Män hatar inte feminism för att vissa feminister hatar män
Apropå män och feminism och Katarina Wennstam och den eviga frågan om vi är manshatare eller ej och om detta förstör för feminsismen så menar ju många att vi måste tänka på hur vi framför vårt budskap för att de ska kunna ta till sig.
 
Och jo jag kan hålla med om att om man vill att människor ska lyssna så ska man tala så att de gör det, men olika människor lyssnar på samt tilltalas av olika sorters retorik så det är svårt att komma överens om vad som funkar bäst.
 
Att få människor att känna sig anklagade funkar i regel mindre bra, men här tycker jag det är viktigt att skilja på att direkt anklaga enskilda individer och att ''anklaga'' en grupp. Det senare är ett måste när man talar om förtryckande strukturer och ingen tjänar på att vi låtsas som att vi alla minsann är färglösa neutrala människor. Eller ja ingen utom de som sitter högst upp i hierarkin that is.
 
Och det är viktigt att förstå att det inte är enskilda feminister som bidrar till att vissa män hatar feminismen. Det är inte jag eller du som gör att män tar avstånd från kvinnokampen. Män som hatar feminismen hatar inte feminismen för att vissa av oss hatar män eller är arga utan för att de helt enkelt är idioter eller ointresserade av jämställdhet.
 
Nej, jag förstår du och du och du känner en jätteschysst kille som tänker illa om feminister och ja det gör jag också, men faktum är att de ändå är ganska ointresserade av att sluta förtrycka och detta kan man ofta se i deras egna kvinnosyn om man vågar titta noga. ”Men vadå jag älskar kvinnor?!’‘ eller ”men kan du inte ta ett skämt, jag menade det inte på allvar ju”. De är framförallt inte beredda att se sina egna bidrag eller ge upp sina privilegier.
 
De flesta hävdar att de vill ha jämställdhet men få (män) är beredda att jobba för det eller ändra sina egna (ofta sexistiska) beteenden. Då är det enklare att skylla på feminismen. Hade de verkligen brytt sig om kvinnofrågor så hade de inte brytt sig om att vissa av oss är förbannade. De hade fattat varför och skämts. Men talar man om mäns förtryck så kommer många män ta illa upp. För att de inte vill se sin del. För att de är söndercurlade. Av samhället och av många av oss som inte vill att de ska känna sig kränkta. Men jag ser inget skäl till att ta hänsyn till förtryckarens sårade ego.
 
Klart män lättare tar till sig en feminism som inte håller dem personligt ansvariga eller ställer några krav på dem, men jag är inte så övertygad om att vi bör ta hänsyn till detta.
 
 
 
Emma

Hej!
Den här kommentaren är rätt off topic men har velat skriva detta ett tag.
Jag har följt dig under en tid nu (6 mån kanske). Jag tycker att du har bra åsikter och att det är skönt att någon tar upp dessa.
Det jag ville fråga om (förstår om du varken har ork eller lust att svara på detta) är din syn på animaliska produkter. Jag äter själv inga sedan 10 år pga att jag insåg förtrycket mot djur. Köttet från djur är ju en no-brainer. De föds upp för att slaktas alternativt får frodas en period i skogen och sedan bli skjutna (alt låta havet bli utfiskat). Men ägg och mjölk då? De som fick oturen att bli kor och hönor istället för tjurar och tuppar. De som inte slaktas eller mals ner för att de inte är användbara utan de som har möjligheten att få barn och får genomlida ett liv med ett, milt sagt, förtyck som många inte förstår/vet om.
Ett förtryck utan dess like. Att, som ko, konstant våldtas och sedan bara får spendera en lite tid med sin kalv för att vi människor anser har bättre nytta av hennes mjölk. Eller som höna, att behöva trycka ut ägg efter ägg men sällan få uppleva att faktiskt bli mamma åt kycklingar.
Jag vet att din kamp handlar om oss kvinnor och systerskapet men förtrycket av djur. Hur ofta tänker du på det? Är det något som plågar dig eller känner du att det inte är något du bryr dig om?
Skulle vara intressant att höra om.
Hälsningar Emma

Sofia

Jag tror att dagens feminism hatas utav män pga att "vi" kvinnor förstört den. En feminist behöver inte vara en tjurig, fet, hårig kärring men det är tyvärr det som dyker upp i huvudet när man hör ordet feminist idag. Ciao. Med hälsningar ifrån Marbella där mellanmjölk och jantelag inte känns av, yeey! ☀️☀️☀️ Ha en bra dag.

Svar: Feminismen handlar om att man ska kunna vara fet ful tjurig och hårig och att det ska vara ok. Att påpeka att man inte måste vara det är ganska ofeministiskt.
Lady Dahmer

Binki

Emma: Sluta överföra mänskliga egenskaper på djur. Djur äter varann, det är inte förtryck. Vi äter djur lite prydligare än andra rovdjur, det är inte heller förtryck.
Sofia: Feminism har hatats av män ända sen ordet uppfanns, helt oberoende av vilken sorts kvinnor som deltar i den feministiska kampen. Stanna i Marbella, tack.

Z

@sofia Ja, Spanien är ju ett under av jämställdhet verkligen. Träffar du några faktiskt spanjorer i marbella eller sitter du i nåt svenskghetto? För du verkar inte ha så bra koll.

Finns för övrigt många arga tuffa starka feminister även i Spanien.

Maria

Binki, fast visst går det att säga att vi förtrycker djuren vi föder upp. Ganska stor skillnad mot att jaga i naturen.

Chs

@Sofia,

du menar alltså att män skulle tilltalas mer av feminismen om vi tog bort de delar av den som inte tilltalar män? Ett verkligt revolutionerande koncept! Självklart skulle män vara mer benägna att sympatisera med feminister om dessa valde att göra avkall på kvinnors rätt att slippa lägga tid, energi och pengar på att alltid vara så attraktiva och sexuellt begärliga som möjligt. När vi ändå håller på kan vi ju slopa det där med lika lön för lika arbete också, och typ börja propagera för skattefinansierade strippklubbar, så att vi säkert får med oss alla grabbarna på tåget.

Hur mycket kan en ideologi anpassas för att tilltala sina motståndare innan den blir tömd på innehåll och mening?

M

Sofia:
1) det är ju ditt problem, och inte 'kvinnors' eller 'feministers', om du får upp en 'tjurig, fet, hårig kärring' i huvet när du tänker feminist - du verkar inte ha så stor intellektuell kapacitet helt enkelt. (Vems fel skulle det vara om du får upp 'ko' i huvet när vi pratar 'gaseller' osv?)
2) vad är det för fel på tjuriga, feta, håriga kärringar? (min erfarenhet säger att just dessa brukar var toppklassfolk!)

Panna

Själv älskar jag att vara en fet gul manshatande kärring och bryr mig inte ett skit om vad män tycker om mig för jag tycker inte om män speciellt mycket... ;) Förutom min man då som är någonlunda vettig (dock är vi inte 100 % jämställda) men går jag in på familjeliv tex blir jag mörkrädd att läsa vad män har att säga där...O___o

FT

@bikini givetvis är det förtryck det vi utsätter djuren för, skämtar du nu?

Sofia

Haha men oj vilket liv min kommentar gav, det var ju inte riktigt min tanke. Jaja, jag är själv ingen feminist och bara dessa påhopp pga att jag är av en annan åsikt känns otroligt feministiskt, även feminister borde acceptera att inte alla är likasinnade. Precis som jag som icke feminist accepterar att vissa faktiskt är det 🙌🏼. Halkade in här av en slump och kommer inte att halka in här igen. Tack o hej 😙

Svar: Vilka påhopp? Vi håller ej med dig och förklarar varför. Du verkar tycka det är dåligt att vara fet, hårig och ful. Jag är alla tre. Fet. Hårig. Ful. Det säger inget om mitt värde. Jag kämpar för att kvinnor ska få se ut som de gör utan att få skit. Detta inkluderar att hatas ful och fet och hårig.
Lady Dahmer

Sofia

Åh, jag måste ju såklart svara dig Lady Dahmer, inte mer än rätt eftersom att jag gav mig in i leken. Men NEJ, jag skrev aldrig ful för det första, det var du som gjorde. Jag personligen använder aldrig ordet ful, jag tycker helt enkelt att alla människor är fina som dem är (alltså är du i mina ögon varken bättre eller sämre varesig du är fet, smal, lång, kort, eller hårig) om du inte bevisar motsatsen och det betyder inte genom åsikter som jag inte delar, åsikter får alla ha. Jag skrev aldrig att det var MIN syn på feminister, jag skrev att det är så JAG tror att män uppfattar feminister (och många icke feministiska kvinnor med) pga att det är så feminister visas i media idag (oftast). Även jag själv har vissa "feministiska" åsikter (men nu var det egentligen inte mig vi pratade om) , det har nog dem flesta (?!) men inte till den grad att jag över huvud taget skulle ha rätten att kalla mig feminist.

Somliga Förbannade Kvinnor

Sofia
Män hatar feminister för att de är kvinnor. Män använder kvinnors utseenden, sexualitet och kroppsbehåring för att förolämpa kvinnor för att de hatar kvinnor. Män vill inte på några villkor bli av med sin rätt att hata kvinnor. Kvinnor som inte lägger tid, pengar och energi på att göra sig fina för män får tid, pengar och energi över till annat. Som att skriva böcker, bloggar, artiklar, krönikor och debattinlägg om kvinnohatet. De har tid att visa upp det, analysera det och säga NEJ. Vi finner oss inte i det längre. Och det skrämmer män. Att smutskasta kvinnor och ta ifrån dem deras trovärdighet genom att angripa deras sexualitet, förstånd. psykiska hälsa, föräldraskap och utseende är en mycket gammal metod som män använt sig av i många århundraden. Det är absolut inget nytt som uppstått de senaste åren när feministerna blev så besvärliga. Du som kvinna borde verkligen lära dig att genomskåda detta och förstå att det handlar om kvinnohat att män inte gillar feminister. Inget annat. Vi är ett hot mot deras makt över oss.

NEJ!

Sofia
Förlåt, du är inne på ordmärkande och du skrev
1) "man tänker på...". Användandet av "man" syfter på ett gemensamt allomfattande man där du inkluderar dig själv. Alltså innebär din skrivelse att även DU tänker på feminister som håriga, tjuriga kärringar.
2) Stanna nu upp och observera att du använder ordet "kärring", som är negativt laddat och huvudord till adjektiven. Genom detta har DU gjort adjektiven negativt laddade i din mening.

Jag vet inte om det var din språkliga avsikt eller om det bara blev så.

Om det var det senare vore det nice om du själv inte märkte ord, utan uppmärksammade det du själv skrev mellan raderna. Det brukar vara bra att kommunicera det en vill ha sagt. Speciellt om en vill märka ord och inte se vad en kommunicerat med orden en använt.

NEJ!

Sofia
Förlåt, du är inne på ordmärkande och du skrev
1) "man tänker på...". Användandet av "man" syfter på ett gemensamt allomfattande man där du inkluderar dig själv. Alltså innebär din skrivelse att även DU tänker på feminister som håriga, tjuriga kärringar.
2) Stanna nu upp och observera att du använder ordet "kärring", som är negativt laddat och huvudord till adjektiven. Genom detta har DU gjort adjektiven negativt laddade i din mening.

Jag vet inte om det var din språkliga avsikt eller om det bara blev så.

Om det var det senare vore det nice om du själv inte märkte ord, utan uppmärksammade det du själv skrev mellan raderna. Det brukar vara bra att kommunicera det en vill ha sagt. Speciellt om en vill märka ord och inte se vad en kommunicerat med orden en använt.

Maja

Jag tror inte att antifeminister är det minsta kränkta av manshatet. Jag tror tvärtom att de älskar det. Att visa upp feministiska extremister och framställa det som "feminismen" (bestämd form singularis) är antifeminismens favoritmetod just nu.
Det värsta är att det fungerar. Jag känner flera pojkmammor som blir förfärade över manshatet, deras små älskade pojkar kommer ju att växa upp till män. Antifeminismen vinner över fler och fler kvinnor genom att spela på manshatet. Vi kommer inte längre undan med säga att feminism inte är manshat utan jämlikhet, för då får man hundra länkar till svar, bland annat till den här bloggen.

Maja

@NEJ!

1. Man avser en odefinierad allmänhet, inte en allomfattande.
2. Kärring är ett ord som feminister i min ålder återtog och började använda om oss själva. Kärring är femininformen av karl och därför är det väl egentligen illa valt kan jag se i backspegeln (som "maninna" typ), men ordet betyder bara "kvinna" och att låta ett ord för kvinna behandlas som ett skällsord är enligt mig antifeministiskt.

Sofia

@NEJ, ok jag skrev det inte i en illa bemärkelse, men om du vill uppfatta ordet kärring på det sättet så är det din syn på det, inte min. Och ja, när jag använde ordet man så inkluderar jag mig själv till viss del, då det är så jag ser extremfeminister. Jag tycker att alla borde vara feminister till viss grad, men inte till den grad att det går över till manshat, det tycker jag klingar lika illa som män som förtrycker kvinnor. Ciao. Ha nu en bra dag alla fina människor, jag kommer nu inte att ödsla mer tid på detta då jag har bättre saker att engagera den i. Kram på er.

Svar: Manshat har inga konsekvenser. ¨Det har däremot kvinnohat vilket vi ser om vi öppnar ögonen. Kvinnor våldtas, mördas, misshandlas, omskärs, tafsas på, får lägre löner, sämre sjukvård osv osv. Pga kvinnohat. Hur menar du att det är lika illa med manshat som kvinnohat?
Lady Dahmer

Sofia

Jag menar bara att vill vi själva inte bli hatade så borde vi heller inte hata. MEN SJÄLVKLART är det inte okej med våldtäkter och det du skriver, där kommer min feministiska sida in, jag tycker bara inte att man behöver dra det till sin spets och tack o lov är ju faktiskt majoriteten utav män inte på det sättet. Trist om du/ni upplever det så, jag gör det inte men med det sagt tycker jag SJÄLVKLART minst lika illa om sånna män jag med. Punkt. Ps: kul att alla är anonyma, står för era åsikter istället om dem nu är så jävla bra. 😂

Svar: vi utsätts för ett omfattande och våldsamt förtryck. Att vi hatar den grupp som utsätter oss för detta är väl för fasiken inte så konstigt? Nej majoriteten av män våldtar och mördar inte, men majoriteten män möjliggör detta på olika sätt. Nästan alla män är sexister och upprätthåller en negativ kvinnosyn. Det är liksom problemet. Hade det bara varit en minoritet så hade vi ej blivit förtryckta.
Lady Dahmer

Rebecca

(sorry for tangentbord) @Benki, amen kom igen. Sa otroligt analyslöst att likställa människors systematiska fortryck av djur och att karnivora djur (vilket vi INTE ar, vi ar omni) jagar i naturen. Det ar visst fortryck, oppna ögonen och borja se kött-, mjölk- och aggatandet for vad det ar istället for att kora strutsmetoden.

M

Sofia:
"alla borde vara feminister till viss grad" - vilken grad?
Ska vi nöja oss med 30% kvinnor i parlamenten, 80% av mäns löner, acceptera lite tafsande ('det är ju en komplimang, ju!') om vi bara slipper våldtäkt, låta våra döttrar agera slagpåsar för 'boys will be boys'-mentalitet så länge de inte behöver uppsöka sjukvård efteråt, gå hem rädda på kvällarna men 'tänka positivt' att vi blev ju inte attackerade den här dagen heller (yey!), kalla kvinnor vi inte håller med för "tjurig, fet, hårig kärring" ('men ta inte åt dig, det är ju du som har problem om du uppfattar det negativt')?

Eller exakt vilken 'grad' menar du?

Sofia

Absolut, om dessa 80% utav män var bättre kvalificerade än övriga. Absolut inte om 80% är män, bara för att dem är just män. 50/50 absolut inte, om det enbart är för att det ska vara lika många av varje. Är 100% kvinnor bäst kvalificerade, låt då 100% bestå av kvinnor, OCH TVÄRTOM. Tafsande är aldrig okej och normalt funtade män vet det, inte heller slag, trakasserier you name it, är ok, självklart. Till viss grad=låt det inte gå till överdrift. Men det här är ju bara min åsikt, det betyder inte att den är "rätt" eller att du eller någon annan behöver hålla med mig, likväl som att jag inte behöver hålla med er. 👏🏼😊☀️

Lyssnare

Jag skulle gärna höra er/du utveckla hur ni ser på ansvarsfrågan när det gäller att förändra rådande könsmaktsordning, en fråga som ni berört i podden men som förtjänar ett eget avsnitt!
Ni har vid flera tillfällen i podden (som jag uppfattat det) understrukit att kvinnor som går patriarkatets ärende och bidrar till att befästa rådande könsmaktsordning, utseendeideal, etc. inte bör skammas eller hållas ansvariga för deras anti-feministiska handlingar eftersom deras beteende är en konsekvens av att ha uppfostrats i patriarkatet.
Jag håller inte med er här utan tycker att vi alla, män som kvinnor, bär ansvar för att förändra den existerande könsmaktsordningen.
Om vi skall ställa kravet (vilket vi självklart skall) på att män, som trots allt också uppfostrats i patriarkatet, självmant skall gå emot sin uppfostran och försöka bryta den könsmaktsordning och de stereotypa könsroller de delvis tvingats in i känns det rimligt att ha samma förväntning på kvinnor. Eller hur känner du?
Hade som sagt varit jätteintressant att höra er/du resonera kring denna fråga mer här eller i podden!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog