Vi måste prata om en grej
Alltså ... nä.... jag kan inte hålla mig längre .... vi måste prata om en grej. 
 
 
Alltså. Senaste säsongen av Twin Peaks. 
 
VAD I HELVETE HÄNDER? (Skriker jag inombords var femte minut när jag tittar) Vad är detta för skit? Såg avsnitt åtta igår och blev förbannad. VA I HELVETE? Jag och Oskar stirrade på varandra i disbelief. Femtioåtta minuter av blaj? Femtioåtta minuter som jag aldrig får tillbaka.
 
Varning "spoiler": 
 
Men alltså trettio minuter av blinkande skärm, tiominutersklipp av en atombomb i detalj, svartvitt brus (???), långa hackiga klipp av mörka gubbar som snabbt rör sig över bildskärmen. (Har spelat in lite, kolla instagramstories för klipp från gårdagens avsnitt)
 
 
I DON’T KNOW WHERE I AM!!!
 
Avsnitt åtta var kulmen av skiten vi serverats sen starten. Det är kanske jag som inte är tillräckligt intellektuell? Det kanske är så? Att jag kanske inte fattar grejen pga trög eller saknar tillräckligt analys eller så är jag inte tillräckligt kultoverad eller vad fan vet jag????
 
Men jag börjar bli övertygad om att det hela är nåt slags konstprojekt som går ut på att Lynch kollar hur jävla lättlurad publiken är. Hur långt han kan gå och hur mycket vi sväljer för att det är Twin Peaks.
 
Och ja jag kommer såklart fortsätta titta. I'll see this through. 
Idz

Nej, nu känner jag att jag får säga till på skarpen. Allt hänger ihop! Känner mig egentligen intellektuellt okvalificerad till att se TP och har därför hängt en del på reddit/r/twinpeaks. Där kan du spendera TIMMAR! Finns hur mycket som helst att gotta sig i där som ger en mer eller mindre sammanhängande förklaring till vad som pågår. Går alltid in där efter varje avsnitt för att förstå vad jag egentligen såg. Älskar Twin Peaks mer och mer för varje avsnitt!


Svar: JAG HAR INTE TID MED REDDIT! DETTA ÄR HUMBUG! HUMBUG!!!!
Lady Dahmer

Emelie

HAHAHA känner samma! Typ Kejsarens nya kläder 😂😂😂 men tittar såklart som det får jag är.

Sara

Hallå Lady! Skaffa annonser på din blogg! Vet att du skrivit om det någon gång att du inte vill ha? Men ärligt, du får para för ditt arbete, det finns redan överallt ingen bryr sig/de vänjer sig. Tänkte på detta när jag såg en krönikarubrik på Aftonbladet. Wollin som skriver om att hata skrikande barn och cashar in på detta. Du skriver ju om detta ständigt utan att få para. Para finns! Du är skribent, varför ska du inte tjäna pengar på det? Skit i principer! Behöver inte ha reklam för nutrilett kanske men du vet.

Sara

Haha! Känner mig som en idiot nu, såg annonser ju?! Antingen är jag blind eller så har jag bara missat innan. Bra!! (Att du har alltså)

Svar: Annonser har jag haft i flera år! lol men bara på bloggen. (insta och facebook är reklamfritt) Och det redaktionella materialet här och på andra ställen är ALLTID sponsorfritt och reklamfritt. Tyvärr så betalar annonser lite, det är sponsrade inlägg som ger cash. Men dels vill jag inte sälja min trovärdighet och dels så är det svårt för politiska och KONTROVERSIELLA personer som jag att hitta företag som vågar samarbeta med mig. Lex Kakan.
Lady Dahmer

Hedvig

Jag tycker nya twin peaks är helt sjukt, orkade kolla de första avsnitten men nu pallar jag inte mer 😂😂

Lisa

Jag fick så höga förhoppningar igen eftersom avsnitt 7 var relativt... normalt? Typ det hade dialoger? Men alltså mitt tålamod är så nära att rinna ut nu.....

jullan

Själv älskar jag serien, men så är jag också stort Lynch-fan och "nya" Twin Peaks har tonmässigt mer gemensamt med Mulholland Drive och Inland Empire är "gamla" Twin Peaks. Och eftersom Lynch gått ut och sagt att detta är det sista han kommer göra i filmväg så kan se detta nästan som en sammanfattning av hela hans karriär, men blinkningar och referenser till nästan allt han gjort de senaste 45 åren. Hela atombombs-scenen påminde till exempel och de experimentella kortfilmer han gjorde innan han började göra långfilm.

Jag tror knappast att Lynch medvetet jävlas med publiken för att se hur lättlurade de är, det är han alldeles för genuin och ocynisk för. Han gör bara det han alltid gjort, dvs precis det som han själv känner för att göra. Om publiken gillar det eller ej är oviktigt. Sedan är det inte nödvändigt vis meningen att allt i serien ska hänga ihop och gå att förklara, sånt har han heller aldrig varit intresserad av. Visst det en ramberättelse, men det viktiga är känslor och stämningar. Att försöka lista ut vad allt betyder är slöseri med tid.

Nya Twin Peaks ligger lika långt före sin tid som den ursprungliga serien gjorde. Med all nostalgi är det lätt att glömma att väldigt många HATADE Twin Peaks back in the day och klagade på att allt bara var nonsens som inte ledde någon vart - exakt samma argument som används mot den nya säsongen, och som ursprungligen använts mot i princip varje David Lynch-film, tills några år senare när de omvärderats och hyllats när folk väl fattat grejen. Jag är övertygad om att tiden kommer ge Lynch rätt.

PS. Avsnitt 8 av nya Twin Peaks är bland det bästa som någonsin sänts på TV ;)

Sydney

Hahaha, alltså, jag ÄLSKAR nya Twin Peaks!

Jag är en "sån där" som såg originalet när den sändes och den formade mig och mina klasskompisar (var typ 12 år eller nåt) så mycket. Vi köpte soundtrack på vinyl, läste den där boken som Lynch dotter skrev. Därefter kämpade jag på med hans filmer men de var oftast för knasiga för mig.

I förberedelse för nya Twin Peaks såg vi om hela serien och den kändes precis som när jag först såg den, både larvig och underbar. Jag var HELT redo för att nya Twin Peaks skulle suga donkeyballs.

Men alltså.. den är så knäpp. Och kul. Och konstig. OCH BRA! Och världen BEHÖVER detta! JO! Fastän man inte fattar ett skvatt och det är långa montage med helt galna saker. Jag är övertygad om detta! För när tusan annars stöter vi på experimentell arthouse film som "prime time tv"?

Jag älskar det. Vi sitter varje avsnitt och bara gapar i en blandning av "vad fan betyder det HÄR? ÅÅÅH, men det är ju Diane! Neeeeej, inte läskiga Cooper igen! Ok va, snubben sopar ett golv i femtielva år wtf? VA, neeej, oj, äckligt! Hahaha NÄ, kolla minen på Dale Cooper när han fick se kaffet, så jäkla roligt! " och det är så helt annorlunda än precis exakt alla andra TV upplevelser vi har.

Lynch har sagt att han inte gjort en serie, han har gjort en 18 timmar lång film som är klippt till avsnitt. Jag är övertygad om att "Twin Peaks" bara är en förevändning som han liksom sytt sin artsy-fartsy långfilm runt. Och det funkar så jäkla bra. Jag fattar inte ett skvatt, och är övertygad om att det kommer sluta HELT obegripligt, och jag skiter i det.

Kyle McLachlan gör ett fantastiskt jobb i sina roller, han är bättre skådis än jag trodde. ÄLSKAR Naomi Watts hemmafru! Gångstilen! Hyttandet och surandet! Och Laura Dern! ("Fuck you Tammy!")

Alltså, jag fattar om man lackar och inte orkar. But I loooooooove it. Så glad! :D

Jenny

Neeeej, nya TP är ju awsome! Klassisk lynch! Senaste avsnittet var helt sjukt men också helt fantastiskt. Både hur han jobbar med ljud och bild! Ondskans födelse! The woodsmen, allt hänger ihop! Jag brukar alltid lyssna på fire talk with me podden efter för man hänger ju inte med på riktigt allt! Säger som Diane, gillar du inte nya Twin peaks? Fuck you! (Skojar bara!)

Hur kan det vara paus i två veckor? Jag dör!

Emmy

Jag ÄLSKAR nya Twin Peaks! Det är ju så sjukt ovh så sjukt bra :). Mest älskar jag förvirrade agent Cooper. Så klockrent. Och Michael Ceras Marlon Brando look alike. Så orimligt bra ju.

jullan

@Emmy: Dougie Jones är så jävla gullig! Kommer sakna honom när "riktiga" Cooper kommer tillbaka.

Anja

Nya Twin Peaks ar for mig det basta som nagonsin gjorts for TV, speciellt avnitt 8, men med det sagt sa gillar alla olika typer av konst. Surrealistisk och abstrakt konst passar mig perfekt, det makes more sense an den absurda verkligheten vi lever i.
I avsnitt 8 refereras valdigt mycket olika saker, mycket fran ockultism (https://en.wikipedia.org/wiki/Babalon_Working)men ocksa fran tidigare TP. Det ar en skapelseberattelse och origin story for hur ondskan (BOB) kom in i varlden (genom att skapa en oppning till en annan dimension nar manniskan lekte gud och sprangde atombomben) , och hur "gudarna" skapade Laura, eller iaf hennes spirit, som motkraft.

Twin Peaks handlar for mig om manniskans existens och plats i universum, varan dualitet och langatn efter att bli hel.
Men alla gillar saklart olika :)

Elina

ELLER HUR! Senaste avsnittet var ju verkligen en timme som typ inte gav något alls. Men jag och min sambo kommer såklart också fortsätta titta men hoppas verkligen på att Cooper blir sig själv snart. Handlingen har ju liksom stannat upp. Läste dessutom att det ska vara uppehåll nu på måndag.

Ida

Håller med. Kejsaren ÄR naken

ellen

Haha, nya twinpeaks är ju en sjukt ROLIG serie. Humor på hög nivå enligt mig :)

Anna i Malmö

ok..är det bara jag som då tycker att TP är skit? T.om den ursprungliga serien?

Eller så är jag bara osedvanligt korkad som inte fattar djupet, det intellektuella,humorn osv osv. Men nä..jag tycker inte om.

furyosa

Roligt att se att serien är en sådan vattendelare. Men det handlar inte om intellekt om man hamnar på den ena eller andra sidan ån. Har nog mer att göra med hur man förhåller sig till surrealism, symbolism och mysticism. Jag har arbetat mycket med drömjournaler i syfte att träna upp förmågan till klardrömmande och jag uppskattar verkligen det Lynch gör med Twin Peaks. Vet att han är djupt inne i transcendental meditation och jag tror att det bara är en annan metod för att hamna i det hypnagoga tillståndet där man har tillgång till samma värld av symboler som när man klardrömmer. Min man som hävdar att han har ett minne från innan han föddes tyckte att scenen där Laura Palmer skickades till jorden var ruskigt likt hans eget minne där han skickades till jorden. Så för oss var det senaste avsnittet väldigt speciellt och vackert.

Är medveten om att det finns ett förakt i vårat samhälle för det som inte är realism efter årtusenden under religionens ok som tog tolkningsföreträde på alla mystiska upplevelser. Men ändå så lockas vi av mysteriet men oftast bara i små doser. Blir det för stora doser, som i senaste avsnittet, kan det istället verka avtändande. Så förstår verkligen er som inte gillar det. Men för mig är den här serien guld.

M

Som ovan nämnt, läs förklaringar osv på reddit. Detta avsnittet tyckte jag också var skit (första gången jag såg det), men det är så sjukt mycket symbolik + kopplingar till The Black Lodge och BOB.

Got a light?
Fire Walk With Me.

Sara

Intressant läsning!

http://www.aftonbladet.se/kultur/a/aVKMd/det-ska-inte-finnas-nagon-javla-losning

Martin Aagård skriver om serien.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog