Penntricket #13 "Abort med plusmeny"
Abort. Denna glödande kolbit som folk aldrig tycks sluta debattera. Är det mord? Är det inte mord? Är det mord ibland, till exempel om mamman är en  jävla hora som borde hållt benen ihop fast inte mord om det är en oskyldig fin tjej som kanske blev våldtagen eller iallafall hade den goda smaken att skydda sig? Ja ni kanske anar vad jag tänker och tycker om detta heta ämne. Eller kanske allra mest om abortmotståndet. 
 
I veckans avsnitt så snackar vi abort men också kvinnans kropp. Ja cisnormativt och könsbinärt men ciskvinnans kropp och biologi har varit föremål för förtryck i tusentals år och det kan inte och SKA inte raderas för att vi fått mer kunskap om könsidentiteter. När man pratar om det historiska kvinnoförtryck som sträcker sig hela vägen fram till vår tid så behöver man tala ur ett binärt könsperspektiv. Män v.s kvinnor. Mäns makt över kvinnor. Mäns kontroll över kvinnor och kvinnors kroppar. För det är så det har sett ut historiskt. Kvinnans kropp har alltid varit politisk. Den har smusslats undan, kuvats, späkts, fängslats och stympats. 
 
Kvinnor har traditionellt fött barn och detta har man velat kontrollera och det påverkar dagens abortdebatt. Stympandet av fittan har handlat om att stympa kvinnor, kontrollera deras sexualitet och deras kropp. Och även idag får kvinnor sämre sjukvård.  Vi är ju bekanta med hur förlossningsvården ser ut idag och att de skador som uppstår i kvinnors underliv i samband med födandet inte tas på allvar. Kvinnor lever med permanenta skador och får finna sig i det.
 
Och så vidare. Lyssna på veckans avsnitt och berätta vad du tänker!
 
 
Rör fan inte vår aborträtt! Natashja och Cissi pratar om medeltida synen på kvinnors kroppar som kärl, om lobbyism som vill ta ifrån oss basala kroppsliga rättigheter och Handmaid's Tale-ismen. Om män som sprutar och sticker, om idiotin med "juridisk abort" och om skulden. Alltid denna jävla skuld. Lyssna och njut av ilskan.
 
Lyssna HÄR (iTunes/Podcaster), HÄR (Acast) eller HÄR (Soundcloud). 

Och dela, följ och tyck GÄRNA till om det jag och Cissi snackar om! Alla ni engagerade lyssnare sporrar och inspirerar oss massor. Glöm inte att hashtagga #penntricket i sociala medier!

lottabel

Gjorde abort när jag var 19, idag är jag 46. Det var inget svårt eller traumatiserande beslut. Ångrar inget och känner ingen skuld mycket tack vare en fantastiskt mamma som avdramatiserade det hela och följde med till sjukhuset. Sen var det inte mycket mer med det. Gifte mig och fick två barn med samma karl sen. Allt du säger i podden LD håller jag med om. Och jag är tyvärr orolig för hur samhället utvecklas och hur rätten till abort inskränks mer och mer. Kommer att stå på barrikaderna om dom jävlas med oss. Tack för en grym podd och tack för att ni ger mig så mycket!

ell

Hade gärna velat höra mer om handmaids tale; sån himla bra serie att snacka feminism och kropp!

Angelica

Jag hör vad ni säger och förstår det till stor del men ändå inte.
Jag har gjort en abort och den ångrar jag inte, nu har jag barn med min man. Går kondomen sönder, eller man glömt ett piller på fyllan etc finns "dagen efter piller", ju tidigare man tar bort det desto bättre.
Jag tycker det är bra som vi har det nu med möjlighet att välja abort till vecka 18 men jag blir jäkligt irriterad på dem som gör flera aborter. En bekant gjorde 6 aborter under ett och samma förhållande, nu är hon i samma förhållande och de har nu två barn. Jag tycker det är fel att skrika ut att människor ska göra fler aborter. Jag tycker att man inom vården ska hitta rätt att prata preventivmedel och erbjuda samtalshjälp till kvinnor som gjort ett flertal aborter, utan att det ska ses som kränkande och förnedrande. Att ta bort foster gång på gång på gång på gång på gång tycker jag är fel, ni skannar jag folk (förlåt) men man måste väl kunna lära av misstagen?
Jag tycker inte att man ska neka en kvinna att göra en tionde abort, men jag tycker definitivt att man bör kunna prata om varför hon hamnar i den situationen hela tiden. (Ja, det är ju pga att någon/några män inte tagit sitt ansvar heller men eftersom kvinnan blir gravid och söker hjälp så är det ju rimligt att det är henne man pratar med.)
Hata mig inte... Jag älskar er och era podd och jag har ändrat mina åsikter förut efter att ha lyssnat på era avsnitt, kanske blir jag övertygad om jag lyssnar på detta avsnitt igen...

Svar: Varför är det ok med en eller två aborter men inte med fler? Vad är det för skillnad på abort ett och abort fem?
Lady Dahmer

Angelica

*ha rätt
*nu skammar jag folk
Jäkla mobil!

Hmm

Gör som Somiga brukar och lyfter upp diskussionen till senaste inlägget.

Somliga: Exakt VAD i min kommentar var oempatisk? Citera och förklara med egna ord.

Och om du nu vet att DET FINNS DÅLIGA FÖRÄLDRAD HUR KAN MIN KOMMENTAR DÅ BLI OEMPATISK? För att jag berättar att de finns?

Kommentaren om operan som du hängde upp dig på som du inte förstod var aldrig en nog deal att du inte gjorde det. Släpp det nu. Jag tog det som ett extremt exempel som motsatta till dina absurda tankar om mig som jag aldrig sagt. Att du inte förstod det gjorde mig varken upprörd eller förvånad. Blev inte ens förvånad på dina låga tankar om mig. Bara feed up.

Bli du ledsen, men hitta inte på saker att bli ledsen över. Som du själv undviker så finns det INGET i min kommentar om att jag skulle slänga sura blickar på dig eller någon annan. Allt det hittar du på.

Och din fula fula manöver att skicka hit läsare från din insta med orden att jag är en rövhatt till din följarskara och bli GLAD att någon säger till mig att hålla käfte och kalla mig för kärring och sedan som grädde på moset påstå att det DET ÄR JAG som gjorde mig ovän när det var du som skickade dem på mig.

Så dina +20 (som var ca tre) så att du slapp känna dig ensam utan en tanke på att det blev en, jag, mot alla är lätt illamåendeframkallande. Att du sedan har mage att påstå att det var mitt fel när du uppviglade dem saknar jag ord för hur falskt det är.

Men du behöver inte vara orolig. Jag tog det inte så hårt. 😝✌️

/rövhatten 😇

Hmm

*Var aldrig en BIG deal...

/rövhatten 😇

Hanna

@Hmm

Kan du/ni sluta bråka nån gång! Please 🙏🏻

Mvh Hanna

Savanna

^Håller med Hanna.

Man "förlorar" inte bara för att man släpper diskussionen. Man måste inte nappa på allt till oändligheten.

Ella

Till Angelica: Jag blir fruktansvärt provocerad av detta. Är man för abort så är man för abort. Det funkar inte att anse att abort är ok om en sextonåring blir gravid för först gången men inte alls om en kvinna är äldre eller gjort ett par stycken redan. Som Louie CK säger i sin senaste Netflix-special: Antingen är abort mord eller så är det som att bajsa, det kan inte vara mord ibland. Och är det som att bajsa så är det ALLTID som att bajsa.

Vad är det ditt resonemang grundar sig i egentligen? Ärligt talat har jag nästan mer förståelse för totala abortmotståndare. Missförstå mig rätt jag hatar dem in i själen och anser att de är livsfarliga, men de är ju i alla fall konsekventa! Där är som känt argumentationen (även om vi naturligtvis kan diskutera vad som egentligen ligger bakom detta, men det är en annan diskussion) att varje embryo har rätt att bli ett liv. Din argumentation låter bara som att slarviga kvinnor skall straffas? Om du nu är så dum att du blir gravid igen och igen så får du faktiskt stå ditt kast! Varför?? Vad är poängen med att inte låta en kvinna göra sin tionde abort? Handlar det om pengarna aborten kostar skattebetalarna? Eller är det så att kvinnans frihet aldrig någonsin kan vara total, den måste alltid komma med ett pris.

e

Det är väldigt missvisande att prata om MORD, mord är ett brott och därmed något straffbart. Att göra en abort är aldrig ett brott, eftersom vi har fri aborträtt, så att ens prata om mord är felaktigt per definition. Frågan handlar väl mer om vad ett LIV är vilket är en filosofisk fråga i så fall. Det är samma sak med ordet självmord som många sakkunniga vänder sig emot och det ska benämnas suicid istället. För ordet självMORD låter som att något brottsligt har begåtts, vilket det inte har. Off topic, kanske men var tvungen.

Lisa

Ella
Om jag förstår Angelica rätt så vill hon på inga sätt inskränka rätten till abort utan snarare undrar över hur det kommer sig (om det beror på nåt) att man hamnar i samma oönskade sits flera gånger. Jag tänker att det är samma sak som att gång på gång återupprepa ett beteende som kanske inte är bra för en men som man gör ändå av olika anledningar. Däremot tror jag inte det handlar om att man måste prata p-medel och sex med kvinnor, alla fattar grejen med det. Däremot kanske man kan ta upp om det kan finnas bakomliggande orsaker (ohälsa tex) som gör att man upprepade gånger hamnar i sitsar man inte vill hamna i (i detta fall graviditeter). Samma borde väl egentligen i så fall gälla om en man upprepade gånger gör kvinnor gravida, men dessa är nog svårare att "få tag på" pga inte den som söker hjälp för att göra en abort. Hoppas jag uttryckte mig tillräckligt tydligt nu för det handlar alltså inte om att misstänkliggöra kvinnor som göra mer än en eller två aborter, snarare att försöka se människan bakom dem.

Marie

Är väldigt kluven i frågan. Eller, egentligen inte, för kvinnan har ju rätt till sin kropp, och som du sa i podden, det blir ju inte färre aborter för det är olagligt. Men tycker gränsdragningen är svår/godtycklig. Såg min egen dotter med ultraljud v.10 tror jag det var, en liten människa med ett hjärta som slog. Skulle inte kunna göra abort efter att ha sett detta tror jag. Och egentligen finns det väl egentligen två gånger man kan säga livet börjar, antingen när det blir ett embryo, eller när barnet föds. Sen har vi valt en tidpunkt däremellan där det börjar räknas som människa, och får rättigheter. Tror de flesta hade varit emot abort i typ 8e månaden. Ville bara ha sagt, att det behöver ju inte bara vara pga skam man tycker det är jobbigt, det är ju ett moraliskt dilemma för många kvinnor också

M

Gjorde en abort som ung, kände skuld och skam för att jag trodde att man måste/borde/skulle känna skuld och skam - och för att jag var deprimerad, i uppbrott från relationen jag var i (var detta 'ett tecken' på att jag borde stanna? eeh, nej) och åt p-piller som fuckade upp mig mentalt och fysiskt (antagligen delvis pga dessa jag diagnostiserats med depression), ja, också blev jag ju gravid trots det.. och för att jag träffade skammande läkare som gynundersökte mig extra brutalt (inser nu att jag borde anmält, jävla övergrepp), inte trodde på mig när jag sa att jag gick på p-piller ('ja, de flest slarvar nog, men det är väl svårt att erkänna när det väl går galet'), omyndigförklarade mig (obligatoriskt kuratorsamtal 'är du nu riktigt säker på detta? det är ju oåterkalleligt' - som om att få barn inte är det..), avfärdade mig och påstod att jag var flera veckor längre gången än vad som var möjligt (pga vet enda gången jag hade haft sex). Och ville pracka på mig ännu mer p-piller som förstörde mig och som ju _inte_ skyddat mig mot graviditet 'viktigt att du tar dessa nu, så att det inte händer igen', slutade där och då med pillren och livet har bara blivit bättre.
Förstod sorgligt nog inte förrän flera år senare att jag ju helt självklart hade gjort fullständigt rätt, det enda rätta, och egentligen inte i mig själv kände skam utan att det bara var samhällets (under-)medvetna och malande skambeläggande som smugit sig in i mig och alla som 'behandlat' mig - och som jag borde bett dra åt helvete.

Jennifer

Abort är en självklarhet i ett civiliserat, feministiskt samhälle. Punkt.

Jag har ett barn som jag, såklart, älskar mest av allt. Men min graviditet var ett helvete från dag ett till förlossningen. Jag skulle aldrig aldrig aldrig orka gå igenom en graviditet igen för jag är ännu inte återställd varken psykiskt eller fysiskt från den första. Jag är livrädd för att bli gravid, helt enkelt. Jag blev gravid trots preventivmedel och risken finns alltså att jag blir det igen vilket vore en mardröm. Då vill jag att abort är ett alternativ, för skulle jag tvingas genomgå en till graviditet så skulle jag nog seriöst överväga att ta livet av mig pga så traumatiskt. Är det ett sånt samhälle vi vill ha? Där vi tvingar kvinnor riskerar sin egen hälsa, där oönskade barn föds, där föräldrar lämnar nyfödda bebisar i soptunnor, där socialen får ingripa pga barn far illa, där barn växer upp och känner sig oälskade. Nej fyfan. Önskar att aborter vore mer accepterat och mindre skamfullt, så att fler vågade göra aborter för både sin egen och barnets skull.

Och nej, abort kan inte bara vara okej när någon ung blivit gravid, när någon blivit våldtagen osv. Aborträtten får inte tummas på, för då börjar folk tvivla. Ingen ska behöva redogöra för anledning till abort. Ska vi ha en jäkla abortdomstol annars? Finns det tillräckliga bevis på att du blivit våldtagen, eller finns det fotobevis på en trasig kondom, ja då kanske du får göra en abort. Abort är en abort, oavsett anledning och INGEN ska döma eller spekulera kring anledning.

Hmm

Savanna och Hannah: Håller med. Saken är väl den att det alltid varit jag som förrut släppt diskussionen mot Somliga. Tror inte det är en enda gång som det är hon som gjort det.

Jag är trött på att hon ostört får utmåla mig till boven. Det typ räckte nu. Att hon i sin förra kommentar skenheligt satt och sade att hon inte kallat mig för något epitet när det hela var frågan om att hon inte gjort det till "mitt ansikte" men bakom min rygg, sorry men det kunde jag bara inte låta passera.

Men ok. Släpper det nu. Somliga, vill du få en sista kommentar att ohederligt svartmåla mig pga saker som jag aldrig sagt eller tyckt, knock yourselfe out.

Therese

Jennifer -

Shit vad lik din historia är min! Jag hade en helvetes graviditet med första och ännu värre förlossning och sen förlossningsdepression på de som jag inte fick hjälp för
Kommer knappt ihåg första 10mån för att de var så jobbigt och all min energi gick åt att hålla honom och mig själv vid liv ungefär (hade självklart små glimtar av lycka, men allt överskyggades av de andra)

Men jag blev gravid när han var 11mån :( funderade på att behålla eftersom vi ville ha fler barn men jag började kräkas och blev sängliggande nästan på en gång, mådde fruktansvärt och kunde inte ta hand om mig själv eller första barnet, det funkade inte och jag var livrädd för att missa ännu mer av mitt barns liv och för att de skulle gå så illa att jag inte orkade leva..
Jag gjorde abort
Den lättnaden när de var klart!!! Så tacksam för att jag bor i sverige och har rätt att bestämma när jag vill och inte vill gå igenom en graviditet!
Aldrig ångrat de, vi fick en helt underbar sommar och jag kunde läka både psykiskt och fysiskt
1,5år efter blev jag gravid planerat, gick på första försöket, klarade av de lite bättre än första men fick massa hjälp och stöd av familj och sjukvård då (visste mina rättigheter mer då också)
Nu är andra barnet 6mån och vi är överlyckliga och allt funkar okej

Regina

Frågan är hur vi bäst kan kämpa för aborträtten? Menar inte bara i Sverige, utan också i länder där kvinnor inte ens får sexualupplysning eller p-piller. Min erfarenhet är att de som är emot abort är helt faktaresistenta och inbitna på att De är de enda som har rätt att besluta kring kvinnors kroppar, och i princip omöjliga att omvända?

Tycker ofta att diskussionen fastnar i att tycka att det är hemskt att vissa inte får göra abort och att abort är viktigt. Men vidare? Klart det är viktigt att dela erfarenheter och så, men vi får inte fastna i det. Tycker podden är grym som uppmuntrar till att ta upp debatten!

PS. Har tagit upp ett kvinnohatiskt hotmeddelande jag fick och dissekerat det på min blogg. www.zaitzova.com

Ella

Lisa: det håller jag helt med om, men det är ju inte en fråga om abort och jag tycker att det blir missvisande att ta upp detta i samband med diskussion kring abort. Såklart är det dumt att hamna i en situation där man ständigt behöver vård, det samma gäller för nån som bryter benet i tid och otid. Tycker alltså att detta borde ingå i samma diskussion som att det är viktigt att ha hjälm när man cyklar eller att det är dumt klättra i berg utan rätt utrustning, om folkhälsa helt enkelt, det borde inte vara en separat debatt om du förstår hur jag menar.

L

Abort är i grunden en omoralisk handling, men det finns dock situationer där abort ÄR det mest moraliska alternativet. Det är omoraliskt att döda djur, men att låta sin hund somna in då ett fortsatt liv skulle innebära smärta etc, är moraliskt försvarbart, och ofta bättre än alternativet.
Att inte bli gravid är givetvis i alla avseenden moraliskt överlägset abort, så vill man inte bli förälder har man ett ansvar att skydda sig. Har man dock gjort detta men blivit gravid ändå, våldtagen, p-piller som inte fungerat etc, så får man fundera kring vad som är rimligast, vad som är bäst för föräldrar/blivande barnet. Att låta bli abort när barnet skulle få en trasslig och otrygg uppväxt med föräldrar som inte vill vara föräldrar, kan vara mer omoraliskt än att låta barnet slippa födas. Det är dock en svår fråga som inte bör tas/utföras lättvindigt.

Ida

Fy fan vad provocerad jag blir av att läsa Ls kommentarer om att abort är omoraliskt. Vill bara skrika rätt ut. Det. Är. Inte. Omoraliskt. Att. Göra. Abort. Att jämföra det med att döda ett djur är helt bananas. en fråga till dig L. Är mens omoraliskt? Är manlig onani omoraliskt?

Angelica

En trött och stressad småbarnsmorsa som jag borde egentligen inte ge mig in i en sådan här diskussion men jag kunde inte hålla mig igår och får väl utveckla mitt resonemang.
För fostrets skull spelar det ingen roll eftersom de inte har något medvetande. En kostnadsfråga är det men det skiter jag egentligen i. Lisa tolkade mitt inlägg rätt och uttryckte sig bättre än jag. Jag tycker det är destruktivt att göra många aborter.
Dagenefterpiller kan man ta hur många som helst enligt min mening men att göra en abort är mer komplicerat.
Jag mådde inte ett dugg dåligt över min abort och hade inget dåligt samvete över mitt beslut. Det var i vecka 7 den genomfördes och jag fick piller som satte igång ett "missfall", det gjorde jätteont och jag fick morfin som jag kräktes av. Ut kom en blodig klump som jag tittade på trots att de sa åt mig att inte titta, det var ingen människa och jag grät inte, MEN jag skulle inte vilja göra det fler gånger. Jag skulle göra det om jag måste, men jag skulle definitivt inte slarva med preventivmedel eller uppmuntra kvinnor till att göra ännu fler aborter. Det kan omöjligt vara bra för psyket att genomgående denna procedur en massa gånger. Och onödigt när det som sagt finns dagenefterpiller.
Att jag blir irriterad över att X gjorde sex aborter är min känsla, men jag skulle aldrig velat ta ifrån henne den rätten.
Du måste aldrig försvara beslutet att göra en abort men efter ett flertal aborter borde man kanske erbjudas någon form av samtalsstöd?
Nu har jag skrivit en massa igen så garanterat finns det något mer i min text som folk kan irritera sig på...
För övrigt förstår jag vad L menar med moral utifrån olika perspektiv, det är inte för att skamma någon.

L

Ida.
Vet du skillnaden mellan ett befruktat och ett obefruktat ägg? En spermie som har befruktat ett ägg/en spermie som inte har det? Då vet du nog svaret på din egen fråga. Att abort är omoraliskt innebär inte att det är omoraliskt att inte ta varje tillfälle som ges att göra barn.
Att jämföra det med djur är inte "bananas". Det är ett sätt att visa att vad som är det moraliskt rätta att göra beror på situationen, och alternativet.

Emma

Om aborträtten togs bort skulle jag fan sluta ha sex med män.

Ida

Jo det är exakt det jag vet, men förklara gärna _varför_ det är omoraliskt att ta bort ett befruktat ägg jämfört med ett obefruktat eller en spermie. Jag vill gärna höra dig utveckla varför det ena är omoraliskt och det andra inte.

Att jämföra ett befruktat ägg med ett fullt utvecklat djur är både slappt och ointellektuellt, av uppenbara skäl. Men för att vara helt tydlig: ett befruktat ägg är inte en människa (eller ett djur), en frö är inte ett träd osv - detta är inte en särskilt svår sak för de flesta att förstå.

Det är rent utsagt _löjligt_ att ta utgångspunkten att abort (per definition) är omoraliskt och sedan låtsas som att det är en fråga man kan hantera som situationsbunden.

Angelica: Att göra abort till en moralisk fråga medför alltid att skuld- eller skambelägga någon eftersom moral handlar om rätt och fel.

Angelica

Men det beror på vilket perspektiv man har. Följer man t.ex. en pliktetik, sinnelagsetik, dygdetik eller är man en utilitarist?

Ida

Angelica oavsett vilken princip man tillämpar när man pratar om moral så handlar det fortfarande om rätt och fel.

L

Nej, ett befruktat ägg är inte en människa. Ett befruktat ägg utvecklas till en människa om graviditeten inte avstannar, till skillnad från ett obefruktat ägg eller en spermie. Som jag skrev är det inte omoraliskt att inte ta varje tillfälle som ges att göra barn.

Du anser att abort inte är omoraliskt. På grund av autonomi? Eller något annat? Tycker du då att det är fel att döda ett litet barn? Som är oerhört beroende av sin förälder? Eller finns det någon magisk gräns där barnet plötsligt har rättigheter? Givetvis då ej juridiska, då det ligger helt utanför moraldiskussionen.

Läs på om situationsetik och konsekvensetik. Moral beror på kontext.

Ida

Abort är inte omoraliskt eftersom ett embryo/foster inte är en människa. Det är fan pinsamt att fråga mig om "jag tycker det är okej att döda ett litet barn". Någon magisk gräns finns inte givetvis (alltså snälla), men i sverige har man dragit gränsen för fri abort i v 18. Barnet har rättigheter först när det är fött. Mig veterligen verkar det funka rätt bra, om du tycker något annat så kan du ju förklara det. Och du har fortfarande inte svarat på frågan om vad skillnaden skulle vara rent moraliskt.

Om moral beror på kontext och sammanhang, som du själv skriver, så är det helt inkonsekvent att häva att abort "i grunden är en omoralisk handling". Det om något är inte att ta hänsyn till omständigheter eller situation utan att rättrådigt peka på rätt och fel. Arrogant att be någon "läsa på" när du själv inte kan föra en stringent argumentation.

My

Det mest moralist rätta jag gjort i mitt liv var den abort jag genomgick för 10 år sedan.

Maria

Angelica:
Du skrev att din vän som gjort sex aborter gjorde det i ett och samma förhållande, alltså med samma man. Varför ifrågasätter du inte hans roll i det hela? Borde inte även han lära sig av sina "misstag"? Vill bara tillägga att jag tycker man får göra precis hur många aborter som helst. Jag bor på Irland och här är det olagligt med abort, inte görs det mindre aborter här, de tvingas att åka till england, helt fruktansvärt.

Sephora

Word Ida! Väl rutet! Blir helt matt av att läsa/höra den typ av argument som L kommer med. Känns väldigt märkligt att ha som utgångspunkt att abort alltid är moraliskt förkastligt och ska undvikas at all costs

L

Ida: Jag har aldrig hävdat att abort är moraliskt. Under vissa omständigheter är alternativet än mer omoraliskt, och mellan de två alternativen är abort det att föredra. Abort är alltså i grunden en omoralisk handling, men under omständigheter är det det minst omoraliska alternativet. Vad är det du inte förstår?

Enligt dig är abort aldrig omoraliskt. Du har inte kvalificerat din grundståndpunkt, då det är en betydligt mer komplex fråga och bunden till kontext, som moraliska frågor överlag.

Nej, det är inte pinsamt. Om dina argument är autonomiskt baserade vore det den logiska följden. Du skriver att ingen magisk gräns finns, för att därefter skriva att barnet får rättigheter (moraliska, ej juridiska då detta är en filosofisk fråga) vid födseln. Den magiska gränsen enligt dig är alltså vid födseln.

Jag vet vad lagen säger, det är dock helt ovidkommande i filosofiska diskussioner.

Jag anser att abort ska vara lagligt då det, som jag skrev, ibland ändå är alternativet att föredra, men jag anser definitivt inte att det borde vara statligt finansierat. Den som vill göra abort ska ha rätten att göra det, men aldrig på bekostnad av någon annan.

Sephora: Vem har som utgångspunkt att abort är moraliskt förkastligt och ska undvikas at all costs?

Ila

Jag håller med L om att abort är omoraliskt, men bara för att man anser att något är omoraliskt betyder det inte att man anser att det borde vara olagligt, många omoraliska beteenden är lagliga.
Jag anser att abort är omoraliskt för att de befruktade ägget, även om det inte kan överleva utanför kroppen och även om det inte har ett medvetande, är början till ett liv. En början till liv alla människor som existerat har varit med om, trots att vårt medvetande inte kan erinra oss om det.
I de fall där kvinnan har blivit våldtagen, kondomen spricker utan vetskap eller andra preventivmedel inte har den sagda effekten, är beslutet förståeligt och kvinnans situation primär. Men handlingen förblir ändå omoralisk för att man väljer att ta bort ett liv som skulle kunnat bli till. Jag tycker inte att abort ska vara olagligt och jag tycker att kvinnan har rätt att besluta det hon tror blir bäst utifrån sin situation. Men diskussionen kring abort är utan tvekan naiv, detta är en komplex fråga som kräver mycket reflektion och eftertanke och att göra det till en fråga som inte kräver något av ovanstående är intellektuellt och moraliskt förkastligt. Om man gör en abort (vilket jag själv har gjort) bör man förstå allvaret i det och vara medveten om vad man faktiskt valde bort.

Ida

L. Som du vänder och vrider dig. Svara på frågan istället. *Varför* är abort i grunden en omoraliskt handling? Vad är det som sker vid befruktningen av ett ägg som gör det *i grunden* omoraliskt att göra abort?

Du derailar diskussionen genom att fråga mig om en magisk gräns där fostret övergår från att vara ett foster till ett barn. Dvs en människa med rättigheter. Det är inte det diskussionen handlar om, då hade vi kunnat ha en sådan diskussion istället. Dvs en om vad som definierar en människa etc. Återigen. Du påstår att något är i grunden omoraliskt, som du vägrar problematisera av någon anledning, förmodligen för att du inte vet.

Jag skrev att vi har en lagstiftning som ser ut så, den verkar fungera. Jag tar inte ställning utöver det. Det är möjligt att gränsen vid 18 veckor är fel, men då kan ju du peka på vad det är som är fel med den.

Huruvida sjukvård ska vara statligt finansierat är ju en annan fråga, och ska väl också lämnas åt sidan i diskussionen, liksom lagstiftning isåfall. Vad som är ovidkommande eller inte vid en filosofisk diskussion är ju annars ett intressant ämne. Om du tror att moral är något man kan "läsa på om", som du skrev till mig, för att få en korrekt moralisk ståndpunkt har du inte förstått vad moralfilosofiska diskussioner handlar om över huvud taget.

Ida

"Under vissa omständigheter är alternativet än mer omoraliskt, och mellan de två alternativen är abort det att föredra. Abort är alltså i grunden en omoralisk handling, men under omständigheter är det det minst omoraliska alternativet."

Alltså för att summera: premissen är att abort är omoraliskt, men moraliskt i vissa situationer (eftersom det är omoraliskt att inte göra abort i vissa fall). Slutsats: abort är i grunden omoraliskt.

Här har vi ju ett riktigt paradexempel på cirkelresonemang. Alltså även om man går med på dina premisser så är din slutsats helt vrickad. Min uppfattning är att du av estetiska skäl "känner" att abort är fel, och det är utifrån det som du bygger pseudointellektuella resonemang om kontext, och att det beror på sammanhang osv.

Therese

Angelica -

När en gör abort blir en alltid erbjuden samtalsstöd, vid varje tillfälle, troligen blev hon också de
En pratar också med en barnmorska om situationen (om en vill, en behöver inte motivera eller förklara om en inte vill!)

(Ja det händer att en inte blir erbjuden, men en ska bli erbjuden så dom gör fel då)

Alla kan förresten inte ta dagen efter pillen och de funkar inte heller om ägglossningen redan skett
Känns som att du lägger lite för mycket tro på de, visst de kan hjälpa många men tyvärr långt ifrån alla

Ella

Angelica: som jag skrev i mitt svar till Lisa håller jag med om att det är dumt att göra många aborter, dock inte alls på grund av moral eller annat trams utan för att det är dumt att hamna i en situation där medicinska ingrepp krävs upprepade gånger. Att det skulle vara krävande för psyket att göra många aborter är något vi har hittat på, däremot kan jag tänka mig att det tär på kroppen rent fysiskt att göra många aborter, dock inte alls som det tär att gå igenom många graviditeter...

Ella

Och L: är det inte snarare rätt så omoraliskt att föda barn i denna extremt överbefolkade värld? Kan faktiskt inte alls först hur det kan vara värre att ta bort ett icke känns de embryo från din livmoder än att skapa en helt ny person som kommer att bidra till allt ner miljöförstöring. Massvis med människor svälter ihjäl, inte fan behöver den här planeten mer barn. Trots detta faktum går jag faktiskt inte runt och skäller på folk som skaffar barn. Det står inte personer och visar upp bilder på hur jorden förstöra av överpopulation utanför BB och mvc. Det du kallar för moral är något som bestämts över tusentals år, det skulle precis lika gärna vara tvärt om.

Jennifer

Ella:
Då borde ju folk sluta spela fotboll, cykla, åka slalom, hoppa hopprep osv osv. För dom kan ju skada sig vilket kan leda till dyr sjukvård. I Sverige betalar vi skatt och få därför ta del av svensk sjukvård när vi skadar oss eller är sjuka, eller behöver göra aborter. Det kostar samhället betydligt mer att sätta ett barn till världen kan jag meddela.

L

Ida: Abort är omoraliskt på samma sätt som mord är omoraliskt;det berövar offret något värdefullt, dvs allt hon skulle värdesatt i framtiden om hennes liv inte avslutats, som upplevelser, mål, relationer osv.
Att abortera ett foster som skulle gå ett liv till mötes som är av samma värde som våra liv är för oss, är därför omoraliskt.

Argumentet att ett foster inte har rätt till sitt liv då det inte har möjlighet att uttrycka sin önskan till en fortsatt existens är inte hållbart, då det inte heller är moraliskt försvarbart att döda någon som sover, någon som är deprimerad och självmordsbenägen, eller någon som ligger i koma som om ca 9 månader troligtvis skulle vakna upp. Att en varelse inte just i detta nu har möjlighet att värdera något eller önska något, innebär inte att en framtid inte är/kommer att vara värdefull för denne. En avsaknad av önskan är inte detsamma som en avsaknad av (moralisk) rätt. Som tidigare sagts finns dock situationer där abort (och mord, dödshjälp vid svår och obotlig sjukdom eller liknande) är det minst omoraliska alternativet (konsekvensetik).

Preventivmedel, mens eller onani är inte omoraliskt då ingen bestämd varelse berövas en framtid av värde.

Människor som är abortförespråkare (eller motståndare) oavsett sammanhang, har inte tänkt. Att exempelvis säga ”det är aldrig omoraliskt att göra abort” innefattar även situationer där föräldern faktiskt vill ha barn. Det är inte så svart eller vitt.

De som blir upprörda och provocerade av någon som säger att det i grunden är omoraliskt, blir det för att de förstår att ”shit, de har en poäng men jag vill inte reda ut detta för mig själv utan istället skälla på de som får mig att känna såhär”. Skambeläggning är inte ett problem, då det inte är möjligt att känna skam om man inte någonstans håller med. Skam känner man om man egentligen har samma värderingar själv, och någon trycker på den knappen.

L

Ella: Med ditt resonemang vore väl det vettigaste att tvångssterilisera Afrika.

Somliga Förbannade Kvinnor

L
"Skambeläggning är inte ett problem, då det inte är möjligt att känna skam om man inte någonstans håller med. Skam känner man om man egentligen har samma värderingar själv, och någon trycker på den knappen."

Skambeläggning är inte ett problem - kan vara en av de dummaste saker jag läst nånsin. Vansinnigt okunnigt om hur människor fungerar. Ska ta några exempel för dig så du har möjlighet att lära dig mer om det mänskliga psyket. Många kvinnor skäms över sina kroppar. Det är snarare regel än undantag. De skäms över sin mens, över sina bröst, sina fittor, sina kilon, valkar och celluliter. Över att de åldras, över att de blir kåta, över att de luktar osv osv. Var kommer det ifrån? Föddes de med den skammen? Självklart inte. Det är något vi lär oss. Vi kvinnor lär oss att våra kroppar är skamliga pga kvinnoföraktet med tillhörande förtryck, där begränsning av kvinnors kroppar är en av de viktigaste ingredienserna.

Håller kvinnorna som skäms med? Bör de skämmas enligt sig själva? Ja, såklart de tycker. Kanske inte medvetet men omedvetet. Är det oproblematiskt att hela samhället skambelägger kvinnor för att de har kroppar som uppför sig fullkomligt naturligt? NEJ. Det är ett enormt samhällsproblem som skapar psykisk ohälsa, ångest, ätstörningar och leder till självmordsförsök. Att kvinnor håller med beror inte på att samhället har rätt. Det beror inte på någon naturlag som säger att kvinnokroppen är skamlig. Det beror på värderingar vi (männen) hittat på för att kunna kontrollera kvinnor. Och det är allt annat än ett icke-problem. Du har mycket kvar att lära och borde sluta tro att du vet tillräckligt i just den här frågan, för det gör du uppenbarligen inte. Du bidrar till skambeläggandet av kvinnor med din inställning.

Ida

L: Jisses där kom det. Jämförelsen av abort med mord. Återigen jämför du ett embryo eller foster med en fullvärdig individ. Skillnaden mellan en person som är deprimerad eller ligger i koma och ett embryo är rätt uppenbar och har inte att göra med förmågan att “uttrycka sin önskan”. Du drar gränsen vid befruktningen verkar det som med argumentet “ingen bestämd varelse berövas en framtid av värde.” Ett embryo är inte en “bestämd varelse”, alltså ärligt talat vad betyder det ens. Men abort är ok ibland, t ex när föräldrarna inte kan ta hand om det framtida barnet. Mig veterligen har även sådana barn enligt din egen logik en gång varit “bestämda varelser”.

Min inställning till abort har ingenting att göra med huruvida man kan uttrycka en önskan, så vänligen tillskriv inte mig en massa åsikter som jag inte gett uttryck för. Det är en ohederlig argumentationsstil.

Diskussioner om moral handlar alltid om rätt och fel, det ligger i sakens natur. Genom att formulera sig kring det ena eller andra så pekar man också ut människors handlingar därefter, att låtsas som om det inte har konsekvenser är infantilt.

Jag kan ju inte tala för hur andra känner sig, till skillnad från dig som har full koll på varför andra människor känner skam. Men utifrån hur jag själv känner så kan jag ju säga att det som provocerar mig med folk som du som säger att abort i grunden är omoraliskt är bl a den fenomenala intellektuella slappheten, avsaknaden av förståelse kring vad moral är och moraliska principer och hur de tillämpas, den ensidiga praktiserandet av etiska tankesystem osv osv.

Somliga förbannade kvinnor: <3

Somliga Förbannade Kvinnor

L
Sen undrar jag vad du menar med det här:
"Människor som är abortförespråkare (eller motståndare) oavsett sammanhang, har inte tänkt. Att exempelvis säga ”det är aldrig omoraliskt att göra abort” innefattar även situationer där föräldern faktiskt vill ha barn. Det är inte så svart eller vitt. "

Blandar du ihop komplicerat med omoraliskt? En kvinna vill ha barn men måste göra abort pga att kroppen inte klarar en graviditet (antar jag att du menar?). Är aborten omoralisk för att den inte var vad kvinnan önskade? Nej. Däremot säkert smärtsam och psykiskt påfrestande att göra. Jag är en av de som anser att det abort i sig inte är omoraliskt. Att tvinga någon att göra det är omoraliskt däremot. Att förhindra någon att göra det är omoraliskt. Enligt mig. Och det är en oerhört genomtänkt åsikt. Den grundar sig i att kontrollen över kvinnors kroppar är ett av de effektivaste sätten att förtrycka kvinnor; att begränsa dem och utöva makt över dem. När kvinnor fått större makt över sin reproduktion , där abort och p-medel ingår och även vem de ska gifta sig med, när de ska gifta sig och om de alls ska gifta sig, har världen blivit bättre. detta är en av anledningarna till att våldet har minskat drastiskt, att krigen blivit färre och att morden minskat. Det är inget jag hittat på utan kommer direkt från gedigen forskning. Det finns inget positivt med att kvinnor inte får bestämma över sin reproduktion. Mycket väl genomtänkt som sagt.

L

Somliga förbannade kvinnor: Det är ett ickeproblem om man inte delar värderingen att det är fel, ingen tvingar dig att bibehålla den värderingen. Skam biter inte på den skamlöse.

Etik avser val. Att ha mens, bröst, lukta osv är inget du väljer att göra.
Och vad du gör kontra inte gör. Att välja att mörda vs att välja att INTE raka benen. Att välja abort vs att välja att INTE sminka sig. Osv.

Lisa

Vill passa på att inflika att jag har gjort en abort och tacka fan för att jag slapp bli ifrågasatt för det. Fick en enkel fråga om jag var säker på mitt beslut och det var jag och då fick jag pillret som avbröt graviditeten. Som var ett resultat av ett ONS på fyllan. Kunde lika gärna ha haft en tumör växandes i magen, så fruktansvärt tyckte jag att det var. Abortprocessen i sig gick så bra det kan gå men inte fan var det kul. Det var hemskt. Det är framför allt med den erfarenheten i bagaget jag kan känna en oro inför vetskapen att kvinnor genomgår flertalet aborter, men det handlar alltså om en oro för deras välmående. Att vara självdestruktiv som ett resultat av självhat är inte alls ovanligt. Så det jag menar är att, om man inte frågar kvinnor som upprepade gånger gör aborter hur de mår riskerar man att missa att fånga upp dem som kanske inte mår bra. Inser också att det är en enormt svår balansgång för att man riskerar att få fullständigt välmående kvinnor att känna sig skambelagda. Dock tror jag att man behöver diskutera hur vården ska tackla en sån grej för att få så många som möjligt att känna sig väl behandlade, varken osedda eller skambelagda. Jag är alltså orolig att man kan missa kvinnor som ropar på hjälp och där upprepade aborter är ett symtom på underliggande problem som alltså inte alls har med själva aborterna att göra.

Somliga Förbannade Kvinnor

Ida
🙏❤

L

Ida:
Bestämd varelse = existerande varelse.
Precis, konsekvensetik.
Jag har inte tillskrivit dig någonting.
Precis, konsekvensetik.
Ensidiga praktiserandet av etiska tankesystem… säger den som menar att abort inte är problematiskt till den som säger att abort ibland är att föredra, ibland inte.
Vi säger så..

Somliga Förbannade Kvinnor

L
Skam biter på alla. Du är så ignorant att det är häpnadsväckande. Att jag ska behöva dela samhälle med såna som du och att såna som du har rösträtt är skrämmande. Skam TVINGAR sig på människor. Så jo, det är något vi tvingas känna. Vi har inget val. Mycket av den skam vi känner härrör från barndomen då vi var försvarslösa och beroende av andras väl och ve. En av de egenskaper som förenar nästan alla människor är vår förmåga att anpassa oss. Vi är sociala varelser som påverkas av vår omgivning och människorna i den. Av attityder, normer, föreställningar och förväntningar. Du hånar de som inte bara kan skaka av sig detta (vilket såklart är alla människor men i det här sammanhanget kvinnor - som vanligt). Människor utan förmåga att anpassa sig och känna skam går inte att ha lösa bland folk. de sitter oftast inspärrade på slutna avdelningar. Jeezes människa, hoppa ner från dina höga hästar nu och inse att du inte vet vad du pratar om.

L

Somliga förbannade kvinnor: Nej, jag blandar inte ihop någonting. Att säga ”abort är aldrig omoraliskt” innefattar även situationer där föräldrarna vill ha barn. Det jag menar är att det ÄR en nyanserad fråga, som kräver ett nyanserat svar.

Det finns inget positivt med att kvinnor inte får bestämma över sin reproduktion. Håller helt med dig. Ingen ska tvinga någon att låta bli preventivmedel, vägra sex eller vägra personen abort om abort är nödvändigt.

L

Somliga feta kvinnor: Nej, ingen tvingas känna skam.

Somliga Förbannade Kvinnor

Lisa
Väldigt bra synpunkter. Och även sånt det sällan pratas om. Att man gör många aborter behöver naturligtvis i nte vara ett tecken på psykisk ohälsa men det kan vara, och den aspekten tas sällan hänsyn till. Den första reaktionen när en kvinna gjort flera aborter, 5, 6 st eller fler, brukar vara "usch!" och fördömanden och munsnörpningar - även från de som är för den fria aborträtten. Det är tragiskt bara.

Somliga Förbannade Kvinnor

L
Jo, de gör vi (tvingas känna skam), av de anledningar jag förklarat. Ingen skulle välja att skämmas över sin kropp om den kunde välja. Har du några andra argument är du välkommen att ta upp dem.

De aborter som görs är alltid nödvändiga, för den som gör dem.

L

Somliga förbannade kvinnor: Jag rakar inte benen då jag inte ser poängen. Jag känner inte skam för att jag inte rakar benen. Att jag är tjock är inget jag skäms för heller, då jag trivs med mig själv. Att skambelägga mig för detta är alltså lönlöst, det fungerar inte. Om jag egentligen tyckte att det bästa vore att raka benen och gå ner i vikt, så skulle jag känna skam. För att jag höll med.

Vilket inte säger något om moralen i grundfrågan. Återigen; konsekvensetik.

Med detta åker jag till jobbet och lämnar diskussionen. Ha en trevlig helg! :)

M

"Det är dock en svår fråga som inte bör tas/utföras lättvindigt."
L - det var just den typen av slentrianuttalanden som gjorde att jag som väldigt ung mådde dåligt, trodde att jag nog MÅSTE/BORDE må dåligt, av min abort - exakt VAD blir bättre av att vi som är i behov av en abort vet att massa människor som du inte tycker att det bör vara 'lättvindigt'?
I efterhand ser jag att beslutet självklart var både lätt och rätt, synd bara att omvärlden/samhället prackar på en åsikter av den här typen utan reflektion. Vad spelar det för roll, och vad betyder det egentligen, att du tycker att det inte borde vara 'lättvindigt': skampåle, gatlopp eller annan offentlig uthängning och bestraffning av kvinnor som väljer detta? Eller menar du att det borde vara här så som det är på platser i världen: dyrt, livsfarligt, utan bedövning, innefatta resa till annat land? Är det lagom 'olättvindigt'?
Det är sådana som du som gjorde att jag inte fullt ut, där och då, kunde känna den lättnad och självklarhet det faktiskt var.

Somliga Förbannade Kvinnor

L
Mmm, fast du är inte måttstock för resten av mänskligheten. Du kanske har missat den oerhörda skam så många kvinnor känner över sitt kroppshår och sin vikt, för att ta några exempel. Då kan jag informera dig om att det är så pass vanligt att det är ett samhällsproblem med stort lidande för enskilda kvinnor som följd. Du missar helt och hållet anledningen till VARFÖR kvinnor håller med om att de är äckliga fula slampor som inte förtjänar respekt och kärlek. Konstatera att man skäms för att man håller med kan vi allihop. Det är analysen av varför som är det enda intressanta här. Det enda som föra oss vidare och hjälpa alla de miljoner kvinnor som i detta nu ägnar sig åt olika former av självskadebeteenden och utvecklar psykiska sjukdomar och ätstörningar. Detta är ett allvarligt problem som du tamefan borde vara förbjuden att uttala dig om offentligt med tanke på din obehagliga narcissistiska inställning till dina medmänniskor.

Somliga Förbannade Kvinnor

M
Exakt. Det är pga av människor med L:s inställning som så många kvinnor mår dåligt och lider helt i onödan. De gömmer det bakom låtsad saklighet när det i själva verket handlar om samma gamla kvinnohat som det alltid gjort. Först skambelägger de kvinnor för abort (eller något annat som har med kvinnokroppen att göra) och sen tittar de oskyldigt på kvinnorna och säger "Fast om du känner skam är det ju bara för att du tycker likadant pga att det är rätt. Om du inte visste att du gör dåliga saker (abort, har kroppshår, mens, är fet osv) så skulle du inte ta åt dig. Är väl inte mitt problem heller. Nu ska jag till jobbet, hej svejs mer er 😄" Jävla rövhattar.

M

SFK, igen och alltid:
♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Ida


L
Ok nu är vi nere på definitionsnivån “existerande varelse”, alltså det är fortfarande inte ett argument eftersom de aborter som genomförs och är ok enligt dig själv också isf är existerande varelser. Asså plz. Att hålla på att hela tiden hänvisa till konsekvensetik är helt snedvridet. Man kan inte hävda att man tillämpar en konsekvensetisk princip och _samtidigt_ göra anspråk på en universell moralisk sanning (dvs den att abort i grunden är omoraliskt), det är inkonsekvent argumentation. Det du gör är att plocka moralfilosofiska resonemang som handlar om konsekvenser och tillämpa dem där det passar din känsla. Det är just det som är ensidigt.

Jag har inte någonstans skrivit att abort inte är problematiskt, vad det nu skulle betyda, så du tillskriver visst mig en massa saker hela tiden. Du skriver att använda “argument att foster inte har rätt till sitt liv då det inte har möjlighet att uttrycka önskan till fortsatt existens är inte hållbart”. Det argumentet har jag inte använt (inte någon annan heller i denna tråd mig veterligen), varför jag sa åt dig att sluta halmgubba.

Man behöver heller inte gå med på grundpremissen att abort är en moralfråga (som kräver eftertanke enligt dig själv). Det går alldeles utmärkt att se det som en hälsofråga, enbart. Att du för in abort i en moralisk sfär och sedan säger att det _dessutom_ inte ska finansieras av skattemedel eftersom det då skulle ske på bekostnad av någon annan (alltså s-e-r-i-ö-s-t) säger allt om var du står. Det fläckvisa intresset för att tillämpa moraliska principer, argumentera för konsekvensetik och samtidigt göra anspråk på universella moraliska principer, och pseudointellektuellt gaggande om att detta är “en svår fråga som kräver nyansering” är så svårt provocerande eftersom det är så jävla arrogant.

M

SFK, som alltid:
♡ ♡ ♡
och Ida!

Somliga Förbannade Kvinnor

Ida
Det är en fröjd att läsa dina kommentarer! Vill bara att du ska veta att jag uppskattar dem väldigt mycket, för misstänker att det tar på krafterna att stångas mot någon som tror sig vara moraliskt överlägsen. Vet att det tar på mina krafter iaf hehe Så att du vet att det inte är förgäves. Kram!

Somliga Förbannade Kvinnor

M
Tack och detsamma ❤🌹

Ida

SFK och M: <3 tack! Kram

Emma

Jag kan bara känna att ni som gjort aborter verkligen har tagit ert ansvar och gjort något bra! Oönskade barn i destruktiva förhållanden, vem hade mått bra att födas till det?! Sedan är det rent för jävligt att ingenstans i era berättelser finns mannen. Var är han och tar sitt ansvar? Det är män som borde skammas här för att ni bara lämnats i sticket! Inte ni/vi.

Ni gjorde rätt, oavsett om ni gjort abort 100 ggr. Kan tänka mig att många problem i världen skulle kunna hejdas med fri aborträtt!

Emma

Inser att min kommentar kan misstolkas. Finns såklart inget rätt och fel, menade bara att om man vill göra abort då ska man göra det, oavsett anledning. Hoppas ni förstod vad jag menade?

Emma C

On another note, tack för en fantastisk podd! Och viktigt ämne att lyfta. Gjorde för ett par månader sedan min första abort och vill dela följande: hade tagit dagen efter piller men barnmorskorna sa att det kan en inte lita på - vill en vara säker på att det inte blir befruktning är det insättning av kopparspiral som gäller! Nyhet för mig och mina vänner iaf. Det andra, det var ett enkelt beslut helt enkelt pga så många samverkande faktorer som inte gjorde det aktuellt med fler barn just nu. Hade nog på förhand trott att jag skulle må dåligt, känna ångest etc men icke. Antagligen för att beslutet var så rätt och som många sa till mig "bara som en försenad mens". Jag var riktigt ledsen dagen innan men mest tror jag att jag sörjde för att jag verkligen vill ha ett tredje barn - men som sagt nu var inte ett alternativ. Slutligen, med avseende på diskussionen i podden, jag gjorde medicinsk abort i hemmet (den startades på kliniken och två dagar senare tog jag de sista tabletterna hemma och fick igång blödningen). För mig var detta helt rätt, jag hade två nära vänner hemma som support och vi kunde prata och skratta och gråta åt livet och äta godis medan jag blödde. Hade journummer till kliniken och tydliga instruktioner om när jag skulle kontakta dem om behov uppstod. Bara min historia, finns många därute såklart. Men tror på att lyfta olika historier och erfarenheter - det finns inget facit på hur en ska känna. Kärlek och styrka!

Ella

Jennifer: jag håller helt med dig. Min kommentar var ett svar på Lisas argumentation kring att tio aborter skulle vara värre än en pga att det är dumt att sätta sig i samma situation så många gånger. Jag jämförde det då med att tillexempel bryta benet många gånger, också dumt. Men du har helt rätt i att graviditeter och barn är betydligt dyrare och ärligt talat tycker jag att man får göra hur jävla många aborter man vill

Anka

Gjorde själv en abort förcirka 2 månader sedan. Så jävla trött på moraliserande och sk "diskussioner" huruvida det är moralisk. Lady dahmer du är fan bäst och ni andra som tar fighten. Jag älskar er kort och gått. Om ni, och alla andra systrar som kämpat och kämpar, inte fanns så hade jag fått ha en unge på gång snart.

<3

Mvh

Support your local manshatare

K

Ida: Sällar mig till beundrarskaran - fy fan vad bra du är!!!

Skaedi

Jag tycker det är fel att diskussionen om abort alltid fastnar i att foster har "rätten till möjlighet till liv". För det är nämligen väldigt konstigt för mig att folk kan tycka att fostret har rättigheter som resten av befolkningen inte har.

De påstår alltså att personer med livmoder ska agera kuvös i 9 månader oavsett deras egna åsikt i fallet. För att fostret förtjänar chansen till liv. Personen i fråga får alltså inget val att undvika alla obekvämheter och medicinska risker som en graviditet innebär.

Skulle jag bli sjuk och behöva ett nytt organ för att överleva kan jag lova att ingen vill lagstifta att en människa som har passande organ måste ge det till mig. Men förtjänar inte fullvuxna människor chansen till liv? Speciellt om det är något så "milt" som en njure. Många människor kan leva utan båda njurar. Ska vi tvinga folk att ge upp en njure för att vår befolkning faktiskt förtjänar chansen till liv? Ska vi börja stycka upp alla hjärndöda offer vi får in utan att kolla vad den avlidne hade för önskningar eller religiösa övertygelser?

Dom som är emot abort vill ge kvinnor (och andra med livmoder) mindre rättigheter än vad vi ger lik i bårhuset. Det är fucked up.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog