig sämre än andra. Att man ses ner på. Att se folks reaktion när man berättar vad man jobbar med och ser att de tänker att man har misslyckats i livet. Vill här också påpeka att jag är en vit, svensk, ung tjej som gick ut gymnasiet med riktigt bra betyg. Det är inte bara invandrare som får dessa jobb alltså utan även vi unga människor som inte har högskoleutbildning (håller på med min) som helt enkelt inte får tag i något annat på dagens arbetsmarknad. Det är sorgligt.
Nej alla kan inte plugga vidare och ha toppjobb, men det måste väl ändå få vara drägligt och möjligt att leva på dessa "skitjobb"? För så är det inte i många fall idag.

A

@Polly. Jag tror att långt ifrån alla har samma behov. Men visst, kan man lösa det så att fler får chansen till hjälp - så fine.

Många verkar ifrågasätta varför just hushållsnära tjänster blev målet för skatteavdrag. Svart arbetskraft var - och är - ett problem inom branschen. Syftet var i mångt och mycket att få bort den, vilket hitintills verkar ha fungerat sådär. En viss effekt har vi kunnat se, men enligt många rapporter är den svarta arbetskraften fortfarande omfattande. Jag tror dock att en sådan här förändring tar tid. Det går inte på en handvändning att luckra upp en branschstruktur, utan effekten sker på sikt (och när jag säger "på sikt" menar jag efter ganska många år). Men hellre detta än att det inte händer ett skit någonsin.

A

Spinner vidare på min tidigare kommentar... Syftet med RUT var inte ett skinande & rent överklasshem. Vidare sket man inte i samhällets "mest behövande". Alltså, vilka konsekvenser tror ni svarta jobb får? Pengar som skulle kunna användas till viktiga förbättringar i välfärden går förlorade. Tro mig. Jag vill också se fler lärare i våra skolor, fler sjuksköterskor och fler hjälpande händer till de äldre. Svarta jobb bidrar inte till detta och dessutom riskerar de att slå ut seriösa aktörer.

breakuntil

Jag förstår inte varför folk ska tillåtas bo på ställen de inte klarar av att städa själva. Tio rum och kök, ok, men sköt det då också? Sluta gapa efter mer än du förmår liksom. Äldre och eller rörelsehindrade är en annan sak förstås.

Isa

Jag kan inte låta bli att undra vad du tycker om flera av de kommentarer som ligger på "Bloggbevakning" där ett gäng tjejer liknas vid horor för att de har shorts och höga stövlar. "Inte kvinnohat", "handlar om smak", "INTE sexism". Tillåt mig rusa rätt in i en vägg för detta är så fruktansvärt tröttsamt.

Ph

Lösningen är väl inte att sluta anlita städhjälp ändå? Lösningen ska vara att betala högre för den i så fall. Typ anlita bara firmor med bra arbetsvillkor osv. Tycker det blir fel när man blandar in "städa sin egen skit". Jag har misslyckats med det ibland och mår dåligt över det. Känner att vi måste hålla det till att de som städar har bra villkor istället för att nedvärdera de som ej är bra på att städa själva.

L

-Skammandet av kvinnor som outsourcar det här vardagsarbetet på någon annan utanför bara för att hon vill förverkliga sig själv och t.ex. yrkesarbeta (fy henne) är inte Ok!
- Likheten med motargumenten mot barnomsorg som fanns i början är skrämmande. Ett kvinnorgöra som kvinnan borde sköta själv. Skamligt att inte vilja göra det själv och skamligt att lägga det ansvaret på någon utanför hemmet.
-Uppfattningen att enbart fattiga, utarmade kvinnor städar för elaka firmor. Förhoppningsvis kommer mångs kvinnor äga firmor och sköta dom snyggt mot sina anställda. Det behöver inte vara en snedrekrytering till de här jobben utan även män o unga killar bör kunna, och vilja, bli anställda för att städa. Tyvärr är det väl det som behövs för att lönerna ska höjas.

-Känslan av att ge upp inför att det är en problematisk bransch nu och låta som att det är den enda branschen med den problematiken. Istället borde vi jobba för kollektivavtal och sjyssta villkor precis som vi gör inom andra branscher. Höja statusen för städning och förstå att det visst krävs kompetens precis som det gör för att kunna servera mat, sortera post, sota skorstenen eller laga kranen. Jag tror att den extremt låga statusen och ropen om att alla kan städa efter sig själv handlar om att det är just ett kvinnorgöra. Det har sagts så många gånger så orkar inte ens upprepa allt annat som vi skulle kunna göra själva men där de som har råd väljer att betala andra, med bättre kompetens, att utföra uppgiften.
-Antagandet att de som anlitar städhjälp inte städar själva. Merparten av städandet görs förmodligen av de (läs kvinnan) i hemmet även om de betalar för städ några gånger per år, månad eller vecka. De som kan unna sig att äta mat lagade och serverad av andra ibland slutar sällan att laga mat själva resterande dagar.
-Att klassperspektivet skulle vara annorlunda särskilt för den här branschen. Klass är alltid orättvist, rika lever på fattiga och skor sig på andras fattigdom medvetet och omedvetet på så många sätt. Klassperspektivet bör alltid vara närvarande men att hävda att de som behöver städhjälp bor för stort blir som att hävda att de som äter ute borde ge bort de pengarna istället. Det är inte så ett samhälle förändras.
-Det här är ändå nåt som främst underlättar för många kvinnor och jag gillar inte att det verkar vara något extra provocerande med det.

-Att försöka rättfärdiga RUT. RUT och ROT är fel. Det är en felprioritering av skattemedel som behövs bättre till annat. Svepskälet att det skulle generera skattepengar att -göra svarta jobb vita- rättfärdigar fortfarande inte en subvention. Det går att jobba för det på andra vis.

Christina

Jag tycker också att detta är svårt.. En del av mig tycker att det känns fel att "välbärgade människor" anlitat lågavlönade människor att städa deras hem, men samtidigt känner jag att varför är det ok att anlita folk för annat? Hantverk osv. "Alla kan inte snickra men alla kan städa" Nähä! Det är inte alla som kan städa ordentligt och effektivt. Och genom att anlita städare så tänker jag att det kan lyfta deras yrkesstatus. Att "du kan nått som jag inte är lika bra på, därför betalar jag dig, du är viktig" etc..
Hade städyrket haft mer status (vilket det borde!) tror jag inte att detta ens hade vart en diskussion.. Svååårt!!

Jessica

Hur många människor måste intyga att de trivs med att vara städare innan du kan inse att folk faktiskt kan trivas som det?
Varför ger du dig själv rätten att tycka något alls om detta, när det inte är dig det drabbar?

Svar: Jag har överhuvudtaget inte ifrågasatt huruvida nån trivs med det. Men du, hur kommer det sig att det främst är människor från under- och arbetarklassen som jobbar som städare? Hur kommer ser sig att nästan samtliga också är outbildade. Varför är det inga högutbildade eller människor från medel- och överklassen som vill städa? Dvs de som kan välja nåt annat?
Lady Dahmer

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog