Sluta amma eller traggla på?
Apropå amning. Som jag skrev innan så pallar jag fan knappt. Jag längtar tills amningsavslutet like theres no tomorrow men är samtidigt ganska kluven. Jag vill ju amma länge eftersom att jag tror det är bra för barnet och för relationen och anknytningen och så vidare men jag vill också sluta typ nyss för det ÄR jobbigt, hans tänder skaver och jag vill bara göra min bröstreduktion snart.
 
N ammade jag i tre år. Hon fick all min energi på den fronten. T fick inte lika länge, ett och ett halvt år. Jag vill kunna ge J samma sak. Äh jag vet inte. 
 
Frågan i rubriken är för övrigt bara för mig själv, jag får alltid svaret att sluta amma oavsett vad jag skriver om typ. Och sånt är ju irriterande för oss som faktiskt egentligen vill amma. Vi vill ju peppas att fortsätta, inte uppmanas att ge upp och ge nåt annat istället. Ba så ni vet. 
 
 
Har dessutom gett upp mina principer att inte ge välling. Ni som hängt med ett tag vet om mitt passionerade hat för denna dryck, framförallt för barn som springer runt med flaska när de är typ tre, fyra bast. Obs är inte så seriös, dömer er bara i tystnad hehehe NEJ JAG SKOJAR LUGNA NER ER jag fattar att välling är sjukt smidigt men jag har nån slags aversion mot det som jag alltså nu gett upp pga vill bara att fjutten ska bli varm och gosig i magen så han sover tungt som en jävla sten iallafall halva natten. 
 
Ni får håna mig om ni vill. 
Ulrika

Vad är det som är dåligt med välling? Det är bra mat. Jag tycker vi tappar bort oss ibland i en i min mening ofta ängslig iver att följa någon slags oskriven lag om att alla moderna påfund som underlättar livet för barn och föräldrar skulle vara dåliga. Man går varvet runt liksom. Jag håller med om att välling istället för mat till barn som är i 3-4 års åldern är onödigt men till en liten person som er minsta är det ju toppen inför läggningen. Vad är det du är oroad över ska hända av att han äter välling?

En annan grej apropå bröst och amning. En annan stor bloggerska skriver att hon är missnöjd med sina bröst och i kommentarsfältet är det massor av inlägg från personer som också varit missnöjda med brösten efter barn och amning och att en förstoring/operation varit "de bästa de gjort". Jag blir så ledsen över att det är så pass normaliserat att man inte ska ha "två tomma påsar" efter barnafödande etc. och det bara är att operera som att det inte är något konstigt alls. Alltså frivilligt betala massor av pengar (vet inte ens vad det kostar, 50 000 kr??), bli nedsövd och låta någon skära i sin friska och fullt funktionsdugliga kropp och dessutom intala sig att man gör det för sin egen skull? Om idealet var att ha liten och platt byst lovar jag att ingen skulle operera in silikonkuddar "för sin egen skull".

Svar: Jag är väl orolig att jag ska bli för bekväm och ge välling hela tiden eller en längre period. Jag ogillar spannmål i de mängderna och i flaska så dricker de ju det och då får de i sig stora mängder.
Lady Dahmer

J

Ulrika

Om man har bröst som tangerar knäna. Eller kan slänga dem över axeln. Jag fattar fullt ut att en bröstreduktion underlättar på alla plan. Tänk tyngden. Tänk att hitta toppar, tröjor som passar. Bara att kunna röra sig lite hastigt utan att få blåöga. OBS! Skämt.
Men sånt kostar många pengar. Ja, jag vet att landsting kan bekosta en sådan operation, men! Då hänger det på vad ditt BMI är. Silikon eller inte frågan lägger jag mig inte i det får var och en göra som de vill.

Anonym

❤️Fortsätt amnaom du känner att det helst är det du vill. Hade du en liknande dipp när du ammade dina äldre barn? Gick det över? Om det gjorde det så vet du ju - det går över och känns bättre?

Linda

Tror också amning är jättebra länge. Men även uttröttad mamma påverkar barnet och då inte positivt direkt. Så det är väl en avvägning. Sedan kan man ju alltid lägga till mammans mående i ekvationen. Det var dock jag själv dålig på när jag hade bebis, allt för barnet liksom. Jag blev totalt slutkörd, ska göra annorlunda nästa gång.

Helen

Vet precis hur det känns, varje gång ungen fick en ny tand ville jag sluta amma. Men nu sitter de där allihop och känns inte, han är 21 månader och vi kör på. Det är så sjukt smidigt, han somnar som en liten stock ju! Vår anknytning är kanon, han älskar mig mest av allt och vet att han kan amma som tröst när han är ledsen eller behöver närhet.
Samtidigt kan han även somna i vagn, bil eller hos utvalda personer. Jag har inte behövt hetsa med matstarten, och nu visar han intresse för mat och äter själv när han gillar något. Att sluta amma är mitt minsta bekymmer! Ignorerar den som har dumma åsikter. :D

Emma

Ammade båda mina tills de var över året, eller sömnammade kanske jag ska säga. Den sista tiden ammade jag endast vid nattning, sen helt plötsligt märkte jag att de inte va så intresserade längre och slutade då. Smidigt och lätt måste jag säga! Välling har de aldrig någonsin fått, då jag helt enkelt inte ville att de skulle ha det.. fått en del reaktioner från folk runt omkring ang det, svårt att svara på utan att någon tar illa vid sig som ger välling till sina barn. Jag gav gröt innan läggdax istället om det behövdes, havregrynsgröt eller mannagrynsgröt. Funkar fint och ger bra mättnad!

Svar: J vill inte bli matad och klarar ej av att äta gröt på egen hand
Lady Dahmer

Binki

Hade småbarn i Tyskland, där finns det ingen välling och det gick bra det med. Efter jag slutat amma fick de helt vanlig komjölk, ofta med imixad banan och lite havregryn, också mättande och utan tillsatser. Vasslepulver är illa nog i alla proteinshakes men bebisar ska inte behöva livnära sig på det.

Sara

Funkar det?? Mvh//annan amningsentusiast som också vill sooooova

Helen

Glömde förresten att tacka dig, Natasja. Det var du som fick upp mina ögon för långtidsamning, och det har verkligen varit en av de grejer som gjort att jag överlevt bebistiden. Har utmattning och depressioner, men amma kunde jag nästan alltid göra. Så massivt tack för det! <3

Helen

Förlåt för felstavningen!!!

H

Jag tänker att ett alternativ kan vara att försöka sluta amma på nätterna. Kan vara lättare sagt än gjort, alla barn är ju olika och J kanske inte accepterar det och man ska ju själv orka "ta fajten" som ju alltid uppstår när man ändrar rutiner. Med det sagt så upplevde jag att det var väldigt skönt att slippa amma på nätterna, och mitt barn började nästan på en gång sova mycket bättre (typ ett uppvak då hen kommer till vår säng och somnar om bums). Jag ammar alltid en stund på sängkanten innan läggdags om jag är hemma, men sen får barnet somna utan tutte. I början fick jag gå runt och vagga och sjunga och trösta, men efterhand har jag kunna börja natta hen i sängen, och numera ganska ofta genom att jag bara sitter bredvid och håller handen ibland. Jag har all respekt för att det kan vara olika som sagt, men om man står ut med en kort period av protester och kaos (i det stora hela kort, just då känns det som en evighet) så kan man med lite tur vinna ganska mycket. Att både få sova bättre och fortsätta amma till exempel.

Hur du än gör så önskar jag dig lycka till!

Svar: Jag försöker fasa ut nattamningen nu, det brukar funka att typ lura J lite när han nöffar efter tutten på natten. Typ pussa honom i ansiktet eller lägga mig nära nära. Då somnar han om.
Lady Dahmer

FT

Fast han kommer inte bli traumatiserade för att ni slutar amma nu. Det är ok att sluta. Världen går inte under och han blir nog frisk och normal ändå ska du se :)

Svar: Nej det vet jag också, varför tror du att jag tror det? Det är precis den här typen av kommentarer som jag kan tycka är jobbig just för att den kommer från ett ganska amningsfientligt håll där man uppmuntras att sluta. Jag vet att han inte far illa av att jag slutar men jag tror amningen ger mycket och vill därför fortsätta.
Lady Dahmer

FT

Men dåså? Då är de väl bara att fortsätta lida och kämpa på? Eller va?

Svar: Du är inte speciellt bra på att stötta människor
Lady Dahmer

Malin

Min yngsta är 9 månader nu och nu är vi inne på 3e dagen som vi inte ammar dagtid. Hon äter bra med vanlig mat och beslutet att trappa ner var ganska enkelt då hon nyper mig i brösten nåt bedrövligt när hon ammar. Så nu har vi kvar kväll/nattamning ett tag så får vi se. Hon tar ej flaska, men jag började känna mig så dränerad och sliten och trött av amningen så nu ett par dagar senare så känns det faktiskt helt ok! Du kanske kan börja med att trappa ner på dagen eller natten? Jag förstår att det känns svårt, men jag tror att man behöver bestämma sig för hur man ska göra för att inte förvirra barnet för mycket. Lycka till! ❤

Joppan

Jag helammande min envisa tvåa i ett år. Hon vägrade allt annat. Det blev för mkt för mig. Hon mådde toppen, trind och pigg som få men jag höll på att bli knäpp. På riktigt. Jag var så trött och utmattad att jag tyckte att golvet gungade och hörde konstiga pip i öronen. Så jag tvärslutade när hon var strax över ett. Men om det funkat att amma ibland, ngr ggr per dag, hade jag fortsatt! För trots att jag var så less på det att jag faktisk tjöt varje dag mot slutet så saknade jag det så det värkte i mig sen! Så jag tänker att om du egentligen vill fortsätta - gör det! Glesa ut det lite om du vill men fortsätt! Själv brukar jag när jag tvekar över ngt tänka stt jag ger det två veckor till (eller sju månader, tre minuter eller vad som kan vara rimligt för det som är avigt just då) och så bestämmer jag mig då. För mig är det ett sätt att sålla tillfälliga svackor från de där situationerna när det är allvar! Lycka till vad du ön bestämmer dig för!!!

Joppan

Jag helammande min envisa tvåa i ett år. Hon vägrade allt annat. Det blev för mkt för mig. Hon mådde toppen, trind och pigg som få men jag höll på att bli knäpp. På riktigt. Jag var så trött och utmattad att jag tyckte att golvet gungade och hörde konstiga pip i öronen. Så jag tvärslutade när hon var strax över ett. Men om det funkat att amma ibland, ngr ggr per dag, hade jag fortsatt! För trots att jag var så less på det att jag faktisk tjöt varje dag mot slutet så saknade jag det så det värkte i mig sen! Så jag tänker att om du egentligen vill fortsätta - gör det! Glesa ut det lite om du vill men fortsätt! Själv brukar jag när jag tvekar över ngt tänka stt jag ger det två veckor till (eller sju månader, tre minuter eller vad som kan vara rimligt för det som är avigt just då) och så bestämmer jag mig då. För mig är det ett sätt att sålla tillfälliga svackor från de där situationerna när det är allvar! Lycka till vad du ön bestämmer dig för!!!

Annika

Min son är tre månader drygt och uppfödd på typ 50/50 flaska/bröst. Åt en gång i timmen, hade supersvårt att somna dagtid och sov oftast bara två timmar i sträck nattetid. Märkte aldrig någon skillnad på att han blev mättare på flaska eller bröst eller att han sov längre på flaskan.
Nu har jag slutat amma tvärt (blev konstig i huvet av det) och sonen mår mycket bättre. På några dagar märks såå stor skillnad. Äter typ var tredje timme, sover fyra timmar i sträck på natten. Har mina funderingar om varför men jag är så trött så nu ska jag vila och sluta skriva. Tack för att du finns LD!

Annika

Usch, när jag läser den kommentaren låter det typ som jag råder dig att sluta. Det var inte meningen men blev visst så ändå.

Minna

Tror du inte att du kommer att sakna/ sörja avsaknad av amning? Har själv ingen erfarenhet av långtidsamning, äldsta dottern föddes prematur v 33, orkade inte suga själv och lärde sig aldrig, däremot pumpade jag ut i 8 månader och gav på flaska😅. På den tiden, 1988 fanns det inte så mycket hjälp att få... När lillasyster föddes 5 år senare sa jag att om amningen inte funkar så lägger jag ner det direkt. Allt fungerade perfekt, ammade henne fullt 8 månader. Min äldsta dotter ammade sin yngsta länge, 1 1/2 år... på slutet var det mycket mys och närhet, inte näring. Alla är olika och hur just du gör är ditt val. Tutte är mat, näring och närhet! Det är också en del av dig, närhet, mat och näring kan man få på andra sätt😉 Valet är ditt!

Svar: Jag tror jag kommer ångra mig om jag avslutar nu.
Lady Dahmer

E

blev fundersam på det du skrev om att amningen skulle påverka anknytning på något sätt? Hur menar du då? 🤔 Utveckla gärna om du har tid 😊är själv intresserad och påläst om anknytning och har aldrig hört om att det skulle finnas en sån koppling. Ha en bra kväll!

Svar: Oj har du verkligen läst om anknytning och missar att amning främjar den? Du får googla för mer info. Tror det är enklare än att jah försöker förklara hur det funkar. 😊
Lady Dahmer

Lisa

Känner igen mig! Jag har ammat min yngsta nu i ett halvår och börjar känna mig ganska sliten, typ halva håret har fallit av och nu har det kommit en liten tand som gnager.... Men samtidigt är hon så nöjd när hon ligger med bröstet och det känns bra i mammahjärtat

Klara

Våra små är födda med nästan en månads mellan. Jag ammar ännu (ganska mycke tom), och har väl inte riktigt funderat på att sluta, tycker väl hon är min lilla bebis ännu. Första ammade jag 1,5 år men halva tiden tyckte jag nästan det va jobbigt att säg a att jag FORTFARANDE ammade! Men min tvåa nu har jag inte brytt mig så mycke men nu efter 1-års dagen känns det som att alla utgår från att jag har slutat! Känna som att jag borde börja sluta, men vet inte om jag vill. Känner mig kluven precis som du! Men vi kämpar på eller? Det är ju egentligen en väldigt kort period, även om det känns tufft ibland.. ❤

Flos

Min dotter (första barnet här) är några veckor yngre än din J, och vi har det på samma sätt. Inga kvällar här inte, och jag tycker det blir ganska tungt. Men samma sak: jag fruktar för att ångra mig senare om jag slutar nu. Jag lever på tanken om varje morgon, när hon vaknar lite grann, rullar lite närmare och dricker lugnt och med stora klunkar. Då är det sååå mysigt, och hon är så glad och hon doftar så gott :-) Det hjälper (i alla fall lite) mot alla långa, jobbiga kvällar.
Jag tänker ofta två saker vid jobbiga tider: 1) den här tiden är en så liten tid i mitt liv (funkar inte alltid, men ibland ;-)), 2) lite längre kan jag ta det, om bara en minut, en timme, en dag... (< välj tidsenhet som känns doable!)
Du gör det otroligt bra: dina inlägg fick mig att fortsätta amma så många gånger (i ett land där bara 8% av kvinnorna ammar långre än sex månader!). Kämpa på, tuttförminskningen kommer!!

Klara

Btw min vägrar tyvärr välling och att bli matad.. :/ klarar att äta havregrynsgröt själv så kör på det ibland.. men blir ju rätt kladdigt ;)

Nammi

Jag vet precis hur du känner! Min son är ca två veckor yngre än J, och amningen är både underbar och jobbig. Särskilt nätterna, min unge har aldrig sovit bra och vaknar väl kanske tio gånger per natt och vägrar acceptera liggamning, så jag får vackert sätta mig upp med honom i famnen. Det skulle jag gärna slippa... Samtidigt vill jag absolut inte sluta amma egentligen, jag skulle ångra mig något oerhört om jag la av nu. Skriv gärna hur det går med utfasningen av nattamningen! Jag tänkte hålla ut tills knodden är 1, sen får vi se om jag orkar ta fajten och åtminstone glesa ut det lite... *skickar massa pepp och styrka att orka fortsätta ett tag till*

FT

Ja, jag har svårt att stötta när jag inte tycker att det låter som en bra idé.

Svar: Föreställ dig att jag sa samma sak fast om flaskmatning. Typ "nej jag har svårt att stötta detta" om en mamma sa att hon ville sluta amma och börja ge ersättning istället. Och att jag bemötte henne på samma sätt som du gjorde? Hade du inte tyckt jag var helt dum i huvudet då?
Lady Dahmer

Jessica

Alltså förstår "jag pallar inte känslorna". Har en supersnuttis på snart 11 mån. Har helt slutar amma på dagarna pga orkar inte mer... men vet inte riktigt vem jag hjälpte här eftersom det enda sättet att få honom att somna nu är att gå ut och gå med honom i bärsele. Han väger 10 kilo, vägrar vagnen och igår fick jag ryggskott. Känns som att min kropp är helt trasig. Men kvällsamningen, när han ligger där och snuttar sig till söms <3 <3 mitt lilla hjärta. Då vill jag bara stanna tiden. Tänk att han snart växer upp och att den här tiden är förbi... buhu

Ph

Amning minskar risken för bröstcancer om det skulle motivera lite. 👍

Madde

Det är tufft att amma, det tar på sömnen och energin. Även det också är mysigt och härligt. Jag ville amma länge med min minste men vid 8 månader tvärslutade han och vid 10 månader slutade jag försöka och fick lägga ner. Kan sakna amningen fortfarande. Det blev lättare när jag ammade mindre på natten, men min minste har aldrig ätit gröt heller och vägrat välling och gör fortfarande nu vid 18 månader. Bestämd unge helt enkelt. Heja dig som orkar kämpa på !

S.

Åh, känner så igen mig i velet och kvalet! Men om magkänslan säger att du kommer ångra dig om du slutar nu så kör på lite till. Det är ju bra för er båda så länge det känns bra. Älskar för övrigt din resignation inför vällingen, jag grejade runt med skrädmjöl och paltbröd och nyponpulver och jox med min äldsta när jag började jobba och inte kunde amma alla kvällar och nätter (jobbade tre-skift). Unge nummer två - industrivälling. De är fina glada friska ungar båda två och det finns saker man pallar med ett barn men inte orkar med två (eller fler) och det måste få vara okej. Whatever works!

Alex

åh känner igen mig! Amma stora dagligen till 3år 3mån och sen lite då och då fram till typ 3år 10mån. Fick ett break på 3mån under graviditeten där hon inte ammade alls (började alltså igen efter lillebror fötts).

Jag tror som du att amning är skitbra. Vill ge min lille samma som stora fick och känner mig "skyldig" om jag inte gör det . Samtidigt så längtar jag så jäkligt efter att ha tillbaka min kropp helt för mig själv efter att ha varit gravid och/eller ammande utan paus sen 2012. Nu är lillen bara 7mån så lär inte sluta än på ett tag oavsett, men jag hoppas hoppas att han kommer tappa intresset sådär som andra säger att deras barn gjort och typ avvänja sig själv inom ett år eller så... Skitjobbiga kluvna känslor i frågan.

Matilda

Jag har tyvärr inga råd att ge, men jag vill så gärna tacka dig för allt du skrev om amning när Juno kom. Jag var då gravid, och hade egentligen ingen aning om amning mer än att bröst=mat liksom. Jag lärde mig en hel del av din "amningskola", och känner att det gjorde mig mer beredd på allt amning innebär. Nu har jag ammat i sex månader, och har inga planer på att sluta än.

Svar: skönt att höra! :-)
Lady Dahmer

Fanny

Kan du uppmuntra dig själv att fortsätta genom att göra mysiga saker under tiden du ammar? Till exempel lyssna på pod eller se en bra serie. Den ålder Juno är i nu är jobbig, mycket fram och tillbaka med tutten vad jag minns. Förstår dina känslor! Ofta antas det att mammor som väljer att amma länge ääälskar det. Jag kan inte säga att jag älskade det, men för mig övervägde fördelarna och därför ammade jag båda barnen i 3,5 år. Hoppas att du hittar rätt för dig/er!

Svar: Ja att man liksom gör det för sin egen skull. bah! Men jag ska kämpa på.
Lady Dahmer

Lisa

Ammar också ett barn över ett och här är några fördelar jag kan komma på:


1.
Behöver aldrig vara orolig att barnet inte får i sig någon vätska eller näring alls när hen är sjuk.

2. Nu när sommaren är här och det börjar bli varmt är det väldigt praktiskt när vi befinner oss i bilen, på tåget eller någon annanstans där ingen annan lämplig vätska finns omedelbart till hands.

3.
Det ger MIG ett visst skydd mot olika typer av cancer.

4. Det här tvistas det om huruvida det finns vetenskapliga bevis för men jag märker absolut att mitt immunförsvar blir bättre när jag ammar.

5. Enklare sätt att söva eller söva om barnet finns inte, iallafall inte för oss.

6. Enklare sätt att trösta ett ledset eller "gnälligt" barn finns inte, iallafall inte för oss.

7. Jag kan amma halvt i sömnen eller nästan i sömnen när barnet vaknar på natten , till skillnad om jag skulle söva om barnet genom att bära det eller ge det välling.

8. Jag kan göra andra saker samtidigt som jag ammar, tex läsa, skriva eller prata i telefon vilket jag inte kan när jag ger välling i flaska.

9. Oxytocinet har en lugnande och rogivande effekt på både mig och barnet.

10. Jag är ganska säker på att inskolningen på förskola kommer att gå lättare om jag fortfarande ammar. Tänker på tidigare erfarenheter med tidigare barn.

Upplever också att anknytningen stärks.

Påstår såklart inte att alla som långtidsammar upplever alla de här fördelarna. Bara att jag gör det !

Therese

Kanske dumt att fråga här men har googlat runt som en dåre och behöver hjälp. Har en dotter på 15 månader. Hon somnar till tutten både på dagen och natten. Använder inte napp eller snutte eller något annat. Hennes pappa befinner sig utomlands på obestämd tid. Är bara jag. Jag vill sluta amma för är sjukligt trött och känner att det brister snart för mig helt om jag inte slutar. Vad finns för tips? Speciellt när man är själv då inte Google hjälpen som "lämna över till din partner" finns att prova.

Svar: Lämna över till partnern är ett uselt råd ändå tycker jag. Avsluta tvärt. Gör som så att du kör en sista amning på kvällen vid nattningen och sen när bebisen vaknar på natten så ger du ingen tutte alls (ha tröja på dig). Erbjud kramar, vatten i nappflaska. Bebisen kommer skrika och vara arg men efter ett par nätter kommer det faktiskt gå över. På morgonen när ni kliver upp så får hon morgontutte. Börja så. Sen kan du fasa ut resten av amningen sakta. Men börja så.
Lady Dahmer

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog